Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΚΑ: Ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγών
  • [02] Υποτυπώδης η λειτουργία της επιτροπής για το ξέπλυμα "μαύρου χρήματος"
  • [03] Στην τελική ευθεία ο "Καλλικράτης"
  • [04] Καντάφι: Να διχοτομηθεί η Νιγηρία
  • [05] Οι μικροί επιστήμονες της Μυτιλήνης και ο δορυφόρος..."Ικαρομένιππος"
  • [06] "Πάλη για την ανατροπή"
  • [07] "ΝΑ πάμε απευθείας στο Δ.Ν.Τ."
  • [08] "Σηκώνουν το βάρος"
  • [09] Διακοπές ρεύματος
  • [10] Μετά το Πάσχα στη Βουλή
  • [11] Με στόχο τη νίκη

  • [01] ΙΚΑ: Ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγών

    Ξεκινά η πρώτη φάση ηλεκτρονικoύ ελέγχου συνταγογράφησης που περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα και από 1/5/2010 σε όλη την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα σκανάρει 135.000 συνταγές την ημέρα και θα εκκαθαρίζει τις συνταγές του μήνα μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πρώτο χρόνο. Μέχρι τώρα η διαδικασία έπαιρνε μήνες με πολλά σφάλματα και αμφίβολα αποτελέσματα γιατί γινόταν χειρόγραφα (2.700.000 συνταγές κάθε μήνα )

    Από 1/6/2010 ξεκινά σε όλη την Ελλάδα και για τα υπόλοιπα ταμεία ενώ γίνεται προσπάθεια και για νωρίτερα.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: "Αποτελεί προπομπό ενός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πηγή, δηλαδή στο γιατρό, όπως έχουμε δεσμευτεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κάτι για το οποίο θα είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι.

    Η τωρινή φάση δίνει το μήνυμα ότι κανείς πια δε μπορεί να συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα. Ήδη τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του οι ενδείξεις μιλούν για 10% ίσως και λίγο παραπάνω, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με το σύστημα φιλοδοξούμε να βάλουμε τέρμα σε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς που ταλανίζουν το χώρο του φαρμάκου και έχουν εκτινάξει τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το φάρμακο σε ποσά πάνω από 6.000.000 ευρώ.

    Παράλληλα με την αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι φαινόμενα σαν αυτά που ΄΄βλέπει΄΄ τώρα πια το σύστημα (π.χ. γιατρός που συνταγογραφεί έως και 100 ή και 200 φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών της περιοχής), δεν είναι αποδεκτά.

    Τέλος, διασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς αφού εν τέλει μειώνουμε την υπερσυνταγογράφηση και τη προκλητή ζήτηση που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους".

    Αποφάσεις περικοπών υγείας

    Το ΙΚΑ μειώνει τις δαπάνες, μεταξύ άλλων, υποκοστολογώντας υλικά των οποίων οι τιμές είχαν ξεφύγει, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Τις νέες αυτές τιμολογήσεις θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Φ.Κ.Α.

    "Οι νέες αυτές τιμές αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και πρέπει να επεκταθούν και στα δημόσια νοσοκομεία. Η αρμόδια υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα επεκτείνει το μέτρο αυτό εντός των επόμενων ημερών. Είναι φανερό πως η υποκοστολόγηση δεν σταματά εδώ, αλλά θα καλύψει όλα τα υλικά και τις σχετικές υπηρεσίες" τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΙΚΑ για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας:

    - Υλικά για επεμβάσεις καταρράκτη

    Μείωση κόστους των υλικών κατά 50-60%

    Προσδοκώμενο όφελος: 15.000.000 ευρώ

    - Υλικά αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αγγείων (στεντ - μπαλόνια)

    Μείωση κόστους κατά 60%

    Προσδοκώμενο όφελος: 30.000.000 ευρώ

    - Υλικά λαπαροσκοπικών επεμβάσεων

    Μείωση κόστους κατά 30%

    Προσδοκώμενο όφελος: 6.000.000 ευρώ

    - Κατάργηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης

    (ηλεκτρόδια εξάχνωσης - συρρίκνωση ιστών)

    Προσδοκώμενο όφελος: 600.000 ευρώ

    - Υλικά για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις περιφερικών αγγείων

    Η μείωση κόστους αφορά επεμβάσεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια - κλινικές. Ανάλογη ενέργεια πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για τα νοσοκομεία (συναρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας).Τα οικονομικά οφέλη θα προκύψουν κατά την εκκαθάριση των νοσηλείων μέσα στους επόμενους 3 - 4 μήνες.

    Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι παρακάτω αποφάσεις:

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για χειρουργικά ορθοπεδικά υλικά, υλικά σπονδυλοδεσίας, υλικά οστεοσύνθεσης.

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής για συσκευές. υποστήριξης αριστεράς και δεξιάς κοιλίας (τεχνητή καρδιά). Το κόστος των οποίων φτάνει τις 180 - 206.000 ευρώ.

    - Μείωση κόστους σε βηματοδότες όλων των τύπων.

    - Καθορισμός ανώτατης αποδιδόμενης τιμής σε στεντ ενδοσκοπικά και ουρολογικά.

