Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο"
  • [02] Αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [03] "Απορρίπτονται ασυζητητί"
  • [04] "Ακύρωση των κατακτήσεων"

  • [01] "Θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο"

    Την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι "τα μέτρα δεν είναι μίγμα σωτηρίας για την οικονομία, αλλά την παραλύουν και τραυματίζουν τον κοινωνικό ιστό".

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: "στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν πάνω από όλα οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και κυρίως αυτά που δεν έκανε" και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η ευθύνη του σημερινού ΠΑΣΟΚ την οποία δεν μπορεί να την μεταθέσει σε άλλους. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά και έχουν διαχρονική ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ασφαλώς και η Νέα Δημοκρατία. "Η Νέα Δημοκρατία διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε, σήμερα έχει γυρίσει σελίδα, δεν απολογούμαι για κανέναν, κοιτάζω το μέλλον. Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού που αντί να κοιτάζει το μέλλον ασχολείται μόνο με το χθες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "φυγομάχησε", γιατί τα μέτρα δεν τα ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αλλά ο εκπρόσωπός του. Πρόσθεσε ότι αν ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει τα μέτρα νωρίτερα θα ήταν ηπιότερα, λιγότερο επώδυνα και δεν θα τα επέβαλαν οι κοινοτικοί ελεγκτές. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο δανεισμός με αυξημένα επιτόκια μας στοίχισε περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι: "τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση γιατί θα χαθεί το 25 με 30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών καθώς επίσης αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις". Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι χρειάζεται άλλο μίγμα πολιτικής για να βγούμε από την κρίση και ότι χρειάζεται περιστολή της δημόσιας σπατάλης. Ειδικότερα είπε ότι η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ, απορρίπτει κάθε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτει την περικοπή του 14ου μισθού και αντιπροτείνει μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και στα ποτά, μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

    Σημείωσε με έμφαση ότι: "κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης με μέτρα που δίνουν ανάσες στην αγορά". Ως θετική κατεύθυνση πρότεινε την πιο θαρραλέα περιστολή της δημόσιας σπατάλης, την τόνωση της αγοράς, την λήψη μέτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

    Για τη δική του στάση ανέφερε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε υπεύθυνη στάση, παρακίνησε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και πρότεινε ήδη πριν από 3 μήνες διαφορετικό μίγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Δηλώσεις Π.Παναγιωτόπουλου

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία, δήλωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όχι δια του πρωθυπουργού αλλά δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης για να διευκολυνθεί ο δανεισμός της χώρας.

    Ωστόσο, τόνισε πως δεν θα φέρουν ανάπτυξη και πρόσθεσε πως αν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της αγοράς είναι άμεσος ο κίνδυνος να βυθιστεί η οικονομία της χώρας σε μεγαλύτερη ύφεση, με τραγικά αποτελέσματα για όλους.

    Επανέλαβε πως για την ΝΔ η κυβέρνηση επέλεξε λανθασμένο μίγμα μέτρων και πολιτικής και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί και ζητά προσωπικά από τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει άμεσα τα 23 μέτρα - ανάσες για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της αγοράς.

    Πρόσθεσε πως ο Αν. Σαμαράς ξεκαθάρισε χθες ότι η ΝΔ αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί, τονίζοντας ότι αυτή την ευθύνη την πλήρωσε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

    "Από κεί και πέρα δεν θα επιτρέψουμε, ως ΝΔ, ούτε να συσκοτίζεται, ούτε να τεμαχίζεται, ούτε να παραποιείται η αλήθεια", συνέχισε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στους ώμους του.

    Πρόσθεσε ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν καθοριστικής σημασίας και ο τόπος έχασε πολύτιμο χρόνο, λόγω "της αβουλίας, της ατολμίας, της αδράνειας, της ασυνέπειας, της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

    Στη συνέχεια ο κ.Παναγιωτόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες δηλώσεις του πρωθυπουργού, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, και του υπουργού Οικονομίας, από τις οποίες, όπως είπε, προκύπτει το μέγεθος της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας, που χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

    "Τότε ήξερε, αλλά δεν έλεγε την αλήθεια;", ρώτησε με αφορμή δήλωση του πρωθυπουργού, στη συνέντευξή τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθύμισε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής διατύπωσε προεκλογικά πρόγραμμα στο οποίο πρότεινε λήψη οδυνηρών μέτρων.

