Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής
  • [02] Ζημιές 50 εκατ.ευρώ
  • [03] Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι
  • [04] Το Νόμπελ Eιρήνης στον Μ. Αχτισάαρι
  • [05] "Λαϊκή αντεπίθεση"
  • [06] "Να αντιδράσει η κοινωνία"
  • [07] Συνέντευξη Γ.Καρατζαφέρη
  • [08] Επιδείνωση του καιρού
  • [09] Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

  • [01] Τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής

    Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται τελικά να παρουσιαστεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Μονή Βατοπεδίου και τη λίμνη Βιστωνίδα.

    Όπως αποφάσισε η Επιτροπή κατά την τελευταία της συνεδρίαση, θα διερευνηθεί την Κυριακή η δυνατότητα έκδοσης κοινού πορίσματος των πέντε κομμάτων, αλλιώς η πρόταση της πλειοψηφίας θα τεθεί σε ψηφοφορία την Δευτέρα το πρωί.

    Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της πλειοψηφίας θα τεθεί σε ψηφοφορία τη Δευτέρα το πρωί και στο τελικό κείμενο θα καταγράφονται και οι απόψεις όποιου κόμματος θελήσει να διαφοροποιηθεί.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης και οι προτάσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη να υπάρξει πρόταση μετατροπής της Εξεταστικής Επιτροπής σε Προανακριτική για τους κ.κ. Δούκα και Μπασιάκο (κάτι που τυπικά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί) και να ανοιχθεί ο κοινός λογαριασμός του Γ. Βουλγαράκη και της Αικ. Πελέκη, καθώς «σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια των ανταλλαγών, κινήθηκαν 5,5 εκ. ευρώ».

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ διευκρίνισε, πάντως, πως δεν γνωρίζει εάν οι εν λόγω κινήσεις αφορούν την υπόθεση της Μονής.

    Οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν δεκτή την πρότασή του «για να μην υπάρχει καμία σκιά και ευχόμαστε να μην υπάρχει καμία σκιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ).

    Για λογαριασμό της ΝΔ, η Φεβρωνία Πατριανάκου συμφωνώντας πως «η συμβολαιογράφος και ο αδελφός της Δ.Πελέκης, δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα της ενημέρωσης της Εξεταστικής Επιτροπής, με τη δέουσα προσοχή», αντιπρότεινε «να ζητηθεί από τον κ.Βουλγαράκη, από την κα Πελέκη και από τον αδελφό της κ. Πελέκη,να μας δηλώσουν ρητώς και ευθαρσώς, εάν στους λογαριασμούς τους κατετέθησαν από την ιερά Μονή Βατοπεδίου, είτε άμεσα είτε έμμεσα,χρήματα στους λογαριασμούς τους, που δεν συγκαταλέγονται στα ποσά τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή. Το να ζητήσουμε άνοιγμα λογαριασμών, θεωρώ πως είναι ακραίο και συνιστά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου».

    Τέλος, οι βουλευτές αποφάσισαν ομόφωνα να σταλεί στην Επιτροπή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, προς περαιτέρω διερεύνηση, η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την διακίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής και των εταιρειών συμφερόντων της.

    [02] Ζημιές 50 εκατ.ευρώ

    Στις 435 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, ενώ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους φθάνει τα 50.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

    Η καταγραφή των ζημιών ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι από τα ειδικά συνεργεία του επιμελητηρίου και όπως ανακοινώθηκε οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στις οδούς Ερμού, Πανεπιστήμιου, Σταδίου, Μητροπόλεως, Σκουφά, Κανάρη, Καραγιώργη Σερβίας, Φιλελλήνων, Κολοκοτρώνη, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Λ. Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Στουρνάρη, Γ` Σεπτεμβρίου, Λ. Συγγρού, Ελ. Βενιζέλου, Αχιλλέως.

    Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν 37 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κατά δήλωση ζημία να ανέρχεται στα 5.500.000 ευρώ και η μικρότερη στα 500 ευρώ.

