Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα"
  • [02] "Όλοι στο δρόμο"
  • [03] "Εκδοση ομολογιακού δανείου"
  • [04] "Στην πυρά η κοινωνία"

  • [01] "Σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα"

    "Δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, στην προηγηθείσα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Τα μέτρα περιλαμβανουν περικοπές ύψους 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Οπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής το μέτρο δεν αφορά τα επιδόματα των συνταξιούχων.

    Επίσης ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπή στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων στο 12%, από 10% που είχε αποφασισθεί αρχικά.

    Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα υψηλά κλιμάκια από 19% σε 21% και στα χαμηλά κλιμάκια από 4.5% στο 5% και από 9% στο 10%. Ακόμη, προβλέπεται 20% αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ενώ όσον αφορά στα καύσιμα, η βενζίνη θα αυξηθεί κατά κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και τόνισε πως "δίνουμε μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες".

    "Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας τα επιβάλλουν", επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

    Ο εκπρόσωπος επεσήμανε επίσης ότι η μάχη δίνεται ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, ταυτόχρονα δε είναι μια "τεράστια προσπάθεια ενάντια στην διεθνή συγκυρία, στην χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι από την Ελλάδα".

    "Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται", τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών στην συλλογική προσπάθεια.

    Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, μέτρα περαιτέρω μείωσης δαπανών αλλά και μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δισ. ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ.

    Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα φέρει τον τίτλο "Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης", κατετέθη σήμερα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αύριο θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος.

    Γ.Παπανδρέου: "Ηταν ανάγκη να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις"

    Για "δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε", έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας, για να φύγει η Ελλάδα από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης.

    "Να ανασάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δίνουν μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο.

    Για "δύσκολες μέρες", μίλησε και κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, των πιστωτών και των διεθνών αγορών και πρόσθεσε πως, "δείχνουμε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ότι μπορεί αξιόπιστα να παίρνει αποφάσεις".

    "Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "είναι πια αυτό το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές" και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη.

    "Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Κύριε πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λέτε", είπε ο κ. Παπούλιας. Υπογράμμισε δε, ότι "πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε με τη σειρά του, ότι πρέπει να είναι αναλογικά τα βάρη.

    Ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να αναλάβει το Ταμείο Στήριξης για την οικονομία της χώρας, κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

  • ** Ο κ. Γ.Παπανδρέου, επίσης, έχει συναντήσεις με τους Προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    b<Επίσκεψη Παπανδρέου στο Παρίσι>/b<

    Το Παρίσι θα επισκεφθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Η επίσκεψη του κ.Παπανδρέου στο Παρίσι θα γίνει δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    [02] "Όλοι στο δρόμο"

    "Όλοι και όλες στο δρόμο, όλοι στον αγώνα για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η άγρια θύελλα που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πόλεμος, που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κατά του λαού, γίνεται προς όφελος της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Την ίδια επίθεση δέχονται όλοι οι λαοί της ΕΕ και γενικότερα".

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει:

    "Είναι ευθύνη και χρέος όλων των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να απορρίψουν τα τρομοκρατικά διλήμματα και τα ψέματα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας και να ξεσηκωθούν. Πατριωτισμός είναι η πάλη να μην πτωχεύσει ο λαός.

    Όλοι στο δρόμο του αγώνα για να αποκρούσουμε τους νέους άγριους φόρους στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Να αποτρέψουμε τον σφαγιασμό των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας. Είναι ψέμα ότι αυτό αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα. Ο στόχος είναι να κοπεί εντελώς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Να σταματήσουμε το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα που έχουν έτοιμα και θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα επίθεσης.

    Τα μέτρα αφορούν και πλήττουν καίρια όλους τους εργαζόμενους και όλα τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα και με μια φωνή πρέπει τώρα να απαντήσουν «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Δεν θα είναι προσωρινά και δεν θα είναι τα τελευταία. Η επίθεση θα συνεχίζεται και διαρκώς θα γίνεται πιο βάρβαρη αν τώρα δεν προσκρούσει σε μια ισχυρή, αγωνιστική, λαϊκή αντίδραση.

    Για να τους σταματήσουμε πρέπει τώρα ο λαός να περάσει στην επίθεση. Να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο λαϊκό εισόδημα. Προστασία των ανέργων. Δραστική φορολόγηση και κατάργηση των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

    Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Τώρα πρέπει να εγκαταλείψει αποφασιστικά και συνειδητά τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, να οικοδομήσει τη δική του αντιμονοπωλιακή συμμαχία και να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία".

