Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Τρίτη 16 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Παραιτήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [02] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνέντευξη Κρανιδιώτη στο ΡΙΚ
  • [04] Μηνύματα για το Κυπριακό στην Επιτροπή Αλληλεγγύης από Κληρίδη-Κρετιέν
  • [05] Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ
  • [06] Αντιδράσεις για τις διαρροές στον Tύπο απόρρητων εισαγγελικών εγγράφων για την υπόθεση Οτσαλάν
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [07] Επισκόπηση οικονομικού Tύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [08] Στον Άρειο Πάγο για τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • [09] Η ενότητα των Εκκλησιών το θέμα επαφών Χριστόδουλου-Κάσσιντυ
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [10] Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Νιώτης κοντά στους Έλληνες της Αμερικής για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
  • [11] Μήνυμα του πρωθυπουργού του Καναδά στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Κύπρο.
  • [12] Νέες περιπέτειες για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
  • [13] Τιτίνα Λοϊζίδου: Η γυναίκα του 1999.
  • [14] Το μηνιαίο ιατρικό περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Έσσης για τον Σ. Ρουφογάλη.
  • [15] Σε λεωφόρο Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου θα μετονομασθεί η 23η λεωφόρος της Νέας Υόρκης.
  • [16] Έκθεση Παροικιακού Βιβλίου στην Βικτώρια.
  • [17] Ομογενείς εθελοντές για την μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας.
  • [18] Η Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας τιμά την Εθνική Επέτειο του '21.
  • [19] Εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης.
  • [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

  • [20] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.
  • [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

  • [21] Ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου η Ένωση
  • [22] Πίστη για πρόκριση στον Ολυμπιακό
  • [23] "Όχι" του Πρέλεβιτς στην ΑΕΚ
  • [24] Δεν κατάφερε να καλύψει τις οφειλές της η Λάρισα
  • [Ζ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Παραιτήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, την ομόφωνη απόφαση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλλουν την παραίτησή τους, μετά την έκθεση της "Επιτροπής Σοφών" που τους καταλογίζει συλλογική ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις εναντίον τους κατηγορίες για απάτες, κακοδιαχείριση και ευνοιοκρατία.

    Ο Ζακ Σαντέρ δήλωσε ότι τα μέλη τής Επιτροπής αποφάσισαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές ευθύνες των Επιτρόπων, η Γαλλίδα Επίτροπος Εντίθ Κρεσόν αντιμετωπίζει τις βαρύτερες "κατηγορίες" δεδομένου ότι της αποδίδεται "σοβαρή εμπλοκή" σε απάτες που αφορούν το κοινοτικό πρόγραμμα "Λεονάρντο", αλλά και ευνοιοκρατία σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στις υπηρεσίες για τις οποίες ήταν αρμόδια.

    Στους άλλους Επιτρόπους, αποδίδονται ευθύνες για μικρότερες ή μεγαλύτερες ατασθαλίες και για ευνοιοκρατία στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, στον Ισπανό Μανουέλ Μαρίν, στην Ιταλίδα Εμα Μπονίνο, στη Γερμανίδα Βουλφ Ματίες, στον Φινλανδό Ερκι Λικάνεν στον Πορτογάλο Ζοάο Πινέϊρο.

    Ευθύνες αποδίδονται στον Έλληνα Επίτροπο Χρήστο Παπουτσή για υποθέσεις που αφορούν τον Τουρισμό, οι οποίες ωστόσο συνέβησαν την περίοδο που ο κ. Παπουτσής δεν ήταν Επίτροπος.

    Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισαν σήμερα την απόφαση των μελών τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσαν τους ηγέτες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη κορυφής προκειμένου να διορίσουν ένα νέο εκτελεστικό όργανο.

    Η Βρετανία, ωστόσο, θα ζητήσει τον επαναδιορισμό των δύο Βρετανών επιτρόπων, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC , επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την εμπλοκή τους στα όσα τους καταλογίζει η έκθεση τής επιτροπής.

    Η παραίτηση τής επιτροπής - γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά τής Ευρωπαϊκής Ένωσης - ενέχει τον κίνδυνο να βυθίσει την Ένωση σε πολιτική κρίση, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις εν όψει την διεύρυνσης προς την ανατολική Ευρώπη.

    [02] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του Συνεδρίου οι εργασίες του οποίου αρχίζουν μεθαύριο, Πέμπτη.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε κρίσιμο για την πολιτική σταθερότητα και την πορεία των εθνικών θεμάτων το συνέδριο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι εργασίες του θα δρομολογήσουν τη συσπείρωση του κόμματος με στόχο τη νίκη στις Ευρωεκλογές. Είπε επίσης, ότι θα εκλεγεί μια αξιοκρατική και πολυτασική Κεντρική Επιτροπή, ενώ κατηγόρησε τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αμφισβητούν την νομιμότητα του συνεδρίου, λέγοντας ότι σκιαμαχούν. Ο Γεράσιμος Αρσένης σε δηλώσεις του στον Τύπο υποστήριξε πως το συνέδριο δεν πρέπει να ασχοληθεί με θέμα ηγεσίας.

    Η ενότητα που θα προκύψει από το συνέδριο θα φέρει νίκη στις εκλογές, επισημαίνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετά τη δήλωση υποστήριξης στο πρόσωπο τού πρωθυπουργού και προέδρου τού ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ότι μία υπερβολικά μεγάλη μείωση τής δύναμης τού ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, θα δημιουργούσε θέμα σ' ολόκληρο το κόμμα και τον επικεφαλής του για να επισημάνει ότι τότε υπάρχει πιθανότητα να τεθεί θέμα αλλαγής αρχηγού.