    "Οι δεσμεύσεις αυτές ξεχάστηκαν", είπε, επίσης, με αφορμή όσα είχε πει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις 14 Ιανουαρίου ότι δεν θα υπάρχουν περικοπές επιδομάτων στους χαμηλόμισθους.

    Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θα δηλώσει στη Βουλή ποιες ρυθμίσεις και ποια άρθρα θα ψηφίσει και ποια θα καταψηφίσει.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η ΝΔ λέει όχι στην αύξηση του ΦΠΑ, σε κάθε αύξηση φορολογίας στα καύσιμα και στην περικοπή του 14ου μισθού και προτείνει μεγαλύτερη φορολογία στα ποτά, τον καπνό, τα είδη πολυτελείας και, επίσης,προτείνει την αύξηση των εσόδων του δημοσίου από την αξιοποίηση της περιουσίας και την περικοπή λειτουργικών εξόδων του κράτους.

    Ανέφερε επίσης ότι η ΑΔΕΔΥ υπέδειξε στον πρωθυπουργό εκατοντάδες κωδικούς που αποτελούν σπατάλη.

    Επιπρόσθετα τόνισε ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι μέτρα - ανάσες για την οικονομική δραστηριότητα, αλλά κι άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και επίσης να ληφθεί μέριμνα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

    Επεσήμανε δε ότι πρέπει να ζητηθεί από την ελληνική ναυτιλία να προσφέρει στον τόπο κάτι που, όπως είπε, η ναυτική οικογένεια έχει διάθεση να το κάνει, αλλά τα όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση με την τριχοτόμηση του ΥΕΝ δεν βοηθούν.

    Ερωτηθείς αν η ΝΔ στηρίζει τις κινητοποιήσεις είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει στην αυτονομία των κοινωνικών αγώνων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Πρόσθεσε δε ότι ο ανεξάρτητος συνδικαλισμός δεν είναι αυτός που εγκλωβίζεται από προτροπές ή απαγορεύσεις κομμάτων και επανέλαβε πως αν η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2009 είχε πάρει τα σωστά μέτρα θα ήταν κατά πολύ ηπιότερα.

    Για τις επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς αυτή την ώρα βάζει πλάτη στον τόπο και δεν στηρίζει την κυβέρνηση.

    "Ο Αντώνης Σαμαράς μπαίνει μπροστά και φοράει τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Ως ΝΔ ευχόμαστε ο πρωθυπουργός να πετύχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι του έχουμε δώσει λευκή επιταγή",συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση για τη φράση του Αντώνη Σαμαρά ότι η ΝΔ γύρισε σελίδα και δεν απολογείται σε κανένα, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είπε το αυτονόητο, ξεκαθαρίζοντας ότι εκεί που έφταιξε η ΝΔ έχει αναλάβει τις ευθύνες της και πλήρωσε στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    "Ό,τι είχε να πει γι' αυτά που έγιναν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου το είπε. Μίλησε για σφάλματα, για αυτοκριτική. Η ΝΔ τιμωρήθηκε στις εκλογές. Από κεί και πέρα ο νέος αρχηγός οφείλει να κοιτάει το παρόν και το μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει αποκήρυξη κανενός. Σημαίνει καθαρές κουβέντες και συνολική συστράτευση", επεσήμανε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν σχολιάζει άλλα κόμματα και υπογράμμισε πως η κοινωνία αντιμετωπίζει βαθύτατη κρίση και οφείλει κάθε υπεύθυνη δύναμη να τοποθετείται υπεύθυνα.

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποστρατειών στις Ενοπλες Δυνάμεις και την ΕΛΑΣ συνιστούν κομματικές προγραφές εναντίον αξιόλογων και διακεκριμένων στελεχών που το μόνο "κακό" που έχουν είναι ότι δεν είναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για απόπειρα κομματικού ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία πρώην εργαζομένων, απολυμένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να τιμάει την υπογραφή του και ζήτησε να τηρηθούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τους συγκεκριμένους εργαζομένους, αναφέροντας ότι "οι σχετικές αποφάσεις είναι νομιμότατες".

