Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε"
  • [02] "Δεν σχεδιάζουμε δημοψήφισμα"
  • [03] Για δωροδοκία συνελήφθη υπάλληλος της πολεοδομίας
  • [04] Το facebook γέμισε πλατείες
  • [05] "Το ευρώ είναι σε κίνδυνο"
  • [06] "Σε καλό κλίμα η συνάντηση"
  • [07] Νικοτίνη όπως... ηρωίνη
  • [08] Ο ΠΑΟ πήρε το εισιτήριο ο»Ώ

  • [01] "Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε"

    "Είναι ευθύνη της Ελλάδας να βγάλει την οικονομία της από την κρίση", τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΟΑΣΑ, ενώ στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες υπογράμμισε: "αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε". Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι, παρά τα δημοσιεύματα στον Τύπο, η Ελλάδα είχε "εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ένα χρόνο".

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 οι ρυθμοί ανάπτυξης απέκτησαν θετικό πρόσημο, ενώ στους τελευταίους 5-6 μήνες οι εξαγωγές αυξήθηκαν μηνιαίως και κατά μέσον όρο κατά 35%.

    "Επιδίωξη είναι η εθνική συνεννόηση", δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις επαφές που είχε την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι "μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος δρόμος είναι να της δοθεί βοήθεια, η ίδια θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων, με συγκεκριμένα βήματα, και προς τούτο είναι απαραίτητη μια ευρεία πολιτική συναίνεση".

    Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2012 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του (economic outlook), καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση από το εξωτερικό, θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο ΟΟΣΑ αναμένει το ΑΕΠ της Ελλάδας να μειωθεί εφέτος κατά 2,9% και να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 0,6%.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Δεν σχεδιάζουμε δημοψήφισμα"

    "Δεν υπάρχει απόφαση, ούτε σκέψη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για συγκεκριμένο θέμα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι όπου χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και συμφωνίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος, σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι ούτε τα νέα μέτρα, ούτε το περσινό Μνημόνιο είναι θέματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Όσον αφορά την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου για δημοψήφισμα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "είναι ενδιαφέρουσα, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Δεν ήταν απορριπτική η απάντηση του πρωθυπουργού, αλλά η άποψη της κυβέρνησης είναι αυτοτελής".

    Ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στα όσα λέγοντα περί πρόωρων εκλογών, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε τα όσα λέγονται ως "παιχνίδια και παιχνιδάκια που ακούμε, από εγχώριους και ξένους παρατηρητές".

    Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), Δ. Δασκαλόπουλος, είχε προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα, αν η Ελλάδα προχωρά στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή αποχωρεί και πορεύεται μόνη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Για δωροδοκία συνελήφθη υπάλληλος της πολεοδομίας

    Υπάλληλος της πολεοδομίας Καπανδριτίου, 67 ετών, συνελήφθη, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, μαζί με έναν 40χρονο ιδιώτη, πολιτικό μηχανικό, συνεργό του, για παθητική δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία, καθώς και "ξέπλυμα χρήματος".

    Ο κρατικός λειτουργός, όπως προέκυψε από την προανάκριση, εκβίαζε ιδιώτη ιδιοκτήτη σπιτιού να του δώσει 4.000 ευρώ, αλλιώς θα χαρακτήριζε αυθαίρετο το σπίτι για το οποίο είχε ζητήσει άδεια από την πολεοδομία.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Το facebook γέμισε πλατείες

    Πλήθος πολιτών όλων των ηλικιών και κυρίως νέοι ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα, που έγινε μέσω της ιστοσελίδας του facebook, να συγκεντρωθούν στις κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων, σε ένδειξη αγανάκτησης στα μέτρα λιτότητας. Ανταποκρίθηκαν και για να «απαντήσουν» στα συνθήματα των άλλων «αγανακτισμένων» της Ισπανίας, που πρόσφατα διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Σιγά, να μη ξυπνήσουμε τους Έλληνες».

    Στην Αθήνα, κατά τους υπολογισμούς των διοργανωτών ακτιβιστών, στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται από τις 6 το απόγευμα περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι και διαδηλώνουν ειρηνικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Κυρίαρχα συνθήματα των «αγανακτισμένων πολιτών» είναι «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «κλέφτες-κλέφτες» και «η Ελλάδα δεν είναι δικιά μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Στα λιγοστά πανό, που αναρτήθηκαν στην πλατεία, αναγράφονταν συνθήματα - απάντηση στους Ισπανούς διαδηλωτές, όπως «είμαστε ξύπνιοι», αλλά και άλλα υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

    Οι διαδηλωτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έφτασαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και «έστησαν» την ελληνική σημαία.

