Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καθοριστικές επιλογές για το μέλλον του τόπου"
  • [02] "Η Ελλάδα να δώσει το παράδειγμα"
  • [03] Πέθανε ο δημοσιογράφος Χρ.Σεφερλής
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Δεκαπέντε στόχοι πάλης
  • [05] Στηρίξη της μέσης οικογένειας

  • [01] "Καθοριστικές επιλογές για το μέλλον του τόπου"

    Το ΕΒΕΑ επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Ο Κ.Καραμανλής υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται, ήδη, σε ύφεση, σημειώνοντας ότι η κρίση πλήττει την κατανάλωση, την παραγωγή και το εμπόριο, ενώ αυξάνεται και η ανεργία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ακόμη αντοχές, αλλά υπογράμμισε ότι το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά για όλους.

    Στόχος μας, είπε, είναι να περιοριστούν οι επιπτώσεις και να διαφυλάξουμε, όσο είναι δυνατόν, όσα κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα να ενισχυθούν οι τομείς και οι κλάδοι της οικονομίας που δέχονται ισχυρές πιέσεις και σημείωσε πως αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως είπε, είναι γνωστό ότι δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι απο το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά επιδοτείται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ το επιτόκιο για κεφάλαιο κίνησης έως 350 χιλιάδες ευρώ, ενώ ενισχύονται οι επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές απο τους πρόσφατους βανδαλισμούς.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα μεταφερθούν πόροι απο το Δ' ΚΠΣ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πως θεσμοθετούνται νέες δράσεις για την επιχειρηματικότητα νέων και γυναικών, ενώ προωθείται και ένα νέο θεσμικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ.Καραμανλής, θα πάρει κάθε μέτρο που χρειάζεται και είναι εφικτό για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να βγουν από αυτήν οι επιχειρήσεις με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

    Ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι μέσα σ' αυτό το περιβάλλον καλούμαστε όλοι να κάνουμε καθοριστικές επιλογές για το μέλλον του τόπου.

    Εμείς, κατέληξε ο πρωθυπουργός, επιλέγουμε τον ανηφορικό δρόμο της υπευθυνότητας, ο οποίος είναι και η μοναδική μας επιλογή.

    Ο Κώστας Καραμανλής συνομίλησε με εμπόρους, οι οποίοι καταθέτουν τα χαρτιά τους στον ΕΒΕΑ για να ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης μετά τις ζημιές που υπέστησαν απο τους πρόσφατους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας.

    Κ.Καραμανλής: "Nα οδηγήσουμε τη χώρα με στέρεα βήματα"

    Η δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για δυσφήμιση της χώρας, αλλά και η ευθεία καταδίκη των ακραίων ομάδων που «επιτίθενται στην οικονομία, την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία» βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2009, στην ολομέλεια της Βουλής.

    «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ορισμένοι, και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση, αδιαφορούν για τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και θυσιάζουν σε παιχνίδια ιδιοτέλειας το συλλογικό εθνικό συμφέρον», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Με ξύλινο καταγγελτικό λόγο, χονδροειδείς ανακρίβειες, ψέματα και υποσχέσεις κενές περιεχομένου δεν λύνονται τα προβλήματα. Το μόνο που κάνουν είναι ότι δείχνουν τεράστια και επικίνδυνη ανευθυνότητα».

    «Την ίδια στιγμή, ακραίες ομάδες, εκμεταλλευόμενες τη θλίψη για τον τραγικό χαμό του παιδιού, εξαπολύουν βίαιη καταστροφική επίθεση στην οικονομία, την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

    «Θα μιλάμε με καθαρές κουβέντες. Όχι με μισόλογα. Επιτίθενται στην κοινωνία και την ίδια τη Δημοκρατία. Περιφρονούν τους κόπους των συνανθρώπων μας, το κόστος για τους φορολογούμενους, την απόγνωση των εργαζόμενων στους πληττόμενες επιχειρήσεις,, το πλήγμα στον τουρισμό. Ποδοπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου, μετέτρεψαν τα ΑΕΙ σε ορμητήρια εμπρηστών.

    Πλήττουν την οικονομία στις πιο δύσκολες στιγμές. Αδικούν κατάφωρα τη χώρα με εικόνες που δεν τις ταιριάζουν. Δεν έχουν το δικαίωμα αυτό. Σας καλώ να το βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί αυτό».

