Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Βατερλό για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
  • [02] Κ. Γιοβανόπουλος: Μόνη λύση, η ενότητα μπροστά στους εθνικούς σκοπούς
  • [03] Τα ξένα ΜΜΕ για την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ
  • [04] Ξεκινούν οι προσλήψεις 52.553 ανέργων σε Δημόσιο και ΟΤΑ
  • [05] Η Sony ακυρώνει τη Χριστουγεννιάτικη προβολή της ταινίας «The Interview»
  • [06] Ελληνική λογοτεχνία εκτός συνόρων: Ένας Μάρκαρης δεν φέρνει την άνοιξη

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Βατερλό για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    «Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν μια ψυχρολουσία για το κυβερνητικό μπλοκ» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Ήταν ένα Βατερλό για την κυβέρνηση και για τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον κ. Σταύρο Δήμα. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας προδιέγραψε και το τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Δήμας είναι αδύνατον πλέον να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» εκτιμά ο κ. Λαφαζάνης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «το παρασκήνιο αυτές τις ημέρες οργιάζει και ίσως τα «μαγειρεία» μεθοδεύουν διάφορες επικοινωνιακές τακτικές για να αποφύγουν το «μοιραίο» για αυτούς, την εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα το καταφέρουν. Το «160» κόβει τα πόδια σε όλα αυτά τα σενάρια. Δεν θα έχουν καμία τύχη. Η χώρα οδεύει ταχύτατα σε εκλογές». Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά ότι «το χθεσινό αποτέλεσμα δεν άσχετο με το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Κυρίως δεν είναι καθόλου άσχετο με τις διαθέσεις του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός πέρα και έξω από δημοσκοπικά ευρήματα θέλει με συντριπτική πλειοψηφία μια μεγάλη, προοδευτική ανατροπή. Αυτή την αλλαγή, την προοδευτική ανατροπή, την αντιπροσωπεύει εκ των πραγμάτων σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.. Η θέση και η δέσμευσή μας είναι ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Και αυτή τη δέσμευση εμείς θα την τηρήσουμε στο ακέραιο».

    [02] Κ. Γιοβανόπουλος: Μόνη λύση, η ενότητα μπροστά στους εθνικούς σκοπούς

    Οφείλουμε, έστω και την ύστατη ώρα, να επιδιώξουμε το διάπυρο αίτημα των απλών συνελλήνων «βρείτε τα επιτέλους». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του, με την οποία εξηγεί την απουσία του από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ημαθίας, Κώστας Γιοβανόπουλος. «Η αποχή από την πρώτη ψηφοφορία εκλογής ΠτΔ ήταν μια συνειδητή κραυγή επίκλησης του κοινού νου. Απευθύνεται στις κομματικές ηγεσίες αλλά και σε καθέναν ξεχωριστά συνάδελφο για τερματισμό του διχασμού» σημειώνει στην ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στη σελίδα του βουλευτή στο κοινωνικό δίκτυο Facebook. Όπως αναφέρει ο κ. Γιοβανόπουλος, «Ενότητα μπροστά στους εθνικούς σκοπούς σωτηρίας της πατρίδας είναι Η Μόνη Λύση. Το διάπυρο αίτημα των απλών συνελλήνων "βρείτε τα, επιτέλους!" οφείλουμε έστω και την ύστατη ώρα να το επιδιώξουμε». Προσθέτει, δε, ότι «στην ανοικοδόμηση της χώρας μπορούν και οφείλουν να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Τι στην ευχή, τίποτε δεν διδαχθήκαμε τόσες δεκαετίες λησμονιάς του Μέτρου και μωροφιλόδοξων φιλονικιών που οδήγησαν σε απανωτές ταπεινώσεις;»

    «Όπως θα έλεγε κι ο συνθετικός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αφού πικρά διαπίστωνε την αντικατάσταση του κοινωνισμού από τον κυνισμό, αποστολή ζωής για τον πολιτικό είναι το "αναλίσκεσθαι εν τω υπηρετείν". Να δώσει τη ζωή του προσφέροντας. Εμείς; Προσφέρουμε έστω και στοιχειώδη υπηρεσία με τόσο φιλοτόμαρο εμπρησμό, τέτοια πολωτική κουφότητα, τόση ηττηφόρα μυωπία; Ας ξανασκεφτούμε, προφταίνουμε». Τέλος αναφέρει ότι πριν την ψηφοφορία, όφειλε «από ηθικό καθήκον βαθιάς φιλίας» να παρασταθεί στην εκδημία του πατρός του Γιώργου Κασαπίδη, βουλευτή Κοζάνης.

    [03] Τα ξένα ΜΜΕ για την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ

    Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή καλύπτεται ευρέως από μεγάλη μερίδα των ξένων ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

    Η New Υork Τimes με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, καταγράφει την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κρήτη και την αναφορά του ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και ότι «τώρα, θα σέρνει τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών».

    Ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αssociated Press με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη σήμερα άνοιξε το δρόμο προς τις (εθνικές) εκλογές» όπως σημειώνεται. Σε ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γίνεται αναφορά και σχολιασμός του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε». Σε ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

    «Η Αθήνα σκόνταψε στην πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου» γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times. «Πρόωρες εκλογές που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά, αφού οι 300 βουλευτές της χώρας απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τη χθεσινή ψηφοφορία.

