Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα τα συμπεράσματα της "τρόικα"
  • [02] Σε τροχιά εκλογών η Ιρλανδία

  • [01] Σήμερα τα συμπεράσματα της "τρόικα"

    Σήμερα το πρωί, η τρόικα παρουσιάζει, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας, καθώς χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την επικαιροποίηση του μνημονίου στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο 15νθήμερο. Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις και θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο. «Χρυσή τομή» βρέθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της υπερίσχυσης των κλαδικών. Η τρόικα ζητεί επίσης να επιταχυνθούν οι κινήσεις και όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως και στο άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των «κλειστών επαγγελμάτων».

    Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση έχει τεθεί, παράλληλα, το ζήτημα να υλοποιηθούν νωρίτερα ορισμένες αλλαγές, οι οποίες, με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις του μνημονίου, θα υλοποιούνταν από το β΄ εξάμηνο του επομένου έτους.

    Το νέο «τεστ» για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου, προσδιορίζεται χρονικά για τον προσεχή Μάρτιο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σε τροχιά εκλογών η Ιρλανδία

    Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις να παραιτηθεί άμεσα και ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού που αναμένεται να συμβεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το Δουβλίνο.

    "Πρόθεσή μου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού με την εφαρμογή της απαραίτητης νομοθεσίας την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια να προχωρήσω στη διάλυση του κοινοβουλίου για να επιτρέψω στους ανθρώπους να αποφασίσουν σε ποιον θέλουν να εμπιστευθούν την ευθύνη της διακυβέρνησης (της χώρας) στη δύσκολη εποχή που έρχεται".

    Οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για να παραιτηθεί έχουν ενταθεί, με αφορμή τους χειρισμούς του στην κρίση που διέρχεται η χώρα και την απόφαση για υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ.

    Ο Κάουεν επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ψηφοφορία για την επικύρωσή του αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    "Το συμφέρον των ψηφοφόρων και ολόκληρου του λαού μας δεν θα εξυπηρετηθεί από καθυστερήσεις (...) στα στάδια που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών μας", υπογράμμισε ο Κάουεν.

    "Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το ξεκάθαρο καθήκον να επιτρέψουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων σε αυτές τις ιδιαίτερες και σοβαρές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε", πρόσθεσε.

    "Υπάρχουν περιπτώσεις που η ανάγκη να υπηρετήσεις το εθνικό συμφέρον ξεπερνά κάθε άλλη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, κομματικών και προσωπικών συμφερόντων και αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση", δήλωσε ο Κάουεν στη συνέντευξη Τύπου.

    Πάντως η Ολίβια Μίτσελ, η εκπρόσωπος Τύπου του Fine Gael, του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, επέκρινε την απόφαση του ιρλανδού πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα προετοιμαστεί από μία κυβέρνηση στην οποία ο ιρλανδικός λαός δεν έχει "απολύτως καμία εμπιστοσύνη".

    Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία δεν απειλούν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.

    "Δεν πιστεύω ότι αυτό απειλεί το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ ή τις διαπραγματεύσεις για αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Αυτές οι εκλογές "θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο (...) και οι διαπραγματεύσεις μας θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου", πρόσθεσε.

    Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 θα διαλύσει το κοινοβούλιο.

    Πάντως ο Ρεν υπογράμμισε ότι "είναι απαραίτητο η Ιρλανδία να μπορέσει να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδίου των επόμενων 4 ετών" που έχει στόχο να της επιτρέψει να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% του ΑΕΠ.

    "Δεν είναι στη διακαιοδοσία μας να σχολιάζουμε όσα συνδέονται με τη δημοκρατική πολιτική ενός κράτους μέλους", επεσήμανε ο Ρεν. "Ομως φυσικά και είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετή πολιτική σταθερότητα για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδίου των επόμενων τεσσάρων ετών που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τις διαπραγματεύσεις" με την Ιρλανδία, πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 November 2010 - 5:30:17 UTC