    [02] Υποτυπώδης η λειτουργία της επιτροπής για το ξέπλυμα "μαύρου χρήματος"

    Κάθε χρόνο στέλνονται στην Επιτροπή Καταπολέμησης για το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» περίπου 2.300 «ύποπτες υποθέσεις» και άλλες περίπου 700 συμπληρωματικές αναφορές. Όλες αυτές τις περιπτώσεις καλούνται να τις διερευνήσουν συνολικά 28 άτομα, όσο και το στελεχιακό δυναμικό της Επιτροπής. Δηλαδή, 600 υποθέσεις ετησίως, αντιστοιχούν στο κάθε άτομο. Επιπλέον, η Επιτροπή δεν διαθέτει έως σήμερα ένα σύστημα βάσης δεδομένων για να κάνει διασταύρωση στοιχείων. Δεν υπάρχει αναβαθμισμένη βάση λογισμικού. Και το υπάρχον λογισμικό, που της χορηγήθηκε δωρεάν από μια αμερικανική εταιρία, είναι σε πρωτόγονη κατάσταση.

    Την εικόνα των ελλείψεων, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και δίκτυο πληροφοριών, μετέφερε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, Στέλιος Γκρόζος, που κλήθηκε να παρουσιάσει την έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2009.

    Γι αυτή την εικόνα, η Διεθνής Ένωση Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος (FAFT) έχει κατατάξει την Ελλάδα στη γκρίζα ζώνη. Η Επιτροπή Θεσμών, δια στόματος του προέδρου της, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, δεσμεύτηκε να «απαιτήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει μπροστά κάποια θέματα».

    Χαρακτηριστικές ήταν πολλές από τις αναφορές του κ. Γκρόζου για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Επιτροπή, στην οποία προϊσταται.

    «Δυσκολευόμαστε στη διασταύρωση στοιχείων. Η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει προσέξει την επιτροπή, δεν ξέρω γιατί. Θέλω τη βοήθεια σας. Αν μου φέρουν 15 υπαλλήλους, τα αποτελέσματα θα είναι υπαρκτά. Θα "πετάει" η Επιτροπή. Μου υποσχέθηκαν να μου δώσουν δέκα άτομα. Περιμένω. Πριν καιρό μού είπαν να μού στείλουν ένα άτομο. Ήταν νοσοκόμος στο επάγγελμα. Τους απάντησα, "δεν χρειάζομαι νοσοκόμο. Χρηματοοικονομικό αναλυτή χρειάζομαι"», είπε ο κ. Γκρόζος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.

    «Σε ένα κράτος, που έχει ένα εκατομμύριο υπαλλήλους, πρέπει να γίνεται μάχη για να έρθουν στην Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δέκα άτομα; Η Επιτροπή είναι, ως θεσμός, φενάκη, εφημερίδες, κανάλια αγοράζονται με λεφτά άγνωστης προέλευσης, είτε προέρχονται από Κύπρο, είτε από αλλού, και εμείς δεν τολμάμε να πιάσουμε κανέναν; Η επιτροπή, που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό, να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά της;», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ένα ακόμα πρόβλημα, που προσδιόρισε ως σημαντικό ο κ. Γκρόζος, είναι ότι την ευθύνη της απόδειξης για μία υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος φέρει η Επιτροπή και όχι ο ελεγχόμενος. Ανέφερε, δε, δύο περιπτώσεις:

    ««Βρήκα έναν τσιγγάνο με 650.000 ευρώ καταθέσεις. Τον ψάχνουμε. Καθαρό το ποινικό του μητρώο. "Είναι νόμιμα", μας λέει. "Εσείς πρέπει να αποδείξτε ότι είναι παράνομα". Και είναι πάρα πολλά τα περιστατικά, που δεν μπορούμε να το κάνουμε.

    Γιατρός, χειρουργός του ΕΣΥ. Βρήκαμε ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό έμπαιναν 16.000 με 17.000 κάθε μήνα, για 5 -6 χρόνια. Μαζεύτηκαν γύρω στα 900.000 ευρώ. Τον ψάχνουμε τον γιατρό, ποινικά, αστυνομικά, τίποτα. Τον φωνάξαμε στην Επιτροπή. Είπε ότι είναι από άσκηση ψιλό-ιδιωτικής ιατρικής, που κάνει τα απογεύματα. Ασφαλώς και δεν τον πιστέψαμε και ασφαλώς είναι από φακελάκι. Πολλά λεφτά. Κλασική τυπολογία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ψάξαμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να μπορέσουμε να του δεσμεύσουμε τα λεφτά. Στον εισαγγελέα δεν μπορούσαμε να στείλουμε την υπόθεση, ως δωροδοκία, γιατί δεν είχαμε αποδεικτικά στοιχεία. Θα έμπαινε στο αρχείο. Έστειλα, λοιπόν, τον φάκελο στην Υπηρεσία Ειδικού Ελέγχου και τους είπα να το δεχθούν ως εισόδημα από άσκηση επαγγέλματος. Του επέβαλαν πρόστιμο 1,5 εκ. ευρώ. Το ίδιο έκανα και με τον τσιγγάνο. Μόνο από πλευράς "πόθεν έσχες" ελέγχονται. Τι θα πει τσιγγάνος με 650.000 ευρώ; Τον έστειλα για ΥΠΕΕ».

