Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομία
  • [02] "Χρειάζεται σχέδιο και πρωτοβουλίες"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομία

    Οι εξελίξεις στην οικονομία θα βρεθούν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 12.00.

    Συνεργασία με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων ο κ. Προβόπουλος ακούστηκε να λέει στον κ. Καραμανλή πως "βρισκόμαστε στο μέσο της θύελλας και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ομαλότητα. Γιατί αν υπήρχε κάτι, αυτό ήταν το πρόβλημα της ρευστότητας. Για το ελληνικό σχέδιο πιστεύω ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν κανονικά".

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μεταξύ άλλων είπε ότι αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και ζήτησε από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, να έχει πλήρη εποπτεία στην εφαρμογή του.

    Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη

    "Ισορροπημένη" χαρακτήρισε, ο υπουργός οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με τις ενισχύσεις της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, λίγο μετά τη Σύνοδο των υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί, ως πλαίσιο, την κατάλληλη απάντηση στην οικονομική κρίση, χαράσσει τις βασικές κατευθύνσεις για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και προτείνει μέτρα για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ρευστότητας και τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Τα εθνικά σχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Ecofin, ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης. Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο ένα καινούριο, πιο ευέλικτο, πλαίσιο, βάσει του οποίου θα εξετάσει τα σχέδια ρευστότητας των χωρών που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

    "Το σχέδιο της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν", υπενθύμισε ο υπουργός οικονομίας και σημείωσε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας στην ΕΕ είναι αναγκαία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, η ενίσχυση της ρευστότητας θα βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης, τα έργα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και τα έργα που γίνονται από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τον επενδυτικό νόμο.

    Εξάλλου, ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η μείωσή του ΦΠΑ δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση των τιμών και στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης. Ο Γ. Αλογοσκούφης, συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η "γενική κατεύθυνση" του Eurogroup, αναφορικά με το ΦΠΑ, γίνεται αποδεκτή, σε μεγάλο βαθμό, και από άλλα κράτη μέλη εκτός της ευρωζώνης.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός οικονομίας υπογράμμισε ότι η χώρα μας, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους, έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση. Ανέφερε, ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Οι πρωτοβουλίες αυτές, συμπλήρωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού και στα πλαίσια των ελληνικών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό.

    Επιπλέον, ο υπουργός οικονομίας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια έχουν και εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι κατάλληλο για τη δική τους οικονομία. "Η πρόταση της Επιτροπής, για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ποσό της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εξαντληθεί στο βαθμό που θα υπάρξουν χώρες που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη διάθεσή να το εξαντλήσουν", κατέληξε ο Γ. Αλογοσκούφης.

    Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2007, αναθεωρήθηκε πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά το 2008, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημείωσε, ακόμη, ότι στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και τόνισε ότι όλες οι χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην ξεφύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία.

    [02] "Χρειάζεται σχέδιο και πρωτοβουλίες"

    Για εξαιρετικά ανησυχητικά μηνύματα στα οποία περιλαμβάνεται "τεράστια πτώση του τζίρου και μεγάλος αριθμός απολύσεων", έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού που επιχειρεί η κυβέρνηση η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι ενώ χρειάζεται σχέδιο και πρωτοβουλίες,"η μόνη πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των τεκμηρίων", γεγονός που αποδεικνύει την "αδυναμία της κυβέρνησης να πράξει τα στοιχειώδη και να πατάξει την φοροδιαφυγή".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι το Ecofin δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς εμμένει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ σε αντίθεση με αυτό οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές υιοθέτησαν ένα "μανιφέστο" που "δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, ενώ δεσμεύτηκαν για ένα σύμφωνο απασχόλησης που δημιουργεί 10.000.000 θέσεις εργασίας, σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην "πράσινη" ανάπτυξη".

    Ερωτηθείς αν στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί, προσθέτοντας ότι "το σχέδιο των ευρωπαίων σοσιαλιστών βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με το πλαίσιο που αναπτύξαμε εδώ".

    Αναφερόμενος σε θέματα δανεισμού της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου, συγκρίνοντας την Ιταλία, που βρίσκεται σε αντίστοιχη οικονομική κατάσταση με την Ελλάδα, είπε ότι η χώρα μας δανείζεται σε σχέση με πέρσι κατά 50 μονάδες ακριβότερα και πρόσθεσε ότι "η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση δανεισμού του δημοσίου".

