Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ενεργειακό σύστημα της χώρας
  • [02] Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής "πάει" Ιταλία
  • [03] Παραιτήθηκε της αποζημίωσής του ο Κάρολος Παπούλιας
  • [04] Σόιμπλε: Θα βοηθήσουμε εάν η Ελλάδα δεν είναι "ένα πηγάδι χωρίς πάτο"
  • [05] Πέφτει η "αυλαία" για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης
  • [06] Συναίσθηση ευθύνης ζήτησε από τα κόμματα ο Ευ. Βενιζέλος
  • [07] Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011
  • [08] Σε ύφεση η ιταλική οικονομία - Περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις
  • [09] Βουλευτικές εκλογές στη Συρία 90 ημέρες μετά την έγκριση του σχεδίου Συντάγματος

  • [01] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ενεργειακό σύστημα της χώρας

    Είμαστε απόλυτα συντονισμένοι και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον ομαλό εφοδιασμό των πολιτών με φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, λόγω της κακοκαιρίας και της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό.

    Το ΥΠΕΚΑ προχωρά από τα μεσάνυχτα (Τετάρτη προς Πέμπτη) στη λήψη έκτακτων μέτρων που περιλαμβάνουν σύμφωνα με τη σχετική απόφαση "απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την ελληνική επικράτεια, εξαιρουμένων των περιπτώσεων επιβεβαιωμένης διαμετακόμισης σε περίπτωση αδυναμίας τροφοδοσίας της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας".

    Ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προσδιόρισε με σημερινή ανακοίνωση την έλλειψη παραγωγής στα 3 γιγαβάτ και δήλωσε ότι τίθεται από σήμερα σε κατάσταση συναγερμού.

    Τα προβλήματα επάρκειας προέκυψαν από τον συνδυασμό:

    - Της παύσης των εξαγωγών ρεύματος από τη Βουλγαρία (την περασμένη Παρασκευή) και τα Σκόπια (τη Δευτέρα) προς την Ελλάδα.

    - Της περιορισμένης λειτουργίας των υδροηλεκτρικών, προκειμένου να διαφυλαχθούν υδάτινα αποθέματα, που είναι ήδη χαμηλά, για το καλοκαίρι.

    - Των προβλημάτων στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο από τον αγωγό μέσω Τουρκίας. Ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου κάλεσε ήδη τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να περιορίσουν την κατανάλωση (κάτι που έχει επιπτώσεις στην παραγωγή ρεύματος) έως ότου φθάσουν στη Ρεβυθούσα δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

    - Των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση ρεύματος για θέρμανση, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε σόμπες και κλιματιστικά λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.

    [02] Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής "πάει" Ιταλία

    Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής, του μυθολογικού ζευγαριού που πέρασε τα πάνδεινα μέχρι να βρει την ευτυχία, είναι το θέμα της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, στο Εθνικό Μουσείο του Κάστρου Σαντ' 'Αντζελο (Museo Nazionale di Castel Sant' Angelo), μεταξύ 5 Μαρτίου και 10 Ιουνίου 2012.

    Στην έκθεση θα εκτεθούν και 15 έργα από ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία, δικαιοδοσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Συγκεκριμένα, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην αιώνια πόλη θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα έργα, πήλινα σφραγίσματα και συμπλέγματα από τον 1ο αιώνα π. Χ., ένας δακτυλιόλιθος από τις αρχές του 1ου αιώνα π. Χ. και μία πυξίδα του 2ου αιώνα π.Χ., φέρουν παράσταση του Έρωτα ή της Ψυχής ή και των δύο μαζί. Η εμφάνισή τους στο ιταλικό μουσείο είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εμπλουτίσει την έκθεση, αλλά και επειδή θα τονίσει, για άλλη μια φορά, τη σημασία την πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

    Η έκθεση θα αποτελείται από τέσσερις ενότητες, με την πρώτη να αναφέρεται στη γέννηση του μύθου και στον Απουλήιο (2ο αιώνας μ. Χ.), τον συγγραφέα, ρήτορα και νεοπλατωνιστή από τη ρωμαϊκή Αφρική, ο οποίος έκανε γνωστό τον μύθο. Στην ενότητα αυτή θα συμμετέχουν και τα 15 αρχαιοελληνικά έργα.

    Οι άλλες ενότητες θα μιλάνε για τη γοητεία που άσκησε ο μύθος στον χαράκτη Μαέστρο ντελ Ντάντο, στον περίφημο ζωγράφο Ραφαέλο και σε άλλους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, καθώς και σε νεότερα κινήματα, όπως ο νεοκλασικισμός. Εκτός από εκθέματα ιταλικών και ελληνικών μουσείων, στην έκθεση θα συμμετέχουν και έργα από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και το αρχαιολογικό μουσείο της Αντιόχειας.

