Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρέος μας η θωράκιση του πολιτεύματος"
  • [02] "Τη λύση να δώσει ο λαός"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 10/12/2008
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] "Κύμα αγανάκτησης στην κοινωνία"
  • [06] Εκτονώνεται η ένταση

  • [01] "Χρέος μας η θωράκιση του πολιτεύματος"

    Με το δήμαρχο Αθηναίων κ.Ν.Κακλαμάνη θα συναντηθεί στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, υπό την προεδρία του, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή.

    "Όσοι προκαλούν βιαιότητες και βανδαλισμούς είναι εχθροί της δημοκρατίας". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του το βράδυ της Τρίτης, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες ταραχές και τόνισε ότι αυτή τη θέση κατέστησε σαφή στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής.

    "Η εθνική ενότητα και η θωράκιση του δημοκρατικού πολιτεύματος απέναντι στη βία ακραίων ομάδων αυτή τη στιγμή είναι χρέος όλων μας" είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις αυτές. "Είναι ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων να υπάρξει κοινωνική και πολιτική απομόνωση των στοιχείων της βίας, της παρανομίας, της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την αναβολή των αυριανών συγκεντρώσεων, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ακραίες ομάδες τους αγώνες των εργαζομένων, με σκοπό τη συνέχιση της βίαιης δράσης τους. "Δεν μπορεί ούτε οι αγώνες των εργαζομένων, ούτε ο άδικος θάνατος ενός νέου να συγχέονται με πράξεις που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας των πολιτών, εναντίον της κοινωνίας και της δημοκρατίας" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Χαρακτήρισε θεμιτές και σεβαστές τις πολιτικές διαφορές των κομμάτων, αλλά είπε ότι "οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε ενιαία στάση απέναντι σε παράνομες πράξεις. Οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα με καθαρό λόγο και όχι με μισόλογα τη λεηλασία, τους βανδαλισμούς και την διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης που επιχειρείται από τις ομάδες αυτές".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι ευθύνη και χρέος όλων μας η ενότητα στην απομόνωση ακραίων στοιχείων και τόνισε ότι προσωπικά δεν θα παρακολουθήσει τις κομματικές αντιδικίες. "Γενικεύσεις και ισοπεδωτικοί αφορισμοί στο όνομα της δημοκρατίας πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία" είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα γεγονότα με υπευθυνότητα και ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα και με κεντρικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την εξασφάλιση της νομιμότητας και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας.

  • ** Την Τετάρτη στις 12.00 θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή, ενώ στις 10.00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    Συνάντησεις με πρόεδρο και πολιτικούς αρχηγούς

    "Διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον άδικο χαμό του 15χρονου.

    "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας, που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, των περιουσιών τους, της κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας", υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής.

    "Διαβεβαίωνω ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιείκια στην απόδοση των ευθυνών.Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ο πολιτικός κόσμος οφείλει ομόφωνα και απερίφραστα να καταδικάσει τους εκφραστές της καταστροφής και να τους απομονώσει. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό καθήκον όλων μας, αυτό επιτάσσει το εθνικό μας χρέος", ανέφερε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 10.30 συναντήθηκε με τον κ. Γ. Παπανδρέου και στις 11.15 με την κ. Αλ. Παπαρήγα. Στις 14.30 δέχθηκε τον κ. Αλ. Αλαβάνο και στις 16.45 συναντήθηκε με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

    Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, μετά τα συνεχιζόμενα επεισόδια και τις καταστροφές.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα θέματα της βίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται με βίαιες πράξεις.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ακόμη ότι «θεωρείται πως ορισμένες εκδηλώσεις έγιναν επειδή υπήρξε ένα περιστατικό βίας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κατέληξε σε βίαιες εκδηλώσεις που στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και σε καταστροφές περιουσιών».

    «Καλούνται όλοι, ηγεσίες, παιδιά και κοινωνικές δυνάμεις να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας», υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Απαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι «αυτό θα γίνει μέσα στα πλαίσια του νόμου».

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανέφερε πως «σήμερα που είναι η μέρα της κηδείας του Αλέξη, είναι χρέος όλων να αναλογιστούμε πώς θα τιμήσουμε ακόμα καλύτερα τη μνήμη του παιδιού, αλλά και πώς θα διδαχθούμε, ώστε να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο τραγικό συμβάν».

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι οι ένοχοι και οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, ενώ υπογράμμισε πώς «κανένας δεν δικαιούται να προσβάλλει με τις βίαιες ενέργειές του την ίδια τη δημοκρατία και να προκαλεί το κοινό αίσθημα».

    Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ωμή βία, την οποία πρέπει να καταδικάσουν όλοι, σημειώνοντας πως «όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, με την κυβέρνηση να έχει το μεγαλύτερο».

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δ. Σιούφας είπε ότι ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα γεγονότα, καθώς επίσης και για τις συναντήσεις τις οποίες είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Πάνω απ΄όλα μπαίνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής", είπε ο κ. Σιούφας, τονίζοντας ότι χρειάζεται να επιδειχθεί από όλους ψυχραιμία και σύνεση.

    Επιστολές πρωθυπουργού προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

    Επιστολές προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο απέστειλε ο πρωθυπουγός Κ. Καραμανλής ζητώντας την αναβολή της συγκέντρωσης που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη.

    Ο πρωθυπουργός στις επιστολές του αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιοι χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή προβαίνουν σε πράξεις πρωτοφανούς βίας που στρέφονται, όπως σημειώνει, κατά αθώων πολιτών, κατά των περιουσιών τους, κατα ολόκληρης της κοινωνίας, πράξεις οι οποίες πλήτουν την ίδια τη δημοκρατία.

    Ο Κώστας Καραμανλής στην επιστολή του συνεχίζει επισημαίνοντας:

    "Η διεκδίκηση και η διαμαρτυρία είναι πλήρως σεβαστά αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα. Λόγω, όμως, της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, σας καλώ με τη δέουσα υπευθυνότητα να αναβάλλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας, ωστε να μη δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας".

    Η απάντηση της ΓΣΕΕ

    Την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης αποφάσισε το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με απάντηση που έστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. "Το στυγερό έγκλημα που διεπράχθη από τον ειδικό φρουρό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής. Ως εκ τούτου η συγκέντρωσή μας εκτός από την ανάδειξη των εργατικών αιτημάτων μετασχηματίζεται σε φωνή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την ποιότητα της δημοκρατίας σε όλες τις λειτουργίες και τις θεσμικές της εκφάνσεις", τονίζεται στην απαντητική επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι "η ειρηνική συγκέντρωσή μας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι μετάθεσης ευθυνών καθώς και εκμετάλλευσης για καταστροφική βία για κανένα".

    [02] "Τη λύση να δώσει ο λαός"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει το μεσημέρι στο Συνέδριο του Global Forum of Media Development, με θέμα: «Ποιοτική Ενημέρωση για όλους».

    H μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση στη χώρα είναι η αποχώρησή της, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και ζήτησε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου τη λύση να δώσει ο λαός.

    Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε ο κ.Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον κ.Καραμανλή είπε ότι η κοινωνία και οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση, κρίση οικονομική, κοινωνική, κρίση αξιών και λειτουργίας των θεσμών και ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, διότι έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

    Όταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την κυβέρνηση να αποχωρήσει, η φράση του αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές, οι οποίοι χειροκρότησαν τον πρόεδρο του κόμματος όρθιοι, ενώ αρκετές φορές χειροκρότησαν και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα περνά μία πολύ δύσκολη στιγμή, ενώ όλοι θρηνούμε και αισθανόμαστε οργή για τη δολοφονία ενός παιδιού και την εκτεταμένη βία που ακολούθησε. Η κατάσταση, υπογράμμισε, είναι δραματική, κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια και επέρριψε όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση για τη δημιουργία αυτού του κλίματος.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του κάκιστου τρόπου με τον οποίο ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ. Για μας, πρόσθεσε, η εξουσία έχει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.

    Επισης επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει κάνει εργαλείο της πολιτικής της την ανασφάλεια και το φόβο, ενώ χρεώνει ευθύνες στους άλλους χωρίς η ίδια να αναλαμβάνει ποτέ τις δικές της.

    Ακόμη χαρακτήρισε εικονικές τις παραιτήσεις που έχουν υποβληθεί από μέλη της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, ή αναγκαστικές, ύστερα από ξέσπασμα της λαϊκής οργής.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στη νέα γενιά, όπως πρέπει να είμαστε όλοι, για να μπορεί η νεολαία να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και να μη βιώνει τη βία,την αυθαιρεσία και τον ευτελισμό της προσωπικότητάς της.

    Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι καλλιέργησε την αντίληψη της βίας, με τον τρόπο που χειρίστηκε διάφορες υποθέσεις, όπως η βία κατά μεταναστών, η υπόθεση της "ζαρντινιέρας" αλλά και η δημιουργία θυλάκων παρακράτους στα Σώματα Ασφαλείας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τις εκδηλώσεις βίας, είτε αυτές προέρχονται από όργανα του κράτους, είτε και από διαφόρους κουκουλοφόρους και τόνισε ότι η αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στη βία θα διατρανωθεί στις ειρηνικές εκδηλώσεις που θα γίνουν το απόγευμα σε όλους τους δήμους με πρωτοβουλία του Κινήματος.

    Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ασύμμετρες απειλές και ότι αυτό που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση είναι οι ίδιες οι πολιτικές της, καθώς προέταξε το δικό της καλό και των λίγων φίλων της, που θησαυρίζουν από τις πολιτικές της, αντί να προτάξει το κοινό καλό.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε, απέτυχε να διαχειριστεί το σήμερα, όπως δείχνει και ο προϋπολογισμός που έχει φέρει στη Βουλή και δεν μπορεί να διαχειριστεί το μέλλον.

    Με αυτή την κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν υπάρχει μέλλον.

    Στο μέλλον, τόνισε, μπορεί να μας πάει μία άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της αλλαγής και σε μια τέτοια κυβέρνηση προσβλέπει ο κόσμος.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    Η χώρα δεν διαθέτει κυβέρνηση, που να μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη, τα δικαιώματά του και την ασφάλειά του, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι "είπα στον κ. Καραμανλή ότι οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση, κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, κρίση θεσμών, κρίση αξιών και αδυνατεί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει".

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και τώρα και αύριο ως κυβέρνηση, εγγυόμαστε ένα κράτος δικαίου, που θα προστατεύει τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

    Ολοι συμμερίζονται, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την αγανάκτηση και την οργή της νέας γενιάς της χώρας για το θάνατο του Αλέξανδρου και πρόσθεσε ότι αυτή η οργή δεν ταυτίζεται με τις εικόνες αγριότητας, τις οποίες και καταδικάζουμε.

    Καλούμε, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, σε κοινή εκστρατεία ενάντια στη βία, για μια κοινωνία ανθρώπινη. Σε κάθε δημοκρατία, κατέληξε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, τη λύση θα δώσει ο λαός.

    "Κοινή εκστρατεία ενάντια στη βία"

    "Ανάβουμε ένα κερί για τον Αλέξανδρο σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη βία χωρίς βία", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου από το χώρο συγκέντρωσης στο σταθμό του Μετρό στο Περιστέρι όπου το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μια σιωπηρή εκδήλωση διαμαρτυρίας, με τους πολίτες να κρατούν αναμμένα κεριά εις μνήμην του νεαρού που βρήκε τραγικό θάνατο το Σάββατο το βράδυ.

    Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος προσήλθε στην εκδήλωση συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντα είπε ότι εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την οργή και την αγανάκτησή του για το φόνο, αλλά και ένα λαό που απαιτεί μια κυβέρνηση που θα εγγυάται την προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων τους.

    Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες, είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη που αφήνει να εξελίσσονται αυτά τα γεγονότα τα οποία διασύρουν τη χώρα διεθνώς.

    Δίνουμε την απάντησή μας σήμερα με την ειρηνική μας διαμαρτυρία κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. Στη συγκέντρωση στο Περιστέρι, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ανάλογων και ταυτόχρονων εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα ήταν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ραγκούσης, γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Παναγόπουλος, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης και η κ. Μιλένα Αποστολάκη.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 10/12/2008

  • Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση, Πρόληψη και Μείωση του Σεισμικού Κινδύνου στα Γρεβενά-Ελλάδα, Duzce-Τουρκία και Catania- Ιταλία». - 10:00:00, Γρεβενά/Διοικητήριο Γρεβενών.

  • Συνάντηση Κ. Καραμανλή με δήμαρχο Αθήνας Ν. Κακλαμάνη - 10:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ - 10:30:00, Θεσσαλονίκη/Άγαλμα Βενιζέλου, Αριστοτέλους.

  • Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ - 10:30:00, Αθήνα/Ομόνοια.

  • Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης - 10:30:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 32.

  • Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ - Συγκέντρωση στο Σύνταγμα -Βουλή - 11:00:00, Αθήνα/Σύνταγμα. Προσυγκέντρωση στις 10:00 π. μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

  • Η "Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης" παρουσιάζει το βιβλίο: "1941-1944: Η γερμανική κατοχή στη Θεσσαλονίκη και η απελευθέρωση της πόλης" - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/Βύρωνος 2. Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

  • Απονομή τιμητικών διακρίσεων από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυσή της - 12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ-Ακαδημίας 1. Στις 19:30 οργανώνεται Στρογγυλή Τράπεζα με συντονίστρια την Κλαίρη Αγγελίδου και ομιλητές τον Γιώργο Σταματίου, Βασίλειο Κύρκο και Αναστάσιο Στέφο.

