Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πτέρυγα
  • [02] Έλληνες στο "Grand Palais"

  • [01] Νέα πτέρυγα

    Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η κατεδάφιση παλαιών χειρουργικών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, προκειμένου να αναγερθεί νέα πτέρυγα σύγχρονων χειρουργείων με δωρεά ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

    Τον Ιούνιο του 2008, η Εθνική Τράπεζα, αποφάσισε τη διάθεση της χορηγίας για την ανέγερση και την αγoρά εξοπλισμού της νέας πτέρυγας στον Ευαγγελισμό, στην οποία θα στεγαστούν 20 χειρουργεία, μονάδες Eντατικής Θεραπείας του καρδιοχειρουργικού και του νευροχειρουργικού τμήματος όπως και μονάδα επεμβατικής καρδιολογίας.

    Η διάρκεια κατασκευής της νέας πτέρυγας προβλέπεται σε 20 μήνες από τη λήψη των σχετικών αδειών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Έλληνες στο "Grand Palais"

    Στο πιό διάσημο μνημείο της Γαλλικής πρωτεύουσας για τις καλές Τέχνες, στο "Grand Palais des Beaux Arts ", που δεσπόζει με την μπέλ επόκ αρχιτεκτονική του, στην Λεωφόρο των Ιλισίων, πρόκειται να εκθέσουν τα έργα τους 17 έλληνες καλλιτέχνες.

    Είναι η πρώτη φορά, που δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική ζωγραφική για μια τόσο σημαντική ομαδική παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για την έκθεση των " Ανεξαρτήτων " (Artistes Independants ), που θα εγκαινιασθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου και θα κλείσει τις πόρτες της την Κυριακή.

    Την πρωτοβουλία και την όλη οργάνωση, για τη συμμετοχή των ελλήνων καλλιτεχνών στην έκθεση των " Ανεξαρτήτων ", είχε η κριτικός και ιστορικός τέχνης κ. Εμμυ Βαρουξάκη.

    " Η έκθεση των " Ανεξαρτήτων " εξηγεί η ιστορικός, " είναι ένας πολύ παληός θεσμός της Γαλλίας, απ' όπου πέρασαν πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Γκογκέν, ο Τουλούζ Λοτρέκ, ο Σεζάν, ο Μπράκ, ο Μοντιλιάνι, αλλά και πολλοί άλλοι ".

    Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε κατ'αρχάς από τους καλλιτέχνες που δεν είχαν πρόσβαση σε Γκαλερί και Εκθέσεις, οι " off " οι " εκτός ", των καθιερωμένων δικτύων της τέχνης, από το 1884 όμως πήρε το όνομα των " Ανεξαρτήτων ".

    " Ειναι χρόνια που παρακολουθώ αυτήν την έκθεση " εξηγεί η κ. Βαρουξάκη " και έβλεπα ότι συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα από την Ευρώπη, πολλοί Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλλοι και έτσι σκέφθηκα ότι δεν θα πρέπει να απουσιάζει η Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες έρχονται με τους καταλόγους τους και τα έργα τους, ανεξάρητα από τις γκαλερί ".

    Η συμμετοχή των Ελλήνων καλλιτεχνών έγινε άμεσα αποδεκτή από την πρόεδρο της Ενωσης των Ανεξάρτητων Καλλιτεχνών που έχει την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης Ντομινίκ Σαπέλ.

    Η θέση που παραχωρήθηκε για το ελληνικό περίπτερο θεωρείται ιδιαίτερα πλεονεκτική κοντά στην είσοδο, είναι ικανοποιητικά μεγάλη σε τετραγωνικά για τα 40 έργα που πρόκειται να εκτεθούν.

    Οι έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι :

    Ρένα Αβαγιανού, Αδριανός, Παρασκευή Γαρδέλη, Ανδρέας Δεβετζής, Ελένη Δελή, Εύα Διβάρη, Ευαγγελία Ιωάννου, Μαρία Κομπατσιάρη, Μαρία Κτιστοπούλου, Μανώλης Μαριδάκης, Ρηνιώ Μουρέλου, Γιώργος Ξένος, Φωτεινή Οθωναίου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Κώστας Ράμμος, Πάνος Τσίριγκας, Ευαγγελία Χαραλάμπους.

    Κεντρική ιδέα για την πλειοψηφία των ελληνικών έργων είναι η " Βιοποικιλότητα " παγκόσμια έννοια, στην οποία ήταν αφιερωμένο και το έτος 2010.

    Η ομάδα των 17 ελλήνων καλλιτεχνών στο Γραν Παλαί, θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη, ακόμα και για τους Γάλλους οργανωτές.

    Η έντονη αυτή ελληνική παρουσία έπεισε και δυο γκαλερίστες στη " μυθική " Σαιν Ζερμαίν να συμβάλλουν για την ελληνική αυτή εβδομάδα τέχνης :

    Η Γκαλερί Frederic moisan με θέμα " Reflets d'une mer proche " (Aνταύγιες από μια κοντινή θάλασσα), προβάλλει τα έργα του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.

    Η Γκαλερί Etienne de Causans, προβάλλει έργα των καλλιτεχνών : Αδριανού, Μαρίας Κτιστοπούλου και Κωνσταντίνου Ράμμου.

    Το γεγονός ότι τόσοι Ελληνες καλλιτέχνες αποφάσισαν να " ξανοιχθούν " προς την γαλλική πρωτεύουσα ερμηνεύεται από τις δυσκολίες που συναντούν πλέον στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την κ. Βαρουξάκη, " οι γκαλερί είναι διστακτικές, ο κόσμος δεν πολυπηγαίνει πιά και οι καλλιτέχνες πνίγονται. Πριν από την κρίση ήταν αυτάρκεις γι αυτό δεν έκαναν την κίνηση να βγουν προς τα έξω, εκτός από ορισμένους βέβαια, που είχαν την τάση να βγαίνουν στα μεγάλα κέντρα τέχνης".

    Σύμφωνα με την κριτικό τέχνης, μια συμμετοχή στο Γκραν Παλαί μπορεί να ανοίξει ορίζοντες στους καλλιτέχνες.

    Λειτουργεί σαν " δειγματολόγιο τέχνης " το οποίο επισκέπτονται γκαλερίστες και συλλέκτες αναζητώντας τους καλλιτέχνες και τα έργα που τους ενδιαφέρουν.

    Σημειωτέον, ότι η έκθεση των " Ανεξαρτήτων " γίνεται στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας φθινοπωρινής οργάνωσης για τις Τέχνες στο Παρίσι, που φέρει τον τίτλο " Η Τέχνη με Κεφαλαία ".

    Οι " Ανεξάρτητοι " είναι μια από τις πέντε συνολικά εκθέσεις που οργανώνονται την ίδια εβδομάδα στο Γκραν Παλαί και σύμφωνα με τα καθιερωμένα στοιχεία αναμένονται 15.000 άτομα για τα εγκαίνια της Τρίτης και γύρω στα 5.000 άτομα καθημερινοί επισκέπτες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 November 2010 - 9:30:18 UTC