Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα'' ο»Ώ

  • [01] ''Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα''

    Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων, λόγω των αναγκών της χώρας να εξασφαλίσει 27 δις. ευρώ το 2012 και αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ποσό το 2013, εάν δεν έχει καταφέρει να προσφύγει στις αγορές, ήταν το θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012 για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) να αγοράσει ομόλογα".

    Ο υπουργός πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη, όμως προχωρούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα, να φέρουμε σε πέρας το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει". Και αποσαφήνισε ότι "η κυβέρνηση πήρε, συνεχίζει να παίρνει και θα πάρει όποιες αποφάσεις χρειαστεί, για να συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας".

    Πηγές κοντά στις συζητήσεις που έγιναν στο Λουξεμβούργο, αναφέρουν ότι στη συνάντηση υπό τον κ. Γιούνκερ δεν συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης συνολικά του δανείου των 110 δις. ευρώ. Εξάλλου, εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου, χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν. Παράλληλα, παραδέχτηκαν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν έχει αλλάξει την κατάσταση τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

    Το ζήτημα πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το EFSF, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, είναι "πιθανόν" να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενώ κάποια εξειδίκευση θα γίνει και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

    Δεν επρόκειτο για "συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα", δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

    Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "ούτε συζητήθηκε, ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Λουξεμβούργο".

    Το υπουργείο διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο το θέμα που προέκυψε μετά από δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού "Spiegel", δημοσίευμα που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης».

    "Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει, με σαφήνεια και υπευθυνότητα, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης. "Η κυβέρνηση και γενικά το αστικό πολιτικό σύστημα παριστάνουν τα θύματα επίθεσης, ενώ ανταγωνίζονται με αντίστοιχες δυνάμεις της ΕΕ, ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την πτώχευση του λαού", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. "Η αοριστία της πρώτης ανακοινώσεως του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο υπό τον κ. Γιούνκερ, σε συνάρτηση με την ώρα εκδόσεώς της, Παρασκευή μεσάνυκτα, επιτείνουν τους φόβους και τις αγωνίες του χειμαζόμενου λαού μας", υπογραμμίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. "Ο πανικός που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την πολύ δύσκολη και οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα από την αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου", σχολίασε ο Σύριζα, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι 'η κυβέρνηση με υπόγειες διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αξιοπιστίας που έχει".

    Νωρίτερα, ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα", ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι εάν η χώρα μας εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 May 2011 - 18:30:17 UTC