  • Συνεδριάση Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό - 12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Δημοσιογραφικό συνέδριο με θέμα "Ποιοτική ενημέρωση για όλους" - Ομιλία Γ. Παπανδρέου - 13:45:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Divani Caravel".

  • "Εκδήλωση Αγάπης για τα Α.ΜΕ.Α." διοργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης".

  • Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Δημήτριου Κατσούδα στην Κύπρο, Κύπρος.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Γυναικών (φάση των «32», α΄ αγώνας) - 18:00:00, Αθήνα/Γηπ. Γλυφάδας, Παναθηναϊκός-Ζοκ Βούκοβαρ (Κροατία)

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας Ανδρών (φάση των «16», α΄ αγώνας) - 19:00:00, Λαμία/Γηπ. «Χαλκιοπούλειο», 19:00 Λαμία-Ορτεκ Νεσελάντε (Ολλανδία)

  • Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (Α΄ όμιλος, 3η αγωνιστική) - 19:30:00, Θεσσαλονίκη/Γηπ. Ευόσμου, 19:30 Ηρακλής-Φενερμπαχτσέ

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (7η Ημέρα):

    Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία) - Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 21:45 ώρα Ελλάδας

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) - Πανιώνιος (ΕΛΛΑΔΑ) 19:15 ώρα Ελλάδας

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (5η ημέρα), 18:00 Π. Φάληρο-Βουλιαγμένη

    20:00 Πανιώνιος-Παναθηναϊκός

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί η εργατική συγκέντρωση στο Σύνταγμα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά την αρνητική τους απάντηση στην επιστολή του πρωθυπουργού, που ζητούσε αναβολή των συλαλλητηρίων, τονίζοντας ότι ενδέχεται ορισμένοι να εκμεταλλευθούν τις πορείες για να προκαλέσουν νέα επεισόδια.

    Το ΠΑΜΕ διοργανώνει δική του απεργιακή συγκέντρωση, στην Ομόνοια, όπου θα μιλήσει και η γ.γ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα.

    Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στο Μετρό, στον ηλεκτρικό και στα τρόλεϊ θα απεργήσουν από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας. 24ωρη απεργία στον Προαστιακό και στην Ολυμπιακή. Η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγια. Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

    Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 12:00.

    Επιστολές πρωθυπουργού προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

    Επιστολές προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο απέστειλε ο πρωθυπουγός Κ. Καραμανλής ζητώντας την αναβολή της συγκέντρωσης για σήμερα.

    Ο πρωθυπουργός στις επιστολές του αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιοι χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή προβαίνουν σε πράξεις πρωτοφανούς βίας που στρέφονται, όπως σημειώνει, κατά αθώων πολιτών, κατά των περιουσιών τους, κατα ολόκληρης της κοινωνίας, πράξεις οι οποίες πλήτουν την ίδια τη δημοκρατία.

    Ο Κώστας Καραμανλής στην επιστολή του συνεχίζει επισημαίνοντας:

    "Η διεκδίκηση και η διαμαρτυρία είναι πλήρως σεβαστά αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα. Λόγω, όμως, της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, σας καλώ με τη δέουσα υπευθυνότητα να αναβάλλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας, ωστε να μη δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας".

    Η απάντηση της ΓΣΕΕ

    Την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης αποφάσισε το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με απάντηση που έστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. "Το στυγερό έγκλημα που διεπράχθη από τον ειδικό φρουρό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής. Ως εκ τούτου η συγκέντρωσή μας εκτός από την ανάδειξη των εργατικών αιτημάτων μετασχηματίζεται σε φωνή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την ποιότητα της δημοκρατίας σε όλες τις λειτουργίες και τις θεσμικές της εκφάνσεις", τονίζεται στην απαντητική επιστολή, ενώ επισημαίνεται ότι "η ειρηνική συγκέντρωσή μας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι μετάθεσης ευθυνών καθώς και εκμετάλλευσης για καταστροφική βία για κανένα".

    [05] "Κύμα αγανάκτησης στην κοινωνία"

    «Είναι πολύ δύσκολο να μιλάει κανείς αυτές τις ημέρες για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Υπάρχει ένας νεκρός δεκαπέντε χρονών. Και υπάρχει ένα κύμα αγανάκτησης που ξεσηκώνει ολόκληρη την κοινωνία", τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Κόρινθο.

