Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία
  • [02] ΤτΕ: Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική
  • [03] Συνάντηση για τη Ναυπηγοεπισκευαστική
  • [04] Νομοσχέδιο για τους ανήλικους
  • [05] Παραδικαστικό: Ποινή 15ετούς κάθειρξης
  • [06] Ζήτημα ζωτικής σημασίας η διαχείριση των υδάτινων πόρων
  • [07] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [08] Σημαντική ήττα
  • [09] Κέρδισε το στοίχημα

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία

    Εβδομάδα κρίσιμων διαβουλεύσεων για την ελληνική οικονομία, ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, ενώ η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη γερμανική επιφυλακτικότητα για την έγκριση ενός μηχανισμού βοηθείας.

    Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα απότελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, η Γερμανίδα καγελάριος Αγγελα Μέρκελ αμφισβήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο να απασχολήσει τη Σύνοδο το θέμα. "Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης", δήλωσε η Μέρκελ χθες Κυριακή.

    Πιέσεις στο Βερολίνο να εγκρίνει το μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα, ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σήμερα.

    "Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης", δήλωσε ο Μπαρόζο στην οικονομική εφημερίδα.

    "Έχουμε ανάγκη με την ευκαιρία αυτής της συνόδου κορυφής από μια απόφαση για το πώς θα διαχειρισθούμε το ζήτημα της Ελλάδας. Διαφορετικά η μεγάλη αβεβαιότητα κινδυνεύει να παραταθεί επί μακρόν", προσθέτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμίζει: "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και τροφοδοτώντας την κερδοσκοπία στις αγορές εναντίον της Ελλάδας και του κοινού νομίσματος".

    Εις επίρρωσιν των δηλώσεών του, το ευρώ υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αβέβαιη προοπτική της υποστήριξης προς την Ελλάδα.

    "Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη του στην εφημερίδα.

    Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα "να λύσει με επείγουσα διαδικασία" το ελληνικό πρόβλημα και αυτό "ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών" πρόσθεσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της για τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα, με μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας

    Οι "αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες" προς την Ελλάδα "δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη" της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανέφερε ο Βίλχελμ και πρόσθεσε πως "οι βάσεις της ευρωπαϊκής δράσης εξακολουθούν να είναι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου", δηλαδή ότι "οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δράσουν με αποφασιστικό τρόπο αν απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης".

    Στο μεταξύ, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από βοήθεια. Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου "δήλωσε σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια" σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Κυριακή, με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, σημείωσε ο Βίλχελμ.

    Ωστόσο "τεχνικές συνομιλίες γίνονται εδώ και μήνες για την εξεύρεση τρόπων αντίδρασης αν παρουσιαστεί μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και αυτές συνεχίζονται, προσέθεσε και κατέληξε: "Και σε αυτήν την περίπτωση, μια χρηματοπιστωτική συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί οπωσδήποτε μια πιθανότητα για την καγκελάριο και για τη γερμανική κυβέρνηση".

    Στο μεταξύ, η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε σήμερα τη δική της φωνή στη φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ζητήσει την έγκριση σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, αυξάνοντας την πίεση επί της απρόθυμης Γερμανίας.

    "Η ισπανική προεδρία θα εργασθεί γι' αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος προσερχόμενος στη συνάντηση των ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες. "Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη που θεωρώ ότι αξίζει η Ελλάδα, χάρις στα μέτρα που η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει λάβει", δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

    Υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα έχουν ταχθεί και η Γαλλία και η Ιταλία, παίρνοντας αποστάσεις από τη Γερμανία.

    "Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ' αυτήν", δήλωσε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και πρόσθεσε:

    "Μπορούμε να έχουμε πρωτότυπες ιδέες που θα αποδώσουν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας, οι οποίοι πρότειναν ένα πολύ θαρραλέο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για να μειώσουν το έλλειμμά τους".

    "Θα ήταν καλύτερο εάν καταφέρναμε να μιλήσουμε γι' αυτό πριν από τη σύνοδο κορυφής", τόνισε ο γάλλος υπουργός απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις θα πληγούν από τις διαφορές των δυο πλευρών στο ζήτημα αυτό.

    Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Αθήνα.

    "Έχουμε ανάγκη από μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, πιστεύω ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης", πρόσθεσε και υπογράμμισε πως "αν η Ένωση δεν προσφέρει λύση σε μια χώρα της ζώνης του ευρώ, που περνά δύσκολη φάσει, σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διεθνή σκηνή".

