Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή"
  • [02] Αντιπαράθεση για τα επιτόκια δανεισμού
  • [03] Ημερίδα για τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ
  • [04] "Ωμός εμπαιγμός"
  • [05] "Αλλαγή πολιτικής"
  • [06] Προώθηση της απασχόλησης

  • [01] "Στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή"

    Τα γραφεία του ΟΑΕΔ Περιστερίου επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με εργαζομένους στον ΟΑΕΔ και με ανέργους και τόνισε πως «σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα να σταθούμε δίπλα στον πολίτη».

    «Κάνουμε μεγάλο βήμα στο χώρο της ανεργίας επιδοτώντας την εργασία, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και νέα προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα σε νέους τομείς, όπως της πράσινης ανάπτυξης, στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που χρειάζεται η χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

    «Είναι τα πρώτα δείγματα της νέας φάσης της πολιτικής μας, που βοηθάνε τον πολίτη σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να είμαστε κοντά στο νέο, κοντά στον άνεργο, κοντά στη γυναίκα που ζητάει δουλειά, κοντά σε εκείνον που απειλείται από την ανεργία. Αυτό είναι το δείγμα αυτής της κυβέρνησης».

    Από τη μεριά του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι επιδοτούμε 120.000 θέσεις εργασίας οι οποίες ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα για ανέργους, για γυναίκες που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, για ανθρώπους λίγο πριν τη σύνταξη που δεν έχουν τα ένσημα που θα τους επέτρεπαν να βγουν στη σύνταξη, για ανθρώπους στο χώρο του τουρισμού και εδώ θα επιδοτείται η ανεργία αλλά η εργασία.

  • ** Σύσκεψη, υπό τον υπουργό Επικρατείας Χ.Παμπούκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Αν.Λοβέρδου και Υποδομών Δ.Ρέππα και των υφυπουργών Οικονομικών Φ.Σαχινίδη και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα συζήτησης τους απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    "Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου"

    Αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς, κυβέρνηση, κοινοβούλιο και κόμμα, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Χθες, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και συζήτησε τις εξελίξεις στην οικονομία με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και και στη συνέχεια προήδρευσε συνεδριάσεων του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και του διαθεσμικού οργάνου.

    Χρειάζεται, τόνισε ο πρωθυπουργός, εντατικοποίηση της δουλειάς σε ποιότητα και ποσότητα, γιατί μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια ενός δύσκολου αγώνα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τόνισε ότι περάσαμε έναν κάβο με δύσκολους χειρισμούς και κατορθώσαμε να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα αυτό να γίνει και ευρωπαϊκό.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προτάσεις των σοσιαλιστών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου, πρακτικότερου και ταχύτερου μηχανισμού για την αντιμετώπιση δανειακών αναγκών χωρών της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, παρατήρησε, υπάρχει τώρα ένας μηχανισμός και αυτό που προέχει είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, η δουλειά των υπουργείων, η οποία δεν είναι μόνο τεχνοκρατική, αλλά είναι και πολιτική.

    Χαρακτήρισε δύσκολη την επόμενη περίοδο, η οποία, όπως τόνισε, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο, σημειώνοντας ότι πρέπει ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος των μεγάλων αλλαγών.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών.

    Επίκεντρο όλων των αλλαγών θα είναι το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" γύρω από τον οποίο θα κινηθεί και όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι μεταξύ των ζητημάτων στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, είναι οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

    Σημαντικότατο ζήτημα χαρακτήρισε επίσης την ανάκτηση του αισθήματος της αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της χώρας, αλλά και του αισθήματος ανακούφισης στον κόσμο.

    Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει από την κρίση, αλλά ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

    Πρέπει, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, να πάμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, να δείξουμε ότι σπάμε την ατιμωρησία, ότι μπαίνει τάξη και ευνομία σε ζητήματα που αφορούν από την ασφάλεια του πολίτη μέχρι τη διαφθορά.

    Σε όλα αυτά τα θέματα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι ενεργός η συμμετοχή του πολίτη και, όπως πρόσθεσε, πρέπει να δούμε πώς ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας στα ίδια του τα χέρια.

