Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης, για την τριμερή συνεργασία
  • [02] ΚLEEMANN: Προσαρμογή στρατηγικής με σταθερή βάση τη Βόρειο Ελλάδα
  • [03] Αύριο η κατάθεση στη Βουλή του ν/σ με τα προαπαιτούμενα
  • [04] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Τι απαντά ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στην πρόταση των εφοπλιστών
  • [05] Ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο: Τα όρια
  • [06] Εξιχνιάστηκε υπόθεση εκβίασης σε βάρος 21χρονου
  • [07] Γιόακιμ Γκάουκ: Οι λαϊκιστές θα σπάσουν τα δόντια τους στη δημοκρατική Γερμανία
  • [08] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών
  • [09] Η Ελλάδα 26η στην παγκόσμια κατάταξη βιώσιμης ανάπτυξης σε θέματα υγείας
  • [10] Διαβάστηκε ψηφιακά, χωρίς καν να ανοιχτεί, αρχαίο εβραϊκό χειρόγραφο της Π. Διαθήκης
  • [11] Σύσκεψη στη γγ Αιγαίου, για αποσυμφόρηση της Λέσβου

  • [01] Κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης, για την τριμερή συνεργασία

    Tην αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου και Παλαιστίνης, Νίκος Κοτζιάς, Ιωάννης Κασουλίδης και Ριάντ Μαλκι,μετά την πρώτη ιστορική τριμερή συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντησή τουςστη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνεδρίασης υψηλού επιπέδου της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Σε κοινό ανακοινωθέν επαναδιατύπωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους υπέρ της επίτευξης κοινώς αποδεκτών, πολιτικών καιπεριεκτικών λύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και υπέρ της κοινής συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

    Υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις μετριοπαθείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, για την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της υποκίνησης της βίας, για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της διαρκούς σταθερότητας και ευημερίας.

    Απηύθυναν έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν ότι μια μόνιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και πέραν αυτής.

    Εξέφρασαν τη στήριξή τους υπέρ της λύσης των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια κράτους της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο θα συνυπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με το Ισραήλ και τους γείτονές του. Χαιρέτισαντις σημερινές προσπάθειες,για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας αλλάεξέφρασαν και την έντονη ανησυχία τους ότι οι τρέχουσες τάσεις στην περιοχή απειλούν να καταστήσουν αδύνατη την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών, επαναλαμβάνονταςότι όλες οι δραστηριότητες εποικισμού είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και υπογράμμισαν την ανάγκη θετικών δράσεων για την αναχαίτιση και την αντιστροφή αυτών των τάσεων.

    Σχετικά με το Κυπριακό επανέλαβαν τη σταθερή τους στήριξη στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσηςπου θα επανενώσει τη νήσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στο ότι η λύση του κυπριακού ζητήματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς να δίνει δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης και πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Τόνισαν δε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες σε όλες τις πτυχές τους, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια, πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    Τέλος, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, δηλώνοντας πεπεισμένοι για τις δυνατότητες της τριμερούς τους συνεργασίας, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται, προκειμένου να προωθήσουν αποτελεσματικά τις κοινές τους αξίες και τα κοινά τους συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας τους σε διεθνή φόρα και οργανισμούς, καθώς και στην υλοποίηση έργων, μεταξύ άλλων, στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, του περιβάλλοντος, της διατήρησης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της ενέργειας και της γεωργίας. Προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω και εκτενέστερα οι δυνατότητες συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον συνάντηση των Μόνιμων Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των τριών μερών.

    [02] ΚLEEMANN: Προσαρμογή στρατηγικής με σταθερή βάση τη Βόρειο Ελλάδα

    Την αποχώρηση της από το ελληνικό χρηματιστήριο με την διαδικασία της δημόσιας πρότασης δρομολογεί η μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση KLEEMANN, με έδρα το Κιλκίς, χωρίς να έχει προγραμματιστεί η μεταφορά καταστατικής έδρας, κυρίως όμως χωρίς να θίγεται η κύρια παραγωγική βάση και οι συνακόλουθες θέσεις εργασίας στη Βόρειο Ελλάδα.

    Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών που διαπραγματεύονται ελεύθερα, εκ μέρους του προτείνοντος (εταιρεία συμμετοχών ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων που συγκεντρώνουν το 67% των μετοχών).

    Η KLEEMANN είναι ως γνωστόν η κυρίαρχη εταιρεία στον τομέα της κατασκευής ανελκυστήρων, με μερίδιο αγοράς άνω του 70% στην εγχώρια αγορά, ενώ διατηρεί διακριτή θέση στο παγκόσμιο στερέωμα καθώς κατά τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολίσει το 90% των δραστηριοτήτων της στις εξαγωγές. Είναι μάλιστα μία από τις λίγες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις που στην περίοδο της κρίσης και ειδικότερα την τελευταία τριετία αύξησε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ο οποίος απασχολεί 1242 εργαζόμενους, την τελευταία τριετία αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 234, οι περισσότερες εκ των οποίων στην κύρια παραγωγική βάση της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Κιλκίς η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου πύργου δοκιμών, ύψους 61 μέτρων που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Υπερσύγχρονοι ανελκυστήρες με την σφραγίδα της KLEEMANN υπάρχουν παντού στον κόσμο και μάλιστα σε εμβληματικά κτίρια. Από το Κρεμλίνο στη Μόσχα, έως τον καθεδρικό ναό του Norwich, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αθλητικά στάδια και πολλά διεθνή αεροδρόμια.

    Σήμερα η KLEEMANN έχει επεκτείνει την εμπορική της παρουσία σε 15 κράτη, ενώ το δίκτυο πωλήσεων της είναι κυριολεκτικά παγκόσμιο, περιλαμβάνοντας 102 διαφορετικές χώρες. Παρόλα αυτά, και στο πρόσφατο παρελθόν, ανώτατα στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει εμφατικά ότι έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό εργατικό δυναμικό και στα εξειδικευμένα στελέχη που έχουν προσφέρει ποιοτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου η δημόσια πρόταση θα γίνει στην τιμή των 2,02 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή που συνιστά σημαντικό premium 30% σε σχέση με την τιμή χθεσινής διαπραγμάτευσης που έκλεισε στην τιμή των 1,55 ευρώ.

    [03] Αύριο η κατάθεση στη Βουλή του ν/σ με τα προαπαιτούμενα

    Αύριο το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το ξεκλείδωμα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής,η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις, πρωί - βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.

    Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που είχε ζητήσει η ΝΔ και είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα (Τρίτη) αποφασίστηκε να μετατεθεί για μια μέρα και έτσι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου).

    [04] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Τι απαντά ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στην πρόταση των εφοπλιστών

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι, από σήμερα στις 6 το πρωί τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

    Στη γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα εκτελείται ένα δρομολόγιο κάθε δύο ώρες, ενώ δύο τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 6 το πρωί έως τις 10 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο τα ρυμουλκά.

    Η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών που λήγει στις 6 το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου θα περιφρουρείται από ομάδες της ΠΝΟ.

    Η διάλυση τουΝΑΤ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, ο ευτελισμός των συντάξεων με τη φημολογούμενημείωση τωνεπικουρικών κατά 40%, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία και ησυνεχής παραβίαση των όρων εργασίας δεν μπορούν να μείνουναναπάντητα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

    Τι απαντά ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογιώργος στην πρόταση των εφοπλιστών για την υπογραφή μίας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώνταςστο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, για μία νέα ρεαλιστική διαπραγμάτευση στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού, ανάμεσα σε εργοδοσία και ναυτεργασία για την υπογραφή μιας νέας σύμβασης εργασίας, αναφέρει τα εξής:

    «Το θέμα αυτό έχει ουσιαστικά ανοίξει όχι σήμερα αλλά από τα μέσα του 2010, όπου από τότε έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις ΠΝΟ - ΕΕΕ, που όπως αναμενόταν οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

    Από τότε έγινε απολύτως σαφές ότι οι αναφορές της ΕΕΕ σχετικά με την τήρηση των όρων ανταγωνισμού σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα, στην πράξη σημαίνει τα εξής:

    Α) Κατάργηση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που είναισε ισχύ από το 1944.

