Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας
  • [02] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στις αρχές του έτους είπε, αρχίζει ο δημόσιος διάλογος όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός για το νέο ποιοτικό λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι ο διάλογος θα είναι εξαντλητικός, η κυβέρνηση δεν προκαταλαμβάνει τίποτα και θα είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις.

    Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι οι θεσμικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν όταν δημιουργηθεί η συνθετική πρόταση.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής δέχτηκε το Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ.Βντόβιν είπε ότι υπήρξε πολύ καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα γιατί μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας στη χώρα μας επιστρέφει στη Ρωσία.

    Ο κ.Βντόβιν αναφέρθηκε στην ευρύτερη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, είπε ότι έγινε μεγάλη πρόοδος σε πολλά πράγματα, ενώ τόνισε με έμφαση ότι οι κύριοι Μετβέντεφ και Πούτιν πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας αντίστοιχα, έχουν πολύ καλή χημεία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ανέφερε ακόμη ότι πραγματοποιήθηκαν πολύ καλές συνεργασίες και εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο ελληνικός λαός και όλα τα κόμματα υποστήριξαν αυτές τις συνεργασίες.

    Τέλος σημείωσε επίσης με ικανοποίηση ότι τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκε μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών.

  • ** Αύριο το πρωί, στις 10.30, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη η οποία το απόγευμα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ με αντικείμενο το συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Στις 12.00, ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με προέδρους και γενικούς γραμματείς των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστών του ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστηρίων, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    [02] Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

    Οργή και θρήνος στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή επίθεση με απολογισμό πάνω από 345 νεκρούς και 1600 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς, όμως υπάρχουν και πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

    Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση. Το Ισραήλ κήρυξε την περιοχή των συνόρων του με την Λωρίδα της Γάζας "κλειστή στρατιωτική ζώνη", επικαλούμενο τον κίνδυνο εκτόξευσης παλαιστινιακών πυραύλων ως αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές.

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του". Η "παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ' αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου", δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας, τόνισε.

    Η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς. "Το Ισραήλ έχει κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη στιγμή που θα αναγκαστεί να δράσει, αλλά αυτή η στιγμή έφθασε. Θα εξαντλήσουμε (τον χρόνο) προκειμένου να επέλθει η αλλαγή στην εξίσωση", δήλωσε στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Κνεσέτ- του ισραηλινού κοινοβουλίου- στην Ιερουσαλήμ.

    Την άμεση δράση των ηγετών όλου του κόσμου συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των αραβικών χωρών για την λήξη των βιαιοτήτων στην Γάζα, ζήτησε σήμερα και για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι- Μουν, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή "απαράδεκτη".

    "Η δράση ηγετών δεν είναι αρκετή. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αρχίσει ο διάλογος", δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ και η Χαμάς πρέπει να εξαγγείλουν άμεσα την κατάπαυση του πυρός ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος.

    "Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι οι συνέπειες που θα έχουν οι εχθροπραξίες στα παιδιά, τα οποία αποτελούν περισσότερο από το μισό του πληθυσμού", τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών που θα λάβει χώρα εκτάκτως την Τετάρτη με σκοπό την εξεύρεση μιας κοινής πολιτικής θέσης σχετικά με το ζήτημα της Γάζας, ο Μπαν Γκι- Μουν τους κάλεσε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά για θέσουν τέλος στις εχθροπραξίες.

    "Οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν ότι το Ισραήλ ενεργεί για την υπεράσπιση των εδαφών του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου, υπερασπιζόμενος τις επιδρομές των Ισραηλινών, καθώς τις θεωρεί απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς.

    "Για να σταματήσει η βία, η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να ρίχνει ρουκέτες στο Ισραήλ και να συμφωνήσει να σεβαστεί μια διαρκή κατάπαυση του πυρός", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    "Αυτό αποτελεί έναν στόχο για τον οποίο χρειάζεται να εργαστούν όλες οι πλευρές. Οι ΗΠΑ εργάζονται γι'αυτό", είπε.

    "Παραμένουμε ανήσυχοι για τον λαό της Γάζας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ζητούμε από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιτρέψουν την παροχή τροφίμων και φαρμάκων", πρόσθεσε ο Γκόρντον Τζόντρου.

    Η απερχόμενη αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γρμαματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν και διάφορους ηγέτες του κόσμου, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως ανακοινώθηκε από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ -η χώρα του έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ως την Πέμπτη- κάνει προσπάθειες ώστε να κηρυχθεί μία "ανθρωπιστικού χαρακτήρα" εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και η ιατρική βοήθεια να μπορέσει να φθάσει στους αμάχους, ανέφερε αργά σήμερα στο Παρίσι μία καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Κουσνέρ όλη τη σημερινή ημέρα είχε έναν "κύκλο" τηλεφωνικών επαφών, που περιέλαβε αριθμό ευρωπαίων συναδέλφων του, αλλά και τους συναδέλφους του στη Μέση Ανατολή.

