Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζονται εκλογές"
  • [02] Μήνυμα στήριξης στην Κύπρο
  • [03] Τράπεζες και εναλλακτικά δίκτυα

  • [01] "Χρειάζονται εκλογές"

    Το φορολογικό νομοσχέδιο και ζητήματα αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς και οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα θέματα της ΚΟ του συνδυασμού, που συνεδρίασε στη Βουλή.

    «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρειάζονται εκλογές και πρέπει η κοινωνία να κάνει ριζοσπαστικές επιλογές σε μια νέα κατεύθυνση» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

    Ο κ.Αλαβάνος έκανε λόγο για λογικές "πλουτισμού" και "real estate" που «έχει περάσει ακόμα και τις πύλες του Αγίου Όρους», ενώ σχετικά με τις καταγγελίες για υπουργούς της ΝΔ τόνισε ότι «αυτά τα στοιχεία είναι μια σταθερά της πολιτικής της Ν.Δ. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους. Αυτοί είναι οι σκοποί τους σε σχέση με την παραμονή τους στην εξουσία».

    Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αποτελεί «επίθεση ενάντια σε πολλά κοινωνικά στρώματα, ανάμεσα στα οποία κεντρική θέση έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι νέοι που δουλεύουν κατά δεκάδες χιλιάδες με δελτία παροχής υπηρεσιών» και κάλεσε «όλους όσους πλήττονται και όλους τους εργαζομένους να δώσουν το παρόν στις μεγάλες κινητοποιήσεις που θα γίνουν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη».

    Τέλος, αναφερόμενος στην καταγγεγλία του ΠΑΣΟΚ για νοθεία στην ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ.Αλαβάνος, ο κ. Αλαβάνος, αφού ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει «έρευνα σχετικά μβ αυτό το θέμα και τα προβλήματα που προέκυψαν», τόνισε ότι «η αναγωγή αυτής της υπόθεσης σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ζωής της χώρας, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα στοιχείο αποπροσανατολισμού» και έκανε λόγο για "συνεχή σκιαμαχία" μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ «σε επουσιώδη ζητήματα στις κρίσιμες στιγμές των κινημάτων, όπως στη Συνταγματική Αναθεώρηση και την απόπειρα τροποποίησης του άρθρου 16».

    «Για μας υφίσταται θέμα νοθείας σε σχέση με το Σύνταγμα κι αυτή αφορά στην προσπάθεια να παραβιαστεί το άρθρο 16 μέσα από το νόμο που ψηφίστηκε για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Γιβ αυτό καλούμε άλλη μια φορά τους φοιτητές, τους μαθητές, την εκπαιδευτική κοινότητα να υπερασπιστούν το Σύνταγμα της χώρας». είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τσίπρας για την Ολυμπιακή

    Την Τεχνική βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο "Ελ.Βενιζέλος", επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους Δημ. Στρατούλη, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για Εργατικής Πολιτικής, Κ. Ήσυχο, μέλος της ΚΠΕ, και Σωτ. Σιώκο, υπεύθυνο Τμήματος Εργατικής Πολιτικής.

    «Είμαστε πεπεισμένοι, και αγωνιζόμαστε για αυτό με κάθε τρόπο στην Βουλή και στα κινήματα, για μια Ο.Α. ενιαία και δημόσια» δήλωσε ο κ.Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζόμενων, όπου παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης της δημόσιας Ο.Α.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι «τα ελλείμματα αναπτύσσονται και διογκώνονται από την ίδια την κυβερνητική πολιτική που ασκείται στην εταιρεία» και σημείωσε πως «το κυρίαρχο στοιχείο, τόσο στις αερομεταφορές, όσο και στο σιδηρόδρομο, είναι η ανθρώπινη ζωή».