    Ο κ. Καραμανλής, που διαχώρισε τους αγώνες των εργαζομένων και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες από τους εμπρησμούς και «την καταστροφική μανία των εξτρεμιστών», είπε ότι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Να συμπράττουν ενεργά στην πλήρη απομόνωση των στοιχείων της αναταραχής και «να μη διστάζουν στην αναγκαία και σαφή καταδίκη της τυφλής βίας».

    Απευθυνόμενος μάλιστα στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας, από την κοινωνική ειρήνη και από την εικόνα της χώρας προς τα έξω».

    «Κανείς δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αναμεταδότη καταστροφολογικών συνθημάτων, ούτε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Κι όμως, έφτασε στο σημείο με συνέντευξη του σε ιταλικό περιοδικό να διαδίδει ότι το σύνθημα στην Αθήνα είναι "εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζίτες και σφαίρες για τους μαθητές". Στο BBC, ότι αυτά που είδαμε ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου μόνο. Και να περιφέρει σε ξένα ΜΜΕ αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης και για εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε ερώτηση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ: Συμφωνείτε με τα συνθήματα που διαδίδετε; Αντιλαμβάνεστε τη ζημιά στον τόπο από τα υπονοούμενά σας; Έτσι υπερασπίζεστε τον τόπο; Λέγονται αυτά από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα; [..] και σήμερα λέτε τάχα ότι έτσι στηρίζετε την πατρίδα. Όχι. Τη δυσφημείτε έτσι, για μικροκομματικές σκοπιμότητες και η συμπεριφορά σας είναι επικίνδυνη».

    Σε ό,τι αφορά τα σενάρια συνασπισμών, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, και ότι αυτά εξυφαίνονται «από κάποιους κοιτώντας στην παράταξη μας», είπε ότι «οι σεναριογράφοι, δίπλα σας κάθονται, δεξιά και αριστερά σας. Εμείς είμαστε δυνατοί και κάνουμε τη δουλειά μας».

    Ειδικότερα για τις πιέσεις που ασκούνται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας από τη διεθνή συγκυρία είπε ότι «δεν μπορεί να προστίθενται στην πίεση αυτή, ούτε πολιτικές, ούτε συνδικαλιστικές, ούτε άλλες ανευθυνότητες. Δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν την κοινωνία οι κινητοποιήσεις, που παραλύουν την οικονομική ζωή, πλήττουν το εμπόριο και τον τουρισμό [..] Απαιτείται υπευθυνότητα και συνεννόηση από όλες τις δυνάμεις», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «η κρισιμότητα απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Από τις τράπεζες να ανταποκριθούν με μείωση των επιτοκίων, από τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα για βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης τους και να επιδείξουν έμπρακτο σεβασμό στους εργαζόμενούς τους, από τα συνδικάτα να λειτουργήσουν με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στο κοινωνικό σύνολο και να μην υποτιμούν το ότι ακραία στοιχεία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις κινητοποιήσεις. Να μη λησμονούν τους ανέργους και ότι έχουνε ευθύνη για την κοινωνική ειρήνη».

    «Η μάχη θα κριθεί από τη σύγκρουση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα και για μας, είναι δεδομένος ο δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος της υπευθυνότητας».

    «Απόφασή μου είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με στέρεα βήματα στη δύσκολη διαδρομή της συγκυρίας. Να ολοκληρώσουμε το έργο που μας ανέθεσαν οι πολίτες για μια καλύτερη μέρα. Είμαι αποφασισμένος να παλεύω με ένα γνώμονα: Το συμφέρον της πατρίδας μας, όλων των Ελλήνων. Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση, ότι οι Έλληνες, με ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να πετύχουμε δύσκολους στόχους. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα», κατέληξε ο πρωθυπουργός ζητώντας από το σώμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

    Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

    Με ψήφους 151 υπέρ, 146 κατά, και ένα «παρών» υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό και οι προϋπολογισμοί ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2009.

