Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η 24ωρη απεργία
  • [02] "Το ευρώ κινδυνεύει"
  • [03] Συζήτηση για τον "Καλλικράτη"

  • [01] Αύριο η 24ωρη απεργία

    Θα υπολειτουργεί αύριο ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ προαναγγέλουν νέα απεργία την ημέρα που θα ψηφίζεται στηη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10:00 στην πλατεία Ομονοίας το ΠΑΜΕ.

    "Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει. Θα δώσουμε τον αγώνα εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης", ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Αναφερόμενος γενικότερα στο ασφαλιστικό ο κ.Παναγόπουλος είπε ότι "επιχειρήθηκε μετά τα σενάρια φόβου και τρομοκρατίας να εμφανιστεί μια 'light" εκδοχή που όμως επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην δομή και στην εσωτερική λειτουργία του συστήματος. Με τον πιο ακραίο και αντικοινωνικό τρόπο πλήττει χαμολοσυνταξιούχους και νέους, το θέμα είναι το σύστημα να μην είναι μόνον οικονομικά βιώσιμο, αλλά να έχει και κοινωνική αποτελεσματικότητα".

    "Έχουμε μεγάλη ευθύνη να ενδιαφερθούμε για τις μελλοντικές γενιές. Το σύστημα αρχίζει να λειτουργεί με βαμπίρ και κανίβαλους. Υπάρχουν δραστικές περικοπές σε όσους πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση, ενώ το σύστημα λειτουργεί παράλληλα ώστε οι νεότερες γενιές να μην βρίσκουν τίποτα, αλλά να πληρώνουν μόνο για τους παλαιούς ", σημείωσε ο κ.Παναγόπουλος και ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ είναι "έτοιμη να επαναλάβει την απεργιακή κινητοποίηση όταν το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο ψήφισης του στη Βουλή".

    Ποιοι απεργούν

    Στην απεργία συμμετέχουν η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δάσκαλοι και καθηγητές.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

    Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Θα νεκρώσουν και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της συμμετοχής των λιμενεργατών στην κινητοποίηση.

    Κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία. Ενδέχεται όμως να προκύψουν προβλήματα στο δίκτυο του εσωτερικού και κυρίως σε μικρά αεροδρόμια, αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ.

    Χωρίς συγκοινωνίες θα μείνει αύριο, η πρωτεύουσα, καθώς δεν θα κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, πλην του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στη νέα 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Συγκεκριμένα, χειρόφρενο για όλο το 24ωρο (της Πέμπτης) τραβούν λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τρόλεϊ, ενώ δεν πρόκειται να βγουν από τα αμαξοστάσια το Μετρό, ο Προαστιακός και το Τραμ.

    Το μόνο μέσο που κινηθεί τμηματικά θα είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος θα εκτελεί δρομολόγια από τις 10 το πρωί, έως τις 4 το απόγευμα.

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, εκτός εκείνων, των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών". Η απεργία της Πέμπτης θα επηρεάσει και τα αυριανά δρομολόγια του Οργανισμού, γι αυτό καλό θα είναι το κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ.

    [02] "Το ευρώ κινδυνεύει"

    "Το ευρώ κινδυνεύει", δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι "αν δεν προστατευτούμε από αυτόν τον κίνδυνο, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες και οι συνέπειες πέραν της Ευρώπης θα είναι ανυπολόγιστες".

    "Θα το συνοψίσω στον πυρήνα του θέματος: Το ευρώ είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία, μαζί με την κοινή αγορά -επίσης και για τη Γερμανία. Το ευρώ κινδυνεύει", τόνισε.

    "Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη", σημείωσε κατά την ομιλία της στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) κατά την οποία υπερασπίστηκε το τεράστιο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο η Γερμανία θα συμβάλει με τη μεγαλύτερη βοήθεια, έως 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το ευρώ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν μια "υπαρξιακή δοκιμασία", προσέθεσε η καγκελάριος και υπογράμμισε ότι "αυτή δεν συνίσταται σε τίποτα λιγότερο από την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού ιδεώδους".

    Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε την ΕΕ να επιταχύνει την επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών αγορών και να εισαγάγει έναν νέο φόρο σε αυτές, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να ενεργήσει μόνο του για την απαγόρευση δραστηριοτήτων, όπως αυτές στις οποίες μερικοί ηγέτες επιρρίπτουν την ευθύνη για το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης στην ευρωζώνη.

    Στην ομιλία αυτή, την οποία εκφώνησε μετά την απαγόρευση από τη Γερμανία από τα μεσάνυχτα της Τρίτης των "ακάλυπτων" ανοιχτών πωλήσεων ομολόγων που εκδίδονται από κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης, η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι αγορές δεν θα μπορούν να εκβιάζουν πλέον τα κράτη και ότι η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει τον δικό της φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών αν η Ομάδα των 20 (G20) αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία τον Ιούνιο.

    "Θέλω η Ευρώπη να δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσει μια νέα κουλτούρα σταθερότητας", προσέθεσε επίσης και σε αυτό μπορεί να έχει για παράδειγμα τη Γερμανία, είπε. "Η κουλτούρα μας για σταθερότητα έχει ήδη δείξει τα αποτελέσματά της".

    "Οι κανόνες δεν θα πρέπει να προσανατολίζονται προς τους πιο αδύναμους, αλλά προς τους πιο ισχυρούς", προσέθεσε και κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.

    Αυτή έχει χρέος που αντιπροσωπεύει περίπου το 73% του ΑΕΠ της, ενώ οι ευρωπαϊκές συνθήκες ορίζουν ως όριο το 60% του ΑΕΠ. Ωστόσο σε σχέση με την Ελλάδα (115%) και την Ιταλία (116%) βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

    Και κυρίως "εμείς υιοθετήσαμε στο Σύνταγμά μας ένα μέγιστο όριο για το χρέος", σημείωσε επίσης, αναφερόμενη σε ένα μέτρο που η Γερμανία θα ήθελε να δει να επεκτείνεται και στους εταίρους της.

    Αν τώρα οι παραβαίνοντες τους όρους της ΕΕ επιμένουν να "ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους", η Μέρκελ δεν έδειξε να στερείται ιδεών για την τιμωρία τους: μπλοκάρισμα των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στη χειρότερη περίπτωση, υπαγωγή σε διαδικασία πτώχευσης, βάσει μιας διαδικασίας που θα τους επιβληθεί.

    Απαιτείται συντονισμός

    Υπέρ του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει προσωρινά τις "ανοικτές" πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας επι κρατικών ομολόγων (CDS) ή τα ομόλογα κρατών μελών της Ευρωζώνης.

    Χαρακτηρίζοντας "κατανοητές" τις επιφυλάξεις της Γερμανίας έναντι των έντονων διακυμάνσεων που εμφανίζουν οι αγορές, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε ότι "τέτοιες ενέργειες θα ήταν πιο αποτελεσματικές εαν ήσαν συντονισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    "Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη (σ.σ. της Ε.Ε.) να συνεργασθούν ώστε να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό καθεστώς που δεν θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογών μεταξύ νομοθετικών πλαισίων (σ.σ.από χώρα σε χώρα) και κατακερματισμού του εσωτερικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς", υπογράμμισε ο Μπαρνιέ.

    Ο Επίτροπος σημείωσε ότι "θα ήταν χρήσιμο το θέμα αυτό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ΕΚΟΦΙΝ) αυτή την Παρασκευή, στις Βρυξέλες".

    Η αρμόδια γερμανική Αρχή επι θεμάτων χρηματοοικονομικών αγορών (Bafin) ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση ορισμένων ανοικτών πωλήσεων , από τα μεσάνυκτα έως τις 31 Μαρτίου του 2011.

