Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικήρυξαν με 1 εκατ. ευρώ τους δράστες της επίθεσης εναντίον της Κ. Κούνεβα
  • [02] Μέτρα για αποσυμφόρηση φυλακών
  • [03] "Στήριξη του αναπηρικού κινήματος"
  • [04] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής
  • [05] Αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα
  • [06] "Κανένας διάλογος"
  • [07] "Από μηδενική βάση"
  • [08] "Αναξιόπιστα ποσοστά"
  • [09] Συμφωνία συγχώνευσης
  • [10] Πρεμιέρα στο "Ολύμπιον"

  • [01] Επικήρυξαν με 1 εκατ. ευρώ τους δράστες της επίθεσης εναντίον της Κ. Κούνεβα

    Με χρηματική αμοιβή 1.000.000 ευρώ επικηρύχθηκαν οι δράστες της δολοφονικής απόπειρας κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

    Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, η αμοιβή αυτή θα δοθεί σε όσους πολίτες συμβάλλουν στην αποκάλυψη, εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

    Με την απόφαση αυτή υλοποιείται η υπόσχεση που είχε δώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες του ειδεχθούς και φρικαλέου αυτού εγκλήματος».

    Η απόπειρα κατά της Κ. Κούνεβα η οποία νοσηλεύεται ακόμα με εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο, είχε σημειωθεί στις 23.12.2008, δεκαοχτώ λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στα Πετράλωνα.

    Όποιοι γνωρίζουν στοιχεία, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 6447437 της Ασφάλειας Αττικής και όπως αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση, «η ανωνυμία όποιου πολίτη βοηθήσει, είναι εξασφαλισμένη προς κάθε Αρχή και προς κάθε τρίτο πρόσωπο».

    Στο μεταξύ, περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

    Οι δικαστές του συμβουλίου κρίνουν ότι η υπόθεση δεν πρέπει να μπει στο αρχείο, αλλά αντίθετα να συνεχιστεί η έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης που δέχθηκε το Δεκέμβριο του 2008 η Κωνσταντίνα Κούνεβα με καυστικό υγρό που είχε ρίξει άγνωστος στο πρόσωπό της.

    Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζητά επίσης, στο πλαίσιο της ανάκρισης, να καταθέσει και η ίδια η παθούσα ώστε να εισφέρει στην έρευνα όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί.

    [02] Μέτρα για αποσυμφόρηση φυλακών

    Μόνιμα και προσωρινά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, παρουσίασαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο γενικός γραμματέας, Γεώργιος Δημήτραινας.

    Ο κ. Κατσιφάρας, αναφερόμενος στο καθεστώς, που επικρατεί σήμερα στις φυλακές, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι επιεικώς απαράδεκτη και πολλές φορές αγγίζει, εάν όχι και ξεπερνά, τα όρια της απάνθρωπης και προσβλητικής για την αξία και τα δικαιώματα του ανθρώπου διαβίωσης».

    Είπε ακόμη ότι «αυτή η εικόνα προσβάλλει βάναυσα την ίδια τη δημοκρατία μας, τον πολιτισμό μας και σε τελευταία ανάλυση την ίδια τη συνείδησή μας, ως πολίτες και πολιτικοί αυτού του τόπου. Τα πραγματικά δεδομένα είναι τραγικά. Ωστόσο, αυτή η πολιτική των απλών διαπιστώσεων, της απάθειας, της ανοχής και του βάλτου τελειώνει. Φιλοσοφία μας είναι η μετατροπή της φυλακής από τόπο αδιέξοδης στέρησης της ελευθερίας σε τόπο βελτίωσης και σωφρονισμού με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

    Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι, «η χωρητικότητα του συνόλου των καταστημάτων κράτησης ανέρχεται σε 9.103 κρατούμενους και σήμερα κρατούνται 11.432, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα μεταγωγών».