    "Ακούγοντας την εξαιρετικά χλιαρή στήριξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον υπουργό Οικονομίας, αρχίζω και υποψιάζομαι ότι και η κυβέρνηση έχει φθάσει στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με την οικονομική πολιτική και την προσπάθεια πλέον να την χρεώσει σε ένα συγκεκριμένο υπουργό", είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του ισπανού σοσιαλιστή Αλεχάντρο Θέρκας για "ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας μέχρι και πάνω από 70 ώρες εβδομαδιαίως", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η πρόταση αυτή βελτιώνει την πρόταση που έχουν κάνει οι υπουργοί Απασχόλησης χωρίς να είναι η τέλεια πρόταση".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "πρέπει να δούμε την εφαρμογή του πλαισίου στην Ελλάδα" και πρόσθεσε ότι το Κίνημα έχει δεσμευθεί να καταργήσει τον "νόμο Παναγιωτόπουλου", που "ελαστικοποιεί υπέρμετρα την αγορά εργασίας".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για "έκρηξη" των ελαστικών μορφών εργασίας στην Ελλάδα,τόνισε ότι το "μεγάλο σκάνδαλο βρίσκεται στην καταστρατήγηση του νόμου" και επέκρινε την κυβέρνηση για διάλυση των εποπτικών μηχανισμών.

    Δηλώσεις για Βατοπαίδι

    Η εικόνα που σχηματίζεται από τα κομμάτια του πάζλ στην υπόθεση Βατοπαιδίου δίνουν τις διαστάσεις του σκανδάλου και ενισχύουν την άποψη ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός,δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,τονίζοντας πως για "μας είναι θέμα τιμής η αποκάλυψη της αλήθειας και το να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων".

    "Η ΝΔ επιχειρεί,όπως ο πνιγμένος,να πιαστεί από τα μαλλιά της",είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,επικρίνοντας την κυβέρνηση για "επικοινωνιακό χειρισμό, όπως για παράδειγμα με ένα non-paper που επιχειρεί να κάνει το άσπρο-μαύρο".

    "Καλό είναι να διαβάζουμε όλοι τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής",είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου ο οποίος επίσης παρέπεμψε και σε δήλωση του πρώην υπουργού, Γιάννη Καψή,σχετικά με την "προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός του" στην υπόθεση αυτή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως συνεννόηση με την ΝΔ για μη κλήτευση του ιδίου και του κ.Γ.Αγγέλου"στην Εξεταστική Επιτροπή και τόνισε ότι "είναι απολύτως διαθέσιμος να καταθέσει αν κληθεί".

    Επίσης ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ για κλήση στην Εξεταστική του πρωθυπουργού,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "να αφήσουμε την Εξεταστική να κάνει την δουλειά της και να κλητεύσει τους μάρτυρες που θεωρεί χρήσιμο να κλητεύσει".

    Ερωτηθείς αν μετά την χθεσινή κατάθεση του κ. Δ.Ρίζου "έχει αντιστραφεί η άποψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για μη συμπερίληψη του κ.Θ.Ρουσόπουλου σε περίπτωση επανακατάθεσης του αιτήματος για Προνακριτική",ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την θέση του για μη σχολιασμό εκ μέρους του των καταθέσεων και προέτρεψε "όλους να διαβάζουν τα πρακτικά".

    Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δεν σχολιάζω μαρτυρίες,θέση μας είναι ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και μια σειρά μαρτυριών προσθέτουν στοιχεία σε αυτή την κατεύθυνση".

    Κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση του δημοσιογράφου Χρήστου Τελίδη σύμφωνα με την οποία "ο κ.Παπανδρέου γνώριζε για την υπόθεση Βατοπαιδίου από το καλοκαίρι του 2008",ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο ίδιος ο δημοσιογράφος μίλησε για προβοκάτσια στον τρόπο χρήσης της κατάθεσής του από την ΝΔ και δυστυχώς η δημόσια τηλεόραση για άλλη μια φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων".

    Ερωτηθείς αν όντως ο κ.Παπανδρέου ήξερε για την υπόθεση μετά από συνάντησή του με φορείς της Χαλκιδικής,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων του κ. Παπανδρέου, ωστόσο επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε "μιλήσει γι' αυτό το θέμα πολύ πριν το καλοκαίρι (του 2008)".