    Οι ανοικτές πωλήσεις αφορούν στην πώληση τίτλων, εν προκειμένω ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δίχως την προηγούμενη κατοχή των υποκείμενων τίτλων, με την προσδοκία επαναγοράς τους σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

    Οι πωλήσεις του είδους αυτού μεγεθύνουν τις πτωτικές τάσεις της αγοράς και έχουν πρόσκαιρα απαγορευτεί σε σειρά διεθνών αγορών, στην διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

    Αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές

    Αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και εντάσεις στην Ε.Ε. προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων και μετοχών των μεγάλων τραπεζών από επενδυτές, οι οποίοι δεν κατέχουν τους σχετικούς τίτλους. Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μονομερώς - χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στο πλαίσιο της Ε.Ε - και έπεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Financial Times" ως κεραυνός εν αιθρία στα αμερικανικά Χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με πτώση των δεικτών τους μεγαλύτερη από 1%.

    Στην πτώση των αμερικανικών δεικτών συνέβαλε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και η νέα νομοθεσία που προωθεί η Κυβέρνηση Ομπάμα για την αυστηρότερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ άλλων με την απαγόρευση των τραπεζών να επενδύουν τα διαθέσιμα από καταθέσεις των πελατών τους για να κάνουν επενδύσεις σε σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως τα δομημένα ομόλογα ή τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας. Η απαγόρευση της Γερμανίας στις συναλλαγές short selling, όπως αποκαλούνται στη χρηματιστηριακή αργκό, εντάσσεται στην πολιτική της Κυβέρνησης της κυρίας Μέρκελ για τον περιορισμό των κερδοσκοπικών κινήσεων των κεφαλαίων, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για "επιθέσεις" στα κρατικά ομόλογα των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης.

    Ωστόσο, η κίνηση αυτή αξιολογήθηκε αρνητικά από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να κινούνται σήμερα έντονα πτωτικά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες τους να κυμαίνονται κοντά στο 2%.

    Στην Αθήνα, σε θετικό έδαφος έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι τιμές των μετοχών κατάφεραν να καλύψουν τις μεγάλες αρχικές απώλειες οι οποίες ξεπερνούσαν το 4%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.636,48 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,44 %.

    Τη διαφωνία της με την απόφαση της Γερμανίας εξέφρασε και η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση του short selling μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας στις αγορές ομολόγων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό θα ήταν σκόπιμο, όπως είπε, να ζητηθεί η άποψη των αντίστοιχων Κυβερνήσεων. Αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ τήρησε αποστάσεις από τη γερμανική απόφαση, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν ήταν συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Το Παρίσι προσφέρει εγγύηση 111 δισ. ευρώ στο νέο ταμείο βοήθειας της ευρωζώνης

    Η Γαλλία θα προσφέρει μια εγγύηση 111 δισεκατομμυρίων ευρώ στο νέο ταμείο βοήθειας της ευρωζώνης, που αποσκοπεί στο να εξαλείψει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, και διαβεβαιώνει ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμά της το οποίο έχει φτάσει ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

    Οι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Μπαρουάν, παρουσίασαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο νόμου για την οικονομική ανόρθωση που περιλαμβάνει αυτήν την εγγύηση στον προϋπολογισμό του 2010.

    Η Γαλλία, η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα είναι επομένως μία από τις κύριες χώρες που συμβάλουν στο σχέδιο διάσωσης του ευρώ, ακριβώς μετά τη Γερμανία.

    Η γαλλική υποστήριξη, η οποία αρχικά υπολογιζόταν από την Λαγκάρντ σε 88 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι τελικά πιο μεγάλη.

    Ωστόσο, καθώς πρόκειται για εγγύηση, το ποσό αυτό δεν θα προκαλέσει μια αύξηση του δημοσίου χρέους της Γαλλίας.

    Το γαλλικό δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία το 8% του ΑΕΠ. Το Παρίσι έχει δεσμευτεί να το μειώσει ως το 2013 στο 3% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται από την ΕΕ.