    Κάθε στέλεχος μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες μια υπερβολικά μεγάλη πτώση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα δημιουργούσε κρίση στο κόμμα.

    Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κινήματος.

    [03] Συνέντευξη Κρανιδιώτη στο ΡΙΚ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης ζήτησε προσήλωση στις προτεραιότητες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της Ελλάδος στην ΟΝΕ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι το κόστος για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου από την υπόθεση Οτσαλάν είναι περιορισμένο και πρόβλεψε ότι η Τουρκία θα εγκλωβιστεί από την υπόθεση αυτή.

    Ο κ. Κρανιδιώτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης στο κουρδικό θέμα, τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης προς τους Κούρδους, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να πέσει θύμα της προσπάθειας που γίνεται και να κουρδοποιηθεί η εξωτερική της πολιτική ή να αποπροσανατολιστούν οι προτεραιότητές της.

    [04] Μηνύματα για το Κυπριακό στην Επιτροπή Αλληλεγγύης από Κληρίδη-Κρετιέν

    Μηνύματα για το Κυπριακό, απέστειλαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Κύπρο, με την ευκαιρία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν.

    Ο κ. Κληρίδης στο μήνυμά του αναγνωρίζει τους πολύχρονους αγώνες της ομογενειακής οργάνωσης για το Κυπριακό και παράλληλα τονίζει ότι είναι καθήκον της Διεθνούς Κοινότητας να βρει τρόπους να πείσει την τουρκική πλευρά για την εξεύρεση λύσης που θα επανενώσει το νησί μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος επικροτεί την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στο νησί, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή έχει μειώσει την ένταση στην περιοχή και έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    [05] Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας χθες στη Νομική και Διπλωματική Σχολή Φλέτσερ στη Βοστόνη, είπε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος να βρεθούν λύσεις με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση η γειτονική χώρα να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες, να σταματήσει τη βία και τις εδαφικές διεκδικήσεις.

    [06] Αντιδράσεις για τις διαρροές στον Tύπο απόρρητων εισαγγελικών εγγράφων για την υπόθεση Οτσαλάν

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διαρροή στον Τύπο, απόρρητων εισαγγελικών εγγράφων, όπως η Έκθεση Κωστούλα, το πόρισμα της προανακριτικής έρευνας, αλλά και τις δύο καταθέσεις του αντισυνταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη, που δημοσιεύτηκαν χθες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

    Η περαιτέρω διερεύνηση της όλης υπόθεσης, περνάει πλέον στην Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής που αναμένεται να συγκροτηθεί εντός της εβδομάδος, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα τις ανακρίσεις ανέλαβε ο τρίτος τακτικός ανακριτής.

    Σε χθεσινή του παρέμβαση ως πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, ο εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Μαρκής, έδειξε ως υπεύθυνους για τη διαρροή του πορίσματος των εισαγγελικών λειτουργών τους παραλήπτες του πορίσματος και όχι τους εισαγγελείς που τους συνέταξαν και οι οποίοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, όπως αναφέρει, για τη διαφύλαξη του απορρήτου των διαδικασιών.

    Εξάλλου, από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που θα διερευνήσει την υπόθεση Οτσαλάν.

    Στόχος της να αναζητηθούν οι τυχόν ποινικές και πολιτικές ευθύνες των προσώπων που ενέχονται στο θέμα.

    Η Επιτροπή, που θα αποτελείται από 31 μέλη από όλα τα κόμματα, αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 30 Απριλίου.

    Στο θέμα παρενέβη και η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" με μία οκτασέλιδη προκήρυξη που έστειλε αργά χθες το βράδυ στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ .

    Η "17 Νοέμβρη", που είχε σιγήσει τούς τελευταίους εννέα μήνες, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και καλεί τον λαό να κινητοποιηθεί έξω από τα κόμματα. Η οργάνωση στέλνει και ένα προκλητικό μήνυμα στους Αμερικανούς και ντόπιους διώκτες της. "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα" προτρέπει.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [07] Επισκόπηση οικονομικού Tύπου

    Η χθεσινή θεαματική άνοδος του γενικού δείκτη στη Σοφοκλέους, μονοπωλεί τα κύρια πρωτοσέλιδα θέματα του σημερινού ημερήσιου Τύπου.

    Η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι ο τραπεζικός Κλάδος αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά σε " ατμομηχανή " της Σοφοκλέους. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι: Τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για την εφαρμογή του 35ώρου, ο καλπασμός του δείκτη Ντάου Τζόουνς στις 10.000 μονάδες, και η δρομολόγηση της ανάθεσης από το ΥΠΕΘΟ των οδικών αξόνων από το επόμενο έτος σε ιδιώτες.

    Στον απολογισμό για τις νέες κατευθύνσεις δράσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που θέτει πλέον υπό τον πλήρη έλεγχό της τη λειτουργία των Εταιριών Λήψης και Διαβίβασης Εντολών( ΕΛΔΕ )αναφέρεται στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι: Η αναμενόμενη ενίσχυση των ανοδικών τάσεων στις τιμές των τραπεζικών μετοχών μετά την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της νέας Eurobank στο Χρηματιστήριο, και οι ραγδαίες αλλαγές που θα επιφέρει στα σούπερ μάρκετ η είσοδος ξένων ομίλων στην αγορά.

    Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τραπεζικό Κλάδο που συνδυάζεται με την κινητικότητα λόγω της επικείμενης πώλησης της Ιονικής Τράπεζας σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας η χωρίς αποτέλεσμα πρώτη συνάντηση εργοδοτών και εργαζομένων

    για το 35ωρο και οι προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που κυριαρχούν εκ νέου στην τραπεζική αγορά.

