Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο"

  • [01] "Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο"

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η ωμή βία είναι εναντίον της κοινωνικής γαλήνης και των δικαιωμάτων των πολιτών, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτη και αποτελεί κατάχρηση των δικαιωμάτων των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ελεύθερα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών για μία ακόμη φορά εξέφρασε τη λύπη του για τον άδικο χαμό του 15χρονου και υπογράμμισε πως για το θέμα έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη ενώ απαγγέλθηκαν διώξεις. Τόνισε ακόμη ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί.

    "Θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία"

    "Η αλήθεια θα αναδειχθεί και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των ενόχων" τόνισε ο κ.Πρ.Παυλόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θάνατο του 15χρονου στα Εξάρχεια.

    Εκ μέρους του πρωθυπουργού και την κυβέρνησης εκφράζουμε την οδύνη για το θάνατο ενός παιδιού υπό συνθήκες που διερευνώνται. Μόνο η τελική έρευνα θα αποδείξει τι ακριβώς συνέβη, ανέφερε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε έρευνα παρουσία εισαγγελέων με πρωτοβουλία του Υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε ένα μεγάλο συγνώμη προς τη μητέρα του 15χρονου σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της χθες το βράδυ.

    Για το θάνατο του παιδιού είπε ότι είναι μεν ένα μεμονωμένο περιστατικό, έχει εμπιστοσύνη στη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων αστυνομικών οι οποίοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όμως και ως μεμονωμένο περιστατικό είναι αδιανόητο να συμβαίνει σε μια χώρα, η οποία έχει δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας. Ανέφερε ότι εξίσου αδιανόητο είναι να μην υπάρξει η οφειλόμενη τιμωρία σε εκείνους που θα αποδειχθούν υπεύθυνοι για το θάνατο του 15χρονου παιδιού.

    "Η αστυνομία είχε και θα έχει αμυντική λειτουργία ώστε να προστατεύει και τις περιουσίες αλλά και τις ζωές όλων των Ελλήνων πολιτών. Αυτή τη λειτουργία θα εξακολουθήσει να έχει και μετά από αυτό το μεμονωμένο περιστατικό. Και απευθύνω έκκληση προς τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει ηρεμία, και το νόμιμο έργο της αστυνομίας να αποδώσει", τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια, είπε ότι καταλαβαίνει την οδύνη πολλών σε καμμιά περίπτωση, όμως, αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις που στρέφονται εναντίον άλλων ανθρώπων και του κοινωνικού συνόλου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός κ.Χηνοφώτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους γιατί σε τέτοια περιστατικά οι πολιτικοί πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Όπως είπε, οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές και σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τη φυσική ηγεσία της αστυνομίας.

    Όσον αφορά τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος του 15χρονου ο υπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται να πει το παραμικρό γι αυτές έως ότου τελειώσει η έρευνα που γίνεται και κυρίως η βαλλιστική εξέταση η οποία θα δείξει υπό ποιες συνθήκες πυροβολήθηκε ο 15χρονος.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι αστυνομικοί κάνουν με μεγάλο ρίσκο τη δουλειά τους και πολλοί αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί έχουν δείξει τέτοια αυτοθυσία ώστε να χάσουν και τη ζωή τους. Αλλά, όπως τόνισε αυτό το ρίσκο εμπεριέχει τη δουλειά την οποία κάνουν. Ο κανόνας είναι ότι και οι ειδικοί φρουροί κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους και με αυτοθυσία. Και η εξαίρεση είναι μεμονωμένα περιστατικά όπως το χθεσινό για το οποίο όμως θα υπάρξει η οφειλόμενη τιμωρία και δεν πρόκειται η αστυνομία να αφήσει στο έλεος οιουδήποτε την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

    Ο κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε τα πολιτικά κόμματα για την υπεύθυνη στάση όπως είπε, που τηρούν και απηύθυνε έκκληση ώστε να απομονωθούν ακραία στοιχεία για να μην υπάρξουν άλλα επεισόδια και καταστροφές κατά τις διαδηλώσεις που θα ακολουθήσουν σήμερα ή άλλες μέρες.

    "Είναι απόλυτα δημοκρατικό δικαίωμα καθενός να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται. Ιδιαίτερα μετά από τέτοια αδιανόητα περιστατικά όπως το χθεσινό. Όμως η αστυνομία θα λειτουργήσει αμυντικά και θα είναι παρούσα κατά τις διαδηλώσεις ώστε να μην διακινδυνεύσει η ζωή και η περιουσία των πολιτών".

  • Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, υπέβαλαν για λόγους ευθυξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές.

    Εισαγγελική δίωξη στους ειδικούς φρουρούς

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι δυο ειδικοί φρουροί που επέβαιναν σε περιπολικό το οποίο δέχθηκε επίθεση από αντιεξουσιαστές, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο αστυνομικών να πυροβολήσει και να τραυματίσει θανάσιμα 15χρονο.

    Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία, σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε, ενώ για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε βάρος του δεύτερου αστυνομικού που επέβαινε στο περιπολικό.

    Οι δυο αστυνομικοί παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο θα λάβουν προθεσμία για τις απολογίες τους.

    Στο μεταξύ, με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χηνοφώτη κινήθηκε άμεσα η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, οι δυο ειδικοί φρουροί στην κατάθεσή τους σχετικά με τα δραματικά γεγονότα υποστηρίζουν τα εξής:

    Στις 21:10 ανέβαιναν τη Χαριλάου Τρικούπη με περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, κατευθυνόμενοι προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να επιληφθούν σε περιστατικό μετά από τηλεφωνική κλήση.

    Στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου το περιπολικό δέχθηκε επίθεση από περίπου 30 άτομα που πέταξαν εναντίον του διάφορα αντικείμενα.

    Οι δύο ειδικοί φρουροί, όπως λενε οι ίδιοι, απομακρύνθηκαν προς στιγμήν, αλλά σε μικρή απόσταση επί της Χαριλάου Τρικούπη σταμάτησαν το όχημα, βγήκαν έξω και γύρισαν πίσω για να καταδιώξουν τους δράστες.

    Εκείνοι όμως όταν είδαν τους ειδικούς φρουρούς να τρέχουν προς το μέρος τους επέστρεψαν και κινήθηκαν πάλι εναντίον τους.

    Τότε ο οδηγός του περιπολικού πέταξε προς το μέρος των νεαρών μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ενώ ο συνοδηγός πυροβόλησε τρεις φορές με το υπηρεσιακό του όπλο. Στην κατάθεσή του ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε δυο φορές στον αέρα και μια στο έδαφος.

    Οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή και τότε διαπιστώθηκε ότι ένας ήταν πεσμένος αιμόφυρτος στο δρόμο.

    Ο δεκαπεντάχρονος που τραυματίστηκε διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από σφαίρα που δέχθηκε στο στήθος.

    Ο Αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το γεγονός διέταξε να συλληφθούν οι δύο ειδικοί φρουροί και επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας ζητώντας να οριστούν τρεις εισαγγελείς προκειμένουν να εποπτεύσουν τις έρευνες.

    Παράλληλα διέταξε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

    Ο 37χρονος που πυροβόλησε όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, κατετάγη στο Σώμα Ειδικών Φρουρών το 1999 και υπηρετεί από το 2000 στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

    O 31χρονος είναι άγαμος, κατετάγη το 2000 και υπηρετεί στα Εξάρχεια από το 2001.

    Σοβαρότατα επεισόδια

    Επτά άτομα συνελήφθησαν, ενώ 15 προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση με αφορμή το θάνατο του 15χρονου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού χθές το βράδυ στα Εξάρχεια.

    Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, η πορεία δεν έφτασε στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς στο μέσο περίπου διασπάστηκε σε δύο μεγάλες ομάδες, οι οποίες συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθως μικρότερες ομάδες προξένησαν σημαντικές ζημίες στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 8 πολίτες και 13 αστυνομικοί, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ενώ οι νεαροί πυρπόλησαν 2 αυτοκίνητα, 2 αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και 2 υποκαταστήματα τραπεζών, καθώς και 2 άλλα καταστήματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα προξένησαν συνολικά φθορές σε 38 αυτοκίνητα, 14 καταστήματα και 4 τράπεζες.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή γύρω απο το Πολυτεχνείο, όπου μπήκε μεγάλος αριθμός διαδηλωτών. Νωρίτερα η πορεία επανασυγκροτήθηκε στην περιοχή των Χαυτείων, από όπου ανέβηκε την οδό Σταδίου μέχρι τη Βουλή.

    Εκεί οι νεαροί συγκρούστηκαν και πάλι με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και στη συνέχεια οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο Πολυτεχνείο.