    "Όταν μια χώρα της ζώνης του ευρώ περνάει μια κρίσιμη φάση, έχουμε το ηθικό και συνταγματικό καθήκον να παρέμβουμε", σημείωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας και κατέληξε: "Η Ιταλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς τον στηρίζουμε σε ποσοστό 100%".

    Ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έμμεσα επέκρινε τη γερμανική στάση, λέγοντας ότι υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Παπανδρέου

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζωνή καθώς και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της, περιέγραψε τις πολιτικές που εφαρμόζει, και ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

    Η κυρία Μέρκελ, επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη βούλησή της για συνεργασία με την Ελλάδα, και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.

    [02] ΤτΕ: Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική

    Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2% φέτος προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος στην Βουλή.

    Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θ΄αυξηθεί φέτος στο 3%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2009 τελικώς στο 2,9% του ΑΕΠ καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε πέρυσι κατά 2%. Για την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα η ΤτΕ προβλέπει φέτος περαιτέρω υποχώρηση της, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

    Η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη η πολιτική που εξήγγειλε η Κυβέρνηση να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις. Τούτο θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η οποία θα επηρεάσει θετικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ΄επέκταση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η ΤτΕ επισημαίνει ότι στις παρούσες συνθήκες η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Ωστόσο όπως υποστηρίζει στην Εκθεση η ΤτΕ η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το επόμενο βήμα της οικονομικής πολιτικής σύμφωνα με την ΤτΕ θα πρέπει να γίνει με την στήριξη της ανάκαμψης με πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας Η Εκθεση επισημαίνει ότι οι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συνδέεται κυρίως με τις διαρθρωτικές αδυναμίες όπως είναι τα στοιχεία δυσκαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίες. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν και σε μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού.

    Για το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι θ΄αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2010. Οι Τράπεζες εκτιμάται ότι φέτος θα έχουν υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαια και ρευστότητα σε μία περίοδο για την οποία προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ηδη τα πιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά και οι προβλέψεις τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω ανόδου των επισφαλειών. Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην δυνατότητα πρόσβασης των εγχώριων τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

    Εκτιμήσεις για πιστωτική επέκταση

    O ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στη διάρκεια του 2010 και θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιέχονται στην Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική 2009-10.

    Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα ήδη επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 3,8% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (επιχειρήσεις: 4,5%, νοικοκυριά: 2,9%).

    Η καθαρή μηνιαία ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις παρέμεινε θετική, αλλά ήταν σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με το Δεκέμβριο (348 εκατ. ευρώ, έναντι 1.182 εκατ. ευρώ), ενώ προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητική (-120 εκατ. ευρώ, έναντι +705 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο).

    Εκτιμάται ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στη διάρκεια του 2010 και θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως όμως επισημαίνεται στην Έκθεση της ΤτΕ, σημαντική αβεβαιότητα περιβάλλει αυτή την πρόβλεψη, καθώς το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης θα επηρεάσουν

    οι ακόλουθοι παράγοντες:

    - Το μέγεθος της μείωσης του ΑΕΠ εφέτος. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ επηρεάζει τη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά και-μέσω της επίδρασής του στο ρυθμό ανόδου των καταθέσεων-την προσφορά δανείων.

    - Ο βαθμός ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να περιοριστεί στη διάρκεια του 2010. Κύριοι περιοριστικοί παράγοντες είναι: η εξέλιξη των καταθέσεων, η σταδιακή απόσυρση των μέτρων "ενισχυμένης πιστωτικής στήριξης" από το Ευρωσύστημα

    και οι δυσκολίες χρηματοδότησης από τις διεθνείς χρηματαγορές μετά τις υποβαθμίσεις του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

    - Η άνοδος του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου επιδρά αυξητικά και στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και -τελικά-στα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Η άνοδος των επιτοκίων των τραπεζικών δανείων είναι εύλογο να επιδράσει περιοριστικά στη ζήτηση δανείων.

    Τέλος, οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στη διαφύλαξη της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου τους και να ασκούν προσεκτική πιστοδοτική πολιτική.

    [03] Συνάντηση για τη Ναυπηγοεπισκευαστική

    Συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της είχε σήμερα η ΥΠΟΙΑΝ Λ. Κατσέλη.