    Σε ό,τι αφορά το ερώτημα "γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε την υπόθεση "πρώτο θέμα" αφού υπήρχαν καταγγελίες και περίμενε τηλεοπτικό κανάλι να το κάνει" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το μόνο πράγμα για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν έχει κάνει πρώτο θέμα το Βατοπαίδι" και πρόσθεσε ότι η απάντησή του δεν αφήνει "καμία αιχμή για τα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης που έκαναν την δουλειά τους".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν το Κίνημα άλλαξε στρατηγική σε σχέση με την Προανακριτική είπε ότι "το αίτημα που έχει ήδη καταθέσει το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απορριφθεί από την Βουλή και είναι οιονεί παρόν",ενώ επανέλαβε την θέση για αναμονή των αποτελεσμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του κ. Λοβέρδου ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΝΔ και δεν θα επιχειρήσει να "αξιοποιήσει" ποινικά,εν είδει εκδίκησης στελέχη και βουλευτές της ΝΔ" είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν "επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών" και πρόσθεσε ότι "όλες μας οι κινήσεις είναι προσεκτικές με αίσθηση μέτρου και πάνω απ' όλα δικαίου".

    Ερωτηθείς,τέλος,αν το ΠΑΣΟΚ ικανοποιείται μετά την επιστολή "ουσιαστικής παραίτησης" του Εφραίμ από την ηγουμενία την οποία απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "είναι ελάχιστη απόδειξη ανάγκης να συμβαδίσουμε όλοι με το κοινό αίσθημα".

    Γ. Παπανδρέου: Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή

    Το Μανιφέστο για τις ευρωεκλογές εγκρίθηκε στη Μαδρίτη από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε αμέσως μετά ότι το μήνυμα είναι ένα και ισχυρό, ότι οι Σοσιαλιστές προχωρούν ενωμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση και να δώσουν απαντήσεις με πολιτικές που θα έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους.

    Οι αξίες μας, είπε ο κ.Παπανδρέου, είναι να προωθήσουμε τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή, να εγγυηθούμε την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη, να μιλήσουμε για το μέλλον και να επενδύσουμε σ' αυτό, δηλαδή στην πράσινη ανάπτυξη και να κάνουμε την Ευρώπη, Ευρώπη της ειρήνης.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Γιορτή για την Αναπηρία, οργανώνεται στο υπουργείο Παιδείας (09:00:00, Αθήνα/υπουργείο Παιδείας)

  • Κρατική Ταινιοθήκη: Ψηφιοποίηση και Διάθεση Οπτικοακουστικού Υλικού - Ομιλία Παυλόπουλου (10:00:00, Αθήνα/ Κτίριο Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας)

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης (10:00:00, Αργυρούπολη/Πατριάρχου Γρηγορίου 1-3)

  • Συνάντηση του Γ.Α.Παπανδρέου με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (10:30:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Συνάντηση του διοικητή του ΙΚΑ Γ. Μέργου με φορείς των εργοδοτών για την ενημέρωσή τους σχετικά με τη διαδικασία ασφάλισης του προσωπικού τους (11:00:00, Αθήνα/Αγ. Κωνσταντίνου 8)

  • Συνέντευξη Τύπου από την Εθνική Πινακοθήκη για την έκθεση "Ελληνες ζωγράφοι - Από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας" (12:00:00, Αθήνα/Βασ. Κωνσταντίνου)

  • Ο Ν. Κακλαμάνης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων (12:00:00, Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο)

  • Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για θέματα οικονομίας (12:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου Εισπρακτικών Εταιριών (12:00:00, Αθήνα/Χιλτον)

  • Συνέντευξη Τύπου Visa Hellas - ΑΒ Βασιλόπουλου (12:00:00, Αθήνα/Αίγλη Ζαππείου)

  • Παρουσίαση νέα Αμοιβαίων Κεφαλαίων Golman Sachs (12:00:00, Αθήνα/Αίγλη Ζαππείου)

  • Ο Χρ. Λαμπράκης και η Πέγκυ Ζουμπουλάκη παρουσιάζουν το Τυχερό 2009 με θέμα "Ερωτικό" του Γιάννη Μόραλη (12:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής )

  • Παρουσίαση της έκδοσης The Leading Deals 2008 - Ομιλίες Χρ. Φώλια και Κ. Μίχαλου (13:00:00, Αθήνα/ΕΒΕΑ)

  • Ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (13:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Φαρμοκοεπαγρύπνηση και Δημόσια Υγεία" οργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (14:00:00, Αθήνα/"Χίλτον")

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των συμπερασμάτων του 2ου Αραβοελληνικού Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη στις 19 και 20/11 (14:30:00, Αθήνα/υπουργείο Ανάπτυξης)

  • Εκδήλωση του Ιδρύματος "Κ. Καραμανλής" για την παρουσίαση του έργου ψηφιοποίησης των "Αρχείων Παναγή Τσαλδάρη, Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και Λίνας Τσαλδάρη" και της "Συλλογής Αναστασίου Κανελλόπουλου" (18:30:00, Φιλοθέη/Ελ. Βενιζέλου και Καραϊσκάκη 6)