    Η γαλλική διπλωματία κατέστησε ήδη σαφές ότι, "δεσμεύεται να είναι έτοιμη" να στείλει "και πρόσθετη επείγουσα βοήθεια" στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στον πληθυσμό στη Γάζα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σφοδρότερη βία για πολλές δεκαετίες, κάτι όμως που -σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό (υπάρχει δυνατότητα κι από την πλευρά της Αιγύπτου)- συναρτάται από την στάση, που θα διαμορφώσουν για το θέμα οι αρχές του Ισραήλ.

    Η Γερμανία εξέφρασε την υποστήριξή της προς το Ισραήλ για τη στρατιωτική δράση εναντίον της Γάζας, λέγοντας ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες της από τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Σύμφωνα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Τόμας Στεγκ, υπεύθυνη για τη σημερινή κρίση είναι η Χαμάς, η οποία επέλεξε να θέσει τέλος στην εξάμηνη εκεχειρία με το Ισραήλ συνεχίζοντας τη ρίψη πυραύλων.

    "Το Ισραήλ έχει νόμιμο δικαίωμα να προστατεύσει τους πολίτες και το έδαφός του", δήλωσε ο κ. Στεγκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο, καλώντας τη Χαμάς να σταματήσει άμεσα τη δράση της, ούτως ώστε και το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές.

    Σύμφωνα πάντα με τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στοχεύουν αποκλειστικά σε τρομοκρατικούς στόχους και όχι στους κατοίκους της Γάζας, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία τους την Κυριακή το βράδυ.

    Η κ. Μέρκελ πάντως κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να λάβει μέτρα ούτως ώστε να αποφευχθούν απώλειες αθώων πολιτών και να επιτρέψει την διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

    Στον αντίποδα, η Ιορδανία καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ το κοινοβούλιο της χώρας απειλεί να "αναθεωρήσει" τις σχέσεις του με το Ισραήλ, εάν αυτό εξακολουθήσει τη στρατιωτική δράση εναντίον της Γάζας. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη με το εβραϊκό κράτος.

    Την ίδια στάση κρατά και το Μπαγκλαντές, η κυβέρνηση του οποίου κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιδρομές, εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή.

    Παράλληλα, η Ινδονησία ζήτησε σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εκδώσει απόφαση, η οποία θα απαιτεί τη διακοπή των ισραηλινών επιθέσεων και ανακοίνωσε την αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων προς τους Παλαιστινίους.

    Στόχος της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι να πέσει το καθεστώς της ισλαμιστικής οργάνωσης της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "10".

    "Στόχος της επιχείρησής μας είναι να ρίξουμε το καθεστώς της Χαμάς" δήλωσε ο κ. Ραμόν, δεύτερος στην ιεραρχία της ισραηλινής κυβέρνησης και μέλος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας.

    "Θα σταματήσουμε αμέσως το πυρ εάν κάποιος αναλάβει την ευθύνη αυτής της κυβέρνησης της Γάζας, οποιοσδήποτε εκτός από τη Χαμάς", τόνισε ο κ. Ραμόν.

    "Είμαστε υπέρ οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που θα αναλάβει στη θέση της Χαμάς" επέμεινε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

    "Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή ο ισραηλινός στρατός είναι να αποτρέψει τη Χαμάς να ελέγχει την περιοχή" κατέληξε ο κ. Ραμόν.

    Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σεΐχης Χασάν Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι συμπαρίσταται στο κάλεσμα της ηγεσίας της Χαμάς προς τους Παλαιστίνιους, να ξεκινήσει η τρίτη "Ιντιφάντα".

    "Ενώνω την φωνή μου με τους Παλαιστίνιους ηγέτες, να ξεκινήσει η τρίτη Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ" τόνισε ο σεΐχης Νασράλα που εμφανίστηκε από μία γιγαντο-οθόνη στο χώρο συγκέντρωσης -ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο- δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στα νότια περίχωρα της Βηρυτού, σε ένδειξη υποστήριξης για τα δεινά των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. "Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνη" (...) "ο λαός της δεν είναι μόνος".

    Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ρωσία κάλεσαν τη Χαμάς και το Ισραήλ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

    Την ανησυχία της για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Διαδηλώσεις έγιναν στην Ευρώπη εναντίον των βομβαρδισμών, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα μπροστά στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Στην Ατυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η Ντ. Μπακογιάννη

    Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να μετάσχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο το συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στις 18.30 (τοπική ώρα) με πρώτο στόχο την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

    Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία της κας Μπακογιάννη με το Γάλλο ομόλογό της και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Η Υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

    Η κα Μπακογιάννη συμφώνησε με τον κ. Μούσα ότι είναι αδήριτη ανάγκη ο άμεσος τερματισμός της βίας.