    "Η αστυνομική αυθαιρεσία δεν είναι άθροισμα μεμονωμένων περιστατικών. Είναι μια νοοτροπία, μια ιδεολογία που καλλιεργείται συστηματικά μέσα στα σώματα ασφαλείας. Και η οποία εξ ίσου συστηματικά επιβραβεύεται με την ατιμωρησία. Όπως στην περίπτωση της περίφημης ζαρντινιέρας στην Θεσσαλονίκη, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που τα υπηρεσιακά όπλα εκπυρσοκρότησαν τυχαία εναντίον μεταναστών, τσιγγάνων ή δικύκλων, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που οι σφαίρες εντελώς τυχαία εξοστρακίζονται και σκοτώνουν κάποιον άνθρωπο", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για "παραλήρημα" της Αλ.Παπαρήγα και τόνισε ότι "είναι βεβαίως θλιβερό ακραίοι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκουν συμπαραστάτες στο ΚΚΕ, αναφερόμενος στις δηλώσεις ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε "για αυθόρμητο ξεσηκωμό των νέων σε ολόκληρη την χώρα και για μια γενιά που αντιστέκεται, διεκδικεί το μέλλον και παίρνει στην πλάτη της όλη την κοινωνία".

    Και εμείς απέναντι στη σημερινή εξέγερση της νέας γενιάς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει διέξοδος. Τρία χρόνια τώρα έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη των μεγάλων διεξόδων της ελληνικής νεολαίας και κάποιοι νομίζουν ότι κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική. Τόσο τους κόβει. Τόσο καταλαβαίνουν. Η ελληνική κοινωνία συσσωρεύει εκρηκτικά προβλήματα στην πλάτη των σημερινών δεκαεξάρηδων, των εικοσάρηδων, των ανέργων τριαντάρηδων που ζουν ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο. Και σε αυτά τα προβλήματα οφείλει να δώσει βαρύτητα η πολιτεία, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

    Δηλώσεις Αλαβάνου

    Είμαστε μπροστά σε μία νέα κοινωνική εξέγερση της νεολαίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερο αυταρχισμό.

    Ο κ.Αλαβάνος επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της λέγοντας ότι η πολιτική της φωτιάς είναι η πολιτική της ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι πόλεις καίγονται και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι δεν είναι στόχος μας οι βιτρίνες που είναι δημόσια περιουσία και προέβλεψε ότι μετά το θάνατο του νεαρού μαθητή υπάρχει ένα κοινωνικό φαινόμενο που θα πάρει έκταση.

    Μπροστά στα πολιτικά προβλήματα απαιτούνται πολιτικές λύσεις, είπε ο κ. Αλαβάνος, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για νέες θέσεις εργασίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει μια δημοκρατική τομή στην Αστυνομία.

    Η εξέγερση, είπε ο κ.Αλαβάνος, δείχνει ότι ο τόπος δεν μπορεί να μείνει εκεί που βρίσκεται. Χρειάζεται να υπάρξει μια έμπρακτη συγγνώμη, δηλαδή με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση κυρίως των προβλημάτων της νεολαίας και προσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νέα γενιά και το λαό "να πάμε σε μια μεγάλη αλλαγή για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν καταδικάζει τις καταστροφές που έχουν γίνει στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Αλαβάνος τόνισε:

    "Λέτε να τις χαιρετίζουμε;".

    Και πρόσθεσε:"δείτε ποιες δυνάμεις ωφελούνται από αυτή την κατάσταση".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους, ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι "δυστυχώς αυτά που ακούστηκαν, ακούγονται από στελέχη της ΝΔ".

    Απάντηση στο ΚΚΕ

    Δριμεία επίθεση κατά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ με αφορμή τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και ιδιαίτερα για τη φράση της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων".

    Η ΠΓ αναφέρει ότι η σημερινή δήλωση της κας Παπαρήγα ξεπερνάει κάθε όριο και επισημαίνει ότι "δεν αποτελεί πλέον είδηση η συστηματική επίθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ εναντίον της πολιτικής και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ".

    Προσθέτει ότι "η ανθενωτική στάση του ΚΚΕ στο μαζικό κίνημα,η εχθρική του στάση στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς,η συκοφαντική του στάση στο κίνημα ενάντια στη παγκοσμιοποίηση και στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό κοινωνικό Φόρουμ, είναι πλέον γνωστές πρακτικές,που αποδοκιμάζονται από τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες της χώρας,την ίδια στιγμή που επιδοκιμάζονται από συντηρητικούς κύκλους και το κατεστημένο".

