Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι καιροί απαιτούν στάση ευθύνης"
  • [02] "Αναξιόπιστος και επικίνδυνος προϋπολογισμός"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 18/12/2008
  • [04] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [05] "Συνεχής επαγρύπνηση"
  • [06] "Κοινωνική και πολιτική απάντηση"

  • [01] "Οι καιροί απαιτούν στάση ευθύνης"

    "Αναλαμβάνω με ευθύτητα το μερίδιο της ευθύνης μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της».

    "Υποτίμησα το θέμα, δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του, δεν είχα πλήρη εικόνα, το λάθος είναι δικό μου και δεν το χρεώνω σε κανένα", ανέφερε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας ότι με τα όσα σκανδαλώδη έγιναν συνιστούν μια θλιβερή ιστορία που εξελίσσεται εδώ και μία δεκαετία.

    Είπε ακόμη ότι κάποιοι λειτούργησαν πέρα από την πνευματική τους αποστολή σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εκμεταλλευόμενοι της χρόνιες αδυναμίες και ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες. Η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες.

    "Η κυβέρνηση έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Ακολούθως έκανε κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την οποία είπε ότι ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο και προσποιείται ότι δεν ξέρει πώς και πότε ξεκίνησε το θέμα. Κατηγόρησε την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της Εξεταστικής επιστρατεύτηκαν ακόμη και ψευδομάρτυρες με στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, για τα οποία είπε ότι συνιστούν πλήγμα για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας και πρόσθεσε ότι έχουν κόστος για όλους τους πολίτες.

    "Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό το τραγικό συμβάν, στηλιτεύουμε τις συμπεριφορές που κινούνται πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο", ανέφερε ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στο θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Συνέχισε, όμως, λέγοντας ότι οι πράξεις βίας, οι βεβηλώσεις, οι λεηλασίες και οι καταστροφές θα πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα απ' όλους. Όσοι καταφεύγουν σ' αυτές, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι εχθροί της κοινωνικής ειρήνης, είναι εχθροί της δημοκρατίας.

    Κάνοντας γενικότερη αναφορά στα γεγονότα των ημερών και τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, είπε ότι είναι ένα εκρηκτικό φαινόμενο, πολυσύνθετο, που απαιτεί ψύχραιμη ανάλυση. Αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης τις ημέρες της κρίσης, λέγοντας ότι τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση, με προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συνέχισε λέγοντας ότι αποτιμάται το επιχειρησιακό μέρος και θα ληφθούν αποφάσεις όταν έρθει η ώρα.

    Είπε με κατηγορηματικότητα ότι η βία για την προβολή θέσεων είναι προσβολή στην δημοκρατία. Τα στοιχεία εκείνα που καταφεύγουν στη βία θα πρέπει να απομονωθούν κοινωνικά και πολιτικά. Κάθε σύνδεση των προβλημάτων που απασχολούν τη νεολαία με λεηλασίες και καταστροφές είναι αδιανόητη. Τίποτε απ' όλα αυτά δεν πρέπει να συγχέεται με τις αγωνίες της νέας γενιάς.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. "Οι διαδόσεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες και επικίνδυνες", δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Συνέχισε λέγοντας ότι η διεθνής κρίση χτυπά τις οικονομίες της Ευρώπης, σκληρότερα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί, υπάρχει αβεβαιότητα, ανησυχία για έκρηξη της ανεργίας, φόβος για ύφεση, πλήττονται όλοι οι τομείς. Αναπότρεπτα οι εξελίξεις αυτές πλήττουν και τη χώρα μας. Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και εύκολες λύσεις. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας. Οφείλουμε, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Το διακύβευμα δεν είναι η κυβέρνηση ή μία μόνο παράταξη, το διακύβευμα είναι η πορεία του τόπου, το αύριο της νέας γενιάς.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η αναπτυξιακή της δυναμική, αλλά και για τις αδυναμίες της με κυριότερη τη βαριά κληρονομιά του δημοσίου χρέους. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το 2009 απαιτούνται 12 δισ. ευρώ, το 19% των εσόδων, το 5% του ΑΕΠ. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται, είπε ο κ. Καραμανλής, αν το δημόσιο χρέος αγνοηθεί, μπορεί να παρασύρει τα πάντα. Από το 29,7% του ΑΕΠ που ήταν το 1981 έφθασε στο 99% του ΑΕΠ το 2004. Η κυβέρνηση μείωσε τα ελλείμματα αλλά και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα χρόνια που ακολούθησαν, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τους όρους για μία καλύτερη επόμενη ημέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας. Πήραμε μέτρα από την αρχή για να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνία.

    Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στο θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης "καταφεύγουν στο λαϊκισμό, παραχαράσσουν και διαστρεβλώνουν την αλήθεια". Αποτελεί δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ όταν λέει πως χαρίζονται τα λεφτά των τραπεζών, δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ και το ξέρουν. Καταφεύγουν στο λαϊκισμό και αποπροσανατολίζουν την κοινωνία. Μιλούν για αδράνεια όταν οι ίδιοι αντιδρούν σε κάθε ενέργεια. Αυτοδιαψεύδονται και αυτοακυρώνονται. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να συμβάλουν θετικά σε αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος. Με τέτοιες αντιλήψεις, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, δεν αντιμετωπίζονται οι συνέπειες της κρίσης, όταν απαιτείται συστράτευση, εκείνοι προκαλούν σύγχυση, παραπληροφόρηση και κοινωνική ένταση, εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο της ευθύνης και των μεταρρυθμίσεων. Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο. Του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαβεβαίωσε ότι το 2009 δεν θα μπει κανένας νέος φόρος και ότι αντίθετα θα μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε την κοινωνία, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν θα θυσιάσει το μέλλον της νέας γενιάς για πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε με κατηγορηματικότητα ότι είναι εδώ και ότι παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει για το συμφέρον του τόπου, δίνοντας έτσι και μια απάντηση στις φήμες και στη διαδοχολογία των ημερών.

    [02] "Αναξιόπιστος και επικίνδυνος προϋπολογισμός"

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Κωστή Παπαϊωάννου, θα έχει στις 2.00 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Για «φυγομαχία» απέναντι στην ουσιαστική ανάληψη των πολιτικών του ευθυνών για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στη Βουλή χθες, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο κος Παπανδρέου, κάλεσε παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία, να ζητήσει ακόμα και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, προκειμένου να μην απόσχει από τη συζήτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των υπουργών της κυβέρνησης.

    «Όταν υπουργοί συντονίζουν τη δράση τους για να παράγουν ένα σκάνδαλο, τότε οι πολιτικές ευθύνες ανάγονται σε επίπεδο Πρωθυπουργού και όσων λειτούργησαν αντβ αυτού» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Γιατί δεν μας λέει ο κος Καραμανλής, πότε έμαθε για τις ανταλλαγές - και τι έκανε μόλις το έμαθε; Έκρυψε και κρύφτηκε. Περιφρόνησε τη Βουλή - και σήμερα, φυγομαχεί για δεύτερη φορά. Όταν όμως, ένας Πρωθυπουργός αρχίζει να φοβάται τη Βουλή, έχει αρχίσει προ πολλού να φοβάται τον ίδιο το λαό» ανέφερε ο κος Παπανδρέου, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε επίσης και στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το ρόλο των υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη στην υπόθεση (για τους οποίους αναφέρθηκαν ιδιαίτερα επικριτικά και οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης), υποστηρίζοντας πως, ο μεν πρώτος έχει δικαιωθεί από την δικαστική απόφαση, ο δε δεύτερος, «διόρθωσε το αρχικό του λάθος»:

    «Δεν έχω διστάσει να αποδώσω τις ευθύνες μας όποτε χρειάζεται - το έχω αποδείξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά μάλιστα δύο μη ενεργούς πολιτικούς, θα σας έλεγα ότι θα ήταν και η ευκολότερη λύση. Για τον κο Δρυ όμως, δεν θα ήταν σωστό να αγνοήσουμε την απόφαση του δικαστηρίου, που δικαιώνει την υπουργική του απόφαση. Όσο για τον κο Φωτιάδη, δεν θα είχα τον παραμικρό ενδοιασμό να αναφερθώ σε βαρύτατες ευθύνες του, εάν δεν είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό λάθος του, αναπέμποντας την αρχική του απόφαση και υπερασπιζόμενος σθεναρά τα συμφέροντα του Δημοσίου στη δίκη που βρισκόταν σε εξέλιξη και την οποία, εσείς καταργήσατε» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    «Η ουσία είναι πως όλα έγιναν με δική σας ευθύνη. Επί δικής σας κυβέρνησης κινήθηκε μαύρο χρήμα στις βαλίτσες. Αν έχετε διαφορετική γνώμη, φέρτε πρόταση και για τον κο Δρυ και Φωτιάδη με την πλειοψηφία που διαθέτετε. Πάρτε μέρος στη ψηφοφορία, μην ευτελίζετε για άλλη φορά τους θεσμούς και τους εαυτούς σας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Ο προϋπολογισμός είναι αναξιόπιστος γιατί βασίζεται σε ψευδή στοιχεία και επικίνδυνος γιατί θα επιβαρύνει την ελληνική οικονομία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας χάθηκε την τελευταία πενταετία".