    Συγκεκριμένα ζημιές υπέστησαν 16 τράπεζες, 2 Σούπερ Μάρκετ, 40 μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες, 374 μεσαία - μικρά καταστήματα και 3 Θέατρα- Κινηματογράφους.

    Σημειώθηκαν κλοπές εμπορευμάτων σε προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ, πληροφορικής, ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικών ειδών, κοσμημάτων, ρολογιών, οπτικών ειδών κλπ.

    Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, παρέδωσε τα στοιχεία που προέκυψαν από την καταγραφή του Ε.Β.Ε.Α. στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη, ζητώντας να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά από τις τελευταίες ταραχές, με αποτέλεσμα, έστω και παροδικά, να μένουν κλειστές ή να υπολειτουργούν 435 επιχειρήσεις που απασχολούν 2.500 εργαζομένους.

    Ο κ. Μίχαλος, για μια ακόμη φορά, απευθύνει έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν πνεύμα καλής συνεργασίας και συναίνεση, προκειμένου να ανευρεθούν λύσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, που προκαλούν τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και δυναμιτίζουν την απασχόληση, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

    Θεσσαλονίκη- Καταστροφές σε 88 εμπορικά καταστήματα

    Σε 88 ανέρχονται τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που υπέστησαν καταστροφές στη διάρκεια των βανδαλισμών των τελευταίων 24ώρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα συνεργεία του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ).

    Από το σύνολο των 88 καταστημάτων, τα 10 (κινητής τηλεφωνίας) καταστράφηκαν ολοσχερώς, τα 78 υπέστησαν θραύση υαλοπινάκων και άλλες ζημίες, όπως "ξήλωμα" επιγραφών, πινακίδων και ψευδοροφών, ενώ σε 30 δηλώθηκαν κλοπές εμπορευμάτων και σε δεκάδες καταστροφές ή και πυρπόληση (με χρήση μολότοφ) των ειδών, που υπήρχαν στη βιτρίνα.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι έμποροι στα συνεργεία του ΕΣΘ, κυρίως εκλάπησαν ρούχα, συσκευές κινητών τηλεφώνων, καλλυντικά, υποδήματα και κοσμήματα (χρυσά δαχτυλίδια, ρολόγια και αξεσουάρ).

    Σε μία περίπτωση εκλάπη και το ταμείο του καταστήματος, ενώ σε άλλη "λεηλατήθηκε" ολόκληρο φορτηγό, που μετέφερε ποτά σε κάβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι άγνωστοι έσπασαν τη βιτρίνα κεντρικού βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης, από το οποίο αφαιρέθηκαν -κατά δήλωση του καταστηματάρχη- πολλά... παιχνίδια, ενώ τα βιβλία σκορπίστηκαν στο πάτωμα.

    Τα περισσότερα από τα καταστήματα βρίσκονται επί των οδών Τσιμισκή και Εγνατίας , αλλά και στην Αγίας Σοφίας, τη Βενιζέλου, την Αγίου Δημητρίου και την Ερμού. Ο υπολογισμός της οικονομικής ζημίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Μέτρα από την Εθνική Τράπεζα

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα συμπαράστασης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - πελάτες της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία τους.

    Συγκεκριμένα η Τράπεζα θα προβαίνει σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

    Οι ενδιαφερόμενοι για την χρήση των μέτρων θα πρέπει να απευθυνθούν στα Καταστήματα της Τράπεζας, όπου τα στελέχη της θα τους καθοδηγήσουν με ταχύτητα για την εξυπηρέτησή τους.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εντάσσονται και οι ανάλογες ενέργειες της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία έχει θέσει σε λειτουργία ειδική υπηρεσία για την αναγγελία των ζημιών αυτών με στόχο την ταχεία διεκπεραίωσή τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 08:00πμ έως 08:00μμ στα τηλέφωνα : 210 - 9099 159 και 160 για ζημίες σε καταστήματα, επιχειρήσεις και κατοικίες και 210- 9099 100 για ζημίες αυτοκινήτων.