    Στη δημιουργία μιας καινούργιας χρηματιστηριακής αγοράς, που πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει στην Ελλάδα και θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες υψηλής τεχνολογίας και ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, αναφέρεται το πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

    Η απογείωση του τζίρου των εταιριών τροφίμων, τα υπερδιπλάσια κέρδη που πέτυχαν το 1998 οι χρηματιστηριακές εταιρίες και οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Ιονικής, είναι τα άλλα θέματα που φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [08] Στον Άρειο Πάγο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    Στο πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε αίτηση του γερμανικού κράτους που ζητά την αναίρεση απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που είχε επιδικάσει σε 220 κατοίκους του Δίστομου το ποσό των 9,5 δισεκατομμυρίων δραχμών για τον μαρτυρικό θάνατο συγγενών τους από τους Γερμανούς το 1944.

    Ο εισηγητής κύριος Πέτρος Κακαλής ζήτησε να γίνει δεκτή η αναίρεση καθώς όπως είπε το γερμανικό κράτος έχει δικαίωμα ετεροδικίας δηλαδή το προνόμιο να μη μπορεί να δικαστεί σε άλλο κράτος για πράξεις των οργάνων του, έστω και αν αυτές είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο.

    [09] Η ενότητα των Εκκλησιών το θέμα επαφών Χριστόδουλου-Κάσσιντυ

    Θέματα που αφορούν στην ενότητα των Εκκλησιών συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Βατικανού, Καρδινάλιος Εντουαρντ Κάσσιντυ.

    Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος κύριος Χριστόδουλος τόνισε πως η ελλαδική εκκλησία κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και ελπίζει ότι τα θεολογικά εμπόδια που υπάρχουν θα ξεπεραστούν.

    Νωρίτερα, ο κύριος Χριστόδουλος είχε συνάντηση με δημοσιογράφους από τη Συρία ενόψει του επίσημου ταξιδιού του που θα πραγματοποιήσει μετά το Πάσχα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αντιόχειας.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 16/03/1999

    [10] Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Νιώτης κοντά στους Έλληνες της Αμερικής για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

    Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ.Γρηγόρης Νιώτης, θα εορτάσει την ημέρα της 25ης Μαρτίου, μαζί με την ελληνική ομογένεια της αμερικανικής ηπείρου. Ο κ.Νιώτης θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας.

    Ο κ.Νιώτης μίλησε στην ΕΡΑ 5 και στην εκπομπή «Οι Έλληνες Παντού» για την επικείμενη επίσκεψη : «Όπως είθισται στην μεγάλη αυτή επέτειο, ο ελληνισμός, εορτάζει ευαισθητοποιείται, ενώνει τις δυνάμεις του σε ένα πλαίσιο ομοψυχίας, ενδιαφέροντος και αγάπης για την πατρίδα του. Η Νέα Υόρκη είναι πάντα η μεγάλη πόλη του απόδημου ελληνισμού. Έτσι με την ιδιότητα του υφυπουργού θα είμαι εκεί να εκπροσωπήσω της κυβέρνηση, και βεβαίως θα έχω την ευκαιρία να έχω ειδικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ενώ θα βρεθώ για λίγο και στην Ουάσιγκτων».

    Ο κ. Νιώτης αναφέρθηκε εκτενώς και στην οικονομική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Στρατηγικών Μελετών ¶νδρεας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ) με θέμα την «Οικονομία του Απόδημου Ελληνισμού».

    Ο υφυπουργός, ο οποίος εκτελεί και χρέη γραμματέα στην επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τον απόδημο, είπε : «Πάρα πολύ σημαντική ήταν η πρωτοβουλία του ΙΣΤΑΜΕ, του ιδρύματος ¶νδρεας Παπανδρέου, και του τομέα απόδημου ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο είμαι και γραμματέας. Για πρώτη φορά επιχειρήσαμε σε επιστημονικό, και σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, να προσελκύσουμε μια πολυδύναμη ενότητα, όπως είναι η οικονομία των αποδήμων ελλήνων. Μια οικονομία που την προσεγγίζουμε γύρω στα 100δις δολάρια ετησίως, ως ακαθάριστο προϊόν των αποδήμων, που όμως παράγεται σε τρίτες χώρες και άρα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

    Ρωτήσαμε αν είναι ορατό και εφικτό ένα διεθνές οικονομικό δίκτυο του Ελληνισμού που να μπορεί και να αξιοποιεί,αλλά και να φέρνει πιο κοντά τα ελληνικά προϊόντα στην Ελληνική ομογένεια. Η τεχνολογία όμως και το know how από την ομογένεια προς της Ελλάδα και αντίστροφα, τις επενδύσεις, όλο το πακέτο.

    Στις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν κατά την ημερίδα ήταν και η δημιουργία ενός οικονομικού δικτύου του Ελληνισμού : «Ήδη έχουμε καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα και οι ειδικοί συμφώνησαν με την ιδέα και την ανάγκη, να ανοιχτούν ορίζοντες στην διεθνή οικονομία, όπως το επιβάλλει και το επιτρέπει το ελεύθερο ανοιχτό περιβάλλον».