    Επιπλέον, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο προϋπολογισμός, διευρύνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, προχωρά σε άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών και άνιση "κατανομή" των επιπτώσεων της κρίσης, περιορίζει τα αναπτυξιακά οφέλη, ενώ βαθαίνει και επεκτείνει χρονικά τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι όπως όλες τις φορές, έτσι και τώρα "η ψήφος στον προϋπολογισμό συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση".

    Αναφερόμενος στη θεσινή συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Μονή Βατοπαιδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο πρωθυπουργός φυγομάχησε", καθώς δεν προσήλθε στην συζήτηση, παρά το γεγονός ότι τη σύσταση της Επιτροπής είχε προτείνει η ίδια η κυβέρνηση. "Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει πράξεις, όπως οι παραιτήσεις των εμπλεκομένων υπουργών και η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής" πρόσθεσε.

    "Αφού η υπόθεση Βατοπαιδίου είναι σκανδαλώδης, γιατί ο πρωθυπουργός αρνείται την σύσταση Προανακριτικής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης;", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας επίσης λόγο για "τσάμπα ανάληψη πολιτικής ευθύνης", και προσθέτοντας ότι "η κοινωνία δεν χειροκροτεί, αλλά αισθάνεται ότι εμπαίζεται".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η συγκάλυψη της υπόθεσης και επικαλούμενος αποστροφές του πρωθυπουργού στις 26 Σεπτεμβρίου στην ΚΕ της ΝΔ και στις 4 Οκτωβρίου στην ΟΝΝΕΔ ότι "έχω πλήρη επίγνωση και καθαρή εικόνα για όλα", είπε ότι χθες στην ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "δεν είχα πλήρη εικόνα" και έθεσε το ερώτημα:"Ποιόν Καραμανλή να πιστέψουμε;"

    "Προφανώς γνώριζε και κάλυπτε, όπως και στις υποθέσεις των ομολόγων και του Ζαχόπουλου", είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "ο πρωθυπουργός διαχρονικά καλύπτει και αποκαλύπτει όταν δεν υπάρχει άλλη λύση".

    Ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ δέχεται σε ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής και την εμπλοκή των ονομάτων των πρώην υπουργών του Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο κ.Δρυς έχει δικαιωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, ενώ ο κ. Φωτιάδης έκανε ένα λάθος αρχικά με την αρχική αποδοχή της ομόφωνης γνωμοδότησης για να το διορθώσει στη συνέχεια με την αναπομπή, στην οποία αν δεν είχε προχωρήσει θα είχε βαρύτατες πολιτικές ευθύνες".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "παρέλαβε μια κατάσταση όπου η Βιστωνίδα δεν ανήκε στην Μονή Βατοπαιδίου και αυτό μετεβλήθη όταν με υπογραφές υπουργών της ΝΔ διεκόπη η δίκη που είχε κερδίσει το ελληνικό δημόσιο".

    "Αν ο κ.Καραμανλής είναι ειλικρινής με τις πολιτικές ευθύνες ας κάνει ακόμα ένα βήμα και για να μην νομίζει ότι εμείς επιχειρούμε να κλείσουμε οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά δικές μας ευθύνες, ας βάλει όποιον θέλει στο αίτημα για Προανακριτική", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου επικρίνοντας τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να "κλείσει την υπόθεση με ένα «συγγνώμη»".

    "Αλίμονο αν συμμετείχαν και στην κυβέρνηση", απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ικανοποιημένο από αποκλεισμό των εμπλεκομένων υπουργών σε ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ενώ σε ό,τι αφορά το ερώτημα "γιατί θα έπρεπε να ασκηθούν και ποινικές διώξεις" είπε ότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφείς όταν προβλέπουν πως σε περίπτωση εμπλοκής πολιτικών προσώπων πρέπει να υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση.