    Πρόσθεσε δε, ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών θα κινηθεί σε δύο επίπεδα, με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση και επέκταση των εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής με την εθελουσία προσφορά εργασίας σε κοινωνικά ιδρύματα και υπηρεσίες και κοινοποίησε ότι «στις φυλακές έχουν συγκροτηθεί επιτροπές για να αντιμετωπιστούν πιθανά κρούσματα του νέου ιού της γρίπης και είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».

    Ο κ. Καστανίδης ξεκίνησε από τη συγκρότηση δύο επιτροπών για την επιτάχυνση απονομής της ποινικής και της διοικητικής δικαιοσύνης. Σχετικά με τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, είπε ότι «θα δοθούν για δύο μήνες για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, όπως είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, οι δικαστικές ενώσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κινούνται στο χώρο των φυλακών».

    Αναφερόμενος στα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, έκανε γνωστό ότι θα αντικατασταθούν τα άρθρα 282 και 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αναδιατυπώνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιβολής, ή διατήρησης, της προσωρινής κράτησης έτσι ώστε να είναι πλέον σαφείς συγκεκριμένες και αποδείξιμες. «Τα κριτήρια, που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν ήταν αόριστα και αξιολογικά, γεγονός που επέτρεψε την αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των υποδίκων», υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Με τις νέες τροπολογίες επιβάλλεται πλέον ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την επιβολή περιοριστικών όρων. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει προφυλάκιση για όσους προβλέπονται ποινές από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκισης εκτός εάν έχουν καταδικαστεί κατά το παρελθόν με ποινή κάθειρξης. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη εάν ο κατηγορούμενος έχει και άλλα αρνητικά στοιχεία, όπως είναι υποψία φυγής κλπ».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στους καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είπε ότι θα αντιμετωπίζονται και ειδικά οι χρήστες, όπως οι άλλοι κρατούμενοι εκτός από τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών.

    Ειδικότερα, οι χρήστες και οι μικρέμποροι ναρκωτικών θα αποφυλακίζονται (υφ΄όρων απόλυση), όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι εφόσον έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση (μέχρι πέντε χρόνια), όταν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους, όσοι έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη, εφόσον έχουν εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους. Αντίθετα, οι μεγαλέμποροι που έχουν καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί τρομοκρατίας, δηλαδή θα αποφυλακίζονται μετά την έκτιση των 25 ετών της ποινής τους.

    Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ακόμα ότι θα επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις για την αποφυλάκιση των κρατουμένων, που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια. Και αυτό γιατί ορισμένοι δεν πρόλαβαν «να εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις του προκατόχου του υπουργού Δικαιοσύνης.

    Τέλος, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι όσοι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν προς 3 ευρώ την ημέρα τις ποινές τους, μπορούν να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία και να αποφυλακίζονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους.

    [03] "Στήριξη του αναπηρικού κινήματος"

    Να μην είναι διαχειριστές του συστήματος, αλλά μεταρρυθμιστές και θεσμικοί ανανεωτές του, ζήτησε από την υπουργό και την υφυπουργό Υγείας ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γιάννης Βαρδακαστάνης.

    Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά, οι οποίες επισκέφθηκαν τα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, εξέφρασαν τη θέλησή τους να στηρίξουν το αναπηρικό κίνημα και δεσμεύτηκαν να δουν με προσοχή όλα τα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία, που αποτελούν προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όπως είπαν.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωσή της, τόνισε ότι ο στόχος μας είναι μια κοινωνία πραγματικά και ουσιαστικά προσβάσιμη, με δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία και στη δημιουργία για όλα τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα τα νέα άτομα.

    Η κ. Γεννηματά είπε ότι το υπουργείο λέει "όχι" στο φιλάνθρωπο κράτος, αλλά λέει "ναι" στην κοινωνική αλληλεγγύη, "όχι" στην ιδρυματοποίηση, "ναι" στην αξιοπρέπεια.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις δεσμεύσεις και της ζήτησε να μπουν άμεσα οι βάσεις για διάλογο και διαβούλευση θεμάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο από το υπουργείο Υγείας αλλά και από τα άλλα συναρμόδια υπουργεία.

