Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
  • [02] Ιερώνυμος για τον θρησκευτικό όρκο
  • [03] Εκρηξη σε κατάστημα με αντίκες
  • [04] Σεισμικές δονήσεις
  • [05] Δικάζονται για το μολυσμένο γάλα
  • [06] Η ατζέντα της ημέρας
  • [07] Τσουχτερό κρύο και παγετός
  • [08] Εθιμα της Πρωτοχρονιάς

  • [01] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

    Οργή και θρήνος στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή επίθεση με απολογισμό πάνω από 300 νεκρούς και 1420 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς, όμως υπάρχουν και πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

    Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε πως οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 950.

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του". Η "παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ' αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου", δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας, τόνισε.

    Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε δεκάδες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά Παλαιστίνιοι, οι έξι από αυτούς παιδιά, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

    Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις επιθέσεις αυτές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σε επιδρομή στην Τζαμπαλίγια σκοτώθηκε τέσσερα κοριτσάκια ενός ως 12 ετών. Οι μικρές ήταν αδελφές και το σπίτι τους βρισκόταν κοντά σε τέμενος, που αποτελούσε στόχο των επιδρομών. Επίσης δύο αγόρια έχασαν τη ζωή τους στη Ράφα. Το έβδομο θύμα ήταν μαχητής της Χαμάς. Οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο κυρίως την πόλη της Γάζας.

    Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείο, από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο ελέγχει η Χαμάς.

    Στη διάρκεια της νύχτας ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Το αεροσκάφος εκτόξευσε πέντε πυραύλους που είχαν ως στόχο τα εργαστήρια του πανεπιστημίου, διευκρίνισαν αυτόπτες μάρτυρες. Τα κτίρια του πανεπιστημίου τυλίχτηκαν στις φλόγες.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επισήμανε πως τα εργαστήρια αυτά χρησίμευαν για την κατασκευή ρουκετών, εκρηκτικών και ηλεκτρονικού υλικού με προορισμό το ένοπλο σκέλος της Χαμάς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα γειτονικά κτίρια λειτουργούσαν ως κέντρο συνάντησης των μελών της οργάνωσης, αλλά και για την αποθήκευση όπλων.

    Η ισραηλινή επιχείρηση, η σφοδρότητα της οποίας είναι πρωτοφανής από το 1967 που το Ισραήλ κατέλαβε τα παλαιστινιακά εδάφη, έχει στόχο σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος να βάλει τέλος στα πυρά ρουκετών εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

    Δεκάδες Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να περάσουν στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ταραχές και να γίνουν συλλήψεις. Το Κάιρο ανέπτυξε ενισχύσεις στον τομέα αυτό.

    Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ρωσία κάλεσαν τη Χαμάς και το Ισραήλ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να αποφύγει τις επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό.

    Την ανησυχία της για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Διαδηλώσεις έγιναν στην Ευρώπη εναντίον των βομβαρδισμών, ενώ συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Αθήνα μπροστά στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Συνολικά περίπου 20 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Μία απ' αυτές, τύπου Grad, έπληξε για πρώτη φορά το Γκαν Γιαβνέ, κοντά στο λιμάνι Ασντόντ, πάνω από 30 χιλιόμετρα βορείως της Γάζας, ανακοινώθηκε από ισραηλινά σωστικά συνεργεία.

    Αφήνοντας να πλανάται η απειλή μιας χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, το Ισραήλ κινητοποίησε 6.500 εφέδρους, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο τέλος της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο ισραηλινός στρατός "θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσο είναι απαραίτητο", προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ. "Αυτό δεν θα είναι ούτε μικρής διάρκειας ούτε εύκολο".

    Το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Το βράδυ ένας αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρα και ένας άλλος τραυματίσθηκε στη Ράφα από πυροβολισμούς που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας και ιατρικές πηγές. Δεν έγινε γνωστό ποιος πυροβόλησε.

    Η Ράφα αποκρυσταλλώνει την όλο και πιο χειροπιαστή ένταση που επικρατεί ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Χαμάς.

    Το ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο κατηγορεί την Αίγυπτο για συμπαιγνία με το Ισραήλ, ζήτησε σήμερα να παραμείνει ανοικτός μονίμως ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα.

    Ο Γενικός Γραμματέας του σιιτικού λιβανικού κόμματος Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα κάλεσε εξάλλου τον αιγυπτιακό λαό να βγει "κατά εκατομμύρια" στους δρόμους για να εξαναγκάσει τις αρχές να ανοίξουν τη Ράφα.