    Τέλος, ερωτηθείς αν μετά την υποδοχή της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ "φοβάται ανάκαμψη της κυβέρνησης", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "μας ανησυχεί η κατάσταση της χώρας", προσθέτοντας ότι "ανακουφίστηκαν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ γιατί απόκτησαν κάποια επιχειρήματα".

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 18/12/2008

  • Ημερίδα με θέμα "Μετανάστες στην Ελλάδα. Πραγματικότητα και Προοπτικές" στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. - 09:00:00, Θεσσαλονίκη/Α.Π.Θ.

  • Επισκέψεις Χατζηγάκη στη Στέγη Ανηλίκων Πειραιά και στη Μονάδα Απεξάρτησης του Ελαιώνα Θηβών - 10:00:00, Αθήνα/Πειραιάς - Θήβα.

  • Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής. - 10:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μεταφορών Βορείου Ελλάδος - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 1, 1ος όροφος, ΕΕΘ.

  • Πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από 11:30 έως τέλος ωραρίου. Συγκέντρωση στην οδό Αριστοτέλους όπου πραγματοποιείται και συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ για τη δημόσια υγεία, - 12:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Υγείας.

  • Κινητοποίηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, Φοιτητικών Συλλόγων. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου.

  • Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο - 12:00:00, Αθήνα/Προπύλαια.

  • Συνέντευξη Τύπου για την προβολή του έργου και των αποτελεσμάτων του έργου "Αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση αρχαιολογικών δημοσιευμάτων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της περιόδου 1832-1932", στην αίθουσα της Συγκλήτου. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Α.Π.Θ.

  • ΠΑΣΟΚ - Συνέντευξη Ευ. Χριστοφιλοπούλου για απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση και προϋπολογισμό - 12:30:00, Χαριλάου Τρικούπη.

  • Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. - 13:00:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία.

  • Συνάντηση Παπούλια με κίνηση πολιτών η γενιά των 700 ευρώ - 13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Δηλώσεις για α) τα προβλήματα στο πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜΜΕ από το ΤΕΜΠΜΕ και β) την υπουργική απόφαση για την αγορά καυσίμων θα πραγματοποιήσει ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης. - 13:30:00, Αθήνα/Γραφεία ΠΑΣΟΚ.

  • Συνάντηση Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου - 14:00:00, Χ. Τρικούπη.

  • Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και πορεία στα γραφεία της ΕΕ - 17:00:00, Αθήνα/Βουλή.

  • Εγκαίνια δύο νέων κοινωνικών θεσμών του "Κοινωνικού Φαρμακείου" και της "Αθηναικής Αγοράς" απο τον δήμο Αθηναίων και το διοικητικό συμβούλιο του ΚΥΑΔΑ - 18:00:00, Αθήνα/Πλ.Βαρβακείου Αγοράς-Αθηνάς.

  • Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης, ομιλητές Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Γιαννόπουλος, Σ. Δανιηλίδης, Δ. Κατσαντώνης - 19:30:00, Θεσσαλονίκη/Αποθήκη Δ' Λιμάνι.

  • Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης θα παρακολουθήσει την παράσταση Ρουμανικού χοροθεάτρου που δίδεται με την ευκαιρία της Εθνικής γιορτής της Ρουμανίας. - 19:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής.

  • Εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης και παρουσίαση της ειδικής επετειακής έκδοσης "Ο Ναυτιλιακός Πρακτορειακός Κόσμος 1908-2008" - 20:30:00, Θεσσαλονίκη/ΟΛΘ (Αποθήκη Γ').

  • Με εντολή του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου θα προχωρήσουν στην αποξήλωση αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε τρία σημεία της Αθήνας.

    -Στις 8.00 π.μ. στην οδό Πύρρου 33.

    -Στις 10.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Κηφισίας 41 και Αργολίδος.

    -Στη 1.00 μ.μ. στη Λεωφόρου Κηφισού 168.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο UEFA (2ος όμιλος, 5η ημέρα):

    Ολυμπιακός-Χέρτα Βερολίνου - 21:45:00, Γήπεδο Καραϊσκάκη.