    Εξάλλου, στον εισαγγελέα παραδίδεται με εντολή της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου, σχετικά με την υπόθεση των δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ στο νομό Κιλκίς.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, κατά τη διετία 2007- 2008 σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο με ποσό μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    Ταυτόχρονα, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [04] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

    Με διακομματική επίθεση εναντίον όλων όσοι ασκούν κακόπιστη κριτική κατά των πολιτικών και του Κοινοβουλευτισμού, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, ο πρώτος, που -μετά 34 χρόνια- προβλέπει μείωση των δαπανών σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

    Ο νέος προϋπολογισμός, που υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ (καταψήφισε το ΚΚΕ, λευκό δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ), προβλέπει δαπάνες 218 εκ ευρώ έναντι 221,9 εκ του τρέχοντος προϋπολογισμού (ήτοι, μείωση 3,9 εκ ή 1,75%), που αντιπροσωπεύουν το τέσσερα τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, έκανε λόγο, στην ομιλία του, για «μία πολύ δύσκολη δημοσιονομική περίοδο, στην οποία η Βουλή θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα του νοικοκυρέματος και της διαφάνειας», συνεχίζοντας -όπως είπε- τη λελογισμένη και συνετή διαχείριση των προκατόχων του.

    Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε αρκετά στις «άδικες επιθέσεις», που δέχονται ο κοινοβουλευτισμός και οι βουλευτές, αναφερόμενος στις πραγματικές τους αποδοχές (περί τα 7.000 ευρώ), αλλά και τις πολύ μεγάλες ανελαστικές τους υποχρεώσεις: «Δεν δίνουν οι αποδοχές αυτές τη δυνατότητα πλουτισμού μέσα από τη συναρπαστική περιπέτεια της πολιτικής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Κατά τα άλλα, μίλησε και πάλι για την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού του «πόθεν έσχες», με δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για προσλήψεις εφεξής μονίμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και εξομοίωσης του καθεστώτος των μετακλητών με αυτών του Δημοσίου. Ο κ. Πετσάλνικος είπε ακόμη ότι οι βουλευτές που θέλουν να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους, μπορούν να το κάνουν με μικρότερου κυβισμού.

    Στις δικές του προσπάθειες «συνετής διαχείρισης», αλλά και «αναβάθμισης της Βουλής και του έργου της», αναφέρθηκε ο τ. πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Σιούφας, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, κινούνται μέσα στο γενικότερο κλίμα της δημοσιονομικής συγκυρίας. Έκανε, επίσης, απολογισμό του επί διετία έργου του σε όλους τους τομείς.

    Ιδιαίτερα οξύς κατά όλων αυτών, που λοιδορούν τους πολιτικούς και τον κοινοβουλευτισμό, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κρίνοντας ότι το ίδιο το κοινοβούλιο, ως το μοναδικό φόρουμ ελεύθερης έκφρασης, θα πρέπει «να αναλάβει να απαντά σε αυτά τα φαινόμενα απόπειρας επιβολής ενός καθεστώτος, που επιχειρεί να απαξιώσει τη Βουλή».

    Κατά τα άλλα, όπως υπολόγισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, η βουλευτική αποζημίωση θα αυξηθεί στο ύψος της εισοδηματικής πολιτικής κατά 1,5%, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ το μήνα.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χαιρέτισε την εξαγγελία για προσλήψεις, μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ υπερψήφισε, ως συνετό, τον νέο προϋπολογισμό.

    Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ, αφού κατά τον αγορητή του Αντώνη Σκυλλάκο θα έπρεπε να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών.

    Θετικός δήλωσε ο Βαΐτσης Αποστολάτος του ΛΑΟΣ, ενώ λευκή ψήφο έδωσε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας απορία για τη μεγάλη αύξηση (κατά 34%) των μετακλητών, τα δύο τελευταία χρόνια, και άνω του 20% των προσληφθέντων με σχέση αορίστου χρόνου.