    Attica Bank - Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Η Attica Bank ανακοινώσε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών - πελατών της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η εύρυθμη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα:

    - Η Τράπεζα θα προβαίνει μετά από σχετική αίτηση σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες.

    - Υποστηρίζει τις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι για την χρήση των μέτρων πρέπει να απευθυνθούν στα καταστήματα της Τράπεζας για λεπτομερείς πληροφορίες.

    Ενταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Περιορισμένης έκτασης επεισόδια έγιναν στο Σύνταγμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Ενταση και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Προφυλακιστέοι οι δυο ειδικοί φρουροί

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή, οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια.

    Οι δύο κατηγορούμενοι εκ των οποίων ο ένας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομης οπλοχρησίας ενώ ο δεύτερος της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία, παρέδωσαν στον ανακριτή απολογητικά υπομνήματα.

    Στο υπόμνημά του ο 37χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία υποστηρίζει ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα ευρισκόμενος αυτός και ο συνάδελφός του σε καθεστώς φόβου, καθώς όπως αναφέρει είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες, δοκάρια και άλλα από ομάδα 30 αναρχικών. Ο κατηγορούμενος αναφέρει επίσης στο υπόμνημά του για το 15χρονο μαθητή, ότι είχε αποβληθεί από το ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσε και ότι άλλαζε συχνά σχολεία γεγονός που καταδεικνύει, όπως αναφέρει, αποκλίνουσα συμπεριφορά.

    Λίγο πριν ξεκινήσει η απολογία, ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, παρεξήγηση το τραγικό περιστατικό, καθώς, όπως είπε, από τα πρώτα ευρήματα της βαλλιστικής εξέτασης που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, προκύπτει ότι «η τραγωδία είναι αποτέλεσμα της ενέργειας του αστυνομικού να πυροβολήσει στον αέρα».

    Όπως υποστήριξε ο κ.Κούγιας, «η σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον άτυχο μαθητή».

    Σύμφωνα με το δικηγόρο, «το βλήμα είναι λειασμένο από τη μια πλευρά και η πύλη εισόδου στο σώμα του μαθητή είναι από πάνω προς τα κάτω».

    «Τώρα, εάν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ.Κούγιας, ενώ εξέφρασε τη λύπη του, όπως είπε, προς τους κορυφαίους πολιτικούς ταγούς, «οι οποίοι προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί, που είναι το μεγάλο θύμα αυτής της ιστορίας, ούτε τους αστυνομικούς».

    Ένταση υπήρξε και έξω από τα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, όπου ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων τηλεοπτικού σταθμού.

    Συλλήψεις και προσαγωγές

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη για βιαιοπραγίες σε βάρος αστυνομικών, δώδεκα άτομα για κλοπές, ενώ προσήχθησαν συνολικά πενήντα πέντε άτομα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Επίσης από εφόδους της αστυνομίας συνελήφθησαν είκοσι πέντε αλλοδαποί στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ειδών που εκλάπησαν κατά τις προχθεσινές λεηλασίες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

    Κατά τη διάρκεια των διαφόρων επεισοδίων υπέστησαν ζημιές δύο υποκαταστήματα τραπεζών και εννέα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές του Π.Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης ενώ κάηκαν δύο αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

    Από επιθέσεις που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από ομάδες ατόμων με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί.

    Θεσσαλονίκη - Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οκτώ άτομα που συνελήφθησαν

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οκτώ άτομα -μεταξύ αυτών τρεις ανήλικοι- που συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, είτε επειδή συμμετείχαν σε επεισόδια στην περιοχή γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είτε επειδή επιδόθηκαν σε πλιάτσικο σε κατεστραμμένα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

    Από το σύνολο των συλληφθέντων πέντε παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από όπου πήραν ήδη αναβολή, και οι υπόλοιποι σε Δικαστήριο Ανηλίκων.