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του προηγούμενου χρόνου -όπως υπογράμμισε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης- από τις 2.049 αναφορές ύποπτων συναλλαγών, οι 1.573 τέθηκαν στο αρχείο, σε 310 συνεχίζονται οι έρευνες και μόλις οι 166, ποσοστό 8%, στάλθηκαν στον εισαγγελέα. Και η απάντηση, όπως ανέφερε ο κ. Γκρόζος, θα δοθεί σε 4 -6 χρόνια.

    Τόσο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, επισήμαναν και το υπαρκτό πρόβλημα της πολυδιάσπασης του ύψους των καταθέσεων σε διάφορες τράπεζες και της διασταύρωσης στοιχείων από τις ίδιες τις τράπεζες για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

    Όπως τόνισαν, καθώς ο νόμος υποχρεώνει τις τράπεζες να ενημερώνουν την Επιτροπή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» για καταθέσεις πάνω από 15.000 ευρώ, επιλέγεται η λύση των μικρών ποσών, από τους συναλλασσόμενους, για να μην αποτελούν αντικείμενο έρευνας.

    «Το όλο σύστημα πάσχει. Πρέπει κάτι να κάνουμε, αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το "μαύρο χρήμα", και άμεσα. Η FAFT έχει κάνει, από το 2007, 13 συστάσεις», σημείωσε ο κ. Τσούρας.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται η Επιτροπή, προτάσεις για την αποτελεσματική και σωστή λειτουργία της.

    «Περιμένουμε να έχουμε και τις προτάσεις της Επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα απαιτήσουμε από τη κυβέρνηση να πάνε μπροστά κάποια πράγματα», τόνισε.

    [03] Στην τελική ευθεία ο "Καλλικράτης"

    Ηγγικεν η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία του προγράμματος "Καλλικράτης", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως το πρόγραμμα αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης, του κράτους και κατά συνέπεια και της κοινωνίας.

    Ο κ. Ραγκούσης έδωσε το χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου "Καλλικράτης". Οπως είπε, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων. Τέλος, εντός του Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.

    Ως προς την ουσία, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δήμοι με τον "Καλλικράτη" αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο:

    -πολεοδομικές αρμοδιότητες

    -πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)

    -αρμοδιότητες υγείας

    -προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια

    -αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ). "Το σχολείο γίνεται υπόθεση των δήμων", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών

    -αρμοδιότητες εμπορίου. Εκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών

    -αρμοδιότητες ανάπτυξης. Εργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα

    -αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων

    Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ.

    Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

    Οπως επεσήμανε ο υπουργός, θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.

    Οσον αφορά τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370, ενώ οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, τόνισε πως ο κ. Ραγκούσης έβαλε ψηλά τον πήχυ, γεγονός που τον χαροποιεί, αλλά αν δει πως ο πήχυς κατεβαίνει, η ΚΕΔΚΕ θα είναι αντίθετη.

    [04] Καντάφι: Να διχοτομηθεί η Νιγηρία

    Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι υποστήριξε ότι η Νιγηρία πρέπει να "διχοτομηθεί" σε δύο χώρες, μια Χριστιανική και μια Μουσουλμανική, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της διαδογματικής βίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο JANA χθες Τρίτη.

    Ο Καντάφι πρότεινε η Νιγηρία να ακολουθήσει το "υπόδειγμα" του χωρισμού της Ινδίας με το Πακιστάν--το οποίο είχε ιδρυθεί το 1947 από το Μοχάμεντ Άλι Τζίνα.

    "Το μόνο που θα μπορούσε να θέσει ένα τέλος στην αιματοχυσία. . . είναι η εμφάνιση ενός νέου Μοχάμεντ Άλι Τζίνα, ο οποίος θα ίδρυε ένα κράτος για τους Μουσουλμάνους κι ένα άλλο για τους Χριστιανούς", είπε ο Καντάφι σε Αφρικανούς φοιτητές, περιλαμβανομένων και φοιτητών από τη Νιγηρία.

    "Η επώδυνη κατάσταση που υπομένει η Νιγηρία μοιάζει με την κατάσταση στην Ινδική υποήπειρο πριν το 1947, την εποχή των σφαγών μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων", είπε ο Καντάφι.

    Ο διχασμός της Ινδίας και η δημιουργία του Πακιστάν είχε συνέπεια έως και 1 εκατ. άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, να αναφερθούν χιλιάδες βιασμοί και πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι ένθεν κακείθεν των νέων συνόρων να μείνουν άστεγοι.

    Ο Καντάφι κάλεσε τον [πρώην] πρόεδρο της Νιγηρία Ολεσεγκούν Ομπασάντζο να ηγηθεί των προσπαθειών για το σχηματισμό μιας χριστιανικής χώρας στο νότο, με το Λάγκος πρωτεύουσα, και μιας μουσουλμανικής στο βορρά, με πρωτεύουσα την Αμπούτζα. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ειρηνικά να χωρίσουν τους πετρελαϊκούς και τους άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας.

    Εκατοντάδες Νιγηριανοί --περίπου 500 κατά μια πηγή-- σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διαδογματικές ταραχές στην πολιτεία Πλατό, όπου τον Ιανουάριο είχαν βρει το θάνατο άλλοι 300 άνθρωποι σε εκτεταμένα επεισόδια.