    [02] Αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι το μηχανογραφικό δελτίο των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄), που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr.

    To μηχανογραφικό δελτίο θα έχει τις ακόλουθες μεταβολές σε σύγκριση με το περσινό:

    1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα, τα οποία λειτουργούσαν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

    α) Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, στο 4ο και στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

    β) Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

    γ) Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

    2. Στις στρατιωτικές σχολές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προστίθενται τα παρακάτω τμήματα:

    α) Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

    β) Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, η οποία εντάσσεται στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

    3. Κατάτμηση του τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας:

    α) Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το οποίο παραμένει στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    β) Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, το οποίο παραμένει στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    4. Τα παρακάτω τμήματα μετονομάζονται ως ακολούθως:

    α) Το Τμήμα Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που ανήκει στο 1ο επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης.

    β) Το Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ανήκει στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων.

    5. Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, η ένταξη των παρακάτω τμημάτων σε επιστημονικά πεδία, μεταβάλλεται ως ακολούθως:

    α) Το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκτός από το 4ο επιστημονικό πεδίο εντάσσεται και στο 2ο πεδίο

    β) Τα παρακάτω Τμήματα ΤΕΙ θα παραμείνουν στο 5ο επιστημονικό πεδίο και επιπλέον θα ενταχθούν και στο 4ο:

  • Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου

  • Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Πάτρας (με έδρα την Αμαλιάδα)

  • Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα τη Λευκάδα)

  • Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τα Γρεβενά).

    6. Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, η ένταξη των παρακάτω τμημάτων σε επιστημονικά πεδία, μεταβάλλεται ως ακολούθως:

    α) Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαγραφεί από το 2ο επιστημονικό πεδίο και θα παραμείνει μόνο στο 4ο πεδίο.

    β) Τα παρακάτω Τμήματα ΤΕΙ θα παραμείνουν στο 2ο επιστημονικό πεδίο, θα διαγραφούν από το 4ο και θα ενταχθούν και στο 3ο πεδίο:

  • Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα)

  • Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

  • Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας

  • Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου (με έδρα την Άρτα)

    -

    [03] "Απορρίπτονται ασυζητητί"

    Έχει μεγάλη σημασία να δοθεί μια άμεση και δυναμική απάντηση στα συγχαρητήρια της κ. Μέρκελ και στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ότι οι εργαζόμενοι στηρίζουν τα μέτρα, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας ταυτόχρονα χαιρετισμό και μήνυμα υποστήριξης προς όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, γιατί όπως είπε, οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, απορρίπτονται ασυζητητί και υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις, για να πετύχουν κάποιους από τους στόχους που θέτουν, πρέπει να έχουν συνέχεια.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ ζητά να ληφθεί απόφαση της Βουλής, με την οποία θα καταργούνται οριστικά οι βουλευτικές συντάξεις και προτείνει οι βουλευτές να ασφαλίζονται και η θητεία τους να ταυτίζεται με συντάξιμα χρόνια.

    Επίσης, θα προτείνει και με πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή να καταργηθούν οι αμοιβές των βουλευτών και η συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές, γιατί όπως είπε, η δουλειά τους είναι να συμμετέχουν σε επιτροπές και γι' αυτό δεν χρειάζεται πρόσθετη αμοιβή.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι, όλοι στο ΚΚΕ, νοιώθουμε ότι έχουμε ιστορική ευθύνη για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με στόχο να μπουν και νέες δυνάμεις στους πολιτικούς αγώνες, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα κάνει σοβαρά βήματα μπροστά και θα καταφέρει να αποσπάσει νέες κατακτήσεις αλλά και να προκαλέσει πολιτικές ανακατατάξεις.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις χωριστές συγκεντρώσεις, είπε ότι το κίνημα είτε μια συγκέντρωση γίνει είτε δέκα είναι διασπασμένο, διότι δεν έχει διαμορφώσει μια πλειοψηφική γραμμή ότι δηλαδή, από τη μία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη ο λαός, ή, από τη μια τα μονοπώλια και από την άλλη ο λαός.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι έχουν ολέθριες ευθύνες, για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ είναι μια λύση, αλλά σε συνδυασμό με μια διαφορετική εξουσία γιατί από μόνη της η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι λύση.

    Αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ, τότε μπορεί να πάρει μεγάλη ώθηση το λαϊκό κίνημα προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής αλλαγής. Ωστόσο, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων η κ. Παπαρήγα, τόνισε την ανάγκη να υποστεί ρήγματα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, λέγοντας χαρακτηριστικά "ή αυτοί ή εμείς".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη, ότι το υψηλό χρέος της χώρας και τα ελλείμματα δεν οφείλονται απλά στα λαμόγια όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου, αλλά στο γεγονός ότι τα ίδια μέτρα ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, άρα πρόσθεσε, είναι πολιτική και όχι απλά λαμογιά με στόχο, τα επόμενα πενήντα χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο γενικότερα να εξασφαλίσουν φθηνή εργατική δύναμη.

    [04] "Ακύρωση των κατακτήσεων"

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου σχετική με τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, αφού τα χαρακτήρισε "άδικα, βάρβαρα και εγκληματικά" και κάλεσε σε κοινό αγώνα τόσο την ηγεσία του ΚΚΕ όσο και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες προκειμένου να μην περάσουν, ενώ υπογράμμισε ότι "οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την ελληνική κοινωνία και για το μέλλον της χώρας".

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί".

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε τις χθεσινές εξαγγελίες σαν τα πιο σκληρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά και σαν "απόπειρα ακύρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές ιδέες και βρίσκεται σε σύμπτωση απόψεων με τον κ. Καρατζαφέρη, έχει εγκαταλείψει τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, υιοθετώντας βάρβαρα μέτρα που θα οδηγήσουν την κοινωνία σε τέλμα, με την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας".

    Εξ άλλου, κατηγόρησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι έχουν μεταμορφωθεί σε "επαγγελματίες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής" και για τα ίδια τα μέτρα είπε ότι δεν έχουν κανένα ηθικό και νομικό έρεισμα.

    Επεσήμανε ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι μικρές επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν όσοι κέρδιζαν ιλιγγιώδη ποσά τα προηγουμενα χρόνια και συνεχίζουν και τώρα. Και αναφέρθηκε στις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ανώνυμες εταιρίες, την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και στις αμυντικές δαπάνες.

    "Είναι εξοργιστική η υποκρισία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από την κρίση και αυτή συνίσταται στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 40-45%, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη φορολόγηση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, την περικοπή των στρατιωτικών δαπανών, τη θέσπιση του "πόθεν έσχες" στην αγορά των μετοχών και των ομολόγων, στην άμεση και καθολική απαγόρευση των off-shore εταιριών στη χώρα μας.

    Εξ άλλου, απευθυνόμενος τόσο προς την ηγεσία του ΚΚΕ όσο και προς τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ - των οποίων δεν απέκρυψε τις ευθύνες - υπογράμμισε ότι αυτή την ώρα "πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα κοινωνικό συνασπισμό - μέτωπο που θα μπλοκάρει τα κυβερνητικά μέτρα, για ένα κοινό αγώνα που θα σώσει το λαό από την λαίλαπα που έρχεται", προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα του αγώνα και όχι ο διχασμός.

    Κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου να καταθέσουν από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αναφορικά με την ψήφιση των έκτακτων μέτρων και παράλληλα κάλεσε και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ακούσουν τη συνείδησή τους και "να μην ψηφίσουν μέτρα εγκληματικά για το λαό".

    Τέλος, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα "τα πάντα είναι ανοιχτά σε επίπεδο τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο από τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα έχει άμεση συνέπεια και για την ίδια την Ενωση που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ανάμεσα στο μοντέλο σεβασμού των κοινωνικών κατακτήσεων και στο αυταρχικό μοντέλο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 March 2010 - 13:30:39 UTC