    Β) Παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης ναυτικής εργασίας του 2006 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που προβλέπει στον κορμό και στην ουσία της ότι «ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από την MLC(Διεθνής σύμβαση ναυτικής εργασίας) σε εθνικό επίπεδο δεν αλλάζουν, δεν τροποποιούνται, δεν ανατρέπονται».

    Κατά συνέπεια η επιχείρηση κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προσκρούει και στην Διεθνή Σύμβαση Εργασίας του ILO που έχει επικυρωθεί και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

    Γ) Τυχόν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους όρους κυβέρνησης Υπουργείου Ναυτιλίας - ΕΕΕ συνεπάγεται ότι στα πλοία θα έχουμε δύο ταχυτήτων Ναυτικούς και δικαιώματα.

    Αυτή των Αξιωματικών που θα εφαρμόζεται η ελληνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η δεύτερη για τα πληρώματα που στην ουσία θα ισχύει και θα εφαρμόζεται η Σύμβαση της ITF που θεσπίζει τα κατώτερα πλαίσια μισθών και εργασιακών σχέσεων που σήμερα ισχύουν για τους Ναυτικούς των τρίτων χωρών (Φιλιππίνες, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ουκρανία κ.λπ). Επί της ουσίας είναι ναυτικοί που μέσα στις γνωστές αντίξοες και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν ένασύνολο μηνιαίων αποδοχών 1200 - 1300 ευρώ (ο μισθός κυμαίνεται ανάλογα με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου). Μέσα σε αυτόν τον μισθό συμπεριλαμβάνονται 30 μέρες τον μήνα δουλειά, 7 μέρες την εβδομάδα, πάνω από 300 ώρες μηνιαίως απασχόληση, οι έξτρα εργασίες, η απασχόληση τα Σαββατοκύριακα, η προβλεπόμενη άδεια, η αναλογία στην τροφοδοσία, τα πάσης φύσεως επιδόματα.

    Ο μισθός του Έλληνα Ναυτικού και τα υπόλοιπα δικαιώματά του δεν μπορούν να εξισώνονται με αυτά των Ναυτεργατών των τρίτων χωρών διότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας μας διαφέρουν όσο η μέρα με την νύχτα με τις αντίστοιχες των τρίτων χωρών».

    Ο κ.Νταλακογιώργος σε ερώτηση πόσα είναι τα λεφτά που λαμβάνει ένας ναυτικός που ως κατώτερο πλήρωμα εργάζεται σε πλοίο της ποντοπόρου ναυτιλίας και πόσο θα λάμβανε αν εφαρμοζόταν η διεθνή σύμβαση αναφέρει:

    «Εάν υπολογίσουμε ότι ένας Έλληνας ναυτικός εργάζεται 30 μέρες τον μήνα, δουλεύει κατά μέσο όρο 150 ώρες υπερωρίες τον μήνα και συμπεριλάβουμε στον μισθό (βασικό + υπερωρίες) έξτρα εργασίες, άδειες, επιδόματα κ.λπ., ένας μέσος μισθός ναύτη σε ποντοπόρο πλοίο ανέρχεται σε 2500 ευρώ με ανάλογη αυξομείωση στις υπόλοιπες ειδικότητες των πληρωμάτων.

    Με την αντίστοιχη ΣΣΕ της ITF Ιnternational Transport Workers' Federation (Διεθνή ομοσπονδία εργαζομένων στις μεταφορές) ο μισθός αυτός που καλύπτει τα αλλοδαπά πληρώματα είναι 1200 έως 1300 ευρώ τον μήνα με τους ίδιους όρους εργασίας που αναπτύχθηκαν πιο πάνω.

    Εάν υπολογίσουμε την αλματώδη ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και το προκλητικό και ευνοϊκότατο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Ναυτιλιακές επιχειρήσεις με την ιλιγγιώδη κερδοφορία τους, η διαφορά αυτή δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση ανατροπή ούτε για την βιωσιμότητα ούτε για την παραπέρα ανάπτυξη και πορεία της ελληνικής ναυτιλίας».

    Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ απαντώντας στο εάν οι Έλληνες πλοιοκτήτες, στα πλοία με ξένη σημαία, μπορούν να προσλάβουν Έλληνες ναυτικούς με οποιαδήποτε σύμβαση αναφέρει ότι «αποτελεί κοινή άποψη, θέση και πεποίθησή μας και αυτό είναι διατυπωμένο από όλους στην ΠΝΟ και από τα Ναυτεργατικά Σωματεία, ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται στα πλοία του νόμου27/1975 πρέπει να ισχύει αυστηρά η ελληνική ΣΣΕ, να είναι το σύνολο των Ναυτικών ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και να έχουν πλήρη κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

    Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρει, επίσης, ότι η πολιτική αυτή πρέπει να προωθηθεί σε όλα τα πλοία που φέρουν σημαίες ευκολίας καθώς οι εφοπλιστές εκμεταλλεύονται αδίστακτα και ασύστολα την φορολογική ασυλία, και τη μειωμένη δαπάνη του εργατικού κόστους.

    [05] Ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο: Τα όρια

    Μωράκι τραβάει και βγάζει την πάνα του, 3χρονο κοριτσάκι κάνει την πρώτη του βουτιά στη θάλασσα, 6χρονο αγοράκι κλαίει πρώτη μέρα στο σχολείο, 12χρονη μασάει επιδεικτικά τσίχλα κλπ. φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές παιδιών που κατακλύζουν το διαδίκτυο και έχουν «ανεβάσει» οι γονείς τους.

    Με αφορμή την είδηση, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο διεθνή Τύπο, ότι μία 18χρονη στην Αυστρία μήνυσε τους γονείς της γιατί αναρτούσαν φωτογραφίες της ίδιας, όταν ήταν παιδί και έφηβη, στο facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή της, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά της, ειδικοί μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το συγκεκριμένο φαινόμενο και απαντούν στο ερώτημα: «Τελικά, να ανεβάζουν οι γονείς φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο»;

    Από τις δηλώσεις τους προκύπτει ότι δεν πρόκειται καταρχήν για μία παράνομη ενέργεια, πρέπει όμως, να δίνεται προσοχή από τους γονείς στην ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, της ιδιωτικής τους ζωής, αλλά και στη σημασία που έχει η εξασφάλιση της προηγούμενης συγκατάθεσης των παιδιών τους, κυρίως των εφήβων.

    Τα δικαιώματα του παιδιού

    «Θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από το εάν οι φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται το παιδί αποτυπώνουν προσωπικές στιγμές που το φέρνουν σε δύσκολη θέση, τώρα ή στο μέλλον, ή όχι, δεν παύουν να αποτελούν προσωπικά δεδομένα και κομμάτι του "ψηφιακού αποτυπώματός" του» τονίζει ο Συνήγορος του Παιδιού.

    [06] Εξιχνιάστηκε υπόθεση εκβίασης σε βάρος 21χρονου

    Δικογραφία τακτικής δικαιοδοσίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, σχηματίστηκε σε βάρος 23χρονης Πολωνής, η οποία κατηγορείται για εκβίαση και κατ' εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα σε βάρος 21χρονου.

    Η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία του 21χρονου, σύμφωνα με την οποία, άγνωστο άτομο, αφού τον προσέγγισε και συνομιλούσε μαζί του μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, του γνωστοποίησε πως έχει στην κατοχή του προσωπικό του φωτογραφικό υλικό και απαίτησε το ποσό των 10.000 ευρώ, προκειμένου να μη το δημοσιεύσει στο διαδίκτυο.

    Παράλληλα, ο νεαρός κατήγγειλε ότι το άτομο αυτό δημοσίευσε το επίμαχο φωτογραφικό υλικό σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε οικείους του, μέσω εφαρμογής αποστολής προσωπικών μηνυμάτων της προαναφερόμενης ιστοσελίδας.

    Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα που ακολούθησε εντοπίστηκαν τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της 23χρονης. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της, σε περιοχή της Πελοποννήσου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet, τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

    [07] Γιόακιμ Γκάουκ: Οι λαϊκιστές θα σπάσουν τα δόντια τους στη δημοκρατική Γερμανία

    Ο Πρόεδρος της Γερμανίας θεωρεί ότι η δημοκρατία στη Γερμανία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τα λαϊκιστικά ρεύματα. Αυτή την εποχή διατρέχει την χώρα "ο ένας ή ο άλλος φόβος", ο οποίος αφομοιώνεται από λαϊκιστικά κινήματα , "αλλά θα σπάσουν τα δόντια τους με τη γερμανική δημοκρατία. Δεν θα κερδίσουν", είπε ο Γιόακιμ Γκάουκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbrucker Zeitung.

    Ο Γερμανός πρόεδρος εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αντιδημοκρατικές πλειοψηφίες στη Γερμανία, ούτε κανένας κίνδυνος για την πολιτική σταθερότητα λόγω της πολυδιάσπασης του κομματικού συστήματος. Θα πρέπει όμως, σε ορισμένα θέματα τα κόμματα να επαναπροσδιορισθούν "και να επικοινωνούν πιο συστηματικά".

    Ο Γκάουκ είπε επίσης ότι ρεύματα τα οποία προσπαθούν να μετατρέψουν τις ανησυχίες των πολιτών σε μια οπισθοδρομική πολιτική υπάρχουν αυτόν τον καιρό παντού. Θα ευχόταν όμως η Γερμανία "να είχε μείνει αλώβητη από αντιδραστικές ή εθνικολαϊκιστικές παρορμήσεις". Πάντως, συγκρινόμενη με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία παραμένουν ακόμα πάρα πολύ σταθερά στη Γερμανία. Αυτά που βλέπουμε στην Αμερική με γεμίζουν ανησυχία", πρόσθεσε.

    Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα παραδώσει την προεδρία με ένα θετικό αίσθημα, "επειδή η Γερμανία είναι σταθερή". Εύχεται εν τούτοις για το μέλλον "περισσότερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές της" και λιγότερο "φόβο για αλλαγές."

    [08] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών

    Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνα κήρυξε το Σάρλοτ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των βίαιων επεισοδίων στην πόλη, όπου ένας άνδρας τραυματίσθηκε από σφαίρα και βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

    Ο κυβερνήτης Πατ ΜακΚρόρι ζήτησε την ανάπτυξη της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας των Εθνικών Οδών για την υποστήριξη τοπικής αστυνομίας του Σάρλοτ, όπως έγραψε στο twitter.

    Για δεύτερη συνεχή νύκτα, οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και το εξοργισμένο από τον θάνατο ενός μαύρου από πυρά αστυνομικού πλήθος.

    Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας τραυματίσθηκε από σφαίρα και ότι βρίσκεται «υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει πεθάνει», αφού προηγουμένως είχαν ανακοινώσει ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων «μεταξύ πολιτών».

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της διαδήλωσης, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει, προφανώς τραυματισμένος από σφαίρα, και να αιμορραγεί ακατάσχετα.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση διακρυγόνων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

    Ο λόγος της οργής των διαδηλωτών είναι ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, μαύρου 43 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοτ τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα όταν αρνήθηκε να αφήσει το περίστοφό του. Άτομα του περιβάλλοντός του δηλώνουν αντίθετα ότι δεν κρατούσε παρά ένα βιβλίο.

    Στον τόπο του φονικού συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοικοι.

    Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ.

    «Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε.

    Ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, ο τελευταίος μίας σειράς ανάλογων περιστατικών στις ΗΠΑ, προκάλεσε μία πρώτη διαμαρτυρία των κατοίκων από το βράδυ της Τρίτης. Όμως, την αρχικά ειρηνική διαμαρτυρία ακολούθησαν βίαια επεισόδια κατά τα οποία 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, καθώς και άγνωστος αριθμός διαδηλωτών.

