Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς
  • [02] "Στήριξη της οικονομίας με μέτρα ανασύνταξης"
  • [03] Εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ
  • [04] Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία
  • [05] ΚΕΔΚΕ- Τροπολογία για ανέργους
  • [06] Έλεγχος στις φαρμακευτικές δαπάνες
  • [07] Η ιστορία ενός πολύτιμου μπαχαρικού
  • [08] Περιοδεία στη Βοιωτία
  • [09] Πρόταση για έκτακτο συνέδριο
  • [10] "Υπάρχουν ευθύνες"
  • [11] Έλεγχοι για το νερό
  • [12] Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ
  • [13] Στη μάχη ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

  • [01] Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

    Σειρά επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός, ενόψει της ΔΕΘ. Το απόγευμα, θα συναντηθεί διαδοχικά με τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

    'Η θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

    Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας, για να υπερβούμε την κρίση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περίοδο υψηλής ανάπτυξης. Και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, είπε ακόμη, ότι η κρίση αν και καθυστέρησε να χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, είναι εδώ και προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας. Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας και συναίνεσης, πρόσθεσε ότι, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή και ικανή να προσελκύει επενδύσεις και να δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

    Και κατέληξε, ο υπουργός Οικονομίας χαρακτηριστικά: "ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε. Και προς αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε και αναμένουμε και τις προτάσεις των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων".

    [02] "Στήριξη της οικονομίας με μέτρα ανασύνταξης"

    Με τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ συναντάται σήμερα, διαδοχικά, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στις συναντήσεις που πραγματοποίησε χθες με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ενόψει της ΔΕΘ, ανέφερε ότι πραγματοποιούνται σε μια δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και τη χώρα, με την τραγωδία των πυρκαγιών να μας έχει επηρεάσει όλους.

    "Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και είναι καιρός αυτή η τραγωδία να αποτελέσει και την "κόκκινη γραμμή" για να γίνουν μεγάλες αλλαγές", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "έχουμε μπει σε φαύλο κύκλο, ήμασταν απροετοίμαστοι πριν την ύφεση, με αναποτελεσματικές, σπάταλες και πελατειακές πολιτικές, ενώ μπαίνοντας στην ύφεση έγιναν πολύ μεγάλα λάθη με πολιτικές που επιβάρυναν εμπόρους,μικρομεσαίους και εργαζόμενους".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι οδήγησε στην ασφυξία τις επιχειρήσεις και σε υπερχρέωση τα νοικοκυριά και ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις αντ' αυτού έχουμε "καθυστερήσεις, προβλήματα και πελατειακή διαχείριση στο ΕΣΠΑ".

    "Η οικονομία χρειάζεται στήριξη με μέτρα ανασύνταξης και μεσοπρόθεσμα χρειάζεται νέο προσανατολισμό με άξονα την "πράσινη ανάπτυξη",την καινοτομία και την τεχνολογία", επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει μετά τις ερχόμενες εκλογές, θα ξεκινήσει άμεσα την μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας".

    Συνάντηση με Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

    «Τα βασικά αιτήματα που θέσαμε στον κ. Γ. Παπανδρέου έχουν να κάνουν με το έλλειμμα και τη δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, για να μπορέσουμε να έχουμε συνέπεια σε σχέση με τις δεσμεύσεις μας στις Βρυξέλλες, καθώς και βασικά χρηματοπιστωτικά θέματα, που ταλανίζουν οικονομία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν σημαίνουν για εμάς ότι πρέπει να ανοίξουν οι στρόφιγγες από τις τράπεζες και να ρέει χρήμα,αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της χρηματοπιστωτικής πολιτικής σε σχέση με την επιχείρηση».

    Τη δήλωση έκανε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης, μετά την συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ΔΕΘ.

    «Η μικρομεσαία επιχείρηση έχει προβλήματα, πρέπει να επιβιώσει και γι αυτό πρέπει να αναθεωρήσουμε μια σειρά θέματα», επισήμανε ο κ. Κασιμάτης, προσθέτοντας ότι «για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται επενδυτικό πρόγραμμα σε νέες τεχνολογίες και νέες πηγές ενέργειας και σε καινοτομίες και για να γίνει αυτό πρέπει να φτιάξουμε το επενδυτικό κλίμα ώστε μετά κρίση έτοιμη η χώρα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί ιδιωτικές επενδύσεις με στόχο τον ανθρώπινο παράγοντα και μόνιμες θέσεις εργασίας».

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως πρότεινε ο κ. Αρμενάκης, ο κ. Κασιμάτης είπε ότι «ό,τι πρέπει να γίνει για την Κυριακή θα το συζητήσουν όλοι μαζί οι κοινωνικοί φορείς και τα επιμελητήρια, όταν θα υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, με στόχο να εντοπισθούν τα θετικά και αρνητικά (ενός τέτοιου μέτρου)", διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «εμείς θα ακολουθήσουμε ό,τι υποδείξουν και αποφασίσουν η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕ που έχουν τον πρώτο λόγο στο ζήτημα αυτό».

    Συνέντευξη Καστανίδη - Κουβέλη για τις πυρκαγιές

    «Ζούμε μια νέα τραγωδία που αφορά το δασικό πλούτο», τόνισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλη, σχετικά με τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.

    Ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι «μέσα σε 2 χρόνια ζήσαμε μια απίστευτη οικολογική καταστροφή με τεράστιες συνέπειες» και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι έχει «την απόλυτη ευθύνη για αυτά τα δύο τεράστια οικολογικά εγκλήματα,του 2007 και του 2009».

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν διδάχτηκε τίποτα» από τις πυρκαγιές του 2007,ότι «δεν πήρε κανένα μέτρο πρόληψης και συντονισμού», καθώς επίσης και ότι «δεν συνετίστηκε», με αποτέλεσμα «να μας οδηγήσει άβουλη στην καταστροφή του 2009».

    Ο τομεάρχης Εσωτερικών επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2006,ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε έγγραφο στον τότε υπουργό Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο, προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία των δασών είναι η σύνταξη και η έκδοση δασικών χαρτών,«δεν υπήρξε τίποτα που να μας έκανε σοφότερους».

    Ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ακόμη ότι σε έτερο έγγραφο του, το 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη «προειδοποιούσε και πάλι την κυβέρνηση και συμπέρανε ότι δεν διατίθενται κονδύλια σε δασικές υπηρεσίες για έργα πρόληψης.