    "Μπορεί η αιγυπτιακή αστυνομία να σκοτώσει εκατομμύρια Αιγύπτιους; Λαέ της Αιγύπτου, πρέπει να ανοίξετε τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα με τη δύναμη των σωμάτων σας", δήλωσε ο Νασράλα.

    Για δεύτερη συνεχή ημέρα, πολυάριθμες διαδηλώσεις υποστήριξης οργανώθηκαν στη Δυτική Όχθη, στις αραβικές πόλεις και αλλού στον κόσμο.

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη, Γ. Παπανδρέου, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

    "Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας και καταδικάζουμε την ακραία κλιμάκωση της βίας στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους Παλαιστινίους", τονίζει σε δήλωσή της η υποθυργός Εξωτερικών, η οποία σημειώνει ότι "συντασσόμαστε με την δήλωση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τραγικά αυτά γεγονότα". Η Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτει: "Οι ρουκέτες της Χαμάς που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους αλλά και την ελπίδα και την προοπτική ειρήνευσης αυτής της τραγικής περιοχής του κόσμου. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την ούτως ή άλλως εξαιρετικά εύθραυστη περιφερειακή ασφάλεια.

    Η εν μέσω διεθνούς οικονομικής ύφεσης ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής, είναι μια εφιαλτική προοπτική που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία.

    Η Διεθνής Κοινότητα έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Οφείλει νβ αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

    Β· Πρέπει να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της βίας.

    Β· Πρέπει ταχύτατα να παρασχεθεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες στη Γάζα.

    Β· Πρέπει να γίνει εντονότερη η διπλωματική προσπάθεια ώστε να προστατευθεί και να προχωρήσει ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό.

    Χαιρετίζουμε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Από τη δική της πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Η Ελλάδα, που πάντα καταδικάζει κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, είναι έτοιμη να συμβάλλει σ΄αυτήν την προσπάθεια. Είναι επίσης έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό".

    "Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας", αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με τις επιθέσεις στη Γάζα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    "Οι πράξεις αυτές, όπως και οι πολεμικές επιχειρήσεις, τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος στην Μέση Ανατολή και εξανεμίζουν και τις ελάχιστες ελπίδες για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών.

    Καταδικάζουμε τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα και ζητούμε την άμεση παύση τους, όπως και των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

    Καλώ όλους, όλες τις πλευρές, να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να δοθεί τέλος στις ενέργειες απαράδεκτης βίας.

    Τονίζουμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό.

    Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή στον δρόμο του ειρηνικού διαλόγου.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής θα αναλάβει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ενόψει της αυριανής συνόδου του Συνδέσμου για τις επιθέσεις στη Γάζα.

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει "το νέο μαζικό έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν κατά δημοσίων κτιρίων στη Γάζα σήμερα, οδήγησαν σε μια νέα μαζική σφαγή. Η επίθεση παραβιάζει και ακυρώνει την εκεχειρία που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Σημαίνει κλιμάκωση της Ισραηλινής επιθετικότητας.

    Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, να καταδικάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, που δολοφονεί και καταπατά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού καθώς και τις ΗΠΑ και ΕΕ, που ανέχονται και στηρίζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής κατοχής. Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση, καθώς και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Το διαρκές έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, στο οποίο συμπράττουν οι ΗΠΑ αλλά και κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κορυφώθηκε σήμερα με μια βάρβαρη πολεμική, αεροπορική επιχείρηση με θύματα εκατοντάδες άμαχους, νεκρούς και τραυματίες", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει με όσα μέσα διαθέτει με στόχο να σταματήσει η νέα αιματοχυσία. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία καλούνται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, την αγωνιστική αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο Παλαιστινιακό λαό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους και όλες τη Δευτέρα 29.12, στις έξι το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας».

    Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

    Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στην Ευρώπη εναντίον των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 290 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περισσότερων από 950 μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με απολογισμό των παλαιστινιακών υπηρεσιών.

    Στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Κοπεγχάγη, την Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι", τη σφοδρότερη μετά την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών το 1967.

