Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αρχαίας Μεσσήνης
  • [02] Μ. Σουλτς: Ο ελληνικός λαός χρειάζεται αλληλεγγύη
  • [03] Ακριβότερο το οικογενειακό καλάθι τον Ιανουάριο

  • [01] Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αρχαίας Μεσσήνης

    Επιβλητικές οχυρώσεις, ιερά και δημόσια οικοδομήματα, κατοικίες και ταφικά μνημεία συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό στην αρχαία Μεσσήνη, μια από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της Αρχαιότητας, που δεσπόζει σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον.

    Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και εργάτες εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης ακάματα, υπό την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρου Θέμελη, προκειμένου να αποκαλύψουν τη μεγάλη αυτή πολιτεία, αλλά και να διαμορφώσουν ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο.

    «Πρόκειται για ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον, όπου ο επισκέπτης μπορεί περπατώντας να απολαύσει αρχαία μνημεία αναστηλωμένα, παιδευτικά και ελκυστικά. Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης δεν θέλουμε να είναι κάτι κλειστό και παγιωμένο, αλλά ένας χώρος που εξελίσσεται και ανασκάπτεται διαρκώς. Αυτό το στοιχείο της εξέλιξης τραβάει τον κόσμο στη Μεσσήνη, που επισκεπτόμενος την περιοχή μπορεί να δει τις ανασκαφές και τις αναστηλώσεις κατά τη διάρκειά τους», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος της ανασκαφής, Πέτρος Θέμελης.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης απέσπασε το πρώτο βραβείο του Ευρωπαϊκού οργανισμού Europa Nostra στην κατηγορία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς για το σύνολο των εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου. «Στόχος μας δεν είναι τα βραβεία. Ωστόσο, η διάκριση αυτή ήταν μια δικαίωση για ένα χώρο που προσπαθούμε να τον κάνουμε πρότυπο», επισημαίνει ο κ. Θέμελης, και προσθέτει: «Οι εργασίες αναστήλωσης προέχουν για μας, ώστε να μην παρατάμε στη μέση ό,τι έρχεται στο φως».

    [02] Μ. Σουλτς: Ο ελληνικός λαός χρειάζεται αλληλεγγύη

    «Η χώρα αυτή έχει μέλλον και αν δουλέψουμε μαζί θα έχουμε κοινό μέλλον, αλλιώς αν δουλέψει ο ένας ενάντια στον άλλον, δεν θα έχουμε κοινό μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή.

    Ο κ. Σουλτς είπε ότι η χώρα και ο λαός της χρειάζονται αλληλεγγύη και όχι λόγια, εξηγώντας ότι γι' αυτό αποδέχτηκε και την πρόσκληση του προέδρου της Βουλής να επισκεφτεί την Ελλάδα και να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η έγκριση του νέου «πακέτου» δεν σημαίνει από μόνη της λύση του προβλήματος, καθώς η χώρα χρειάζεται και ανάπτυξη και απασχόληση.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι υπάρχουν οι συνθήκες στην Ελλάδα για ανάπτυξη των επενδύσεων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, τον τουρισμό και το εμπόριο, με τη χώρα να διαδραματίζει το ρόλο του εμπορικού κόμβου στο κέντρο της Μεσογείου για εμπόριο στην Αφρική.

    Επίσης, ο κ. Σουλτς είπε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των άνεργων νέων.

    Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για την αλληλεγγύη και τη διαρκή στήριξη που επιδεικνύει προς τον ελληνικό λαό και τη χώρα τόσο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και προηγουμένως ως επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΣΚ, αλληλεγγύη, την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, αποδεικνύει και η παρουσία του κ. Σουλτς στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Σουλτς για την ισχυρή πολιτική βούληση που επιδεικνύει ώστε να μετατραπεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε ισχυρό θεσμό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με περισσότερο δημοκρατία και διαφάνεια.

    [03] Ακριβότερο το οικογενειακό καλάθι τον Ιανουάριο

    Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι καταναλωτές για το γέμισμα του οικογενειακού καλαθιού, τον Ιανουάριο, πληρώνοντας 52,21 ευρώ παραπάνω, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).

    Όπως προέκυψε από την έρευνα, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2302.93 ευρώ, τον Ιανουαριο του 2012, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, που κόστιζε 2250,71 ευρώ, αύξηση 2,3%, που μεταφράζεται σε 52,21 ευρώ.

    Βάσει των υπολογισμών του ΕΛΚΕΚΑ, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εξής κατηγορίες: Στέγαση 8%, Αλκοολούχα ποτά και καπνός 4% και Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 3%.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού για διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ανήλθαν, τον Ιανουάριο του 2012, στα 363,30 ευρώ, σε σχέση με τα 352,69 ευρώ του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

    Για αλκοολούχα ποτά και καπνό, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 86,42 ευρώ, σε σύγκριση με τα 83 ευρώ.

    Για ένδυση και υπόδηση, οι δαπάνες ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού διαμορφώθηκαν στα 162,79 ευρώ, σε σχέση με τα 162,08 ευρώ.

    Για στέγαση, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 305,34 ευρώ, σε σύγκριση με τα 281,46 ευρώ.

    Για διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, οι δαπάνες ανήλθαν στα 149,25 ευρώ, σε σχέση με τα 151,45 ευρώ.

    Για Υγεία, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 142,86 ευρώ, σε σύγκριση με τα 143,62 ευρώ.

    Για Μεταφορές, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 354,53 ευρώ, σε σχέση με τα 344,94 ευρώ.

    Για Επικοινωνίες, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 97,48 ευρώ, σε σύγκριση με 98,50 ευρώ.

    Για αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, οι δαπάνες ανήλθαν στα 102,55 ευρώ, σε σχέση με τα 103,32 ευρώ.

    Για εκπαίδευση, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 65,57 ευρώ, σε σύγκριση με τα 66,24 ευρώ.

    Για ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε 246,21 ευρώ, σε σχέση με τα 240,15 ευρώ.

    Για άλλα αγαθά και υπηρεσίες, οι δαπάνες ανήλθαν στα 229,86 ευρώ, σε σύγκριση με τα 226,03 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 February 2012 - 17:30:25 UTC