    Επιπλέον, επικαλέστηκε πόρισμα του 2008, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, όπως είπε, ζητούσε από την κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο και να δαπανήσει υπέρ της πρόληψης.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη ανυπαρξία, προχειρότητα και πελατειακό σύνδρομο που υποκινεί τις πράξεις της», αναφέροντας ότι φέτος διέθεσε στους δήμους, για τις πολιτικές πρόληψεις, 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 31.274.000 τα μοίρασε βάσει κριτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δε υπόλοιπα «το υπουργείο Εσωτερικών τα διαχειρίστηκε αδιαφανώς, κάτω από το τραπέζι».

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Καστανίδης είπε ότι «θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσε ο κ. Νάκος να μας διαβεβαιώσει ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν υπέρ συναυλιών» και τον κάλεσε να δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν έχει συμβεί αυτό.

    Τόνισε δε ότι από τα παραπάνω κονδύλια, ο Δήμος Αθηναίων εισέπραξε 336.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των 14 δήμων της βορειοανατολικής Αττικής πήραν 500.000 ευρώ.

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλης, κάνοντας λόγο για «εικόνα ντροπής της Ελλάδας» κατά τις ημέρες των πυρκαγιών και έλλειψη πολιτικής για το περιβάλλον τα τελευταία 5 χρόνια.

    Επιπλέον, ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι «η ΝΔ σύνδεσε το όνομά της με τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της χώρας» και τη χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη που δυσφημεί τη χώρα».

    Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του,οι οποίες «θα παρουσιαστούν αναλυτικά σύντομα» και οι οποίες κινούνται αφενός στην κατεύθυνση της πυροπροστασίας και, αφετέρου,της πολιτικής προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος.

    Σ' αυτές περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η εκπόνηση δασικών χαρτών για την αποτροπή διεκδικήσεων,αυστηρή προστασία εθνικών πάρκων, η «δέσμευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ραχοκοκκαλιά» της Αθήνας, ενδυνάμωση του ρόλου της πολιτικής προστασίας και του συντονισμού και βελτίωση της εκπαίδευσης στελεχών για την πυρόσβεση.

    Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης μίλησε για την ανάγκη δασικών χαρτών, αυστηρής προστασίας με νομοθετήματα περί εθνικών πάρκων, άσκησε δε κριτική προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με τη συζήτηση για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο και τους ημιυπαίθριους.

    Κάλεσε την κυβέρνηση «να μην κάνει άλλη ζημιά,προχωρώντας σε προεκλογική και πρόχειρη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ακούσει την οργή του κόσμου και να φύγει».

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Χάρης Καστανίδης είπε ότι «η παραίτηση έχει σχέση με την ευθιξία. Αν λείπει η ευθιξία, λείπει και η παραίτηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποδείξεις ευθύνης».

    Πρόσθεσε ότι «είχαμε πολλές ευκαιρίες να ζητήσουμε εκλογές» και πως «δεν θα επιχειρήσουμε να θεμελιώσουμε θέμα εκλογών πάνω στα αποκαΐδια».

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καστανίδης είπε ότι το κόμμα του δεν θα υποδείξει ποινικές ευθύνες για τις πυρκαγιές, χωρίς την προηγούμενη διερεύνησή τους από τις αρμόδιες αρχές.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να συγκρουστεί με «ισχυρά συμφέροντα γης», ο κ. Καστανίδης τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι ένα κόμμα «ή θα είναι σε γραμμή υπεράσπισης της χώρας, ή δεν αξίζει να αναλάβει μια πρόσκαιρη κυβέρνηση της χώρας, που δεν θα αφήσει τίποτα πίσω».

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ιδιαίτερα οξύς ήταν στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα λεχθέντα,με αφορμή τις πυρκαγιές,από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για "λαϊκισμό που βρίσκεται στο DNA του ΠΑΣΟΚ".

    "Στο DNA της ΝΔ βρίσκεται η ανικανότητα,η φαυλότητα κι η αναλγησία", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου."Δεν ζήτησαν ούτε μια συγγνώμη,κανείς δεν είχε το φιλότιμο να αναλάβει τις ευθύνες και έχουν το θράσος να επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε και σημείωσε ότι "αυτά που ακούμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι απαράδεκτα και προσβάλλουν την νοημοσύνη και την ευαισθησία του ελληνικού λαού".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι "είναι υποχρέωσή μας να ελέγχουμε κι όταν κάτι δεν πάει καλά να το λέμε, όπως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να κυβερνά",προσθέτοντας ότι "η σημερινή νηφάλια και εμπεριστατωμένη κριτική στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των κ.κ. Χ. Καστανίδη και Σ. Κουβέλη έγινε με βάση το πλαίσιο που έθεσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην χθεσινή του δήλωση".

    Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "κάποια είναι αυτονόητα, αλλά το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία την οποία η κυβέρνηση έχασε το 2007,βλέποντας τι έγινε στις πληγείσες περιοχές. Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι κάνει έργο αναδάσωσης,προστασίας του περιβάλλοντος και ελέγχου καταπατήσεων".

    Ερωτηθείς για επικριτικά δημοσιεύματα και για την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των δασών, με νόμους που "επέτρεψαν καταπατήσεις και πυρκαγιές" και ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ έχει να πει κάτι για την πολιτική αυτή,ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε κατ' αρχήν τη διάκριση μεταξύ πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών κι επισήμανε ότι "το 2004 διαλύθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα και δεν υπάρχει κανένας που να μην το πιστεύει αυτό".

    "Η προστασία του περιβάλλοντος και των κανόνων που ισχύουν είναι πολύπλοκο ζήτημα. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πήραν μια σειρά μέτρα για να κατοχυρώσουν την προστασία και να μειώσουν τις καταπατήσεις. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα κάναμε όλα σωστά. Σίγουρα είναι εντελώς διαφορετική η σημερινή κατάσταση, εντελώς διαφορετική η πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται η Αττική, εντελώς διαφορετικό το περιβάλλον και σε αυτό απαιτείται νέα πολιτική και σε αυτή εντάσσεται η πολιτική με κεντρικό στοιχείο την "πράσινη ανάπτυξη"", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν στις προτάσεις για ανάπτυξη περιλαμβάνεται και η επιχειρηματικότητα στα δάση,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "όχι επιχειρηματικότητα στα δάση,το δάσος είναι δάσος και πρέπει έτσι να μείνει".

    Σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα "γκρεμίσει τα αυθαίρετα στα δάση" είπε ότι "είμαστε υπέρ της αυστηρής τήρησης της νομοθεσίας, που αφορά τα αυθαίρετα, άρα ναι".

    "Το αίτημα για εκλογές έχει διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό" απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ερώτημα αν εξαιτίας των πυρκαγιών, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει εκλογές.

  • ** Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού της ΛΑΡΚΟ και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των 4 τραυματιών από το ίδιο τραγικό συμβάν εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,τονίζοντας ότι "δεν είναι η πρώτη φορά",που συμβαίνει τέτοιο εργατικό ατύχημα,ενώ κάλεσε τις αρμόδιες αρχές "να διερευνήσουν άμεσα τις συνθήκες του δυστυχήματος και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στην Δικαιοσύνη".

    "Η ΛΑΡΚΟ έχει αφεθεί στην τύχη της, έχει καταληστευθεί και δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί η ασφάλεια των εργαζομένων να γίνεται θυσία στον βωμό της ιδιωτικοποίησης".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ στο ερώτημα αν συνδέει το ατύχημα με την πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, είπε ότι "στην επιχείρηση δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και αν αυτό γίνεται στον βωμό της ιδιωτικοποίησης μένει να κριθεί",επισημαίνοντας ωστόσο ότι "τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε 4 ή 5 νεκρούς στην ΛΑΡΚΟ,ενόψει της ιδιωτικοποίησης έχουμε αυτά τα συμβάντα και για αυτά δεν έχει απολογηθεί κανένας".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του δικηγόρου του κ.Χριστοφοράκου, Στέφαν Κουρσάβε, προς το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "κατ' αρχήν ήταν μια απάντηση σε πολύ κανονικό τόνο.Η απάντηση επιβεβαιώνει το ορθό της κίνησής μας και καθιστά σαφές ότι ο κ. Χριστοφοράκος ή ο δικηγόρος του δεν μπορούν να προσκομίσουν στοιχεία."

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται δικαιωμένο και επανέλαβε το ερώτημα "γιατί η ΝΔ δεν σήκωσε το γάντι".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βρήκε "ενδιαφέροντα" τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο ανακριτής προτίθεται να διαβιβάσει στην Βουλή τα στοιχεία που φέρεται να κατέθεσε ο κ.Χριστοφοράκος στην γερμανική Δικαιοσύνη, καθώς "αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει την διερεύνηση της περιόδου μετά το 2004 κάτι που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί πεισματικά".

    "Εμείς είμαστε ανοιχτοί και "επιθετικοί" σε όλα,ζητάμε την διερεύνηση για όλες τις περιόδους", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έναντι αιτημάτων όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές,είπε ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου "θα τοποθετηθεί για μια σειρά ζητήματα στην ΔΕΘ",ωστόσο τάχθηκε κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι και η επέκταση του ωραρίου το Σάββατο δεν βοήθησε ιδιαίτερα.

    "Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των ωραρίων, έχουμε επιχειρηματολογήσει γι' αυτό", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] Εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

    Ένας 25χρονος εργαζόμενος από το Νέο Κόκκινο είναι νεκρός και τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίες από το δυστύχημα που σημειώθηκε στη ΛΑΡΚΟ. Από τους τέσσερις τραυματίες, οι δύο είναι σοβαρά και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΚΑΤ λόγω των εγκαυμάτων που έχουν, και οι άλλοι δύο έχουν ελαφρά εγκαύματα.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στο συγκεκριμένο καζάνι είχε διαπιστωθεί βλάβη εδώ και μια εβδομάδα. Όλο αυτό το διάστημα το μετάλλευμα παρέμεινε μέσα στο καζάνι, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες. Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, μια ομάδα εργαζομένων πήγε στο συγκεκριμένο καζάνι για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να το αδειάσουν. Πριν καν αρχίσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα έπεσε πάνω στους εργαζόμενους.

    Στην περιοχή έφτασε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, που λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για εγκαταστάσεις προπανίου που βρίσκονται κοντά στο σημείο του ατυχήματος.

    Στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, μετά το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας.

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας, ταξίαρχο Δημ. Πατίτσα, οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Λάρυμνας.

    Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους.

    ΥΠΑΝ - Προσωρινή σφράγιση των πέντε ηλεκτροκαμίνων

    Εντολή για προσωρινή σφράγιση των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ.Κ.Μουσουρούλης, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, πέρα από τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

    Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος της 2ας Αυγούστου 2009. Οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν την εργασία τους και το πόρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «Βούληση του Υπουργείου είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διενεργήσουν αυτοψία, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή Διερεύνησης».

    Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος που διενεργεί περιοδικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε από τον περασμένο Απρίλιο, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο μεταλλουργικό συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ είχε γίνει τακτικός έλεγχος το Μάρτιο του 2008 ενώ είχε προγραμματισθεί επόμενος τακτικός έλεγχος τον Οκτώβριο του 2009.

    [04] Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία

    Την κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα παρακολουθούν με ειδικό σύστημα επικοινωνίας την καθημερινότητα των μαθητών προκειμένου να διαπιστωθεί έγκαιρα πιθανό κρούσμα.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα, το κλείσιμο του σχολείου και ενδεχομένως άλλων σχολείων στην περιοχή, θα πρέπει να αιτιολογείται και επιστημονικά.

    "Τα σχολεία αποτελούν σύμφωνα και με τις διεθνείς οδηγίες δεξαμενές για τη διάδοση του ιού στην κοινότητα. Τη στιγμή αυτή στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει σε ενισχυμένη επιφυλακή τα συστήματά τους, ενόψει της σχολικής περιόδου", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Εξάλλου, το θέμα του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας που έχουν επιδείξει όλα τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, ενώ τόνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα στάδια συνεργασίας με τη Νομαρχία Αθηνών.

    "Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ήσυχοι. Η Πολιτεία ετοιμάζεται, επαγρυπνεί. Το Εθνικό Σχέδιο αναπτύσσεται σε ολόκληρη την περιφέρεια, σε ολόκληρη την επικράτεια, και σημαντικός θα είναι ο ρόλος και της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Ερωτηθείς για τα εμβόλια και τον χρόνο παραλαβής τους, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι "όπως είχε προγραμματιστεί μία πρώτη παρτίδα θα φτάσει εδώ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου".