    Αυτή την ώρα παραμένουν άτομα στο ίδρυμα, αλλά και αστυνομικοί. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ηρεμήσει, ενώ έχουν ανοίξει όλοι οι δρόμοι, εκτός από το τμήμα της οδού Πατησίων, από τα Χαυτεία μέχρι την Κοδριγκτώνος. Κατά διαστήματα ομάδες νεαρών βγαίνουν από το Πολυτεχνείο και πετούν πέτρες. Για το λόγο αυτό παραμένουν στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις.

    Σοβαρότατα επεισόδια έγιναν κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου χθες στην Αθήνα .

    Στην πορεία συμμετείχαν ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία Συνασπισμού, το δίκτυο πολιτικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ Αυτόματη Παρέμβαση, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ(Μ-Λ), η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Συμμετείχαν επίσης σύλλογοι εκπαιδευτικών και φοιτητών.

    Ενώ η πορεία ξεκίνησε φιλειρηνικά, με το που έστριψε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας άρχισαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να καίνε μαγαζιά και από τις δυο πλευρές της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Τα ΜΑΤ δεν άργησαν να ξεκινήσουν τη ρίψη δακρυγόνων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στην πλειοψηφία των διαδηλωτών που ήταν φιλειρηνικοί και να διαλυθεί ουσιαστικά η πορεία.

    Στις 3 το μεσημέρι άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μπροστά στα ΜΑΤ τα οποία βρίσκονταν ακριβώς στη γωνία Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, πυρπόλησαν το κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν υπήρξε καμιά επέμβαση από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων.

    Περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, η οποία έφθασε άμεσα προκειμένου να σβήσει τη φωτιά, καθώς απειλήθηκε διπλανή πολυκατοικία.

    Αμέσως μετά την πυρπόληση κτιρίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέρος της πορείας άρχισε να οπισθοχωρεί, γιατί ήταν αδύνατον να προχωρήσει και αυτή τη στιγμή στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη οι διαδηλωτές είναι διάσπαρτοι.

    Η πορεία σταμάτησε στον Αρειο Πάγο και τα στενά κατά μήκος της Αλεξάνδρας όπου έχουν διασκορπιστεί διαδηλωτές και γίνεται ένας μικρός κλεφτοπόλεμος με δυνάμεις των ΜΑΤ, έχουν γεμίσει με αναποδογυρισμένους κάδους, τους οποίους έχουν πυρπολήσει.

    Η ρίψη δακρυγόνων δεν έχει σταματήσει καμιά στιγμή.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε και το αστυνομικό τμήμα της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, ύστερα από την πορεία που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που συνέβησαν στην Αθήνα και το θάνατο 15χρονου.

    Αρχικά, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου αλλά διαλύθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια, όμως, ενώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με ομάδα άλλων ατόμων.

    Από το σημείο εκείνο συνέχισαν την πορεία τους αλλά και τις φθορές, καθώς άρχισαν ξανά να σπάζουν βιτρίνες καταστημάτων αλλά και να προκαλούν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Ταυτόχρονα, όμως, πέταξαν μολότοφ και πέτρες και στο αστυνομικό τμήμα.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν ξανά με δακρυγόνα και οι διαδηλωτές υποχώρησαν και ο κύριος όγκος τους κινήθηκε ξανά προς την Καμάρα - από το σημείο δηλαδή που άρχισε η πρώτη πορεία τους - βάζοντας φωτιές σε κάδους.

    Μάλιστα, γύρω στις 3.15 νωρίς το απόγευμα, μία μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών, που φορούσαν κράνη και έφεραν σακίδια, κατευθύνθηκε προς τη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Εγνατία, όπου προκαλούσαν καταστροφές, βάζοντας φωτιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Στην Πάτρα

    Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, στην Πάτρα.

    Διαδηλωτές πετούν πέτρες στις δυνάμεις της αστυνομίας και έχουν βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

    Από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών, ενώ πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές.

    Προηγουμένως, οι διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Πάτρας.

    Στην Καβάλα

    Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ στο κέντρο της Καβάλας από ομάδα κουκουλοφόρων στη διάρκεια της γιορτής για την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πλατεία Ελευθερίας.

    Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, λίγα μέτρα από την πλατεία Ελευθερίας, με μολότοφ, δακρυγόνα και καπνογόνα με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά στον ισόγειο χώρο του κτιρίου, όπου στεγάζεται το γραφείο έκδοσης διαβατηρίων και να σημειωθούν ζημιές σε δυο περιπολικά οχήματα.

    Κατά την αποχώρησή τους οι κουκουλοφόροι έσπασαν τις τζαμαρίες σε κατάστημα τραπέζης επί της οδού Ομονοίας.

