Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αλόγιστες σπατάλες συνέβαλαν στο χρέος
  • [02] Επιστρέφει η Τουρκία το Ορφανοτροφείο
  • [03] "Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"
  • [04] "Επιβράδυνση της ανάκαμψης"
  • [05] Μήνυμα στον Ομπάμα

  • [01] Οι αλόγιστες σπατάλες συνέβαλαν στο χρέος

    «Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προκειμένου να ενημερωθεί για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται στον Οργανισμό από τις 18 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «καταφέραμε, αυτόν τον χρόνο, να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και οι θυσίες έπρεπε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία», ενώ αναφερόμενος στην εξοικονόμηση χρημάτων που πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είπε ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν, το ερώτημα είναι πού πήγαιναν».

    Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις αλόγιστες -όπως σημείωσε- φαρμακευτικές σπατάλες που συνέβαλαν -και αυτές- στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα και μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας.

    Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι οι 20 μέρες λειτουργίας του συστήματος επιτρέπουν να γίνει λόγος για φαρμακευτική δαπάνη που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως η μέση δαπάνη ήταν 25 εκατ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επιστρέφει η Τουρκία το Ορφανοτροφείο

    Επιστρέφεται και επισήμως το κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του πρωτοδικείου Πριγκήπου.

    Στις 15 Ιουνίου 2010 το ΕΔΑΔ με απόφασή του είχε διατάξει να επιστραφεί από την Τουρκία, με οποιοδήποτε τρόπο, το ακίνητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Η νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνέχεια στην Τουρκία ήταν η αναψηλάφηση απόφασης που είχε εκδοθεί το 2005 από το πρωτοδικείο της Πριγκήπου και με την οποία είχε αφαιρεθεί ο τίτλος κυριότητας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την αναψηλάφηση είχαν ζητήσει οι δικηγόροι του Πατριαρχείου.

    Με τη σημερινή του απόφαση, το πρωτοδικείο της Πριγκήπου αναιρεί την απόφαση του 2005 και διατάσσει να επιστραφεί το κτίριο του Ορφανοτροφείου στο «ρωμέικο πατριαρχείο», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

    Στο πλήρες κείμενο διατάσσει επίσης τη Διεύθυνση Κτηματολογίου να εφαρμόσει την απόφαση, δηλαδή να επανεγγράψει το ακίνητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ανήκε και κατά το παρελθόν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"

    Για "παραλογισμό της τρομοκρατίας", ο οποίος "μπορεί να απειλήσει την επώδυνη προσπάθεια της χώρας μας για σταθεροποίηση της οικονομίας και αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της", έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στις πρόσφατες απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος πολιτικών και ξένων πρεσβειών.

    Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και οι ανεύθυνες και άμυαλες πράξεις που στόχο είχαν και έχουν να πληγώσουν τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ορθοποδήσει η χώρα και η οικονομία και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, δεν θα πετύχουν, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Στο μεταξύ, την αναστολή των ταχυδρομικών μεταφορών δεμάτων προς το εξωτερικό για 48 ώρες αποφάσισε αργά το βράδυ η ΥΠΑ μετά από εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ.

    Αύριο το πρωί θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι για τρομοκρατία που συνελήφθησαν μετά την αποστολή δεμάτων-βομβών σε πρεσβείες.

    Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του 22χρονου Παναγιώτη Αργυρού και του 24χρονου Γεράσιμου Τσάκαλου για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

    Σήμερα, ο Παναγιώτης Αργυρού κρίθηκε προφυλακιστέος για τη συμμετοχή του στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

    Εξάλλου, να κλείσουν τα κενά ασφαλείας στις αερομεταφορές εμπορευμάτων ζητά η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας να επιβάλει η ΕΕ αυστηρότερους ελέγχους κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Επιβράδυνση της ανάκαμψης"

    Ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης επιβραδύνθηκε από την αρχή της χρονιάς και η επιβράδυνση αυτή ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις για τις χώρες της ζώνης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, αλλά έχει δρομολογηθεί παγκοσμίως", σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

    Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% ως 3% στις χώρες της ζώνης του για φέτος, 2% ως 2,5% το 2011 και 2,5% ως 3% το 2012.

    Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου, ο οργανισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% το 2010 και 2,8% το 2011 στις χώρες της ζώνης του.

    Ο ΟΟΣΑ εκφράζει εξάλλου ανησυχία για το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα, τα οποία έχουν φτάσει, σύμφωνα με τον οργανισμό, σε "ανυπόφορα επίπεδα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Μήνυμα στον Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, μετά την ήττα του κόμματός του στις ενδιάμεσες εκλογές χθες, Τρίτη, που σήμανε την ανάκτηση του ελέγχου στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την αντιπολίτευση, μόλις δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική εκλογή του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι ο πρόεδρος θα επιδιώξει "να συνεργαστεί μαζί [τους] και με τους Ρεπουμπλικάνους, ώστε να υπάρξουν κοινές θέσεις, να κινηθεί η χώρα εμπρός και να γίνουν πράγματα για τον αμερικάνικο λαό".

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία εξασφαλίζοντας 51 από τις 100 έδρες, έναντι των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι εξασφαλίζουν 46 έδρες.

    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων ωστόσο, σε σύνολο 435 εδρών, οι Ρεπουμπλικάνοι μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει 239 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 183 έδρες.

    Εξάλλου, από τους 37 κυβερνήτες που ανανεώνονται στις εκλογές αυτές (σε σύνολο 50), οι Ρεπουμπλικάνοι εκλέγουν 21 κυβερνήτες, ενώ οι Δημοκρατικοί οκτώ (8) κυβερνήτες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 November 2010 - 15:30:29 UTC