    Τηλεφωνικές επαφές Γ. Παπανδρέου

    Σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΣΔ για τις δραματικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή.

    Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την Μ. Ανατολή κατά την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, καθώς και με τους συμπροέδρους της Επιτροπής της ΣΔ για την Μ. Ανατολή, Γιόνας Γκάρ Στόρε, υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, και Πιέρο Φασίνο.

    Ο κ. Παπανδρέου και οι συνομιλητές του διερεύνησαν διεξοδικά τόσο τις δυνατότητες άμεσης παρέμβασης εκ μέρους της ΣΔ στην κρίση ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές και συμφωνία εκεχειρίας, όσο και τις αντίστοιχες δυνατότητες παρέμβασης προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ένα ειρηνικό διάλογο.

    Οι επαφές του κ. Παπανδρέου με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μούσσα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου του Συνδέσμου.

    Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα.

    "Τώρα είναι η ώρα,με καθαρές τοποθετήσεις και χωρίς μισόλογα,να φτάσουμε στο ανώτατο επίπεδο την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και να ζητήσουμε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας,να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση και άμεσα να μπει στο τραπέζι η επίλυση του Παλαιστινιακού,ενός προβλήματος που εκκρεμεί 60 χρόνια, για τη

    δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους,κανονικού κράτους και όχι μισοκράτους, όπως σκέφτονται οι ΗΠΑ και άλλοι, ενός κράτους που θα είναι στα εδάφη του 1967 και θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι "κανέναν, κανένα κράτος, κανένα γειτονικό λαό δεν απειλούν οι Παλαιστίνιοι.Αντίθετα, χρόνια τώρα, ζουν κάτω από απειλές, από φτώχεια,

    από αποκλεισμό,εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής.Και είναι πραγματικά το μοναδικό κράτος που βρίσκεται υπό κατοχή και δεν έχει αναγνωριστεί ως κράτος. Ακόμα και το Ιράκ αναγνωρίζεται ότι έχει κρατική υπόσταση".

    "Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του με όλους τους τρόπους και τα μέσα. Πραγματικά,δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ότι γιορτάζει το πέρασμα στο 2009 και η Γάζα να δέχεται μία τέτοια φρικιαστική επίθεση", πρόσθεσε.

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη, Γ. Παπανδρέου, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

    "Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας και καταδικάζουμε την ακραία κλιμάκωση της βίας στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους Παλαιστινίους", τονίζει σε δήλωσή της η υποθυργός Εξωτερικών, η οποία σημειώνει ότι "συντασσόμαστε με την δήλωση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τραγικά αυτά γεγονότα". Η Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτει: "Οι ρουκέτες της Χαμάς που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους αλλά και την ελπίδα και την προοπτική ειρήνευσης αυτής της τραγικής περιοχής του κόσμου. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την ούτως ή άλλως εξαιρετικά εύθραυστη περιφερειακή ασφάλεια.

    Η εν μέσω διεθνούς οικονομικής ύφεσης ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής, είναι μια εφιαλτική προοπτική που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία.

    Η Διεθνής Κοινότητα έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Οφείλει νβ αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης.

    Β· Πρέπει να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της βίας.

    Β· Πρέπει ταχύτατα να παρασχεθεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες στη Γάζα.

    Β· Πρέπει να γίνει εντονότερη η διπλωματική προσπάθεια ώστε να προστατευθεί και να προχωρήσει ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό.

    Χαιρετίζουμε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Από τη δική της πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Η Ελλάδα, που πάντα καταδικάζει κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, είναι έτοιμη να συμβάλλει σ΄αυτήν την προσπάθεια. Είναι επίσης έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό".

    "Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας", αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με τις επιθέσεις στη Γάζα και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    "Οι πράξεις αυτές, όπως και οι πολεμικές επιχειρήσεις, τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος στην Μέση Ανατολή και εξανεμίζουν και τις ελάχιστες ελπίδες για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών.

    Καταδικάζουμε τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα και ζητούμε την άμεση παύση τους, όπως και των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

    Καλώ όλους, όλες τις πλευρές, να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να δοθεί τέλος στις ενέργειες απαράδεκτης βίας.

    Τονίζουμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό.

    Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή στον δρόμο του ειρηνικού διαλόγου.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής θα αναλάβει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει "το νέο μαζικό έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν κατά δημοσίων κτιρίων στη Γάζα σήμερα, οδήγησαν σε μια νέα μαζική σφαγή. Η επίθεση παραβιάζει και ακυρώνει την εκεχειρία που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Σημαίνει κλιμάκωση της Ισραηλινής επιθετικότητας.

    Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, να καταδικάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, που δολοφονεί και καταπατά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού καθώς και τις ΗΠΑ και ΕΕ, που ανέχονται και στηρίζουν την ισραηλινή βαρβαρότητα.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής κατοχής. Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση, καθώς και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    «Το διαρκές έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, στο οποίο συμπράττουν οι ΗΠΑ αλλά και κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κορυφώθηκε σήμερα με μια βάρβαρη πολεμική, αεροπορική επιχείρηση με θύματα εκατοντάδες άμαχους, νεκρούς και τραυματίες", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει με όσα μέσα διαθέτει με στόχο να σταματήσει η νέα αιματοχυσία. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία καλούνται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, την αγωνιστική αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο Παλαιστινιακό λαό.

    Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

    Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στην Ευρώπη εναντίον των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Κοπεγχάγη, την Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι", τη σφοδρότερη μετά την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών το 1967.

    Πολλές εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν σήμερα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο, αποκλεισμένοι γύρω-γύρω από την αστυνομία, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους .

    Πάνω από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην περιοχή Κένσιγκτον στο δυτικό κέντρο του Λονδίνου. Η αστυνομία, μετά από μικρές συμπλοκές με τους διαδηλωτές συνέλαβε δέκα άτομα.

    Οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του Ισραήλ, ενώ τα πανώ "Ελευθερώστε την Παλαιστίνη" και "Σταματήστε τις πιέσεις κατά των Παλαιστίνιων" δέσποζαν στην συγκέντρωση.

    Η αστυνομία μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, έκλεισε τελείως τους δρόμους που οδηγούν προς την πρεσβεία του Ισραήλ για να αποφευχθούν και νέα επεισόδια.

    Στο Παρίσι, στη συνοικία Μπαρμπές, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών από τις χώρες του Μαγρέμπ, 1.300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανό που έγραφαν: "Στοπ στη σφαγή αθώων".

    Επίσης σε κεντρική πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, 150 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία και 300 σύμφωνα με τους διοργανωτές, φώναζαν συνθήματα όπως "Ισραήλ τρομοκράτη, Ευρώπη συναυτουργή" ή "Ολοκαύτωμα στη Γάζα".

    Στη Μαδρίτη σχεδόν 1.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, ύστερα από δημόσια πρόσκληση του ισραηλινού κινήματος κατά του εποικισμού "Ειρήνη Τώρα". "Όχι στο ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων" φώναζαν στα συνθήματά τους.

    Στη Δανία, 700 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία, 2.000 κατά τους διοργανωτές, μετείχαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, μετά το κάλεσμα αρκετών μουσουλμανικών οργανώσεων. Ένας άνδρας που δεν ανήκε στις διοργανώτριες οργανώσεις, συνελήφθη όταν πέταξε κοκτέιλ μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

    Στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "ο σιωνισμός θα νικήσει, η παλαιστινιακή αντίσταση θα θριαμβεύσει", έξω από το τζαμί Μπεγιαζίτ στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ύστερα από κάλεσμα ισλαμικών οργανώσεων. Στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, μια μεγάλη φωτογραφία του ισραηλινού πρωθυπουργού 'Ολμερτ, μουτζουρωμένη με κόκκινη μπογιά, ενώ μέλη κομμουνιστικών κομμάτων κατέθεσαν πένθιμο στεφάνι έξω από το προξενείο του Ισραήλ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα φώναζαν συνθήματα κατά των βομβαρδισμών και πέταξαν με οργή παπούτσια πάνω στο κτίριο, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση. Αρκετές χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σε δέκα πόλεις της χώρας.

    Οι επίσημοι εορτασμοί που θα διοργανώνονταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη ματαιώνονται σε ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

    Μια μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους έγινε σήμερα το απόγευμα στην περιοχή Αλ-Κατίφ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και διαλύθηκε βίαια από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έριξαν εναντίον των διαδηλωτών σφαίρες από καουτσούκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον οκτώ άτομα, πληροφορία που επισήμως αρνείται η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

    Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες κατάγγειλαν ότι αρκετοί από τους διαδηλωτές, που δέχτηκαν καταιγισμό από σφαίρες καουτσούκ, τραυματίστηκαν.

    Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μανσούρ αλ- Τούρκι ισχυρίστηκε ότι ...δεν έγινε καν διαδήλωση.

    "Τίποτε απ΄ότι λέγεται δεν είναι αλήθεια. Δεν έγινε καμία διαδήλωση, δεν ρίχτηκαν σφαίρες καουτσούκ από την αστυνομία, δεν έγιναν συμπλοκές. Αυτά μου λένε οι δυνάμεις ασφαλείας από την περιοχή αλ-Κατίφ", ισχυρίστηκε ο σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών και καταλήγοντας ανέφερε:" Οπως ξέρετε, διαδηλώσεις στο βασίλειο απαγορεύονται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 December 2008 - 19:30:39 UTC