    «Αυτό το αγαθό, δεν μετριέται με δείκτες, νούμερα και κόστη που κάθε μέρα μας αραδιάζει αδιάκοπα και ατεκμηρίωτα ο κ. Χατζηδάκης. Γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν ενδιαφέρεται για την Ολυμπιακή. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ξεμπερδεύει το γρηγορότερο με τον δημόσιο αερομεταφορέα προκειμένου να αφήσει χώρο στους ιδιώτες και στη προσπάθειά του να παρακάμψει τις αντιδράσεις λαϊκίζει ασύστολα» είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις και σε συμμαχία με τις κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να ανατραπούν πο σχεδιασμοί της κυβέρνησης».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "απαξίωση, λεηλασία, πλήρη αποδόμηση, οικονομική διαπλοκή και αδιαφάνεια" για πάνω από 15 χρόνια στην Ο.Α., μίλησε για "μισθώσεις αεροσκαφών με υπέρογκα ποσά" και είπε πως ο υπουργός πρέπει να απαντήσει «για το ποιος είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση του θερινού προγράμματος που είχε ως αποτέλεσμα 6000 ακυρωμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού» και «πώς εκπονήθηκε ένα θερινό πρόγραμμα πτήσεων για 41 αεροσκάφη, τη στιγμή που η εταιρία είχε διαθέσιμα μόλις 35», με αποτέλεσμα «την απώλεια ιστορικών σλότς - χρονοθυρίδων προς την κεντρική Ευρώπη».

    Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ "για μια βιώσιμη, αναπτυσσόμενη, δημόσια Ο.Α." «βάζουν τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο στο κέντρο της πολιτικής» τόνισε ο κ.Τσίπρας και ανέφερε τι πρέπει να γίνει σήμερα στην Ο.Α.:

    1) Να εκπονηθεί άμεσα εναλλακτικό επιχειρησιακό σχέδιο πλήρους οργανωτικής και λειτουργικής ανασυγκρότησης του Ομίλου, με χρονικό βάθος πενταετίας.

    2) Να καλυφθούν άμεσα με πλήρως διαφανείς και συμφέρουσες για την εταιρεία διαδικασίες, οι ανάγκες σε μονάδες του στόλου.

    3) Να νομοθετηθεί η λειτουργική και διοικητική αυτοτέλεια των ΔΕΚΟ.

    4) Να συναφθούν ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς στρατηγικές συμμαχίες με αεροπορικές εταιρίες που θα διασφαλίζει παρουσία της εταιρείας στις 5 ηπείρους.

    5) Να γίνει σύμπραξη με τον ΕΟΤ για τον εισερχόμενο τουρισμό.

    6) Να δρομολογηθούν τώρα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, μακροπρόθεσμες συμφωνίες με αεροπορικές εταιρίες, για βαριά και ελαφριά συντήρηση αεροσκαφών, με παράλληλη σύναψη ανταποδοτικών οικονομικών συμφωνιών.

    7) Να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί το πολυτιμότερο κεφαλαίο της εταιρίας, με ορθολογικό καταμερισμό.

    8) Να αρχίσει άμεσα εθνικός διάλογος, που θα καταλήξει σε ειδική νομοθέτηση στην Βουλή, με στόχο να υπάρξει πλήρης, καταγεγραμμένη οικονομική, επιχειρησιακή στρατηγική για την εταιρεία και ανάλογη τοποθέτηση Διοίκησης.

    [02] Μήνυμα στήριξης στην Κύπρο

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κρίση στον Καύκασο κι η πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία της υπουργού των Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κα Μπακογιάννη μίλησε για "ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό μήνυμα στήριξης", προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    "To ΕΣΕΠ συζήτησε αναλυτικά τρία ουσιαστικά θέματα: την κρίση στον Καύκασο, τα θέματα τα οποία έχουμε στα Βαλκάνια και κυρίως το Κυπριακό. Ήταν μια καλή συζήτηση, όπως, άλλωστε, πάντα στο Συμβούλιο αυτό. Το μήνυμα το οποίο είναι και πιο ουσιαστικό από όλα, είναι το μήνυμα στήριξης στον Πρόεδρο Χριστόφια και στις συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν χθες για την νέα αυτή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ήταν (μήνυμα) ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό", τόνισε η υπουργος των Εξωτερικών.

    Δηλώσεις Α. Λομβέρδου

    Την στήριξη του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο Α. Λοβέρδος επισήμανε ότι το Συμβούλιο "στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό" και πρόσθεσε ότι "η ομοφωνία των κομμάτων επ' αυτού είναι πολύτιμη, το μήνυμα είναι ενιαίο, αφορά τον Ελληνισμό. Συμβάλαμε όλοι με επιτυχία ώστε να διαμορφωθεί το τελικό μήνυμα προς την κυπριακή ηγεσία".