    [05] Αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα

    Νερά και παραλίες β¦ Καραϊβικής, σαλέ αντάξια των ελβετικών, τοπία και περιοχές που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα, για τους λάτρεις τόσο του βουνού όσο και της θάλασσας, αλλά και αστικά κέντρα που κρύβουν στα "σπλάχνα" τους μικρούς θησαυρούς, διαθέτει η ελληνική γη κι αυτό όχι μόνο το γνωρίζουν οι Έλληνες, αλλά φροντίζουν να επιβραβεύουν, σε κάθε ευκαιρία, τους προορισμούς εκείνους που ανταποκρίνονται στα υψηλότερα στάνταρτ των απανταχού εκδρομέων.

    Αυτό κατέδειξε άλλωστε και η ανοιχτή ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών σε πέντε κατηγορίες (αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός, αγαπημένος ορεινός ή εξοχικός προορισμός, αγαπημένος αστικός προορισμός, ομορφότερη ελληνική παραλία, καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο), που διεξήχθη μεταξύ των επισκεπτών της 25ης έκθεσης "Philoxenia", που διοργανώθηκε πρόσφατα, στη Θεσσαλονίκη.

    Χαλκιδική, η αγαπημένη του καλοκαιριού

    Αγαπημένος παραθαλάσσιος προορισμός αναδείχθηκε και φέτος η Χαλκιδική, μια περιοχή που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα, ησυχία και ξεφάντωμα, αλλά και 550 χιλιόμετρα παραλιών, με τις περισσότερες μάλιστα να «σηκώνουν» μπλέ σημαία - ένδειξη καθαρότητας και άριστης ποιότητας.

    Την πεντάδα συμπληρώνουν, κατά σειρά, η Κρήτη, η Λακωνία, η Λευκάδα και η Σαντορίνη.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, τόνισε ότι η Χαλκιδική κέρδισε δικαίως την πρωτιά, αφού πέρα του μαγευτικού τοπίου και της ζωής που προσφέρει, για όλα τα γούστα, οι άνθρωποί της παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, φροντίζοντας για την καλύτερη και όσο το δυνατό πιο άνετη διαμονή των επισκεπτών της.

    Τη Χαλκιδική επισκέπτονται κατά τη θερινή περίοδο πάνω από ένα εκατ. άτομα, αλλά, όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, στόχος είναι να καταστεί η περιοχή προορισμός 12μηνης περιόδου.

    Η Χαλκιδική, επεκτείνεται δυτικά της Θεσσαλονίκης και είναι ο δεύτερος γεωγραφικός σχηματισμός τριών "ποδιών" (μαζί με την Πελοπόννησο). Στην ανατολική της ακτή βρίσκονται τα Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη και στο τρίτο "πόδι", το Άγιον Όρος (Άθως), που αποτελεί ένα από τα στολίδια της χώρας μας και μοναδικό προορισμό για όλο τον κόσμο, αφού αποτελεί κέντρο της Ορθοδοξίας, με πληθώρα μοναχών και μοναστηριών.

    Πήλιο για τους φανατικούς του βουνού

    "Ψήφο εμπιστοσύνης" στην κατηγορία του αγαπημένου ορεινού ή εξοχικού προορισμού έλαβε από τους επισκέπτες της "Philoxenia" το Πήλιο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, με τα Ζαγοροχώρια, το Καρπενήσι, τον Παρνασσό και την Πιερία να συμπληρώνουν την πεντάδα.

    Το Πήλιο είναι ένα καταπράσινο φυσικό φρούριο, που δεσπόζει πάνω στο Βόλο και η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ένας ανεξάντλητος "θησαυρός" μύθων και θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης.

    Αποτελεί δε έναν μικρό "παράδεισο" για τους λάτρεις της φύσης, τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους, καθώς στο διάβα της ιστορίας, τα χώματά του έχουν περπατήσει ημίθεοι, κένταυροι, τιτάνες και γίγαντες, νύμφες και δρυάδες, βασιλιάδες, ήρωες και πολεμιστές.