    Επί συνόλου 298 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ του σχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας Π. Τατούλης. Δικαιολογημένα απόντες ήταν οι βουλευτές Χ. Τσιόκας (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Παπαγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν μόνο τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    [02] "Η Ελλάδα να δώσει το παράδειγμα"

    «Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που ξέρει από προσφυγιά, ξέρει τον πόνο της ξενιτιάς και της μετανάστευσης. Γι' αυτό, θέλω να συγχαρώ τους "Γιατρούς του Κόσμου", που κάνουν μια τεράστια προσπάθεια να δώσουν στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να δείξουν ανθρωπιά σε αυτούς τους ανθρώπους, που ζητούν ένα διαφορετικό μέλλον και έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, αναζητώντας μια νέα πατρίδα. Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα, να τους εντάξουμε, να τους βοηθήσουμε, να τους συμπαρασταθούμε. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την επίσκεψή του στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο και τον Ξενώνα των "Γιατρών του Κόσμου", όπου συνομίλησε με τους υπεύθυνους γιατρούς και τους εργαζόμενους του Ξενώνα, καθώς και με μετανάστες.

    «Σε μια εποχή διεθνούς κρίσης, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η Ελλάδα πρέπει να είναι τόπος, που θα δώσει το παράδειγμα. Και αυτός είναι ο στόχος μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Γ.Παπανδρέου: "Όχι στην παράταση της κρίσης"

    «Όσο παραμένει η ΝΔ στην εξουσία, η κρίση θα βαθαίνει. Τα 5 χρόνια ήταν αρκετά για να αποδείξουν πόσο μεγάλες ήσαν οι διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γιβ αυτό, όσοι αναζητούν παράταση της σημερινής κρίσης, δεν θα βρουν χέρι βοηθείας από το ΠΑΣΟΚ. Και όσοι προωθούν σενάρια συγκυβέρνησης για να προστατεύσουν τα προνόμια τους, τις παρασιτικές τους δουλειές, το ΠΑΣΟΚ τους λέει ξεκάθαρα: Ψάξτε αλλού. Όχι στο ΠΑΣΟΚ!» τόνισε ο κ.Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής και απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, θεωρώντας πως «το κυβερνόν κόμμα είναι μέρος της κρίσης και όχι της λύσης των προβλημάτων».

    «Παράταση του κακόγουστου θεάτρου σκιών, βλάπτει σοβαρά την πορεία της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Δεν χωρούν μεσοβέζικες λύσεις, λύσεις παράτασης της κρίσης, παρασκηνιακές συνεννοήσεις που θέλουν να βάλουν την κρίση του λαού στην άκρη. Είναι αυτό το παρασκήνιο που καταδικάζει η νεολαία μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι λύσεις που σώζουν τη ΝΔ, για να πάρουμε κάποια υπουργικά έδρανα. Εμάς μας ενδιαφέρει το μέλλον της Ελλάδας».

    Άλλωστε, «αν όλα πάνε τόσο καλά, γιατί στο επίκεντρο του ανασχηματισμού βρίσκεται η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών; Δεν ξέρω αν θα βρείτε κανέναν να γίνει περίγελος, να υπηρετήσει τη δική σας οικονομική πολιτική. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Δεν πρόκειται να ξεγελάσετε κανέναν». Και «είναι ύβρις να βλέπουμε σποτάκια για την φορολογική συνείδηση, ενώ υπουργοί δίνουν μαθήματα για το πώς να φοροδιαφεύγουν», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαρκώς προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. «Φταίνε οι ξένοι και ντόπιοι πράκτορες για τα σκάνδαλα, για το Βατοπαίδι, για τα χάλια στα νοσοκομεία, για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας; Τα υιοθετείτε αυτά; Αν ακούσουμε την άποψη αυτή από τα χείλη σας, θα επιβεβαιώσετε την αδυναμία σας, την ένδεια επιχειρημάτων», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας, έχει τρωθεί από τις αστείες σας δικαιολογίες. Αυτά λέτε στην Ε.Ε.; Το 2004, η Μοντ έλεγε πως «η Ελλάδα μεταμορφώθηκε σε μία σύγχρονη χώρα». Η ίδια εφημερίδα γράφει σήμερα πως «η Ελλάδα είναι χώρα χωρίς κράτος». Ο Ομπσέρβερ που διαπίστωνε πως «η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί», κάνει λόγο σήμερα για «τέλεια καταιγίδα απογοήτευσης σκανδάλων και οργής». Έχετε καταλάβει ποια η εικόνα που δημιουργήσατε εσείς και τολμάτε να εγκαλείτε εμένα, που προσπάθησα να υπερασπιστώ την Ελλάδα - να κάνω μια μικρή διαφοροποίηση (μια μεγάλη διαφοροποίηση), ότι άλλο η ΝΔ και άλλο η Ελλάδα;».