    Έντονες ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνουν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε μόνο 160 θετικές ψήφους σημαίνει ότι θα γίνει και δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου» γράφει η εφημερίδα The West Australian και προσθέτει: «Ουσιαστικά σημαίνει πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι πιο κοντά και αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις διεθνείς αγορές».

    [04] Ξεκινούν οι προσλήψεις 52.553 ανέργων σε Δημόσιο και ΟΤΑ

    Ανοίγουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 52.553 ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε δήμους, περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου, (νοσοκομεία, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α) μετά την υπογραφή των τριών σχετικών υπουργικών αποφάσεων, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Οι ωφελούμενοι θα προσληφθούν για πέντε μήνες με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ενώ η αμοιβή των ωφελουμένων, κυμαίνεται από 427 ευρώ, για τους νέους κάτω των 25 ετών, έως 490 ευρώ τον μήνα.

    Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014- 2015» και είναι στοχευμένη σε κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, κυρίως μακροχρόνιους ανέργους και νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος τους. Απευθύνεται περισσότερο σε ανέργους χαμηλών προσόντων καθώς από το σύνολο των προσφερομένων θέσεων, 38.200 προορίζονται για αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ και ΙΕΚ και τις υπόλοιπες 14.353 θέσεις θα τις μοιραστούν πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει ήδη το πρόγραμμα στον ΑΣΕΠ για την προκήρυξη των θέσεων, ενώ οι προσλήψεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    [05] Η Sony ακυρώνει τη Χριστουγεννιάτικη προβολή της ταινίας «The Interview»

    Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Sony Pictures ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη για την ημέρα των Χριστουγέννων προβολή της ταινίας «The Interview» μετά από τις απειλές χάκερ και την απόφαση πολλών κινηματογραφικών αιθουσών να μην προβληθεί η ταινία. «Υπό το φως αυτής της απόφασης από την πλειοψηφία των αιθουσών να μην προβληθεί η ταινία "The Interview," έχουμε αποφασίσει να μην προχωρήσουμε με την προγραμματισμένη για τις 25 Δεκεμβρίου προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες» αναφέρει ανακοίνωση της Sony Pictures.

    Το μεγάλο αμερικανικό κινηματογραφικό στούντιο εκφράζει επίσης τη «βαθιά θλίψη του για αυτή την ξεδιάντροπη προσπάθεια να κατασταλεί η διανομή της ταινίας, καθώς και στη διαδικασία να γίνει ζημιά στην εταιρεία». Η ταινία είναι μια παρωδία φανταστικού σεναρίου όπου η αμερικανική CIA προσλαμβάνει δυο δημοσιογράφους οι οποίοι με το πρόσχημα της συνέντευξης μεταβαίνουν στη Βόρεια Κορέα για να δολοφονήσουν τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

    [06] Ελληνική λογοτεχνία εκτός συνόρων: Ένας Μάρκαρης δεν φέρνει την άνοιξη

    Ποιοι, πώς και κάτω από ποιες ακριβώς προϋποθέσεις συνεχίζουν να μεταφράζουν την ελληνική λογοτεχνία στις δύσκολες ημέρες μας; Υπάρχει τρόπος να οργανωθεί εκ νέου εξωτερική πολιτική του βιβλίου μετά τον δραματικό περιορισμό των δραστηριοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ); Τι μπορεί να γίνει για να προωθηθούν οι ελληνικοί τίτλοι στις αγορές του εξωτερικού; Ποιον ρόλο είναι δυνατόν να παίξουν προς μια τέτοια κατεύθυνση οι μεταφραστές και πώς θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους; Αυτά είναι μερικά μόνον από τα ερωτήματα που απασχόλησαν την ημερίδα την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Νέου Ελληνισμού την περασμένη Δευτέρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Freie Universitat) του Βερολίνου. Στην ημερίδα συμμετείχαν 'Ελληνες και Γερμανοί συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

    Κοινή διαπίστωση των συνομιλητών ήταν πως παρά τη μακρά προϊστορία των μεταφράσεων της ελληνικής λογοτεχνίας, που ξεκινάει ήδη από τον 19ο αιώνα και καλύπτει τις περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες, η ζήτηση για ελληνικούς τίτλους από τις ξένες αγορές παραμένει μέχρι και τώρα πενιχρή. Η διείσδυση που επιχειρήθηκε το 2001, όταν η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, δεν κατόρθωσε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενδεχομένως λόγω και της πολιτικής την οποία χάραξε τότε το ΕΚΕΒΙ: πολιτική που δεν απόκτησε ποτέ μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, το ΕΚΕΒΙ συνέχισε όλα τα επόμενα χρόνια να συμμετέχει στις σημαντικότερες εκθέσεις βιβλίου ανά τον κόσμο, οι μεταφράσεις από τα ελληνικά προς τα γερμανικά δεν μειώθηκαν ενώ τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη κέρδισαν το γερμανικό κοινό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 December 2014 - 9:30:30 UTC