    Η αστυνομία προχώρησε σε δυο προσαγωγές νεαρών ατόμων.

    Λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικράτησε στο κέντρο της πόλης, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το κανονικό. Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, μετά την ενημέρωση που είχε από τον αστυνομικό διευθυντή Δήμο Κομκοτό, κατήγγειλε τις ενέργειες των αγνώστων και εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του άτυχου δεκαεξάχρονου.

    Χθες το βράδυ ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε τις τζαμαρίες και έβαλε φωτιά στο εσωτερικό δυο τραπεζικών καταστημάτων της Καβάλας, ενώ με μαύρο σπρέι έγραψαν συνθήματα και προκάλεσαν ζημιές στο ηρώο της πόλης και το άγαλμα της Ελευθερίας, που βρίσκονται στο δημοτικό κήπο.

    Στο Πολυτεχνείο έχουν κλειστεί οι διαδηλωτές

    Μετά τον "κλεφτοπόλεμο" γύρω από το Πολυτεχνείο μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ και αφού ένα μικρό "νέφος" καπνού από καμένους κάδους και δακρυγόνα σκέπασε τη γύρω περιοχή, φαίνεται ότι η κατάσταση στο Πολυτεχνείο ομαλοποιείται.

    Οι διαδηλωτές έχουν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο και οι δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας στα παρακείμενα στενά της Στουρνάρη και την Πατησίων.

    Επτά συλλήψεις από τα χθεσινά επεισόδια

    Εφτά άτομα συνελήφθησαν συνολικά κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου μαθητή, χθες το βράδυ στα Εξάρχεια και τα οποία διήρκεσαν μέχρι τις 5.30 το πρωί.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, τα έξι άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της κλοπής εμπορευμάτων από καταστήματα στα οποία είχαν προκληθεί φθορές και ένα για παράνομη οπλοφορία.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επίσης ομάδες νεαρών πυρπόλησαν οκτώ εμπορικά καταστήματα, εφτά τράπεζες και είκοσι αυτοκίνητα. Οι σοβαρότερες ζημιές προκλήθησαν στο τριώροφο κατάστημα Sprider στην Καπνικαρέα και στο κατάστημα Intersport, στην πλατεία Μοναστηρακίου.

    Μεταξύ των αυτοκινήτων που πυρπολήθηκαν ή έπαθαν ζημιές είναι και έξι περιπολικά της Αστυνομίας που ήταν σταθμευμένα έξω από το αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης, το οποίο δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    Εκτός από τις ζημιές από φωτιές, φθορές με πέτρες και ξύλα προκλήθηκαν σε άλλα 23 εμπορικά καταστήματα, πέντε οχήματα και δυο τράπεζες. Από ρίψη αντικειμένων τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία 24 αστυνομικοί, εκ των οποίων ένας παρέμεινε για νοσηλεία, ενώ έσπασαν και 40 ασπίδες προστασίας προσωπικού των ΜΑΤ.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω στις 9.30 χθες το βράδυ, μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου μαθητή από τον πυροβολισμό του ειδικού φρουρού και συγκεκριμένα από περίπου 1.000 άτομα που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων και στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο.

    Τα άτομα αυτά διασπάστηκαν σε ομάδες, που άρχισαν να προκαλούν καταστροφές και να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλο σχεδόν το κέντρο και ειδικότερα στις οδούς Πατησίων, Σταδίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου, Αθηνάς, Συγγρού, αλλά και στις περιοχές Πετραλώνων και Παλαιού Φαλήρου.

    Στην Πάτρα, η πυροσβεστική αναγκάστηκε να επέμβει για να σβήσει φωτιές στο Μέγαρο της αστυνομίας, και στο πάρκινγκ της αστυνομίας όπου ξέσπασαν πυρκαγιές σε αυτοκίνητα, καθώς και σε ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

    Στη Θεσσαλονίκη η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει τις φωτιές σε τρεις τράπεζες, ένα ΙΧ και δεκάδες κάδους απορριμάτων.

    Στο Ηράκλειο της Κρήτης νεαροί πυρπόλησαν τρεις τράπεζες, ενώ στα Χανιά έγινε επίθεση με μολότοφ στο κτίριο της Νομαρχίας που και εκεί η πυρκαγιά σβήστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία.

    Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

    "Σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη για την απώλεια του γιού σας. Ο θάνατός του υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους-δικαίου. Εύχομαι να είναι το τελευταίο και είμαι βέβαιος ότι οι ευθύνες θα καταλογιστούν στους υπαίτιους", αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους γονείς του 15χρονου που έχασε την ζωή του στην θανατηφόρα συμπλοκή στα Εξάρχεια.

    Συλλυπητήρια από τον πρωθυπουργό

    Συλλυπητήρια επιστολή στη μητέρα και στον πατέρα του αδικοχαμένου 15χρονου, έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής μεταξύ άλλων διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών.

    Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του αναφέρει "Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του γιου σας. Όπως όλοι οι Έλληνες, νοιώθω βαθιά οδύνη. Γνωρίζω ότι τίποτα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να απαλύνει τον πόνο σας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καμιά επιείκεια δεν πρόκειται να υπάρξει στην απόδοση των ευθυνών. Η πολιτεία όπως οφείλει, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η χθεσινή τραγωδία να μην επαναληφθεί".

    Ο πρόεδρος της Βουλής

    «Για την τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου λυπούμαστε και συλλυπούμαστε την οικογένειά του. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όπου ανήκουν. Το τραγικό συμβάν είναι απόλυτα καταδικαστέο. Αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία η κοινωνία να δείξει ψυχραιμία για να μην φθάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι ανάγκη γίνονται σεβαστοί οι νόμοι από όλους», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας για το τραγικό συμβάν που συνέβη χθες στο κέντρο της Αθήνας.

    Δηλώσεις από τον πολιτικό κόσμο

    Τη βαθιά τους θλίψη και την οδύνη τους για το θάνατο του 15χρονου από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια, εξέφρασαν στις ομιλίες του στις εργασίες της 24ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, όλοι οι ομιλητές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό αυτό περιστατικό και παράλληλα τόνισε, ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα όργανά της για την ανεύρεση της αλήθειας και την απόδοση δικαίου.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του αφού εξέφρασε την οδύνη για το θάνατο του 15χρονου, έκανε λόγο για πρακτικές αυθαιρεσίας που ενισχύουν τη βαρβαρότητα. "Ζούμε στιγμές θλίψης", είπε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για ύπαρξη ευθυνών οι οποίες πρέπει να αποδοθούν.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αχιλλέας Καταρτζής καταδίκασε το περιστατικό, όπως επίσης και ο κ. Φώτης Κουβέλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Είπε χαρακτηριστικά: "Καταθέτω και εγώ το σπαραγμό μου για το θάνατο του παιδιού και προτείνω να γίνει μια διακομματική επιτροπή που θα διερευνήσει το θλιβερό αυτό γεγονός".

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς αφού εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του 15χρονου, διαβεβαίωσε ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πράξουν ο,τιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπάγιας τόνισε: "η φετινή γενική συνέλευση συνέπεσε ατυχώς κάτω από τη σκιά των θλιβερών γεγονότων που ξεκίνησαν χθες. Εκ μέρους της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και όλων των εισαγγελέων εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το θάνατο ενός νέου παιδιού που μας συγκλόνισε όλους. Η ανακριτική διαδικασία θα φωτίσει πλήρως κάθε πτυχή της υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν μέχρι κεραίας οι ποινικές ευθύνες στο βαθμό που αναλογούν στον καθένα".

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη στάση της αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια και είχαν ως αποτέλσμα τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου και επισημαίνει ότι οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο.

    Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επεισόδια στα Εξάρχεια και μόλις έχει στοιχεία στη διάθεσή του θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

    Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του 15χρονου παιδιού από αστυνομικό στα Εξάρχεια. "Είναι μεγάλες και αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για το κλίμα που καλλιεργείται και τη διαπαιδαγώγηση στα Σώματα Ασφαλείας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό δεν αποτελούν οι τυφλοί εμπρησμοί, αλλά η άμεση αντίδραση και η οργανωμένη πάλη στο μαζικό κίνημα και με στόχο να μην συγκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του γεγονότος.

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη Βουλευτή του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ μετέβη σήμερα στη ΓΑΔΑ και προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του νεολαίου στα Εξάρχεια.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο βαθύ πόνο και την οργή της οικογένειας του μαθητή του Λυκείου. Στην απόγνωση και το θυμό όλης της νεολαίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σ΄ όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.

    Στην Ελλάδα της Ν.Δ. το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής.

    Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας.

    Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

    Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομήλικου τους. Το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πάλι στην επικαιρότητα.

    Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν. Φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας", αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Αλαβάνος.

