Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μάχη για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας"
  • [02] "Να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της αγοράς"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Μηχανισμός εναντίον των λαών"
  • [05] "Κερδίσαμε μια ανακωχή"
  • [06] "Να αποσυρθούν τα μέτρα"

  • [01] "Μάχη για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας"

    «Πετύχαμε μια πολύ σημαντική απόφαση και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ.

    «Δώσαμε και δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη μαζί με τον ελληνικό λαό, όχι απλώς για βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά για την δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, που όχι μόνο ξεπερνά τις δυσκολίες αλλά δημιουργεί και πρότυπα», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ξεπερνάμε την οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση και εκφράζουμε την βούλησή μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση στόχων και αλλαγών για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός».

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο» και πρόσθεσε ότι οι βαθιές θεσμικές αλλαγές αποτελούν προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί σε παρόμοια κρίση.

    «Η απόφαση της Συνόδου έχει εξαιρετική σημασία αποτελεί και μια θετική ανταπόκριση και αναγνώριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της προστασίας της ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού, την δημιουργία του οποίου αποφάσισε η Σύνοδος, ξεκινά και μια συζήτηση για την δημιουργία στο μέλλον θεσμών πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων αλλά και για την συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

    «Με αφετηρία την κρίση που περάσαμε και τις πρωτοβουλίες που πήραμε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εμπλουτίζεται, βελτιώνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και της Ευρώπης».

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει διάσκεψη επενδυτών από την διασπορά και από πολλές πλευρές του κόσμου, ενώ ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα της Ελλάδας είπε «να τελειώνουμε με την φημολογία γιατί έχουμε την πραγματικότητα: Η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο για βιώσιμη οικονομία, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις με θετικά αποτελέσματα, το μήνυμα μας είναι πως εμείς κάνουμε την δουλειά μας και έμπρακτα μας στηρίζουν οι 27».

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός παρείχε την απόλυτη διαβεβαίωσή του ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα».

    «Το να πάμε καλά «έξω» ήταν αποτέλεσμα του να πάμε καλά «μέσα»»,είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις μας, η βούλησή μας και η αξιοπιστία μας «μέσα» έπεισαν και «έξω»».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα θετικής πορείας το γεγονός ότι ενώ το έλλειμμα στο πρώτο δίμηνο του 2009 ήταν 4 δισεκ. Ευρώ, φέτος στο αντίστοιχο διάστημα είναι 1 δισεκ. Ευρώ.

    «Είτε υπήρχε μηχανισμός, είτε όχι, έπρεπε να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα μέτρα είναι δύσκολα και σκληρά, αλλά υπάρχουν και βασικές θεσμικές αλλαγές, όπως η δίκαιη φορολογία», είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το εσωτερικό μέτωπο, προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνοχή αν η χώρα δεν μπορούσε να δανειστεί η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.

    Σε ό,τι αφορά την συναίνεση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν περίμενα χειροκρότημα στα δύσκολα μέτρα, ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς ότι εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη, αλλά από εδώ και πέρα στις μεγάλες αλλαγές τους καλώ όλους και τους περιμένω όλους, (εξάλλου) η συμμετοχή όλων είναι και ένα θετικό μήνυμα προς τα έξω».

    Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη χρήση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να μην ζητήσει κάτι τέτοιο η χώρα, πρόσθεσε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από τις αγορές και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα πρέπει να κάνει την δουλειά της».

    Σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση για το γεγονός ότι οι Γερμανοί «πήραν» αναθεώρηση, προς το αυστηρότερο, της εποπτείας, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία αντίρρηση για προληπτική επιτήρηση και τόνισε ότι «πληρώνουμε την έλλειψη διαφάνειας».

    «Έχουμε πρωτοστατήσει στο να γίνει η Ελλάδα η πιο διαφανής οικονομία της ευρωζώνης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Κληθείς να σχολιάσει αν η απόφαση ήταν νίκη της κας Μέρκελ και ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Σαρκοζύ, είπε ότι «σπάνια έχει ληφθεί απόφαση που να συμφωνούν και οι 27, εξάλλου μιλάμε για κάτι νέο σε «μη χαρτογραφημένη περιοχή», όλοι βγαίνουν κερδισμένοι και κυρίως η ΕΕ, καθώς θα ανοίξει και ο διάλογος για το μέλλον».