    Φόρος για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές

    Ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόϊμπλε με σημερινές του δηλώσεις έκρινε ότι, εάν δεν υπάρξει ένας διεθνής συντονισμός στο συγκεκριμένο θέμα, ή εάν το Λονδίνο δεν συμφωνήσει, τότε το Βερολίνο θα επιδιώξει όπως ο φόρος, που επιθυμεί να ισχύσει εφεξής για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, να ισχύσει μόνον στην ευρωζώνη.

    Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο θα θέσει το ζήτημα του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στην προσεχή σύνοδο της Ομάδας των 20 πλουσιότερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων κρατών του πλανήτη, στις 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο του Καναδά.

    Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι τα έσοδα παρόμοιου φόρου θα είναι "εκατοντάδες δισ.ευρώ" (...) "στην υπηρεσία ισχυροποίησης της ευρωζώνης". Αποσαφήνισε ότι εάν όλοι αρνηθούν κάτι τέτοιο, τελικά ο προτεινόμενος φόρος θα είναι αποκλειστικά γερμανικός. Πάντως, υπέρ της γερμανικής πρότασης, με ελαφριά παραλλαγή, έχει ταχθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, με μία πρόσφατη επιστολή του προς τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [03] Συζήτηση για τον "Καλλικράτη"

    Με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να υπεραμύνεται της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που προωθεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην «πρόχειρη» και «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση», - όπως την χαρακτήρισαν - η οποία στερεί από πόρους την Αυτοδιοίκηση, εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο «Καλλικράτης».

    Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως η σύνταξη του νομοθετήματος έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και τόνισε πως δεν αποδέχεται την λογική περί «πασοκικών και νεοδημοκρατικών δήμων», απαντώντας έτσι ειδικά στην κριτική της ΝΔ (αλλά και του ΛΑΟΣ) πως συνενώσεις δήμων γίνονται με γνώμονα κομματικά κριτήρια. Χαρακτηριστικά ο υπουργός υπογράμμισε πως το νομοθέτημα είναι απόρροια πολύμηνης διαβούλευσης και επίπονης εργασίας χιλιάδων στελεχών της αυτοδιοίκησης και επιστημόνων, τονίζοντας πως ενσωματώνει κατά 95% τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΚΕ και κατά 90% το χωροταξικό.

    Αναφερόμενος ειδικά σε δύο ενστάσεις - μία για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και μία για τη Θεσσαλονίκη - απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι αν η συνένωση των μικρών δήμων Κορδελιού και Μαινεμένης, έκαστος με τους μεγαλύτερους δήμου Αμπελοκήπων και Ευόσμου, έγινε με κομματικά κριτήρια, τότε η ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ προχωρά στη συνένωση τριών ισχυρών δήμων Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης αντί να τους αφήσει μόνους τους.

    "Αν εσάς δεν σας πειράζει η προσέγγιση τέτοιων μείζονων θεμάτων με κομματικά γυαλιά να ξέρετε ότι αυτό για μας αποτελεί μομφή", ανέφερε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, χαρακτήρισε ιδιαίτερου πολιτικού βάρους και σημασίας πολιτική αλλαγή το πρόγραμμα Καλλικράτης.

    «Ανατρέπουμε μία αρχή που στην πατρίδα μας έχει γίνει καθεστώς να συζητάμε αενάως και να αποφασίζουμε σπανίως. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλάζουν κεκτημένα, νοοτροπίες, θέσφατα, ξεβολεύει, αλλάζει συνήθειες και πρακτικές ετών» είπε και χαρακτήρισε «υποκρισία» το να επιζητούν κάποιοι το γκρέμισμα του Καλλικράτη ενώ «στήριζαν στα λόγια τις αλλαγές, κουβέντιαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σήμερα έρχονται να επικαλεστούν δευτερεύοντα και ανούσια ζητήματα».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης είπε «απερίφραστα ναι» στην ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση καθώς η ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τους ΟΤΑ δρομολόγησε τις εξελίξεις, απέρριψε όμως το κυβερνητικό σχέδιο Καλλικράτης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η ΚΕΔΚΕ κι ακόμη είπε πως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να απορρυθμίσεις μηχανή της οποίας την ανάγκη όλοι αναγνωρίζουμε. Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση ότι πήρε το πράσινο φως από ελεγκτές ΔΝΤ.

