Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την κρίση
  • [02] Χωρίς αστικές συγκοινωνίες παρά τη δικαστική απόφαση
  • [03] Φόρος για...το κάπνισμα
  • [04] "Κοκκίνισε" το ΟΑΚΑ

  • [01] Προς ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την κρίση

    Κρίσιμο τεστ για την ευρωζώνη αναμένεται ν΄αποτελέσει η σημερινή έξοδος στις διεθνείς χρηματαγορές της Ισπανίας και Ιταλίας , για την άντληση συνολικά 9 δισεκατομμυρίων ευρώ , μέσω δημοπρασιών εντόκων ομολόγων. Μετά την επιτυχή δημοπρασία προχθές των ελληνικών ομολόγων, επιτυχής υπήρξε χθες και η δημοπρασία των ομολόγων της Πορτογαλίας.

    Σε μία κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, συνεδριάζει τη Δευτέρα το Γιούρογκρουπ, που καλείται να λάβει αποφάσεις. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι σχετικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί έως τον Μάρτιο. Πάντως, ήδη στο τραπέζι βρίσκονται οι απόψεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο και του Επιτρόπου για τα οικονομικά, Όλι Ρεν, για αύξηση του κεφαλαίου του προσωρινού μηχανισμού στήριξης.

    Σχέδιο δράσης τριών σημείων που προβλέπει την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που εμφανίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, την εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από τη δευτερογενή αγορά και την μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες αυτές από τον μηχανισμό εξετάζουν κορυφαία στελέχη της ΕΕ, και αρχηγοί Ευρωπαϊκών κρατών.

    Όπως μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνειο προς την Πορτογαλία ύψους 60 δισ. ευρώ, εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, και αναμένεται να αποτελέσει τη συνέχεια των προσπαθειών των διαμορφωτών πολιτικής στην ευρωζώνη για να καθησυχαστούν οι αγορές. Την ίδια ώρα ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες τις ελληνικής κυβέρνησης.

    Ως το Μάρτιο θα υπάρξει συνολική λύση στην κρίση που πλήττει το ευρώ, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η λύση αυτή. O κ. Σόιμπλε, είχε χθες συνομιλίες στο Βερολίνο , με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ιταλό ομόλογό του. Την ίδια ώρα σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, κορυφαία στελέχη της ΕΕ και αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, εξετάζουν σχέδιο δράσης το οποίο προβλέπει την εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους και τη χορήγηση δανείου 60 δις ευρώ προς την Πορτογαλία.

    Εν τω μεταξύ σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος επισκέπτεται το Λονδίνο, θα καλέσει τη βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την εφαρμογή ενός συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης για την ευρωζώνη, για να διασωθεί το ευρώ. Σε δηλώσεις του στους "Times του Λονδίνου", τόνισε ότι θα επισημάνει στο βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για τη βρετανική οικονομία μια αποτυχία του ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Χωρίς αστικές συγκοινωνίες παρά τη δικαστική απόφαση

    Χωρίς συγκοινωνίες σήμερα η πρωτεύουσα, καθώς οι συνδικαλιστές σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ και λεωφορεία αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη σημερινή 24ωρη απεργία παρά το γεγονός ότι αυτή κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια σε ΟΣΕ και Προαστιακό Σιδηρόδρομο, μετά την αναστολή της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) που είχε αρχικά εξαγγελθεί.

    Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, θα υποστούν τις πειθαρχικές και όποιες άλλες κυρώσεις προβλέπονται.

    Τη σύσταση «Μητροπολιτικού Φορέα» για τις αστικές συγκοινωνίες, συγχωνεύσεις φορέων, υποχρεωτικές μετατάξεις και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο Δ. Ρέππας, από τις πέντε εταιρίες που λειτουργούν σήμερα κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΣΑ δημιουργούνται δύο νέοι φορείς, ένας για τις Οδικές συγκοινωνίες, Τρόλεϊ και λεωφορεία και ένας για τα Μέσα σταθερής τροχιάς, Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ. Συγκεκριμένα, η ΕΘΕΛ θα απορροφήσει τον ΗΛΠΑΠ και το Μετρό θα απορροφήσει τον ΗΣΑΠ και το Τραμ.

    Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, προβλέπεται η μετάταξη περίπου 1500 υπαλλήλων, από τους 11.850 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες.

    Παράλληλα, θα καταγγελθούν οι υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα καταρτιστούν νέες κατά το πρότυπο του ΟΣΕ με τους νέους φορείς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Φόρος για...το κάπνισμα

    Νέες ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξήγησε ότι "ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός".

    Η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τον νόΒ΅ο για την απαγόρευση του καπνίσΒ΅ατος, επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισΒ΅α για τους πελάτες τους.

    "Η σκέψη είναι, ότι από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 400 τετραγωνικών, μπουζούκια, μπαρ μεγάλα και τα λοιπά, και καζίνο, που το κάπνισμα τώρα είναι ελεύθερο, θα δώσω δικαίωμα εξαγοράς αυτού του 'καπνίζειν' για τα καταστήματα αυτά" δήλωσε, χθες, ο κ. Λοβέρδος στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

    Από την εξαγορά αυτή, του δικαιώματος να καπνίζουν στους χώρους αυτούς, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα άντλησης 50-60 εκατ. υπέρ νοσοκομείων, όχι υπέρ του κρατικού κορβανά, αλλά υπέρ νοσοκομείων, πρόσθεσε ο υπουργός.

    Στις τροποποιήσεις του νόΒ΅ου θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθΒ΅ιση, για να επιτρέπεται στα καταστήΒ΅ατά τους το κάπνισΒ΅α, αλλά στη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της Β΅ηνιαίας εισφοράς. Θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήΒ΅ατος ή ακόΒ΅η και οριστικό σφράγισΒ΅α, όπως αναφέρουν τα "ΝΕΑ" σε σημερινό δημοσίευμα.

    Ανάλογες θα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισΒ΅α, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιΒ΅α τα οποία θα είναι σε συνάρτηση Β΅ε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήΒ΅ατα για χρονικά διάστηΒ΅α και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Κοκκίνισε" το ΟΑΚΑ

    Την παράδοση, η οποία τον ήθελε να φεύγει απογητευμένος από το ΟΑΚΑ (τελευταία φορά που είχε κερδίσει ήταν στις 17/2/2007), «έσπασε» σήμερα ο Ολυμπιακός, στη 12η ημέρα της Α1 Ανδρών. Οι «ερυθρόλευκοι» αναδείχθηκαν νικητές με 65-61 στο ντέρμπι της αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό, πέτυχαν το «12 στα 12» στο πρωτάθλημα και πλέον απολαμβάνουν τη μοναξιά της κορυφής στη βαθμολογία. Παράλληλα, το σύνολο του Ντούσαν Ιβκοβιτς υποχρέωσε τους «πράσινους» στην πρώτη φετινή ήττα τους στους αγώνες εντός των συνόρων (πρωτάθλημα και κύπελλο).

    Τα δεκάλεπτα: 18-18, 34-36, 49-51, 61-65

    Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχουν ως εξής:

    Άρης - Πανιώνιος 84-89

    Ηρακλής - Ίκαρος Καλ. 78-64

    Καβάλα - Πανελλήνιος 81-70

    Κολοσσός Ρ.- ΠΑΟΚ 71-66

    Περιστέρι - Ηλυσιακός 68-61

    Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 61-65

    ΑΕΚ - Μαρούσι (19/01/11)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 January 2011 - 9:30:14 UTC