    Σε ό,τι αφορά τους πέντε συλληφθέντες που θα δικαστούν στο Αυτόφωρο, δύο εξ αυτών αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε επεισόδια.

    Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για νεαρό ημεδαπό που κατηγορείται ότι χθες το βράδυ μαζί με άλλα άτομα πετούσε πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις, στην περιοχή του Σιντριβανίου. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και στάση.

    Η δεύτερη περίπτωση αφορά 20χρονο ομογενή από τη Γεωργία που μαζί με άλλα άτομα, τα οποία πρόλαβαν να ξεφύγουν, παραβιάζοντας το μεταλλικό προστατευτικό ρολό περιπτέρου στο κέντρο της πόλης, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν διάφορα προϊόντα. Σε βάρος του ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για απόπειρα κλοπής, διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίσταση.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τρία άτομα -μεταξύ αυτών και μίας γυναίκας- που παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας κλοπής. Ειδικότερα, φέρονται ότι προσπάθησαν να αφαιρέσουν κινητά και διάφορα αξεσουάρ από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας.

    Όσον αφορά τους ανηλίκους που παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε Δικαστήριο Ανηλίκων, το οποίο ορίστηκε για τις 12 Φεβρουαρίου 2009, πρόκειται για ένα 12χρονο, ένα 14χρονο κι ένα 15χρονο. Στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κλοπής από κοινού. Στο '"στόχαστρο" των ανηλίκων βρέθηκε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας.

    Στο μεταξύ, την Τετάρτη το μεσημέρι θα δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης 13 συλληφθέντες, που φέρονται να επιδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε πλιάτσικο στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν σβ αυτά ομάδες κουκουλοφόρων.

    Στη Λάρισα - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους εννέα ανήλικοι

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους - μετά από μαραθώνια απολογία - αφέθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, 11 ανήλικοι μαθητές Λυκείου, οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην Λάρισα.

    Οι 11 μαθητές ανήκουν στο σύνολο 19 ατόμων που συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας, αλλά οι υπόλοιποι 8 είναι ενήλικοι γι' αυτό και διαχωρίστηκε η ανακριτική διαδικασία, καθώς οι ανήλικοι δικάζονται με διαφορετικές διατάξεις.

    Συγκεκριμένα οι 11 μαθητές αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών με σοβαρότερη (κάποιοι από αυτούς) εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης. Κατηγορούνται ακόμη για στάση, διακεκριμένες φθορές, εμπρησμούς, εξυβρίσεις, κλοπές και παράβαση του νόμου περί όπλων.

    Μετά τις πολύωρες απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους που αφορούν: στην απαγόρευση εξόδου από την χώρα αλλά και στην υποχρέωση τους να παρουσιάζονται το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα για τους 9 από αυτούς, ενώ για δύο ανήλικες μαθήτριες δεν κρίθηκε αναγκαία η παρουσία τους στο τμήμα.

    Και οι 11 κατηγορούμενοι θα δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

    Στο μεταξύ στην διάρκεια της ημέρας συγκροτήθηκε Επιτροπή αλληλεγγύης και συμπαράστασής προς τους συλληφθέντες μαθητές, η οποία σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ζήτησε να μην απαγγελθεί καμία κατηγορία εις βάρος τους.

    Την Τετάρτη εξάλλου θα οδηγηθούν στον ανακριτή οι υπόλοιποι 8 από τους συλληφθέντες της Δευτέρας ενώ από τα επεισόδια της Τρίτης συνελήφθησαν ακόμη 6 άτομα.

    [03] Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι

    Κλειστά θα είναι σήμερα και αύριο, για 7η και 8η ημέρα αντίστοιχα, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

    Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών του κινητοποιήσεων, διεκδικώντας «την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας για τη θεσμοθέτηση του Επιδόματος Πολιτιστικής Επιμόρφωσης».