    Αυτό, υπογράμμισε, είναι το μεγάλο στοίχημα των αλλαγών, οι οποίες πρέπει να δώσουν την αίσθηση της ελπίδας ότι αύριο η χώρα θα είναι διαφορετική.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ και κάθε αρνητικό της αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται, αλλά, πρόσθεσε ότι και κάθε θετικό μπορεί επίσης να αναδειχθεί και να πολλαπλασιαστεί και είναι μια ευκαιρία τώρα να αναδειχθούν τα θετικά και αξιοποιηθεί αυτή η προβολή.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να τηρηθεί πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, κομματικών, πολιτικών, αλλά και της δημόσιας διοίκησης.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρξει συνεπής και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματός της.

    Επίσης τόνισε πρέπει να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορεί να συνδέει την κυβέρνηση με τους πολίτες, να τους ενημερώνει και να πολλαπλασιάζει το μήνυμα.

    Αυτό που σήμερα κάνει η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι η συνεχής αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε η χώρα να έχει μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.

    [02] Αντιπαράθεση για τα επιτόκια δανεισμού

    Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή και στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο η κριτική της αντιπολίτευσης για τα επιτόκια δανεισμού στις κινήσεις των τελευταίων ημερών.

    «Η ΝΔ παραμένει αδιόρθωτη χωρίς να θέλει να παραδεχθεί την χειρίστη κατάσταση στην οποία έφερε την οικονομία», τόνισε παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ λίγο νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη απέρριψε τους ισχυρισμούς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η ΝΔ επιχαίρει για τη σημερινή κατάσταση. -Ψυχραιμία, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν ό,τι συζητείται σε έναν οργανισμό στην Ουάσιγκτον να προκαλεί θόρυβο στην Αθήνα.

    Ο διάλογος ξεκίνησε από τον εισηγητή της ΝΔ Θεόδωρο Καράογλου που είπε για την χθεσινή κίνηση δανεισμού 1 δισ ευρώ ότι «είναι η πρώτη φορά στην τελευταία εικοσαετία που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί»

    Ακολούθησε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που χαρακτήρισε τα προχθεσινά επιτόκια δανεισμού «ως ψυχρολουσία για την κυβερνητική προπαγάνδα για γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων». -Το πιστόλι αποδείχθηκε νεροπίστολο, συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «η υφεσιακή δυναμική μας οδηγεί πιο κοντά στο ΔΝΤ το οποίο δίνει άλλη ερμηνεία σε σχέση με την Κομισιον για όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες».

    Ο τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε ότι «το πανηγυρικό κλίμα δεν δικαιολογείται, αλλά απαιτείται αντί της θριαμβολογίας περίσκεψη και σε καμία περίπτωση αντιφατικές δηλώσεις. -Περισσεύει η υποκρισία, δείχνουν να επιχαίρουν, αν και βασικοί υπεύθυνοι, απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο Δημήτρης Κουσελάς απέδωσε «διαστροφή σε αυτούς που οδήγησαν στον εκτροχιασμό και επιχαίρουν».

    -Είναι λάθος να υποστηρίζετε ότι επιχαίρουμε. Την αγωνία μας για το πού πάει η οικονομία δεν μπορείτε εσείς να τη μεταφράζετε σε χαρά. Αυτό πρέπει να το πάρετε πίσω, υπογράμμισε παρεμβαίνοντας η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Δεν κάνω δίκη προθέσεων, αλλά η ΝΔ εξακολουθεί να μην αποδέχεται τις ευθύνες της, για το πού βρίσκεται σήμερα η χώρα, παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και συνέχισε:

    -Είναι αδιόρθωτη η ΝΔ που αρνείται να παραδεχθεί ότι παρέδωσε μία οικονομία σμπαράλια, ένα διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και αυξημένες τις δαπάνες λόγω των δώρων που κάνατε. Διαλύσατε το κράτος και ζητάτε τώρα τα ρέστα.

    Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι δεν συνιστά σοβαρή αντιμετώπιση και υπεύθυνη στάση να γίνεται για τα θέματα αυτά έτσι η συζήτηση. Η Ελλάδα, υπογράμμισε, δανείζεται κάθε φορά χαμηλότερα από την προηγουμένη, κι αυτό οφείλεται στο ότι έχουν ληφθεί σωστά μέτρα αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.

    Ειδικά για τον προ ημερών δανεισμό με ομόλογο επταετούς διάρκειας, είπε ότι έγινε σκοπίμως, γιατί τα προηγούμενα δάνεια ήταν πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, ενώ το συγκεκριμένο απευθυνόταν σε συγκεκριμένους ενδιαφερομένους.

    Για το χθεσινό δανεισμό, είπε ότι ήταν κάτι απολύτως ειδικό «κι όποιος μιλά και σχολιάζει, δείχνει πως δεν ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα» -Η χώρα συνεχίζει να δανείζεται πιο ψηλά από ό,τι θέλουμε, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε όμως βέβαιος ότι θα επέλθει αποκλιμάκωση σε συνάρτηση με τα μέτρα που λαμβάνουμε και την απόλυτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης

    Ήδη, είπε, έχει ολοκληρωθεί η δανεισμός του Απριλίου που είναι ο πιο δύσκολος μήνας και θα ακολουθήσει ο Μάιος, ενώ από εκεί και πέρα θα πορευθούμε με τις δικές μας δυνάμεις.

    Ανταπαντώντας ο εισηγητής της ΝΔ κ. Καράογλου επέμεινε ότι η χθεσινή προσπάθεια ήταν ατυχής: «Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί το ποσό που ήθελε. Να σταματήσει το παραμύθι ότι για όλα φταίει η ΝΔ. Είστε κυβέρνηση έξι μήνες και ήδη έχετε διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα στην οικονομία εντός και εκτός χώρας»

    Ο υπουργός επανήλθε στην κριτική και απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ: «Είναι ακατανόητο γιατί συγχέεται ό,τι υποστηρίζει ένας οργανισμός στην Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που έχει τους δικούς του κανόνες και αυτά που δήλωσε ο επικεφαλής Στρος Καν είναι το προφανές. Η πραγματική διάσταση δεν έχει σχέση με το θόρυβο. Η πραγματική διάσταση είναι ότι η Ελλάδα χρειαζόταν την απόφαση που ελήφθη για ευρωπαϊκή στήριξη»

    [03] Ημερίδα για τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ

    Αποτυχημένος, παράλογος και καταχρηστικός χαρακτηρίσθηκε ο Κανονισμός του Δουβλίνου (που επιτρέπει στα κράτη να επιστρέφουν στην πρώτη χώρα εισόδου αιτούντες πολιτικό άσυλο και τους στερεί το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα στη χώρα επιλογής τους). Η σχετική διαπίστωση ακούσθηκε επανειλημμένως χθες από ημεδαπούς και αλλοδαπούς ειδικούς που συμμετείχαν στη σχετική ημερίδα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

    Μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου «ΜΚΟ για την υποστήριξη ατόμων που επιστρέφουν με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ» το ΕΣΠ φιλοξένησε τη σχετική ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι πρεσβειών και χαιρέτισαν το πρωί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέας Τάκης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2007 έχει συμπεράνει σε έγγραφό της ότι το Δουβλίνο έχει «αποτύχει οικτρά». Όμως, η μετριοπαθής πρότασή της που περιλαμβάνει προσωρινή αναστολή των μεταφορών στα συνοριακά κράτη-μέλη όταν υπάρχει πρόβλημα, στο πλαίσιο της αρχής διαμερισμού των βαρών, «δεν έχει τύχει αποδοχής από την πλειοψηφία των κρατών, αν και τόσο στο προοίμιο όσο και στην εισαγωγή του Κανονισμού προβάλλεται η αρχή της αλληλεγγύης» σημείωσε η μέχρι πρότινος επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Ασύλου και νυν υπεύθυνη του Γραφείου Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αστυνόμος κ. Αρχοντούλα Τουρλομούση.