    «Πότε η χώρα θα βρίσκεται σε δανειακή ανεπάρκεια;», ήταν η ερώτηση που ετέθη στον κ. Παπανδρέου ο οποίος είπε ότι «με τον μηχανισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν και τεχνικά θα μπορούν να δώσουν την απάντηση σε αυτό το θέμα. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει».

    Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να μπει σε οποιαδήποτε «λογική αριθμών», όπως χαρακτηριστικά είπε, ερωτηθείς «τι θεωρείται ανεπαρκές επιτόκιο για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα υπάρχει η ξεκάθαρη δήλωση: Μην παίζετε με την Ελλάδα» και οι αγορές ανταποκρίνονται.

    Ερωτηθείς αν σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού θα πρέπει η Ελλάδα να πάρει επιπλέον μέτρα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «έχουμε πάρει τα αναγκαία μέτρα, δεν χρειάζονται άλλα, είναι πολύ σημαντικό το ότι ο μηχανισμός είναι εκεί».

    «Κανένας δεν ζήτησε νέα μέτρα, είχαμε πει ακόμα και για προσφυγή στο ΔΝΤ, όμως προτιμούσαμε ευρωπαϊκή λύση, είχαμε διαβουλεύσεις, είχε έλθει κλιμάκιο και με το ΔΝΤ, και αυτοί έδωσαν «πράσινο φως» στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός.

    «Υπάρχει τριετές πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης και οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές θα γίνουν μέσα στο 2010», είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς «πότε θα θεωρήσει η Ελλάδα ότι έχει ξεπεράσει την κρίση», αλλά και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει.

    Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την στελέχωση του δημοσίου και του κρατικού μηχανισμού και είπε ότι «η πελατειακή λογική δημιουργούσε πιέσεις για προσλήψεις στο κράτος που πολλές ήταν και αχρείαστες».

    Αργότερα, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχομενο άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει κάτι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης», προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν είχε εμπεδωθεί η έννοια της αξιοκρατίας και όχι εκείνη της πελατειακής διαχείρισης».

    «Μόνο όταν φθάσουμε στο σημείο να εμπεδωθεί βαθιά μέσα μας η αξιοκρατία μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει», είπε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς αν τα μέτρα λιτότητας έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «λίγες χώρες κινήθηκαν με τέτοια ταχύτητα» και πρόσθεσε ότι «το βασικό ζήτημα ήταν η αξιοπιστία μας, ό,τι και να λέγαμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με άλλους ρυθμούς δεν μας πίστευαν, τώρα μας πιστεύουν, ο λαός έδειξε ότι είναι έτοιμος να κάνει αυτά που πρέπει ώστε να πάει η οικονομία μπροστά».

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας και στο ΔΝΤ αν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η αξιοπιστία του μηχανισμού αναβαθμίζεται με την παρουσία του ΔΝΤ διότι διαθέτει τεχνογνωσία».

    Ερωτηθείς αν «από Δευτέρα φοβάται αλλαγές στην απόφαση μέσω δηλώσεων κλπ», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πριν μερικές εβδομάδες υπήρχαν διάφορες δηλώσεις, η σημασία της απόφασης τώρα είναι ότι υπάρχει μια φωνή, υπάρχει με «χαρτί και καλαμάρι» απόφαση της ευρωζώνης».

    Ερωτηθείς «γιατί να γίνει «μαλλιά-κουβάρια» η Ευρώπη, γιατί να εισάγουμε σε αυτήν το ΔΝΤ και γιατί να γίνει όλη αυτή η φασαρία και μετά να δηλώνουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «οι εντάσεις είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, είπαμε ότι θέλουμε τον μηχανισμό για να μην χρειαστεί να πάμε αλλού, το πήραμε, συζητήσαμε το θέμα με τους εταίρους μας, σύντομα φθάσαμε σε θετικό βήμα στην ΕΕ με μια απόφαση που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στα επιτόκια δανεισμού».