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Ανδρών (φάση των «32», β΄ αγώνας)

    19:00 ΕΑ Πατρών - Κάννες (Γαλλία)

    [04] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Παρουσία των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου και με αναφορές στα γεγονότα που επακολούθησαν τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, άρχισε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία, και η οποία ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Οικονομίας

    "Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση" τόνισε στην παρέμβασή του, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2009, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, καλώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες, να μη σπαταλούν - εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης - δυνάμεις σε εσωτερικές διαμάχες.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, υπογράμμισε ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι προβλήματα που δημιούργησαν και στη συνέχεια όξυναν οι κυβερνήσεις" του κόμματός του: "Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το τεράστιο χρέος που αποτελεί σήμερα ένα μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την οικονομία σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά τη μεταπολίτευση" είπε ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος -σε αντιδιαστολή- τόνισε ότι επί ΝΔ η ανεργία μειώθηκε στο 7,4% από 11,3% το 2004.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η διεθνής οικονομική κρίση αναδεικνύει τις πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Όπως παρατήρησε ο υπουργός Οικονομίας, τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, των δημοσιονομικών ανισορροπιών και της αναποτελεσματικότητας του δημοσίου γίνονται περισσότερο ορατές. Κάναμε πρόοδο, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά πρέπει να δούμε την κρίση αυτή ως μια μεγάλη ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειές μας απέναντι σε αυτές τις αδυναμίες που έχουν ριζώσει βαθιά στην οικονομία και την κοινωνία μας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι οι αδυναμίες αυτές δεν ανέκυψαν σήμερα, ότι έχουν βαθιές ρίζες στο χθες και "αναλογούν συγκεκριμένες ευθύνες σε αυτούς που τις δημιούργησαν και σε αυτούς, που ίσως να μη τις διόρθωσαν με την ταχύτητα που θα έπρεπε". Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης υπευθυνότητας από όλους μας, είναι το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

    Τέλος, επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι δύσκολος "γιατί και η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη". Η κυβέρνηση υπογράμμισε, "αγωνίζεται με σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και αυξημένο αίσθημα ευθύνης να προστατέψει την χώρα και την κοινωνία από τις επιπτώσεις της κρίσης".

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ

    Για προϋπολογισμό που φέρνει απελπισία και απόγνωση στους πολίτες,μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, προβλέποντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση μετρά μέρες» και ότι «σύντομα θα μιλήσει ο λαός».

    Ο κ.Παπουτσής είπε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη διεθνή κρίση ως άλλοθι για τα τραγικά αδιέξοδα της χώρας και αμφισβήτησε τη δυνατότητα πειθούς της ΝΔ ότι θα εγγυηθεί τα εισοδήματα και τις επενδύσεις καθώς επί πέντε χρόνια «υποκλίνονται με βαγιορείτικη ευλάβειαβ στα νεοφιλελεύθερα δόγματα».

    Στο πλαίσιο, δε, της κριτικής του για τον περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων και την αύξηση των φόρων, μεσούσης της κρίσης, είπε ότι δεν αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια του κ.Αλογοσκούφη «αλλά είμαι βέβαιος ότι ο καθηγητής Γ.Αλογοσκούφης θα έκοβε τις εξετάσεις τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ».

    Ο κ.Παπουτσής είπε ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού,ότι επανέρχεται ο κίνδυνος της επιτήρησης, και ότι μοναδική ασπίδα της οικονομίας είναι η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, που είναι «επίτευγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Για την ανεργία επέκρινε την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει τα στοιχεία» ενώ για το δημόσιο χρέος είπε ότι, επί ΝΔ, υπάρχει «τεράστια επιδείνωση των όρων δανεισμού».

    Το 2004,η χώρα δανειζόταν με περιθώριο δεκαπέντε μονάδων βάσης έναντι των γερμανικών ομολόγων δεκαετίας και σήμερα έφτασε στις 226 μονάδες, είπε ο κ. Παπουτσής.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ

    Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησε για έναν «αντιλαϊκό, ταξικό, φορομπηχτικό προϋπολογισμό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων» ενώ έκανε λόγο για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού, όπως είπε, έχουν την ίδια καπιταλιστική φιλοσοφία.

    Ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η διεθνής οικονομική κρίση είναι καπιταλιστική κρίση που οξύνει τα προβλήματα στα λαϊκά στρώματα και αυτή είναι που οδηγεί τις κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους σε μαζικές διαδηλώσεις.

    «Είναι οι πολιτικές της ΕΕ και του Ευρωμονόδρομου που επιδρούν αρνητικά και βγάζουν τον κόσμο στο πεζοδρόμιο. Και βεβαίως την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμοιρο των ευθυνών του» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφού και τα δύο αυτά κόμματα είναι υπεύθυνα τόσο για τα αίτια όσο και για τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής τους πολιτικής».