    Εκτενείς υπήρξαν επίσης, οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, «η φωνή της οποίας κινδυνεύει να θαφτεί πίσω από τις συγκρούσεις των ΜΑΤ και των κουκουλοφόρων». Ο ίδιος, δεσμεύτηκε να καλέσει τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε το βήμα για τους νέους, χωρίς καμία διάθεση καπελώματος, ή κομματικής εκμετάλλευσης».

    «Ας τους ακούσουμε και μαζί να συμβάλλουμε όλοι μας να τους εγγυηθούμε το απλό δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα, ειρηνικά, χωρίς βία. Αυτό δεν μπόρεσε να το εξασφαλίσει η κυβέρνηση, που αφήνει ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους, ενώ αντιμετωπίζει με περίσσια βία διαδηλωτές, που διαδηλώνουν ειρηνικά, ακόμα και με βάση το νόμο περί τρομοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Υπάρχει η διάθεση στην κοινωνία να πάρει την τύχη στα χέρια της απέναντι στα φαινόμενα βίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να χαράξει μια νέα πορεία. Θα διαμορφώσουμε νέες συναινέσεις και με ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, θα μετατρέψουμε τον αυταρχισμό σε διάλογο», κατέληξε ο πρόεδρος του Κινήματος.

    [03] Πέθανε ο δημοσιογράφος Χρ.Σεφερλής

    Ο δημοσιογράφος Χρήστος Σεφερλής πέθανε σε ηλικία 50 ετών, μετά από πολύμηνη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

    Ο Χρήστος Σεφερλής εργαζόταν στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ως μάχιμος ρεπόρτερ στις "καυτές" περιοχές του κόσμου. Πολεμικός ανταποκριτής σε όλα τα μέτωπα από το 1989 μέχρι και τις τελευταίες συγκρούσεις στην Παλαιστίνη. Ασχολήθηκε επί χρόνια με το ρεπορτάζ του υπουργείου Εσωτερικών.

    Ηταν πατέρας δύο παιδιών.

    «Ο Χρήστος Σεφερλής ήταν ένας μάχιμος δημοσιογράφος, αφοσιωμένος στην αναζήτηση της αλήθειας. Τόσο η κάλυψη θεμάτων από το εσωτερικό της χώρας, όσο και οι ανταποκρίσεις του από τις ταραγμένες γωνιές του κόσμου, φώτισαν όλες τις πτυχές των γεγονότων με τα οποία ασχολήθηκε στην επαγγελματική του διαδρομή. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπους Ευάγγελος Αντώναρος.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Δεκαπέντε στόχοι πάλης

    Τους 15 βασικούς στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που περνά η χώρα, παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι "το πρόγραμμα των άμεσων στόχων πάλης δεν έχει ως ορίζοντά του τις εκλογές, αλλά δίνεται στα πλαίσια μιας μεγάλης στροφής της παγκόσμιας ιστορίας, που χαρακτηρίζεται απο οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση".

    Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ειδικότερα στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί το μοντέλο διακυβέρνησης του δικομματισμού, υπάρχει μεγάλη κρίση στη Νέα Δημοκρατία και αναζητούνται σχήματα επιβίωσης του συστήματος, όπως είναι οι προτάσεις για μεγάλο συνασπισμό και οικουμενικούς υπουργούς.

    Αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης και αναζήτησης άλλων προοπτικών, που εκφράστηκε απο τη νέα γενιά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δολοφονία του 15χρονου και επισήμανε ότι οι στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν "την εναλλακτική απάντηση στην κρίση, είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτό στους ορίζοντες του Σοσιαλισμού και έρχεται σε σύγκρουση με την κυβερνητική κληρονομιά που έχει δημιουργηθεί απο τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας".

    "Οι δικοί μας άμεσοι στόχοι", τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, "δεν είναι μόνο ένα φυλλάδιο, αλλά αντικείμενο δράσης των κοινωνικών κινημάτων".

    Εξάλλου, ο Δήμος Τσακνιάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι στις αρχές του 2009 θα δοθεί το πρώτο σχέδιο και μέχρι το Μάρτιο του 2009 θα συγκληθεί και η προγραμματική διάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν και ευρύτερα οι άμεσοι στόχοι δράσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε ερωτήσεις που του έγιναν ο Αλέκος Αλαβάνος αναφορικά με τις δηλώσεις Πάγκαλου, δήλωσε ότι "δεν μπορεί να μιλά κανείς "χωρίς να πληρώνει φόρους", δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει στους κόλπους της στελέχη που ξεπερνούν τη Νέα Δημοκρατία, στα χτυπήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ".