  • Εκδήλωση για την επέτειο των 25 ετών του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών - Παρουσία Κάρολου Παπούλια (18:30:00, Αθήνα, Αμφιθέατρο του Μεγάρου «Διοικητή Θεοδώρου Β. Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας)

  • Πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης του Ευγενίδειου Πλανητάριου "Το Τρένο της Φαντασίας", παρουσία του Ιάπωνα πρέσβη Τ.Κιταμούρα και του Ιάπωνα δημιουργού Kagaya (19:30:00, Αθήνα/Ίδρυμα Ευγενίδου)

  • Εγκαίνια της έκθεσης "Ανταποκριτές στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο" (20:00:00, Αθήνα/Κέντρο Τεχνών ACS Γαρυττού 53, Χαλάνδρι).Η έκθεση οργανώνεται από το Ινστιτούτο Θερβάντες, την ισπανική πρεσβεία, το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, το Ιδρυμα Πάμπλο Ιγκλέσιας και το Κέντρο Τεχνών.

  • Εγκαίνια της έκθεσης "Η Ελλάδα μέσα από το φακό του Ζακ Λακαριέρ" - Θα παραστεί ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Φαρνό (20:00:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138)

  • Υπουργική Διάσκεψη ΟΑΣΕ, Φινλανδία

    Ατζέντα της ημέρας

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy γυναικών (Α΄ προκριματική φάση, 1ος όμιλος, 1η ημέρα): Σέφιλντ-ΕΘΝΙΚΟΣ - 17:15:00, Τσέχοφ (RUS)

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (8η ημέρα): Φίλιππος Βερ.-ΑΣΕ Δούκα - 18:00:00, Βέροια

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (8η ημέρα): Φίλιππος Βέροιας-ΑΣΕ Δούκα - 18:00:00, Βέροια

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (6η Ημέρα, Α΄ Όμιλος): Ολυμπιακός-Αβελίνο - 19:00:00, ΣΕΦ

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (6η Ημέρα, Δ΄ Όμιλος): Πανιώνιος -Ρεάλ Μαδρίτης - 19:30:00, Ελληνικό

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο UEFA (2ος όμιλος, 4η ημέρα): Μέταλιστ-Ολυμπιακός - 21:45:00, Χάρκοβο (UKR)

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (3η ημέρα, Εξ αναβολής), ΚΑΒΑΛΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (2η ημέρα), Ολύμπια Λάρισας-Χαποέλ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) 3/12 (20:30)

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-8η Αγωνιστική, 16:00 Παγχιακός-Άρης Χολαργού

    16:30 Απόλλων Πτολεμαΐδας-Παλαιό Φάληρο

    17:00 Siemens-Αθηναϊκός

    17:00 ΔΑΣΑΛ-Παναθηναϊκός

    17:00 Ολυμπιάδα Λάρισας-Εσπερίδες

    17:00 Απόλλων Καλαμαριάς-Πανιώνιος

    [04] Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

    Η 3η Δεκεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία και αποτελεί ευκαιρία αφύπνισης για την ισότιμη συμμετοχή τους μέσα στην κοινωνία.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, απέστειλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, με το οποίο ζητά την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία από την κρίση.

    Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, θα συναντηθεί στις 9:30 το πρωί στη Βουλή με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, στον οποίο θα παραδώσει την ετήσια Έκθεσή της. Θα ακολουθήσει, στις 10:30, συνάντηση της αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή. Στη μία μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί την Εκτελεστική Γραμματεία της Συνομοσπονδίας, η οποία θα του παραδώσει την Έκθεση.

    Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον εορτασμό της 3ης Δεκέμβρη, στο ξενοδοχείο Athens Imperial με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν βραβεία στους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου που αρίστευσαν πέρυσι στο διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής με θέμα την αναπηρία, καθώς και στους Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα της νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών «ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ».

    Με το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό η Συνομοσπονδία ζητεί:

    «1. Πλήρη εξαίρεση από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

    2. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα άτομα με αναπηρία από το ποσό των 2400β¬ στο ποσό των 5000β¬, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του 2008.

    3. Μη συνυπολογισμό των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία στο φορολογητέο τους εισόδημα για τη λήψη του Ε.Κ.Α.Σ.

    4. Αποσύνδεση των οικονομικών κριτηρίων από τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.