    [05] Οι μικροί επιστήμονες της Μυτιλήνης και ο δορυφόρος..."Ικαρομένιππος"

    Το δικό τους πραγματικό μίνι δορυφόρο, σε διαστάσεις ενός κουτιού αναψυκτικού, θα εκτοξεύσουν στο διάστημα μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, που επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) να συμμετάσχουν στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat, ανάμεσα σε δέκα συνολικά ομάδες μαθητών από χώρες-μέλη της ESA.

    Σε ένα κουτάκι, που δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των αναψυκτικών, βάρους μόλις 350 ml, οι μαθητές θα πρέπει να προσαρμόσουν τον βασικό μηχανισμό του δορυφόρου, δηλαδή έναν μίνι ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν πομπό και αισθητήρες, που θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες και να μετρήσουν σε πραγματικούς αριθμούς την πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία, τους ρύπους της ατμόσφαιρας, στην οποία θα βρίσκεται ο δορυφόρος.

    Οι μικροί επιστήμονες θα συγκεντρωθούν, τον Αύγουστο, στη Νορβηγία, απ' όπου, από τη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, Άντεα, θα εκτοξεύσουν τους δορυφόρους πάνω σε πυραύλους Ιντρούντερ, σε ύψος 1.000 μέτρων πάνω από τη Γη. Η εκτόξευση θα θεωρηθεί επιτυχής, εάν ο δορυφόρος δεν καταστραφεί μέχρι να φτάσει στον προορισμό του και εάν επιστρέψει και πάλι στη Γη ασφαλής, αφού έχει αποστείλει προηγουμένως όλα τα απαραίτητα δεδομένα.

    «Μόλις ο δορυφόρος φτάσει στα 1.000 μέτρα θα ξεκινήσει η πτώση του προς το έδαφος. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να καταφέρει να στείλει με τον πομπό του σε ειδικά προγραμματισμένο υπολογιστή που θα διαθέτουμε, όλες εκείνες τις πληροφορίες που ζητά ο διαγωνισμός. Για να το πετύχουμε αυτό προσπαθούμε να προσαρμόσουμε πάνω στον μίνι δορυφόρο ένα αλεξίπτωτο, που θα κάνει την επιστροφή του σε μας ελεγχόμενη» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος καθηγητής Φυσικής της ομάδας των μαθητών του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, Γιώργος Κοντέλλης.

    Οι προετοιμασίες των μαθητών του ακριτικού νησιού είναι πυρετώδεις και ήδη ξεκίνησαν τις δοκιμές πίεσης και θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, ενώ το εργαστήριο στο σχολείο τους έχει μετατραπεί, με τη βοήθεια του καθηγητή τους, σε κέντρο επιχειρήσεων του διαστήματος.

    Η ελληνική ομάδα, με την ονομασία «Ικαρομένιππος», είναι έτοιμη να βιώσει το πρώτο πραγματικό διαστημικό project-έργο. Οι μαθητές έχουν ετοιμάσει σχετικό blog στο διαδίκτυο, όπου μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους με άλλους συνομηλίκους τους, με τους συναγωνιστές τους στα σχολεία της Ευρώπης και με την κοινότητα του νησιού τους, η οποία δεν έχει μείνει αδιάφορη στην προσπάθεια του σχολείου να ανεβάσει την Ελλάδα στα ύψη.

    Ηδη, ο δήμος Μυτιλήνης εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια των μαθητών, καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς τους στη Νορβηγία, ενώ το πανεπιστήμιο Αιγαίου, προτίθεται να προσφέρει επιστημονική υποστήριξη στο έργο τους.

    Συγκεκριμένα, το τμήμα Περιβάλλοντος θα υποστηρίξει την πρόταση που κατέθεσε στην ESA η ελληνική ομάδα και αφορά τη διερεύνηση συνθηκών για την ύπαρξη ζωής σε έναν υποτιθέμενο πλανήτη.

    «Υπάρχουν διάφορες σκέψεις, όπως να εξοπλίσουμε τον δορυφόρο με ένα θρεπτικό υλικό, ώστε να συλλέξει μικρόβια. Κάποιος μαθητής πρότεινε την τοποθέτηση ρομποτικού βραχίονα για τη συλλογή δειγμάτων από το έδαφος. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα πρόσθετε επιπλέον βάρος στον δορυφόρο, ο οποίος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 350 ml», διευκρίνισε ο κ.Κοντέλλης.

    Οι μαθητές θα διαχειρίζονται από το έδαφος πρόγραμμα μαθηματικής επεξεργασίας των δεδομένων που θα στείλει ο δορυφόρος. Οι τιμές θα θεωρηθούν έγκυρες εάν προσεγγίζουν τα νούμερα που είναι ήδη γνωστά στην επιστημονική κοινότητα. Στο τέλος, θα πρέπει να παρουσιάσουν ενώπιον των υπολοίπων ομάδων τα ευρήματα και τα συμπεράσματα από την έρευνά τους. Η νικήτρια ομάδα θα επιλεγεί με κριτήρια την κατασκευή του δορυφόρου, τα αποτελέσματα, την επιστημονική αρτιότητα και το ομαδικό πνεύμα.