    Αλλά, επισημαίνει ο κ.Νιώτης, «θέλει προσοχή γιατί η οικονομία του απόδημου δεν είναι ενοποιημένη αλλά διάσπαρτη σε πάρα πολλές χώρες και θα χρειαστούν πιλοτικές εφαρμογές, προωθώντας δράσεις στον ευρύτερο οικονομικό τομέα αλλά και θεσμούς, όπως μικτά επιμελιτήρια, επιχειρηματικά συνέδρια ή εντάσσοντας την συντονιστική ευθύνη κάτω από την ομπρέλα του ΣΑΕ, της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού».

    Ο Γρηγόρης Νιώτης μίλησε και για την αναμενόμενη εκλογή νέου προέδρου στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής : «Εκλογές για το νέο πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνουν στις 16 Μαρτίου. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία γιατί είναι σημαντικός θεσμός αυτό στην βουλή για τον απόδημο».

    [11] Μήνυμα του πρωθυπουργού του Καναδά στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Κύπρο.

    Της Ιουστίνης Φραγκούλη

    Μηνύματα για το Κυπριακό, απέστειλαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Κύπρο με την ευκαιρία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν.

    Ο κ. Κληρίδης στο μήνυμά του αναγνωρίζει τους πολύχρονους αγώνες της ομογενειακής οργάνωσης για το Κυπριακό και παράλληλα τονίζει ότι είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να βρει τρόπους να πείσει την τουρκική πλευρά να καθίσει σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, που θα επανενώσει το νησί μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος επικροτεί την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στο νησί, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή έχει μειώσει την ένταση στην περιοχή και έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κρετιέν επίσης υπογραμμίζει ότι ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόιντ Αξγουόρθι επεξεργάζεται με την κυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά σχέδιο για την αποναρκοθέτηση της ουδέτερης ζώνης της Κύπρου.

    Σε ψήφισμά της, εξάλλου, η γενική συνέλευση της Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Κύπρο υποστηρίζει :

    - Την άμεση απόσυρση των δυνάμεων εισβολής και κατοχής της Κύπρου,

    - Την πρόταση του προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού,

    - Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, προκειμένου να πάρει τέλος το απαράδεκτο στάτους κβο που ισχύει από το 1974,

    - Τη λήψη μέτρων για την ισχύ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας,

    - Τις προσπάθειες για άμεση αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, την επιστροφή των προσφύγων στα εδάφη τους, τον πλήρη απολογισμό για τους αγνοούμενους και το σεβασμό της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου,

    - Την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων των Κυπρίων και θα βοηθούσε στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο, στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και σε όλες τις άλλες διεθνείς συμφωνίες που θα προωθήσουν την ανεξάρτητη, δημοκρατική και ενωμένη Κύπρο.

    - Την αποτροπή της καναδικής κυβέρνησης από την πώληση των πυρηνικών αντιδραστήρων τύπου Καντού στην Τουρκία.

    [12] Νέες περιπέτειες για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

    Της Ιουστίνης Φραγκούλη

    Σε νέα φάση κρίσης φαίνεται ότι εισέρχεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την εκλογή των τριών νέων επισκόπων στις θέσεις της Ατλάντα, της Νέας Υερσέης και του Ντιτρόιτ, αφού η εκλογή των νέων επισκόπων εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου πριμοδοτεί ουσιαστικά τους πέντε Μητροπολίτες απομονώνοντας στην Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Σπυρίδωνα.

    Έτσι, ο Τρωάδος Αλέξιος, ο οποίος τοποθετήθηκε στην επισκοπή της Νέας Υερσέης πρόσκειται προς τον κ. Σπυρίδωνα, ενώ ο Κομάνων Γεώργιος που εκλέχθηκε να υπηρετήσει στην επισκοπή της Νέας Υερσέης έχει επανειλημμένα δηλώσει δημόσια και έντονα τη διαφωνία του με τον κ. Σπυρίδωνα.

    Τέλος, ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Πισσάρης, που τοποθετείται στην επισκοπή του Ντιτρόιτ, παρότι φαίνεται προς το παρόν ουδέτερος, ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ Μάξιμο, του οποίου υπήρξε πρωτοσύγκελος επί σειράν ετών.

    Έτσι, στην Επαρχιακή Σύνοδο που πλέον είναι ενιαμελής (καθώς αποτελείται από τους πέντε Μητροπολίτες, τους νεοεκλεγέντες τρεις επισκόπους και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Σπυρίδωνα ) οι ισορροπίες γέρνουν προς την πλευρά των Μητροπολιτών, οι οποίοι είχαν εκφράσει έντονα την αντίθεσή τους προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αμερικής με τις δύο επιστολές του Οκτωβρίου ζητώντας έως και την απομάκρυνσή του από τον Αρχιεπισκοπικό θώκο.

    Ενώ, το Πατριαρχείο σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την τάξη στην Εκκλησία της Αμερικής στις 12 Ιανουαρίου επέβαλε στον κλήρο και τον λαό τον κ. Σπυρίδωνα, με τις επιλογές του Σαββάτου στις κενές επισκοπικές θέσεις ουσιαστικά τον απομονώνει , αφού στην Επαρχιακή Σύνοδο θα μείνει πάλι μόνος με τη δική του ψήφο και ίσως εκείνη του Τρωάδος Αλεξίου.

