Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διώξεις για την υπόθεση "συμβολαίου θανάτου" στη Ρόδο
  • [02] Μειώθηκε η χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο
  • [03] Εξερεύνηση του ουρανού από το Υψάριο Όρος της Θάσου
  • [04] Αμελητέες οι επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond
  • [05] Υπερψηφίσθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
  • [06] Ακυρώθηκε η συνάντηση Χριστόφια- Έρογλου
  • [07] Το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητές του, δηλώνει ο πρόεδρος Ομπάμα
  • [08] ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός Βόλου προκρίθηκαν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ

  • [01] Διώξεις για την υπόθεση "συμβολαίου θανάτου" στη Ρόδο

    Ο 31χρονος αλλοδαπός και ο 43χρονος ημεδαπός που φέρεται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση "συμβολαίου θανάτου" με στόχο 44χρονο επιχειρηματία, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους προσήχθησαν ενώπιον του Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου Αντώνη Κασάπη ο οποίος και άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις για : Εγκληματική οργάνωση , πρόκληση και προσφορά σε τέλεση κακουργήματος, αποδοχή προσφοράς σε τέλεση κακουργήματος, παράνομη οπλοφορία, διακεκριμένη περίπτωση από κοινού εισαγωγής, κατοχής και μεταφοράς που αφορά πιστόλια, περίστροφα, πυρομαχικά και λοιπά είδη πολεμικού υλικού, με σκοπό τη διάθεση τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος, ηθική αυτουργία σε παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοκατοχή και ηθική αυτουργία σε παράνομη οπλοκατοχή.

    Πάντως ο 43χρονος ημεδαπός αρνείται ότι ζήτησε από τον αλλοδαπό να «εκτελέσει» τον 44χρονο επιχειρηματία και ισχυρίζεται ότι απλώς ήθελε να τον εκφοβίσει. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ήδη στη δικαιοσύνη εκκρεμεί από το 2007 υπόθεση για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 44χρονου επιχειρηματία από τον 43χρονο δράστη. Αλλά και ο Αλβανός από τη πλευρά του ισχυρίζεται ότι δεν επρόκειτο να «εκτελέσει» τη συμφωνία που είχε κάνει, αλλά απλώς προσπαθούσε να πάρει όσο περισσότερα χρήματα μπορούσε από τον 43χρονο ημεδαπό.

    Σε κάθε περίπτωση, η είδηση προκάλεσε σοκ στη τοπική κοινωνία, η οποία κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι σε τέτοιου είδους γεγονότα. Από νωρίς το πρωί που έγινε γνωστή η υπόθεση, αποτελούσε πρώτο θέμα συζήτησης, ενώ έντονη είναι και η ανησυχία που υπάρχει μεταξύ κυρίως επιχειρηματιών της περιοχής μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι υπήρχε περίπτωση να εκτελεστεί «συμβόλαιο θανάτου» στη Ρόδο.

    [02] Μειώθηκε η χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο

    Στο -1,2% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο του 2011, από -1,1% το Μάιο του 2011 και 0,0% το Δεκέμβριο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Ιούνιο του 2011, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική και ίση με 407 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2010: θετική καθαρή ροή 757 εκατ. ευρώ).

    Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

    Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν, τον Ιούνιο του 2011, θετική κατά 666 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2010: θετική καθαρή ροή 775 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε σε 0,2% έναντι 0,3% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 1,1%).

    Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

    Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 10 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2011: -3,4%, Μάιος 2011: -3,2%, Δεκέμβριος 2010: 0,3%).

    Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

    Αρνητική κατά 249 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούνιο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 18 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2010. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να σημειώσει μικρή περαιτέρω μείωση (Ιούνιος 2011: -2,5%, Μάιος 2011: -2,3%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%).

    [03] Εξερεύνηση του ουρανού από το Υψάριο Όρος της Θάσου

    Τα φώτα έσβηναν καθημερινά στις 11 το βράδυ, η ησυχία τηρούταν με θρησκευτική ευλάβεια και το σκοτάδι στεκόταν σύμμαχος της παρατήρησης του έναστρου ουρανού. Οι 300 κατασκηνωτές- αστροφυσικοί και αστρονόμοι, που έδωσαν το \"παρών\" στο πρόσφατο \"Astrocamping in Thassos 2011\", είχαν την ευκαιρία για έξι μέρες να απολαύσουν πρώτα τις όμορφες νύχτες και τη θεωρητικά χαμηλή θερμοκρασία του υψομέτρου (900μ), σε ένα κάμπινγκ της Θάσου, που στήθηκε αποκλειστικά για αυτή την εκδήλωση στο Υψάριο Όρος, στο κέντρο του νησιού και δεύτερο να αναλύσουν στο μέτρο του δυνατού τον έναστρο ουρανό, τα χιλιάδες άστρα και τη σελήνη.