    Ειδικότερα η κ. Κατσέλη συναντήθηκε με εργαζόμενους, εργοδότες, φορείς των Επιμελητηρίων και φορείς που εμπλέκονται στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παρόντος επίσης και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτη.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στους 4 μεγάλους πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη:

    - Πρώτον, την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της ζώνης και ό,τι αφορά στη σύσταση διοικητικής επιχείρησης, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών, τη στήριξη και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ζώνης, με τίτλο Ναυπηγοεπισκευαστικές Υπηρεσίες ΑΕ.

    - Δεύτερον, στις υποδομές που πρέπει να υπάρξουν για τη στήριξη της ζώνης και κυρίως για την πλωτή δεξαμενή, τύπου PANAMAX, όπου πάλι ο ΟΛΠ παίρνει την πρωτοβουλία να την προωθήσει.

    - Τρίτον, τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται μέσα στη Ζώνη. Στον αναπτυξιακό νόμο θα υπάρχουν ειδικά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. "Ζήτησα, λοιπόν, από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν, τις επόμενες εβδομάδες, συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης αναφερθήκαμε στο ζήτημα του Μητρώου που η Νομαρχία Πειραιώς προωθεί και το οποίο πρέπει να έχει τις αυστηρές προδιαγραφές που σήμερα έχει, ώστε να υπάρχει και εξυγίανση του χώρου" ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    - Τέταρτον, το μεγάλο ζήτημα των εργαζόμενων που σε συνεργασία τα δύο Υπουργεία, το ΥΠΟΙΑΝ και το Υπουργείο Εργασίας, θα αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη ΝΕΖ.

    "Σήμερα, μπορέσαμε να έχουμε αυτή τη συνάντηση διότι έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τον Σκαραμαγκά. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι παρεμβάσεις στο Σκαραμαγκά, στον ΟΛΠ και στον Πειραιά καθώς και στην ΝΕΖ με το αναπτυξιακό σχέδιο για τον Πειραιά είναι αλληλένδετες. Η πρόκληση για μας είναι πραγματικά η στήριξη της Ζώνης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της. Μόνο τότε θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης" δήλωσε η κ. Κατσέλη.

    [04] Νομοσχέδιο για τους ανήλικους

    Το νομοσχέδιο, που αφορά τις βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες και την ίδρυση νομικού προσώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ποινικός σωφρονισμός δεν μπορεί να διαρκεί πλέον άνω των 10 ετών (σήμερα προβλέπονται τα 20 έτη).

    Επιπλέον, στους ανήλικους μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους αντί του 13ου, που ισχύει σήμερα, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

    Ο περιορισμός ανηλίκου σε κατάστημα κράτησης νέων θα επιβάλλεται μόνο σε όσους ανήλικους έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος.

    Ακόμα, στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ ο ανήλικος θα έχει πλέον το δικαίωμα παράστασης στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, όταν πρόκειται να συζητηθεί η υπό όρους απόλυσή του, κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται.

    Παράλληλα, τα δικαστήρια των ανηλίκων δεν θα συγκροτούνται πλέον με πρόεδρο Πρωτοδίκη, αλλά με πρόεδρο Πρωτοδικών, όπως επίσης θα είναι υποχρεωτικός ο διορισμός συνηγόρου, όταν πρόκειται να δικαστεί ανήλικος.

    Παράλληλα, προβλέπεται η ίδρυση ΝΠΔΔ με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έργο του, θα είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των εταιριών προστασίας ανηλίκων και η ανάπτυξη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλους οργανισμούς.

    Ακόμη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε, ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας, διάχυσης ευθυνών, παράλληλων αρμοδιοτήτων και σύγχυσης, που παρουσιάζονται σε διάφορα επίπεδα της διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα υπάρξει εξορθολογισμός των υπηρεσιών του, που σχετίζονται με τον έλεγχο και την εποπτεία του σωφρονιστικού συστήματος και των ιατροδικαστικών υπηρεσιών.

    Έτσι, αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται Ειδική Γραμματεία Ασφαλείας Καταστημάτων Κράτησης και της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης θα υπάγεται πλέον στον εν λόγω ειδικό γραμματέα.

    Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε, ότι το Σώμα Επιθεώρησης και ελέγχου των Κατατημάτων Κράτησης θα στελεχωθεί με επιθεωρητές - στελέχη από υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ώστε να επιτυγχάνεται ενδελεχής έλεγχος σε όλους τους τομείς.

    [05] Παραδικαστικό: Ποινή 15ετούς κάθειρξης

    Ποινές κάθειρξης 15 ετών στον καθένα επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην Πρωτοδίκη Ευάγγελο Καλούση και τον επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, που κρίθηκαν ένοχοι για πράξεις που αφορούν την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    Ο κ. Καλούσης καταδικάστηκε για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, πράξη για την οποία καταδικάστηκε ο επιχειρηματίας κ. Μπολέτσης.