    Στην πρόταση τροποποίησης της Επιτροπής -που σε μεγάλο βαθμό έχει συμμερισθεί τη σχετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες- συστήνεται δικαίωμα προσφυγής του αιτούντα άσυλο έναντι της απόφασης επιστροφής και αναστολή της επιστροφής μέχρι να εκδικασθεί η περίπτωσή του. Η αναστολή έχει ήδη εφαρμοσθεί με δικαστικές αποφάσεις σε κράτη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, ύστερα από αιτήματα που έχουν καταθέσει αιτούντες που έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εθνική Ομάδα Δουβλίνο.

    Στην τροποποίηση, που ακόμη συζητείται και όλα δείχνουν ότι οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν, προτείνεται επίσης η διεύρυνση του ορισμού των μελών της οικογένειας, ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση οικογενειών. Στην πραγματικότητα, όπως διαβεβαίωσε η κ. Τουρλομούση (αλλά και άλλοι ομιλητές) «οι εταίροι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να χωρίσουν οικογένειες. Με πρόσχημα την ηλικιακή αξιολόγηση επιστρέφουν ανηλίκους, ενώ έχουμε δει να μας στέλνουν πίσω ακόμη και άτομα διαφορετικά από αυτά για τα οποία είχε γίνει συμφωνία».

    Ασυνόδευτοι ανήλικοι

    Πολλοί ανήλικοι που έχουν κριθεί ενήλικοι σε κράτη-μέλη προκειμένου να επιστραφούν στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται στη συνέχεια ότι είναι ανήλικοι. Ένας από αυτούς, ο 15χρονος Αζαμπούζ Αλί Ακμπάρ παρουσιάσθηκε στην ημερίδα ως κλασική περίπτωση του τί πραγματικά συμβαίνει. Εμφανώς ανήλικο το παιδί, επιστράφηκε από τη Βρετανία στην Ελλάδα σαν ενήλικος παρότι -όπως εξήγησε- «μου είπαν ότι έπρεπε να έχω πιστοποιητικό γέννησης. Πήρα από το τηλέφωνο του κρατητηρίου την οικογένειά μου, μου έστειλαν το πιστοποιητικό, αλλά δεν μου είπαν τίποτα». Τελικά τον έστειλαν πίσω. Αυτή τη στιγμή το παιδί κατοικεί με άλλα 14 άτομα σε ένα διαμέρισμα 40 τ.μ. πληρώνοντας για τη διαμονή του 15 ευρώ το μήνα... Κι όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας του ΕΣΠ κ. Αλέκος Αναστασίου «είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις. Άλλοι διαβιούν υπό χειρότερες συνθήκες».

    Τα στοιχεία που παρουσίασε η δικηγόρος του ΕΣΠ κ. Κωνσταντίνα Ζιώγα για το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικά: Μόνο το 2009 μπήκαν στην Ελλάδα 5.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Όμως οι διαθέσιμες θέσεις στις δομές φιλοξενίας δεν ξεπερνούν τις 250 και επιπλέον οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες. «Το περασμένο καλοκαίρι»περιέγραψε η υπεύθυνη του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας κ. Ευθαλία Παππά «όταν ανήλικοι σωρεύτηκαν στα Κέντρα Κράτησης κρατήθηκαν μέχρι τρεις μήνες, διότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις στις δομές φιλοξενίας και επιπλέον, επειδή οι συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης είναι άθλιες, υπήρξαν πολλά αυτοκτονικά επεισόδια και εξεγέρσεις».

    Στις περιπτώσεις επιστροφών ανηλίκων αλλά και διαχωρισμού οικογενειών, τα κράτη-μέλη προβαίνουν σε σαφή παραβίαση του ήδη έωλου Κανονισμού. Ως επίρρωση δε της υποκριτικής στάσης των εταίρων σημειώθηκε ότι, παρότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το αδιέξοδο του Δουβλίνου, το διάστημα 2008-2009 διπλασιάσθηκαν τα αιτήματα για επιστροφές στην Ελλάδα φθάνοντας τις 10.083 υποθέσεις. Τελικά έγιναν μόλις 1.211 μεταφορές.... Την ίδια στιγμή, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ κακή γι αυτούς, το 70%-80% όσων έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου σε άλλα κράτη.

