Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αξιοποίηση του Ελληνικού προχωρά
  • [02] Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε 13 νομούς
  • [03] Ξεκινούν οι δηλώσεις
  • [04] Στις 12 Μαΐου το "Ζάππειο 2"
  • [05] Αυλαία για τον Θανάση Βέγγο
  • [06] Επιτέλους μείωση! ο»Ώ

  • [01] Η αξιοποίηση του Ελληνικού προχωρά

    Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δεν προχωράει το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

    Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε τα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα (στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία") "αβάσιμα και ανυπόστατα", χωρίς ίχνος αλήθειας και τόνισε ότι το "σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού δεν έχει εγκαταλειφθεί" και επικαλέστηκε έγγραφη διαβεβαίωση πριν από λίγες εβδομάδες από το Κατάρ, ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται.

    "Είναι ένα πρότζεκτ για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση. Να δείξει πώς αξιοποιεί μια περιοχή που έχει από καιρό εγκαταλειφθεί". Ο κ. Πεταλωτής διαβεβαίωσε ακόμη ότι "όλα θα γίνουν με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και νομιμότητα", διαψεύδοντας παράλληλα ότι έχει δοθεί κατ΄ανάθεση στον αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο η έγκριση για την υλοποίηση του έργου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε 13 νομούς

    Πλαφόν στις τιμές πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης σε 13 νομούς της χώρας, χωρίς να υπάρχει χρονικό όριο στην άρση του, επέβαλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδης και όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ''το πλαφόν θα αρθεί όταν λυθεί οριστικά το πρόβλημα''.

    Στο μεταξύ, για πρώτη φορά επιβάλλεται και ανώτατη τιμή χονδρικής (εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών) και συγκεκριμένα σε 5 από τους 13 νομούς.

    Στους υπόλοιπους, η ανώτατη τιμή αφορά τη λιανική.

    Το πλαφόν ισχύει από αύριο.

    Οι Νομοί και οι ανώτατες τιμές πώλησης που ορίστηκαν στην αμόλυβδη βενζίνη είναι:

    Κυκλάδες (1,724 ευρώ ανά λίτρο), Κεφαλλονιά (1,769), Κέρκυρα (1,765 ευρώ), Λέσβος (1,722 ευρώ), Γρεβενά (1,736), Έβρος (1,744 ευρώ), Ευρυτανία (1,745 ευρώ), Φωκίδα (1,735 ευρώ), Δωδεκάνησα (1,724 ευρώ), Λασίθι (1,788 ευρώ), Ρέθυμνο (1,774 ευρώ), Σάμος (1,734 ευρώ) και Χίος (1,739 ευρώ).

    Σε πέντε από αυτούς τους νομούς επιβλήθηκε και ανώτατη τιμή πώληση χονδρικής: Δωδεκάνησα (1,654 ευρώ), Λασίθι (1,718 ευρώ), Ρέθυμνο (1,704),Σάμος (1,664) και Χίος (1,669 ευρώ).

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε πως από τις 9 Μαΐου, οι κάτοικοι της Αττικής θα ενημερώνονται με την αποστολή ενός sms στη γραμμή "54151" για τα τρία φθηνότερα πρατήρια της περιοχής τους. Και από τον Ιούλιο την εφαρμογή αυτή θα την έχουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας.

    Εξάλλου, την προσεχή εβδομάδα θα τοποθετηθούν ηλεκτρικές σημάνσεις με τα τρία φθηνότερα πρατήρια των επομένων χιλιομέτρων στην Αττική Οδό, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ξεκινούν οι δηλώσεις

    Ξεκινά από σήμερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, η οποία θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων.

    Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους στην ΔΟΥ ή θα τη στείλουν ταχυδρομικά υποχρεούνται να προσκομίσουν και τον φάκελο με τις αποδείξεις δαπανών. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής υποχρεούνται να κρατήσουν τον φάκελο στο σπίτι τους, για τον επιδείξουν στις αρχές σε περίπτωση ελέγχου.

    Σύμφωνα με νόμο, για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών, ενώ όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες - και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια -, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών.

    Ακόμη, όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

    Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 1.500 ευρώ θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω του TAXIS για επαλήθευση.

    Ενδεχόμενες παρατάσεις

    Εφόσον οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω διαδικτύου, καθώς και οι δηλώσεις των υπόχρεων με εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρίες, αντιπρόσωποι, πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλειομεσίτες κ.τ.λ. που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

    - η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ., ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους παραπάνω υπόχρεους.