    Ικαρομένιππος, ο πρώτος ήρωας επιστημονικής φαντασίας της αρχαιότητας

    Η ομάδα της Μυτιλήνης διάλεξε την ονομασία «Ικαρομένιππος», ευελπιστώντας ότι ο ήρωας του Λουκιανού και η φαντασία του θα τους οδηγήσουν σε ένα μαγικό ταξίδι γνώσης, εάν όχι στη νίκη.

    Ο Ικαρομένιππος, ήταν ο ήρωας του πρώτου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας που έγραψε στην αρχαιότητα (160 μ.Χ.) ο σοφιστής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς. Πρόκειται για παρωδία των ταξιδιωτικών μυθιστορημάτων που ήταν αγαπητά κατά τους Αυτοκρατορικούς χρόνους, ένα είδος «σατιρικής επιστημονικής φαντασίας». Πραγματεύεται ένα φανταστικό ταξίδι του Ικαρομένιππου στη Σελήνη, την οποία ο Λουκιανός παρουσιάζει κατοικημένη από αλλόκοτα όντα. Παρά τον κωμικό χαρακτήρα του έργου, ο Λουκιανός αναπτύσσει τις «τερατολογίες» του με τέτοια μαεστρία, ώστε θεωρήθηκε πρόδρομος των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, ιδιαίτερα του Ιουλίου Βερν.

    Και Λύκειο της Θεσσαλονίκης «βλέπει» προς το διαγωνισμό

    Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός CanSat έχει εμπνεύσει μαθητές και του 2ου Λυκείου Πολίχνης της Θεσσαλονίκης, που αν και δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη φετινή προσπάθεια, προετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά.

    Οι μαθητές θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στη διαστημική επιστήμη και μηχανική και έτσι έχουν συστήσει μία βασική ομάδα, με υπεύθυνους καθηγητές πληροφορικής, προκειμένου να πειραματιστούν στις ανάγκες του διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με τους καθηγητές Βασίλη Γεωρτσιάκη και Κώστα Σταυρίδη, η ομάδα εξετάζει προς το παρόν τις δυνατότητες τηλεπικοινωνίας μέσω GPS του δορυφόρου, για την αποστολή των δεδομένων, αλλά και την τεχνολογία των αισθητήρων που θα συλλέξουν τις πληροφορίες.

    «Ο προγραμματισμός των μικροσυσκευών είναι ένα σημαντικό κομμάτι του εγχειρήματος και πάνω σε αυτό η ομάδα προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή», δήλωσε ο κ. Γεωρτσιάκης.

    Αν και έχει αρκετό χρόνο ακόμη στη διάθεσή της, η ομάδα της Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα χώρο για τα πειράματά της, σε συνεργασία με τον στρατό. «Η ιδέα να δοκιμάσουμε ενδεχόμενες εκτοξεύσεις, μικρού βεληνεκούς, απαιτεί την ανάγκη για έναν χώρο ασφαλή, όπως θα ήταν αυτός ενός πρώην στρατοπέδου» ανέφερε.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, αρκείται στις δοκιμές στο εργαστήριο του σχολείου, όπου οι μαθητές συγκεντρώνονται συχνά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους στη φυσική, τα μαθηματικά και την πληροφορική.

    [06] "Πάλη για την ανατροπή"

    "Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον το αν υπάρχει ή όχι σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα, ή αν η κυβέρνηση προσφύγει στο ΔΝΤ. Πρόκειται για τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Η νέα θύελλα μέτρων που έρχεται σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένη και εγκεκριμένη και από αυτούς και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Μόνη λύση για το λαό είναι η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, η πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα βάλει στην υπηρεσία των εργαζομένων τον πλούτο που αυτοί παράγουν και τον καρπώνονται η πλουτοκρατία και τα τσιράκια της. Αυτός ο αγώνας σημαίνει και αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς", αναφέρει.

    Για το ασφαλιστικό

    «Έλαβε τέλος η απάτη του «διαλόγου» που οργάνωσε η κυβέρνηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ, διατεταγμένους επιστήμονες και την εργατική αριστοκρατία, για το ξεθεμέλιωμα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Ίσως η κυβέρνηση να οργανώσει και νέες παραστάσεις, προσποιούμενη ότι αντιστέκεται στα άγρια σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τα οποία συμφωνεί και τα υλοποιεί» αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση με αφορμή την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, και προσθέτει:.

    «Οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, οι νέοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να χάσουν ούτε λεπτό περιμένοντας να φτάσει το νομοσχέδιο στο σφαγείο της Βουλής. Αμέσως να οργανώσουν πιο αποφασιστικά τη κοινή πάλη τους με στόχο να αποτρέψουν τα νέα βάρβαρα μέτρα στο ασφαλιστικό αλλά και να ανατρέψουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ».

    Για το φορολογικό

    Και με το φορολογικό νομοσχέδιο μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, το οποίο ταυτόχρονα ενισχύεται περισσότερο με πολλούς και νέους τρόπους, όπως με τα περιβόητα κίνητρα, το ασφαλιστικό, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων κ.α., τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα για το ασφαλιστικό και συνεχίζει:

    "Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο όταν ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μιας κατηγορίας μεσαίων εισοδημάτων, τη νύφη θα πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη και η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού".