    Οι κατηγορίες αφορούν ποσό επτά εκατ. δραχμών που φέρεται να έλαβε ο πρώην δικαστής σε τραπεζικό λογαριασμό του, πριν δέκα χρόνια, προκειμένου να μην κρίνει προφυλακιστέο τον επιχειρηματία Μπολέτση, κατηγορούμενο τότε σε υπόθεση εκρήξεων.

    Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής, που υπέβαλαν οι δύο καταδικασθέντες, επικαλούμενοι σοβαρά προβλήματα υγείας και έτσι και οι δύο θα οδηγηθούν στη φυλακή.

    Μάλιστα, ο επιχειρηματίας ήταν απών από το δικαστήριο και, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, νοσηλεύεται. Έτσι, σε βάρος του το δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

    Η απόφαση επί της ενοχής των κατηγορουμένων έχει ληφθεί από τις 16 Φεβρουαρίου, αλλά μεσολάβησαν αιτήσεις εξαίρεσης που υπέβαλε ο επιχειρηματίας σε βάρος του προέδρου και μελών του δικαστηρίου, καταγγέλλοντάς τους ότι ζήτησαν χρήματα για να μην μπει στη φυλακή.

    Στην ίδια υπόθεση ήταν κατηγορούμενοι και τρεις δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Πέτρος Μαντούβαλος, οι οποίοι ομόφωνα κρίθηκαν αθώοι.-

    [06] Ζήτημα ζωτικής σημασίας η διαχείριση των υδάτινων πόρων

    Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο πόσιμο νερό, η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία.

    Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

    Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η έλλειψη του νέρου θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δις άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.

    Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης, ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες.

    Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

    Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.

    Η UNICEF, από την πλευρά της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.

    Η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν.

    Μπαν Κι-Μουν: Το νερό είναι η πηγή ζωής

    "Το νερό είναι η πηγή ζωής, αυτό που ενώνει όλα τα έμβια όντα του πλανήτη. Το νερό συνδέεται άμεσα με όλους τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών: τη βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και του προσδόκιμου ζωής, τη γυναικεία χειραφέτηση, την επισιτιστική ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η αναγνώριση αυτής της σχέσης οδήγησε στην ανακήρυξη της δεκαετίας 2005-2015 σε Διεθνή Δεκαετία Δράσης "Νερό για τη Ζωή", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

    Σημειώνει επίσης τα εξής: "Αν και οι αναντικατάστατοι υδάτινοι πόροι μας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα προσαρμοστικοί, κινδυνεύουν όλο και περισσότερο. Η αυξανόμενη ανάγκη του πληθυσμού για νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, πρώτων υλών και ενέργειας ανταγωνίζεται ολοένα και περισσότερο την ανάγκη της φύσης για νερό προκειμένου να συντηρηθούν τα οικοσυστήματα από τα οποία όλοι εξαρτόμαστε. Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, αδειάζουμε εκατομμύρια τόνους ακατέργαστων λυμάτων, βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων στα συστήματα υδάτινων πόρων. Το καθαρό νερό έχει γίνει σπάνιο και θα γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι οικονομικά ασθενέστεροι εξακολουθούν να πλήττονται πρώτοι και περισσότερο από τη ρύπανση, την ανεπάρκεια του νερού και την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής.

    Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, "Καθαρό Νερό για έναν Υγιή Κόσμο", υπογραμμίζει ότι τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των υδάτινων πόρων κινδυνεύουν. Το ακατάλληλο νερό ευθύνεται για περισσότερους θανάτους απ' ότι όλες οι μορφές βίας μαζί συμπεριλαμβανομένου του πολέμου. Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και υπονομεύουν τις προσπάθειες πολλών χωρών για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων.

    Ο κόσμος διαθέτει την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων μας. Το νερό είναι καθοριστικής σημασίας για όλους τους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ. Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της Διεθνούς Δεκαετίας για τη Δράση και προσβλέπουμε στη φετινή Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, ας δεσμευτούμε για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των υδάτων μας, για τους φτωχούς, τους ευάλωτους και για όλη τη ζωή πάνω στη Γη."

    Μαθητές ταξιδεύουν στην ιστορία και αξία του νερού

    Στην ιστορία της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης ταξίδεψαν περίπου 100 μαθητές δημοτικών σχολείων, που ξεναγήθηκαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στους χώρους του Μουσείου Ύδρευσης που λειτουργεί από φέτος εκ νέου η ΕΥΑΘ.

