Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Παπούλιας «Ο ευεργετισμός ήταν η πρώτη αρετή»
  • [02] Απεβίωσε η χήρα του Τίτο Γιοβάνκα Μπροζ
  • [03] Αλλάζει από τη Δευτέρα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

  • [01] Κ.Παπούλιας «Ο ευεργετισμός ήταν η πρώτη αρετή»

    «Ο ευεργετισμός ήταν η πρώτη αρετή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία του οποίου το μεσημέριπραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωσηστο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη. Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδηςδώρισε όλη του την περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό να διατεθεί για την ανάπτυξη της γεωργικής εκπαίδευσης.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι αισθάνεται πως είναι στο χωριό του, για όσους αναρωτιούνται, τι κάνει ένας Ηπειρώτης στη Βυτίνα και πρόσθεσε: «Γεννήθηκα σ' ένα χωριό στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, εκεί μεγάλωσα, εκεί έμαθα τα πρώτα γράμματα. Στο χωριό μου έμαθα να αγαπώ τη γη. Η καρδιά μου χτυπά αγροτικά κι αν σώθηκα και είμαι στη ζωή είναι από τη γη, από εκείνα τα λίγα αγροτικά προϊόντα της ορεινής γης εκεί στα βουνά»

    Με τα χρήματα του κληροδοτήματος Τριανταφυλλίδη δημιουργήθηκε η Γεωργική Σχολή Τίρυνθας, το σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά και η Γεωργική Σχολή Βυτίνας που μετεξελίχθηκε σε Κρατικό Κτήμα Βυτίνας.

    Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος και ο δήμος Γορτυνίας. Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ευεργέτη κι ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ξεναγήθηκε κι ενημερώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, για την αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας.

    Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης υπογράμμισε ότιμέχρι το 2020 θα διατεθούν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία στα Γιάννενα του πρώτου Κέντρου Ορεινής Ανάπτυξης, που θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και πρότυπους Σταθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης, στο Μέτσοβο και στη Βυτίνα με την ονομασία «Τριανταφυλλίδειος Πρότυπος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας».

    [02] Απεβίωσε η χήρα του Τίτο Γιοβάνκα Μπροζ

    Την τελευταία της πνοή άφησε σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, σε ηλικία 88 ετών η Γιοβάνκα Μπροζ, χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο. Σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTS, ο θάνατος προήλθε από ανακοπή.

    Νοσηλευόταν από τις 23 Αυγούστου στην μονάδα εντατικής του Κλινικού Κέντρου Βελιγραδίου όπου είχε μεταφερθεί σε ημικωματώδη κατάσταση. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι προσβλήθηκε από βαριάς μορφής σηψαιμία, η οποία προκλήθηκε από πληγές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μακροχρόνιας παραμονής της στο κρεβάτι.

    Η Γιόβανκα Μπροζ πρόσφατα είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί δίπλα στο τάφο του Τίτο, στο μουσείο «25η Μαΐου» και αύριο η σερβική κυβέρνηση, σε έκτακτη συνεδρίαση, θα αποφασίσει αν θα ικανοποιήσει την επιθυμία της αυτή.

    Η Μπροζ μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1980 είχε μπει στο περιθώριο και έζησε σε κατ' οίκον περιορισμό περισσότερα από 20 χρόνια.Μολονότι της επιτράπηκε να παραμείνει σε ένα σπίτι της αριστοκρατικής συνοικίας Ντέντινιε στο Βελιγράδι, ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς θέρμανση και με σπασμένα παράθυρα, μέχρι το 2006. Το 2009 της παραχωρήθηκε η σερβική υπηκοότητα και της δόθηκε σύνταξη.

    [03] Αλλάζει από τη Δευτέρα ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

    Αλλάζει από αύριο ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.

    Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

    Από αύριο, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς. Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

    Στην απόφαση έντονα αντιδρά ο ΙΣΑ και αναφέρει:«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα.Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο, είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», προσθέτει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 October 2013 - 16:30:20 UTC