    Ποιοί είναι οι λόγοι της στροφής του Πατριαρχείου ,που ενώ επέβαλε τον νυν Αρχιεπίσκοπο (αφήνοντας άναυδους τους επικριτές του ), ουσιαστικά τον αποδυναμώνει με μια επαρχιακή σύνοδο κατά τα επτά ένατα εναντίον του,

    Κάποιοι μιλούν για το φόβο του Πατριάρχη απέναντι στα τελευταία σενάρια ,τα οποία θέλουν την Εκκλησία της Αμερικής να κινείται προς αυτοκεφαλία με ηγέτες τους πέντε Μητροπολίτες. Η κριτική την οποία υφίσταται προσωπικά ο Πατριάρχης μετά την απόφαση της 12ης Ιανουαρίου είναι δριμύτατη από τους κύκλους που προωθούσαν την απομάκρυνση του κ. Σπυρίδωνος. Έτσι, για να ικανοποιήσει τους Μητροπολίτες ο κ. Βαρθολομαίος επέλεξε για τις δύο από τις τρεις κενές επισκοπικές θέσεις προσκείμενους προς αυτούς ιεράρχες.( Σημειωτέον ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου εξέλεξε τους ιεράρχες από τον τριπρόσωπο κατάλογο που είχε καταρτίσει η Επαρχιακή Σύνοδος της Αμερικής).

    ¶λλοι πάλι εκτιμούν ότι στις επιλογές του Πατριάρχη βάρυνε το γεγονός ότι θέλει πλέον να είναι ο ρυθμιστής των τεκταινομένων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής . Έτσι, απομονώνοντας τον Αρχιεπίσκοπο με ένα μόνο ιεράρχη στην Σύνοδο ελέγχει την κατάσταση καλύτερα και εκ του ασφαλούς.

    Πάντως, σε ουσιαστικά ζητήματα που θα ανακύψουν στην πορεία των θεμάτων της Αρχιεπισκοπής κι ενώ κάποιες κοινότητες ήδη κινούνται σε ανταρσία (αρνούνται δηλαδή να δώσουν την συνεισφορά τους στην Αρχιεπισκοπή) η Επαρχιακή Σύνοδος θα γείρει κατά του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Αμερικής. Η κρίση πλέον δεν θα είναι στα χέρια των ολίγων της GOAL (Greek Orthodox American Leaders = Ελληνορθόδοξοι Αμερικανοί Ηγέτες), όπως επιμένει να υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά στην αποφασιστική ψήφο των επτά αντιπάλων του, που δεν θα αφήσουν ούτε τον ίδιο αλλά ούτε την Εκκλησία της Αμερικής να ησυχάσουν.

    Τούτη η νέα φάση είναι η πιο ανησυχητική στο φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ήδη η Εκκλησία της Αμερικής.

    [13] Τιτίνα Λοϊζίδου: Η γυναίκα του 1999.

    Στην Τιτίνα Λοϊζίδου, την Κύπρια, που οι ακούραστες προσπάθειές της ενάντια στην τουρκική εισβολή και κατοχή, είχαν σαν αποκορύφωμα την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη Κερύνεια, απονεμήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη το βραβείο της ``Γυναίκας της Χρονιάς 1999``, από την οργάνωση ``Women Issues Netwoork`` του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής.

    Αποδεχόμενη το βραβείο η κ. Λοϊζίδου αναφέρθηκε στη θερμή υποστήριξη του αγώνα της από την ομογένεια και μίλησε για τη σχέση της με το κίνημα ``Οι Γυναίκες Επιστρέφουν`` και τις πορείες, που άνοιξαν το δρόμο, τόνισε, για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων

    Δικαιωμάτων.

    Επεσήμανε ότι η δικαστική μάχη τέλειωσε, αλλά η μάχη της επιστροφής των Κύπριων γυναικών στα σπίτια τους συνεχίζεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που έχει και την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής της απόφασης.

    Στην ομιλία του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Σώτος Ζακχαίος, τόνισε ότι η απόφαση επαναβεβαιώνει σε διεθνές πλαίσιο ότι ο πόλεμος δεν δημιουργεί δίκαιο και ότι ο ισχυρότερος δεν μπορεί να επιβάλει τετελεσμένα.

    Υπογράμμισε ότι ο συλλογικός διωγμός και ο εκτοπισμός των Κυπρίων προσφύγων, που παραβιάζει βασικές αρχές του Ανθρωπιστικού Δικαίου, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν είναι νοητός στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Η πρόσφατη διεθνής πρακτική, όπως στο Βοσνιακό, παρατήρησε, επιβεβαίωσε ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται δεκτή η εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ``Τιμώντας την κ. Λοϊζίδου, κατέληξε, τιμούμε στο πρόσωπό της ολόκληρο τον προσφυγικό μας κόσμο, που εδώ και 25 χρόνια, διατρανώνει με χίλιους δύο τρόπους, την αποφασιστικότητά του, να μη ξεγράψει δικαιώματα και πατρίδες``.

    [14] Το μηνιαίο ιατρικό περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Έσσης για τον Σ. Ρουφογάλη.

    Το μηνιαίο ιατρικό περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Έσσης στο τελευταίο του τεύχος κάνει μια εκτενή αναφορά στον Δρ. Σωτήρη Ρουφογάλη, ο οποίος έζησε και εργάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία.

    Ο Διευθυντής του περιοδικού, ο καθηγητής Γκραφ Μπάουμαν, γράφει για τον Σωτήρη Ρουφογάλη :

    Στις Ι2 Δεκέμβρη Ι998 απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών ο Υφηγητής Δρ. Ιατρικής Σωτήρης Ρουφογάλης, Παιδίατρος στην πόλη Μπατ Νάουχάιμ (BAD NAUHEIM) στη Γερμανία. Αυτός ήταν ένας προικισμένος γιατρός και σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με επιτυχία για τον ανθρωπισμό φτάνοντας έτσι στο τέλος της ζωής του.