    [07] "ΝΑ πάμε απευθείας στο Δ.Ν.Τ."

    «Οι απολύσεις δεν είναι λύσεις. Στερούμε την κοινωνία από ένα παραγωγικό της κομμάτι και μειώνουμε την αγοραστική δύναμη του Έλληνα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Flash".

    Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα γιατί σε περίοδο ύφεσης η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι αποδοτική. «Πρέπει να αυξηθεί ο τζίρος για να υπάρξει ουσιαστική απόδοση» σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι επενδύσεις, για να γίνουν, θα απαιτήσουν αλλαγές επί το δυσμενέστερο».

    Αναφερόμενος στα θεματα δανεισμού της Ελλάδας, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι "αν είναι να δανειστούμε με επιτόκια της τάξης του 6,5% γιατί να μην πάμε απευθείας στο Δ.Ν.Τ." και τόνισε πως "οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι εμείς δεν είμαστε οι δράστες, αλλά τα θύματα".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε την ΕΕ γιατί "στην Ελλάδα έχουμε να σκεφτόμαστε και για την προμήθεια των εξοπλισμών, ενώ βάσει της συνθήκης της Λισσαβόνας, που θεωρεί την Ευρώπη ενιαίο κράτος, θα έπρεπε τα σύνορά μας να φυλάσσονται".

    Στήριξη στο Ν.Κακλαμάνη

    Τη στήριξή του στο πρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σε δήλωσή του, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «εάν ο δήμαρχος προωθεί τον πολιτισμό, τότε νομίζω ότι έχουμε τον καλύτερο δήμαρχο».

    Τόνισε ότι δεν γνωρίζει "τι θα κάνουν άλλοι, αλλά ο ΛΑΟΣ σκέπτεται σοβαρά να στηρίξει τον Νικήτα Κακλαμάνη για τον δήμο της Αθήνας, όπως έπραξε και το 2006".

    Απευθυνόμενος δε, προς τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, είπε:

    «Και, βεβαίως, Νικήτα, πρέπει να σου πω ότι όταν μιλώ για σένα, μιλώ για το πρώτο συνθετικό του ονόματός σου, για τη νίκη και όχι για την β¦ήτ(τ)α».

    Συνάντηση με μακεδονικές οργανώσεις

    Για "το καθαρότερο ίσως κομμάτι του ελληνισμού", με το οποίο έχει "τα ίδια πιστεύω" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τους προέδρους της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αμερικής, του ελληνικού συλλόγου «Παιδεία», του ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου και των μακεδονικών τμημάτων Αφρικής.

    «Είναι πράγματι μια ανάσα οξυγόνου η επίσκεψη των Παμμακεδονικών οργανώσεων όλου του κόσμου. Κάθε φορά που έρχονται αισθανόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι που ενδιαφέρονται για το κρίσιμο αυτό μεγάλο θέμα, το Σκοπιανό. Είμαστε η εξαίρεση στον πολιτικό κόσμο και θα παραμείνουμε στοιχισμένοι σβ αυτή την απόφαση του 1992 μη δεχόμενοι τη σύνθετη ονομασία κατά καμία έννοια. Τα δίκαια και η Ιστορία δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση, συμβιβασμό ή έκπτωση. Μπορούμε να συζητήσουμε το οτιδήποτε εκτός βεβαίως από ένα όνομα το οποίο είναι σπουδαία κληρονομιά εδώ και 2.500 χρόνια. Καλωσορίζουμε λοιπόν τις Παμμακεδονικές οργανώσεις, το καθαρότερο ίσως κομμάτι του ελληνισμού Έχουμε τα ίδια πιστεύω», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [08] "Σηκώνουν το βάρος"

    "Το εισόδημα των εργαζόμενων δέχτηκε καίριο πλήγμα από τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης. Για άλλη μία φορά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν το βάρος μίας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Το εισόδημα τους αναμένεται να υποστεί νέα μείωση με την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου", τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και προσθέτει ότι "όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν μεγάλα κέρδη, όσοι κερδοσκόπησαν και όσοι ιδιοποιήθηκαν τον πλούτο που παράχθηκε στην χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι στο απυρόβλητο και επί της ουσίας δεν φορολογούνται"

    Ο κ. Αλ.Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να φορολογήσει τις τράπεζες, τις offshore εταιρείες, τις κερδοφόρες ανώνυμες εταιρείες και τις ναυτιλιακές εταιρείες, αν έχει υπολογίσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα που έχει λάβει και αν δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των μέτρων δεν είναι αυτά που περιμένει το οικονομικό επιτελείο.

    Συνάντηση Τσίπρα με διοριστέους στο Υπουργείο Οικονομικών

    Πώς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή, όταν η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην πρόσληψη των 877 νέων στην πλειοψηφία τους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνάντηθηκε με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διοριστέων στο Υπουργείο Οικονομικών.

