Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών"
  • [02] "Πρωτοβουλίες για την κρίση"
  • [03] Κρίση στο παγκόσμιο σύστημα
  • [04] "Χρειάζεται αλλαγή ρότας"
  • [05] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Στ.Δαϊλάκης

  • [01] "Η κυβέρνηση προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών"

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζει και εγγυάται την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.

    Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα φροντίζει ώστε η κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες παρενέργειες για την ελληνική οικονομία και διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και ανθεκτικό στους κραδασμούς.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Λιθουανό ομόλογό του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διεθνή κρίση και τα όρια απελευθέρωσης των αγορών και αν θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα του οικονομικού μοντέλου που ακολουθεί η ΕΕ, υπογράμμισε ότι το οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα της Ευρώπης, βασίζεται σε δυο πυλώνες: στη μικτή οικονομία και στο κοινωνικό κράτος.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές χώρες το μίγμα μεταξύ του ρόλου του κράτους και της αγοράς διαφέρει, ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην Ευρώπη είναι σημαντικός.

    Σημείωσε ακόμη, ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει διαφορά από εκείνο των ΗΠΑ και άλλων χωρών, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικότητα αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι από κάθε εμπειρία μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Και στο χρηματοπιστωτικό τομέα η Ευρώπη έχει πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο από ό,τι έχουν οι ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και πρόσθεσε "αυτό που χρειάζεται και έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό για να αποφεύγονται προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας, ότι "πρέπει πάντα να είναι στο μυαλό μας ότι σε συγκυρίες όπως η παρούσα και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων κάθε χώρας πρέπει να προωθούμε τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.''

    Στη συνάντηση με τον Λιθουανό πρωθυπουργό συζητήθηκαν διμερή θέματα και οι προοπτικές συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό.

    Οπως είπε ο κ. Καραμανλής, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις προκλήσεις που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα και επικεντρώθηκαν σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Διεύρυνση και η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, καθώς και η κατάσταση στον Καύκασο και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Λιθουανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό.

    «Δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες»

    Για τις ελληνικές τράπεζες και τις καταθέσεις σ΄αυτές, η υπεύθυνη επιβλέπουσα αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι καθησυχαστική. Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ.Προβόπουλος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο στους τοξικούς αμερικανικούς τίτλους.

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των τραπεζών μας, αναφορικά με τις καταθέσεις τους, τονίζει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος.

    Διανύουμε μία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει πλήξει πλέον και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υπόλοιπες όμως χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κρίση, αλλά αναστάτωση που είναι απόρροια των προβλημάτων που εμφανίζονται στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.

    Οι ελληνικές τράπεζες επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να στηρίξουν την κερδοφορία στην οργανική τους ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής, οι οποίες και σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη από το 2002 και επιπροσθέτως δεν επένδυσαν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ λόγω της κρίσης, όπως τα ομόλογα από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος, αναφέρει ο κ.Γκόρτσος.

    [02] "Πρωτοβουλίες για την κρίση"

    Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η χρηματοπιστωτική κρίση και οι πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στην έδρα του Οργανισμού.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο και τα εθνικά μας θέματα και δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Μπαν για τις πρωτοβουλίες του στο Κυπριακό. «Εξέφρασα την πλήρη υποστήριξή μου στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ τόνισα ότι με την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια στην Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγονται νέες προοπτικές και χρειάζεται η απόλυτη στήριξη, όπως και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα συμβάλει στο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και ευρωπαϊκή λύση».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει, για «μια ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση για όλες τις περιπτώσεις, όχι διπλές ονομασίες» και πρόσθεσε: «Τόνισα ότι για μας το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό της ονομασίας».

    Ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε και τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας το Προεδρείο συνεδρίασε την Παρασκευή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Ο κ. Μπαν γνωρίζει τις θέσεις μας. Είχε παρακολουθήσει τις εργασίες μας και περιμένει με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας για την οικονομική κρίση. Μια προοδευτική πρόταση, έναν «Οδικό Χάρτη», για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίση σε διεθνές επίπεδο. Τόνισα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συμβάλει στην υποστήριξη του ΟΗΕ, αλλά και σε μια παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση και μια δίκαιη κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο».

    Ομιλία στην Αστόρια

    Η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και το Κυπριακό, η χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και η κριτική στην κυβέρνηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου, σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι και εκείνος ανήκει στους Έλληνες της Διασποράς και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεται κανείς μακριά από την πατρίδα του και αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε στην Αμερική μαζί με τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου και την Μελίνα Μερκούρη για να πέσει η Χούντα, αλλά και για το θέμα του Κυπριακού.