    «Έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας, όλη η ανησυχία για το ευρώ και η «ραδιο-αρβύλα» κόβεται μαχαίρι», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το ύψος των δανείων που μπορούν να διατεθούν, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «μια χώρα αν προσφύγει στον μηχανισμό θα έχει όσα ποσά χρειάζεται».

    Σε άλλη ερώτηση γιατί συνιστά επιτυχία το γεγονός ότι σήμερα η ΕΕ σε συνεργασία με το ΔΝΤ μας στέλνουν πάλι στις αγορές, στις οποίες ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει από το 2000-2009, 340 δισεκ. ευρώ σε τόκους, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στόχος είναι χωρίς νέες θυσίες αλλά με αλλαγές να προχωρήσουμε προς το δικαιότερο, να αποκτήσουμε σιγουριά ότι είμαστε κοντά στο να προωθήσουμε τις αλλαγές».

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας, κ. Μπαγίς, καθώς και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν.Γκρούεφσκι, η πρόσκληση προς τους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι πάντα ζητούν σταθερότητα, οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και η απουσία για πρώτη φορά βαρέων όπλων από την χθεσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου, προοιωνίζονται κάποιες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, είπε ότι μπορεί κανείς να κατασκευάσει μια θεωρία, αν συνδυάσει άσχετα γεγονότα και ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον κ, Μπαγίς ήταν τυχαία, καθώς διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, «που καθόλου δεν συμβάλλουν στο κλίμα το οποίο θέλουμε, αλλά γι' αυτό είναι σημαντική η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί η επίλυση την σχέσεών μας, να δρομολογηθεί μια νέα βάση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

    «Με τον κ. Γκρουέφσκι αντάλλαξα απόψεις σε θετικό κλίμα παρά τις υπαρκτές και γνωστές μας θέσεις , διατυπώσαμε ξανά αυτές τις θέσεις με ανθρώπινο και ήπιο τρόπο και πιστεύω ότι τέτοιου είδους επαφές μόνο θετική (επίδραση) έχουν στις προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί μια λύση αμοιβαίως αποδεκτή», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι και οι σταθεροί φορολογικοί κανόνες, αλλά και γενικά όσα κάνει η Ελλάδα δημιουργούν σταθερότητα και ο ξένος επενδυτής πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες που θα είναι σταθεροί.

    Τέλος ερωτηθείς για τα ταξίδια του στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην Κίνα δεν μετέβη για οικονομική ενίσχυση, αλλά γιατί υπάρχουν επενδύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είπε ότι ενημέρωσε την ΕΕ για την συνάντηση αυτή στην οποία μετέφερε και την πρωτοβουλία Μέρκελ, Σαρκοζύ, Γιούνγκερ, Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αποτελέσμαστα στην συνάντηση του G-20, καθώς, όπως είπε, η έλλειψη αποφάσεων δημιουργεί ανασφάλεια και στις τράπεζες, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα η Ευρώπη να έχει ισχυρή φωνή.

    Η Συμφωνία των 16

    Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος αλλά και με μία ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν στην παροχή συντονισμένων διμερών δανείων σε εθελοντική βάση προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση των διμερών δανείων θα αποφασίζεται ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

    Επίσης στην απόφαση επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση και ως εκ τούτου καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

    Σημειώνεται ακόμα ότι ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται , ως ύστατη λύση. Δηλαδή όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι ανεπαρκής. Σκοπός του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυναστόν.

    Τέλος οι ηγέτες της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρετίζουν τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία κρίνονται επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010.

    "Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της και συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε 'ένα μηχανισμό διαχείρησης των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που ωστόσο μας αναγκάζει να επαναθεωρήσουμε τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνισης που διαθέτουμε ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ" τόνισε ο κ. Σαρκοζί .

