Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Μαχαίρας: Οι εκλογές είναι το τελευταίο καταφύγιο της Δημοκρατίας επί αδιεξόδων
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν περιθώρια για πιο «ώριμες» σκέψεις στην τρίτη ψηφοφορία
  • [03] Υπέρ της συναίνεσης σε μια εθνική πολιτική, ο Κ. Μητσοτάκης
  • [04] «Παγώνουν» οι μετεγγραφές σε ΕΜΠ και ΑΠΘ
  • [05] Ανακάμπτει η αγορά των ομολόγων

  • [01] Χρ. Μαχαίρας: Οι εκλογές είναι το τελευταίο καταφύγιο της Δημοκρατίας επί αδιεξόδων

    «Προφανώς, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ή υπάρχουν συναινέσεις, όπως ζητάει το Σύνταγμα για την προεδρική εκλογή και ελλείπουν για πολιτικούς λόγους, ή η λύση είναι εκλογές. Και σπεύδω να πω ότι οι εκλογές είναι μία ομαλή διαδικασία. Δεν πρέπει ούτε να τις φοβόμαστε ούτε να τις δαιμονοποιούμε. Είναι το τελευταίο καταφύγιο της Δημοκρατίας επί αδιεξόδων» δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας.

    «Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε πριν από δύο μήνες ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η οργανωτική και πολιτική της αυτοτέλεια. Αυτό σημαίνει ότι την όποια εκλογική τακτική επιλέξουμε, θα την προσδιορίσουμε μετά το πέρας και της τρίτης ψηφοφορίας, όπου θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει η εκλογική προοπτική, αλλά θα την προσδιορίσουμε με όρους πολιτικής αυτονομίας. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΗΜΑΡ να διαχυθεί σε άλλο κόμμα ούτε να διαλυθεί» πρόσθεσε.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχουν περιθώρια για πιο «ώριμες» σκέψεις στην τρίτη ψηφοφορία

    Παρά το «άγονο» αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια στον τρίτο γύρο για πιο «ώριμες» σκέψεις από τους βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απέρριψε σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού και έθεσε εμφατικά την πρότασή του για συμμετοχή των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, της αντιπολίτευσης, στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

    Ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν «κυριολεκτικά άγονος», «άγονος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και τη διεθνή εικόνα της χώρας» τόνισε ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

    Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, το Σύνταγμα προβλέπει τρεις γύρους και στον τρίτο γύρο η αυξημένη πλειοψηφία περιορίζεται στις 180 ψήφους και «συνεπώς υπάρχει περιθώριο για πιο ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις, όχι μόνο ατομικά από τους βουλευτές αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Υπογράμμισε ακόμα ότι η προεδρική πλειοψηφία είναι πλειοψηφία συναίνεσης, δεν ταυτίζεται με την κυβερνητική πλειοψηφία.

    [03] Υπέρ της συναίνεσης σε μια εθνική πολιτική, ο Κ. Μητσοτάκης

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αραβαντινού, να βρεθεί μια «λύση συναίνεσης» όπου «όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μπορούν να έχουν μια εθνική πολιτική για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν με τους πιστωτές».

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμμένος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ «δεν μου ζήτησε να στηρίξω τον Σταύρο Δήμα. Ανησυχεί πολύ για την οικονομία και θέλει να βρεθεί μια λύση. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν από τις εκλογές, χωρίς αυτό να συμπεριλαμβάνει το θέμα της εκλογής του προέδρου».

    Από την πλευρά του, ο κ.Καμμένος συμφώνησε με την ανάγκη εθνικής συναίνεσης «αλλά μετά τις εκλογές» τις οποίες χαρακτήρισε «μονόδρομο». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση και είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ενώ «θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα σε σχέση με την οικονομία».

    [04] «Παγώνουν» οι μετεγγραφές σε ΕΜΠ και ΑΠΘ

    «Παγώνουν» προσωρινά οι μετεγγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζου.

    Ο κ. Ρίζος χορήγησε την προσωρινή διαταγή προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, λόγω του μεγάλου αριθμού των μετεγγραφών.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣτΕ «παγώνει» τις αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: 1) «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και 2) «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014». Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας).

    Όπως είναι γνωστό, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει μέσω του δικηγόρου Δημήτρη Μέλισσα, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών (καθηγητές) και υποστηρίζουν ότι τόσο οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας όσο και οι σχετικοί νόμοι που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και για τον λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο.

    [05] Ανακάμπτει η αγορά των ομολόγων

    Σημάδια βελτίωσης εμφανίζει σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων, μία μέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 9% και πριν από λίγο κυμαινόταν στο 8,43% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 7,85%.

    Σε αποκλιμάκωση βρίσκονται και οι αποδόσεις των τριετών και πενταετών ομολόγων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 December 2014 - 13:30:24 UTC