    [04] Το Νόμπελ Eιρήνης στον Μ. Αχτισάαρι

    Στον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2008 για τις μεσολαβητικές ειρηνευτικές του προσπάθειες για πάνω από 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο από την Ναμίμπια στην Αφρική και το Ατσέχ στην Ινδονησία μέχρι το Κόσοβο.

    Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αντίστοιχο με 1,23 εκατομμύριο δολάρια, προς τον βετεράνο διπλωμάτη που είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας του από το 1994 μέχρι το 2000, είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

    Η απονομή του βραβείου έγινε κατά την διάρκεια τελετής στο Δημαρχείο του Οσλο παρουσία χιλίων περίπου προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ και η βασίλισσα Σόνια.

    "Η ειρήνη είναι ζήτημα βούλησης. Ολες οι διενέξεις μπορούν να επιλυθούν και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να διαιωνίζονται", δήλωσε στην ομιλία του ο 71χρονος Αχτισάαρι.

    "Ελπίζω ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα ορκιστεί τον άλλο μήνα, θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα στη διένεξη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του", επισημαίνει. Παράλληλα παρατηρεί ότι οι εταίροι της Ουάσινγκτον στο Κουαρτέτο -ΕΕ, Ρωσία, και ΟΗΕ- πρέπει να δεσμευθούν σοβαρά "ώστε μία λύση να μπορέσει να βρεθεί στις κρίσεις που υπάρχουν από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη μέχρι το Ιράκ και το Ιράν". "Εάν θέλουμε να επιτύχουμε διαρκή αποτέλεσματα πρέπει να κοιτάξουμε όλη την περιοχή. Ολες οι κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Μέση Ανατολή μπορούν να επιλυθούν", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του

    Στην ίδια ομιλία του που έγινε δεκτή με επεφημίες από τους παρισταμένους, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικότερο να υποστηριχθεί ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου στην Μέση Ανατολή,πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ από το να αναμειχθεί ο ίδιος.Πρόσθεσε ότι οι μεσολαβητές δεν επιλέγουν τις διενέξεις στις οποίες αναμειγνύονται αλλά οι πλευρές στην διένεξη επιλέγουν τον μεσολαβητή.

    [05] "Λαϊκή αντεπίθεση"

    Με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη θα συναντηθεί το απόγευμα η κ.Αλ.Παπαρήγα. Νωρίτερα θα έχει επαφές με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

    Στις 18.30 μμ, θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η Αχτίδα Κατασκευών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας ενόψει του 18ου Συνεδρίου με θέμα τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τόνισε πως "έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες και μπορούμε να τους βγάλουμε σε πέρας".

    Ειδικότερα η κ. Α. Παπαρήγα δήλωσε:

    "Το θάρρος, η παλικαριά και η λεβεντιά πριν απβ όλα κρίνονται στον τόπο δουλειάς, απέναντι στους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τα γραφεία, ξεκινάει ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό ποτάμι, που στο δρόμο είμαστε βέβαιοι θα συναντηθεί, αυτή τη φορά πιο αποφασιστικά, με τους χείμαρρους των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών, γενικότερα της νεολαίας, με τους μικρέμπορους, τους βιοπαλαιστές μικρομεσαίους και σε όλη την Ελλάδα με τη φτωχή αγροτιά. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες και μπορούμε να τους βγάλουμε σε πέρας".

    Εξ άλλου, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων επισημαίνει πως οι εργατοϋπάλληλοι και η νεολαία "έδωσαν απάντηση".

    "Αυτές οι κινητοποιήσεις, μαζικές, αποφασιστικές και περιφρουρημένες, με την έντονη νεολαιίστικη παρουσία, δείχνουν το δρόμο και το περιεχόμενο της λαϊκής αντεπίθεσης για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της. Αποτελούν τη γνήσια απάντηση στη στρατηγική της κυβέρνησης και στις προσπάθειες να στραφεί σε ανώδυνους για την αντιλαϊκή πολιτική δρόμους η δίκαιη οργή χιλιάδων και χιλιάδων νέων παιδιών, που βγήκαν αγωνιστικά στους δρόμους το τελευταίο διάστημα", επισημαίνει το ΚΚΕ.

