Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο το πόρισμα της Εξεταστικής
  • [02] Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ
  • [03] Από αύριο το εορταστικό ωράριο
  • [04] Υποχωρούν τα νερά του Τίβερη
  • [05] Μείωσε τη διαφορά

  • [01] Αύριο το πόρισμα της Εξεταστικής

    Αύριο, Δευτέρα, θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Η συζήτηση επί του πορίσματος προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης, 16 Δεκεμβρίου.

    Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είπε ότι ήδη κατατέθηκε σχετικό αίτημα συζήτησης του πορίσματος από τη ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2009 θα αρχίσει την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Υπομνήματα

    Υπομνήματα απέστειλαν, δια του συνηγόρου τους, Ηλία Αναγνωστόπουλου, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Πιέρο, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, που είχαν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής, για την άρνησή τους στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

    Και οι δυο μοναχοί υποστηρίζουν στα υπομνήματά τους ότι δεν μπορούν να καταθέτουν ως μάρτυρες, τη στιγμή που στην ίδια υπόθεση καλούνται ως ύποπτοι και προσθέτουν, ότι «απεδέχθη ουσιαστικά η Βουλή το σκεπτικό αυτό, καθώς παρέλαβε τα υπομνήματα που είχαν παραδώσει».

    Επικαλούνται επίσης, υπόθεση του 1996, όταν μάρτυρας είχε αρνηθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή, επικαλούμενος την κλήση του σε κατάθεση από τον εισαγγελέα.

    Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της εκβίασης και της απάτης -σε βαθμό κακουργήματος- βρίσκονται ο Μιχάλης Κουκουβίνος και η σύντροφός του Σταματίνα Σωτηροπούλου.

    Ολοκληρώνοντας την προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε μετά την προβολή του βίντεο όπου διακρίνεται ο Μ. Κουκουβίνος να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα από τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη προκειμένου να «μπλοκάρει» τις διεκδικήσεις ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού με επίκεντρο ακίνητα που παραχωρήθηκαν τελικώς στη Μονή Βατοπαιδίου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλής προχωρά στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των δύο δικηγόρων.

    Όπως έγινε γνωστό, οι διώξεις αφορούν τις πράξεις της κακουργηματικής εκβίασης από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατβ εξακολούθηση, κατβ επάγγελμα και κατά συρροή.

    Επιπλέον, ασκούνται διώξεις και για την πράξη της κακουργηματικής απάτης από κοινού και κατβ εξακολούθηση για χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Η πράξη αυτή αφορά σε μία περίπτωση ακτήμονα που φέρεται να εξαπατήθηκε από τους δύο δικηγόρους, οι οποίοι "καρπώθηκαν" το ποσό των 30.000 ευρώ.

    Νέα εισαγγελική έρευνα για το βίντεο του εκβιασμού

    Μία ακόμη εισαγγελική έρευνα πραγματοποιείται σχετικά με το βίντεο του εκβιασμού. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε Πταισματοδίκη προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται σε βάρος του επιχειρηματία Μ. Καραμπέρη το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου προφορικής συνομιλίας, αφού στο γραφείο του υπήρχε η κάμερα κλειστού κυκλώματος που κατέγραψε τη συνάντησή του με τον Μ. Κουκουβίνο.

    Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, εκτός από τον Καραμπέρη, θα κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, που φέρεται να έδειξε το βίντεο σε δύο δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίοι θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Ως μάρτυρας θα καταθέσει και ο Μ. Κουκουβίνος.

    Βουλγαράκης: Στη διάθεση της Εξεταστικής οι λογαριασμοί μου

    Στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά το σύνολο της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, έθεσε ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης τους λογαριασμούς του "για οποιοδήποτε έλεγχο", προκειμένου, όπως σημειώνει σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη, "να αποφευχθεί το 'παιχνίδι εντυπώσεων' που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου".

    Ο κ. Βουλγαράκης διευκρινίζει ότι οι λογαριασμοί που συμμετέχει ως συνδικαιούχος έχουν ελεγχθεί από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα "χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση" καθώς και ότι στους λογαριασμούς του "δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα β¬ από την Μονη η την ΚΕΔ".

