Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Iσόβια για το θάνατο του Μ.Φιλόπουλου
  • [02] Τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής
  • [03] ΟΗΕ: Οδικός χάρτης για το περιβάλλον
  • [04] Βρέθηκαν χειρόγραφα του Μπαχ
  • [05] Ψήφισμα του ΟΗΕ για την Κύπρο

  • [01] Iσόβια για το θάνατο του Μ.Φιλόπουλου

    Ενας από τους συνολικά 27 κατηγορούμενους στην υπόθεση των επεισοδίων στη λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, το Μάρτιο του 2007 μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που κόστισαν τη ζωή του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου, κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε μετά από πολύμηνη διαδικασία την απόφασή του για την υπόθεση της Παιανίας, σύμφωνα με την οποία ο Χρήστος Σακάτης κρίθηκε ένοχος για το θάνατο του άτυχου νεαρού και καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

    Δυο ακόμη, ο Νίκος Βαγιόπουλος και Βασίλης Ψικάκος, κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τους επιβλήθηκε δεκαετής κάθειρξη στον καθένα με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

    Το δικαστήριο αναγνώρισε στον Βαγιόπουλο τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου έντιμου βίου, ενώ στον Ψικάκο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

    Το δικαστήριο επέβαλε ποινές από τριών έως έξι ετών φυλάκισης με αναστολή σε οκτώ ακόμη κατηγορούμενους, τους οποίους έκρινε ένοχους για παράνομη οπλοκατοχή. Ανά περίπτωση αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

    Οι υπόλοιποι δεκαέξι από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι από τα στοιχεία της υπόθεσης δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι βρίσκονταν στο σημείο της συμπλοκής και ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει στην πρότασή του την ενοχή δεκαεννέα από τους 27 κατηγορουμένους, εκ των οποίων πέντε και για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου.

    Μετά την έκδοση της απόφασης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το Εφετείο, με ρίψεις μολότοφ από κουκουλοφόρους, οι οποίοι τελικά απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    [02] Τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής

    Υπομνήματα απέστειλαν, δια του συνηγόρου τους, Ηλία Αναγνωστόπουλου, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Πιέρο, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, που είχαν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής, για την άρνησή τους στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

    Και οι δυο μοναχοί υποστηρίζουν στα υπομνήματά τους ότι δεν μπορούν να καταθέτουν ως μάρτυρες, τη στιγμή που στην ίδια υπόθεση καλούνται ως ύποπτοι και προσθέτουν, ότι «απεδέχθη ουσιαστικά η Βουλή το σκεπτικό αυτό, καθώς παρέλαβε τα υπομνήματα που είχαν παραδώσει».

    Επικαλούνται επίσης, υπόθεση του 1996, όταν μάρτυρας είχε αρνηθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή, επικαλούμενος την κλήση του σε κατάθεση από τον εισαγγελέα.

    Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της εκβίασης και της απάτης -σε βαθμό κακουργήματος- βρίσκονται ο Μιχάλης Κουκουβίνος και η σύντροφός του Σταματίνα Σωτηροπούλου.

    Ολοκληρώνοντας την προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε μετά την προβολή του βίντεο όπου διακρίνεται ο Μ. Κουκουβίνος να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα από τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη προκειμένου να «μπλοκάρει» τις διεκδικήσεις ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού με επίκεντρο ακίνητα που παραχωρήθηκαν τελικώς στη Μονή Βατοπαιδίου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλής προχωρά στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των δύο δικηγόρων.

    Όπως έγινε γνωστό, οι διώξεις αφορούν τις πράξεις της κακουργηματικής εκβίασης από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατβ εξακολούθηση, κατβ επάγγελμα και κατά συρροή.

    Επιπλέον, ασκούνται διώξεις και για την πράξη της κακουργηματικής απάτης από κοινού και κατβ εξακολούθηση για χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Η πράξη αυτή αφορά σε μία περίπτωση ακτήμονα που φέρεται να εξαπατήθηκε από τους δύο δικηγόρους, οι οποίοι "καρπώθηκαν" το ποσό των 30.000 ευρώ.

    Νέα εισαγγελική έρευνα για το βίντεο του εκβιασμού

    Μία ακόμη εισαγγελική έρευνα πραγματοποιείται σχετικά με το βίντεο του εκβιασμού. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε Πταισματοδίκη προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται σε βάρος του επιχειρηματία Μ. Καραμπέρη το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου προφορικής συνομιλίας, αφού στο γραφείο του υπήρχε η κάμερα κλειστού κυκλώματος που κατέγραψε τη συνάντησή του με τον Μ. Κουκουβίνο.

    Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, εκτός από τον Καραμπέρη, θα κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, που φέρεται να έδειξε το βίντεο σε δύο δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίοι θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Ως μάρτυρας θα καταθέσει και ο Μ. Κουκουβίνος.

    Τη Δευτέρα το πόρισμα

    Τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Η συζήτηση επί του πορίσματος προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης, 16 Δεκεμβρίου.

    Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είπε ότι ήδη κατατέθηκε σχετικό αίτημα συζήτησης του πορίσματος από τη ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2009 θα αρχίσει την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Βουλγαράκης: Στη διάθεση της Εξεταστικής οι λογαριασμοί μου

    Στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά το σύνολο της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, έθεσε ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης τους λογαριασμούς του "για οποιοδήποτε έλεγχο", προκειμένου, όπως σημειώνει σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη, "να αποφευχθεί το 'παιχνίδι εντυπώσεων' που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου".

    Ο κ. Βουλγαράκης διευκρινίζει ότι οι λογαριασμοί που συμμετέχει ως συνδικαιούχος έχουν ελεγχθεί από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα "χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση" καθώς και ότι στους λογαριασμούς του "δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα β¬ από την Μονη η την ΚΕΔ".

    Στην επιστολή του, με ημερομηνία 11/12/2008, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει τα εξής:

    "Είναι σαφές ότι ως Υπουργός Πολιτισμού, δεν είχα και δε θα μπορούσα -εκ των αρμοδιοτήτων μου να έχω ,κανενός είδους ανάμιξη η εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Όπως άλλωστε δεν είχαν και ούτε μπορούσαν να έχουν οι Υπουργοί Πολιτισμού πριν από τη δική μου θητεία -όπου συντελεσθεί η αναγνώριση της κυριότητας των περιοχών από το κράτος -χωρίς παρέμβαση του ΥΠΠΟ, και μετά από αυτήν -όπου είχε επισυμβεί η ανταλλαγή, επίσης χωρίς καμία παρέμβαση του ΥΠΠΟ. Γι αυτό, υποθέτω, ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν εκλήθησαν από την επιτροπή σας.

    Διαπιστώνω ωστόσο ότι στην επιτροπή σας έγινε πολύς λόγος για τον λογαριασμό της συζύγου μου, στον οποίο εμφανίζομαι τυπικά ως συνδικαιούχος. Η ίδια, με αναλυτική της δήλωση, εξήγησε ότι από το σύνολο των χρημάτων που καταβλήθηκαν, εισέπραξε τελικά προ φόρων το ποσό των 29.126,41 β¬ . Κατέστησε δε απολύτως σαφές, ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού, αφορά άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις - άσχετες με την συγκεκριμένη υπόθεση.

    Επιθυμώ ωστόσο να διευκρινίσω στην επιτροπή σας - προς άρση κάθε παρεξήγησης, ότι όλοι οι λογαριασμοί στους οποίους συμμετέχω -είτε ως δικαιούχος, είτε ως συνδικαιούχος, ελέγχτηκαν όπως ιδιοποιήθηκα από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση. Στους λογαριασμούς μου δε, δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα β¬ από την Μονη η την ΚΕΔ. Παρ όλα αυτά, και προκειμένου να αποφευχθεί το "παιχνίδι εντυπώσεων" που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου, σας γνωρίζω ότι οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεση σας για οποιοδήποτε έλεγχο και οποτεδήποτε το θελήσετε .''

    [03] ΟΗΕ: Οδικός χάρτης για το περιβάλλον

    Η διεθνής κοινότητα υιοθέτησε χθες, Παρασκευή, στο Πόζναν κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές έναν οδικό χάρτη, ο οποίος αφορά το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη μιας νέας συνθήκης κατά των κλιματικών αλλαγών το Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη.

    Οι απεσταλμένοι των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (CNUCC, 192 χώρες) καθόρισαν τα κύρια στάδια που θα ακολουθηθούν ως την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και τα κύρια στάδια της συνεργασίας τους προς όφελος των χωρών που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

    Σύμφωνα με την απόφαση που είχαν πάρει στο Μπαλί το 2007, οι βιομηχανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οφείλουν να δεσμευτούν σε συγκεκριμένους στόχους και οι αναπτυσσόμενες χώρες να προβούν σε ενέργειες για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Όλα τα κράτη οφείλουν να έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους ως το Μάρτιο του 2009 και θα έχουν στη διάθεσή τους τον Ιούνιο ένα κείμενο για διαπραγματεύσεις.

    [04] Βρέθηκαν χειρόγραφα του Μπαχ

    Τρία χειρόγραφα του Γερμανού συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ που χρονολογούνται από το 1743, το 1745 και το 1748 βρέθηκαν στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Λειψίας, στην ανατολική Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο αρχείων του Μπαχ.

    Πρόκειται για συστατικές επιστολές που είχε δώσει ο συνθέτης σε τρεις μαθητές του σχολείου του Αγίου Θωμά, ένα από τα παλαιότερα της Γερμανίας, που συνδεόταν με την Εκκλησία του Αγ. Θωμά, στην οποία ο Μπαχ ήταν τότε μουσικός διευθυντής (κάντορας). Οι μαθητές αυτοί ήταν υποψήφιοι για υποτροφία στο πανεπιστήμιο.