    5. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2009 και 2010, στα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ίση με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    6. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, για τα έτη 2009-2010 στα άτομα με αναπηρία που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι και έχουν μηδενικό ατομικό εισόδημα, ίσο με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

    7. Τριετή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους με αναπηρία

    8. Διπλασιασμό της επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα του Ο.Ε.Κ. για τα έτη 2009 - 2010

    9. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες για χρέη ανεξαρτήτως του ποσού των χρεών.

    10. Πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία από τις τράπεζες για την αγορά 1ης κατοικίας για τα έτη 2009 και 2010 εφόσον ζητηθεί από τους ίδιους καθώς επίσης και θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης στην καταναλωτική πίστη για τα άτομα με αναπηρία.

    11. Άμεση λήψη του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τη βάση του αφορολόγητου εισοδήματος.

    12. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τεχνικών βοηθημάτων, ιατρικών συσκευών και αναλωσίμων τους στα άτομα με αναπηρία.

    13. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και έκδοση ειδικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τα άτομα με αναπηρία».

    Μήνυμα Παυλόπουλου

    «Ευκαιρία για γενικευμένη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της διασφάλισης σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες και ιδίως στα Άτομα με Αναπηρία, ουσιαστικών και πραγματικά ίσων ευκαιριών για την ακώλυτη και αυτόνομη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας», χαρακτήρισε την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Στο υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε, έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας και της εξασφάλισης της αυτονομίας των Ατόμων με Αναπηρία», όπως την προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια, την άρση διοικητικών εμποδίων, ιδίως μέσω της αξιοποίησης των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και την εξάλειψη κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τα ΑμΕΑ, όπως η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των Δομών Κοινωνικής Μέριμνας, μεταξύ των οποίων είναι και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία - ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, καθώς και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η διευκόλυνση όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις ΟΤΑ, η πρόβλεψη για μειωμένο ωράριο εργασίας και με πλήρεις αποδοχές, η ολοκλήρωση του έργου «Πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», το οποίο εκτελέσθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατ. ευρώ. Ακόμη, αναφέρθηκε στην προμήθεια εξοπλισμού και απαραίτητου λογισμικού για Άτομα με Αναπηρία σε 29 δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας, στην προώθηση δράσεων και συνεδρίων, με γνώμονα την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, σε ό,τι αφορά τη θέση των ΜΜΕ στην υπηρεσία των Ατόμων με Αναπηρία.

    Μήνυμα γγ του ΟΗΕ

    " Η φετινή Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία εορτάζεται μόλις μια εβδομάδα πριν την 60η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο ΟΗΕ τιμά τις δύο Hμέρες έχοντας και για τις δύο το ίδιο θέμα: "Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη για όλους μας". Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο κ. Μπαν Γκι-Μουν στο μήνυμά του αναφέρει επίσης τα εξής:

    "Φέτος, υπάρχουν πολλά πράγματα να γιορτάσουμε . Η έναρξη ισχύος (Μάιος 2008) της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ήταν ένα καθοριστικό σημείο. Στην πρώτη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών τον Οκτώβριο, οι συμμετέχοντες άρχισαν αμέσως να μελετούν πως η Σύμβαση μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Η εξέλιξη αυτή έγινε δυνατή χάρη στην ενεργή συμμετοχή και την ηγεσία ατόμων με αναπηρία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα άτομα αυτά έχουν πρόσβαση και συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές του έργου μας.

    Ο ΟΗΕ παραμένει προσηλωμένος σε αυτή την προσέγγιση. Με την ανακαίνιση του κεντρικού μας κτιρίου στη Νέα Υόρκη, οι εγκαταστάσεις μας θα αποκτήσουν προσβασιμότητα, σύμφωνη με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει τονίσει ότι για να επιτύχουμε τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, πρέπει να εντάξουμε τα άτομα με αναπηρία σε όλες μας τις διαδικασίες. Το 80% των ατόμων με αναπηρία -περισσότερο από 400 εκατομύρια άνθρωποι- ζουν σε φτωχές χώρες. Οφείλουμε συνεπώς να κάνουμε πολλά περισσότερα για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της αναπηρίας.

    Το σλόγκαν της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία είναι: "Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς". Ένα άτομο με αναπηρία από τη Σουαζιλάνδη που έχει αγωνιστεί για την εφαρμογή πολιτικών για την αναπηρία έχει πει: " Χρειαζόμαστε την πλήρη ένταξη για να ξορκίσουμε το κακό του στιγματισμού".

    Στο ίδιο πνεύμα, παροτρύνω τις κυβερνήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οργανώσεις τους αποτελούν ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα όλων των αναπτυξιακών διαδικασιών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και να χαράξουμε το δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα άτομα της κοινωνίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 December 2008 - 5:30:32 UTC