    Στην επιστολή του, με ημερομηνία 11/12/2008, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει τα εξής:

    "Είναι σαφές ότι ως Υπουργός Πολιτισμού, δεν είχα και δε θα μπορούσα -εκ των αρμοδιοτήτων μου να έχω ,κανενός είδους ανάμιξη η εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Όπως άλλωστε δεν είχαν και ούτε μπορούσαν να έχουν οι Υπουργοί Πολιτισμού πριν από τη δική μου θητεία -όπου συντελεσθεί η αναγνώριση της κυριότητας των περιοχών από το κράτος -χωρίς παρέμβαση του ΥΠΠΟ, και μετά από αυτήν -όπου είχε επισυμβεί η ανταλλαγή, επίσης χωρίς καμία παρέμβαση του ΥΠΠΟ. Γι αυτό, υποθέτω, ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν εκλήθησαν από την επιτροπή σας.

    Διαπιστώνω ωστόσο ότι στην επιτροπή σας έγινε πολύς λόγος για τον λογαριασμό της συζύγου μου, στον οποίο εμφανίζομαι τυπικά ως συνδικαιούχος. Η ίδια, με αναλυτική της δήλωση, εξήγησε ότι από το σύνολο των χρημάτων που καταβλήθηκαν, εισέπραξε τελικά προ φόρων το ποσό των 29.126,41 β¬ . Κατέστησε δε απολύτως σαφές, ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού, αφορά άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις - άσχετες με την συγκεκριμένη υπόθεση.

    Επιθυμώ ωστόσο να διευκρινίσω στην επιτροπή σας - προς άρση κάθε παρεξήγησης, ότι όλοι οι λογαριασμοί στους οποίους συμμετέχω -είτε ως δικαιούχος, είτε ως συνδικαιούχος, ελέγχτηκαν όπως ιδιοποιήθηκα από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση. Στους λογαριασμούς μου δε, δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα β¬ από την Μονη η την ΚΕΔ. Παρ όλα αυτά, και προκειμένου να αποφευχθεί το "παιχνίδι εντυπώσεων" που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου, σας γνωρίζω ότι οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεση σας για οποιοδήποτε έλεγχο και οποτεδήποτε το θελήσετε .''

    [02] Δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ

    Διευρύνει το προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της "Real News" το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας κατά 5,6%. Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται κατά 5,6 μονάδες και συγκεντρώνει το 26,2%. Ακολουθούν Νέα Δημοκρατία 20,6%, ΣΥΡΙΖΑ 7,2%, ΚΚΕ 6,3% και ΛΑΟΣ 2,8%. Στην παράταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 60,8% έναντι 17,2% της Νέας Δημοκρατίας. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής με 28% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,5%.

    Στη δημοσκόπηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα" η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στο 4,8%. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,4% και ακολουθούν Νέα Δημοκρατία με 26,2%, ΚΚΕ 7,9%, ΣΥΡΙΖΑ 7,5% και ΛΑΟΣ 4%. Το 64,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιστρέψει το σημερινό πολιτικό κλίμα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC για το "Εθνος της Κυριακής" το 83,3% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετώπισε τα επεισόδια η κυβέρνηση. Επίσης, το 76% έχει την ίδια άποψη και για τη στάση της αστυνομίας. Το 90% θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το Βατοπέδι, ενώ το 71% τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Εξεταστική.

    Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για το "Παρόν της Κυριακής", το 71,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα πρόσφατα γεγονότα η κυβέρνηση. Ακόμη, το 62,2% θεωρεί αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις που ακολούθησαν το θάνατο του 15χρονου και το 45,1% πιστεύει ότι πρόκειται για μια εξέγερση των νέων, η οποία οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την παιδεία και την έλλειψη προοπτικών για το μέλλον. Χαρακτιριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 35,9% θεωρεί ότι ο θάνατος του 15χρονου οφείλεται στην "κακιά στιγμή" και το 41,7% θεωρεί ότι η έκταση των επεισοδίων οφείλεται στην έλλειψη οργανωμένου σχεδίου δράσης εκ μέρους της κυβέρνησης.