    Γεννήθηκε στην Ακράτα της Κοριυθίας στην Ελλάδα και άρχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και ταυτόχρονα με το Πτυχίο του πήρε και τον Τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής το Ι930. Το Πτυχίο και ο Διδακτορικός Τίτλος του μετά από την ειδίκευσή τον στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και Κολωνίας και μετά από επιτυχείς εξετάσεις αναγνωρίστηκαν στην Γερμανία το Ι938. Μετά την λήψη της άδειας εξάσκη-σης του επαγγέλματος τον βρήκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος σαν επιστημονικό συνεργάτη στα Πανεπιστήμια του Ντύσελντορφ (DUSSEZDORF) , του Μάρμπουργκ (MARBURG) και Γκείσεν (GIESSΣN) και από το Ι944 ήταν Υφηγητής.

    Εκτός από το βιβλίο του με τίτλο "Αποστήματα και Αποστηματοποιήσεις των Πνευμόνων στην παιδική ηλικία" το Ι939 από τον Εκδοτικό οίκο Μπαρθ στη Λειψία (BARTH/LEIPZIG), συνέγραψε και μεγάλο αριθμό επιστημονικών ιατρικών άρθρων καθώς και παρά πολλές ανακοινώσεις σε ιατρικά περιοδικά κυρίως γύρω από την διφθερίτιδα και οστρακιά στην παιδική ηλικία και ακόμη γύρω από εντερικές παθήσεις και διαταραχές θρέψεως στα παιδιά. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ένα τμήμα της Παιδιατρι-κής Κλινικής του 'Οφφενμπαχ/Φραγκφούρτης (OFFENBACH/FBANKFURT) μεταφέρ-θηκε στην κοντινή πόλη Μπατ Ναονχάιμ και τότε με διαταγή των αμερικανι-κών δυνάμεων κατοχής ανέλαβε την Διεύθυνση του τμήματος αυτού στην Λεωφόρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού (BAHNHOFALEE). Κύριο μέλημά του εκεί ήταν η θεραπεία και διατροφή των άρρωστων παιδιών και οι συμβουλές του στους γονείς των παιδιών για την πρόληψη ασθενειών και για μιά σωστή αγωγή. Λόγω της πείνας που επικρατούσε την περίοδο αυτή συνιστούσε στους γονείς για την διατροφή των νηπίων το αλεύρι από σίκαλη να το κάνουν διάλυμα για να το πίνουν τα παιδιά με το θήλαστρο ή να το κάνουν χυλό, έτσι ώστε η διατροφή αυτή να είναι εύπεπτη κυρίως σε παιδιά με εντερικές, λοιμώξεις.

    Οι μεγάλες ανθρωπιστικές συμβολές του για τα παιδιά όλου του κόσμου εκτείνονται μέχρι την ί δρυση ενός Διεθνούς Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου στο Μπατ Ναουχάϊμ βασιζόμενος στην Δι:ακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού που προέβλεπε την δημιουργία Κέντρων Παραδείσου για παιδιά σε μιά ειρη-νική Ευρώπη με μιά εγγυημένη διαβίωση των παιδιών και των μητέρων σε ζώνες ασφαλείας σε περίοδο πολέμου.

    Το Ι958 ο Ρουφογάλης ίδρυσε τον Γερμανο-Ελληνικό Σύλλογο. Για όλες αυτές τις δραστηριότητές του ο Ρουφογάλης τιμήθηκε με την απονομή του Σταυρού Αξίας Πρώτης Τάξεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Επίσης του απονεμήθηκε και το Μετάλλιο της πόλης του Μπατ Νάουχάϊμ και τιμήθηκε με πολλές άλλες διακρίσεις.

    Στη μνήμη όλων μας οφείλει να μείνει το Πρότυπο αυτού του Μεγάλου Γιατρού και Εξαιρετικού ανθρώπου.

    [15] Σε λεωφόρο Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου θα μετονομασθεί η 23η λεωφόρος της Νέας Υόρκης.

    Της Ιουστίνης Φραγκούλη

    Σε λεωφόρο Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου πρόκειται να μετονομασθεί η 23η λεωφόρος της ελληνοκρατούμενης περιοχής της Νέας Υόρκης Αστόρια σε ειδική επίσημη τελετή , που διοργανώνεται σήμερα στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου της Νέας Υόρκης επ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Η μετονομασία της λεωφόρου, που διέρχεται μπροστά από την Πατριαρχική Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, αποφασίσθηκε με ειδικό νόμο στις 12 Μαρτίου από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

    Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης τιμώντας την εθνική μνήμη της Ελληνικής Ομογένειας υπό τον πρόεδρό του Πίτερ Βαλόν θα παραστεί σύσσωμο στον εορτασμό, όπου μαθητές των ελληνικών σχολείων της Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης θα χορέψουν ελληνικούς χορούς και θα τραγουδήσουν παραδοσιακούς σκοπούς της πατρίδας. Στην εκδήλωση θα παραστούν παράγοντες της αμερικάνικης ζωής καθώς επίσης Ιεράρχες και μέλη της ομογενειακής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

    Διάλεξη για την συμβολή του Ελληνισμό στην Αδελαϊδα.

    Ο Όμιλος για την Προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας και για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον σύλλογο των Φλωριναίων Μελβούρνης ο «Αριστοτέλης», διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο 13 Μαρτίου, διάλεξη με θέμα: «Η συμβολή του ελληνισμού και ιδιαίτερα του Μακεδονικού, στην πολιτιστική άνοδο και την εθνική αφύπνιση των Βαλκανικών λαών».

    Το θέμα παρουσιάσε ο φιλόλογος και πρώην λέκτορας του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας κ.Κυριάκος Δεληγιάννης.