    [03] "Εκδοση ομολογιακού δανείου"

    «Την έκδοση ομολογιακού δανείου πέντε δισεκατομμυρίων με ορίζοντα δεκαετίας, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά οι διακόσες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες ώστε μ' αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν την πατρίδα» θα προτείνει ο ΛΑΟΣ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, έκανε λόγο για μέτρα της "τελευταίας στιγμής" και "κάτω απ' τον εκβιασμό των καταστάσεων" προσθέτοντας «εγώ συμπορεύομαι και στηρίζω την Ελλάδα» γιατί «είναι μια περίοδος που παράγονται πολιτικά αποτελέσματα και η σκακιέρα είναι σύνθετη, πράγμα που επιβάλλει αμιγή εθνική ενότητα».

    «Πρέπει ν' αποκτήσουμε την συνείδηση ότι όλοι αναλογικά θα επωμισθούμε το φορτίο, πρώτα τα "ρετιρέ" και μετά τα "υπόγεια"» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και επανέλαβε την αντίθεσή του στη περικοπή του 14ου μισθού, ενώ ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ έχει προτείνει «γόνιμες ιδέες για να βγούμε απ' την κρίση» οι οποίες «αν έμπαιναν σε εφαρμογή, θα έφερναν τεράστια εισροή χρημάτων, πράγμα που θα μετρίαζε την αυστηρότητα των μέτρων που λαμβάνει τώρα η κυβέρνηση».

    [04] "Στην πυρά η κοινωνία"

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τόνισε ότι «σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της. Αυτό όμως που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες».

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη - και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή».

    Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας των Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρεια Πράσινη Συμμαχία, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση και ο πολιτικός συντονισμός για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στις συνέπειές της.

    Στην ομιλία του στη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στις σημερινές συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης, τα μέτρα που προωθούνται όχι μόνο δεν θα βγάλουν την Ελλάδα από τη δημοσιονομική κρίση, αλλά θα βυθίσουν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια και την ανεργία».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η περιοριστική πολιτική, θα επιδεινώσει τα προβλήματα του χρέους και των ελλειμμάτων, αφού τα μέτρα που προωθούνται δεν έχουν κανέναν αναπτυξιακό χαρακτήρα», ενώ, όπως είπε, ούτε οι κερδοσκοπικές πιέσεις πρόκειται να σταματήσουν, αφού οι αγορές λειτουργούν σαν τους καρχαρίες. «Όσο πιο πολύ τους ταΐζεις, τόσο πιο απαιτητικοί γίνονται», είπε.

    Σημείωσε ακόμη ότι η εναλλακτική λύση σε εθνικό επίπεδο θα ήταν μια προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που συναποφάσισαν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να κινηθεί σε νέους άξονες, με ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, διασφάλιση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και επενδύσεις σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι άμεσες δανειακές ανάγκες, οι οποίες λόγω των κερδοσκοπικών πιέσεων ικανοποιούνται με πολύ υψηλά επιτόκια, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου ή με άλλους ανάλογους τρόπους.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο, πάνω στο οποίο δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή, αν όχι παγκόσμια, επιστροφή σε ένα «νέο» νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, που θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό των εθνικών κρατών, της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών.

    Εξ άλλου, σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται τα εξής:

    "Με περισσή ωμότητα και κυνισμό η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία μεταπολιτευτικά. Η κυβέρνηση υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποτάσσοντας την ελληνική οικονομία στις διαθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών και του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.

    Ο σημερινός δημοσιονομικός στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας είναι απόρροια του σημερινού νεοφιλελεύθερου πλαισίου της Ε.Ε.

    Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα βυθίσουν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα, αποτελούν δε μέρος μιας καθολικής επίθεσης με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εισοδημάτων και του ασφαλιστικού συστήματος .

    Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και βάθυναν τις στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου .

    Ο μαζικός και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή των μέτρων είναι ο μόνος δρόμος αλλά και η ελπίδα για μια άλλη πορεία της χώρας και της Ευρώπης Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε νέο κα νέα να βρεθεί από αύριο στους δρόμους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 March 2010 - 13:30:56 UTC