    Γιατί έχει αποτύχει ο Κανονισμός

    Μόλις το 10% των αιτημάτων για επιστροφή πραγματοποιούνται. Διότι ο μεγαλύτερος όγκος προσφύγων προτιμούν να παραμείνουν παράνομοι σε κράτη όπως η Σουηδία και η Ολλανδία παρά να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Αναστασίου και πρόσθεσε: «Ο κανονισμός πέρα από τις νομικές αφέλειες έχει απίστευτες κοινωνικές επιπτώσεις. Επιβαρύνει και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα σε ανθρώπους που έρχονται από πόλεμο και η Ευρώπη τους βάζει σε μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά τους προστατεύει».

    «Το Δουβλίνο στην πραγματικότητα είναι μια ιστορία λαθραίας διακίνησης ανθρώπων» σημείωσε ο κ. Φιλίπ Αμαράλ από την Ιησουϊτική Υπηρεσία Προσφύγων. Δίκτυα διακίνησης θησαυρίζουν μεταφέροντας πρόσφυγες από χώρα σε χώρα μέχρι να γίνουν κάπου δεκτοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνονται τα αιτήματα επιστροφών. Συγχρόνως, χιλιάδες άνθρωποι περιφέρονται στα κράτη-μέλη χωρίς ουσιαστική εξέταση των αιτημάτων τους.

    «Το Δουβλίνο είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος για να ξεφορτώνονται τους αιτούντες άσυλο τα κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Μάρτιν Ρόζουμεκ επικεφαλής του Οργανισμού Βοήθειας Προσφύγων στην Τσεχία. «Θα έπρεπε να καταργηθεί τελείως ο Κανονισμός, διότι δεν διασφαλίζει την προστασία των προσφύγων. Συχνά μας ξυπνούν στις τρεις η ώρα τα ξημερώματα για να μας πουν ότι θα γίνει κάποια μεταφορά και δεν ξέρουμε ούτε την ιστορία του αιτούντα, ούτε καν που τον στέλνουν. Οπότε ακυρώνεται και το μόνο θετικό στοιχείο του Δουβλίνου που είναι η ύπαρξη πληροφοριών, ώστε αργότερα να ενωθούν οικογένειες».

    «Η αυστριακή κυβέρνηση εφαρμόζει το Δουβλίνο στέλνοντας πολλά παιδιά πίσω στην Ελλάδα» συμπλήρωσε η κ. Ανι Κναπ από την Οργάνωση Προσφύγων της Αυστρίας. «Ακόμη και το θετικό μέτρο της χρήσης ανεξάρτητων νομικών και άλλων συμβούλων έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι και τόσο θετικό. Διότι οι σύμβουλοι που συνεργάζονται με την κυβέρνηση γίνονται όλο και πιο πιστοί στο σύστημα. Όμως ένα μεγάλο κομμάτι των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων διατίθεται γι αυτούς»...

    «Το Δουβλίνο δεν έχει λόγο ύπαρξης σήμερα στην Ευρώπη» συμπέρανε ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΠ κ. Σπύρος Κουλοχέρης. «Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης στην Ευρώπη. Όμως, η Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα διαφορετικά εθνικά κράτη. Δεν υπάρχει ενιαία νομοθεσία, ούτε ενιαία νομολογία».

    Όπως συμπεραίνεται και στην πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες «όποια κι αν είναι τα πολιτικά εμπόδια, μια τέτοια μονομερής αντίληψη για το status quo μπορεί να έχει λόγο ύπαρξης μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχει αποδώσει και είναι ικανοποιητική».... Όμως, το Δουβλίνο ούτε έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ούτε κρίνεται ικανοποιητικό. Το αντίθετο μάλιστα.

    [04] "Ωμός εμπαιγμός"

    Σε εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, στο Πάρκο Γουδή θα μιλήσει το απόγευμα η κα Αλέκα Παπαρήγα.