    [16] Έκθεση Παροικιακού Βιβλίου στην Βικτώρια.

    Η ΑΧΕΠΑ Βικτωρίας διοργάνωσε από τις 14 έως και τις 15 Μαρτίου Έκθεση Παροικιακού Βιβλίου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκει στο Κέντρο Παροικιακής Ιστορίας και Εκπαίδευσης του RMIT που βρίσκεται στην ελληνοκρατούμενη οδό Lonsdale Str. .

    Η έκθεση οργανώθηκε με την συνεργασία του πανεπιστημίου RMIT και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου με την ενεργό συμμετοχή του Γραφείου Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Αντίποδες».

    Σκοπός της, όπως λένε οι διοργανωτές είναι να παρουσιαστεί η έκθεση σταδιακά σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας, και στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Η Τράπεζα Κύπρου και η Ολυμπιακή Αεροπορία είναι οι πρώτοι δυναμικοί χορηγοί και υποστηρικτές της πρώτης αυτής Έκθεσης Παροικιακού Βιβλίου.

    [17] Ομογενείς εθελοντές για την μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Οι ομογενείς, όπως και χιλιάδες άλλοι Αυστραλοί καλούνται να προτείνουν τον εαυτό τους ή κάποιον άλλο για να μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα, όταν αυτή θα κάνει το γύρο της Αυστραλίας του χρόνου, πριν καταλήξει στο Σίδνεϊ για την έναρξη της Ολυμπιάδας.

    Συνολικά, εκτός των "επωνύμων" θα επιλεγούν και 5000 εθελοντές για την μεταφορά της φλόγας. Η αφή της φλόγας θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 12 Μαϊου και αφού περιοδεύσει τις 12 χωρες της Ωκεανίας θα φθάσει στην Αυστραλία στις 8 Ιουνίου με πρώτο σταθμό το Ολουρού, στο κέντρο της αυστραλιανής ερήμου.

    Απο εκεί μέσα σε 100 μέρες θα μεταφερθεί απο 10.000 δρομείς (αθλητές, χορηγούς, εργαζομένους για τους αγώνες και εθελοντές) από άκρη σε άκρη της Αυστραλίας πριν καταλήξει στο Σίδνεϊ. Οσοι προτείνουν τον εαυτό τους ή κάποιον άλλο για τη μεταφορά της φλόγας θα πρέπει να έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς και κυρίως στην προσφορά τους προς το κοινωνικό σύνολο και να είναι άνω των 12 ετών.

    [18] Η Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας τιμά την Εθνική Επέτειο του '21.

    Η Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας διοργανώνει το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 6:00μμ, μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για να τιμήσει την 25η Μαρτίου 1821 στην αίθουσα Begegnungsstatte Engelshof.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κολωνία. Ενώ, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Κολωνίας.

    Εξάλλου το χορευτικό συγκρότημα Κολωνίας θα παρουσιάσει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας.

    Η επιτροπή γυναικών της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας, διοργανώνει στις 21 Μαρτίου εκδήλωση αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα αγώνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, για ίσα δικαιώματα στη δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Στο επίκεντρο της φετινής εκδήλωσης θα βρίσκεται το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης AGENTA 2000 και μετανάστριες.

    [19] Εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης.

    Η Ελληνική κοινότητα Νυρεμβέργης, διοργανώνει εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στην μεγάλη συγκέντρωση της ομογένειας, θα πάρουν μέρος τα χορευτικά συγκροτήματα από όλους τους εθνικοτοπικούς συλλόγους και η χορωδία του Μακεδονικού Συλλόγου που θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου του Μονάχου, σε συνεργασία με τους συλλόγους Ποντίων, Θρακιωτών, Μακεδόνων, Λιβαδερού, Αγ.Κυριακής, Πλατανορέματος, Ηπειρωτών, Θεσπρωτών, Τρικαλινών, Θεσσαλών, Πελοποννησίων και Στερεοελαδιτών, Νησιωτών, Κρητικών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, καθώς και του Ελληνικού Προξενείου Νυρεμβέργης.

    Εξάλλου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ελληνικής Εκκλησίας, Obere-Kanal Strasse 35, Νυρεμβέργη, στις 28 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα : Ίμβρος-Τένεδος-Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Γιάννης Πολίτης, πρόεδρος Ιμβρίων Θεσσαλονίκης. Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι ο Νομάρχης Λέσβου, κ.Βουνάτσος, η κ.Ειρήνη Σακελλάρη, εκπρόσωπος της ΓΓΑΕ και ο κ.Χρήστος Δημόπουλος, από το ΥΠΕΞ.

    [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

    [20] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Στη Βενεζουέλα της αιώνιας ζέστης και του καυτού ήλιου δυόμιση χιλιάδες Ελληνες ζουν οργανωμένοι σε κοινότητες στις δύο μεγάλες πόλεις, το Καράκας (πρωτεύουσα) και τη Βαλένσια. Την περασμένη εβδόμαδα η εκπομπή της ΕΡΑ 5 "Οι Ελληνες παντού" μεταδόθηκε από την ελληνική κοινότητα της Βαλένσιας, όπου ζουν μόλις 80 ελληνικές οικογένειες σε πλήρη οργάνωση και με πλήρη εξάρτηση από την Ελλάδα. Ποιο είναι το στίγμα αυτής της ιδιότυπης ελληνικής παροικίας, που ανασαίνει στο ρυθμό της μακρινής πατρίδας;

    Στη Βενεζουέλα άρχισαν να μεταναστεύουν οι Ελληνες στο 1954, οπότε υπήρξε κύμα αποδημίας από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Βενεζουέλα ζήτησε την τεχνογνωσία τότε από εκείνες τις χώρες, οπότε συνέρρευσαν επιστήμονες και ειδικευμένοι εργάτες, προκειμένου να αρχίσουν να κατασκευάζονται δρόμοι και να χτίζεται η βιομηχανία της. Εκεί εισχώρησαν και οι Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι αμέσως μόλις έφτασαν στη χώρα αυτή, ασχολήθηκαν πολύ επιτυχημένα με το εμπόριο, αλλά και με την παραγωγή ενδυμάτων, υποδημάτων, τσαντών.

