Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Η εκλογολογία προκαλεί πολιτική αστάθεια
  • [02] Νέα σύσκεψη Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου
  • [03] «Η κυβέρνηση σύρθηκε από τη λαϊκή κατακραυγή στην επίσπευση της εκλογής Προέδρου»
  • [04] Νεκρός 63χρονος που παρασύρθηκε από χείμαρρο
  • [05] Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αύριο, στην Κέρκυρα
  • [06] Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, για τον Νίκο Ρωμανό
  • [07] Σφοδρή πτώση άνω του 6,44% στο Χρηματιστήριο
  • [08] Τις 20.000 έφθασαν οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • [09] Σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας
  • [10] Νέα γενετική - χημική θεραπεία αποκατέστησε εν μέρει την όραση σε τυφλά πειραματόζωα

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Η εκλογολογία προκαλεί πολιτική αστάθεια

    «Δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σχετικά με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για παρατεταμένη εκλογολογία. Η εκλογολογία προκαλεί πολιτική αστάθεια, τόνισε η Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και επισήμανε: «Ζητήσαμε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να σταματήσει η εκλογολογία, να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά θα γίνουν εκλογές».

    Ερωτώμενη για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμός για ανακοίνωση του ονόματος σήμερα», συμπλήρωσε ότι «θα δρομολογηθεί τις επόμενες μέρες» και δεν έκανε καμία αποκάλυψη για το πρόσωπο που θα προταθεί ή τον χώρο από τον οποίον θα προέρχεται. Σχετικά με τη συγκέντρωση των απαραίτητων 180 ψήφων βουλευτών για την ανάδειξη του Προέδρου, εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά βέβαιη ότι «θα βρεθούν». «Κατά τη γνώμη μου θα βρεθεί οπωσδήποτε ο αριθμός» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «το δίλημμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή» όσο αφορά στην ελληνική κοινωνία είναι: «Θα συνεχιστεί η πορεία της χώρας ή θα πάμε πίσω;».

    [02] Νέα σύσκεψη Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου

    Ολες οι πολιτικές εξελίξεις, η προεδρική εκλογή, αλλά και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αναμένεται να συζητηθούν στη σύσκεψη που θα έχουν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, στις 3 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξάλλου, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε η Σ. Βούλτεψη. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία προεδρικής εκλογής, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Σε συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής έγινε για να σταθεροποιηθεί το τοπίο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι 180 ψήφοι.

    Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής έγινε για να σταθεροποιηθεί το τοπίο ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι 180 ψήφοι.

    [03] «Η κυβέρνηση σύρθηκε από τη λαϊκή κατακραυγή στην επίσπευση της εκλογής Προέδρου»

    «Η κυβέρνηση κατ΄ουσίαν σέρνεται στην επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και εκτιμά: «Ήταν μια εξαναγκαστική επιλογή, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση διαπίστωσε τα αδιέξοδα των σχεδιασμών της και έχει εισπράξει μια χωρίς προηγούμενο ματαίωση όλων εκείνων των προσεγγίσεων και αναφορών περί εξόδου από το μνημόνιο. Θέλοντας, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να διαμορφώσει ένα αφήγημα προς τον ελληνικό λαό, το οποίο όμως θα αποκρύπτει αυτά που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, η κυβέρνηση πηγαίνει εσπευσμένα σε αυτή τη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό ισοδυναμεί με ένα άλμα στο κενό και αντιλαμβάνεται κανείς ότι όταν πηδάει κάποιος στο κενό τι τον περιμένει μετά».

    Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στην ονοματολογία για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είναι η πρώτη φορά που το πρόσωπο που θα υποδειχθεί για τη θέση του ΠτΔ έχει πολύ μικρή σημασία με βάση τα πραγματικά πολιτικά επίδικα. Σήμερα το δίλημμα είναι σαφές, όποιος από τους βουλευτές αναλάβει την ευθύνη υπέρ του οποιουδήποτε προσώπου, σημαίνει ότι εξουσιοδοτεί τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει στον δρόμο του μνημονίου» σημειώνει.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «η δυναμική, που θα αναπτυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτει ότι «συνέχεια στις μνημονιακές πολιτικές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει».

    [04] Νεκρός 63χρονος που παρασύρθηκε από χείμαρρο

    Θύμα της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών έπεσε 63χρονος, όταν το Ι.Χ. που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σχολαρίου - Λαγκαδικίων Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Στο ίδιο όχημα επέβαινε , κατά την Αστυνομία, η 64χρονη κουνιάδα του, η οποία μεταφέρθηκε με συμπτώματα υποθερμίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο δρόμο είχε διακοπεί αρκετές ώρες νωρίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο σημείο υπήρχε κατάλληλη σήμανση προειδοποίησης των οδηγών.

    Την ίδια ώρα, προβλήματα έχει προκαλέσει η συνεχής βροχόπτωση σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η ταχύτητα των οχημάτων διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες. Εξάλλου, κλειστοί λόγω υπερχείλισης χειμάρρων παραμένουν τις τελευταίες ώρες επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι σ΄ολόκληρο τον νομό.