    Το Μουσείο Ύδρευσης, που άνοιξε τις πύλες του το 2000 έως το 2006, επαναλειτουργεί από φέτος για να υποδέχεται μαθητές όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που διαμορφώνει το συστεγαζόμενο Παιδικό Μουσείο, για την αξία του νερού και την σωστή διαχείρισή του, την εξοικονόμηση ενέργειας και το περιβάλλον, με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης γύρω από το πολύτιμο φυσικό αγαθό.

    Οι μαθητές από το 12ο Δημοτικό Σταυρούπολης, το 2ο Δημοτικό Πεύκων και το 3ο Δημοτικό Νεάπολης, ξεναγήθηκαν στο παλιό αντλιοστάσιο, που τροφοδοτούσε με νερό την πόλη της Θεσσαλονίκης, από τον 19ο αιώνα, και παρακολούθησαν τον τρόπο λειτουργίας του ατμολέβητα και των ηλεκτρομηχανών του.

    Το Μουσείο στεγάζεται στα κτίρια του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Σφαγείων και αποτελεί αξιόλογο «μνημείο» του τεχνικού πολιτισμού της, αφού λειτούργησε αδιάκοπα, από το 1894 έως το 1978, εξασφαλίζοντας την υδροδότηση κεντρικών περιοχών της.

    [07] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, ενώ εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά θα συναντηθούν αύριο, Τρίτη, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 έχει εξαγγείλει για αύριο Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    Οι δικαστικοί υπάλληλοι συνεχίζουν έως αύριο τις δίωρες στάσεις εργασίας, ενώ οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές έχουν εξαγγείλει ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τρίτη, την Τετάρτη και την Παρασκευή.

    Τέλος, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει νέο απογευματινό (18:00) συλλαλητήριο στα Προπύλαια, αύριο Τρίτη, ημέρα κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    «Οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση ανάκλησή τους» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ -με το οποίο καλεί τους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο.

    «Το κεντρικό μήνυμα του αγώνα "να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά οι έχοντες και κατέχοντες" ακούστηκε και θα ακούγεται όλο και πιο έντονα στους δρόμους» τονίζει η Ομοσπονδία και αναφέρει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ ετοιμάζεται για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, με περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας και αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».

    Η ΠΑΣΚΕ πρώτη δύναμη στη ΓΣΕΕ

    Η ψηφοφορία στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, για την εκλογή της νέας 45μελούς διοίκησης της ΓΣΕΕ και των οργάνων της συνομοσπονδίας, ανέδειξε την ΠΑΣΚΕ πρώτη δύναμη.

    Ψήφισαν συνολικά 480 σύνεδροι. 478 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα και 2 άκυρα.

    Η ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη αυξάνοντας, κατά μία, τις έδρες της στη διοίκηση, μια έδρα έχασε η ΔΑΚΕ, ενώ σταθερές διατηρήθηκαν οι έδρες των συνδικαλιστικών παρατάξεων της αριστεράς.

    Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ απέσπασε 230 ψήφους (ποσοστό 48,2 % ) και καταλαμβάνει 22 έδρες, η ΔΑΚΕ 118 ψήφους (24,69 %) και 11 έδρες, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 100 ψήφους (20,92%) και 9 έδρες και η Αυτόνομη Παρέμβαση 29 ψήφους (6,08%) και 3 έδρες. Μία ψήφο έλαβε η παράταξη «Παρεμβάσεις».

    Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ καταλαμβάνει 12 έδρες, η ΔΑΚΕ 6, η ΔΑΣ 5, και η Α.Π. 2 έδρες.

    Στην Ελεγκτική Επιτροπή, από την ΠΑΣΚΕ εκλέχθηκαν 8 εκπρόσωποι, από τη ΔΑΚΕ 4 και από τη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 3.

    Στην απερχόμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 33ου συνεδρίου το 2007, η ΠΑΣΚΕ κατείχε 21 έδρες (45,9%), η ΔΑΚΕ 12 (26,96), η ΔΑΣ(ΠΑΜΕ) 9 έδρες (20,92) και η Αυτόνομη Παρέμβαση 3 έδρες (6,23).

    Υπουργείο Παιδείας για περικοπές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

    Ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική αφορά στο δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας βάζοντας έτσι "φρένο" στις περικοπές αποδοχών των καθηγητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

    "Ως εκ τούτου το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς αυτή την κατεύθυνση", καταλήγει η ανακοίνωση.