    Kάθε μια από τις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμη να δανείσει την Ελλάδα εάν αυτό καταστεί αναγκαίο ωστε να μη βρεθεί στη θέση να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης, Χερμαν βαν Ρόμπεϊ.

    Πριν τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει.

    Οταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

    Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

    "Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- "πέραν του τέλους του 2010", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

    "Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας", υπογράμμισε ο Τρισέ.

    [02] "Να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της αγοράς"

    «Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς «για να μη βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση», τονίζοντας ότι διαφορετικά «σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος».

    Ο κ. Σαμαράς σημειώνει στα θετικά την απόφαση της ΕΚΤ με την οποία «αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά». «Αυτό το παλέψαμε ως Ν.Δ εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε αναφέροντας ότι ήταν μία εκ των τριών βασικών προτάσεων που ο ίδιος κατέθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους υπουργούς οικονομικών του ΕΛΚ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για το κυρίως μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει.

    Ανέφερε πως για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια απαιτείται να έχει φτάσει στο έσχατο σημείο χωρίς να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό. «Να δανείζεται με 6% από τις αγορές; Να δανείζεται με 8% από τις αγορές; Να μη μπορεί να δανειστεί καθόλου; Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν;», ρώτησε επισημαίνοντας πως εμείς ζητήσαμε στήριξη για να μη φτάσουμε στα όρια αυτά.

    Επίσης ανέφερε πως ακόμα και αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη τελικής απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία κάτι το οποίο στη πράξη μπορεί να σημαίνει και νέα μέτρα και «συνεπώς πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία».

    Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της συμφωνίας «φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και συνιστά υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατβεξοχήν μη ευρωπαϊκό οργανισμό».

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατέληξε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο και να σταθεί μόνη στα πόδια της γιατί αυτό είναι το πιο συμφέρον για την ίδια. «Αυτό επιβάλλει και η αξιοπρέπειά της χώρας μας και η ανόρθωση της αξιοπιστίας της. Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα το κάνουμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις», είπε.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού (10:00:00 Αθήνα) με θέμα:

    -Θέσεις Κ.Π.Ε. για το Έκτακτο Συνέδριο.

    -Η τακτική του ΣΥΝ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

  • Συνέντευξη Τύπου υφυπουργού Προστασίας Πολίτη Σπ.Βούγια για ελληνοβουλγαρικό πρωτόκολλο πυροσβεστικής συνεργασίας- Ηλέκτρα Παλλάς (12:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Ο Δήμος Μηχανιώνας για 2η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Αθλητικό Κέντρο και την www.mararhonswim.gr διοργανώνουν τον 7ο Διεθνή Αγώνα Χειμερινής Κολύμβησης στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας (13:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 θα πραγματοποιηθεί το 40ο Παιδιατρικό Συμπόσιο της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace (Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

    Μπάσκετ-Α2 Ανδρών (23η ημέρα)

    15:00 Δάφνη-Ηρακλής

    17:00 ΚΑΟΔ-Ικαρος/Εσπερος

    17:30 Αρκαδικός-Ερμής Λαγκαδά (κ.θ.)

    17:30 ΟΦΗ-Νήαρ Ηστ

    17:30 Αμύντας-Ικαροι Σερρών

    17:30 Αιγάλεω-Ολυμπιάδα Πατρών

    17:30 Ξάνθη-ΑΓΟ Ρεθύμνου

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (22η ημέρα)

    16.30 Κολοσσός-Άρης

    17.00 ΑΕΚ-Μαρούσι

    17.00 Γ.Σ. Ολύμπια-Πανελλήνιος

    17.00 Ηλυσιακός-Καβάλα

    17.00 Τρίκαλα-Παναθηναϊκός

    18.45 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ

    Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (20η ημέρα)

    13.00 Ολυμπιακός-Χίος

    13.30 ΠΑΟΚ-Παλ. Φάληρο

    14.00 Χανιά-ΝΟ Πατρών

    17.00 ΝΕ Πατρών-Πανιώνιος

    17.00 Βουλιαγμένη-Λάρισα

    17.00 Παναθηναϊκός-Ποσειδών Ιλ.