    Το Πήλιο υπήρξε το πεδίο της «Γιγαντομαχίας» και το αγαπημένο θέρετρο των θεών του Ολύμπου. Στο Πήλιο έγινε ο γάμος της Νηριήδας Θέτιδος με το θνητό Πηλέα, ενώ στην περιοχή έζησαν και οι θρυλικοί κένταυροι, ο πιο ξακουστός εκ των οποίων ήταν ο σοφός δάσκαλος Χείρωνας. Κοντά του μαθήτευσαν ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας και ο Ασκληπιός.

    Μεταξύ άλλων, το Πήλιο συνέβαλε καθοριστικά στην τελική ήττα των Περσών, "κατατροπώνοντας" σε μια από τις ακτές του τα 40 πλοία του Ξέρξη, ενώ κατά κοινή ομολογία των επισκεπτών, η μοναδικότητα της περιοχής έγκειται στη μοναδική αύρα που αποπνέει, κάνοντας το χρόνο να ... κυλά πιο αργά.

    Πόρτο Κατσίκι β¦ η ομορφότερη ελληνική παραλία

    Μπορεί η πρόσβαση να απαιτεί αυξημένες αντοχές, αλλά η εικόνα που παρουσιάζει η παραλία του Πόρτο Κατσίκι στην κορυφή των 99 σκαλιών που χωρίζει τους επισκέπτες της από τα καταγάλανα νερά της και τη λευκόξανθη αμμουδιά της β¦ ανταμείβει και τους πιο απαιτητικούς.

    «Η Καραϊβική ωχριά μπροστά στην απαράμιλλη ομορφιά της παραλίας, ενώ το να φτάσεις στη Λευκάδα και να μην επισκεφθείς τη συγκεκριμένη παραλία, είναι σαν να πας στο Παρίσι και να μην δεις τον Πύργο του Άιφελ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Απολλωνίων, Γιώργος Λογοθέτης.

    Όπως είπε, την παραλία επισκέπτονται καθημερινά περί τα 2.000 άτομα, ενώ σημείωσε χαριτολογώντας: «Ο Δήμος του οποίου προΐσταμαι είναι άγνωστος για το ευρύ κοινό, αλλά η αρμοδιότητά μου για θέματα που άπτονται της συγκεκριμένης παραλίας -μεταξύ όλων των άλλων- με έχει διάσημο διεθνώς».

    Γνωστοποίησε δε ότι η παραλία θα παίζει πρώτο πλάνο σε νέα ταινία που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Βασίλης Κατσίκης και η οποία στο 50% της θα γυριστεί στο εξωτερικό.

    3-5 Πηγάδια για σκι και χιονοπόλεμο

    Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο αναδείχθηκε το «3-5 Πηγάδια Ημαθίας», αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Βασιλίτσα Γρεβενών και στις υπόλοιπες τρεις το Καϊμάκτσαλάν Πέλλας, τον Παρνασσό και το Σέλι Ημαθίας.

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, ανήκει στο Δήμο Νάουσας και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.430-2.005 μέτρων. Οι δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό κέντρο είναι ασφαλτοστρωμένοι και υπάρχει πάρκινγκ για 800 αυτοκίνητα.

    Διαθέτει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμων αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας και άριστη ποιότητα χιονιού. Υπάρχουν πίστες για αρχάριους, αλλά και μεγάλης δυσκολίας, καθώς και δρόμοι αντοχής, μήκους 3,5 και 10 χιλιομέτρων (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, εγκεκριμένη για διεθνείς αγώνες).