    Από την πλευρά του, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός δήλωσε ότι η Νομαρχία ετοιμάζεται "για το χειρότερο σενάριο". Όπως τόνισε, ειδικά συνεργεία θα ελέγχουν όλους τους παιδικούς σταθμούς για τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, ενώ ήδη έχει προβλεφθεί ο εμβολιασμός των μεταναστών.

    Αναφερόμενος στη στελέχωση των 315 εμβολιαστικών κέντρων που θα δημιουργηθούν από τη Νομαρχία, ο κ. Σγουρός επανέλαβε το αίτημα για άμεση ενίσχυση των κέντρων.

    Συνολικά 208 νέα κρούσματα της γρίπης Α επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φθάνει τα 1.839, με τη δραστηριότητα της γρίπης την εβδομάδα 10-16 Αυγούστου να βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα.

    Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος σε ασθενή με τη νέα γρίπη, ο οποίος έπασχε από σοβαρά χρόνια καρδιολογικά προβλήματα.

    [05] ΚΕΔΚΕ- Τροπολογία για ανέργους

    Τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εξήρε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

    «Η ΚΕΔΚΕ, απο το υστέρημά της, δίνει με τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ 500.000 ευρώ (σσ. μέσω της ΤΕΔΚΝΑ) στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ το υπουργείο παρέχει άλλα τόσα, επιπλέον των 150.000 ευρώ, ποσό που ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο», ανέφερε ο υπουργός.

    Μιλώντας για το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης της ΚΕΔΚΕ, ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στην Ένωση -προκειμένου να το μελετήσει και να διατυπώσει τις παρατηρήσεις της- σχέδιο νόμου, με το οποίο γίνεται επέκταση του επιχειρησιακού προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ 1» και μετονομασία του σε «ΘΗΣΕΑΣ 2».

    Ο υπουργός επισήμανε πως η ενεργοποίηση του «ΘΗΣΕΑΣ 2» δεν αποτελεί προεκλογική εξαγγελία, αλλά ανάγκη να γίνει απο τώρα η γέφυρα μεταξύ του «ΘΗΣΕΑΣ 1» και του «ΘΗΣΕΑΣ 2» και να υλοποιηθούν αναπτυξιακά προγράμματα στους δήμους.

    Το τελευταίο θέμα της πολύωρης συνεδρίασης της ΚΕΔΚΕ είχε να κάνει με την έγκριση ή μη της τροπολογίας για το πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω ΟΑΕΔ.

    Η τροπολογία τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η υλοποίηση του προγράμματος θα αρχίσει από τον προσεχή Οκτώβριο.

    Η διαφωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων έγκειτο στο ποιος φορέας, δηλαδή η Αυτοδιοίκηση ή ο ΟΑΕΔ θα έχει το λόγο για τις προσλήψεις.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος επέμεινε ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ από τους δήμους, ενώ οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και το ΣΥΝ, διαφώνησαν με την αρχή του προγράμματος το οποίο όπως ισχυρίζονται, δημιουργεί δίκτυο πελατειακών σχέσεων της κυβέρνησης με τους πολίτες.

    [06] Έλεγχος στις φαρμακευτικές δαπάνες

    Ριζική παρέμβαση με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, την καταπολέμηση της σπατάλης και την αποτελεσματικότερη χάραξη πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, αποφάσισε να προωθήσει η Διυπουργική Επιτροπή για τις προμήθειες που αφορούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, φάρμακα, κλπ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε την εφαρμογή ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, αλλά και τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων.

    Το νέο σύστημα θα προβλέπει χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για:

    - την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και το σημαντικότερων υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία.

    - τη λειτουργία κεντρικού συστήματος και τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις αναλυτικών στοιχείων που θα επιτρέξουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναλαμβάνει τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού για τον καινοτόμο θεσμό στην οδηγία 2004/18/ΕΚ.

    Στο τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και εντός εξαμήνου θα υλοποιηθεί το σύστημα.

    Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η εφαρμογή παρόμοιων συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών δαπανών έως και 30%, ενώ σε βάθος χρόνου αντιστοιχεί συνολική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.

    Το σύστημα θα διασυνδεθεί με πρότυπο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και λειτουργικής υποστήριξης νοσοκομείων, ώστε να ελεγχθούν οι τεράστιες δαπάνες που παρατηρούνται στην προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

    Εξάλλου, ολοκληρώνεται η διαδικασία χορήγησης σε όλους του πολίτες του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό των διασταυρώσεων και των ελέγχων για όλες τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

    Τέλος, η Διυπουργική Επιτροπή για τις προμήθειες υπενθυμίζει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης με τροπολογία και με στόχο να μειωθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης θα καθορίζεται η τιμή διάθεσης των φαρμάκων από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών που καταγράφονται στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    [07] Η ιστορία ενός πολύτιμου μπαχαρικού

    Στο χωριό Κρόκος, στο Νομό Κοζάνης, βρίσκεται η μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της Ελλάδας, στην οποία γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού. Με τον κρόκο ασχολούνται 700 οικογένειες της περιοχής και η μέση ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 2 τόνους.

    Από το σύνολο της παραγωγής, το 60% διανέμεται στην εγχώρια αγορά και το 40% «φεύγει» στο εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική, Ισπανία, Ιταλία). Πρόθεση του συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Πατσιούρα, είναι η αύξηση της παραγωγής και η ενίσχυση των εξαγωγών του προϊόντος, κάτι που για να γίνει «πρέπει να πειστούν οι νέοι να ασχοληθούν με την κροκοκαλλιέργεια, γιατί αλλιώς το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο», όπως είπε.

    Ο κρόκος ή αλλιώς σαφράν(ι) είναι φυτό, από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Το σαφράν(ι) προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, με την επιστημονική ονομασία του να είναι Crocus sativus Linnaeus και ανήκει στην οικογένεια των Ιριδιδών (Iridaceae) .

    Το φυτό του κρόκου ανήκει στην κατηγορία των τριπλοειδών φυτών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στείρο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί εγγενώς. Ο μόνος τρόπος για την αναπαραγωγή του είναι μέσω της διάσπασης και σποράς των βολβών του, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, η διαδικασία αναπαραγωγής του είναι περίπου ίδια με αυτής του σκόρδου. Ο ένας βολβός παράγει νέους βολβούς και αυτοί μπορούν να δώσουν νέα φυτά όταν φυτευθούν.