    Αναφορικά με τον διάλογο για την Παιδεία, που έχει δηλώσει ότι πρόκειται να ανοίξει μετά τις γιορτές ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, απάντησε ότι "καλύτερα είναι ο πρωθυπουργός να απολύσει τον κ. Στυλιανίδη. Ο διάλογος για την παιδεία έχει ήδη αρχίσει και οι τομές στην Παιδεία θα γίνουν μέσα απο άλλους συσχετισμούς".

    Αναφορικά με τις επιθέσεις που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των κουκουλοφόρων, δήλωσε ότι "θα ανακρούσουν πρύμνα όσοι τα έχουν βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό ήδη φάνηκε και χθες στη Βουλή".

    Για τον προϋπολογισμό και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε στο σύνολό του, είπε ότι "αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά ο καταμερισμός των κονδυλίων και με αυτή την έννοια δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει οποιοδήποτε σημείο του ο ΣΥΡΙΖΑ".

    Αναφορικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις δηλώσεις Σημίτη, επισήμανε ότι "θα είναι το μνημόσυνο της ευρωζώνης το να συρθεί η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να καλύπτει ιδιωτικές τράπεζες και να μην εγγυάται δανεισμό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χαμηλό επιτόκιο". Αναρωτήθηκε, δε, πως είναι δυνατόν να μην έχει μπει τέτοια διεκδίκηση απο τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφορικά με τα ενδεχόμενα συνεργασίας με άλλα κόμματα, με βάση το πρόγραμμα των 15 σημείων απάντησε, σχετικά με τους Οικολόγους Πράσινους, "είμαστε και οικολογική δύναμη και η οικολογικού περιεχομένου δράση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Οι προτάσεις μας απευθύνονται σε όλες τις δυνάμεις που ενεργοποιούνται στο χώρο της Οικολογίας".

    Οσο αφορά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι "οι προτάσεις μας βρίσκονται σε σύγκρουση με τη λογική και το νομικό καθεστώς που διέπουν τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Πολλοί στόχοι του προγράμματός μας δεν γίνονται δεκτοί απο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εξάλλου το προγραμματικό μας πλαίσιο αποκλείει μια τέτοια συνεργασία".

    Στους 15 άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, η αποχώρηση της Ελλάδος απο το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Άκτιου, η άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας απο τη συνθήκη της Λισαβόνας και η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η επάνοδος υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στις υποδομές της χώρας.

    Περιλαμβάνονται, επίσης, ο αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, η κατάργηση των Ειδικών Μονάδων και η απαγόρευση χρήσης χημικών, η άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "15", η κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των ανεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δημιουργία 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, η εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και η προώθηση μιας νέας στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

    [05] Στηρίξη της μέσης οικογένειας

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, η οποία θα έχει στόχο να βοηθήσει τις αμερικανικές οικογένειες της μεσαίας τάξης που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

    "Η κυβέρνησή μου θα αφιερωθεί απολύτως στο μέλλον της μεσαίας τάξης και των οικογενειών στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς", σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

    "Θα βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης μας κάθε μέρα στον Λευκό Οίκο", προσθέτει.

    Ο Ομπάμα προβλέπει να στελεχώσει την ομάδα αυτή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι θα επεξεργαστούν σχέδια που θα έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των οικογενειών που είναι αντιμέτωπες με την άνοδο της ανεργίας, την κρίση ακινήτων και τον περιορισμό των πιστώσεων.

    Η ομάδα εργασίας, της οποίας θα ηγείται ο Μπάιντεν, θα αποτελείται κυρίως από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Εργασίας και θα αρχίσει τις εργασίες της από τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει καθήκοντα ο Ομπάμα.

    "Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και εγώ γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες των οικογενειών στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς έχουν επιδεινωθεί και σκοπεύουμε να το αλλάξουμε αυτό", σημειώνει παράλληλα ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

    Η ομάδα εργασίας θα δημοσιεύει ετησίως στο Ίντερνετ έκθεση με τα ευρήματά της και τις συστάσεις της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 December 2008 - 18:36:00 UTC