    Έκανε λόγο για την ανάγκη των ομογενών να αισθάνονται υπερήφανοι για την πατρίδα τους και τόνισε ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση "έχει κάνει τα πάντα για να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αισθανόμαστε απαισιοδοξία και μιζέρια". Επιπλέον, "δεν υπάρχει σχέδιο, όραμα, οδικός χάρτης για την πορεία μας, αλλά μόνο επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού".

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια μονολιθική κυβέρνηση που θέλει να ελέγχει τα πάντα. "Δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι των Ελλήνων, με φιλότιμο, υπερηφάνεια, αξίες και σιγουριά για το μέλλον. Για αυτό και πρέπει -έχω κάνει επανειλημμένα προτάσεις στον πρωθυπουργό- να εργαστούμε από κοινού για να χτυπήσουμε την διαφθορά, βάζοντας κανόνες για την λειτουργία του κράτους. Αντιθέτως βλέπουμε σήμερα ένα κράτος που δεν προστατεύει τον αδύνατο, την δημόσια περιουσία, τους θεσμούς, τα δάση και τις παραλίες του ελληνικού λαού", δήλωσε.

    Σε ό,τι αφορά την κατάρρευση των οικονομικών κολοσσών, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια "κρίση που δεν είναι των αριθμών ή των στατιστικών, αλλά κρίση αξιών, δημοκρατίας", και επισήμανε ότι κάτι ανάλογο ζούμε και στην Ελλάδα, με την νεοσυντηρητική αντίληψη της κυβέρνησης. Και αυτό γίνεται όταν μια παράταξη είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων, που δεν ενδιαφέρονται για το καλό του λαού, δεν απηχούν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ελπίζουμε σε μια δημοκρατική ανατροπή στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέπτυξε και την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Σοσιαλιστική Διεθνής με την δημιουργία Επιτροπής υπό τον Νομπελίστα της Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, προκειμένου να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για την διέξοδο από την κρίση. Αναφέρθηκε, δε, στην οικονομική πρόταση που έχει καταθέσει στην Ελλάδα για αξιοπρεπείς συντάξεις, υγεία, κοινωνικό σύστημα, κράτος δικαίου και μια "πράσινη" ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: "Καταφέραμε πολλά. Παρά τις αντιρρήσεις μεγάλων δυνάμεων βάλαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπάρχει σιγουριά, αλλά είναι απαράδεκτο εν έτει 2008 να υπάρχει κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ένας ηγέτης με μεγάλους ορίζοντες και στόχους, που έχει καταφέρει με το κύρος του να αποκτήσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας. Μας συνδέει μια ιδιαίτερη και προσωπική και αγωνιστική φιλία και συνεργασία. Έχει την αμέριστη στήριξη την δικιά μου και του ΠΑΣΟΚ.

    Προς την Τουρκία λέμε "επιτρέψτε επιτέλους οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, από μόνοι τους, χωρίς παρεμβάσεις, να λύσουν τα προβλήματά τους για να υπάρξει η επανένωση του νησιού. Να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων ΟΗΕ και των κανόνων της ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματά της".

    Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δυσάρεστα μέχρι τώρα αποτελέσματα, επανέλαβε την θέση του για "μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις περιπτώσεις, χωρίς διπλές ονομασίες" και πρόσθεσε: "Δυστυχώς τώρα έρχεται ο διαμεσολαβητής και καταθέτει μια πρόταση η οποία συνδέει ακόμη και θέματα εθνοτήτων. Δεν είμαι εδώ για να κάνω κριτική στην κυβέρνηση από την Νέα Υόρκη. Την κάνω και στην Αθήνα. Είμαι εδώ για να πω ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι για την πορεία των πραγμάτων και ξέρω ότι σας πονούν αυτά τα ζητήματα. Σε μια δημοκρατία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την κριτική μας για να πάει μπροστά ο τόπος. Όταν αντιμετωπίζουμε όμως προκλήσεις όπως του πρωθυπουργού της FYROM, είμαστε ενωμένοι".

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον ρόλο της Διασποράς υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στήριξε πολυάριθμα προγράμματα, δημιούργησε έδρες Νεοελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με στόχο να μείνει ζωντανός ο δεσμός των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους και έκανε λόγο για μια ομογένεια που δίνει με τον τρόπο της πολλά για να πάει μπροστά ο Ελληνισμός.

    Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Αποδήμων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μπορούν να εκπροσωπούνται και οι ομογενείς του εξωτερικού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τόνισε, δε, ότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει τις μικροκομματικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, αλλά οι Έλληνες να είναι πάντα ενωμένοι και να έχουν την δυνατότητα να ακούγεται η δική τους φωνή στο Κοινοβούλιο και επέκρινε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το σχετικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι μπορεί να καταλήξει να μην υπάρχει καμμία εκπροσώπηση των ομογενών. "Το ΠΑΣΟΚ προτείνει: ξεχωριστές περιφέρειες, επιστολική ψήφο ή ψήφο σε προξενική κάλπη και οι έδρες που θα ψηφίζονται να προέρχονται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιος θα εκλεγεί".

    Κληθείς να σχολιάσει όσα διεμείφθησαν κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: " Ο κόσμος δεν αντέχει και δεν ανέχεται πια τα πολλά και μεγάλα λόγια. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με άλλη πορεία, πορεία σύνεσης. Μια κυβέρνηση που θα ασχολείται με τις πραγματικές ανάγκες του λαού και όχι μια κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται με τις εσωτερικές ισορροπίες και τα εσωτερικά της αδιέξοδα. Για μία ακόμη φορά βλέπουμε πόσο μακριά είναι η κυβέρνηση από την πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη".

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται σχέδιο νόμου το οποίο προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή και θα αφορά στην προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις οικονομικές κρίσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Εξ άλλου, παρατηρητή των διεθνών οικονομικών εξελίξεων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή όσα δήλωσε ο κ. Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του.

    Ο πρωθυπουργός αρκείται σε διαπιστώσεις, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τη διεθνή κρίση ως άλλοθι των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική του και για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν ευθύνεται η διεθνής οικονομική κρίση για την υποχώρηση της ανάπτυξης κάθε χρόνο στην Ελλάδα,για την φορολογική απαλλαγή των λίγων και την επιβάρυνση των πολλών, για τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, για τη μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία. Ολα αυτά, πρόσθεσε, είναι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιπαράβαλε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρεου μιλώντας στη Σοσιαλιστική Διεθνή,η οποία συνέστησε, με πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου,μια υψηλού επιπέδου ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τρόπους αποφυγής παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον και νέους τρόπους ρύθμισης της αγοράς.

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση,όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,μεταφέροντας το πνεύμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, δεν είναι ούτε τυχαία,ούτε μοιραία,αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων συντηρητικών επιλογών και αποτέλεσμα της έλλειψης ρύθμισης, αλλά και μιας συγκεκριμένης αντίληψης για το ρόλο των αγορών.

    Αυτή η κρίση,πρόσθεσε ο κ.Παπακωνσταντίνου,αναδεικνύει ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις παγκοσμίως για την οικονομική πολιτική.

    Και πρόσθεσε ότι στην παρούσα οικονομική κρίση ιδιωτικοποίηθηκαν τα κέρδη και γίνεται προσπάθεια να κρατικοποιηθούν οι ζημιές.

    Πρέπει,πρόσθεσε,να ξαναδούμε το ρόλο του κράτους μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος,αλλά και πολύ μακριά από την ασυδοσία της αγοράς,μια λογική που διέπει και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην δήλωση του κ. Καραμανλή περί στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, δήλωση την οποία χαρακτήρισε πρόκληση.

    Και αναφέρθηκε στο ταμείο κατά της φτώχειας το οποίο δημιούργησε η κυβηέρνηση και το οποίο με βάση τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη τον περασμένο Νοέμβριο θα είχε χρηματοδοτηθεί για το 2008 με 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα αυξάνονταν σταδιακά για να φθάσουν τα δύο δισ. ευρώ.

    Αντί αυτών,ειπε ο κ.Παπακωνσταντίνου,το Δεκέμβριο του 2007 ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό του 2008 μόλις 100 εκατ. ευρώ και από τον Ιανουάριο που ενεργοποιήθηκε το Ταμείο, κανένας φτωχός δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε εξ άλλου ότι μέχρι τέλος του 2008 από το συγκεκριμένο ταμείο δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ στους δικαιούχους.

    Και ζήτησε από τον κ. Κ. Καραμανλή να πάψει να κοροϊδεύει,όπως είπε,τους πολίτες,προσθέτοντας ότι υπάρχουν και όρια τα οποία ο πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση για το ζήτημα των ελλειμμάτων και το ενδεχόμενο της επιτήρησης ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ούτε ο φετινός προϋπολογισμός, όπως και κανένας από τους προηγούμενους προϋπολογισμούς της ΝΔ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, όπως είχε ψηφιστεί.