    [06] "Να αντιδράσει η κοινωνία"

    Περιοδεία στη Μυτιλήνη πραγματοποιεί σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας και στην Πάτρα ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    "Αυτή την ώρα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι δημοκρατικοί πολίτες και κυρίως οι νέες και οι νέοι, που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται από μία πολιτική αυταρχισμού και καταστολής, οφείλουν να δώσουν μαζικό παρόν με μαζικές, δυναμικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις. Και να μεταφερθεί το κέντρο του αγώνα στα σχολεία και τις σχολές, σ΄όλες τις σχολές της χώρας. Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική. Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην πολιτική εκείνη που θέλει να μας μάθει να συμβιώνουμε με τον τρόμο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ.Τσίπρας μίλησε για "ανατροπή της πολιτικής που οπλίζει το χέρι των αστυνομικών, την πολιτική που ενοχοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες της νεολαίας ή θα μάθουμε να ζούμε με τον τρόμο"

    Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε μ΄ αυτή τη λογική, υπογράμμισε.

    [07] Συνέντευξη Γ.Καρατζαφέρη

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Γ.Καρατζαφέρης, για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

    Έχουμε μια οικονομική και κοινωνική κρίση, την οποία πρέπει να ζυγίσουμε καλά, αλλά εγώ φοβάμαι την ακρισία κάποιων, δήλωσε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Όλα αυτά που συμβαίνουν προκαλούν θλίψη, είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να καυτηριάσουμε, ο καθένας από τη δική του οπτική πλευρά, το αποκρουστικό γεγονός που συνέβη το Σάββατο το βράδυ.

    Πρέπει, όμως, να σταθούμε όλοι υπεύθυνα σε ό,τι ακολούθησε και πάνω από όλα να μην το πυροδοτούμε.

    Εάν δεν υπάρξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση, πολύ φοβάμαι ότι αυτά που συμβαίνουν θα φθάσουν αν επιτάσσουν στην εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος, είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Και πρόσθεσε:"Επειδή όμως η Δημοκρατία είναι πάνω από όλα και για όλους πρέπει όλοι να δείξουμε τη δέουσα προσοχή".

    Σε ερώτηση για το ποιοι μπορεί να πυροδοτούν αυτά τα γεγονότα, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι όλοι γνωρίζουμε και όλοι ξέρουμε, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει σήμερα να ονοματίσουμε. Γιατί αυτό θα ήταν λάδι στη φωτιά. Εκείνο που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι νερό και όχι λάδι, είπε.

    Τέλος ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Κ. Καραμανλή να διατεθεί ένα δισ. ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για τη στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθούν οι καταστηματάρχες που έχασαν τις περιουσίες τους και να μην χάσουν το ψωμί τους οι εργαζόμενοι.

    Ο πρωθυπουργός το σκέπτεται, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ σε ερώτηση για το αν καταδικάζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τα όσα συμβαίνουν είπε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν σοβαρότητα και άλλες που χαϊδεύουν αυτιά.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

    [08] Επιδείνωση του καιρού

    Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα και αύριο στη χώρα. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης θα είναι οι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 9 με 10 μποφόρ, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

    Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα είναι το Ιόνιο, η Ηπειρωτική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. ΄Υφεση της κακοκαιρίας αναμένεται σε όλη τη χώρα το Σάββατο.

    Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται στα τακτικά δελτία της Ε.Μ.Υ.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    [09] Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

    Σε 830.000 υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε διάφορα δυστυχήματα, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Unicef.

    Τα συνηθέστερα από τα ατυχήματα αυτά που στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή παιδιών από 0 έως 19 ετών είναι τα τροχαία (260.000 θάνατοι), οι πνιγμοί (175.000), τα εγκαύματα (96.000), οι πτώσεις (τουλάχιστον 46.000) και οι δηλητηριάσεις (τουλάχιστον 45.000), διευκρινίζει η έκθεση.