    Σύμφωνα με τον μύθο που αναφέρει ο Απουλήιος, η θεά Αφροδίτη ενοχλημένη από τον θαυμασμό που έδειχνε ο κόσμος στην πανέμορφη θνητή Ψυχή, ζητά από τον γιο της Έρωτα να χρησιμοποιήσει τα χρυσά του βέλη ώστε η Ψυχή να ερωτευτεί ένα απαίσιο τέρας, «δώρο» της ζηλιάρας θεάς. Ο Έρωτας δέχεται, παρά τη διαφωνία του, αλλά η ομορφιά της τον παγιδεύει, τον κάνει να πληγωθεί από τα ίδια του τα βέλη και, φυσικά, να την ερωτευτεί τρελά. Η αποστολή του δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Η Αφροδίτη, όμως, απτόητη την καταριέται να μην μπορεί να βρει σύζυγο, γεγονός που θυμώνει τον Έρωτα, ο οποίος αποφασίζει να μην ρίξει ποτέ ξανά βέλος, όσο η κατάρα θα ισχύει.

    [03] Παραιτήθηκε της αποζημίωσής του ο Κάρολος Παπούλιας

    Αθήνα, Ελλάδα 15/02/2012 12:59 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Παραιτείται της αποζημίωσής του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, παραιτήθηκε του δικαιώματός του για αποζημίωση.

    Την απόφασή του γνωστοποίησεσε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Μάλιστα, ο Κ. Παπούλιας ζήτησε από τον Ευ. Βενιζέλοςνα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην εισπράττει πια την αποζημίωσή του.

    [04] Σόιμπλε: Θα βοηθήσουμε εάν η Ελλάδα δεν είναι "ένα πηγάδι χωρίς πάτο"

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε σήμερα τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά μόνον εάν η χώρα δεν είναι ένα "πηγάδι χωρίς πάτο".

    "'Εχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό SWR και πρόσθεσε: "Μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε επ΄αόριστον ένα πηγάδι χωρίς πάτο".

    Η σύνοδος του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις Βρυξέλλες για την αποδέσμευση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αναβλήθηκε, καθώς οι εταίροι της ανησυχούν σχετικά με τη δέσμευση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

    "Κατά την άποψή μου αυτό είναι το πιο προβληματικό σημείο", εξήγησε ο Σόιμπλε και σημείωσε: "παρακολουθώντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το ερώτημα είναι: ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές;",

    Ο Σόιμπλε απευθυνόμενος στην ελληνική ηγεσία επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου όλες οι πολτικές δυνάμεις ενώθηκαν πίσω από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

    «H Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποσχεθεί με σαφήνεια ότι σε περίπτωση εκλογικής της νίκης θα αφήσει ακέραιες τις συμφωνηθείσες αποφάσεις του προγράμματος περικοπών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

    "Οποιος βλέπει την πρόοδο που κάνει η Ιταλία πρέπει να το σκεφτεί αυτό", τόνισε, αλλά υπογράμμισε :"Ομως, δεν μπορώ να το επιβάλω στην Ελλάδα".

    Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει συναίσθηση "της απόγνωσης του λαού της Ελλάδας.

    [05] Πέφτει η "αυλαία" για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης

    Πέφτει η «αυλαία» για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσής του.

    Τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργούσε, κάλυπτε τις υποχρεώσεις του έναντι των σπουδαστών και των εταίρων του στο πλαίσιο ποικίλων δραστηριοτήτων, από τα βραβεία μετάφρασης ως τα συνέδρια και τις συνεργασίες με πανεπιστήμια και οργανισμούς του εξωτερικού.

    Η διευθύντρια Ελένη Ζέρβα ευχαρίστησε με σχετική επιστολή όσους στήριξαν το έργο του Κέντρου και τονίζει ότι:

    «Πολλοί οργανισμοί κλείνουν ή ετοιμάζονται να κλείσουν. Ζούμε πλέον σε μια χώρα όπου το θέατρο, η επιμόρφωση, τα σεμινάρια θεωρούνται πολυτέλεια. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να υποβαθμίσουμε τις δυσκολίες της εποχής που διανύουμε».

    Να σημειωθεί ότι αν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης κλείνει, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όλες οι δραστηριότητές του αναστέλλονται.

    «Το Κέντρο», επισημαίνει η διευθύντρια, «ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης για τους ανθρώπους του επαγγέλματος και η δυναμική της μετάφρασης στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από το κλείσιμο ενός οργανισμού. Το περιοδικό Απηλιώτης συνεχίζει τις δραστηριότητές του, ενώ οι ήδη προγραμματισμένες δράσεις του Κέντρου που σχετίζονται με συνεργασίες θα υλοποιηθούν».

