Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό όρους η βοήθεια των G20 στην Ευρώπη
  • [02] Πώς «ρυθμίζεται» η καρδιά
  • [03] Οι Σύροι ψηφίζουν για το νέο τους Σύνταγμα
  • [04] Για "Σύμφωνο Ενότητας και Νίκης" μιλάει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ενεργοποιημένος ήταν ο εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε στο Μετρό
  • [06] Έβαζε τα παπούτσια της η δημοσιογράφος Μ. Κόλβιν την ώρα που σκοτώθηκε
  • [07] Το ασύλληπτο ρεκόρ του Ράιαν Γκιγκς στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • [08] Αφιέρωμα στον Ελύτη από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη

  • [01] Υπό όρους η βοήθεια των G20 στην Ευρώπη

    Μόνον υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες σκοπεύουν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σύμφωνα τουλάχιστον με τον βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών, Γκίντο Μαντέγκα.

    Η θέση του υπουργού της Βραζιλίας ήταν ξεκάθαρη κατά τη χθεσινή έναρξη των εργασιών της διάσκεψης των G20 στο Μεξικό. Ο Γκίντο Μαντέγκα δήλωσε πως οι κυβερνήσεις των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου έχουν ταυτόσημη άποψη σχετικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και εξήγησε πως οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες θα δώσουν χρήματα για να αντιμετωπιστεί η κρίση μόνον εάν πρώτον, η Ευρώπη διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την επίλυση της κρίσης και, δεύτερον, οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο θα υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των πόρων του.

    Ο Γκίντο Μαντέγκα, εκτός από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ανακοίνωσε στο πλαίσιο της διάσκεψης των G20 πως η εκλογή του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εθνικότητα του υποψήφιου, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    [02] Πώς «ρυθμίζεται» η καρδιά

    Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, που οφείλεται σε απρόσμενο και θανατηφόρο σταμάτημα της καρδιάς, εξαρτάται από το βιολογικό «ρολόι» και είναι πιο πιθανό να συμβεί το πρωί λίγο μετά το ξύπνημα, καθώς και τη νύχτα, από ό,τι τις ενδιάμεσες ώρες της μέρας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα μοριακό μηχανισμό ηλεκτρικής αστάθειας της καρδιάς, ο οποίος συνδέεται με το βιολογικό «ρολόι».

    Οι επιστήμονες εντόπισαν μια πρωτεϊνη (Klf15) που ρυθμίζει τη λειτουργία του «ρολογιού» και, με τη σειρά της, ελέγχει το επίπεδο μιας άλλης πρωτεΐνης (KchIP2), η οποία κανονίζει πόσο κάλιο φθάνει στα κύτταρα των μυών της καρδιάς. Από το κάλιο εξαρτιέται η σταθερή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ο ρυθμός που χτυπά η καρδιά.

    Επειδή το επίπεδο της δεύτερης πρωτεΐνης μεταβάλλεται μέσα στην ημέρα κατά τη διάρκεια του κιρκαδιανού κύκλου, μεταβάλλεται και η ποσότητα καλίου που διέρχεται από τα καρδιακά μυοκύτταρα, άρα γίνεται ασταθές και το ηλεκτρικό ρεύμα που ενεργοποιεί την αντλία της καρδιάς. Γι' αυτό το λόγο, μπορεί να προκληθεί θανατηφόρα αρρυθμία στην καρδιά, η οποία δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αίμα με τον αναγκαίο ρυθμό.

    [03] Οι Σύροι ψηφίζουν για το νέο τους Σύνταγμα

    Οι Σύροι ψηφίζουν σήμερα για το νέο τους Σύνταγμα το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση, καθιερώνει τον πολιτικό πλουραλισμό, ενώ τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται ύστερα από τουλάχιστον 11 μήνες εξέγερσης και οι επιχειρήσεις καταστολής έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 7.700 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Περισσότερα από 14.000 εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον 14 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ηλικίας άνω των 18 ετών.

    Το σχέδιο Συντάγματος εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες υποσχέθηκε το συριακό καθεστώς για να κατευνάσει το κίνημα αμφισβήτησης. Ωστόσο η αντιπολίτευση που βλέπει να επικρατεί σε αυτό το ίδιο πνεύμα, όπως και στο παλιό Σύνταγμα, ζητεί μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

    Το νέο Σύνταγμα εκχωρεί κύρια προνόμια στον αρχηγό του κράτους απαλείφοντας τον κυρίαρχο ρόλο του κυβερνώντος εδώ και μισό αιώνα κόμματος Μπάαθ, μετέδωσε η επίσημη συριακή τηλεόραση.

    Ακόμα και σήμερα, το καθεστώς συνεχίζει τις επιθέσεις προκαλώντας το θάνατο είκοσι δύο ανθρώπων, από τους οποίους δώδεκα άμαχοι.

    [04] Για "Σύμφωνο Ενότητας και Νίκης" μιλάει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    "Καλούμαστε να συνομολογήσουμε ένα Σύμφωνο Ενότητας και Νίκης". Αυτή η φράση που περιλαμβάνεται στην εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να είναι η πυξίδα των συζητήσεων στη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει το προσεχές ή το επόμενο Σαββατοκύριακο.

    Το κείμενο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά στον απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, συνέταξε το μέλος του οργάνου και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο όργανο και τις παρατηρήσεις των άλλων μελών.