    -

    [08] Σημαντική ήττα

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν συζήτησε σήμερα στο μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, την επομένη της συντριπτικής ήττας της δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αντιστοιχεί, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών κατά τον οποίο επισφραγίσθηκε η νίκη της αριστεράς το σύνολο σχεδόν των περιφερειών της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας που είναι η τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Κλοντ Γκεάν έχει ήδη διευκρινίσει ότι ο Φρανσουά Φιγιόν δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του και ότι οι αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος θα είναι περιορισμένες.

    Το δεξί χέρι του Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος "να ακούσει το μήνυμα" των γάλλων ψηφοφόρων και ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό "έναν τεχνικό ανασχηματισμό" της κυβέρνησης.

    Οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι, εκλογικοί τους σύμμαχοι, εξασφάλισαν το 54,12% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ενώ η δεξιά περιορίσθηκε στο 35,53%. Το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λε Πεν συγκέντρωσε το 9% των ψήφων, επικυρώνοντας την επιστροφή του στη γαλλική πολιτική σκηνή.

    Η κεντροδεξιά διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στην ανατολική περιφέρεια της Αλσατίας και στη νήσο Ρεουνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά όλες οι υπόλοιπες 24 περιφέρειες περνούν στον έλεγχο της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ήττες για την κεντροδεξιά εδώ και δεκαετίες.

    Το ποσοστό της ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 10% και η αδύναμη πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, είναι παράγοντες που επέδρασαν αρνητικά για τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές, ενώ η δημοτικότητα του Σαρκοζί επλήγη και από μία σειρά αμφισβητούμενων πολιτικών - από το θέμα της εθνικής ταυτότητας μέχρι τις κατηγορίες για νεποτισμό.

    Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα παγώσει τις μεταρρυθμίσεις τον επόμενο χρόνο. Η μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την έγκριση περικοπών σε μεγάλα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη χρονιά. Ο Σαρκοζί προγραμματίζει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ χρειάζεται επίσης να λάβει μέτρα για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, που αναμένεται να φθάσει στο 8,2% επί του ΑΕΠ, το 2010.

    Ο πρωθυπουργός Φιγιόν δήλωσε ότι η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι θέματα "απόλυτης προτεραιότητας" για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει ο Σαρκοζί από το 2007, όταν ανέβηκε στην εξουσία.

    "Δεν κυβερνάς μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, με βάση τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές, αλλά επιμένοντας στον προσανατολισμό που ορίστηκε από τις εθνικές εκλογές", πρόσθεσε ο Φιγιόν.

    Το πανίσχυρο συνδικάτο CGT έχει ήδη κηρύξει την Τρίτη ως ημέρα διαμαρτυριών για τους μισθούς και τις συντάξεις. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες ομάδες, όπως οι αγρότες, που μπορεί να εκμεταλλευθούν την ήττα της κυβερνητικής παράταξης στις περιφερειακές εκλογές για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποδεικνύει ότι ο Σαρκοζί πρέπει να αλλάξει τακτική.

    "Ο γαλλικός λαός μίλησε: Πρέπει να τον ακούσουν. Το να ακούσεις αυτό που λέει ο γαλλικός λαός σημαίνει προφανείς αλλαγές στις πολιτικές", δήλωσε η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.

    Η "επόμενη ημέρα" στον γαλλικό Τύπο

    H σημερινή "επόμενη μέρα" του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, είναι μέρα περισυλλογής και αποφάσεων για τον Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την πλειονότητα του δεξιού τύπου:

    «Ο Σαρκοζί αποφασισμένος να αντιδράσει » είναι ο τίτλος της εφημερίδας "Φιγκαρό", ενώ αναγνωρίζει στους υποτίτλους της την «πλατειά νίκη της αριστεράς».

    «Ο Σαρκοζί θα δράσει» υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα "Φρανς Σουάρ" και πιστεύει ότι «μετά την ήττα, ο πρόεδρος είναι δυνατόν να ανακτήσει και πάλι όσους έχασε στο δρόμο, φθάνει να αναθεωρήσει ορισμένες αποφάσεις του».

    Η λέξη "ανασχηματισμός" είναι στα στόματα όλων σήμερα, το δε ερώτημα είναι, εάν θα είναι πλατύς, απλά διορθωτικός ή τεχνικού χαρακτήρα. Το γεγονός ότι η Αλσατία (η μόνη από τις 22 περιφέρειες της Μητροπολιτικής Γαλλίας), παρέμεινε στη δεξιά, μοιάζει να βοηθάει για να αποφευχθούν οι ριζικές αλλαγές.