    Στη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» ενσωματώθηκαν και μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν πορευτεί από τα γραφεία της Χαλκοκονδύλη προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη αποκρατικοποίηση της εταιρείας, έριξαν σάκους με λιγνίτη.

    Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποιούν από τις έξι το απόγευμα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο». Στις επτά, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι τις έντεκα το βράδυ.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν ακόμη στην Πάτρα, στη Λάρισα, στην Κατερίνη κ.α.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Το ευρώ είναι σε κίνδυνο"

    Τον κώδωνα του κινδύνου να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ κρούει με δήλωσή της η Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, από τις Βρυξέλλες.

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Μ. Δαμανάκη είναι το ακόλουθο:

    «Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».

    Στο Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ, όπου συζητούνται όλα τα θέματα που άπτονται του ενιαίου νομίσματος, κανένα κράτος μέλος δεν έχει θέσει ως σήμερα θέμα εξόδου της Ελλάδας, η οποιασδήποτε άλλης χώρας, από την ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα οικονομικά ζητήματα Αμαντέου Αλταφάζ.

    «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως "μέσα ή έξω από την Ευρώπη" και "μέσα ή έξω από το ευρώ", όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ: «Που και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε⦻.

    Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι δηλώσεις της κ. Δαμανάκη, που αναπαράγουν τη θέση του προέδρου του ΣΕΒ, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα».

    Οι διαχεόμενες πληροφορίες για μεθόδευση απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ δημιουργούν διλήμματα για τη διαμόρφωση συνθηκών αποδοχής μέτρων, που δεν οδηγούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Σε καλό κλίμα η συνάντηση"

    Δυόμισι ώρες διήρκεσε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ με στελέχη της τρόικας, κατά την οποία συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αναλύθηκαν οι πτυχές του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η συνάντηση που διεξήχθη "σε καλό κλίμα", όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της τρόικας, η οποία ήθελε να συζητήσει λεπτομέρειες αλλά και να κοστολογήσει το πρόγραμμα που παρουσίασε στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς.

    Αν και από τη ΝΔ δεν θέλησαν να δώσουν λεπτομέρειες, πληροφορίες θέλουν τους τεχνοκράτες της τρόικας κυρίως να ακούν τα στελέχη της ΝΔ, ενώ δεσμεύτηκαν πως θα μεταφέρουν στους ανώτερούς τους τις απόψεις του κόμματος.

    Στη συνάντηση από τη ΝΔ παρέστησαν ο αντιπρόεδρος Σταύρος Δήμας, οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, καθώς οι σύμβουλοι του προέδρου της ΝΔ Γιάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Νικοτίνη όπως... ηρωίνη

    Εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος, όπως επισημαίνει. Πρόβλημα, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στη χώρα μας και δεκάδες εκατομμύρια διεθνώς, σε ετήσια βάση, και το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα δαπανηρό ως προς την αντιμετώπισή του στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

    Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές.

    Σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των πενήντα.

    Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές.

    Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνο της ηρωίνης.

    Τα στοιχεία αυτά παραθέτουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), καθηγητής Καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., συντονιστής - διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Γεώργιος Γεννηματάς», Βλάσιος Πυργάκης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Ο ΠΑΟ πήρε το εισιτήριο

    Ο Τζιμπρίλ Σισέ έστειλε τον Παναθηναϊκό στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (26 ή 27 Ιουλίου το πρώτο παιχνίδι). Με δύο γκολ του Γάλλου (58΄, 67΄) οι "πράσινοι" επικράτησαν την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ (6η) με 2-0 της ελιπέστατης ΑΕΚ, στο άδειο, λόγω τιμωρίας της Ενωσης, ΟΑΚΑ. Με το αποτέλεσμα αυτό το "τριφύλλι" κατέκτησε την 1η θέση στο μίνι πρωτάθλημα, τη 2η στην τελική κατάταξη της Σούπερ Λίγκας και την ευκαιρία να διεκδικήσει μέσω δύο προκριματικων γύρων (μετά τον 3ο ακολουθούν τα πλέι οφ) την είσοδό του στους ομίλους της διοργάνωσης.

    Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας ο ΠΑΟΚ, που επικράτησε εύκολα με 5-1 του Ολυμπιακού Βόλου στο γήπεδο της Τούμπας. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Σαλπιγγίδης (1΄, 51΄), Βιεϊρίνια (12΄), Αρίας (39΄) και Μουσλίμοβιτς (67΄) ενώ για τους φιλοξενούμενους σκόραρε με πέναλτι ο Μαρτίν στο 82΄.

    Στο Γιουρόπα Λιγκ θα αγωνιστούν ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός Βόλου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2011 - 20:30:24 UTC