    [09] Η Ελλάδα 26η στην παγκόσμια κατάταξη βιώσιμης ανάπτυξης σε θέματα υγείας

    Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση στην πρώτη παγκόσμια κατάταξη των κρατών, με βάση το πόσο έχουν πλησιάσει τους νέους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της υγείας. Η χώρα μας, που βαθμολογήθηκε με 76 με άριστα το 100, βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την Ιαπωνία (27η) και τις ΗΠΑ (28η).

    Η σχετική μελέτη για την παγκόσμια κατάταξη παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".

    Είναι η πρώτη ετήσια αξιολόγηση για τις επιδόσεις των χωρών του πλανήτη, όσον αφορά τον βαθμό υλοποίησης των νέων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDG), που τέθηκαν το 2015 και οι οποίοι διαδέχθηκαν τους παλαιότερους στόχους βιωσιμότητας της χιλιετίας (Millennium Development Goals-MDG), που είχαν τεθεί το 2000 και έληξαν πέρυσι. Οι νέοι στόχοι -στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η υγεία για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών- έχουν ως χρονικό ορίζοντα την επόμενη 15ετία, έως το 2030.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αμερικανό καθηγητή Στέφεν Λιμ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, έλαβαν υπόψη τους μια πληθώρα παραγόντων της περιόδου 1990-2015, όπως η μείωση της παιδικής θνησιμότητας, η καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες κ.α., προκειμένου να κατατάξουν 188 χώρες.

    [10] Διαβάστηκε ψηφιακά, χωρίς καν να ανοιχτεί, αρχαίο εβραϊκό χειρόγραφο της Π. Διαθήκης

    Το αρχαίο και άκρως εύθραυστο εβραϊκό χειρόγραφο του Εν-Γκεντί, που χρονολογείται από τον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. και, όπως αποδείχθηκε, περιέχει το παλαιότερο αντίγραφο του Βιβλίου του Λευϊτικού της Παλαιάς Διαθήκης, «ανοίχτηκε» για πρώτη φορά χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, χωρίς να ξετυλιχτεί σε φυσική μορφή.

    Το επίετυγμα της ψηφιακής ανάγνωσης της σχεδόν καμένης περγαμηνής από δέρμα ζώου χαρακτηρίσθηκε «σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο της βιβλικής αρχαιολογίας». Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρεντ Σιλς του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances".

    Αν και το εν λόγω χειρόγραφο δεν είναι το αρχαιότερο εβραϊκό -αυτά είναι τα χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο μ.Χ., που είχαν βρεθεί στις σπηλιές του Κουμράν κατά τις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50- θεωρείται πολύ σημαντικό. Είχε ανακαλυφθεί από αρχαιολόγους το 1970 σε μια συναγωγή στην όαση Εν-Γκεντί, στη δυτική όχθη της Νεκράς Θάλασσας, όπου κάποτε ζούσε μια αρχαία εβραϊκή κοινότητα.

    Ό,τι έχει διασωθεί από αυτό μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά του 6ου αιώνα, διατηρείται από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν είχε διαβαστεί έως τώρα, επειδή ήταν αδύνατο να το αγγίξει κανείς, χωρίς αυτό να διαλυθεί σε στάχτες.

    [11] Σύσκεψη στη γγ Αιγαίου, για αποσυμφόρηση της Λέσβου

    Στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες και στο ότι ο ελλιμενισμός πλοίου στη Μυτιλήνη ως χώρος φιλοξενίας τους μπορεί να είναι προσωρινή και όχι μόνιμη λύση, κατάληξε χθεσινή σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σε αυτήν συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Γιάννης Γιαννέλλης,ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος γαληνός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης, ο συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπης Σινάνης και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Στο μεταξύ, νέα προκήρυξη, με καταληκτική ημερομηνία αύριο Παρασκευή το πρωί, έγινε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη μίσθωση πλοίου, στο οποίο θα φιλοξενηθούν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Κι αυτό γιατί, ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε, η μειοδότρια εταιρεία δεν προσήλθε να υπογράψει τη σύμβαση.

    Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε την Τρίτη σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης με πλοίο που θα βοηθήσει στην έκτακτη, άμεση και επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας και σίτισης μετά την πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας στο χοτ σποτ της Μόριας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2016 - 8:32:27 UTC