    Το σύνθημα όλων όσοι συμμετείχαν ήταν \"περισσότερος ουρανός\", ενώ οι διαλέξεις που πραγματοποίησε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σταύρος Αυγολούπης έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούσαν την αστροφυσική και το ερέθισμα για νέες αναζητήσεις.

    Όλοι, έχοντας μαζί τα σύνεργά τους έπαιρναν θέση πίσω από τα τηλεσκόπια, αργά το βράδυ, παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας το νυχτερινό ουρανό. Το καθημερινό \"ραντεβού\" ήταν μια ιεροτελεστία, που κρατούσε ώρες και αποτέλεσε στάση ζωής, ταξιδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους συμμετέχοντες. Στη φετινή παρέα προστέθηκαν και δύο κατασκηνωτές από την Αυστρία, καθώς και άλλοι ξένοι επισκέπτες.

    Την ευθύνη της όλης εκδήλωσης είχε ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας (ΣΦΑΜ), που ενώ ιδρύθηκε μόλις το 2010, έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να διαδώσει την ερασιτεχνική αστρονομία στον χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα. \"Όλα κύλησαν ομαλά και πάνω από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θέλαμε να μυήσουμε τον κόσμο στην γνωριμία με τον ουρανό. Και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό\", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας, Αγις Κοθάλης. Πάντως, το επόμενο \"ραντεβού\" στη Θάσο ανανεώθηκε για τον Ιούλιο του 2012, με στόχο και πάλι όλοι οι συμμετέχοντες να \"αγγίξουν\" τα αστέρια και να αποκομίσουν νέες εμπειρίες προερχόμενες από τον ουράνιο στερέωμα.

    [04] Αμελητέες οι επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond

    Οι επιπτώσεις από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης είναι -σε γενικές γραμμές- αμελητέες, τονίζεται στα συμπεράσματα της έκθεσης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που πραγματοποίησε για τέταρτη χρονιά μετρήσεις, από το Νοέμβριο του 2010 έως το Μάιο του 2011, στον όρμο Αθηνιός στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τα ψάρια που αλιεύτηκαν κοντά στο ναυάγιο, έδειξαν ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση και ότι η περιεκτικότητά τους σε μέταλλα είναι συγκρίσιμη σε περιεκτικότητα, με ψάρια από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

    Επίσης, σε σχέση με τη μονάδα αφαλάτωσης που λειτουργεί στην Οία για την παραγωγή πόσιμου νερού, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η ποιότητα του θαλασσινού νερού είναι εξαιρετική και τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Επισημαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων βρέθηκαν σε όλους τους σταθμούς και βάθη ιδιαίτερα χαμηλές, παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι τυχόν αποδέσμευση προς το θαλασσινό νερό ιχνοστοιχείων και μετάλλων που προέρχονται από το σκελετό και τις διάφορες συσκευές του ναυαγισμένου πλοίου γίνεται με βραδείς ρυθμούς και για αυτό το λόγο οι μετρήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.

    Σημειώνεται ότι από τη βύθιση του Sea Diamond διέρρευσαν στο θαλάσσιο χώρο περίπου 450 τόνοι καυσίμων, τα οποία άντλησε ιδιωτική εταιρεία με κόστος για την πλοιοκτήτρια εταιρεία 6 εκατομμύρια δολάρια.

    Στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, το οποίο παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος και εξειδικευμένο προσωπικό και με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

    Επίσης, το πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 11/2002, έχει αναθέσει στο ΕΛΚΕΘΕ τις μετρήσεις στην περιοχή, ενώ το κόστος των σχετικών δαπανών επιβαρύνουν τον πλοιοκτήτη.

    Σύμφωνα με τα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η βύθιση του πλοίου προκλήθηκε λόγω της λανθασμένης χαρτογράφησης της περιοχής από την υδρογραφική υπηρεσία. Συγκεκριμένα ο ύφαλος, στον οποίο σχίστηκε το κρουαζιερόπλοιο κάτω από την ίσαλο γραμμή, βρίσκεται 131 μέτρα από την ακτή και όχι 57 όπως εμφανιζόταν στον χάρτη, ενώ το βάθος της θάλασσας παρουσιαζόταν ότι είναι από 18 έως 22 μέτρα και όχι 5 μέτρα όπως είναι στην πραγματικότητα.

    Επίσης πραγματογνώμονες που διερεύνησαν την υπόθεση κατόπιν εντολής της εισαγγελίας επιβεβαίωσαν ότι το μοναδικό αίτιο του ατυχήματος ήταν ο λανθασμένος χάρτης.

    Πρόσφατα ο πλοίαρχος του πλοίου αθωώθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, ενώ ως προς το ζήτημα του σημείου της πρόσκρουσης έγινε δεκτό ότι αιτία του ατυχήματος ήταν η εσφαλμένη χαρτογράφηση της περιοχής.