    [03] Από αύριο το εορταστικό ωράριο

    Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεκινάει από αύριο, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προς τα μέλη του, θα είναι δευρημένη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα 20 και 27 Δεκεμβρίου που προτείνεται λειτουργία των καταστημάτων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Τις καθημερινές προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βραδυ ενώ μόνο για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και τις Τετάρτες 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου επίσης προτείνεται λειτουγία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 21/12/2008.

    Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

    [04] Υποχωρούν τα νερά του Τίβερη

    Τα νερά του Τίβερη στη Ρώμη άρχισαν να υποχωρούν, αφού έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, όμως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και πάλι αφού αναμένεται και νέο κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές βροχοπτώσεις.

    "Η κατάσταση συναγερμού πέρασε. Το επίπεδο των υδάτων μειώνεται προοδευτικά, ήδη υποχώρησαν κατά 30 εκατοστά σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα", δήλωσε στο πρακτορείο Ansa ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο.

    "Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Τα νερά υποχωρούν. Μια νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται, ελπίζουμε να είναι λιγότερο έντονη", τόνισε ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για τις επόμενες τρεις ημέρες σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Τα ξημερώματα ένας 27χρονος Ιρλανδός έπεσε στον Τίβερη και οι έρευνες για τον εντοπισμό του μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του, ο νεαρός ήταν μάλλον μεθυσμένος και έπεσε στο νερό όταν προσπάθησε να βγάλει μια φωτογραφία.

    Συνεργεία προσπαθούν όλο το απόγευμα, με τη βοήθεια γερανού, να βγάλουν πολλά μικρά σκάφη που έχουν σφηνώσει κάτω από την Πόντε Σαντ' Αντζελο, μια από τις ιστορικότερες γέφυρες του Τίβερη.

    Συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα τη ζωή τους από τις βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους στην Ιταλία.

    [05] Μείωσε τη διαφορά

    Ισόπαλοι 1-1 αναδείχθηκαν Λάρισα και Ολυμπιακός στην αναμέτρηση του Αλκαζάρ, με την οποία άνοιξε η "αυλαία" της 14ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με γκολ του Μπελούτσι στο 52ο λεπτό, ενώ για τους γηπεδούχους ισοφάρισε ο Σολάνο στο 74΄.

    ΠΑΟΚ - ΞΑΝΘΗ: 1-0

    Στους τέσσερις βαθμούς μείωσε ο ΠΑΟΚ τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, μετά τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Σήμερα, ο "Δικέφαλος του Βορρά" επικράτησε 1-0 της Ξάνθης στο γήπεδο της Τούμπας, με γκολ που σημείωσε ο Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο στο 62ο λεπτό.

    Αστέρας Τρίπολης- Ηρακλής: 1-2

    Βαθιά "ανάσα" πήρε ο Ηρακλής, που πέτυχε εντυπωσιακή νίκη με 2-1 επί του Αστέρα στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λιγκας. Ο Επστάιν (57΄) και ο Κονέ (78΄) σημείωσαν τα γκολ για την ομάδα του Μάκη Κατσαβάκη, που ανέβηκε στη 10η θέση με 15 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον σημερινό της αντίπαλο. Για τους γηπεδούχους, μείωσε ο Φιλομένο στο 85΄.

    Κρίσιμες συναντήσεις περιλαμβάνει και σήμερα το πρόγραμμα της 14ης ημέρας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα, με το ματς ανάμεσα στον Αρη και την ΑΕΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να ξεχωρίζει. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει στο Ηράκλειο το τοπικό ντέρμπι ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον ΟΦΗ.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις έχουν εξής:

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Πανθρακικός (15:00)

    (Φυλή) Θρασύβουλος-Πανιώνιος (16:45/NOVA)

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Πανσερραϊκός (16:45/NET)

    (Βικελλίδης) Αρης-ΑΕΚ (19:00 NET)

    (Παγκρήτιο) Εργοτέλης-ΟΦΗ (19:00 NOVA)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 December 2008 - 7:30:37 UTC