    Χάντμπολ-Α1 ανδρών (20η ημέρα)

    15:00 Πανελλήνιος-ΠΑΟΚ

    17:00 Ζαφειράκης Νάουσας-ΑΣΕ Δούκα

    17:30 Κύδων Χανίων-Διομήδης Αργους

    18:00 Φίλιππος Βερ.-Θερμαϊκός

    18:00 ΓΑΣ Κιλκίς-Βριλήσσια

    18:00 Αερωπός Εδεσσας-ΑΕΚ

    Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (14η ημέρα)

    ΝΕ Πατρών-Πανιώνιος

    Ολυμπιακός-Εθνικός

    Ηρακλής-Βουλιαγμένη

    Γλυφάδα-Νηρέας Χαλ.

    Ποδόσφαιρο-Β΄ εθνική (27η ημέρα)

    Εθνικός Αστέρας-Ολυμπιακός Βόλου (CONN-X)

    ΟΦΗ-Πιερικός (ΕΤ-3)

    Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα (2ος αγώνας): Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Αυστραλίας-

    08:00:00 Μελβούρνη Αυστραλία

    Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας (τελικός): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός-18:30:00

    Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (21η αγωνιστική)

    18:30 ΓΕ Μεσσηνίας-Μίλωνας

    18:30 Μεταμόρφωση-Παμβοχαϊκός

    18:30 Εθνικός Αλ.-ΣΠΑ Καρδίτσας

    18:30 Επίκουρος-Παναχαϊκή

    18:30 Κόροιβος-Νέα Μουδανιά

    19:00 Κόρινθος-Νίκη Αιγινίου

    [04] "Μηχανισμός εναντίον των λαών"

    "Tα παχιά λόγια και η θριαμβολογία του πρωθυπουργού για την Σύνοδο της ΕΕ, είναι το τυρί στη φάκα που έχουν στήσει για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να χειραγωγήσουν και να κάμψουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μπροστά στο φορολογικό νομοσχέδιο, μπροστά στα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν στη συνέχεια για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και πολλά άλλα", δήλωσε η κ. Παπαρήγα η οποία επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες.

    Η γγ της ΚΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για "μηχανισμό που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, από την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα στραφεί εναντίον όλων των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ και όχι μόνο. Είναι ένας μηχανισμός που στήθηκε με αφορμή την Ελλάδα, είναι ένας μηχανισμός που δείχνει προσωρινούς συμβιβασμούς και συμμαχίες, αλλά αυτός ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί και για το λαό της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, για την Ιταλία, και βεβαίως θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη".

    Η κ.Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λάο "να κλείσει τα μάτια του σε αυτή τη θριαμβολογία και για μας παραμένει το σύνθημα: Ούτε ένα ευρώ στην πλουτοκρατία, ξεσηκωμός. Στον πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο. Να μην χαθεί ούτε μια μέρα από την προσπάθεια του ελληνικού λαού να ανασυντάξει το εργατικό κίνημα, να προχωρήσει η κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Όλοι μαζί σαν μια γροθιά, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, ανεξαρτήτως κλάδου, ανεξαρτήτως αν δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα αν είναι αυτοαπασχόλουμενοι ή φτωχή αγροτιά, πρέπει να δώσουμε ενιαία απάντηση".

    Το χρέος και τα ελλείμματα που υπάρχουν στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πάρα πολύ και πολύ περισσότερο δεν θα εξαλειφθούν, παρά την όποια εισροή χρημάτων εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση και με ένα τίμημα, που προς το παρόν δεν είναι εντελώς καθορισμένο. Είναι ασαφές, και προπάντων δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί τα πράγματα θα εξελιχθούν ανάλογα με τη διαπάλη των ιμπεριαλιστών και τον πόλεμο των αγορών που εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

