Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα

  • [01] Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα

    Τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο από τις επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε υπεύθυνος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της περιοχής.

    «Ο αριθμός των θυμάτων έχει φθάσει στους 195 μάρτυρες και στους 300 τραυματίες, εκ των οποίων οι 120 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», τόνισε ο δρ Μουαίγια Χασανέιν.

    Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να διευρύνει τις στρατιωτικές του επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε βοηθός του υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ στο Ρόιτερς.

    "Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί όσο απαιτείται και ανάλογα με τις εκτιμήσεις των διοικητών. Αντιμετωπίζουμε μια περίοδο που δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη", είπε ο ίδιος. Από την ισραηλινή επιδρομή που είχε ως στόχο, μεταξύ άλλων, το αρχηγείο της αστυνομίας στην διοικούμενη από την Χαμάς Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Ταουφίκ Γιαμπέρ, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Χαμάς.

    Η Χαμάς "απάντησε" εξαπολύοντας επίθεση με πυραύλους εναντίον του Ισραηλινού εδάφους. Η ραδιοφωνία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων μετέδωσε ότι μία ισραηλινή άμαχος βρήκε τον θάνατο στην πόλη Νετιβότ, στα νότια της χώρας, από πύραυλο που εβλήθη από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο πύραυλος έπληξε την κατοικία του θύματος, στην πόλη αυτή, προκαλώντας τον θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων ατόμων, που βρίσκονταν εκείνην τη στιγμή στην κατοικία, τόνισε ο εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών Μάγκεν Νταβίντ Αντόμ.

    Σύμφωνα, δε, με την ραδιοφωνία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, δεκάδες πύραυλοι έχουν εξαπολυθεί κατά του ισραηλινού εδάφους, σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίηση το πρωΐ το Ισραήλ.

    Έκτακτη σύνοδος των Αράβων ΥΠΕΞ

    Οι Άραβες ΥΠΕΞ θα έχουν έκτακτη σύσκεψη στο Κάιρο αύριο, ή τη Δευτέρα, για νβ αποφασίσουν μία κοινή στάση αναφορικά με τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, ανακοίνωσε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Παράλληλα, η Λιβύη -η μοναδική χώρα στο ΣΑ του ΟΗΕ-θα προσπαθήσει να συγκαλέσει μία έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου, τόνισε ο Μούσα.

    Την ίδια ώρα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε πως ξεκίνησε γύρο «εκτάκτων επαφών» με πολλές χώρες, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές, από τις οποίες σήμερα βρήκαν τον θάνατο πάνω από 150 άτομα στη Γάζα.

    «Ξεκινήσαμε έκτακτες επαφές με πολλές αραβικές κι άλλες χώρες, προκειμένου να σταματήσουμε την θρασύδειλη επίθεση και τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο Αμπάς σε τηλεφωνικές δηλώσεις του από τη Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέπτεται.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στο Ισραήλ ώστε οι επιθέσεις του με στόχο την ισλαμιστική οργάνωση στη Γάζα να μην προκαλούν θύματα μεταξύ του αμάχου πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε τη Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους «προκειμένου να τερματισθεί η βία».

    Η γαλλική προεδρία της ΕΕ με ανακοινωθέν της εκφράζει την «έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζει τη λύπη της για τον μεγάλο αριθμό των αμάχων θυμάτων», ενώ αξιώνει «την άμεση κατάπαυση» των «ισραηλινών βομβαρδισμών» στη Γάζα και τις «επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα» κατά του Ισραήλ.

    Παράλληλα, και η Ρωσία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει «την μεγάλης κλίμακας επιχείρηση» κατά της Γάζας και ζήτησε από την ισλαμιστική Χαμάς να σταματήσει να εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

    «Η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα μέσω των διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την «βαθύτατη ανησυχία της» έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας και συνέστησε τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» στην ισραηλινή κυβέρνηση και την «άμεση» παύση των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους από τη Γάζα.

    Το Ιράν κατήγγειλε τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας και της Χαμάς και κάλεσε «το ΣΑ του ΟΗΕ, τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης και τη διεθνή κοινότητα σε μία κοινή δράση για να σταματήσουν το σιωνιστικό καθεστώς να συνεχίσει τα εγκλήματά του».