    Λειτουργούν πέντε αναβατήρες, εναέρια διπλή καρέκλα, δύο συρόμενοι αναβατήρες και 2 baby lifts, από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Απριλίου. Υπάρχουν δύο μηχανήματα διάστρωσης χιονιού και εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης, καθώς και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, με συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου λειτουργεί άρτια οργανωμένη σχολή σκι και κατάστημα ενοικίασης σχετικού εξοπλισμού.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του χιονδρομικού, αντιδήμαρχος Νάουσας, Χρίστος Παπάς, στα 3-5 Πηγάδια υπάρχει εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης, που είναι η πρώτη τέτοια εγκατάσταση σ' όλη την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το σύστημα μπορεί να καλύψει σε έξι ώρες, με πενήντα πόντους χιόνι, τις τρεις πίστες. Όλα τα συστήματα μπαίνουν σε λειτουργία αυτόματα, από τον κεντρικό υπολογιστή, ο οποίος είναι συνδεδεμένος και με την κατασκευάστρια εταιρία στην Ιταλία (απ' όπου μπορούν, επίσης, να τεθούν σε λειτουργία ή και να διορθωθούν).

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπάς επισήμανε ότι το χιονδρομικό επισκέπτονται κατά τη χειμερινή περίοδο περί τους 60.000 χιονοδρόμους και άλλους 30.000-40.000 περιπατητές, λάτρεις του χιονιού και της ανάβασης.

    Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος αστικός προορισμός

    Ξακουστή για τα περίφημα ταβερνάκια της, που βρίσκονται στα πιο γραφικά σημεία της πόλης, αλλά και για τον πολιτισμό και τους «ζεστούς» της ανθρώπους, η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε "αγαπημένος αστικός προορισμός", με την Αθήνα, το Βόλο, τα Ιωάννινα και το Ναύπλιο να ακολουθούν.

    Η "Νύφη του Βορρά", χτισμένη το 316 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας, που της έδωσε το όνομα της γυναίκας του και αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει ξεπεράσει τα 2300 χρόνια ζωής και ανελλιπούς παρουσίας στα δρώμενα και την ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, με σταθερά βήματα εδραιώνει την πολιτιστική και εμπορική θέση της σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Το παλιό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, η Άνω Πόλη, είναι κτισμένο στις πλαγιές της αρχαίας ακρόπολης, ενώ στο μέσο περίπου της Κάτω Πόλης, στην παραλία και κάτω από το χώρο της ΔΕΘ, δεσπόζει ο Λευκός Πύργος, ακοίμητος φρουρός της πόλης και πολυφωτογραφημένο σημείο αναφοράς της.

    Περπατώντας την προκυμαία προς τα δυτικά, όσοι επισκέπτες "αντισταθούν" στα καφέ της παραλίας και της πλατείας Αριστοτέλους, φτάνουν στα Λαδάδικα, την πιο ονομαστή συνοικία της πόλης.

    Η Ροτόντα, ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, τα Κάστρα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με την κρύπτη όπου μαρτύρησε ο Άγιος και πολιούχος της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα της πόλης.

    Κείμενο: Αλεξιάδου Ε.

    [06] "Κανένας διάλογος"

    Καμία αναμονή και κανένας διάλογος. Αντεπίθεση για να καταργήσουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το ασφαλιστικό και προσθέτει:

    "Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα έφοδο, που έχει ήδη συμφωνήσει με την ΕΕ και τους βιομηχάνους, στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό. Τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους και η ληστεία των ταμείων από την πλουτοκρατία".

    Σε ότι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών κάνει λόγο για "μια νέα φάση επίθεσης στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων ανδρών και γυναικών".

    Σε άλλη ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για "σφαγιασμό των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει από προηγούμενες δεκαετίες στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό και στους μισθούς των εργαζομένων" και καλεί τους εργαζόμενους "να οργανώσουν αποφασιστικά την αντεπίθεση τους για τα σύγχρονα δικαιώματα τους, στη γραμμή καμία θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, ανυπακοή στην ΕΕ"!

    Σχετικά με το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών το Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμά ότι "η κυβέρνηση με τις διακηρύξεις της υπέρ της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, μέσω του ΑΣΕΠ, κρύβει ότι αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα και ότι καταργεί το δικαίωμα να αποτελεί το πτυχίο την μοναδική προϋπόθεση διορισμού. Δικαιολογεί και διαιωνίζει την αδιοριστία και την ανεργία των εκπαιδευτικών, χτυπάει το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, με πλήρη δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο".