    Στον τόπο της εκτέλεσης των Νίκου Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

    «Αν δεν είναι ωμός εμπαιγμός η πρόταση της κυβέρνησης προς τις άνεργες γυναίκες να γίνουν επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που τα μικρομάγαζα κλείνουν και οι αυτοαπασχολούμενοι εκτοπίζονται από τη μονοπωλιακή δράση, τότε τι είναι;» αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανεργία.

    [05] "Αλλαγή πολιτικής"

    Για "υποκριτικό" ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τους ανέργους, έκανε λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα μείωσης των μισθών, αύξησης του ΦΠΑ και παγώματος των προσλήψεων και των δημόσιων επενδύσεων, οδηγούν τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια» τονίζει ο κ. Στρατούλης και σημειώνει ότι «αυτό που χρειάζονται σήμερα οι άνεργοι δεν είναι "κροκοδείλια" κυβερνητικά δάκρυα αλλά μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καθώς και μέτρα παρεμπόδισης των απολύσεων και ουσιαστικής οικονομικής και κοινωνικής στήριξής τους».

    Εξάλλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως «άλλο ένα σκληρό πακέτο λεηλασίας λαϊκών εισοδημάτων και περεταίρω οικονομικής ύφεσης».

    «Μετά από κάθε τέτοιου είδους αντικοινωνικά κυβερνητικά πακέτα, αντί να μειώνονται τα spread του δανεισμού του δημοσίου, ξεκινάει μια νέα κούρσα ανόδου τους σε ένα ατέλειωτο φαύλο κύκλο», είπε και σημείωσε πως «όσο η κυβέρνηση ακολουθεί τις κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια με μέτρα εργασιακής και φορολογικής λεηλασίας, τόσο η οικονομία μαζί με την κοινωνία θα βουλιάζουν στο τέλμα και θα βυθίζονται στην ύφεση και την έκρηξη των προβλημάτων».

    «Αυτή την ώρα ή θα ανατραπεί από τα αριστερά το κυρίαρχο συναινετικό παραδομένο πολιτικό σκηνικό, ή η χώρα θα υποθηκεύσει οριστικά το μέλλον της για δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

    Η δήλωση του κ. Στρος Καν, που αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα βάλει τους όρους αν ζητηθεί βοήθεια, δηλαδή θα ορίσει εκείνο τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνει ακριβώς ότι η παγίδευση της οικονομίας στις επιταγές των αγορών είναι απόλυτη, δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] Προώθηση της απασχόλησης

    Τα τέσσερα πρώτα προγράμματά του για το 2010 ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Τα προγράμματα αποτελούν την πρώτη φάση ενεργητικών πολιτικών προώθησης της απασχόλησης και αφορούν 119.000 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Αναλυτικότερα πρόκειται για τα παρακάτω προγράμματα:

    1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων.

    Προϋπολογισμός: 500 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

    Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ:

    α) για τους "κοινούς" άνεργους, (100%) για το πρώτο έτος, (75%) για το δεύτερο έτος, (50%) για το τρίτο και (25%) το τέταρτο έτος

    β) για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (100%) για το πρώτο και το δεύτερο έτος και (50%) για το τρίτο και το τέταρτο έτος

    2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

    Προϋπολογισμός: 170 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.

    α) για τους "κοινούς" άνεργους, (80%) για το πρώτο έτος και (60%) για το δεύτερο έτος.

    β) για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε (80%) για το πρώτο έτος και (80%) για το δεύτερο έτος.

    Και στα 2 προγράμματα:

    - Δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας.

    - Επιβάλλεται 1 πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.

    - Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.

    - Δεν υπάγονται ένας αριθμός από δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης).

    3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών.

    Προϋπολογισμός: 96 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του Υπ. Εργασίας.

    Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 ευρώ.

    Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

    4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

    Προϋπολογισμός: 50 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

    Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.

    Η επιχορήγηση δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.

    Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

    Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί με νεώτερο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 March 2010 - 11:30:37 UTC