    Ζήτησε από τον κ. Ραγκούση να αιτιολογήσει από πού θα εξοικονομηθούν τα 1,2 δισ. ευρώ, να αποκαλύψει ποια είναι τα 4.000 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που καταργούνται και συγχωνεύονται και από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί ο Καλλικράτης. Δήλωσε ότι το κόμμα του δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο ούτε επί της αρχής και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών είπε: «Αναλάβετε ακέραια την ευθύνη».

    Καταψηφίζοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ το νομοσχέδιο ο Ν. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για σχέδιο ξένο με τις προσδοκίες του συνόλου του ελληνικού λαού και ανέφερε ότι είναι «χρυσοποίκιλτα ντυμένο για να παραμένουν αθέατες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις του και το τσαλάκωμα των λαϊκών κατακτήσεων. Όπως είπε το πρόγραμμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και με το οποίο επιχειρείται η πλέον βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

    Από τον ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης διατύπωσε την διαφωνία του κόμματός του στο σχέδιο νόμου και είπε πως το Πρόγραμμα θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Πασοκράτης» αντί για «Καλλικράτης», υποστηρίζοντας ότι συντάχθηκε με κομματικά κριτήρια και στοχεύει στην επικράτηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Ζήτησε από τον υπουργό να βγει στην Περιφέρεια να μιλήσει και να διαβουλευτεί, να ακούσει που όλοι διαμαρτύρονται.

    Ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι υπάρχει αντιφατικότητα στο νομοσχέδιο, «πλήρης αντινομία που προσδιορίζει την ποιότητά του», ενώ είναι μη επαρκώς τεκμηριωμένο. Είπε ακόμη ότι η ΟΚΕ με διακριτικό πλην σαφή τρόπο ανατρέπει όλο το νομοσχέδιο στις βασικές του δομές.

    Σε παρέμβασή της η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι οι όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν με συναινέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τους βουλευτές και την Περιφέρεια και να μην επιδείξει αλαζονεία.

    Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για μια θεσμική πολυεπίπεδη και σημαντική αλλαγή, που της χρωστάμε «όλοι μία προσεκτική και αληθινή προσέγγιση». Στην αναφορά του κ. Τσούκαλη περί αντισυνταγματικότητας είπε ότι επικεφαλής της επίπονης διαδικασίας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ κι ακόμη ότι η ΟΚΕ είναι θετική. Στον εισηγητή της ΝΔ, Χρ. Ζώη απάντησε ότι σημασία έχει ποιος παίρνει αποφάσεις και ποιος αναμετράται με τις δυσκολίες. Υπογράμμισε ότι η εξοικονόμηση πόρων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη εκτίμηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που αναφέρει ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο θα εξοικονομηθεί 1,2 δισ. ευρώ. Για τις δημοτικές επιχειρήσεις ειδικά τόνισε ότι από 6.000 που είναι σήμερα θα μείνουν 2.000, ενώ οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα ενταχθούν υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

    Απορρίπτει το ΔΣ της ΕΝΑΕ

    Hχηρό "όχι" στο νομοσχέδιο του "Καλλικράτη" είπε σήμερα το ΔΣ της ΕΝΑΕ, επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη.

    Το ΔΣ της ΕΝΑΕ αποφάσισε:

    "- Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

    - Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

    - Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του κ. Υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του ``Καλλικράτη``, η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.

    - Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας.

    - Τέλος, το ΔΣ της ΕΝΑΕ, προκειμένου να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμβολής του στην προσπάθεια για συνολική και ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, αποφασίζει τη συμμετοχή δια του Πρόεδρου της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να προβάλει τις αποφάσεις των συνεδρίων μας και να καταθέσει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων".