    Η ιστορία του κρόκου ξεκινάει από την Ανατολή και αναφορές χρήσης του συγκεκριμένου φυτού αυτού βρίσκονται στη Μικρά Ασία και στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιούνταν από την βασίλισσα Κλεοπάτρα και από άλλους Φαραώ σαν αρωματική και σαγηνευτική ουσία. Διαδεδομένη ήταν η χρήση του και σε ναούς και ιερά μέρη ως αρωματική ουσία. Τον κρόκο τον συναντάμε στη Μινωϊκή αλλά και στην Κλασική Ελλάδα, όπου χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό φυτό και ως χρωστική ουσία. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστές και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου, καθώς το χρησιμοποιούσαν για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και τα δυσάρεστα αποτελέσματα του μεθυσιού από το κρασί. Οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τον κρόκο ως αναισθητικό και είναι αυτοί που το εισήγαγαν στην Ισπανία τον 10ο αιώνα. Σήμερα ο κρόκος χρησιμοποιείται σε όλο το κόσμο στην ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία, καθώς και ως μέρος διαφόρων διασήμων πιάτων όπως για παράδειγμα η ισπανική παέγια.

    Η καλλιέργεια του κρόκου απαιτεί ακραίες κλιματικές συνθήκες. Χρειάζεται ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα. Η γη στην οποία θα καλλιεργηθεί θα πρέπει να είναι ξηρή, ασβεστώδης, επίπεδη και χωρίς δένδρα. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο, ώστε να απομακρύνεται το νερό και να αποφεύγονται έτσι πιθανές προσβολές μυκήτων στους βολβούς που θα έχουν ως αποτέλεσμα το σάπισμα τους. Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούνιο -Ιούλιο και η διαδικασία αφορά στην τοποθέτηση των βολβών σε αυλάκια βάθους 20 εκατοστών και σε απόσταση 10 εκατοστών μεταξύ τους. Η συγκομιδή γίνεται τέλος Οκτωβρίου, με αρχές Νοέμβριου. Το λουλούδι του φυτού ανοίγει την αυγή και πρέπει να μείνει κατά το δυνατόν λιγότερο πάνω στο φυτό διότι μαραίνεται γρήγορα και τα στίγματα χάνουν το χρώμα και το άρωμα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συγκομιδή γίνεται από όταν ξημερώσει μέχρι πριν τις 10 το πρωί.

    Σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, υπολογίζεται ότι χρειάζονται 85.000 λουλούδια για να συγκομισθεί ένα κιλό από φρέσκα στίγματα κρόκου. Μετά το τέλος της συγκομιδής τα στίγματα πρέπει να αποξηρανθούν για να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Κατά αυτή τη διαδικασία, ο φρέσκος κρόκος χάνει περίπου τα 4/5 του αρχικού του βάρους και αποκτά το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα. Από ένα κιλό φρέσκα στίγματα κρόκου το τελικό προϊόν είναι 200 γραμμάρια αποξηραμένων στιγμάτων.

    Τα αποξηραμένα στίγματα, για να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους, πρέπει να αποθηκευτούν και να προστατευθούν από την υγρασία, το ηλιακό φως και τη θερμότητα.

    Φεστιβάλ Κρόκου

    Γεύσεις που θ' αφήσουν ...ιστορία και αναμένεται να συμπεριληφθούν σε βιβλίο συνταγών, που θα φέρει την υπογραφή του "γκουρού" της νοστιμιάς, Ηλία Μαμαλάκη, υπόσχονται να προσφέρουν οι 55 Κοζανίτισσες, που δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό, που θα γίνει, το προσεχές Σάββατο, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Κρόκου, στην Κοζάνη (28-29 Αυγούστου).

    Τα γλυκά και φαγητά που θα φτιάξουν οι 55 γυναίκες θα έχουν ως βάση τα εξής τέσσερα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: κρόκο Κοζάνης, σύκο Κύμης, πατάτες Νευροκοπίου και μήλα Ζαγορίου. Η δε νικήτρια του διαγωνισμού θα κερδίσει ένα πενθήμερο ταξίδι, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μάνης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας.

    Το εναρκτήριο λάκτισμα του Φεστιβάλ θα δώσει, το βράδυ της Παρασκευής, η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια Γλυκερία, η οποία "υπόσχεται" να ξεσηκώσει, με τη φωνή της, τους επισκέπτες της διοργάνωσης.

    Την επομένη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Ανδρέας Λεούδης, πρόκειται να τελέσουν από κοινού τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του συνεταιρισμού, έκτασης 1.000 τ.μ και κόστους 600.000 ευρώ- 40% ιδία συμμετοχή και 60% καλύφθηκε από ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με θέμα τα προϊόντα ΠΟΠ και το φεστιβάλ θα ρίξει "αυλαία", με μια ακόμη συναυλία.

    [08] Περιοδεία στη Βοιωτία

    Περιοδεία στις περιοχές της Βοιωτίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές θα πραγματοποιήσει σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Ο λαός της Αττικής όχι μόνο δεν πρέπει να επαναπαυτεί από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ αλλά άμεσα να αναλάβει ο ίδιος αποφασιστική και οργανωμένη δράση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των πυρκαγιών και να αποτραπούν οι αιτίες που τις προκαλούν", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό κόμμα ζητά "την πλήρη και ουσιαστική κάλυψη των ζημιών που αφορά τις λαϊκές οικογένειες στην Αττική, την Κάρυστο και αλλού. Όλες οι παρεμβάσεις και τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές πρέπει να γίνουν αποκλειστικά από κρατικές δημόσιες υπηρεσίες".

    Τα άμεσα μέτρα που το ΚΚΕ προτείνει και διεκδικεί είναι:

    α. Πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

    β. Άμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.

    γ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.

    δ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

    ε. Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης.

    στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων που έχουν ανάγκη στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

    ζ. Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχικό.

    ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ

    "Η εργατική τάξη όλης της χώρας πρέπει να αντιδράσει με ταξική οργή, αγανάκτηση και συνείδηση στο νέο στυγνό έγκλημα που έγινε στη Λάρκο", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    "Το εργατικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει και να επιβάλει την τιμωρία της εργοδοσίας, να τιμωρήσει την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηθικούς αυτουργούς. Μόνο τυχαίο δεν ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα που προωθείται η ιδιωτικοποίησή της. Οι εργαζόμενοι της Λάρκο δεν πρέπει να επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν στο θάνατο και σακατεύουν συναδέλφους τους, να μην επιτρέψουν να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι, να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα νεκρών και σακατεμένων εργατών. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους", αναφέρει η ανακοίνωση.