    Ακόμα, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί αυταπάτες με τις λεγόμενες σοσιαλιστικές νησίδες επαναφέροντας αποστειρωμένα πρότυπα του ευρωκομουνισμού που έχει αποτύχει λες και μπορεί, όπως είπε, να αντιμετωπίσει τους σιδερένιους νόμους του καπιταλισμού.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό που επιβάλει «τσουνάμι φορολογικό» ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ, ο οποίος αντί να αντιμετωπίσει τη κρίση, θα την πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο, όπως θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις.

    «Είναι ένας προϋπολογισμός που κλείνει ερμητικά τα μάτια του απέναντι στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και κυρίως τα προβλήματα της νεολαίας. Είναι αδιανόητο, παράλογο, σχιζοφρενικό, ιδιαίτερα σε μια φάση οικονομικής κρίσης, να κατατίθεται ένας προϋπολογισμός που αντί να ανακουφίζει φορολογικά τα ασθενέστερα στρώματα, επιχειρεί φορολογική επιδρομή που θα κοστίσει 3.000 περίπου πρόσθετους φόρους σε κάθε τετραμελή οικογένεια μέσα στο 2009», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

    Ακόμα επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι παραλείπουν να πούνε ότι η κρίση έχει ορόσημο και είναι μια κρίση του καπιταλισμού και δεν θέλουν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

    «Σήμερα όσο ποτέ, είναι αναγκαίοι νέοι μεγάλοι ενωτικοί ειρηνικοί αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας για να ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες. Για να μετατρέψουμε την κρίση, από εφιάλτη σε ευκαιρία νέας ελπίδας, και νέας αισιόδοξης προοπτικής».

    Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε «σε όσες ετερόκλητες δυνάμεις, με τη στήριξη της κυβέρνησης, προσπαθούν να αφήσουν υπαινιγμούς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ομάδες κουκουλοφόρων».

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ

    Για «προϋπολογισμό φάντασμα» που χαρακτηρίζεται από ακρότητες έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με το σκεπτικό ότι παριστάνει πως είναι υπαρκτός, ενώ στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν πως βρίσκεται στον αέρα. Σαν «ακρότητα» εκτίμησε «το ότι ζητούνται 7,1 δισ. ευρώ νέοι φόροι σε συνθήκες θυελλώδους κρίσης, ενώ ταυτόχρονα δεν περικόπτονται οι κρατικές σπατάλες, μειώνονται οι Δημόσιες Επενδύσεις και προσλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες νέοι υπάλληλοι».

    Ο κ. Αϊβαλιώτης καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι εμφανίζεται ξαφνικά τιμητής για μια κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου, η οποία χρησιμοποίησε την πονηριά του δανεισμού που μετακυλήθηκε στην κυβέρνηση του Κ. Μητοσοτάκη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Δήλωσε καταληκτικά ότι καταψηφίζει τον «γαλάζιο» προϋπολογισμό, που στην πραγματικότητα βλέπει τους φορολογούμενους με «πράσινα μάτια».

    [05] "Συνεχής επαγρύπνηση"

    Σε επαγρύπνηση καλεί το ΚΚΕ τους εργαζόμενους σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Είναι ψέμα ότι το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο του Συμβουλίου υπουργών για την οργάνωση του εργάσιμου χρόνου. Αυτό που καταψήφισε είναι η πρόταση του KKΕ και της GUE να απορριφθεί αυτό το αντεργατικό έκτρωμα στο σύνολό του, καθώς και οι τροπολογίες που ανέτρεπαν αντιδραστικές αλλαγές.

    Το ευρωκοινοβούλιο με πρωταγωνιστές τους φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες συνυπέγραψε τις βασικές αντιδραστικές αλλαγές, όπως αυτές του διαχωρισμού του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, τον υπολογισμό του εργάσιμου χρόνου σε 12μηνη βάση, την εργασία μέχρι 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, μέχρι και 78 ώρες την εβδομάδα. H ρήτρα αυτοεξαίρεσης όπως και όλο το κείμενο που διαμορφώθηκε παραπέμπεται για διαβούλευση με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Η ΕΕ πρωταγωνιστεί και οργανώνει την επίθεση κατά των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Συνεχίζει, βαθαίνει και γενικεύει την ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου. Στόχος της είναι να ικανοποιηθεί η διαρκής ανάγκη - απαίτηση του κεφαλαίου για διεύρυνση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου", καταλήγει η ανακοίνωση.