    Ακόμη η ΠΓ του ΣΥΝ υπογραμμίζει πως είναι απαράδεκτο η ηγεσία του ΚΚΕ να ευτελίζει με αυτό τον τρόπο το ιστορικό κόμμα της αριστεράς,του οποίου ηγείται και σημειώνει ότι "σε ρόλο θλιβερού συκοφάντη ταυτίζεται με ακραίους κύκλους της ΝΔ και της ακροδεξιάς και από κοινού εξαπολύουν μια πρωτοφανή για το ήθος της αριστεράς επίθεση συκοφαντίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιείται γιατί ενοχλεί,αναφέρει ακόμη η ΠΓ του ΣΥΝ και "ενοχλεί κυρίως γιατί προσπαθεί να δώσει τον πρώτο λόγο στους πολίτες. Μαζί με τους πολίτες επιχειρούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της.Δεν αντιλαμβάνεται το αίτημα των εργαζομένων και της νεολαίας για ριζικές αλλαγές,που μόνο ένα μαζικό κίνημα και μια ενωμένη αριστερά μπορεί να υπηρετήσει.Γι' αυτό και επιτίθεται με συκοφαντίες στην υπόλοιπη αριστερά και επιμένει σε μια διασπαστική λογική που μόνο υπηρεσίες στις δυνάμεις του συστήματος μπορεί να προσφέρει".

    Η ΠΓ εκφράζει την ελπίδα ότι "κάποτε θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος που έχει πάρει το ΚΚΕ από την εποχή του κινήματος για το άρθρο 16 που και τότε κράτησε μια στάση εχθρική απέναντι στα νέα παιδιά,τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που έδωσαν έναν τεράστιο αγώνα εναντίον όλων και νίκησαν"και τονίζει ότι "εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε".

    Ανάλογη ανακοίνωση εξέδοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] Εκτονώνεται η ένταση

    Περιορισμένης έντασης επεισόδια έγινα γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου το βράδυ της Τρίτης. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμειναν στις κάθετες οδούς της Στουρνάρη, καθώς επίσης και στην Πατησίων. Επιπλέον ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην Πατησίων και σε κάθετες προς αυτήν οδούς, όπως στην Ηπείρου, αλλά και στην παράλληλη της Πατησίων, την 3ης Σεπτεμβρίου, σβήνοντας τις όποιες φωτιές είχαν προηγηθεί.

    Το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμένο γύρω από το Πολυτεχνείο στη Στουρνάρη, στη Τζορτζ, στην Πατησίων και στους γύρω δρόμους, με πέτρες και πολλά καμένα αντικείμενα διάσπαρτα στο δρόμο ενώ υπάρχουν και πολλοί φλεγόμενοι κάδοι.

    Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας από επεισόδια, που σημειώθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Πατησίων.

    Ομάδες νεαρών, που έφθασαν εκεί από το Σύνταγμα, όπου νωρίτερα είχαν σημειωθεί άλλα επεισόδια, κατά τη διάρκεια της πορείας δασκάλων και μαθητών έξω από τη Βουλή, άναψαν φωτιές στην Πατησίων και την Αλεξάνδρας και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

    Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, αλλά οι νεαροί άρχισαν να υποχωρούν προς τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο.

    Τα επεισόδια στο Σύνταγμα σημειώθηκαν, όταν ομάδες μαθητών και άλλων νεαρών άρχισαν να πετούν νεράντζια, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, που ήταν παρατεταγμένες έξω από τη Βουλή.

    Αρχικά, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν, στη συνέχεια, όμως, καταδίωξαν τους νεαρούς προς τις οδούς Πανεπιστημίου και Ερμού. Αρκετοί νεαροί εγκλωβίστηκαν στο σταθμό του Μετρό και όταν βγήκαν, αρκετοί από αυτούς προσήχθησαν από τα ΜΑΤ, ενώ στην περιοχή έγινε και χρήση δακρυγόνων.

    Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν είχαν σχέση με τα επεισόδια.

    Στο μεταξύ, στη λεωφόρο Ελευθέριου Βενιζέλου της Νέας Σμύρνης, μεταφέρθηκαν το απόγευμα, τα επεισόδια που ξεκίνησαν από το νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

    Μικρή ομάδα νεαρών συνεπλάκη με δυνάμεις των ΜΑΤ και προξένησε υλικές ζημιές σε τραπεζικά και άλλα καταστήματα. Στην ομάδα προστέθηκαν κι άλλοι νεαροί και όλοι μαζί έκλεισαν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου της Νέας Σμύρνης.

    Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στο οδόστρωμα προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και προβλήματα κυκλοφορίας τόσο των αυτοκινήτων, όσο και του τραμ το οποίο διασχίζει τη λεωφόρο.

    Εξάλλου, στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 63 ξένοι υπήκοοι, που συνελήφθησαν χθες να λεηλατούν σπασμένα καταστήματα.

    Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα. Όλοι οι αλλοδαποί θα δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

    Συλλήψεις και προσαγωγές

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για βιαιοπραγίες σε βάρος αστυνομικών, δώδεκα άτομα για κλοπές, ενώ προσήχθησαν συνολικά πενήντα πέντε άτομα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Επίσης από εφόδους της αστυνομίας συνελήφθησαν είκοσι πέντε αλλοδαποί στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ειδών που εκλάπησαν κατά τις προχθεσινές λεηλασίες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

    Κατά τη διάρκεια των διαφόρων επεισοδίων την Τρίτη υπέστησαν ζημίες δύο υποκαταστήματα τραπεζών και εννέα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές του Π.Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης ενώ κάηκαν δύο αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

    Από επιθέσεις που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από ομάδες ατόμων με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί.

    Έρευνα για τον αστυνομικό που πυροβόλησε στο Π. Φάληρο

    Έρευνα έχει διαταχθεί από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για να διευκρινισθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αστυνομικός της ομάδας "Ζ" πυροβόλησε στον αέρα με το υπηρεσιακό του πιστόλι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Παλιό Φάληρο, μετά την κηδεία του 15χρονου μαθητή.

    Το συμβάν έγινε γνωστό από καταγγελίες κατοίκων μετά τις οποίες, με εντολή του αρχηγείου από τη ΓΑΔΑ, ανακλήθηκαν όλοι οι μοτοσικλετιστές που είχαν πάει στην περιοχή για να εξεταστούν τα όπλα τους.

    Ο αστυνομικός που πυροβόλησε, ενημέρωσε την υπηρεσία του ότι ήταν μαζί με 2 συναδέλφους του στην οδό Αχιλλέως, στις γραμμές του τραμ, όπου είχαν μεταβεί μετά από εντολή του κέντρου για να επιληφθούν σε επεισόδιο που δημιούργησε ομάδα νεαρών. Κατά τους ισχυρισμούς του αστυνομικού, εγκλωβίστηκαν από τους νεαρούς και για να μπορέσουν να διαφύγουν πυροβόλησε μια φορά στον αέρα.

    Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής καταγγέλουν ότι οι πυροβολισμοί ήταν περισσότεροι και μάλιστα ένας από αυτούς έδειξε πέντε κάλυκες που περισυνέλλεξε από το σημείο. Η σκηνή των πυροβολισμών έχει καταγραφεί και από τις τηλεοπτικές κάμερες. Ερευνα έχει διαταχθεί επίσης από το αρχηγείο της αστυνομίας με αφορμή φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία παρουσιάζει αστυνομικό των ΜΑΤ που ήταν σε διμοιρία στην διασταύρωση Κυρρίλου Λουκάρεως στην Αλεξάνδρας την Κυριακή το απόγευμα, ο οποίος εμφανίζεται να προτάσσει το πιστόλι του.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Επεισόδια μικρής έκτασης μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο ΑΠΘ.

    Ομάδα νεαρών, που πετούσε πέτρες και ξύλα, απωθήθηκε από τους αστυνομικούς, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Μελενίκου, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές.

    Νωρίτερα, οι άγνωστοι έριξαν μολότοφ και πέτρες στην οδό Εθνικής Αμύνης και στη βόρεια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης (Σιντριβάνι) και κατέφυγαν στο Πανεπιστήμιο.

    Στην Πάτρα

    Επεισόδια εκδηλώθηκαν στην οδό Ερμού στην Πάτρα, κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, όταν ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου, λάμψης και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν προς την οδό Κορίνθου, όπου και παραμένουν έχοντας ανάψει φωτιές.

    Στο μεταξύ, άλλη ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου και ακολούθως μπήκαν μέσα στο κτήριο, που ήταν άδειο, και κατέλαβαν το γραφείο του Περιφερειάρχη.

    Στη Λάρισα

    Kαι νέος κύκλος επεισοδίων ξεκίνησε στη Λάρισα, με ομάδες νεαρών ατόμων να συγκεντρώνονται αρχικά σε κεντρικά σημεία της πόλης και εν συνεχεία να προβαίνουν σε βανδαλισμούς.