    Σχετικώς με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Α. Λοβέρδος έκανε λόγο για την "ανάγκη να δούμε μερικές πτυχές της πρακτικής που αφορά την πολιτικής μας", ενώ για την κρίση στον Καύκασο επισήμανε ότι πρέπει "να υπάρξει καταδίκη της γεωργιανής επίθεσης στο προσκήνιο". Και τόνισε: "Πρέπει να είναι σαφής η καταδίκη και η θέση της Ελλάδας απέναντι σε μια χώρα που προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κίνηση των μηχανισμών του πολέμου".

    Δηλώσεις Γ. Μπανιά

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, αναφερόμενος στην κρίση του Καυκάσου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες" και συνέχισε: "Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκινώντας από πιο παλιά, από το Αφγανιστάν, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την περικύκλωση της Ρωσίας με την αντιπυραυλική ασπίδα και την προσπάθεια να βάλουν την Ουκρανία και την Γεωργία στο ΝΑΤΟ, προφανώς ενόχλησαν την Ρωσία, η οποία αντέδρασε. Αν αντέδρασε υπέρμετρα ή πόσο υπέρμετρα αντέδρασε, αυτό είναι δευτερεύον".

    Εξέφρασε την αντίθεσή του "στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από όπου και αν προέρχεται" και πρόσθεσε: "Όπως είχαμε πει και για το Κόσοβο, επιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αναγνωρίσει αυτά τα τετελεσμένα, το ίδιο και στην Ν. Οσετία και την Αμπχαζία. Δεν μπορεί αυτά τα προβλήματα να λύνονται με τετελεσμένα και με αυθαίρετες ενέργειες. Πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση των εξοπλισμών και η περικύκλωση της Ρωσίας. Η πάγια θέση μας, άλλωστε, είναι να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ κι οι ΗΠΑ δυστυχώς είναι οι ταραξίες στην σύγχρονη εποχή και άρα προκαλούν αυτές τις εντάσεις. Είμαστε υπέρ ενός κινήματος για την ειρήνη και τον αφοπλισμό και θα κάνουμε από την πλευρά μας οτιδήποτε χρειάζεται".

    Σχετικώς με το Κυπριακό, ο Γιάννης Μπανιάς δήλωσε ότι "πρέπει να μείνουμε στις θέσεις που παλαιότερα έχουμε πει για ένα ενιαίο κράτος με δύο συνιστώσες" και επανέλαβε την στήριξή του στον κ. Δ. Χριστόφια.

    "Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, είναι πάρα πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να κριθεί στην λογική των παλαιότερων αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει να λυθεί με την ανάδειξη ενός ενιαίου κράτους με δύο συνιστώσες, δύο συνιστώντα μέρη και την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά με ενιαίο διεθνές πρόσωπο. Πρέπει να σταματήσει η ξένη κατοχή, να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συζητιέται πλέον η περίπτωση να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις στο μέλλον σ΄αυτή την συμφωνία που θα γίνει. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται αυτά τα θέματα - και από την ενημέρωση που έχουμε από τον ίδιο - προς αυτές τις κατευθύνσεις. Αλλά ταυτόχρονα δεν τρέφουμε αυταπάτες. Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας και όχι ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων που συντάσσονται γενικώς με την Τουρκία".

    Για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η διαπραγμάτευση στο πακέτο που ήδη υπάρχει, "να μην μπουν άλλα ζητήματα, να λυθεί πρώτα η σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη και μετά να συζητηθούν οποιαδήποτε ζητήματα" και επανέλαβε την θέση του κόμματος για "σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αυτό να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, όχι διπλή ονομασία και ταυτόχρονα όλες οι ενέργειες προκειμένου να κατακτηθεί ένας μεγαλύτερος βαθμός φιλίας συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών".

    Δηλώσεις Γ. Γεωργίου

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ευρωβουλευτής Γεώργιος Γεωργίου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Γεωργία καταδίκασε τις ενέργειες του Προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι και πρόσθεσε: "Διερχόμεθα μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε η Γιάλτα, ούτε το Βλαδιβοστόκ, που νοικοκύρεψαν την κατάσταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".