    Ο κ. Παπανδρέου ήρθε εδώ στις Βρυξέλλες με μία προίκα σημαντική. Ποιά είναι αυτή η προίκα: Είναι τα βάρβαρα μέτρα που πήρε και αυτά που προτίθεται να πάρει μέσα στο 2010, το 2011 και το 2012 εναντίον της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για την προίκα που ζητούσαν οι ηγετικές δυνάμεις και το σύνολο των κρατών της ΕΕ. Πολύ περισσότερο τώρα που διαμορφώθηκε ένας μηχανισμός ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την περιφερειακή ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος επιδιώκει να κλείσει ή να βάλει τσιρότο σε κάποιες από τις πληγές του καπιταλιστικού συστήματος. Να αποτρέψει ενδεχομένως και την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος σε ορισμένες χώρες, αυτός ο μηχανισμός και δεν πρόκειται να έχει μακροπρόθεσμα την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται, αλλά πάνω απβ όλα θα αποτελέσει το πιο κραυγαλεο, το πιο ισχυρό μέσο εκβιασμού από δω και μπρος. Αν η ελληνική κυβέρνηση πετύχει να εκταμιεύσει κάποια χρήματα με ένα σχετικά καλύτερο επιτόκιο, πράγμα που δεν είναι εντελώς σίγουρο και για μακρό χρονικό διάστημα, αυτό θα το εξασφαλίσει αφού προηγουμένως έχει πάρει τα βάρβαρα μέτρα που για μια άλλη φορά λέμε.

    Ο εκβιασμός πια θα γίνει πιο ωμός, απβ ότι ήταν μέχρι σήμερα και το σίγουρο είναι ότι για αρκετά χρόνια στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα περάσουν μέτρα προαποφασισμένα από τις αρχές της δεκαετίας του β90. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα παραμείνει προβληματική, γιατί η ανισομετρία στο καπιταλιστικό σύστημα είναι σύμφυτη, δεν πρόκειται να καταργηθεί. Επομένως σήμερα ο λαός έχει την ευκαιρία να βγάλει σε γρήγορο χρονικό διάστημα τα απαραίτητα συμπεράσματα, ξεκινώντας από τότε που του είπαν ότι η ΕΕ είναι η ασπίδα, ο παράδεισος, που δεν θα συμβαίνουν κρίσεις, που θα προστατεύεται το ευρώ και προπάντων θα εξασφαλιστεί η συνοχή, η αλληλεγγύη και η σύγκλιση επιπέδου.

    Πόσος καιρός αλήθεια πέρασε - δεν είναι και πάρα πολύς - όταν υπόσχονταν στον ελληνικό λαό, ότι οι μισθοί θα φτάσουν στο επίπεδο των μισθών των άλλων χωρών, ότι οι τιμές θα είναι οι ίδιες; Πρόκειται για ένα ψέμα και όχι όνειρο, διότι η σύγκλιση είναι ανέφικτη, ο ανταγωνισμός και η λυκοσυμμαχία είναι στην πρώτη γραμμή.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να κλείσει τα μάτια του σε αυτή τη θριαμβολογία και για μας παραμένει το σύνθημα που είπαμε από την πρώτη στιγμή: Ούτε ένα ευρώ στην πλουτοκρατία, ξεσηκωμός. Στον πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο. Να μην χαθεί ούτε μια μέρα από την προσπάθεια του ελληνικού λαού να ανασυντάξει το εργατικό κίνημα, να προχωρήσει η κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Όλοι μαζί σαν μια γροθιά, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, ανεξαρτήτως κλάδου, ανεξαρτήτως αν δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα αν είναι αυτοαπασχόλουμενοι ή φτωχή αγροτιά, πρέπει να δώσουμε ενιαία απάντηση.

    Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης πρέπει να πέσουν στο κενό. Αλλωστε, θυμίζουμε, δεν υπάρχει Σύνοδος της ΕΕ από το β90 και μετά που να μην γυρνάει η κυβερνητική επιτροπή και να λέει πετύχαμε θρίαμβο. Είτε αφορά το Κυπριακό, είτε αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας, της ΦΥΡΟΜ, είτε αφορά κοινοτικά ποσά, είτε αφορά την ΚΑΠ, πάντα ο εκάστοτε έλληνας πρωθυπουργός γυρνούσε θριαμβευτής για να περάσει ένα χρονικό διάστημα και να γίνει κατανοητό ότι ο θρίαμβος ήταν μόνο για την πλουτοκρατία και ποτέ για το λαό.