    Το φάσμα της επιτήρησης πλανάται πάνω από την Ελλάδα, είπε και πρόβλεψε ότι το έλλειμμα για το 2007 θα κινηθεί σημαντικά πάνω από το 3% και το ίδιο περίπου θα συμβεί και για τον προϋπολογισμό του 2008.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα πρόκειται για δεύτερη φορά επί ΝΔ, που η χώρα θα μπει στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, την πρώτη φορά για λογους ρεβανσισμού της ΝΔ και την δεύτερη γιατί το κόμμα αυτό δεν μπορεί να πετύχει τα αυτονόητα.

    Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε τη θέση του Κινήματος για ενιαία δημόσια ΔΕΗ, ανταγωνιστική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και αυτό θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε χαρακτηρίσει ως ομολογία αποτυχίας την δήλωση από πλευράς διοίκησης της ΔΕΗ ότι και το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι ζημιογόνο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε τη δήλωση αυτή ως προάγγελο ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς και ως προάγγελο νέας αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος.

    Και σημείωσε ότι η σημερινή διοίκηση και η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνουν ούτε καν την ευθύνη της διαχείρισης η οποία είναι ζημιογόνα, παρά τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στο μεταξύ.

    Αδυναμία του πρωθυπουργού να διοικήσει το κόμμα του έδειξε η ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ,δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Οπως σημείωσε, ο κ.Καραμανλής δεν είπε τίποτα για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα νοικοκυριά, τη μείωση των εισοδημάτων και τις πενιχρές αυξήσεις του 2009 οι οποίες έχουν ήδη φαγωθεί.

    Σημείωσε, επίσης, ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν αναφέρθηκε ούτε στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, παρά τις μεγάλες αποκαλύψεις.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή ως το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο από τη μεταπολίτευση.

    Ακόμη επανέφερε το θέμα πώλησης οικοπέδων στη Μαγνησία σε πρόσωπο συγγενικό σε υπουργό της κυβέρνησης, για το οποίο, όπως είπε, αναμένονται εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, το μόνο που έκανε στην Κεντρική Επιτροπή ήταν να φοβερίσει.

    Και αναρωτήθηκε τί είδους διακυβέρνηση της χώρας είναι αυτή που κρέμεται από την ώρα που η γραμματέας του κ.Θ. Γιαννόπουλου έστειλε γραπτή του συνέντευξη σε εφημερίδα, ή από το τί θα πει το επόμενο πρωϊ ο κ. Τατούλης.

    Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός ασχολείται με αυτά τα θέματα και όχι με τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Επίσης ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής τονίζοντας ότι το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνική πολιτική για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Στροφή του κόσμου στο ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και αποδίδει τη στροφή αυτή στην προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ "απέναντι σε μια κυβέρνηση και σε έναν πρωθυπουργό που ασχολείται μόνο με τα του οίκου του".

    Εξ άλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά σημερινές δηλώσεις του κ.Α. Αλαβάνου στην εφημερίδα "Τα Νέα" ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά στο δημόσιο διάλογο με τηλεοπτικές ατάκες στις οποίες επιδίδεται, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ.Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ, είπε,είναι έτοιμο να συζητήσει για την ουσία των θεμάτων, όχι όμως με ατάκες.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του κ.Α.Αλαβάνου για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, σε βάθος δεκαετίας,για την υπόθεση Βατοπεδίου,ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει,όταν έρθει στη Βουλή ο φάκελος Σανιδά,αν θα προκρίνει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι ο κ. Αλαβάνος δεν προσφέρει όταν αναζητά συμψηφισμούς και αντί να ασχολείται με όλα όσα έγιναν και φέρουν τις υπογραφές υπουργών της ΝΔ και συμβολαιογράφων συζύγων υπουργών, προσπαθεί να βρεί κάτι για το ΠΑΣΟΚ το οποίο τελικά δεν βρίσκει.

    Σε ερώτηση εξ άλλου για την υπόθεση της Μονής Τοπλού στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Αλαβάνος την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσει για το θέμα στελέχη του κόμματός του, τα οποία εμπλέκονται με επιχειρηματίες επενδυτές που είχαν δείξει ενδιαφέρον να κάνουν επένδυση στη συγκεκριμένη μονή.

    [03] Κρίση στο παγκόσμιο σύστημα

    Ελεύθερη πτώση σημείωσαν οι δείκτες των μετοχών στη Γουόλ Στρίτ, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Μπους για την διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones έχασε 777,68 μονάδες και κατρακύλησε κατά 6,98% στις 10.365,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq με απώλειες 199,61 μονάδων, κατέγραψε πτώση 9,14% που κατέληξε στις 1.983,73 μονάδες.