    "Τώρα έχουμε μια άτακτη διαδικασία επιτυχίας επιρροών, όποιος έχει πιο μακρύ χέρι, δηλαδή, το απλώνει. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε το φαινόμενο Σαακασβίλι. Επέμενα ότι αυτός ο κύριος έπρεπε να πάει κατευθείαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως εγκληματίας πολέμου. Δεν καταλαβαίνω γιατί δηλαδή "κρεμάσαμε" τον Μιλόσεβιτς και κρατάμε αυτό τον κύριο εκεί πέρα, ο οποίος υποτίθεται θα έκανε αυτή την επιχείρηση για να προστατέψει την Νότια Οσετία και μπήκε μέσα και σκότωσε 2000 ανθρώπους", τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γ. Γεωργίου τόνισε ότι "αν η Τουρκία επικαλείται την ιδιότητα της ως εγγυήτριας δυνάμεως, η Ελλάς θα έπρεπε να έχει μαζί της την ΕΕ ως εγγυήτρια δύναμη και δεν θα έπρεπε να αφήσουμε το θέμα μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που ξέρουμε πολύ καλά το ρόλο του.

    Σχετικώς με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ επανέλαβε την θέση του κόμματός του ότι "αν υπάρξει ονομασία η οποία περιλαμβάνει το όνομα "Μακεδονία", βαδίζουμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο" και πρόσθεσε:

    "Έχει ληφθεί μια απόφαση το 1992, όπου απορρίφθηκε το όνομα "Μακεδονία" και δεν καταλαβαίνω ποιο όργανο θα αντικαταστήσει σήμερα αυτή την απόφαση. Αν επρόκειτο να γίνει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών. Έτσι, αυθαιρέτως, να περάσουμε από εκείνη την απόφαση του 1992 σε αυτή την απόφαση της συνθέτου ονομασίας, νομίζω ότι είναι όλως αυθαίρετο και εξαιρετικά επικίνδυνο".

    [03] Τράπεζες και εναλλακτικά δίκτυα

    Οι πολίτες θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την ασφάλεια και τις διευκολύνσεις που προσφέρουν τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών για να εξοφλούν τις οφειλές τους στο Κτηματολόγιο, αναφέρει σε συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ (http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/videofree/) ο διευθυντής ηλεκτρονικών εργασιών και εναλλακτικών δικτύων της Εθνικής Τράπεζας Δημήτρης Παυλάκης.

    Ειδικότερα, ο κ. Παυλάκης αναφέρεται στη δυνατότητα να εξοφλούν οι πολίτες τις οφειλές του μέσω του δικτύου των 1.400 ΑΤΜ της Εθνικής, που αποτελεί και τη μοναδική τράπεζα που προσφέρει αυτή την επιλογή. Ο κ. Παυλάκης αναφέρεται επίσης στην ασφάλεια των συναλλαγών, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα οι συναλλαγές μέσω των εναλλακτικών δικτύων με βάση διεθνείς δείκτες είναι σε σαφώς καλύτερα επίπεδα από ό,τι στην Ευρώπη και διεθνώς. Αναφέρει επίσης ότι το 60% όλων των συναλλαγών με την Εθνική Τράπεζα γίνεται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    ΕΡ: Οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέσω του τραπεζικού συστήματος. Κατά πόσο εκτιμάτε ότι γνωρίζουν για τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών και ειδικότερα μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ);

    ΑΠ: Η Εθνική Τράπεζα με το δίκτυο των περίπου 1.400 ΑΤΜ που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξοφλούν τις οφειλές τους προς την εταιρεία Κτηματολόγιο ΑΕ μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας. Μεγάλος όμως αριθμός πολιτών εξακολουθεί να μην το γνωρίζει αυτό και προτιμά τα ταμεία των τραπεζών, όπου ο χρόνος αναμονής είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι οφειλές προς το Κτηματολόγιο μπορούν να εξοφλούνται μέσω και άλλων εναλλακτικών δικτύων διανομής τραπεζικών προϊόντων όπως του Internet Banking. Και μέσω όμως του συγκεκριμένου δικτύου η κίνηση είναι μικρότερη από τα ταμεία των τραπεζών. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ίσως ο κόσμος να έχει ακόμη ορισμένες επιφυλάξεις αναφορικά με τη διαδικασία εξόφλησης οφειλών μέσω των εναλλακτικών δικτύων.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία εξόφλησης των οφειλών προς το Κτηματολόγιο μέσω των ΑΤΜ είναι εξαιρετικά απλή και ταυτόχρονα ασφαλής. Αρκεί κανείς να πάει σε ένα ΑΤΜ, να πληκτρολογήσει τον κωδικό πληρωμής, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