    Τον Απρίλιο, το πανεπιστήμιο του Μαρτίνου Λούθηρου στη Σαξονία-Άνχαλτ είχε ανακοινώσει ότι ερευνητές του εντόπισαν τμήμα μιας σύνθεσης του Μπαχ για εκκλησιαστικό όργανο, από την οποία μέχρι σήμερα ήταν γνωστά μόνο τα πέντε πρώτα μέτρα.

    Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, το 1990, έχουν βρεθεί πολλές άγνωστες συνθέσεις του Μπαχ.

    [05] Ψήφισμα του ΟΗΕ για την Κύπρο

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε νέο ψήφισμα με το οποίο ανανεώνει για άλλους έξι μήνες τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), προτρέπει τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να επιδείξουν ευελιξία για να φτάσουν σε μια συνολική λύση του Κυπριακού και εισηγούνται την εφαρμογή των νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Μεταξύ άλλων, το Σ.Α. του διεθνούς οργανισμού σημειώνει ότι «απηχώντας τη σταθερή πεποίθηση του Γ.Γ ότι την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι», τονίζει ότι «τώρα υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου» και επαναβεβαιώνει τον «πρωταρχικό ρόλο» των Ηνωμένων Εθνών να υποβοηθήσουν τα μέρη να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση του νησιού σε μια «συνολική και μόνιμη διευθέτηση».

    Στη συνέχεια, χαιρετίζει την έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων την 3η Σεπτεμβρίου 2008, την «πρόοδο που σημειώθηκε» μέχρι σήμερα και τις κοινές ανακοινώσεις των ηγετών, δίδοντας έμφαση στη σημασία «όλα τα μέρη να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο στην κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Το Σ.Α. ενθαρρύνει το «συνεχές μομέντουμ» στις διαπραγματεύσεις και της πλήρους αξιοποίησης της παρούσας ευκαιρίας, συγχαίροντας τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την «πολιτική ηγεσία» που επιδεικνύουν μέχρι τώρα. Επίσης, χαιρετίζει την εξαγγελία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων και προσβλέπει στην εφαρμογή αυτών των μέτρων και συμφωνία στην εφαρμογή επιπλέον βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων.

    Επαναβεβαιώνει τη σημασία της συνεχούς διακίνησης των Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή, τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης της οδού Λήδρας, ενθαρρύνει το άνοιγμα με αμοιβαία συμφωνία και άλλων σημείων διέλευσης και σημειώνει στο πλαίσιο αυτό τη δέσμευση στα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών ότι θα προωθήσουν τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης Λιμνίτη, ενώ προτρέπει τις δυο πλευρές «να προωθήσουν την ενεργό εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ οικονομικών και εμπορικών οργανισμών και την απομάκρυνση όλων των εμποδίων για τέτοιες επαφές».

    Τέλος, το Σ.Α. εμφανίζεται με σιγουριά για τα «πολλά σημαντικά οφέλη» για όλους τους Κύπριους που θα προκύψουν από μία συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, ενθαρρύνοντας αμφότερες τις πλευρές «να εξηγήσουν καθαρά αυτά τα οφέλη όπως και την ανάγκη ευελιξίας, ώστε να τα διασφαλίσουν και για τις δύο κοινότητες πολύ πριν από οποιοδήποτε τελικά δημοψηφίσματα».

    Στο ψήφισμα, όπως και στην σχετική έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δεν γίνεται καμία αναφορά στις πρόσφατες προκλήσεις των Τούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με παρενοχλήσεις τουρκικών πολεμικών κατά ερευνητικών πλοίων που εκμίσθωσε η Λευκωσία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψήφισμα 1847 που υιοθετήθηκε από το Σ.Α., τονίζοντας ότι «το Σ.Α. με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο επαναβεβαίωσε τη λύση που επιδιώκεται εντός του πλαισίου των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών. Θεωρούμε την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο αναντικατάστατη, όσο διαρκεί η κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «ισοζυγισμένο» και ιδιαίτερα «για το γεγονός ότι το Σ.Α. επαναβεβαίωσε με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η λύση που επιδιώκεται εντός του πλαισίου της συνεχιζόμενης διαδικασίας των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, πρέπει να βασίζεται σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται και παρατίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.».

    Σε δηλώσεις προέβη και ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Σερ Τζον Σόουερς, ο οποίος μίλησε για «ιστορική ευκαιρία» των ηγετών των δύο κοινοτήτων να γεφυρώσουν το υπάρχον χάσμα. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2009, καθώς δεν υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις, όπως είπε, φέρει νέα πρόοδο, μετά από μία μακρά περίοδο αναμονής, προσθέτοντας: «Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος, υπάρχει ένας καλός αριθμός διαπραγματευτικών γύρων τους τελευταίους τέσσερις μήνες και επιθυμούμε να δούμε αυτό να συνεχίζεται και να ενταθεί το νέο έτος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 December 2008 - 7:30:22 UTC