    Υπάρχει σημαντική δόση αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις, επισημαίνονται οι δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή τη διετία και κάθε άλλο παρά αποτυχημένη θεωρείται, καθώς οι επιλογές της κυβέρνησης και του Γιώργου Παπανδρέου, παρά τις αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, είχαν ως αποτέλεσμα τη σωτηρία της πατρίδας από τη χρεοκοπία και την αδυναμία δανεισμού. Και με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου απομακρύνθηκε οριστικά "το εφιαλτικό ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών κάνοντας, επιτέλους, το δημόσιο χρέος βιώσιμο".

    [05] Ενεργοποιημένος ήταν ο εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε στο Μετρό

    Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε χτες το απόγευμα μέσα σε βαγόνι του Μετρό στο σταθμό του Αιγάλεω.

    Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος και ο δείκτης του διακόπτη που επρόκειτο να κλείσει το κύκλωμα για να γίνει η έκρηξη, είχε φτάσει στο τέρμα του. Για άγνωστο όμως λόγο, που ερευνάται από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, δεν έγινε η έκρηξη.

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν να ξέρουν για ποια ώρα οι δράστες είχαν προγραμματίσει να γίνει η έκρηξη, αλλά εκτιμούν ότι στόχος ήταν ο σταθμός του Μετρό, όπου ήταν ακινητοποιημένος ο συρμός, μέχρι να έλθει η στιγμή να ξεκινήσει με προορισμό το Αεροδρόμιο.

    Εκείνο που προβληματίζει τους αστυνομικούς είναι ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αλλά ο μηχανισμός βρέθηκε τυχαία από τον μηχανοδηγό του τρένου, κάτι το οποίο, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα.

    [06] Έβαζε τα παπούτσια της η δημοσιογράφος Μ. Κόλβιν την ώρα που σκοτώθηκε

    Η αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια Μαρί Κόλβιν έχασε τη ζωή της την ώρα που προσπαθούσε να πάρει τα παπούτσια της για να τρέξει να φύγει από το σημείο που βομβαρδιζόταν στην πόλη Χομς την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε η εφημερίδα Sunday Times.

    H Kόλβιν και άλλοι δημοσιογράφοι είχαν αφήσει, σύμφωνα με το έθιμο, τα παπούτσια τους στην είσοδο του κτιρίου, που οι αντικαθεστωτικοί της Χομς είχαν διαμορφώσει πρόχειρα σε κέντρο Τύπου στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, πρόσθεσε η εφημερίδα.

    Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο ισόγειο του κτιρίου όταν ρουκέτες έπληξαν τους πάνω ορόφους, προσθέτει η εφημερίδα στην πρώτη πλήρη εξιστόρηση της επίθεσης κατά την οποία η ανταποκρίτριά της και ο γάλλος συνάδελφός της Ρεμί Οσλίκ βρήκαν το θάνατο.

    [07] Το ασύλληπτο ρεκόρ του Ράιαν Γκιγκς στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Πρόκειται για έναν από τους ζωντανούς θρύλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όμως σίγουρα είναι σημείο αναφοράς για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο λόγος για τον Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος σήμερα μπαίνει στο «πάνθεον» των «μπέμπηδων», ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους στον πλανήτη.

    Βαδίζοντας στα 38, ο Ουαλός μεσοεπιθετικός, που έχει φορέσει μόνο την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην 21χρονη καριέρα του, θα συμπληρώσει 900 αγώνες με την αγαπημένη του ομάδα, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Νόριτς, για την 26η αγωνιστική της πρέμιερ λιγκ. Πρόκειται για ένα επίτευγμα, που θεωρείται απίθανο να καταρριφθεί στο άμεσο ή ακόμα και στο απώτερο μέλλον.

    Για να γίνει αντιληπτό, το μέγεθος του ρεκόρ που κατέχει ο Γκιγκς, αρκεί να αναλογισθεί κανείς, ότι έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια, από την ημέρα που ο βραχύσωμος άσος έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στους «μπέμπηδες», ξεπερνώντας έναν έτερο «θρύλο» της ομάδας, τον Μπόμπι Τσάρλτον, που έλαβε μέρος σε 758 αναμετρήσεις της Γιουνάιτεντ.

    [08] Αφιέρωμα στον Ελύτη από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη

    "Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου" τραγούδησε ο Βασίλης Λέκκας, μαζί με περίπου χίλια άτομα, σ' ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και μέσα σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε άλλες εποχές.

    Ήταν μια συναυλία αφιερωμένη στο νομπελίστα ποιητή μας και σ' άλλους κορυφαίους που δόξασαν την ελληνική γλώσσα και μουσική, αλλά συνάμα ήταν και διαμαρτυρία για το άδικο, με την Ελλάδα να ξαναγίνεται σύμβολο πνευματικού και ηθικού αγώνα και το "'Αξιον Εστί" να στέκεται διαχρονικά ενάντια στο ξεπεσμό.

    "Είναι φυσικό, σε εποχές πολύ δύσκολες, όπως αυτή που περνάμε τώρα, να καταφεύγουμε σε έργα τόσο μεγάλα και τόσο Ελληνικά, όσο το "'Αξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη" ανέφερε σε γραπτό χαιρετισμό του ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας: "Είναι περιττό να πω πόσο σημαντική υπήρξε πάντα η βοήθεια της Ομογένειας σε κάθε κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 February 2012 - 11:30:28 UTC