    [07] "Από μηδενική βάση"

    "Τα χάλια της Οικονομίας ξεκίνησαν απ΄ την εποχή της παντοκρατορίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ανοχή εκ μέρους του της απάτης του Χρηματιστηρίου. Εμείς καλοδεχόμαστε την "φωτοβολίδα" για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την κατάσταση της Οικονομίας, αν συμπεριληφθεί φυσικά και η περίοδος Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκη καθώς και η περίοδος Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Όσον αφορά στα μέτρα του κ. Παπακωνσταντίνου, στην ουσία "φυλακίζει" σε "ανήλιαγο κελί" κάθε ελάχιστη ελπίδα ανάκαμψης. Η φοροδιαφυγή δεν συλλαμβάνεται με "πόθεν έσχες"", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφορικά με τις φορολογικές αλλαγές.

    Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης μιλώντας για το άνοιγμα του ασφαλιστικού τόνισε ότι "η μόνη λύση στο ασφαλιστικό αδιέξοδο είναι να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση. Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα ήταν καλό για την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου ή του Ιωάννη Μεταξά αλλά είναι παντελώς αδύναμο και άχρηστο το 2010. Χρόνια τώρα κυβερνήσεις και Υπουργοί Εργασίας προσπαθούν να κάνουν "ομελέτα χωρίς να σπάνε αυγά"".

    Τέλος, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων, ανέφερε:

    "Χαιρόμαστε που -έστω και με δειλά βήματα- η κυβέρνηση υιοθετεί την πρότασή μας για ενιαία πολιτική προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πριν, όμως, τα δώσουμε όλα στο νέο "παντοδύναμο" -όπως το διαφημίζουν- ΑΣΕΠ, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στους ανθρώπους που το απαρτίζουν".

    [08] "Αναξιόπιστα ποσοστά"

    Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και η αντιμετώπισή του είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, αναφερόμενη στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη από 7-18 Δεκεμβρίου.

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι η Αριστερά, οφείλει να βρίσκεται και θα βρίσκεται παρούσα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, που θα βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, κυρίως των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων που πρώτοι από όλους πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

    Σύμφωνα με την Πολιτική Γραμματεία, ο Συνασπισμός μαζί με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα, ξεκίνησε πολιτική εκστρατεία για να καταλήξει σε συμφωνία η διάσκεψη του ΟΗΕ.

    Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εκστρατείας, ως πρώτο βήμα η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού στη συνεδρίασή της "αποφάσισε να προσθέσει στο λογότυπο του κόμματος μέχρι τη λήξη της διάσκεψης του ΟΗΕ, το παγκόσμιο αίτημα για επίτευξη συμφωνίας".

    Για την ανεργία

    Για "μαγειρεμένα και αναξιόπιστα" ποσοστά της ΕΣΥΕ για την ανεργία κάνει λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι "η πραγματική ανεργία στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ανακοινώθηκε, ξεπερνά το 15%" και εκτιμά ότι "Θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα αφενός λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και εργαζομένων με σταζ και αφετέρου λόγω της εφαρμογής των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς την ΕΕ για περιοριστικές πολιτικές που θα βαθύνουν την ύφεση".

    Η ανεργία, τονίζει, η οποία αναμένεται να φτάσει το 2010 κοντά στο 1.000.000 ανέργους δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια ούτε με πολιτικές συμπληρωματικές με αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ο κ. Στρατούλης αναφέρει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με τη δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών".

    [09] Συμφωνία συγχώνευσης

    Οι αεροπορικές εταιρίες British Airways και Iberia ανακοίνωσαν ότι επιτεύχθηκε κατ αρχήν συμφωνία για τη συγχώνευσή τους, από την οποία θα προκύψει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου στον κόσμο, με βάση τα έσοδα που έχουν.

    Με την ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία, που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2010, επισφραγίζονται οι προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική εταιρία να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ισπανικό αερομεταφορέα ώστε να δημιουργηθεί ένας όμιλος που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου.