    Πρώτο «θύμα» ένα χριστουγεννιάτικο καράβι στην πλατεία Ταχυδρομείου το οποίο και παρέδωσαν στις φλόγες, καθώς και κάδους που βρίσκονται εκεί. Νωρίτερα αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να τους διαλύσουν είχαν ήδη κάνει χρήση δακρυγόνων.

    Και ενώ η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, δράση ανέλαβαν οι πολίτες και συγκεκριμένα οι έμποροι, προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Οι έμποροι ήρθαν ήδη σε αντιπαράθεση με τους κουκουλοφόρους, ενώ κινούνται σε διαφορετικά σημεία της αγοράς, ως ομάδες περιφρούρησης για να προλάβουν τα χειρότερα.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου απεύθυνε έκκληση προς τους εμπόρους να αναλάβουν δράση για να προστατέψουν τις περιουσίες τους ενώ την ίδια έκκληση προς τους πολίτες απεύθυνε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ Τζανακούλης, προκειμένου να αποθαρρυνθεί η μανία των βανδάλων που και σήμερα επικεντρώνουν προς το παρόν το ενδιαφέρον τους στις τράπεζες που γλίτωσαν από την χθεσινή τους μανία.

    Στην Καρδίτσα

    Τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν από άνδρες του Τμήματος ασφαλείας Καρδίτσας κατά την διάρκεια των μαθητικών συγκεντρώσεων. Ο ένας ανήλικος συνελήφθη για φθορές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης και οι άλλοι δύο για φθορές στο κτίριο της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καρδίτσας. Επιπλέον από το τμήμα Ασφαλείας αναζητούνται οι δράστες που προκάλεσαν φθορές στα υποκαταστήματα δύο τραπεζών στο κέντρο της πόλης.

    Οι τρεις συλληφθέντες μετά την συμπλήρωση των σχετικών δικογραφιών αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσα.

    Στα Τρίκαλα

    Ομάδα νεαρών ήρθε σε σύγκρουση με διμοιρία των ΜΑΤ στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης των Τρικάλων, ενώ άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων αλλά και διμοιρία των ΜΑΤ προχώρησε σε προσαγωγές.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδες νεαρών που ήταν συγκεντρωμένες αρχικά στην κεντρική πεζογέφυρα πραγματοποίησαν πορεία μέσω της κεντρικής οδού φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών. Μια ομάδα, περίπου 200 ατόμων απωθήθηκε προς τα στενά όπου άναψε φωτιές σε κάδους, αναστατώνοντας τους περιοίκους.

    Στο σημείο έφτασαν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων όπου κατέσβησαν τους φλεγόμενους κάδους. Τα επεισόδια λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο Στάδιο των Τρικάλων όπου κι εκεί υπήρχαν συμπλοκές των νεαρών με αστυνομικούς.

    Μάλιστα σε γειτονιές πίσω από το Στάδιο προκλήθηκαν και ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα από την ρίψη αντικειμένων.

    Λίγα λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε νέες προσαγωγές ατόμων ενώ στο στόχαστρο των νεαρών βρέθηκε και το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας όπου ομάδα νεαρών έριξε μια βόμβα μολότοφ προκαλώντας υλικές ζημιές.

    Βουβός θρήνος

    Βουβός θρήνος επικράτησε στην κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο νεκροταφείο του Π. Φαλήρου, του 15χρονου που έχασε τη ζωή του το βράδυ του Σαββάτου από πυρά αστυνομικού.

    Χιλιάδες δακρυσμένα μάτια αποχαιρέτισαν τον αδικοχαμένο νέο για την τελευταία του κατοικία.

    Από νωρίς οι μαθητές και φίλοι του Αλέξη κατέκλυσαν το προαύλιο του νεκροταφείου.

    Μαζί τους γονείς, καθηγητές αλλά και πλήθος κόσμου βρέθηκαν εκεί για να συμπαρασταθούν στην τραγική οικογένεια.

    Το λευκό φέρετρο με το άψυχο σώμα του Αλέξη κράτησαν συμμαθητές και φίλοι του, ενώ βγαίνοντας από το παρεκκλήσι του νεκροταφείου ο κόσμος φώναζε "αθάνατος" και τον συνόδευσε με παρατεταμένο χειροκρότημα και ραίνοντας με λουλούδια το δρόμο προς την τελευταία του κατοικία.

    Εκατοντάδες ήταν και τα στεφάνια από φορείς, κόμματα, σχολεία, οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα, ενώ στην κηδεία ανάμεσα στο πλήθος παραβρέθηκε και ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας μαζί με τα παιδιά του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 December 2008 - 5:30:36 UTC