    "Εύκολη μετάθεση ευθύνης"

    «Δεν δεχόμαστε αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής ότι υποτίμησε το ζήτημα. Μπορεί να είναι ειλικρινής - και κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα λεπτομερειακά. Η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου όμως, είναι ζήτημα του γενικού πολιτικού προσανατολισμού σε σχέση με την εκκλησιαστική γη. Και γιβ αυτό, ούτε ο κ. Καραμανλής, ούτε ο κ. Παπανδρέου ήσαν ανύποπτοι» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Ακόμα και αν κάποιος υπουργός υπερτίμησε, ή υποτίμησε τη συμβολή κάποιου άλλου διοικητικού παράγοντα, στο σκαμνί θα πάνε πάλι υπάλληλοι. Αυτό είναι απαράδεκτο - και δεν το λέω από λαϊκισμό. Θα πρόκειται για εύκολη μετάθεση ευθύνης» σημείωσε η κα Παπαρήγα. «Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες. Αυτές υπάρχουν στην ιδιωτικοποίηση της γης, στην στρατηγική, στον χαρακτήρα του συστήματος που ζούμε, στη γενική πολιτική που ακολουθείται. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Όμως, με το αντικειμενικό, ασχολείται η Βουλή, ή ο λαός. Όταν ανοίγει η συζήτηση για το Κτηματολόγιο, δεν βρέθηκε ένας υπουργός που να μην σκεφτεί ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο; Κανείς δεν σκέφτηκε να προτείνει την αλλαγή των νόμων; Κανείς δεν σκέφθηκε ότι δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να διεκδικείται από τις Μονές; Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν λειτουργεί με βάση τους κείμενους νόμους;».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, η κα Παπαρήγα πρότεινε να καταργηθούν, όλοι εκείνοι οι νόμοι που επιτρέπουν στην Εκκλησία και στα μοναστήρια, να κατέχουν γη, που δεν τους έχει δοθεί οικειοθελώς από ιδιώτες: «Δεν είναι δυνατόν, δάση, δασικές εκτάσεις, ελεύθεροι χώροι, παραλίες, ακτές, να ανήκουν στην Εκκλησία, σε μοναστήρια, ή σε επιχειρηματίες. Ακόμα και αν έχουν αποκτήσει νομίμως, να βρεθεί τρόπος να επιστραφούν».

    «Ιδιοκτησία τέτοιας γης, συνεπάγεται την εμπορευματοποίηση. Ακούμε και από ηγέτες της Εκκλησίας διαχρονικά, πως θέλουν να εμπορευτούν τη γη για να κάνουν γηροκομεία, ορφανοτροφεία, πτωχοκομεία κλπ. Το θεωρούμε απαράδεκτο. Αν θέλουν, ας παραχωρήσουν δωρεάν το μέρος αυτό της περιουσίας τους στο κράτος, απαιτώντας να διατεθούν αυτά προς όφελος των κατοίκων. Εδώ διεκδικούν και άλλα, εκτός των όσων κατέχουν. Πού θα πάμε;» ανέφερε μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΚΚΕ.

    [06] "Κοινωνική και πολιτική απάντηση"

    "Κατανοούμε ότι έχετε συναίσθηση των δικαιωμάτων σας, έχετε αποφασίσει να τα διεκδικήσετε και φυσικά έχετε συναίσθηση των ευθυνών σας", δήλωσε ο κ. Αλαβάνος μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους 15μελών Συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισε ότι "αυτό που είδαμε όμως είναι ότι οι νέοι και οι νέες θέλουν να έχουν φωνή. Θέλουν να έχουν τη δική τους Βουλή. Την έχετε στους δρόμους σήμερα, έχετε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, οι οποίες είναι εντυπωσιακές κι έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Είναι εντυπωσιακό μέσα σε τόσο λίγες μέρες πόσο διαφορετικές μορφές πήρε αυτό το κίνημα, το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα απβ αυτή τη βαριά αφορμή, τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και πόσο πια επηρεάζει όχι μόνο όλη την κοινωνία, αλλά θα έλεγε ότι έχει βγει από τα σύνορα της χώρα μας".