    Στο Λονδίνο, 1.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ φωνάζοντας αντι-ισραηλινά συνθήματα. Δέκα μεταξύ αυτών συνελήφθησαν για "διατάραξη της δημόσιας τάξης", όταν πέταξαν βλήματα εναντίον της έδρας της διπλωματικής αποστολής, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

    Στο Παρίσι, στη συνοικία Μπαρμπές, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών από τις χώρες του Μαγρέμπ, 1.300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανό που έγραφαν: "Στοπ στη σφαγή αθώων".

    Επίσης σε κεντρική πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, 150 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία και 300 σύμφωνα με τους διοργανωτές, φώναζαν συνθήματα όπως "Ισραήλ τρομοκράτη, Ευρώπη συναυτουργή" ή "Ολοκαύτωμα στη Γάζα".

    Στη Μαδρίτη σχεδόν 1.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, ύστερα από δημόσια πρόσκληση του ισραηλινού κινήματος κατά του εποικισμού "Ειρήνη Τώρα". "Όχι στο ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων" φώναζαν στα συνθήματά τους.

    Στη Δανία, 700 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία, 2.000 κατά τους διοργανωτές, μετείχαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, μετά το κάλεσμα αρκετών μουσουλμανικών οργανώσεων. Ένας άνδρας που δεν ανήκε στις διοργανώτριες οργανώσεις, συνελήφθη όταν πέταξε κοκτέιλ μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

    Στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "ο σιωνισμός θα νικήσει, η παλαιστινιακή αντίσταση θα θριαμβεύσει", έξω από το τζαμί Μπεγιαζίτ στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ύστερα από κάλεσμα ισλαμικών οργανώσεων. Στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, μια μεγάλη φωτογραφία του ισραηλινού πρωθυπουργού 'Ολμερτ, μουτζουρωμένη με κόκκινη μπογιά, ενώ μέλη κομμουνιστικών κομμάτων κατέθεσαν πένθιμο στεφάνι έξω από το προξενείο του Ισραήλ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα φώναζαν συνθήματα κατά των βομβαρδισμών και πέταξαν με οργή παπούτσια πάνω στο κτίριο, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση. Αρκετές χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σε δέκα πόλεις της χώρας.

    [02] Ιερώνυμος για τον θρησκευτικό όρκο

    «Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία» τονίζει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ενώ επαναλαμβάνει πως η εκκλησιαστική περιουσία θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του λαού.

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει, επίσης, ότι εάν η Πολιτεία επιθυμεί το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας "δεν έχει παρά να το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και εκείνος ας αποφασίσει ό,τι θέλει".

    Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα γεγονότα στην Αθήνα και άλλες πόλεις καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και χαρακτηρίζοντας πληγή στο σώμα της δημοκρατίας την δολοφονία του 15χρονου μαθητή, ενώ εκτιμά πως η εξέγερση των νέων οφείλεται στην «απληστία και την ασυνέπεια που επέδειξαν οι μεγαλύτερες γενιές».

    [03] Εκρηξη σε κατάστημα με αντίκες

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χθες το απόγευμα έξω από κατάστημα με αντίκες στην οδό Αμαρίου 60,στον Άγιο Ιερόθεο Περιστερίου με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το κατάστημα καθώς και πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό,πιθανότατα μασούρι με δυναμίτιδα.

    Τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης ερευνώνται από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

    [04] Σεισμικές δονήσεις

    Σεισμός μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε δύο λεπτά πριν από τη μία τα ξημερώματα στη Σαμοθράκη. Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο, στα ανατολικά του νησιού.Τα ξένα γεωδυναμικά ινστιτούτα προσδιόρισαν την ένταση του σεισμού στα 5 Ρίχτερ.Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές από τις αρχές του νησιού.

    Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το απόγευμα μεταξύ Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Δεν υπάρχουν ζημιές ούτε και ανησυχία για τους πολίτες.

    [05] Δικάζονται για το μολυσμένο γάλα

    Τέσσερις υπεύθυνοι για το σκάνδαλο με το επιμολυσμένο γάλα στην Κίνα θα παραπεμφθούν σε δίκη, ανεβάζοντας στους 10 τον αριθμό των κατηγορουμένων, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Την Παρασκευή παραπέμφθηκαν σε δίκη στην επαρχία του Χεμπέι, με την κατηγορία της παραγωγής, πώλησης, ή προσθήκης της τοξικής ουσίας μελαμίνη στο γάλα, άλλα έξι άτομα για συμμετοχή τους στο σκάνδαλο, εξαιτίας του οποίου νόσησαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και τουλάχιστον έξι πέθαναν.Το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση.

