Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός
  • [02] Στο "μικροσκόπιο" της τρόικας η οικονομία
  • [03] Συλλήψεις και διαδηλώσεις στη Συρία
  • [04] Νέο σφυροκόπημα στη Λιβύη
  • [05] Με σύστημα και χωρίς άγχος
  • [06] "Να σώσουμε ζωές"
  • [07] "΄Ενοχοι όλοι" ο»Ώ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός

    Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι, στις 13.30, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει, στις 4 το απόγευμα, άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Πριν τη συνεδρίαση, ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συνεργασίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και στη συνέχεια με τους υπουργούς Ε. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Παπουτσή, Λ. Κατσέλη και Μ. Χρυσοχοίδη.

    Η διαφάνεια, η αλληλεγγύη και η αξιοκρατία είναι οι αρχές που υπηρετούμε, τόνισε, χθες, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα της «Διεθνούς Διαφάνειας», με θέμα "Κράτος και Διαφθορά". Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις παθογένειες του ελληνικού κράτους και στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για να αλλάξει τα πράγματα.

    Σε πρακτικές αδιαφάνειας απέδωσε ο Γ. Παπανδρέου και όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στη διεθνή οικονομία, στη δράση των αγορών, αλλά και στην επίθεση που δέχτηκε η χώρα αλλά και το ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εγκληματική προπαγάνδα κατά της χώρας αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες, όπως είπε, σε βάρος του ευρώ. Υπονομεύουν, τόνισε χαρακτηριστικά, τη χώρα αλλά και τη ζώνη του ευρώ.

    Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, περάσαμε, περνάμε και θα περάσουμε δύσκολα χρόνια, καθώς η χώρα βασίστηκε σε ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στην παρέμβασή του. Αυτό όμως, τόνισε ο υπουργός, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται θα φέρουν δημοσιονομική προσαρμογή και νέες θέσεις εργασίας.

    Εξάλλου, "ανοησίες" και "κακόγουστο αστείο" χαρακτήρισε τα σενάρια περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με "κούρεμα" και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν τα θέλουν ούτε η χώρα μας, ούτε η ευρωζώνη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στο "μικροσκόπιο" της τρόικας η οικονομία

    Κρίσιμες συζητήσεις για την οικονομία ξεκινά από σήμερα το κλιμάκιο των επικεφαλής της "τρόικας" με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τα διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα του 2011, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε B από ΒΒ-, λόγω της πιθανής επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, που πήρε η Ελλάδα από την ΕΕ, ενώ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's έθεσε υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία αντιστοιχεί στο B1.

    Μια στάση πληρωμών ή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και να επηρεάσει το σύνολο της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προειδοποιεί με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa", ο κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    "Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής, για την αναχρηματοδότηση του κράτους (μέσω της έκδοσης νομίσματος), η κυβέρνηση δεν θα είχε πλέον επαρκή κεφάλαια για να πληρώσει τις συντάξεις, τους μισθούς, τις τρέχουσες δαπάνες. Μία πραγματική οικονομική κατάρρευση », είπε.

    Ο κ. Σμάγκι επέμεινε ότι « (μια ενδεχόμενη) μετάδοση (του ελληνικού προβλήματος) θα ήταν καταστροφική για το υπόλοιπο της ευρωζώνης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, δήλωσε σήμερα ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα "δεν είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο" και ότι η χώρα "δεν είναι αφερέγγυα", σε συνέντευξή του στο δίκτυο της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

    Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων, αρνείται κατηγορηματικά να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσιονομικού χρέους, την οποία θεωρεί αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές .

    Εξάλλου, η κατάσταση στην Ευρωζώνη και η πορεία της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο (Τετάρτη) στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συλλήψεις και διαδηλώσεις στη Συρία

    Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Δαμασκό και τη Μπανιάς για να καταγγείλουν την καταστολή στη Συρία, όπου έχουν πολλαπλασιασθεί οι συλλήψεις, ενώ σήμερα οργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της "Τρίτης για την αλληλεγγύη προς τους κρατούμενους".

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε χθες επισήμως εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, καθώς και περιορισμούς στις άδειες εισόδου στην ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 13 Σύρων που θεωρούνται υπεύθυνοι για την καταστολή.

    Τα μέτρα θα εφαρμοσθούν από σήμερα.

    Πρώτος στον κατάλογο των 13, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, εμφανίζεται ο αδελφός του Μάχερ αλ Ασαντ, διοικητής μεραρχίας του συριακού στρατού και κύριος υπεύθυνος για την καταστολή του κινήματος.

    Οι συριακές αρχές έχουν υποσχεθεί την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την εισαγωγή νομοθεσίας για τον πλουραλισμό και τη φιλελευθεροποίηση των μέσων ενημέρωσης, αλλά συνεχίζουν την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, που δηλώνουν ότι ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό.

    Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στα μέσα Μαρτίου, 600-700 έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 8.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Νέο σφυροκόπημα στη Λιβύη

    Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες ανέφερε στο Ρόιτερ, ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προφανώς από Νατοϊκά αεροσκάφη και φαίνεται ότι στόχευαν μία ακόμα από τις κατοικίες-κρησφύγετα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

    Στην πρώτη επίσκεψη στην τοποθεσία του Νατοϊκού πλήγματος, οι δημοσιογράφοι είδαν τα ερείπια ενός κυβερνητικού κτηρίου, που φιλοξενούσε την Ύπατη Αρμοστεία για τα Παιδιά. Το οικοδόμημα είχε πλήρως καταρρεύσει από το βομβαρδισμό.