    [05] Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αύριο, στην Κέρκυρα

    Στην Κέρκυρα αναμένεται να φτάσει αύριο στις 11 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου του νησιού, Αγίου Σπυρίδωνα την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συνοδεύσουν στην Κέρκυρα οι μητροπολίτες Ίμβρου Κύριλλος, Λέρου - Καλύμνου - Αστυπαλαίας Παΐσιος, ενώ θα παραστεί και αντιπροσωπεία από την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Υπενθυμίζεται ότι, επίσημη επίσκεψη προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Κέρκυρα είχε πραγματοποιηθεί πριν από 51 χρόνια, το 1963, από τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. Στο πλαίσιο της 4ήμερης επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου στο νησί θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις.

    [06] Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, για τον Νίκο Ρωμανό

    Σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησε το πρωί ομάδα ατόμων, ως έκφραση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ κ.Λαόπουλος, δεν γνωρίζει αν οι καταληψίες είναι ή όχι φοιτητές του πανεπιστημίου.

    [07] Σφοδρή πτώση άνω του 6,44% στο Χρηματιστήριο

    Σφοδρή πτώση 6,44% καταγράφει αυτήν την ώρα (1100:) ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφούμενος στις 968,43 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ανέρχεται σε 13,46 εκατ. ευρώ επί 13,85 εκατ. τεμαχίων μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια. Εκ των 84 μετοχικών τίτλων που κινήθηκαν, μόνον 7 καταγράφουν κέρδη ενώ 71 απώλειες, και6 παραμένουν αμετάβλητοι έναντι του προηγουμένου κλεισίματός τους.

    Εκ των επιμέρους δεικτών, ο FTSE που καταγράφει την πορεία μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 6,99% διαμορφούμενος στις 312,09 μονάδες. Ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 7,72% στις 850,38 μονάδες. Εκ των μετοχικών τίτλων τα υψηλότερα κέρδη σημειώνει η μετοχή της ΕΒΖ (9,67%) και τη σημαντικότερη πτώση ο τίτλος της Νηρεύς (-22,05%).

    [08] Τις 20.000 έφθασαν οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

    Μηδενικό εισόδημα κατά τους τελευταίους 12 μήνες, δηλώνει το 65% των πολιτών, οι οποίοι έχουν κάνει έως τώρα αίτηση για την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Αντίστοιχα, το 25% δηλώνει εισόδημα έως 2.000 ευρώ και το 10% εισόδημα από 2.000 έως 5.000 ευρώ. Παράλληλα, το 65% των αιτούντων δηλώνει ότι δεν είναι κάτοχος περιουσιακών στοιχείων, το 27% κάτοχος περιουσίας με αντικειμενική αξία μέχρι 50.000 ευρώ και 8% κάτοχος περιουσίας αντικειμενικής αξίας πάνω από 50.000 ευρώ. Ηλικιακά, το 8,5% των αιτούντων είναι ηλικίας 18-25 ετών, το 37% ηλικίας 26-40 ετών, το 49% από 41-65 ετών και το 5% άνω των 65 ετών. Σε ότι αφορά τον αριθμό των αιτήσεων, έως τις 8 Δεκεμβρίου, έχουν υποβληθεί 19.900 αιτήσεις και αφορούν 26.800 ωφελούμενους.

    [09] Σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

    Επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη επίσημα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποστολή του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 9 μέχρι τις 19 του τρέχοντος μηνός. Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν η αποστολή θα έχει τη μορφή «τεχνικού κλιμακίου», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ή θα πρόκειται για «ολοκληρωμένη αποστολή».

    [10] Νέα γενετική - χημική θεραπεία αποκατέστησε εν μέρει την όραση σε τυφλά πειραματόζωα

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκατέστησαν σε ένα βαθμό την όραση σε τυφλά πειραματόζωα (σκύλους και ποντίκια), χρησιμοποιώντας μια νέα «υβριδική» μέθοδο, που συνδυάζει γενετική και χημική παρέμβαση. Η ελπιδοφόρα τεχνική μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει μια θεραπεία για όσους ανθρώπους πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα (retinitis pigmentosa), μια κληρονομική πάθηση που οδηγεί σε προοδευτική καταστροφή των φωτοευαίσθητων κυττάρων στα μάτια και έτσι σε απώλεια της όρασης.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Εχούντ Ισάκοφ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε ζώα που είχαν μια παρόμοια πάθηση. Τα πειραματόζωα κέρδισαν ξανά ένα μέρος της όρασής τους χάρη στην εισαγωγή -με τη βοήθεια ενός αβλαβούς ιού- ενός ανθρώπινου γονιδίου, το οποίο επέτρεψε στον αμφιβληστροειδή να γίνει και πάλι ευαίσθητος στο φως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 December 2014 - 9:30:26 UTC