    «Αυτά τα εγκλήματα είναι η απόδειξη για την επιθετική στάση του σιωνιστικού καθεστώτος και καταλήγουν στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην άδικη πολιορκία των κατοίκων της Γάζας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χασάν Γασγκάβι, «καταδικάζοντας» την επίθεση.

    Από την πλευρά της η Ιορδανία ζήτησε την έκτακτη σύσκεψη αύριο των αράβων ΥΠΕΞ «για να εξετάσουν τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας», τόνισε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Παράλληλα, ο βασιλέας Αμπντάλα Ββ επικοινώνησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να «προωθήσουν μία αραβική και διεθνή πρωτοβουλία για να τεθεί ένα τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα».

    Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ήρθε σε επαφή με άλλους Άραβες ηγέτες για να υιοθετηθεί μία «σταθερή και σοβαρή» θέση απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα.

    Πέρες: "Ο στρατός δεν θα εισβάλει στη Γάζα"

    Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες υποστηρίζει πως ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να εισβάλει στην Λωρίδα της Γάζας σε συνέντευξή του πριν τις πρωϊνές αεροπορικές επιδρομές, η οποία δημοσιεύεται στην σαουδαραβική εφημερίδα Ασκάρ αλ Ασουάτ.

    «Δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος. Δεν θα εισβάλλουμε στη Γάζα κι υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι» για να «σταματήσουμε τους πυραύλους» της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα, κατά του ισραηλινού εδάφους, τονίζει ο Πέρες.

    «Δεν αποχωρήσαμε από τη Γάζα για να ξαναγυρίσουμε τώρα», επέμεινε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως φοβάται που βλέπει τη Χαμάς να επιχειρεί και στη Δυτική Όχθη «ένα πραξικόπημα», παρόμοιο μβ εκείνο που της επέτρεψε νβ αναλάβει τον έλεγχο στη Γάζα το 2007 και νβ απομακρύνει τη Φάταχ του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Ωστόσο, σε δικές του δηλώσεις στην ισραηλινή ραδιοφωνία Ενόπλων Δυνάμεων, ο εκπρόσωπος του στρατού Άβι Μπενγιάχου τόνισε πως η επιχείρηση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κατά της Χαμάς στη Γάζα «μόλις έχει ξεκινήσει».

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

    "Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας", αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με τις επιθέσεις στη Γάζα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    "Οι πράξεις αυτές, όπως και οι πολεμικές επιχειρήσεις, τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος στην Μέση Ανατολή και εξανεμίζουν και τις ελάχιστες ελπίδες για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών.

    Καταδικάζουμε τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα και ζητούμε την άμεση παύση τους, όπως και των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

    Καλώ όλους, όλες τις πλευρές, να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να δοθεί τέλος στις ενέργειες απαράδεκτης βίας.

    Τονίζουμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό.

    Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή στον δρόμο του ειρηνικού διαλόγου.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής θα αναλάβει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει "το νέο μαζικό έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν κατά δημοσίων κτιρίων στη Γάζα σήμερα, οδήγησαν σε μια νέα μαζική σφαγή. Η επίθεση παραβιάζει και ακυρώνει την εκεχειρία που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Σημαίνει κλιμάκωση της Ισραηλινής επιθετικότητας.

    Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, να καταδικάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, που δολοφονεί και καταπατά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού καθώς και τις ΗΠΑ και ΕΕ, που ανέχονται και στηρίζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής κατοχής. Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση, καθώς και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Το διαρκές έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, στο οποίο συμπράττουν οι ΗΠΑ αλλά και κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κορυφώθηκε σήμερα με μια βάρβαρη πολεμική, αεροπορική επιχείρηση με θύματα εκατοντάδες άμαχους, νεκρούς και τραυματίες", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει με όσα μέσα διαθέτει με στόχο να σταματήσει η νέα αιματοχυσία. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία καλούνται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, την αγωνιστική αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο Παλαιστινιακό λαό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους και όλες τη Δευτέρα 29.12, στις έξι το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 December 2008 - 21:30:30 UTC