    Ο πρόεδρος Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν είδε τον Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ανερχόμενο φιλόδοξο στέλεχος, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της δεξιάς (UMP), ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει αύριο την "γκρίνια" των βουλευτών που βλέπουν στα αποτελέσματα την αποδοκιμασία των πολιτών προς την εκτελεστική εξουσία.

    «Αναταραχές εν όψει στο UMP» αναφέρει σε εσωτερική της αρθρογραφία η "Φιγκαρό", εξηγώντας ότι «οι κριτικές των στελεχών επικεντρώνονται στο στιλ και τον τρόπο διακυβέρνησης του Σαρκοζί». Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ με δηλώσεις του στον τύπο δεν διστάζει να υποδείξει στον πρόεδρο ότι «θα πρέπει να επανέλθει στις θεμελιώδεις αρχές της παράταξης που του επέτρεψαν την εκλογή του το 2007 από τις οποίες έχει απομακρυνθεί».

    Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η αρχηγός των σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί εμφανίζεται χαμογελαστή όσο ποτέ άλλοτε στα φωτογραφικά κλισέ.

    «Με 54,7%, ήταν η νίκη που είχε ανάγκη η Μαρτίν Ομπρί» λέει η Φιγκαρό, υπογραμμίζοντας ότι «δυνατό από τη νίκη του το Σοσιαλιστικό κόμμα, ξεκινάει πλέον τις προετοιμασίες για τις προεδρικές του 2012 με ανακτημένη την αισιοδοξία».

    Η αριστερή Λιμπερασιόν τιμά ιδιαίτερα τη σοσιαλιστική νίκη με ολόχρωμο ροζ το πρωτοσέλιδό της και ως μόνο "σφάλμα" το γαλάζιο της Αλσατίας και τιτλοφορεί τα σχετικά δημοσιεύματα: «Η Ημέρα της Αριστεράς».

    «Ιστορικό αποτέλεσμα για το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) και τους συμμάχους». Χαμόγελα και από την Σεγκολέν Ρουαγιάλ αφού επανεκλέχθηκε στην περιφέρειά της με το υψηλότερο ποσοστό 60,61%. «Αναγεννημένο το PS ετοιμάζεται για το προεδρικό Μέγαρο των Ιλισίων. Ο δρόμος όμως είναι γεμάτος εμπόδια» αναγνωρίζει η εφημερίδα αφού πάνω απβ όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις συμμαχίες του και ιδιαίτερα με τους Οικολόγους, που επιδιώκουν μόνιμα την ανεξαρτησία τους.

    Στις εσωτερικές άλλωστε σελίδες της Λιμπερασιόν, φιλοξενείται πρόταση του Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, επικεφαλής των Οικολόγων (Ευρώπη-Οικολογία), για τη δημιουργία ενός νέου κινήματος.

    Με τίτλο, το «Κάλεσμα της 22ας Μαρτίου», ο Κον Μπεντίτ υποστηρίζει ότι «με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να επιτραπεί να παγιδευτεί μέσα σε ένα κομματικό μηχανισμό, η εκπληκτική δυναμική πολιτικής και κοινωνικής ανανέωσης» που έγινε αισθητή με τις τελευταίες εκλογές. Προτείνει τη δημιουργία μιας «Συλλογικής Οργάνωσης Ευρώπη- Οικολογία-22 Μαρτίου» που να έχει τις βάσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας μία πραγματική «Αγορά Οικολογικής Πολιτικής».

    Η εντυπωσιακή επάνοδος στην πολιτική σκακιέρα της άκρα δεξιάς με το Εθνικό Μέτωπο (FN) του Ζαν-Μαρί Λεπέν, παραμένει η μεγάλη έκπληξη των περιφερειακών εκλογών.

    Μέσα στην εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στους δύο γύρους, το FN αύξησε ακόμα πιο πολύ τα ποσοστά του στις 12 περιφέρειες που συμμετείχε, φθάνοντας κατά μέσο όρο σχεδόν στο 18%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ. Στην περιοχή της Μασσαλίας μάλιστα, (νότια Γαλλία), ο ίδιος ο Λεπέν συγκέντρωσε το 23%, η δε κόρη του Μαρίν Λεπέν με 22% στο βορρά (Πα ντε Καλέ), νομιμοποιείται στη διαδοχή του πατέρα της για την προεδρία του κόμματος και δικαιολογημένα υποστηρίζει «ότι πολλοί βιάστηκαν να θάψουν το FN που είναι και πάλι παρόν » γράφει η "Φρανς Σουάρ".