    Οι μέτοχοι της ΒΑ θα έχουν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας και το υπόλοιπο ποσοστό θα ελέγχεται από τους μετόχους της Iberia. Η νέα εταιρία θα διαθέτει στόλο 419 αεροσκαφών και θα πετά σε 205 προορισμούς.

    Σε κοινή ανακοίνωση η BA και η Iberia αναφέρουν ότι η συγχώνευση τις οδηγεί σε "θέση ισχύος, ώστε να ανταγωνιστούν τους άλλους μεγάλους αερομεταφορείς και να συμμετάσχουν σε μελλοντικές συνενώσεις της βιομηχανίας".

    Η νέα εταιρία θα συνδυάσει την ισχυρή θέση της ΒΑ στις μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και στις γραμμές προς τη Λατινική Αμερική, όπου κυριαρχεί η Iberia. Θεωρείται δε ότι δυνητικά μπορεί να ενισχυθεί από τη σχεδιαζόμενη συμμαχία με την American Airlines.

    Πρόεδρος της νέας εταιρίας αναλαμβάνει ο νυν πρόεδρος της Iberia, Αντόνιο Βάθκεθ, ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο σημερινός πρόεδρος της BA, Γουίλι Γουόλς. Η κάθε εταιρία θα έχει επτά μέλη στο 14-μελές διοικητικό συμβούλιο. Οι δύο εταιρίες θα εξακολουθήσουν να έχουν τους δικούς τους κωδικούς και τα διακριτικά σήματά τους στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη συγχώνευση. Πρόκειται για αντιγραφή του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη συγχώνευση της γαλλικής Air France με την ολλανδική KLM, το 2004, που δημιούργησε μία εταιρία διαχείρισης και δύο επιχειρησιακές μονάδες που διατηρούν τις εθνικές ταυτότητες.

    Η συμφωνία για τη συγχώνευση ΒΑ-Iberia επιτεύχθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις 16 μηνών και οι δύο εταιρίες ελπίζουν ότι από τις συνέργειες θα έχουν ετήσιο όφελος περίπου 400 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίρρηση, με δεδομένη την επιτυχή συγχώνευση της Air France με την KLM.

    Πάντως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της ανταγωνίστριας αεροπορικής εταιρίας Virgin Atlantic, κάλεσε τις αρχές που είναι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό, να διευρευνήσουν "τον κυρίαρχο" ρόλο της νέας εταιρίας που προκύπτει από τη συγχώνευση της ΒΑ με την Iberia.

    [10] Πρεμιέρα στο "Ολύμπιον"

    Πρεμιέρα σήμερα για το 50ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο "Ολύμπιον", με την προβολή της ταινίας "Soul Kitchen" του Φατίχ Ακίν.

    Θα προηγηθεί η επίσημη τελετή έναρξης, που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή, με παρουσιαστή τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη, ο οποίος θα αποκωδικοποιήσει το σύνθημα του φετινού, επετειακού Φεστιβάλ, «Why Cinema Now?».

    Ένα ερώτημα, που εμπνεύστηκαν οι διοργανωτές από τη φράση του Ζαν Ρενουάρ «Για να παραμείνει ο κινηματογράφος ζωντανός θα έπρεπε να επινοεί τα πάντα από την αρχή» και εκφράζει την επιθυμία του Φεστιβάλ "να αποτελέσει μια αφορμή για σκέψη, διάλογο, επικοινωνία, καθώς και μια ριζική πρόταση επαναπροσδιορισμού της Έβδομης Τέχνης".

    Στο κλείσιμο της τελετής, το "Ολύμπιον" θα μεταμορφωθεί σε επιφάνεια προβολής, πάνω στην οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ένα βίντεο φτιαγμένο ειδικά για την πρόσοψη της ιστορικής έδρας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια σύνθεση της ομάδας των Γερμανών καλλιτεχνών URBAN SCREEN, ειδικών στις προβολές μεγάλης κλίμακας πάνω σε αστικές επιφάνειες, η οποία θα προβάλλεται στην πρόσοψη του "Ολύμπιον" καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 November 2009 - 7:30:39 UTC