    [09] Πρόταση για έκτακτο συνέδριο

    Το έκτακτο συνέδριο που ζητεί ο Α. Τσίπρας θα είναι για την πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ και την οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όπως τόνισε, θα δοθεί, έτσι, ο λόγος στα μέλη του κόμματος και "πρώτα απο όλα η ηγεσία του κόμματος να κάνει τον απολογισμό της και να τεθεί υπο την κρίση τους".

    "Ο ΣΥΝ, ένα κόμμα με κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του, μόνο αν στηριχτεί στους χιλιάδες φίλους, στα χιλιάδες μέλη του. Σε όλες και όλους αυτούς που, ακόμα και σε δυσκολότερες περιόδους, με ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα κράτησαν ζωντανή την ελπίδα.Το ίδιο χρειάζεται να γίνει και τώρα. Οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε μία νέα δυναμική στην υποθεση της αριστεράς. Μόνο μια αριστερά ενωμένη, ισχυρή και αποτελεσματική, μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα και δύναμη στην κοινωνία, και να δείξει τον δρόμο της εναλλακτικής διεξόδου απέναντι στην ολόπλευρη σημερινή κρίση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

    Η απάντηση του Αλέκου Αλαβάνου

    « «Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει για το κάθε κόμμα αν θα κάνει Τακτικό, αν θα κάνει Έκτακτο, αν θα κάνει Διαρκές Συνέδριο, αν θα κάνει Συνέδριο με ολίγη ή Συνέδριο γλυκύ βραστό. Δεν τα καταλαβαίνει αυτά. Δεν την ενδιαφέρει. Και η θέση της Αριστεράς, κατά τη γνώμη μου, είναι δίπλα στους αμπελουργούς, δίπλα στους αγρότες, δίπλα στους μετανάστεςβ¦β

    Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Αλέκος Αλαβάνος που πραγματοποίησε περιοδεία στις Αρχάνες Ηρακλείου όπου και επισκέφθηκε τον Συνεταιρισμό Αρχανών και ενημερώθηκε από μέλη του Συνεταιρισμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμπελουργία και ειδικότερα τα προβλήματα σχετικά με τη διάθεση των σταφυλιών.

    «Είδαμε την διαδικασία, είδαμε και το προϊόν, το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες, είπε, αλλά το οποίο έχει και πολλά σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορεί τόσο καλής ποιότητας σταφύλι να πωλείται φέτος σε τιμές 30, 40 και 50% κάτω από τις περσινές. Και δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή που πληρώνουμε εμείς ως καταναλωτές» .

    Υπάρχουν πρόσθεσε , συγκεκριμένες ρυθμίσεις και μέτρα που οφείλει η κυβέρνηση να τα πάρει αμέσως και μάλιστα ορισμένα τα έχει υποσχεθεί.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε:

    -Να προχωρήσει η απόσταξη των 20.000 τόνων κρασιού προκειμένου να αδειάσουν οι δεξαμενές για να χωρέσουν την νέα παραγωγή η οποία αλλιώς θα πεταχτεί στον δρόμο.

    -Να υπάρξει ειδική ενίσχυση προς τους παραγωγούς.

    -Να ενισχύσει η Κυβέρνηση τους συνεταιρισμούς σε μια εντελώς νέα βάση που θα εξασφαλίζει την υγιή διαχείριση και αναπτυξιακή δυνατότητα .

    Ο κ. Αλαβάνος θα έχει αύριο συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 44ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου για το πρόβλημα στέγασης των σχολείων.

    Αμέσως μετά θα συναντηθεί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ηρακλείου προκειμένου να ενημερωθεί για τις ελλείψεις και προβλήματα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

    Επίσκεψη Τσίπρα σε απεργό πείνας

    «Οκτώ μήνες μετά ο Θοδωρής Ηλιόπουλος κινδυνεύει να γίνει το δεύτερο θύμα του Δεκέμβρη μετά τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στον κρατούμενο απεργό πείνας στο νοσοκομείο Σωτηρία.

    Αυτή τη φορά, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, οι ευθύνες του κράτους, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες: «Ένα δικαιακό σύστημα το οποίο είναι ανίκανο να αποδώσει δικαιοσύνη ταλαιπωρεί ένα αθώο παιδί που το μόνο του έγκλημα ήταν ότι συμμετείχε, μαζί με χιλιάδες άλλους, στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη, στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτό που ζητάει ο Θοδ. Ηλιόπουλος, διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή, είναι να εκδικαστεί η υπόθεσή του. Και διακηρύσσει την αθωότητά του, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του» σημείωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν.Δένδια «να εκδικαστεί άμεσα το αίτημα αποφυλάκισης του απεργού πείνας Θοδ. Ηλιόπουλου».

    [10] "Υπάρχουν ευθύνες"

    "Σαφώς υπάρχουν ευθύνες. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται ιδιαιτέρως αυτοί των καμένων περιοχών. Όσον αφορά για τα μέτρα πάντα είναι εκ των υστέρων. Δυστυχώς βρισκόμαστε πάντα στο "θεραπεύειν" και ποτέ στο "προλαμβάνειν", τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξη του στον τ/σ ALTER.

    Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Οποιαδήποτε έργα στις πληγείσες περιοχές δεν μπορούν - κατά καμία έννοια - να ανατίθενται στον ιδιωτικό τομέα αφού αυτό μπορεί να εκληφθεί από κάποιο νοσηρό εγκέφαλο ως "ευκαιρία για δουλειά". Αυτά πρέπει να τα αναλάβει ο Στρατός για να ξέρουν οι οποιοιδήποτε ότι, μετά από κάθε πυρκαγιά, "δεν υπάρχει ψωμί". Όλα τα σπίτια που κάηκαν θα πρέπει απαραιτήτως - εφόσον αυτά αποτελούν 1η κατοικία - να επανέλθουν στην κατάσταση που είχαν όταν ανεγέρθησαν».

    Αναφορικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Κ. Αιβαλιώτης τόνισε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προσπαθεί - και θα συνεχίσει να προσπαθεί - να γίνει αρεστός στους Τούρκους, γιατί πολύ έξυπνα ο Ερντογάν αρνήθηκε να συνυπογράψει την ανάληψη της θέσης που έχει τώρα, κάτι που τον έχει καταστήσει όμηρό του. Οι πιεστικές πρωτοβουλίες για τις σχέσεις υποτέλειας προς την Άγκυρα και τα Σκόπια θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών».

    [11] Έλεγχοι για το νερό

    Ο γενικότερος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς και οι άμεσες και απαραίτητες ενέργειες για τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ευάγγελο Μπαλτά, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Χαράλαμπο Μανιάτη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο κ. Σουφλιάς επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, και του ζήτησε το ταχύτερο να γίνει η αεροφωτογράφηση της περιοχής και να ετοιμασθούν οι ορθοφωτοχάρτες, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τον καθορισμό των αναδασωτέων εκτάσεων.

    Εξάλλου, με αφορμή δημοσιεύματα για το νερό της λίμνης Μαραθώνα, το ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι "από την πρώτη κιόλας μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή του Μαραθώνα δόθηκε εντολή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά στην ΕΥΔΑΠ για την πύκνωση του συνεχούς ελέγχου των νερών, τόσο της λίμνης όσο και αυτών που καταλήγουν στα διυλιστήρια".

    Όλες οι αναλύσεις, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση όλων, δείχνουν ότι η ποιότητα των νερών παραμένει άριστη, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Η λίμνη του Μαραθώνα σε νερά, τροφοδοτείται το χρόνο από τα εδάφη της περιοχής μόλις με το 1,4% της ποσότητας νερού που απαιτείται για την ύδρευση του λεκανοπεδίου Αττικής.

    Το νερό του Μαραθώνα αναμειγνύεται με πολλαπλάσια νερά από τον Μόρνο και την Υλίκη και οδηγείται στα διυλιστήρια τoυ Γαλατσίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης της οποιασδήποτε ρύπανσης στη λίμνη διακόπτεται αμέσως η παροχή από τη λίμνη και το διυλιστήριο τροφοδοτείται απευθείας μόνο από τα νερά του Μόρνου και της Υλίκης.

    Η σημερινή εικόνα της λίμνης δείχνει ότι τα αποκαΐδια έχουν συγκεντρωθεί από τον άνεμο στις όχθες. Συνεργεία της ΕΥΔΑΠ καθαρίζουν όλη την περίμετρο της λίμνης από τα αποκαΐδια.

    Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ πήρε εντολή για λεπτομερή αποτύπωση της καμένης περιοχής γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα, με στόχο την άμεση κατασκευή αναβαθμών συγκράτησης των φερτών υλικών, κατά το πρότυπο των έργων που έγιναν το 2007 στην Πάρνηθα".

    Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από ΑΤΕ και ΕΤΕ

    Οικονομική βοήθεια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι προσφέρει ο Όμιλος της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕbank) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ημερών.

    Επίσης ανακοίνωσε σειρά μέτρων στήριξης - ανακούφισης δανειοληπτών της, που έχουν υποστεί καταστροφές στην περιουσία τους (οικίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, επαγγελματικές γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις).

    Συγκεκριμένα η ΑΤΕbank παρέχει τη δυνατότητα αναστολής, μερικώς ή ολικώς, των δόσεων μέχρι και ένα έτος χωρίς τόκους ποινής για τα Μεσο-μακροπρόθεσμα και στεγαστικά δάνεια οφειλετών της που έχουν υποστεί καταστροφές.

    Επίσης, η ΑΤΕbank προχωρεί σε Χρηματοδότηση δαπανών αποκατάστασης ζημιών με ειδικό μειωμένο επιτόκιο μέχρι και 1% χαμηλότερο από το εκάστοτε βασικό επιτόκιο της Τράπεζας ανά συγκεκριμένη κατηγορία δανείου.

    Τα μέτρα τίθενται άμεσα σε εφαρμογή και καλούνται οι πληγέντες και οι πελάτες της Τράπεζας να προσέλθουν στα κατά τόπους καταστήματα της ΑΤΕbank ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά σχετικά με τις προσφερόμενες διευκολύνσεις και την ένταξή τους σ΄ αυτές.

    Το πρώτο μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές πελατών της έχει ανακοινώσει και η Εθνική Τράπεζα.

    Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά σε δανειολήπτες με δάνειο οποιουδήποτε τύπου, που έχουν υποστεί ζημίες σε κατοικία ή επαγγελματική στέγη τους. Η Εθνική Τράπεζα κάλεσε τους δανειολήπτες να προσέλθουν μέχρι 4/9/2009 σε οποιοδήποτε Κατάστημά της προκειμένου να δηλώσουν το είδος και το εκτιμώμενο ύψος της ζημίας που υπέστησαν και να ζητήσουν την ένταξή τους σε προγράμματα διευκόλυνσης για την εξυπηρέτηση των δανείων τους που η Τράπεζα θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή.

    [12] Στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ

    Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπό τη νέα του ιδιότητα. Θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τις ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για την Αγκυρα.

    Στην ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνονται η διαδικασία εκπόνησης του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις και οι αποστολές του, κυρίως στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο, η προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, οι σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η διεύρυνση της Συμμαχίας, όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και η προσπάθεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών,"πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις σκέψεις του για όλα τα θέματα που απασχολούν την Συμμαχία, ενώ θα είναι και μια πρώτη ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ".

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών θα τεθούν "και τα προβλήματα που υπάρχουν, ακόμη και μεταξύ δύο μελών της Συμμαχίας, με τις γνωστές συνέπειες που έχουν για την συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ",αναφερόμενος στο "παράδοξο",ένα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο κράτος για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία, να μην αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ένωσης,την Κυπριακή Δημοκρατία.

    "Όλα τα ζητήματα θα τεθούν κι αυτό για το οποίο ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, είπε. Αυτή την στιγμή συμβαίνουν παράδοξα στην συνεργασία των δύο Οργανισμών. Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή της ΕΕ βρίσκονται πλάι - πλάι στο Αφγανιστάν, αλλά δεν συνεργάζονται. Βρίσκονται πλάι - πλάι στα ανοιχτά της Σομαλίας και δεν μπορούν να συνεργαστούν.Επιθυμία της Ελλάδας είναι αυτά τα προβλήματα να λυθούν. Για αυτό το λόγο θα ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα. Αλλά θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η αφετηρία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το παράδοξο της μη αναγνώρισης από την Τουρκία ενός κράτους - μέλους της ΕΕ. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του ζητήματος. Επιθυμία της Ελλάδας είναι να έχουμε συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Ακόμη κι αν αυτή γίνεται στο πεδίο, με απευθείας επαφή των αποστολών που επιχειρούν. Η συνεργασία όμως χρειάζεται", τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, τον κ. Ράσμουσεν και για την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι ήδη ενήμερος από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Συμμαχία.

    Ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ράσμουσεν κομίζει "πακέτο ιδεών" για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για "στρατιωτικά - τεχνικά" θέματα που άπτονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, του Αιγαίου.

    "Δεν επιθυμώ να σχολιάσω υποθετικά δημοσιεύματα, ενώ είναι τουλάχιστον πρόωρο να μιλούμε για συγκεκριμένες προτάσεις του Γενικού Γραμματέα", δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

    Και πρόσθεσε:

    "Περιμένουμε να έρθει ο Γενικός Γραμματέας, να δούμε τι έχει να πει, πώς βλέπει τα πράγματα, να έχει και εκείνος την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις της Ελλάδας για αυτά τα θέματα - διότι αυτά δεν είναι νέα ζητήματα - και να προχωρήσουμε, πάντα με γνώμονα την πιο αποδοτική λειτουργία της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας είναι απαραίτητο εμπόδια, όπως αυτά που αναφέρθηκαν, να ξεπερνιώνται. Για αυτό πρέπει να γίνονται τα αυτονόητα, όπως είναι το να αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία".

    [13] Στη μάχη ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

    Με στόχο μία «καθαρή» νίκη που ισοδυναμεί με πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, η ΑΕΚ υποδέχεται αύριο την Βασλούϊ στον δεύτερο αγώνα για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Η Ενωση χρειάζεται ένα γκολ για να προκριθεί, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα δεχθεί τέρμα και κατά συνέπεια, αναμένεται ένα «κλειστό» παιχνίδι, αφού οι Ρουμάνοι θα επιδιώξουν να «θωρακίσουν» την άμυνα τους, έτσι ώστε να πάρουν το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση. Ωστόσο το γκολ που πέτυχε με πέναλτι ο Μπλάνκο στην Ρουμανία (σ.σ. στην ήττα της ΑΕΚ με 2-1), ενδέχεται να αποδειχθεί «χρυσό», καθώς η δυναμικότητα της Βασλούϊ δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση «φόβητρο», κάτι που σημαίνει ότι εάν η ΑΕΚ παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητες της, μπορεί να πάρει την πρόκριση.

    Με τον ίδιο στόχο, αλλά με ασφαλώς δυσκολότερη αποστολή, ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται στην Ολλανδία από την Χέρενφεν. Η ομάδα του Τροντ Σόλιντ σκόραρε στην Τούμπα (1-1) και έτσι ο «δικέφαλος του βορρά» για να ελπίζει σε πρόκριση, πρέπει απαραιτήτως να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ.

    Από τα υπόλοιπα «ζευγάρια» ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της Ντιναμό Μόσχας με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, της Αούστρια Βιένης με την Μέταλουργκ Ντόνετσκ, της Αστον Βίλα με την Ραπίντ Βιένης, της Μπριζ με την Λεχ Πόζναν και της Χέρτα με την Μπρόντμπι. Παράλληλα, με το «ένα πόδι» στους ομίλους είναι η Βασιλεία, η Χάποελ Τελ Αβίβ, η Τουλούζ, το Αμβούργο, η Βιγιαρεάλ, η Στεάουα Βουκουρεστίου, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Βέρντερ Βρέμης, η Εβερτον, η Φούλαμ, η Γαλατασαράι, η Τβέντε, η Λιλ, ο Αγιαξ, η Τζένοα, η Βαλένθια και η Μπενφίκα.

    Στους ομίλους ο Ολυμπιακός

    Ο Ολυμπιακός σφράγισε την επιστροφή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, επικρατώνας 1-0 της Σερίφ Τιράσπολ, στο "Γ.Καραϊσκάκης", στη ρεβάνς των πλέι οφ της διοργάνωσης. Ο Γιώργος Μήτρογλου στο 82ο λεπτό πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης για τους "ερυθρόλευκους", που είχαν νικήσει 2-0 και στον πρώτο αγώνα, στη Μολδαβία.

    Μόλις στο 6΄, ο Λεονάρντο βρέθηκε στην περιοχή των Μολδαβών, αλλά το σουτ του απέκρουσε ο Ναμάσκο. Δύο λεπτά αργότερα, από φάουλ του Γκαλέτι, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος προσπάθησε με κεφαλιά να "κρεμάσει" τον τερματοφύλακα της Σερίφ, όμως η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και απομακρύνθηκε. Οι φιλοξενούμενοι "απάντησαν" με το τετ-α-τετ του Μπαλιμά στο επόμενο λεπτό και τον Αντώνη Νικοπολίδη να "καθαρίζει" τη φάση. Παρά το δυνατό ξεκίνημα, ο ρυθμός των "ερυθρολεύκων" έπεσε κατακόρυφα με αποτέλεσμα να ακουστούν και κάποιες αποδοκιμασίες από τις εξέδρες.

    Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα, δύσκολα θα έβρισκαν κίνητρο οι πρωταθλητές Ελλάδας, που είχαν το μυαλό τους στην αυριανή κλήρωση των ομίλων. Στο 70΄ και στο 72΄ ο Μήτρογλου προσπάθησε με προσωπικές ενέργειες να ανοίξει το σκορ, όμως σε αμφότερες τις περιπτώσεις η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει τραυματίας ο Λουτσιάνο Γκαλέτι και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θλάση, που θα κρατήσει τον Αργεντινό για 2-3 εβδομάδες εκτός δράσης.

    Τελικά ο Γιώργος Μήτρογλου κατάφερε να φτάσει στο γκολ που με... πάθος κυνήγησε. Στο 82ο λεπτό από "γέμισμα" του Λεντέσμα και κεφαλιά-πάσα του Μαρέσκα, ο νεαρός στράικερ δεν δυσκολεύθηκε από κοντά να διαμορφώσει το τελικό 1-0, χαρίζοντας στον Ολυμπιακό την τέταρτη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες, στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 August 2009 - 6:30:48 UTC