    "Ήταν θέμα χρόνου να χυθεί αίμα. Η ανεξέλεγκτη συνεχώς κλιμακούμενη βία θα κατέληγε κάποια στιγμή στο μοιραίο, από την μία ή την άλλη πλευρά. Είναι τραγικό ότι έπληξε ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, με άριστη οικογενειακή, κοινωνική και σπουδαστική υποδομή, το οποίο από ανεξήγητους λόγους, επιστράτευσε εαυτόν, στους "γνωστούς αγνώστους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ για τον θάνατο του 15χρονου στα Εξάρχεια.

    "Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει, τόσο για την διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών του τραγικού συμβάντος, όσον και για την αντιμετώπιση της αδίστακτης βίας των ομάδων κρούσης των αναρχικών και συγγενών δυνάμεων του "επαναστατικού στρατού", τη δημιουργία διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

    Η στρατιωτικού τύπου δράση, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, πρέπει να μελετηθεί υπεύθυνα από την Πολιτεία, όπως επίσης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια απόκρουσης βανδαλισμών και λεηλασιών αθώων προς το ακραίο περιστατικό, πολιτών.

    Τόσο το θλιβερό γεγονός, όσο και τα συνοδά στοιχεία του, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βατήρας άκαιρων μικροκομματικών εντυπώσεων. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, σεβόμενος τις αρχές του, δεν θα συμμετάσχει σε καμία εκπομπή μέχρι την κηδεία του θύματος. Συλλυπούμεθα την οικογένεια του νεκρού παιδιού και αναλογιζόμαστε τον Γολγοθά των παιδιών του Ειδικού φρουρού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Αναστέλλονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα

    Τα συλλυπητήριά του εκ μέρους ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης συμμετέχοντας στο πένθος της οικογένειας του 16χρονου, και αναστέλλει μέχρι νεοτέρας το σύνολο των Χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων καθώς και τη φωταγώγηση των κεντρικών πλατειών και μνημείων της πόλης.

    Ταυτόχρονα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τα επεισόδια που έπληξαν για ακόμη μία φορά το εμπορικό κέντρο και την οικονομική ζωή της Αθήνας επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ψυχολογία της αγοράς και τις αγωνίες των εργαζομένων.

    Ο κ.Κακλαμάνης διαβεβαιώνει τους καταστηματάρχες και τους δημότες των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα συνδράμουν με το μεγαλύτερο δυνατό ζήλο το έργο της αποκατάστασης των συνθηκών για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην ομαλότητα που απαιτεί η ήδη δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση πλειοψηφία των Αθηναίων.

    Ως ελάχιστη συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την απαλλαγή των εμπορικών καταστημάτων, που υπέστησαν φθορές, από την καταβολή των αναλογούντων στο 2009 δημοτικών τελών.

    Στα διεθνή ΜΜΕ

    Στα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στον θάνατο του ανήλικου από σφαίρα αστυνομικού αναφέρονται σήμερα στο σύνολό τους τα ξένα ΜΜΕ.

    Με τίτλο «Βίαια επεισόδια σαρώνουν την Ελλάδα μετά την δολοφονία αγοριού από την αστυνομία» το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς φιλοξενεί πρώτη στην ιστοσελίδα του την είδηση για τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου στα Εξάρχεια.

    Δεύτερο θέμα στις σημερινές ειδήσεις του βρετανικού BBC με τίτλο «Θανάσιμος πυροβολισμός από την αστυνομία προκαλεί επεισόδια».

    Το BBC επικαλείται την μαρτυρία βρετανού φοιτητή ο οποίος διαμένει κοντά στο Πολυτεχνείο και χαρακτήρισε τα επεισόδια «απίστευτα».

    Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται την μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα σε ραδιοφωνικό σταθμό που δεν κατονομάζει, ο οποίος αναφερόμενος στο θάνατο του 15χρονου είπε: «Ηταν εν ψυχρώ δολοφονία».

    Αντικειμενική παράθεση των γεγονότων, όπως έχουν γίνει αυτά γνωστά μέχρι τώρα, κάνει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του ANSA, του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων με τίτλο: «Επεισόδια στην Αθήνα. Νεαρός δολοφονείται από την αστυνομία». Απολογήθηκε δημοσίως και δήλωσε ότι λυπάται ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, μεταδίδει το πρακτορείο.

    Τρίτο θέμα για το CNN, αλλά πρώτο στην κατηγορία με τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και τίτλο «Θανάσιμος πυροβολισμός αστυνομικού προκαλεί επεισόδια στην Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 December 2008 - 23:30:42 UTC