    Ακόμη, πρόσθεσε: "Έχετε ήδη αποτελέσματα. Είναι εντυπωσιακό αυτό που γίνεται. Κινητοποιηθήκατε εσείς, μαθητές - μαθήτριες γυμνασίων λυκείων, μαζί σας οι φοιτητές - οι φοιτήτριες, μαζί σας πάρα πολλοί γονείς, μαζί σας πάρα πολλοί ευαίσθητοι άνθρωποι, μαζί σας μεγάλα κομμάτια του εργατικού κινήματος. Βλέπουμε αποτελέσματα. Βλέπουμε στη Γαλλία του Σαρκοζί να αναγκάζονται, μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουν μαζικές κινητοποιήσεις στο μαθητικό και φοιτητικό χώρο, να αποσύρουν το νομοσχέδιο για τα δύο εξάμηνα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια και όλη τη σχετική αντιμεταρρύθμιση, την οποία ετοιμάζανε. Βλέπουμε στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι, κάτω από κινητοποιήσεις που έγιναν κάτω απβ αυτό το μήνυμα, το οποίο σαν ηλεκτρισμός περνάει σβ όλη την Ευρώπη, και σβ όλο τον κόσμο, να αναδιπλώνεται σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και λυπόμαστε, που ο μόνος ο οποίος δεν έχει δείξει μια ανταπόκριση πολιτική, είναι η ελληνική κυβέρνηση. Σβ ένα πολιτικό, κοινωνικό ζήτημα, η απάντηση θα είναι κοινωνική και πολιτική δεν θα είναι αστυνομική και δεν θα είναι αυταρχική. Γιβ αυτό θέλουμε νβ ακούσουμε τους προβληματισμούς σας, τα αιτήματα σας".

    Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής

    Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Όπως ανέφερε ο κ Αλαβάνος, η άποψη του κόμματος του είναι ότι «θα έπρεπε δύο μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να εξεταστούν από προανακριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους σε τυχόν ποινικές ευθύνες, που δυστυχώς έχουν παραγραφεί, όπως και για 5 υπουργούς από την ΝΔ, για αυτό τασσόμαστε υπέρ της Προανακριτικής».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει τη πολιτική ευθύνη σημείωσε ότι το έκανε αργά και χαρακτήρισε λάθος της ΝΔ αν πιστεύει ότι μπορεί να αναληφθούν τόσο φθηνά ευθύνες όταν από το 2003 ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έθετε το ζήτημα του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Μπορεί να έρχεται καθυστερημένος ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει ευθύνες, αλλά έρχεται με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Η ευθύνη σας είναι μεγάλη γιατί ανεχθήκατε, συμμετείχατε και οργανώσατε ένα μεγάλο σκάνδαλο που ξεπλένετε μόνο με ένα τρόπο. Να φύγει η ΝΔ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό, ο κ Αλαβάνος επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η κριτική του δεν είναι αξιόπιστη.

    «Ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι καυστικό και τεκμηριωμένο στο κριτική του δεν επισημαίνει ευθύνες μόνο στη ΝΔ και δεν μιλά για τις δικές ευθύνες γιατί η ιστορία του σκανδάλου δεν ξεκινά από το 2004. Και έχετε μια ευκαιρία, με την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναλάβετε το μερίδιο των δικών σας ευθυνών χωρίς να λέμε ότι είναι ίδιες με τη ΝΔ», σημείωσε.

    Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε η έρευνα και προοπτική δίωξης ενάντια σε μέλη του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης τα οποία έχουν παρανομήσει, να διεξάγονται από τη δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή που οδηγεί σε κλείσιμο την υπόθεση.

    Ακόμα επανέλαβε την αντίθεση του στην παραγραφή των αδικημάτων πολιτικών προσώπων, που δημιουργούν, όπως είπε, πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, ενώ επανέφερε την πρόταση του για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των νέων, τις οποίες χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίες, αλλά με αφορμή την δολοφονία του νεαρού Αλέξη, ζητούν έμπρακτα μέτρα από τους πολιτικούς λέγοντας φτάνει πια, σε ένα σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής.

    «Εμείς, το κάνουμε σαφές, παρά τις πιέσεις, τις διαβολές, τις συκοφαντίες θα στηρίξουμε αλλά και ελπίζουμε, σε αυτό το μοναδικό κίνημα της νέας γενιάς» τόνισε ο κ Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι «το έκτο πόρισμα είναι το πιο σημαντικό γιατί μπορεί να είναι αποτελεσματικό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 December 2008 - 5:30:42 UTC