    Δηλώσεις αναμένονται από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους για την οικονομική κρίση το μεσημέρι.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στην ειδική ευθύνη τους να επιλύσουν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και ζήτησε να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή το σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων πακέτο διάσωσης των τραπεζών και των χρηματιστικών θεσμών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    "Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους σ' αυτή την κατάσταση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ. Πρόσθεσε πως μέτρα διάσωσης που συμφωνήθηκαν από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τρεις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δείχνουν ότι οι δημόσιες αρχές στην Ευρώπη μπορούν "να ανταποκριθούν στην αποστολή τους να εξασφαλίζουν χρηματοοικονομική σταθερότητα".

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε πως θα επιτεθεί «κατά μέτωπον» με τους οικονομικούς συμβούλους του στην χρηματοπιστωτική κρίση, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον.

    "Εκπονήσαμε ένα τεράστιο σχέδιο διότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε ν' αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπον την οικονομική κατάσταση και θα εργασθούμε για ν' αναπτύξουμε μία στρατηγική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μπροστά", τόνισε ο Μπους.

    Ο Χένρι Πόλσον δήλωσε πως είναι απαραίτητο το ταχύτερο δυνατόν ένα νέο σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα και πως ο ίδιος θα συνεργασθεί με τους βουλευτές για να το επιτύχει, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να καταρρεύσει.

    «Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε κι είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς να καταρρεύσει. Θα πρέπει να εργασθούμε όσο ταχύτερα μπορούμε», δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, για να εξετάσουν την απόρριψη του σχεδίου. Ο ίδιος τόνισε πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα στέκεται καλά στα πόδια του.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχουν μια συμφωνία για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και προσέφερε μια νέα πρόταση λέγοντας ότι θα βοηθήσει στη συγκέντρωση υποστήριξης.

    Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο πρότεινε να αυξηθεί τό όριο των τραπεζικών καταθέσεων που είναι εγγυημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 250.000 δολάρια, από τις 100.000 που είναι τώρα.

    "Ένα βήμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την υποστήριξη στο νομοθέτημα και να ενισχύσουμε την οικονομία μας θα ήταν να επεκτείνουμε την ομοσπονδιακή εγγύηση των καταθέσεων για τις οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις σ' όλη την Αμερική που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στις τράπεζές μας", αναφέρει ο Ομπάμα σε γραπτή δήλωσή του.

    "Θα μιλήσω σε ηγέτες και σε μέλη του Κογκρέσου αργότερα σήμερα για να προτείνω αυτή την ιδέα και να τους καλέσω να δράσουν χωρίς καθυστέρηση για να περάσει ένα σχέδιο διάσωσης", δήλωσε ο Ομπάμα.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής των γαλλικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών καθώς το γαλλικό χρηματιστήριο υφίσταται κλυδωνισμούς από χθες στον απόηχο της άρνησης του αμερικανικού Κονγκρέσου να στηρίξει το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα.

    Ο σκοπός της συνάντησης στο Μέγαρο Ηλυσίων είναι η "αναθεώρηση της κατάστασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και η διαθεσιμότητα της πίστωσης στα νοικοκυριά και τις εταιρίες", αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Σαρκοζί τη Δευτέρα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε ότι το γαλλικό κράτος θα βοηθήσει το όποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κινδυνεύσει με κατάρρευση, για να διασφαλίσει ότι οι καταθέτες δεν θα χάσουν τις οικονομίες τους.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε συνάντηση σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την μη αναμενόμενη απόρριψη από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Πόλσον.

    Οι δύο άντρες συναντήθηκαν πριν το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Νωρίτερα, ο Μπράουν δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την σταθερότητα του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, την ίδια ώρα που οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών υποχωρούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει με το ποσό των 2.000 δισεκατομμυρίων γεν (13 δισ. ευρώ) το τραπεζικό σύστημα της χώρας ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση.

    Η BoJ παρεμβαίνει για δέκατη συνεχόμενη ημέρα στην αγορά. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριπτε το σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα προκαλώντας αναταραχή στη Γουόλ Στριτ και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Κράχ στα διεθνή χρηματιστήρια. Πτώση του πετρελαίου

    Στο "κόκκινο" έκλεισε σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αγορών στην Ασία.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 4,12%. Στο Χονγκ-Κονγκ, o δείκτης Hang Seng κατέγραψε, ενδοσυνεδριακά, πτώση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%, για να κλείσει με απώλειες 2,42%.

    Η συνεδρίαση στη χρηματιστηριακή αγορά της Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες 3,55% ενώ, ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης υποχώρησε έως και 6,5%.

    Με απώλειες 0,57% έκλεισε ο δείκτης Kospi στο χρηματιστήριο της Σεούλ, με απώλειες 2,92% η χρηματιστηριακή αγορά στην Μπανγκόκ και με απώλειες 1,4% η χρηματιστηριακή αγορά στη Μανίλα.

    Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX200 έκλεισε με απώλειες 4,2% και στη Ν. Ζηλανδία ο δείκτης NZX-50 με απώλειες 3,7%.

    Στον αντίποδα, με άνοδο 3,6% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σαγκάης.

    Στην Ευρώπη, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε, γύρω στις 11.00 ώρα Ελλάδος, σε ποσοστό 0,43% ενώ ένα τέταρτο μετά τη σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων σημείωνε απώλειες 0,71%.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, οι απώλειες του δείκτη CAC 40 περιορίζονται σε 0,69% έναντι 2,14% προηγουμένως και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 1,27%, μικρότερη από την αρχική, σε ποσοστό 1,36% λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

    Πτωτικές τάσεις, οι οποίες εξασθενούν σταδιακά, επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον γενικό δείκτη τιμών στις 12:15 να παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,55%. Χθες έκλεισε με απώλειες 5,87%.

    Στο μεταξύ, το έντονο κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές εκτίναξε το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Η ενίσχυση του δολαρίου συνέβαλε σε βουτιά δέκα δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, η οποία έπεσε πλέον κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων του βαρέλι, στα 96.

    Κρίση σε ευρωπαϊκούς ομίλους

    Η κυβέρνηση του Βελγίου παρακολουθεί "εκ του σύνεγγυς" την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό όμιλο ING και την τράπεζα KBC, μετά την διάσωση της Fortis και της Dexia στην οποία συμμετείχε, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρ, κατά την κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ έκανε λόγο για "μια χιονοστιβάδα, έναν πραγματικό τυφώνα που έπληξε το Βέλγιο".

    Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας συμφώνησαν σήμερα για τη διοχέτευση 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

    Η τμηματική εθνικοποίηση της Fortis ανακοινώθηκε χθες από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι το βελγικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στον τραπεζικό τομέα στο Βέλγιο αντί 4,7 δισ. ευρώ.

    Το ολλανδικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των ασφαλειών αντί του ποσού των 4 δισ. ευρώ.

    Το Λουξεμβούργο αποκτά, τέλος, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην επικράτειά του αντί 2,5 δισ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να πωληθεί το σύνολο ή μέρος της Fortis στη γαλλική BNP Paribas ή στον ολλανδικό όμιλο ING, όταν οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις στους υποψήφιους αγοραστές για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.

    Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η Fortis σε πώληση του τραπεζικού τμήματος στην Ολλανδία της ABN Amro, το οποίο είχε αποκτήσει κατά τον κατακερματισμό του ομίλου που ακολούθησε την προσφορά εξαγοράς του, που είχε καταθέσει από κοινού με την ισπανική τράπεζα Banco Santander Central Hispano και τη βρετανική Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανός ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος ING και η τιμή των 10 δισ. ευρώ για την οποία γίνεται λόγος πόρρω απέχει από τα 24 δισ. ευρώ τα οποία κατέβαλε η Fortis για την απόκτησή του.

    Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β), που βρίσκεται σε δυσκολία.

    Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται νβ ανακοινώσει ταυτόχρονα πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δις λίρες (63,5 δις ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δις αφορούν τα στεγαστικά δάνεια.

    Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια, που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δις λίρες και μία τονωτική ένεση ύψους ενός εκατ. λιρών στο κεφάλαιό τα. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

    Με τη νέα συμφωνία για την B&Β, η Santander θα οικειοποιηθεί το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους.

    Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες στη Γερμανία προχώρησαν, επίσης χθες, σε διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ στη Hypo Real Estate, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρία χορηγήσεων βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης.

    Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι το σχέδιο "διάσωσης" της HRE έχει δύο στάδια και προϋποθέτει την ανάληψη του 60% του κόστους του πρώτου σταδίου - θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ - από γερμανικές εμπορικές τράπεζες, εάν αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της η Hypo Real Estate. Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο εγγύησης που ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

    "Ο καθένας έχει συνείδηση ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό", πρόσθεσε ο Αλμπιγκ, ο οποίος υποστήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ, λέγοντας ότι "μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της HRE θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην οικονομία" της χώρας.

    Η βοήθεια στην HRE ήλθε μετά από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε η BaFin, η ρυθμιστική αρχή του γερμανικού τραπεζικού τομέα ενώ οι πηγές ανέφεραν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων για την κρίση η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη.

    Εκτιμάται ότι η HRE αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007. Η έκθεση της Depfa στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

    Η ιρλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την απόφασή της να εγγυηθεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 τα ομόλογα και τις καταθέσεις στις τράπεζες Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society και Educational Building Society.

    Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι "θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια τα οποία είναι διαθέσιμα στις παγκόσμιες αγορές", δήλωσε στο ραδιοφωνικό κανάλι RTE ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

    "Εμπιστοσύνη" ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν διατρέχουν "κανένα κίνδυνο" εξέφρασε, τέλος, ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέντρο Σόλμπες, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση προβλήματος η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της.

    Η ρευστότητα του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος "αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο", διαβεβαίωσε ο Σόλμπες.

    [04] "Χρειάζεται αλλαγή ρότας"

    "Οι σημερινές εξελίξεις, όπου η μπίλια της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ γύρισε στο 151, δείχνουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση ετοιμόρροπη με ημερομηνία λήξης, αλλά και ακραία επικίνδυνη για τον τόπο", δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο Α. Αλαβάνος μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται να αλλάξει επειγόντως ρότα, σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες, με μια νέα αρχιτεκτονική της οικονομίας, με ισχυρή παρουσία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού δημόσιου τομέα, με κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, με συγκροτημένες πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής, του εισοδήματος και των κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, πρότεινε τη λήψη έξι μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης:

    1. Να επανέλθει η εγγύηση του κράτους για τις καταθέσεις στις τράπεζες, που καταργήθηκε το 2001 και αντικαταστάθηκε από το διατραπεζικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων, με όριο κάλυψης μέχρι 20.000 ευρώ. Ενα τέτοιο μέτρο, είπε ο κ. Αλαβάνος, θα επιβάλει στο κράτος ουσιαστικούς κανόνες και έλεγχο στον τραπεζικό τομέα.

    2. Αμεσες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των επιτοκίων.

    3. Αμεση απαγόρευση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για στεγαστικά δάνεια, ειδικά την πρώτη κατοικία που σήμερα κινδυνεύει για χρέη 1.000 και 2.000 ευρώ.

    4. Τριπλή διευκόλυνση όσων έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια ειδικά των πιο ευάλωτων κατηγοριών. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου που οι δανειολήπτες μπαίνουν στο "κόκκινο" πολύ πέρα από τις τρεις δόσεις και μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής.

    5. Περιορισμός του ανατοκισμού (πανωτόκια) για όλους, σε όριο όχι πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

    6. Αμεση νομοθετική κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών και χρεώσεων των τραπεζών.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στην κρίση, είπε ότι τα μέτρα για την εθνικοποίηση των ζημιών των μεγάλων τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών καλούν τους πολίτες να επωμιστούν τη σπατάλη, την ανευθυνότητα, την αποτυχία και το θράσος όσων μεγιστάνων και τυχοδιωκτών επωφελούνται από αυτή την οικονομία του τζόγου και τις πυραμίδες που στήθηκαν.

    Επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η φιλοσοφία, οι αντιλήψεις και οι πρακτικές της ΝΔ δεν είναι μόνο εκτός εποχής και παρωχημένες, αλλά οδηγούν την ελληνική οικονομία μέσα στη διεθνή καπιταλιστική δίνη και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια.

    Συνέντευξη Γ.Δραγασάκη στο ΑΠΕ

    "Ζούμε μια κρίση ασυνήθιστη, διαρθρωτικού χαρακτήρα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαχειριστικά μέσα, αλλά με αναδόμηση στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία" τονισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, αναφερόμενος στις σεισμικές δονησεις που πυροδοτει η παγκόσμια χρηματοπιστωτιή κρίση

    "Μιλάμε για ένα βιβλίο που βρισκόμαστε στις πρώτες σελίδες του. Η κρίση θα επεκταθεί και στη λεγόμενη πραγματική οικονομία, βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες κλπ. Θα δημιουργηθεί μια ύφεση στην αμερικάνικη οικονομία, αλλά και στην ευρωπαϊκή και στην ιαπωνική. Η κρίση αυτή στην Ευρώπη μπορεί να πάρει και πολύ άσχημες μορφές, γιατί η Ευρώπη δεν είναι εξοπλισμένη με μέσα αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων", σημειωνει ο κ.Δραγασάκης.