    Οι τέσσερις που παραπέμφθηκαν σήμερα παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο της Σιζιαζχουάνγκ, πρωτεύουσας της Χεμπέι κι έδρας της εταιρείας Sanlu Group, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Η πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και γενική διευθύντρια της Sanlu Τιαν Ουενχούα θα περάσει από δίκη την Τετάρτη. Η εταιρεία, μετά την παραδοχή της παράνομης προσθήκης της μελαμίνης, έχει σταματήσει από τις 12 Σεπτεμβρίου την παραγωγή κι έχει δηλώσει χρεωκοπία, συσσωρεύοντας χρέη ύψους 1,1 δις γιουάν (160 εκατ. δολάρια), μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές της Σιζιαζχουάνγκ.

    Μέρος του γαλακτοκομικού τμήματος της Sanlu ελέγχεται από τη νεοζηλανδική εταιρεία Fonterra.

    [06] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνάντηση Καραμανλή - Στυλιανίδη (11:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων για ευχές και προσφορές δώρων (11:30, Θεσσαλονίκη/Φιλίππου και Σιατίστης γωνία)

  • Ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα επισκεφθεί το Παπάφειο Ορφανοτροφείο (12:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση Καραμανλή - Βντόβιν(12:30:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία (18:00, Αθήνα/Ισραηλινή Πρεσβεία)

  • Το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ (18:00, Αθήνα/Πολεμικό Μουσείο)

    [07] Τσουχτερό κρύο και παγετός

    Τσουχτερό κρύο, χιόνια και παγετός είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού σε όλη τη χώρα. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα περισσότερα σημεία του ορεινού οδικού δικτύου.

    Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα στην κυκλοφορία στο Εθνικό δίκτυο της χώρας όπου υπήρχε μεγάλη κίνηση λόγω της μαζικής επιστροφής των εκδρομέων.

    Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί από 4 εως 6 μποφόρ.

    Αύριο θα σημειωθούν βροχές με χιονόνερο στις νοτιότερες πεδινές περιοχές και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στην ηπειρωτική χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις. Μικρή περαιτέρω πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία, ενώ ο παγετός σε ηπειρωτικά δυτικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

    Μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία την Τετάρτη καθώς οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην βόρεια Κρήτη.

    Την Πρωτοχρονιά ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα πέσουν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη κυρίως τις πρωϊνές ώρες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία σημειώσει άνοδο, αλλά θα υπάρχει παγετός στα ηπειρωτικά.

    [08] Εθιμα της Πρωτοχρονιάς

    Διαφορετικά γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου " χρωματίζουν " τις γιορτινές αυτές μέρες και αποτελούν μια όαση χαράς για μικρούς και μεγάλους.

    Το ΑΠΕ παρουσιάζει τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς όπως τα περιέγραψαν οι ανταποκριτές του.

    Καρδίτσα: Ο ανταποκριτής μας, Γ. Παπαγεωργόπουλος, γράφει:

    Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς οι περισσότερες νοικοκυρές του Νομού φτιάχνουν την βασιλόπιτα ή αετόπιτα στην οποία βάζει μέσα και ένα κέρμα. Αφού ο αφέντης του σπιτιού, βγάλει από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία και τον Άγιο Βασίλειο τα μέλη της οικογένειας παίρνουν το δικό τους κομμάτι και αναζητούν σε αυτό το κέρμα.

    Στις 5 Ιανουαρίου παραμονές των Θεοφανίων συναντάμε ακόμη και σήμερα τα Ρογκάτσια ή Ρογκατσάρια. Ενα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα. Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, τριγυρίζουν το χωριό και λένε τα κάλαντα, διαφορετικά για τον καθένα,με διάθεση πειράγματος και σατιρισμού. Πίσω ακολουθούν "ο γαμπρός με τη νύφη" και στο τέλος έρχεται ο "παπάς" που διώχνει αυτούς τους "καλικάντζαρους". Το έθιμο παραμένει ζωντανό στο Νεοχώρι, στο Μεσενικόλα, στο Μορφοβούνι και στο Κρυονέρι.

    Σάμος: Ο ανταποκριτής μας, Χ. Ζαβουδάκης, γράφει:

    Η "προβέντα" είναι ένα πιάτο με γλυκά που κρίνει πολλές φορές την νοικοκυροσύνη της Σαμιώτισσας, καθώς συνοδεύεται συνήθως και με την βασιλόπιτα που έχουν φτιάξει.