    - η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή ανεξάρτητα της κατηγορίας τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ., όσοι απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε., κ.τ.λ. που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., παρατείνεται ως και τις 20 Μαΐου 2011.

    - η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που έληγε την 5η Μαΐου 2011 για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης κ.τ.λ. ανεξάρτητα αν η υποβολή τους θα γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ και ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., παρατείνεται ως και τις 20 Μαΐου 2011.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στις 12 Μαΐου το "Ζάππειο 2"

    Στις 12 Μαΐου τελικά θα παρουσιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, την επόμενη μέρα, στις 13 του μηνός, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την τρόικα μετά από σχετικό αίτημά της.

    "Κανένα σχόλιο", απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και τις πρόωρες εκλογές, αλλά και για τα όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για τη στήριξη της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση όμως, για το αν οι εκλογές θα μπορέσουν να αποτελέσουν λύση απέναντι στον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Μιχελάκης μίλησε για "σενάρια καταστροφολογίας που ξεκινούν μέσα από την κυβέρνηση".

    "Οι δηλώσεις αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης από υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος και επεσήμανε πως οι βασικοί άξονες της κριτικής της ΝΔ υιοθετούνται και εκφράζονται δημόσια από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μάλιστα, όπως τόνισε, χρησιμοποιούν βαρύτατους και ευτελεστικούς χαρακτηρισμούς.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αυλαία για τον Θανάση Βέγγο

    Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ο "καλός άνθρωπος" του ελληνικού κινηματογράφου Θανάσης Βέγγος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".

    Έφυγε από τη ζωή διακριτικά έτσι όπως έζησε, παρά τη φήμη του και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και κάμερες τον πολιορκούσαν στενά τα τελευταία χρόνια.

    Αθόρυβος, σχεδόν ανθρωποφοβικός, ο Θανάσης Βέγγος ανήκει στους τελευταίους της γενιάς που χάρισε στη μεταπολεμική Ελλάδα άφθονο γέλιο.

    Απέφευγε τις συνεντεύξεις και στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του οι δημοσιογράφοι κρέμονταν από τα χείλη του κυριολεκτικά.

    Καλός οικογενειάρχης, καλός επαγγελματίας, καλός συνάδελφος, αφοσιώθηκε με λατρεία στον κινηματογράφο αγνοώντας σχεδόν τη μικρή οθόνη, την οποία τίμησε με την παρουσία του ελάχιστες φορές.

    Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς στο πρόσωπο του βρήκαν τον αρχετυπικό άνθρωπο του λαού που σε μεγάλη ηλικία πια και έχοντας ταλαιπωρηθεί στο νεανικό του βίο γίνεται σοφός.

    Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε ηθοποιός. Υπήρξε αυτοδίδακτος. Στα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Μακρόνησο. Όταν απολύθηκε έκανε διάφορες δουλειές για τα προς τo ζην.

    Από τις γνωριμίες του, στο Μακρονήσι, εκείνη με τον Νίκο Κούνδουρο είναι που τού χαρίζει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στη "Μαγική Πόλη".

    Αφού πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μαθαίνοντας τον κινηματογράφο ως παιδί για όλες τις δουλειές στα συνεργεία, συμμετέχει σε ταινίες-σταθμούς για το ελληνικό σινεμά: "Δράκος", "Ποτέ την Κυριακή", "Κορίτσι με τα μαύρα", "Διακοπές στην Αίγινα", "Ηλίας του 16ου" "Μανταλένα".

    Λίγα χρόνια αργότερα, ο "Πράκτωρ Θου βου" μετατρέπει τον Βέγγο σε λαϊκό ήρωα μέσα από πολλές ταινίες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, την εποχή που ο κινηματογράφος αποτελούσε τη μόνη φθηνή ψυχαγωγία για το ευρύ κοινό.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Επιτέλους μείωση!

    Επιτέλους μείωση! Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταγράφεται σημαντική μείωση των καπνιστών στη χώρα μας, σε ποσοστό που, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ξεπερνά το 4%, ενώ με άλλες αγγίζει και το 9%.

    Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου δεν θεωρείται επιτυχημένη, φαίνεται ότι σιγά σιγά οι καπνιστές αντιλαμβάνονται από μόνοι τους την ανάγκη να περιορίσουν και τελικώς να κόψουν το κάπνισμα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία τριών μελετών φαίνεται σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των καπνιστών που χρησιμοποιούν τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

    Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία μιας άλλης μελέτης, που δείχνει ότι πάνω από το 65% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν πλέον στην έξοδό τους, ενώ περίπου το 70% θεωρεί θετική εξέλιξη την ύπαρξη νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 May 2011 - 12:30:20 UTC