    Η υπόθεση εκκρεμεί δικαστικώς και αναμένεται η εκδίκασή της.

    [05] Υπερψηφίσθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

    Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, την προώθηση του τουρισμού (καταλύματα και περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης), φορολογικές διατάξεις, την ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων, καθώς και θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (μισθώματα, ανάκτηση παρανόμων κρατικών ενισχύσεων, ελεγκτικές εταιρείες εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων κλπ). Στο νομοσχέδιο συμπεριελήφθησαν και οι τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η πολυσέλιδη που αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και η τροπολογία περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, της αποδοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτυχαν ουσιαστικά, εκείνες που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα, (παρότι αρκετές υπήρξαν οι διαμαρτυρίες για περιορισμό των ρυθμίσεων για την τουριστική κατοικία, στα καταλύματα πέντε αστέρων), ορισμένες από τις οποίες ψήφισε και ο ΛΑΟΣ.

    Η 153σέλιδη τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, συνάντησε μονάχα την συμφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - πλην εκείνης του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγου. Ο κ. Βαρβαρίγος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απολύσεις του «πλεονάζοντος προσωπικού», δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να γίνω κανίβαλος εργαζομένων και με την ψήφο μου να οδηγήσω εργαζομένους στον καιάδα της ανεργίας, για λόγους δημοσιονομικού κόστους», καθώς μάλιστα, «λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα αναζητήσαμε εκεί που υπάρχουν».

    [06] Ακυρώθηκε η συνάντηση Χριστόφια- Έρογλου

    Μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας ακυρώθηκε η αυριανή συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και η τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα έχουν συμφωνήσει με το αίτημα αυτό.

    Η συνάντηση θα προγραμματιστεί εκ νέου μετά την ανάπαυλα των δυο επομένων εβδομάδων.

    Εκτιμάται ότι η ακύρωση της αυριανής συνάντησης ζητήθηκε λόγω των διαβουλεύσεων,που έχει ο πρόεδρος Χριστόφιας για τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [07] Το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητές του, δηλώνει ο πρόεδρος Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα από το Σικάγο ότι το Κυπριακό δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του, διεκδικώντας το δικαίωμα να μην έχει απάντηση για όλα τα ζητήματα.

    \"Μερικές φορές δεν είναι κακό να λέμε: δεν ξέρω\" είπε ο Ομπάμα απαντώντας σε ερωτήσεις που του έγιναν αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το Κυπριακό ζήτημα κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο.

    \"Εάν κάποιος σας ρωτήσει ποια είναι η θέση του προέδρου για την Κύπρο και απαντήσετε ότι δεν είστε σίγουροι ότι την ξέρετε, ιδού τι θα μπορούσατε να πείτε: σας υπόσχομαι ότι θα βρω μια απάντηση και θα φροντίσω να σας τη μεταφέρω\", είπε.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος γενικά εκτιμά τις ερωτήσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τόνισε ότι οι ηγέτες δεν υποτίθεται ότι γνωρίζουν \"τις πλήρεις λεπτομέρειες κάθε πολιτικής\" αλλά ότι θα πρέπει να απαντούν με προσήνεια σε εύθετο χρόνο.

    [08] ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός Βόλου προκρίθηκαν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ

    Με το ίδιο σκορ 3-0, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός Βόλου προκρίθηκαν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, νικώντας και στους αγώνες ρεβάνς του

    Γ΄ προκριματικού τηΒαλερένγκα και τηνΝτιφερντάνζ, αντίστοιχα.

    Ομάδα ικανή, όχι μόνο για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και να κάνει μία πολύ καλή πορεία, απέδειξε ότι διαθέτει ο ΠΑΟΚ και στη ρεβάνς του τρίτου προκριματικού γύρου της διοργάνωσης με τη Βαλερένγκα. Μετά το 2-0 στο Οσλο, ο \"Δικέφαλος του Βορρά\" επικράτησε άνετα και στην Τούμπα των Νορβηγών με 3-0 και αύριο το μεσημέρι θα γνωρίζει τον αντίπαλό του στα πλέι οφ, μετά την κλήρωση που θα διεξαχθεί στην έδρα της UEFA, στη Νιόν. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια άνοιξε το σκορ στο 44΄, στο 49΄ ο Αθανασιάδης πέτυχε το 2-0, ενώ στο 58΄ ο Φωτάκης διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    Χωρίς να συναντήσει το παραμικρό πρόβλημα, ο Ολυμπιακός Βόλου επικράτησε 3-0 της Ντιφερντάνζ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και προκρίθηκε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Τα γκολ για την ομάδα του Χάβι Γκράθια, που είχε νικήσει με το ίδιο σκορ και στο Λουξεμβούργο, πέτυχαν οι Μαρτίν (30΄), Σέλεζι (57΄) και Σολάκης (83΄).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2011 - 20:29:43 UTC