    "Στην Ελλάδα η κρίση αυτή έρχεται να συναντηθεί με ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ σαθρό που βασιζόταν στο δανεισμό. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε σήμερα το αυριανό μας εισόδημα. Σε εμάς η κρίση είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται να έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα, να εμφανίσει ένα σχέδιο αποτροπής της κρίσης. Έχουμε κι ένα πολιτικό πρόβλημα, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπηρετούν ένα σύστημα το οποίο, το ίδιο, είναι σε κρίση. Άρα είναι μέρος του συστήματος.» σημειωνει ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ

    Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σημείωσε ότι «σε ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα τους ανήκει και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε φιλοξενούμενοι της εκκλησίας. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, είτε αυτοτελώς στο θέμα της περιουσίας, είτε συνολικότερα χωρισμός της εκκλησίας και κράτους, που σημαίνει ένα νέο καταστατικό χάρτη όπου να ξέρουμε τι ρόλο έχει η εκκλησία, τι ρόλο έχει η πολιτεία. Εδώ υπάρχει κι ένα τεράστιο πρόβλημα με το κτηματολόγιο. Το δημόσιο δηλώνει τα ακίνητά του; Ετοιμάζω ερώτηση στη Βουλή διότι το δημόσιο δεν έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο το Ποικίλο Όρος. Το ίδιο έγινε και με τη Μονή Βατοπεδίου. Το δημόσιο δεν άσκησε το κυριαρχικό του δικαίωμα. Το πρόβλημα είναι δομικό, είναι διαχρονικό και έχει διαπεράσει και τα δύο κόμματα εξουσίας. Προφανώς έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί συμφερόντων όπου διαπλέκονται και τα δύο κόμματα. Έχει δημιουργηθεί ένα θερμοκήπιο γύρω από τις εκκλησίες που έχουν περιουσία, με ιδιώτες και οικονομικούς παράγοντες».

    [05] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Στ.Δαϊλάκης

    Εκτός κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον βουλευτή Δράμας Σταύρο Δαϊλάκη.

    Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο κ Καραμανλής αναφέρει:

    «Κύριε πρόεδρε,

    Σας γνωρίζω ότι ο βουλευτής κ Σταύρος Δαϊλάκης τίθεται από σήμερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας και παρακαλώ για τις κατά τον κανονισμό της Βουλής από μέρους σας ενέργειες».

    Ο κ. Δαϊλάκης, ζήτησε με δηλώσεις του χθες το βράδυ την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ.Ρουσόπουλου και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ.Αγγέλου.

    «Αυτή τη στιγμή το κόμμα με έβγαλε εκτός Κ.Ο. Θα κάνω ότι θέλει το κόμμα. Ο,τι πει το κόμμα. Αν μου ζητηθεί θα παραιτηθώ. Το σπίτι μου είναι η Ν.Δ.» δήλωσε σήμερα ο κ. Δαϊλάκης.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής Δράμας είπε ότι τις έκανε "για το καλό της παράταξης". «Λυπάμαι που ο Καραμανλής είναι δεύτερος. Αλοίμονο αν είσαι δεύτερος από ένα κόμμα δωματίου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τομές».

    Ο κ. Δαϊλάκης ζήτησε «συγνώμη γιατί η παράταξή μου δεν έκανε αυτά που έπρεπε, είπε ότι θα είναι "ο τελευταίος που θα φύγω από τη Ν.Δ." και πως είναι "ο πιο πιστός βουλευτής" και ανέφερε ότι «ο λαός της Δράμας μου είπε "μείνε"».

    Την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του κ.Σταύρου Δαϊλάκη, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, σε επικοινωνία που είχαν, αλλά ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Δράμας αρνήθηκε.

    Δηλώσεις υπουργών

    Το δρόμο της παραίτησης έδειξε στον κ.Δαϊλάκη και ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ολοι πρέπει να πειθαρχούν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και όποιος διαφωνεί θα πρέπει να παραιτείται, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ την περασμένη Παρασκευή, οι οποίες, όπως είπε, ελήφθησαν ομοφώνως και κατά συνέπεια, όπως τόνισε, θα πρέπει θα πρέπει όλοι να πειθαρχούν.

    Ο κ.Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα μεγάλα προβλήματα της χώρας χρειάζεται σταθερότητα,συνέπεια και υπευθυνότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι βουλευτές θα κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή.

    Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν κι άλλος βουλευτής δεν πειθαρχήσει, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι "δεν μπορούμε να συζητούμε με το αν", αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα, παραπέμποντας στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η απόφαση του Κώστα Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή ήταν σαφής και παραβιάστηκε από τον κ.Δαϊλάκη.

    Δεν νοείται εσωστρέφεια όταν υπάρχουν όλα αυτά τα κρίσιμα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση,ε ίπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπογράμμισε ότι η εσωστρέφεια εμποδίζει την κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο της και έπρεπε να σταματήσει, ενώ υπενθύμισε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, με βάση την οποία, όπως είπε, έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για την διαγραφή του κ. Δαϊλάκη.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση, σημείωσε ότι δεν νοούνται προσωπικές στρατηγικές και τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Υπενθύμισε δε ταυτόχρονα και τη σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 2008 - 12:30:38 UTC