    [09] Κέρδισε το στοίχημα

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατήγαγε χθες σημαντική νίκη με την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της ιστορικής μεταρρύθμισης του αμερικανικού συστήματος υγείας, έπειτα από πολύμηνες εντατικές διαπραγματεύσεις στο Κονγκρέσο.

    "Αποδείξαμε ότι παραμένουμε ένα λαός ικανός για μεγάλα πράγματα", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα χθες τη νύκτα, αμέσως μετά την έγκριση με 219 ψήφους υπέρ και 212 κατά του νομοσχεδίου που είχε εγκρίνει τον Δεκέμβριο η Γερουσία.

    "Απόψε ξεπεράσαμε το βάρος της πολιτικής, την ώρα που όλοι οι ειδικοί μάς έλεγαν ότι δεν είναι πλέον δυνατόν", είπε ένας χαμογελαστός αλλά σοβαρός Μπαράκ Ομπάμα.

    Κατά τη διάρκεια της 10ωρης συνεδρίασης, τα δύο στρατόπεδα διασταύρωσαν για τελευταία φορά τα ξίφη τους. Οι ρεπουμπλικάνοι διατύπωσαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους προς το σχέδιο, το οποίο θεωρούν υπερβολικά δαπανηρό, ενώ οι δημοκρατικοί απάντησαν επισημαίνοντας ότι αποκλείεται η διατήρηση του στάτους κβο.

    "Εχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο για την αλλαγή μιας πορείας που δεν είναι βιώσιμη", δήλωσε ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας Στένι Χόγερ, αναφερόμενος στο υψηλό κόστος της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαιρέτισε την "ακλόνητη δέσμευση" του προέδρου Ομπάμα στην υπόθεση της μεταρρύθμισης.

    Ο ρεπουμπλικάνος Μάικ Πένς παρατήρησε ειρωνικά ότι "μόνο στην Ουάσινγκτον μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι δαπανούμε 1.000 δισεκατομμύρια εξοικονομώντας χρήματα των φορολογουμένων".

    Η μεταρρύθμιση, κόστους 940 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 10 χρόνια, αναμένεται να μειώσει το αμερικανικό έλλειμμα κατά 138 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κονγκρέσου. Το κείμενο προβλέπει πτώση των δαπανών του προγράμματος υγειονομικής ασφάλισης των ηλικιωμένων (Medicare).

    Συνολικά, το κείμενο θα επιτρέψει την εξασφάλιση υγειονομικής κάλυψης 32 εκατομμυρίων Αμερικανών, οι οποίοι την στερούνται.

    Στόχος είναι η κάλυψη του 95% των Αμερικανών κάτω των 65 ετών. Το κείμενο απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνηθούν την κάλυψη ατόμων με ιατρικό ιστορικό.

    Η έκβαση της ψηφοφορίας ήταν αβέβαιη μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όταν η ηγεσία των δημοκρατικών της Βουλής εξασφάλισε την θετική ψήφο του δημοκρατικού αντιπροσώπου Μπαρτ Στούπακ, πολέμιου των αμβλώσεων, και των υποστηρικτών του.

    Η υποστήριξη αυτή εξασφαλίσθηκε έπειτα από συμβιβασμό με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος δεσμεύθηκε να υπογράψει διάταγμα επαναδιατυπώνονατς την απαγόρευση χρηματοδότησης των αμβλώσεων με ομοσπονδιακούς πόρους.

    Οι δημοκρατικοί δίσταζαν επί μακρόν να υπερψηφίσουν μία μεταρρύθμιση η οποία φέρεται από τις δημοσκοπήσεις ως αντιδημοφιλής. Συνολικά, 34 δημοκρατικοί αντιπρόσωποι καταψήφισαν το νομοσχέδιο μαζί με 178 ρεπουμπλικάνους, από τους οποίους μόνο ένας υπερψήφισε την μεταρρύθμιση.

    Επειτα από την πρώτη ψηφοφορία, οι αντιπρόσωποι ενέκριναν σειρά τροπολογιών στο νομοσχέδιο της Γερουσίας. Οι "διορθώσεις" αυτές θα αναπεμφθούν στη Γερουσία, η οποία θα προσπαθήσει να τις εγκρίνει εντός της εβδομάδας. Ο επικεφαλής των δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ δεσμεύθηκε ότι η Γερουσία θα δραστηριοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 March 2010 - 15:30:39 UTC