    Το εν λόγω κτήριο που χρονολογείτο από την εποχή της αποικιοκρατίας στη χώρα, είχε υποστεί ήδη καταστροφές από προηγούμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, που όπως ισχυρίζονται οι αρχές της Λιβύης είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου.

    Στη δεύτερη επίσκεψη, οι δημοσιογράφοι είδαν ένα μισογκρεμισμένο πύργο τηλεπικοινωνιών που οι επίσημοι ισχυρίστηκαν ότι παρείχε υποστήριξη στη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

    Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν από θραύσματα υαλοπινάκων, που εκσφενδονίστηκαν από τις εκρήξεις που προκάλεσε ο βομβαρδισμός.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Με σύστημα και χωρίς άγχος

    Την Πέμπτη, 12 Μαΐου, αρχίζει ο «μαραθώνιος» των πανελλαδικών εξετάσεων, με τους υποψήφιους να χάνονται μέσα σβ έναν όγκο πληροφοριών που πρέπει να αφομοιώσουν. Το «κλειδί» της επιτυχίας για την εισαγωγή σε κάποιο ανώτατο ή ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατά τους εκπαιδευτικούς, είναι ο σωστός προγραμματισμός του χρόνου.

    Η φιλόλογος Πωλίνα Τσιαμπούση, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισημαίνει ότι «σε αυτό το σημείο η οργάνωση του χρόνου είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα σχέδιο ανάλογα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να μην παρεκκλίνουν από αυτό. Σημαντικό είναι να κατορθώσουν να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα στα μαθήματα που έχουν κλίση, χωρίς όμως να αμελήσουν τα υπόλοιπα». Οι γονείς, τονίζει, πρέπει να αναλάβουν υποστηρικτικό ρόλο και να τους βοηθήσουν να βάλουν σε σειρά κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

    Συνηθίζεται, όπως υποστηρίζει η φιλόλογος, τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εξετάσεις, οι υποψήφιοι να μην πηγαίνουν στο σχολείο και να μένουν στο σπίτι για να διαβάσουν, όμως διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος κάποιος μαθητής να μείνει εκτός διαδικασίας, επειδή δεν έχει υπολογίσει σωστά τον αριθμό των απουσιών του. Έτσι, συμβουλεύει ότι είναι καλό οι μαθητές πριν αποφασίσουν να λείψουν να περάσουν από το γραφείο καθηγητών και να σιγουρευτούν ότι έχουν το περιθώριο των απουσιών.

    Από την πλευρά του ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας αναφέρεται στο θέμα των γονιών κατά την περίοδο των εξετάσεων και πώς αυτοί πρέπει να συμπεριφέρονται, ώστε να μην μεταφέρουν το δικό τους άγχος στα παιδιά που διαγωνίζονται.

    «Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εξετάσεις είναι των μαθητών και δεν αφορούν τους ίδιους. Έτσι πρέπει να συνοδεύσουν στη διαδικασία των εξετάσεων τους εφήβους και όχι να προσπαθούν να εμπλακούν σβ αυτήν. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ρωτούν αν τα παιδιά διάβασαν ή αν είναι προετοιμασμένα. Το πιθανότερο είναι έτσι να αγχωθούν οι μαθητές και να αρχίσουν τσακωμοί».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Να σώσουμε ζωές"

    Αρχίζει την Τετάρτη η παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς η 11η Μαΐου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η ημέρα για την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας Δεκαετίας Δράσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, με διάφορες εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Αυτήν την ημέρα έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων σε κάθε ήπειρο, σε κάθε ζώνη ώρας, με το μήνυμα «Είναι ώρα για δράση, μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές».

    Οι προτάσεις για τη Δεκαετία της Δράσης του ΟΗΕ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

    - Η ασφαλής κυκλοφορία των παιδιών πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

    - Η UNICEF, κορυφαία Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού, με τις μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να αναδείξουν την πρόληψη των τραυματισμών παιδιών ως «μεγάλο και διεθνή στόχο για τη δημόσια υγεία».

    - Κυβερνήσεις, Τράπεζες Ανάπτυξης και μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες υγείας πρέπει να θεσπίσουν ως προτεραιότητα την οδική ασφάλεια.

    - Ο ΟΗΕ, με την οργάνωσή του στον τομέα των μεταφορών, δεν έχει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει την απειλή της ταχείας αύξησης της κυκλοφορίας και των ατυχημάτων σε παγκόσμια βάση. Χρειάζεται νέος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών του ΟΗΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην οδική ασφάλεια.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "΄Ενοχοι όλοι"

    Την ενοχή και των 11 κατηγορουμένων για την υπόθεση του τροχαίου των Ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αποφάσισε το 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

    Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους τους δύο Ολυμπιονίκες, τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο, εφτά γιατρούς του ΚΑΤ και τον κατά δήλωσή του αυτόπτη μάρτυρα του τροχαίου για όλες τις κατηγορίες όπως εισάγονται στο κατηγορητήριο.

    Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε από τους δικαστές να αναγνωρίσουν ελαφρυντικά στους δέκα κατηγορουμένους πλην του Χρήστου Τζέκου, όπως είχε εισηγηθεί και στην πρότασή του.

    Σε λίγη ώρα το δικαστήριο αναμένεται να λάβει την απόφασή του επί των ποινών.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 May 2011 - 10:30:25 UTC