Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας"
  • [02] "Καμία δέσμευση σε λανθασμένη πολιτική"
  • [03] Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων ο»Ώ

  • [01] "Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας"

    «Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για το 4ετές πρόγραμμα της οικονομίας. Αναγνωρίζει ότι η συζήτηση με τους εταίρους «δεν είναι εύκολη» για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012. Τονίζει πως «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή». Διαμηνύει προς το εξωτερικό ότι «δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να υποδεικνύει εκλογές» και σημειώνει ότι έχει αποδείξει πως δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ούτε ζητά «άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα».

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση», που έχει ως στόχο όχι μόνο τη μείωση του ελλείμματος, αλλά την επιβίωση της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης», ενώ στην ερώτηση περί «αναδιάταξης του χρέους» σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία».

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις και το "πακέτο δεν πρόκειται να κλείσει στο σύνολό του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την "τρόϊκα" δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από την Τετάρτη, οπότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Καμία δέσμευση σε λανθασμένη πολιτική"

    Τη θέση ότι δεν θα υπερψηφίσει δεύτερο μνημόνιο, αλλά ούτε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, διατυπώνει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

    "Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική", δηλώνει, ενώ υπογραμμίζει ότι "δεν διαφωνούμε στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή που μας επέβαλαν».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα "γιατί δεν περιλαμβάνει μέτρα ανάκαμψης" και προσθέτει ότι "περικοπές χωρίς ανάκαμψη προκαλούν χειρότερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία".

    Ο Αντ. Σαμαράς διευκρινίζει ότι κάποια μέτρα μείωσης της σπατάλης μπορεί να τα ψηφίσει η ΝΔ. Πιθανόν να ψηφίσει η ΝΔ και κάποιες αποκρατικοποιήσεις, προσθέτει.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει αντίθετος με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, δηλώνει ότι δεν είναι όλα προς πώληση, σημειώνοντας ότι η περιουσία του Δημοσίου πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ του Δημοσίου.

    Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι πιέζουν για συναίνεση όσοι θέλουν να μη διορθωθεί το σφάλμα που έγινε και να συγκαλυφθούν οι ευθύνες όσων το έκαναν.

    Σε ότι αφορά την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους χωρίς κούρεμα (reprofiling) σημειώνει ότι «και να συμβεί θα είναι ανακούφιση μόνο. Η πραγματική λύση είναι η επανεκκίνηση. Αν υπάρξει επανεκκίνηση κάθε περαιτέρω ανακούφιση είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν υπάρξει επανεκκίνηση, καμία μεμονωμένη ανακούφιση δεν μας σώζει».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων

    Η κυβέρνηση ξεκινά τις αποκρατικοποιήσεις, «βάζοντας μπροστά πωλήσεις συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρείες, με πιο γρήγορη υλοποίηση χρηματοοικονομικών ροών που αφορούν την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Είναι ένα πολύπλοκο πράγμα, αλλά δεν υπάρχει πια χρόνος. Πρέπει να γίνουν όλα και να γίνουν τώρα», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος για την δημόσια περιουσία.

    Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι αποκρατικοποιήσεις αποσκοπούν στο «να ξαναβάλουμε μπροστά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», προχωρώντας «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά»

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Σπύρο Χαλβατζή, αντιπρότειναν μια «άλλου τύπου οικονομία, προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των αναγκών του κεφαλαίου να κερδοφορήσει - και με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής».

    Ο Γιάννης Πρωτούλης έκρινε πως "είναι ψέμα ότι θα επενδύσουν με δικά τους κεφάλαια οι ιδιώτες. Όσες επενδύσεις έγιναν, έγιναν με πολύ μεγάλη χρηματοδότηση απβ το Δημόσιο. Και στο Ρίο-Αντίριο, στην Αττική Οδό, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τι θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ; Πόσες θέσεις εργασίας παραπάνω απέκτησαν τα λιμάνια μετά την παραχώρησή τους στην COSCO;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 May 2011 - 14:30:17 UTC