    «Η κυβέρνηση, ο κ. Ραγκούσης πρέπει να δώσει απαντήσεις και να μην αφήνει ξεκρέμαστους 877 νέους ανθρώπους οι οποίοι πέτυχαν σ΄ ένα διαγωνισμό που αφορούσε πάνω από 30 χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και εξετάστηκαν. Εδώ και 4 μήνες οι επιτυχόντες έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους, έχουν νοικιάσει σπίτια και βρίσκονται στην ανεργία, ενώ θα έπρεπε ήδη να είχαν στελεχώσει το Υπ. Οικονομικών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το δίκαιο αίτημα των διορστέων στο Υπουργείο «γιατί σ΄ αυτή τη χώρα κάποτε πρέπει να μιλήσουμε για την αξιοκρατία και για μια ουσιαστική πολιτική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

    [09] Διακοπές ρεύματος

    Θα χρειαστούν πιθανότατα και σήμερα περικοπές στην ηλεκτροδότηση τις απογευματινές ώρες, οπότε σημειώνεται η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς συνεχίζεται η απεργία της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) της ΔΕΗ, που έχει θέσει εκτός λειτουργίας μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

    Το "ενθαρρυντικό" στοιχείο είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που περιορίζουν την ανάγκη χρήσης κλιματιστικών για θέρμανση. Πάντως, το πρόγραμμα περικοπών, όπως έγινε και χθες, αν χρειαστεί θα εφαρμοστεί από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Συστήματος.

    Το πρωί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ απέκλεισαν για λίγη ώρα, την είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

    Εν τω μεταξύ, υπό κατάληψη από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τελούν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των κινητοποιήσεων πρόκειται να έχουν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι με τον υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα συνεδριάσει σήμερα για να εκτιμήσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

    Προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων

    Προβλήματα έχουν προκύψει στη λειτουργία των νοσοκομείων, όπου εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά, καθώς κλείνουν κλινικές επειδή δεν υπάρχουν γιατροί να εφημερεύσουν. "Ακαρπη" απέβη η συνάντηση των γιατρών του ΕΣΥ, που πραγματοποιούν επ΄αόριστον επίσχεση εργασίας, με την υπουργό Υγείας παρά τη δέσμευσή της ότι θα καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες του Δεκεμβρίου.

    Όπως εξήγησε η υπουργός, το κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό για τις εφημερίες του ΕΣΥ είναι 395 εκατ., το οποίο όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, εμφανίζεται ήδη μειωμένο κατά 17% σε σχέση με πέρσι.

    Η υπουργός τόνισε στους γιατρούς ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών του Δεκεμβρίου και άλλα υπόλοιπα του 2009. Υπάρχει ήδη έγκριση και τα ποσά θα καταβληθούν άμεσα στους γιατρούς».

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών χαρακτήρισαν «άκαρπη» τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την τήρηση της κλαδικής συμφωνίας, που υπεγράφη πέρσι για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Τόνισαν, μάλιστα, ότι η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί στα νοσοκομεία εκείνα, που δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εφημεριών.

    Επίσης, είπαν ότι σε κάποια τμήματα νοσοκομείων κάποιοι γιατροί εφημερεύουν πλέον, χωρίς να πληρώνονται, και διευκρίνισαν ότι οριστικές αποφάσεις για τις κινήσεις του κλάδου θα ληφθούν σε συνεδρίαση της ΟΕΝΓΕ.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος, επισκεπτόταν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στον οποίο κατέθεσε υπόμνημα, όπου παραθέτει το «επικίνδυνο της κατάστασης, που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, λόγω της δραματικής μείωσης των κονδυλίων των εφημεριών».

    Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ

    Με πορεία, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν χθες το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ, η Δ.Ο.Ε., το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Ομοσπονδίες Εργαζομένων.

    Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια χαιρετισμό εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ απηύθυνε ο Ηλίας Βρεττάκος, ο οποίος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που δεν «καταλαβαίνει», σημειώνοντας παράλληλα ότι πρωθυπουργός «παίρνει συγχαρητήρια» από τους ξένους ηγέτες για τα αντιλαϊκά μέτρα που έλαβε. Επίσης είπε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι έχοντες και οι κατέχοντες, βρίσκονται στο απυρόβλητο, μίλησε για μια πολιτική άδικη και αδιέξοδη - και μέσω του φορολογικού - και προανήγγειλε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τέλος κάλεσε τις οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, καλώντας και νέο συλλαλητήριο την επόμενη Τρίτη καθώς και νέα γενική απεργία.

    Χαιρετισμό εκ μέρους της ΟΛΜΕ απεύθυνε η Αγγελική Φατούρου που ζήτησε μεταξύ άλλων να πληρώσουν την κρίση οι έχοντες και έκανε λόγο για ένα «σχολείο της αγοράς» που θα ανήκει στους δήμους και στις περιφέρειες με ωρομίσθιους δασκάλους με ελαστικές θέσεις εργασίας, το οποίο με νομοσχέδιο ετοιμάζει το Υπ. Παιδείας.

    Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Ανδρέας Πράσινος, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθηνών, ο οποίος δήλωσε πως το σχέδιο Καλλικράτης έχει σκοπό να διαλύσει όλα τα εργασιακά κεκτημένα και μίλησε για συνάδελφους που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης.