    Οπως επισημαίνει το σχετικό ντοκουμέντο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, από την ηλικία των 9 ετών, τα δυστυχήματα αναδεικνύονται σε πρώτη αιτία παιδικής θνησιμότητας, ξεπερνώντας σε συχνότητα τις μολυματικές ασθένειες, τον υποσιτισμό, ακόμα και τους πολέμους.

    Ωστόσο ο κοινωνικός παράγοντας αποδεικνύεται καθοριστικός. "Είτε πρόκειται για πλούσιες χώρες είτε για αναπτυσσόμενες, τα παιδιά που ανήκουν σε μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους να πέσουν θύματα δυστυχημάτων", διευκρινίζει η Μάρτζι Πίντεν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ: Το 95% των θυμάτων καταγράφονται σε φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ειδικά στη Μαύρη Ήπειρο η έκταση, που έχει λάβει στις ημέρες μας ο θάνατος παιδιών από λογής-λογής ατυχήματα, παρουσιάζεται, πλέον, 10πλάσια του μέσου όρου προηγμένων κρατών του υπολοίπου κόσμου, όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Σε χώρες όπως οι προηγούμενες η παιδική θνησιμότητα από ατύχημα είναι πολύ περιορισμένη. Από ποσοτική πλευρά, σχεδόν το 95% της παιδικής θνησιμότητας από ατύχημα καταγράφεται επίσης στην Αφρική.

    Στις προηγμένες χώρες στα φτωχά κοινωνικά στρώματα η αναλογία των θανατηφόρων ατυχημάτων με παιδιά είναι συντριπτικά ανώτερη των αντίστοιχων συμβάντων, που αφορούν παιδιά εύπορων οικογενειών.

    Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, από δυστυχήματα με αυτοκίνητα σκοτώνονται, βασικά, οκτώ χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, όπως αναφέρεται στην ξεχωριστή έκθεση του Κέντρου Πρόληψης και Πρόληψης ασθενειών.

    Γενικά, σε όλον τον κόσμο 260 χιλιάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ένα αυτοκίνητο, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια τραυματίζονται...Έπονται, κατά σειράν πυκνότητας, πνιγμοί, εγκαύματα, πτώσεις, αθέλητες δηλητηριάσεις.

    Όμως περίπου οι μισοί από τους θανάτους αυτούς μπορεί να είχαν προληφθεί : με την πλέον συστηματική χρήση ζωνών ασφάλειας, την κάλυψη όλων των "ανοικτών" χώρων, των υπαίθριων πισίνων, των πηγαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τους παιδότοπους, καθώς επίσης και τα φράγματα κοντά σε κατασκευαζόμενους αυτοκινητόδρομους, όλα αυτά αποτελούν τις καλύτερες θεραπείες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παιδική ασφάλεια, συμφωνούν η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία και ο ΠΟΥ.

    Γενικά, εξάλλου, "τα φτωχά παιδιά δεν μοιράστηκαν τα κέρδη των παιδιών, που ζουν σε πλούσια κράτη", σχολίασε από την πλευρά της η εμπειρογνώμονας σε θέματα παιδικής υγείας, Ελίζαμπεθ Τάουνερ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αγγλίας. "Αυτή η κοινωνική αδικία ασφαλώς πρέπει να θεραπευθεί" πρόσθεσε. Η συνεργάτης του ΠΟΥ Ετιέν Κρουγκ παρατηρεί ότι τυχόν δυστύχημα συνεπάγεται τη "βύθιση" μιάς φτωχής οικογένειας σ ενα ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά και την αναπαραγωγή ενός (φαύλου) "κύκλου της φτώχειας".

    "Κάθε ανάπηρος επιβαρύνει για πολύ καιρό τα δημόσια οικονομικά", διαπιστώνει η ίδια και προτείνει ταυτοχρόνως την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης, απ'όλους τους συναρμόδιους φορείς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 December 2008 - 7:30:50 UTC