    Πόλεμος, λοιπόν, στον πόλεμο. Με ακόμα περισσότερο αίσθημα ευθύνης, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη για την κλιμάκωση του αγώνα με όλες τις μορφές ξεκινώντας από τον τόπο δουλειάς και τη γειτονιά κι από το χωριό, φθάνοντας μέχρι μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις, αλλά και σε συντονισμό με τους λαούς της Ευρώπης.

    Ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα στραφεί εναντίον όλων των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ και όχι μόνο. Αυτό το υπογραμμίζουμε. Είναι ένας μηχανισμός που στήθηκε με αφορμή την Ελλάδα, είναι ένας μηχανισμός που δείχνει προσωρινούς συμβιβασμούς και συμμαχίες, αλλά αυτός ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί και για το λαό της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, για την Ιταλία, και βεβαίως θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Κι αν αυτός ο μηχανισμός ναυαγήσει, κάποιον άλλο καταπιεστικό οικονομικό πολιτικό και στρατιωτικό μηχανισμό θα βρουν, προκειμένου να διασφαλίσουν να περάσουν γρήγορα τα μέτρα πριν χειραφετηθεί το κίνημα, πριν τους τρομοκρατήσει, πριν διεκδικήσει ουσιαστικές κατακτήσεις προς τα μπρος.

    [05] "Κερδίσαμε μια ανακωχή"

    "Δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, ούτε καν μία μάχη. Κερδίσαμε μία ανακωχή που δεν γνωρίζουμε τη διάρκειά της. Σε λίγες ημέρες θα βγούμε για δανεισμό. Αν πετύχουμε να δανειστούμε με επιτόκιο πέριξ του 5% αυτό θα είναι πράγματι κάτι. Αν όμως ξεπεράσει το 6% τότε πράγματι θα χρειαστούμε πρόσθετη βοήθεια", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Όσον αφορά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για στήριξη σε αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα, ο ΛΑ.Ο.Σ επισημαίνει ότι "ή αυτά θα είναι χλιαρά και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά, οπότε δεν χρειάζεται την βοήθεια κανενός, ή θα είναι "πειθαρχημένα" για να είναι ουσιωδώς αποτελεσματικά. Πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται εκ των προτέρων συμφωνία".

    Για την Εκκλησία

    « Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι που η επιμονή μας να προσέλθουν σε διάλογο η Κυβέρνηση και η Εκκλησία έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα αυτή την ώρα ήταν ένα νέο 1987. Πέραν τούτου αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι ο έντιμος και ειλικρινής διάλογος συμβάλει στην επίλυση όλων των προβλημάτων», αναφέρει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    [06] "Να αποσυρθούν τα μέτρα"

    Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα τις θέσεις της ΚΠΕ για το έκτακτο συνέδριο και την τακτική του ΣΥΝ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010.

    Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.

    «Όσοι κινδυνολόγησαν περί χρεοκοπίας της χώρας, αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να βάλουν μια χοντρή θηλιά στον λαιμό κάθε Έλληνα εργαζόμενου, μισθωτού, άνεργου, συνταξιούχου», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι χειρισμοί της Κυβέρνησης, αλλά και οι δυσμενείς συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μόνο η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπερασπίστηκε με σθένος την προοπτική μιας κοινωνικής Ενωμένης Ευρώπης, μας φέρνουν από την πίσω πόρτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μαζί με αυτό, μας φέρνουν νέα, ακόμη πιο επώδυνα, αντιλαϊκά μέτρα».

    «Ο μόνος τρόπος απεμπλοκής της χώρας απβ αυτή την κρίση, είναι έστω και τώρα, στο παρά πέντε, να αλλάξουμε πολιτική», είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να αποσυρθούν «τα υφεσιακά, αντικοινωνικά μέτρα και να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στη στήριξη της απασχόλησης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 March 2010 - 5:30:24 UTC