    Επίσης μίλησε η Δέσποινα Κουτσούμπα από το σύλλογο υπαλλήλων του Υπ. Πολιτισμού, που είπε πως σε αυτόν τον αγώνα έχει σημασία οι εργαζόμενοι να κάνουν συντονισμένους αγώνες προκειμένου να παρθούν τα μέτρα πίσω και κατήγγειλε την επίθεση με χημικά στην πρόσφατη πορεία εργαζομένων τις 11 Μαρτίου. Τέλος, ο Βασίλης Συλαϊδής, από το σωματείο της Ιντρακόμ έκανε λόγο για προοπτική και ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο που πηγάζει μέσα από αυτούς τους αγώνες.

    Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία και μετά μέσω της οδό Σταδίου προς το Σύνταγμα.

    [10] Μετά το Πάσχα στη Βουλή

    Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρέδωσε το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής περιλαμβάνει δώδεκα σημεία σύγκλισης των μελών της τα οποία περιγράφουν μάλλον γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα.

    Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε ως μονόδρομο την υλοποίηση των κατευθύνσεων αυτών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θα θιγούν και ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν με χρόνο αρχής το 2018.

    Σε ερώτηση για το αν θα μπει πλαφόν στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε ότι "έχουν σχεδιαστεί όλα όσα ήταν να σχεδιαστούν. Όλα όσα θα καταγραφούν στο σχέδιο νόμου έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται και απομένει να ολοκληρωθούν δύο στάδια προ του Πάσχα. Το πρώτο στάδιο, το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει, είναι η συνεδρία του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσουμε τις βασικές αρχές του Ασφαλιστικού. Το δεύτερο στάδιο είναι η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης βάσει του άρθρου 36 παράγραφος 7 του κανονισμού της Βουλής, την οποία θα ζητήσουμε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμμές και το σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τελειώσει πριν το Πάσχα, με στόχο να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα ούτως ώστε στα μέσα Μαΐου να έχει τελειώσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη ψήφιση του νόμου".

    Αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις σχέσεις εργασίας, και συγκεκριμένα για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι "εμείς ζητήσαμε οι μελετητές του ΟΟΣΑ να έχουν περισσότερα στοιχεία για το πώς ακτινογραφείται το ελληνικό εργασιακό τοπίο. Τους επισήμανα ότι σε μία χώρα που έχει 75% οικογενειακές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν άτομα μίας μόνο οικογένειας, δεν μπορεί ο ΟΟΣΑ να ζητά παραπέρα ευελιξία".

    Στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό διατυπώνονται απόψεις και θέσεις μελών της που αφορούν στην αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στην ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, στον έλεγχο των δαπανών υγείας και φαρμακευτικών, σε δέσμη μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στο διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τον κλάδο συντάξεων και στην αντιμετώπιση της διαδοχικής ασφάλισης.

    Τα δώδεκα σημεία σύγκλισης της επιτροπής για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι τα εξής:

    1. Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος

    2. Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής. Η επιτροπή υπολογίζει ότι το 2010 η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ότι το ποσό αυτό αφορά μόνον τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία και όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν για την πρωταρχική ανάγκη λήψης μέτρων.

    3. Καθιέρωση παγίου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία.

    4. Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του Συστήματος. Στο σημείο αυτό παρατίθεται η γνώμη της ΓΣΕΕ για την δημιουργία ενός αποθεματικού αλληλεγγύης και σημειώνεται ότι η πρόταση για επιβολή φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης παρέμεινε μειοψηφική.

    5. Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

    6. Έλεγχος των ιατρικών δαπανών

    7. Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών

    8. εκλογίκευση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων

    9. Νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής για το χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το ανταποδοτικό δεν κατέληξε όμως σε ένα συγκεκριμένο σχήμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

    10. Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από τη σύνταξη. Η επιτροπή θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ) το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στην Γερμανία και την Αυστρία. Σημειώνει επίσης ότι σταδιακά όλες οι υποδομές Υγείας των ταμείων θα περάσουν στο ΕΣΥ.

    11. Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Η επιτροπή υποστηρίζει πρωτίστως τις ενιαίες ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους τους ασφαλισμένους τότε δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ταμείων.

    12. Αναγκαία βελτίωση της νομοθεσία για την διαδοχική ασφάλιση.

    [11] Με στόχο τη νίκη

    Ολοκληρώνεται σήμερα η φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, με τους δεύτερους αγώνες τεσσάρων ζευγαριών. Ανάμεσά τους και αυτό του Ολυμπιακού (21.45-ΝΕΤ) που καλείται να πετύχει κάτι εξαιρετικά δύσκολο μέσα στο «Σαμπάν Ντελμά», την ανατροπή της ήττας με 1-0 που γνώρισε από την Μπορντό στον πρώτο αγώνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

    Την ίδια μέρα και ώρα, η Μπαρτσελόνα θα υποδεχθεί την Στουτγκάρδη, έχοντας ως «ατού» την ισοπαλία με 1-1 που απέσπασε στην γερμανική πόλη και που την καθιστά αναμφισβήτητο φαβορί για την πρόκριση.

    Συνοπτικά, το πρόγραμμα :

    ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Μπαρτσελόνα-Στουτγκάρδη (1-1)

    Μπορντό-Ολυμπιακός (1-0)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 March 2010 - 7:30:31 UTC