Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Ξυδάκη σε Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, για το προσφυγικό
  • [02] Γαλλογερμανική πρόταση για δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης
  • [03] Ταϊβάν: Δύο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια, 48 ώρες μετά τον σεισμό
  • [04] Σχέδιο δράσης μακράς πνοής για τις ελληνοϊρανικές σχέσεις

  • [01] Περιοδεία Ξυδάκη σε Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, για το προσφυγικό

    Με στόχο να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης πραγματοποιείαπό σήμερα σειρά επισκέψεων σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται στον προσφυγικό διάδρομο.

    Πρώτος σταθμός του κ. Ξυδάκηείναι σήμεραΔευτέρα, η Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (Johanna Mikl-Leitner) και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δρ Μίχαελ Λίνχαρτ (Dr. Michael Linhart).

    Αύριο Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα, όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάτσακ και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβάν Κορτσόκ.

    Η περιοδεία του ΑΝΥΠΕΞ θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πιντέρ, τον υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τακάς Σομπόλς Φέρεντς καθώς και τον υπουργό Οικονομικής Διπλωματίας Λεβέντε Μαγιάρ.

    [02] Γαλλογερμανική πρόταση για δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης

    Η ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στενότερη ενσωμάτωση, περιλαμβανομένης της σύστασης υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρεται σε άρθρο των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας που δημοσιεύεται στη Sueddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο "Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι".

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την ευρωζώνη. Η ΕΚΤ απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη, γράφουν στο άρθρο τους ο Γενς Βάιντμαν, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

    [03] Ταϊβάν: Δύο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια, 48 ώρες μετά τον σεισμό

    Μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη νότια πόλη Ταϊνάν της Ταϊβάν χθες και άλλος ένας άνδρας βρέθηκε παγιδευμένος πάνω από 48 ώρες μετά από έναν δυνατό σεισμό, είπαν αξιωματούχοι.Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 35, με πάνω από 100 άτομα να αγνοούνται ακόμα.

    Ο σεισμός έπληξε τη χώρα στις 04.00 τοπικής ώρας το Σάββατο (Παρασκευή, 22.00 ώρα Ελλάδας) στην αρχή του εορτασμού του νέου σεληνιακού έτους. Σχεδόν όλοι οι νεκροί βρίσκονταν στο 17όροφο κτίριο που κατέρρευσε, ενώ 117 έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι.

    [04] Σχέδιο δράσης μακράς πνοής για τις ελληνοϊρανικές σχέσεις

    Σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μακράς πνοήςπου θατροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων, αναμένεται να καταλήξουνοι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

    Με βάση αυτή την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλη σχεδόν την πολιτική και θρησκευτική ιεραρχία του Ιράν.

    Παράλληλα, οι περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες, πουβρίσκονται στην Τεχεράνηγια επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας, συμπληρώνουνμέσω των δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο.

    Η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον λόγο αυτό, πέρα από τις συμφωνίες, η Ελλάδα και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διαβουλεύσεων, σημείωσε η ίδια κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθείότι η Αθήνα «βλέπει» νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η Τεχεράνη είναι χώρα-«κλειδί». Στον τομέα της ενέργειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές,το κλίμα για συνεργασία είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η ελληνική πλευράσημειώνει ότι η αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βάση την ήδη υψηλή προσφορά, προβλέπεται να οδηγήσει την τιμή του σε περαιτέρω πτώση, πράγμα που θα ευνοήσει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

    Το Ιράν, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα είναι μια σταθερή και φερέγγυαχώρα, τονίζουν άλλες κυβερνητικές πηγές, που εκτιμούν ότι ο τουρισμόςτων Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας. Πέραν των άλλων η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.

    Γεωπολιτική

    Η ελληνική αντιπροσωπεία και προσωπικά ο πρωθυπουργός αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει αρνητικά, ούτε καν με καχυποψία, τις τριμερείς συνεργασίεςτης χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και κυρίως με το Ισραήλ, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνεργασίες αυτές, δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών. Σημειώνεται ότι χωρίς κανένα αρνητικόσχόλιο εκ μέρους του Τελ Αβίβ, η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ιράν, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η ισορροπημένη διπλωματία του Έλληνα πρωθυπουργού αποδίδει καρπούς, τονίζουν οιίδιες πηγές.

    Ταυτόχρονα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικώνθεωρεί επίσης ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Τεχεράνη αναγνωρίζει την ισορροπημένη στάση της χώρας μας στην ΕΕ. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ιράν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, πράγμα που εκτιμήθηκε θετικά από την Τεχεράνη. Επίσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα «έδειξε ευαισθησίαστις ανησυχίες του Ιράν, σχετικά με τα ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν και τη Συρία».

    Η Ελλάδα και το Ιράν επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη διπλωματική τους σχέση και στο πλαίσιο αυτό τελεί υπό επεξεργασία ένα «Μνημόνιο Κατανόησης», ενώ δρομολογούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 February 2016 - 5:32:23 UTC