    ΕΡ: Γενικότερα κατά πόσο οι συναλλασσόμενοι χρησιμοποιούν τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών στην χώρα μας; Υπάρχουν κάποια ενδεικτικά στοιχεία χρήσης για επιμέρους συναλλαγές όπως αναλήψεις, καταθέσεις πληρωμές κλπ; Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου οι συναλλασσόμενοι έχουν και οφέλη στον τομέα του κόστους συναλλαγών;

    ΑΠ: Οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών (ΑΤΜ, Internet banking, phone banking) αποτελούν μια απλή και ασφαλή μέθοδο πραγματοποίησης συναλλαγών.

    Ειδικότερα, στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι περίπου το 60% των συνολικών συναλλαγών της τράπεζας πραγματοποιούνται μέσω των εναλλακτικών δικτύων. Από τα ΑΤΜ πραγματοποιείται το 55% των συναλλαγών, καθώς είναι το πλέον διαδεδομένο εναλλακτικό δίκτυο, και ακολουθούν οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου και τηλεφώνου.

    Χρησιμοποιώντας τα εναλλακτικά δίκτυα οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες δεν κερδίζουν μόνον σε χρόνο αλλά αποφεύγουν και επιβαρύνσεις με τις οποίες ενδεχομένως θα χρεωνόντουσαν εάν έκαναν τις αντίστοιχες συναλλαγές από τα γκισέ των τραπεζών.

    Ενδεικτικά, αναφέρεται μια περίπτωση ενός μικρομεσαίου επιχειρηματία που απασχολεί δέκα υπαλλήλους και προμηθεύεται πρώτες ύλες από δέκα προμηθευτές. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει δυο γιους που σπουδάζουν ο ένας στην Ελλάδα, σε πόλη εκτός της έδρας της επιχείρησης και ό άλλος στο εξωτερικό (λαμβάνουν δηλαδή εμβάσματα από τον πατέρα τους για τα έξοδά τους). Σε ετήσια βάση ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει κέρδος περίπου 4.000 ευρώ στην περίπτωση που χρησιμοποιεί το Internet Banking της Εθνικής για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών του (πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσία προσωπικού, πληρωμές γενικά, εμβάσματα στα παιδιά του κλπ), αντί να τις πραγματοποιεί μέσω του καταστήματος.

    ΕΡ: Υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλεια των συναλλαγών στη χώρα μας μέσω των εναλλακτικών δικτύων;

    ΑΠ: Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας των συναλλαγών μέσω των εναλλακτικών δικτύων και ειδικότερα μέσω των ΑΤΜ θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν δείκτες από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, όπως η MasterCard και η Visa, που δείχνουν ότι οι συναλλαγές γίνονται με ασφάλεια.

    Ειδικότερα ο δείκτης (όσο μεγαλύτερος είναι επιδεινώνεται) διεθνώς είναι 10, στην Ευρώπη είναι 7 περίπου, στην Ελλάδα 5,4 και στην Εθνική Τράπεζα 1,4. Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η ασφάλεια των συναλλαγών μέσω των ΑΤΜ στην Εθνική ρίχνει το μέσο όρο και αποδεικνύει πόσο ασφαλές μέσο συναλλαγών είναι.

    ΕΡ: Πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του νέου τηλεφωνικού κέντρου της Εθνικής Τράπεζας 181818. Θα μπορούσατε να μας πείτε ορισμένα στοιχεία για τη λειτουργία του κέντρου;

    ΑΠ: Με τη λειτουργία του νέου τηλεφωνικού κέντρου η Εθνική είχε στόχο να ενοποιήσει όλα της τα τηλεφωνικά κέντρα και τα contact centers σε ένα. Έτσι, ο πελάτης της τράπεζας μπορεί πλέον μέσω του 181818 να επικοινωνήσει με οποιαδήποτε υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας είτε μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος που διαθέτει το κέντρο είτε μιλώντας απευθείας με εκπρόσωπο του κέντρου. Το κέντρο λειτουργεί 24ωρες το 24ώρο κάθε μέρα του χρόνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 September 2008 - 14:30:26 UTC