Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη Σύνοδος για το μέλλον της Ευρώπης
  • [02] Πολιτισμός για όλους, δωρεάν και με προσφορές μέσα στον γιορτινό Δεκέμβριο
  • [03] "Ταξίδι" στον χρόνο και τη ναυτική παράδοση
  • [04] Εντολή για εντατικούς ελέγχους

  • [01] Κρίσιμη Σύνοδος για το μέλλον της Ευρώπης

    Η κρισιμότερη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων ετών πραγματοποιείταισήμερα και αύριοστις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που απειλεί το μέλλον της ζώνης του ευρώ.

    Επικρατεί αβεβαιότητα και ανησυχία για το μέλλον της Ευρωζώνης, ενώ το κλίμα έχει βαρύνει μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών σημείων του γαλλογερμανικού σχεδίου, που θα παρουσιαστεί στους εταίρους από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.

    [02] Πολιτισμός για όλους, δωρεάν και με προσφορές μέσα στον γιορτινό Δεκέμβριο

    Δεκέμβριος Μήνας Πολιτισμού. Είναι το μότο που συνδέει κάποιους από τους σημαντικότερους κρατικούς και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας , προκειμένου να προσφέρουν σε άνεργους και ηλικιωμένους, δωρεάν είσοδο σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, ξεναγήσεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης, ελεύθερη είσοδο στην Λυρική Σκηνή, σε συναυλίες.

    Και είναι η πρώτη δράση που αναλαμβάνει το άτυπο Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ», στο οποίο είχαν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο, μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, οι εξής φορείς : ART ATHINA, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Μπιενάλε της Αθήνας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση.

    « Σε πείσμα των καιρών και περνώντας από το ατομικό στο συλλογικό» ανακοίνωσαν τότε οι φορείς σε κοινό κείμενό τους « δηλώνουμε τη πρόθεσή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τις συνέργειες αυτές με σκοπό να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να: α) ενισχύσουμε τον ρόλο του πολιτισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην καθημερινότητα όλων μας, β) να χρησιμοποιήσουμε από κοινού το έργο, την τεχνογνωσία και τις επαφές μας, γ) να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσω του πολιτισμού. Οι συνομιλητές υπογράμμισαν τη διάθεσή τους να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν με πράξεις, και κάλεσαν και άλλους φορείς να συμμετάσχουν».

    [03] "Ταξίδι" στον χρόνο και τη ναυτική παράδοση

    Σε ένα «ταξίδι» στο χρόνο και τη ναυτική παράδοση του νομού Πιερίας «παρασύρει» τους επισκέπτες του το Ναυτικό Μουσείο, που βρίσκεται στο δήμο Δίον-Λιτοχώρου. Στο χώρο έχουν συγκεντρωθεί ναυτικά εργαλεία, λάβαρα, ομοιώματα πλοίων και δεκάδες φωτογραφίες, όλα ενθύμια από τη ναυτική ζωή των κατοίκων.

    «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία και θάλασσα?.» αναφέρεται σε επιγραφή που υπάρχει στο Ναυτικό Μουσείο, το οποίο έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν από Παρασκευή έως και Κυριακή οι λάτρεις των θαλασσών- και όχι μόνο.

    Στον κατάλογο των επισκεπτών περιλαμβάνονται κάτοικοι της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, που πηγαίνουν ως το Λιτόχωρο προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά εκθέματα, ενώ πολλές είναι και οι επισκέψεις από μαθητές δημοτικών σχολείων.

    «Το Ναυτικό Μουσείο προβάλει τον τόπο μας και έχουμε επισκέπτες από όλα τα σημεία της χώρας και το εξωτερικό και μαθητές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Νικόλαος Βλαχόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα πως στον ένα χρόνο ζωής της ιστοσελίδας του μουσείου υπάρχουν καταμετρημένες περίπου 15.000 επισκέψεις.

    Το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων που υπάρχουν στο μουσείο αποτελούν δωρεές ναυτικών οικογενειών του τόπου, με τη συλλογή να περιλαμβάνει περί τα 1000 αντικείμενα, μέρος των οποίων είναι και το φωτογραφικό υλικό.

    Η μόνιμη συλλογή είναι οργανωμένη μουσειολογικά σε δύο θεματικές ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η τοπική ναυτική ιστορία μέσα από ημερολόγια, ναυτολόγια και χειρόγραφα ναυτικών του Λιτοχώρου, ενώ στη δεύτερη εκτίθενται αντικείμενα, που αφορούν γενικότερα τη ναυτιλία και τη ζωή στη θάλασσα.

    [04] Εντολή για εντατικούς ελέγχους

    Εντολή διενέργειας εντατικών ελέγχων έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα.

    Έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρεται στην Αστυνομική Διάταξη που εκδόθηκε το 2011 για την «Άσκηση του επαγγέλματος των αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών και ασχολούμενων με την αγοραπωλησία ή τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων και κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών». Σκοπός της συγκεκριμένης κανονιστικής πράξης, αναφέρει ο κ. Παπουτσής, είναι η πρόληψη και η αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών και ενημερώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταγραφή των ενεχυροδανειστηρίων.

    Το έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φραγγίδης για τα ενεχυροδανειστήρια που «ξεφυτρώνουν στην αγορά σαν μανιτάρια» τα οποία όμως λειτουργούν σαν «παρατράπεζες». Είναι γνωστό, έχει καταγγείλει ο βουλευτής, ότι τα χρήματα που δέχεται ο πωλητής σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία πώλησης των αντικειμένων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 December 2011 - 9:29:37 UTC