Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευκαιρία να διορθώσουμε χρόνια προβλήματα"
  • [02] Οι κρίσιμες μάχες στο β΄γύρο
  • [03] Αντιδρούν στις αλλαγές
  • [04] Ευπρόσβλητη ζώνη ο Ασωπός
  • [05] Διέξοδος η αρχαία Ελλάδα

  • [01] "Ευκαιρία να διορθώσουμε χρόνια προβλήματα"

    "Πείτε όλη την ιστορία [γι' αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα]" ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, προς τα διεθνή ΜΜΕ, στη διάρκεια της του ομιλίας στο συνέδριο "NEWSXCHANGE2010", που διοργανώνουν διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί υπό την αιγίδα της European Broadcasting Union (EBU) σε συνεργασία με την ΕΡΤ, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

    Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασκόπηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, τονίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2009 οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν για αλλαγή, και επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

    "Δεν θα αφήσουμε τα προβλήματα να χρονίζουν, αλλά τα κοιτάμε κατάματα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τα επιλύσουμε ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε ένα έθνος που μπορεί να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια και με ελπίδα. Χρησιμοποιούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να λύσουμε θέματα που για χρόνια παραμελήθηκαν", ενώ τόνισε ότι "η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν αλλάζει τους στόχους της κυβέρνησης για μείωσή του κατά 5,5% φέτος".

    Εξάλλου, ανέφερε ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 έδειξαν πως η ελληνική κοινωνία κατανοεί την αναγκαιότητα των αλλαγών αυτών για να επιβιώσει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Οι κρίσιμες μάχες στο β΄γύρο

    Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων ενόψει του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συστράτευση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού του κινήματος, που συνεδρίασε, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Υπέρ της στήριξης του Βασίλη Μιχαλολιάκου για τον δήμο του Πειραιά και του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής τάχθηκε ο ανεξάρτητος, επικεφαλής του Συνδυασμού "Πειραιάς πόλη Θρύλος" Πέτρος Μαντούβαλος. Ωστόσο, ομάδα δημοτικών συμβούλων του Π. Μαντούβαλου, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Μίχα στο Δήμο Πειραιά.

    Να εκφραστούν με άκυρο ή λευκό "μαυρίζοντας" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες. Ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

    Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά κι Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Παράλληλα ο κ. Καρατζαφέρης, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

    Για τη Δημοκρατική Αριστερά στο δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αντιδρούν στις αλλαγές

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές, προκειμένου να εκδηλώσουν έτσι την αντίθεσή τους, τόσο στις προτάσεις για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στα οικονομικά μέτρα.

    Συγχρόνως σύλλογοι φοιτητών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις, με στόχο τις καταλήψεις των σχολών με κυλιόμενες, όπως λένε, αποφάσεις καταλήψεων. Ήδη από αύριο και μέχρι 17 Νοεμβρίου αποφάσισε κατάληψη το τμήμα Χημικών του Πολυτεχνείου.

    Παράλληλα και ο Σύλλογος διδασκόντων του Ιδρύματος αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

    Επίσης απεργούν και οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Πανεπιστήμια βρίσκονται οι προτάσεις του υπουργείου, καθώς τα ιδρύματα έχουν αρχίσει τον παράλληλο διάλογο για τις αλλαγές μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να καταρτίσουν το πλαίσιο των προτάσεων τους που θα παρουσιαστούν στη σύνοδο των πρυτάνεων στις 9 Δεκεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ευπρόσβλητη ζώνη ο Ασωπός

    Ευπρόσβλητη ζώνη χαρακτηρίζεται η περιοχή του Ασωπού, με συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση που οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επισημαίνεται ότι για την ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό, ολοκληρώνονται εντός του 2010 από την ΕΥΔΑΠ οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από το Μόρνο, μέσω του διυλιστηρίου Θηβών στις κοινότητες της περιοχής, Νεοχωράκι και Ελαιώνας. Διευκρινίζεται παράλληλα, ότι ακολούθως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα δημοπρατήσει τα απαιτούμενα έργα. Η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το ΥΠΕΚΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και οι σχετικές πιστώσεις έχουν ήδη εκχωρηθεί στη Περιφέρεια.

    Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τη δημιουργία ειδικού γραφείου επιθεωρητών στα Οινόφυτα. Αναφέρεται, τέλος, ότι εντός του 2010 θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική επεξεργασία για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των σκόπιμων ενεργειών και η διαμόρφωση συγκεκριμένων και εφικτών προγραμμάτων αποκατάστασης, που στη συνέχεια θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Διέξοδος η αρχαία Ελλάδα

    "Η αρχή και η βάση όλων μας είναι η Αρχαία Ελλάδα, που- δυστυχώς- την ξεχάσαμε". Μ' αυτή τη φράση, ο Ρώσος συγγραφέας κι ερευνητής του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, Ντιμίτρι Μιχαλέφσκι (Dmitri Mikhalevski) προειδοποιεί ότι αυτή η ... αμνησία, όπως λέει, έφερε τη σημερινή κρίση, όχι μόνο στους κόλπους της αρχαιοελληνικής επιστήμης κι εκπαίδευσης, αλλά και σε θέματα κοινωνικά και οικονομικά.

    Ο Ρώσος ελληνιστής μελετά τα τελευταία 25 χρόνια το αρχαίο ελληνικό θέατρο ως ένα "εργαλείο" για την ανάπτυξη της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι, "αν εφαρμόσουμε τις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της κοινωνίας, με τέτοια σιγουριά, όπως αυτή που σχεδιάζουμε, σήμερα, τα διαστημόπλοια και τις πτήσεις στο διάστημα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα εκπαιδευτικά-μορφωτικά προγράμματα, με νέα αντίληψη για την ιστορία του πολιτισμού, νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Γιατί, όλα αυτά είναι ανθρωποκεντρικά κι έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο", τονίζει ο Ρώσος ελληνιστής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 November 2010 - 9:30:20 UTC