    Το ρόδι είναι απαραίτητο για κάθε σαμιώτικο σπιτικό, καθώς οι οικογένειες το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά την εκκλησία θα το σπάσουν για να σκορπίσουν οι σπόροι του και να "γεμίσει" το σπίτι ευτυχία και υγεία.

    Όποιος κάνει το ποδαρικό πρέπει να πάρει "μπουλιστρίνα" (χρήματα), την οποία περιμένουν τα παιδιά επίσης από παπούδες, γιαγιάδες, θείες που θα πλαισιώσουν το μεσημέρι το τραπέζι.

    Την παραμονή των Φώτων, παιδιά λένε τα κάλαντα, ενώ ανήμερα σε κάθε πόλη λειτουργεί μια μόνο εκκλησία και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίζεται πομπή για το λιμάνι που θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και ο Μητροπολίτης (στην πρωτεύουσα) ή ο παπάς θα ρίξει τον σταυρό.

    Όποιος τον πιάσει θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς, παίρνει την ευλογία του ιερέα και μαζί του γυρνούν το μεσημέρι από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν την ευλογία του στους κατοίκους του νησιού.

    Ανατολική Μακεδονία: Ο ανταποκριτής μας, Β. Λωλίδης, γράφει:

    Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας οι κάτοικοι - η πλειονότητα των οποίων έχουν τις ρίζες τους στον Πόντο και τη Μικρά Ασία - γνωρίζουν πώς να διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις κυρίως μέσα από τη νέα γενιά.

    Από ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτιστική παράδοση του νομού Δράμας, με την πλούσια λαογραφία, τα ήθη τα έθιμα, τις γιορτές και τα διονυσιακά δρώμενα που πραγματοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου.

    Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και τα Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).

    Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο είναι το σπόρδισμα των φύλλων και γίνεται ως εξής: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

    Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτοφύτου του Δήμου Ελευθερών στη δυτική ακτή του νομού Καβάλας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.

    Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας - συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας - στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.

    Στο Δημ. Διαμέρισμα Ποδοχωρίου του Δήμου Ορφανού στα δυτικά του νομού Καβάλας, την πρώτη μέρα κάθε νέου χρόνου διατηρούν ακόμα αναλλοίωτο το έθιμο του "ποδαρικού", όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα σε αυτά με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.

    Τέλος, στα Άβδηρα της Ξάνθης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες οικογένειες δε ζυμώνουν βασιλόπιτα αλλά ανοίγουν φύλλο και παρασκευάζουν μια πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο. Μέσα στην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί. Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί το σινί και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, το σορβά.

    Ηράκλειο: Ο ανταποκριτής μας, Γ. Μυσιρλάκης, γράφει:

    Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρείται χρόνια. Ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει με το πόδι του (ποδαρικό) στο σπίτι μετά την είσοδο του νέου χρόνου, πρέπει να είναι τυχερός για να φέρει τύχη στο σπίτι και να πατήσει πρώτα με το δεξί του πόδι για να πάνε όλα δεξιά δηλ. καλά.

    Επίσης την ημέρα της Πρωτοχρονιάς μεταφέρουν νερό από τη βρύση στο σπίτι και ο νοικοκύρης λέει : «Όπως τρέχει τούτο το νερό έτσι να τρέχουν και τα καλά στο σπίτι μου».

    Ακόμη ο νοικοκύρης μεταφέρει μια πέτρα στο σπίτι λέγοντας: «Όπως είναι γερή τούτη η πέτρα έτσι να είναι γερό και το σπίτι μου». Σε ορισμένα μέρη του Ηρακλείου, την πρωτοχρονιά συνηθίζεται η οικογένεια να πηγαίνει στην εκκλησία. Μαζί τους παίρνουν μια εικόνα του σπιτιού, η οποία αφού λειτουργηθεί θα κάνει το ποδαρικό στο σπίτι.

    Την πρωτοχρονιά οι παππούδες και οι στενοί συγγενείς δίνουν στα παιδιά την «καλή χέρα», δηλαδή κάποιο χρηματικό ποσόν. Έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

    Στο Ηράκλειο υπάρχει και το έθιμο της μπουγάτσας, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας, θέλοντας να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση. Μάλιστα σε όλους τους δρόμου του Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν στηθεί υπαίθριοι πάγκοι για την διανομή μπουγάτσας .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 December 2008 - 7:30:43 UTC