    [06] Συναίσθηση ευθύνης ζήτησε από τα κόμματα ο Ευ. Βενιζέλος

    Αθήνα, Ελλάδα 15/02/2012 13:02 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Συναίσθηση ευθύνης ζήτησε από τα κόμματα ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Αγώνα επιβίωσης στην ευρωζώνη δίνει η Ελλάδα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της και μέχρι να αρχίσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στις 6 το απόγευμα, θα διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

    Ωστόσο, χαρακτήρισε ιδιόρρυθμη την κατάσταση, γιατί τίθενται νέοι όροι και προϋποθέσεις, καθώς δυνάμεις στην Ευρώπη παίζουν με τη φωτιά, εκτιμώντας ότι δεν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου του 2010. Πρέπει λοιπόν, συνέχισε, να τους γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα θα τις εφαρμόσει αλλά και να μην γίνει πραγματικότητα το σενάριο που θέλει τη χώρα έξω από την Ευρώπη.

    Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και να μην επικρατήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν είναι η ώρα για μικροκομματικούς και εκλογικούς υπολογισμούς, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν στις νέες αιτιάσεις το θέμα είναι να μην γίνουν εκλογές και να παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης, απάντησε ότι "αυτό που τίθεται είναι να υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, θα έχει συνέχεια και θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται και από την επόμενη Βουλή. Πρέπει τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να επιδείξουν τη συναίσθηση ευθύνης και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα κόμματα σ' αυτή την προσπάθεια".

    [07] Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011

    Κατά 0,3% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης και της ΕΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 έναντι ανάπτυξης 0,1% και 0,3%, αντίστοιχα, στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

    Από τα στοιχεία αυτά, που αφορούν τριμηνιαίες συγκρίσεις, προκύπτει ότι η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ είχαν αρνητική ανάπτυξη στο τέλος του περασμένου έτους και ότι υπάρχει ο κίνδυνος ύφεσης (τεχνικά η ύφεση ορίζεται όταν σε δύο διαδοχικά τρίμηνα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ).

    Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και της ΕΕ κατά 0,9%.

    Για το σύνολο του 2011, η Ευρωζώνη σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και η ΕΕ 1,6%. Η οικονομική επίδοση της Ευρωζώνης είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

    Η Ελλάδα κατέγραψε με διαφορά τη χειρότερη επίδοση, καθώς το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση. Οι μόνες άλλες χώρες που είχαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση ήταν η Πορτογαλία (-2.7%), η Ολλανδία (-0,7%), η Ιταλία (-0,5%) και η Κύπρος (-0,5%). Σε τριμηνιαία βάση μεγάλη υποχώρηση σημείωσε το ΑΕΠ της Πορτογαλίας (-1,3%), της Λιθουανίας (-0,9) και της Εσθονίας (-0,8%), ενώ μικρότερη ήταν η μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας (-0,2%) και της Ισπανίας (-0,3%). Οι χώρες με θετικό πρόσημο ανάπτυξης ήταν η Γαλλία (0,2%), η Βουλγαρία (0,4%), η Λεττονία 0,8%), η Σλοβακία (0,9%) και η Ουγγαρία (0,3%).

    [08] Σε ύφεση η ιταλική οικονομία - Περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις

    Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε ύφεση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για το μεγαλύτερο διάστημα του 2012.

    Για το σύνολο του 2011 το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%.

    Η μείωση του ΑΕΠ της Ιταλίας ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κατά 2,2% το 2012 και η Τράπεζα της Ιταλίας κατά 1,2% έως 1,5%.

    Για τον λόγο αυτό, οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για σοβαρές περικοπές, ιδιαίτερα στο προσωπικό και τους εξοπλισμούς, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα.

    [09] Βουλευτικές εκλογές στη Συρία 90 ημέρες μετά την έγκριση του σχεδίου Συντάγματος

    Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Συρία 90 ημέρες μετά την έγκριση του σχεδίου Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 26 Φεβρουαρίου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ της Συρίας, το σχέδιο Συντάγματος θα βασίζεται στον πλουραλισμό.

    "Το πολιτικό σύστημα θα βασίζεται στην αρχή του πολιτικού πλουραλισμού και η εξουσία θα ασκείται δημοκρατικά μέσω εκλογών. Τα νόμιμα πολιτικά κόμματα θα συμβάλλουν στη πολιτική ζωή", μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Sana και η δημόσια τηλεόραση.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο Συντάγματος ορίζει ότι "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από το λαό για δυο διαδοχικές θητείες", ότι "η θρησκεία του προέδρου είναι το ισλάμ" και ότι "η Συρία είναι ένα κυρίαρχο και αδιαίρετο δημοκρατικό κράτος".

    Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, το σχέδιο του Συντάγματος προβλέπει δυο επταετείς θητείες για τον πρόεδρο. Το σημερινό Σύνταγμα δεν ορίζει για πόσες επταετείς θητείες μπορεί να εκλέγεται ένας πρόεδρος. Ο πατέρας του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Χαφέζ αλ-'Ασαντ, ήταν πρόεδρος επί 29 χρόνια και ο ο Μπασάρ κυβερνά μετά το θάνατο του πατέρα του, πριν από 11 χρόνια. Η θητεία του σημερινού προέδρου λήγει το 2014.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 February 2012 - 11:29:25 UTC