    Το Κίνημα Αυτοδιοίκησης της ΕΝΑΕ με ανακοίνωσή του διατυπώνει εντελώς διαφορετική θέση για τον "Καλλικράτη", από αυτή της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι "το σχέδιο νόμου απαντά στις αγωνίες και στις ανησυχίες των αιρετών της αυτοδιοίκησης σχετικά με τη βιωσιμότητα, αλλά και την προοπτική των νέων αυτοδιοικητικών σχηματισμών όπως είχαν διατυπωθεί μέσα από τις αποφάσεις των συνεδρίων μας και κυρίως στα κρίσιμα ζητήματα των πόρων και των αρμοδιοτήτων".

    Επισημαίνει μάλιστα ότι "το σχέδιο νόμου του ``Καλλικράτη`` περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων της ΕΝΑΕ, πάνω από το 80% των αιτημάτων, όπως αυτά διατυπώθηκαν στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ", και τονίζει, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η πλειοψηφία, ότι "από την πρώτη στιγμή το νομοσχέδιο που αποτυπώθηκε στο χαρτί σε επίπεδο αρχών μέχρι και σήμερα, τέθηκε σε ευρεία διαβούλευση".

    Η ΚΕΔΚΕ

    Διαφώνησε επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας με την ονομασία "Καλλικράτης" η ΚΕΔΚΕ, κατά την άτυπη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα χωρίς τη συμμετοχή του "Αυτοδιοικητικού Κινήματος".

    Προηγήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις εξέφρασαν τις τελικές τους θέσεις επί του νομοσχεδίου, ενώ αμέσως μετά αποχώρησε το "Αυτοδιοικητικό Κίνημα".

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης εξέθεσε επί μακρόν και αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στηρίξει επί της αρχής το σχέδιο νόμου - αν και υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί.

    Πρώτον, όπως είπε, δεν υπήρξε εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ιδιαίτερα για τα οικονομικά και τη χωροταξία.

    "Δεύτερον - συνέχισε- από τις είκοσι πέντε προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ για τα θεσμικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αγνοήθηκαν τελικά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι δεκαέξι, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σημαντικά ζητήματα.

    "Τρίτον, από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται τουλάχιστον προχειρότητα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό του προγράμματος, αφού η φημολογούμενη οικονομία κλίμακος, δηλαδή η εξοικονόμηση ποσών αντί του 1,8 δισ. ευρώ, μειούται κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται οικονομικά η άσκηση σειράς μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων (μετατάξεις υπαλλήλων, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.).

    Έτσι από 1/1/2011 θα είναι αδύνατη η διεκπεραίωση πολλών λειτουργιών, τις οποίες αναλαμβάνουν οι δήμοι, ελλείψει πόρων και υποδομών, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν και να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας.

    "Τέταρτον, ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων δεν υπήρξε διαβούλευση. Ποτέ δεν δόθηκε η δυνατότητα στη διαπαραταξιακή Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΕΔΚΕ να διατυπώσει την άποψή της για το θέμα και άρα την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    Και τελικά η πρόταση του νομοσχεδίου απέχει, μακράν, από τις γενικές αρχές για τήρηση ενιαίων, αντικειμενικών και μη επιλήψιμων κριτηρίων".

    "Οι προσχηματικές διαφωνίες και οι δευτερεύουσας σημασίας επισημάνσεις χωρίς πραγματική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό αντίλογο", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αυτοδιοικητικού Κινήματος κ. Απ. Κοιμήσης, "δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καμία προσχεδιασμένη διαδικασία, που υπακούει σε κομματικές εντολές και αποκλίνει από το στρατηγικό αυτοδιοικητικό μας στόχο. Ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμιά τέτοια προσπάθεια και όχι μόνο θα επιδιώξουμε την περαιτέρω βελτίωση του σχετικού σχεδίου στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης αυτού, αλλά θα αγωνιστούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε για την επιτυχή εφαρμογή του".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 May 2010 - 16:30:29 UTC