    Πολλοί υπήρξαν πρωτοπόροι στην κατασκευή και τη βιομηχανία του πλαστικού.

    Οι Ελληνες σε αυτή τη χώρα πέτυχαν οικονομικά, δημιουργώντας μικρές περιουσίες. Νιώθωντας βαθιά την εθνική τους ταυτότητα, οι περισσότεροι από αυτους αναζήτησαν τη διατήρησή της επιστρέφοντας στην πατρίδα με τις οικογένειές τους, προκειμένου τα παιδιά να

    φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Επιστρέφοντας στη Βενεζουέλα η νέα γενιά των Ελλήνων γνωρίζει τη γλώσσα και την κουλτούρα της Ελλάδας, ούτως ώστε να μεταγγίσει την ελληνικότητα και στην επόμενη γενιά. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό το στοιχείο που κυριαρχεί στον ελληνισμό της Βενεζουέλα.

    Στη Βαλένσια ζουν περίπου 80 οικογένειες που έχουν καταφέρει να επιβληθούν στην αγορά της πόλης του ενός εκατομμυρίου, ασχολούμενοι κατά το πλείστον με το εμπόριο των παπουτσιών και των ρούχων. Σε κάθε τετράγωνο στο εμπορικό κέντρο της Βαλένσιας ένα κατάστημα ανήκει σε κάποιον Ελληνα. Αργά, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, αγόρασαν ιδιόκτητο οικόπεδο, όπου σήμερα βρίσκονται μισοχτισμένα το σχολείο και η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Παρασκευόπουλου, που υπήρξε στυλοβάτης της ελληνικής

    κοινότητας. Κορμός στήριξης της ελληνικής παροικίας είναι επίσης ο αδελφός του Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υποδημάτων σε όλη τη Βενεζουέλα.

    Τούτοι οι Ελληνες, που χωρίς καμία υποστήριξη από τη μητρόπολη στηρίζουν την ελληνικότητά τους στο συναίσθημα, τώρα ζητούν από την πατρίδα την ανταπόκρισή της. Ζητούν δάσκαλο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της τρίτης γενιάς και ζητούν την αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ-ΝΕΤ δορυφορικά, για να έρχονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Η μοναδική τους πρόσβαση αυτή τη στιγμή στα ελληνικά δρώμενα είναι το Ιντερνετ, υποστηρίζουν.

    Ο Στράτος Δουκάκης, Μυτιληνιός στην καταγωγή, έμπορος και λόγιος, ο οποίος είχε εκδώσει εφημερίδα στην Βαλένσια δίνει σε τρυφερό τόνο την ιστορία της παροικίας τους:

    "Δεν υπάρχει αρχείο για την ιστορία της κοινότητας. Μόνο από το προσωπικό μου αρχείο και την εφημεριδούλα μου, καθώς και από προσωπική μνήμη μπορώ να πω λίγα λόγια. Το 1968 μια χούφτα Ελληνες αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια ελληνική κοινότητα. Ηταν υπαρξιακή ανάγκη να παρθεί αυτή η απόφαση. Η κοινότητα ιδρύθηκε και πέρασε από χίλιες συμπληγάδες και υπάρχει σήμερα. Πρώτη φροντίδα της κοινότητας ήταν η δημιουργία ενός ελληνικού σχολείου. Και όντως άρχισε να λειτουργεί ένα με 10 παιδιά, με μία δασκάλα που βρέθηκε να

    ζει εδώ. Νοικιάστηκε ένα φτωχόσπιτο σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Βαλένσιας, όπου χρησίμευε ως έδρα της κοινότητας και ως σχολείο. Το καταστατικό μας, το οποίο συνέταξε στο Καράκας ο καθηγητής κ. Ρουφουγάλης γραμμένο στην καθαρεύουσα, χρειάστηκε ερμηνεία για να γίνει κατανοητό.

    Σίγουρα υπήρξαν στιγμές ακμής, αλλά και παρακμής. Ωστόσο ίσχυσε αυτό που λένε και για την πατρίδα μας: "Μόνο λίγο καιρό ξαποστένει και ξανά προς τη δόξα τραβά". Τις εποχές της ακμής, η κοινότητα υπήρξε η πιο δημιουργική, η πιο παραγωγική, η πιο ζωντανή.

    Κάποια εποχή η οργάνωση ελληνικών κοινοτήτων του Καράκας μας άφησε πολύ πίσω αν και η δική μας νεολαία προσπαθούσε να τους συναγωνιστεί.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε το 1974 μια ραδιοφωνική εκπομπή, 2 ώρες κάθε Κυριακή, ήταν μέσα στα θετικά επιτεύγματα, μια ποδοσφαιρική ομάδα που και αυτή γνώρισε θριάμβους, μια ομάδα εθνικών χορών, με επιτυχημένες συμμετοχές όλων των παροικιών.

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη νεολαία του Καράκας, αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο, στον Σεφέρη, Ελύτη. Με γιορτές που όμοιές τους δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη κοινότητα, είχαμε το χάρισμα βλέπετε και τέλος με την έκδοση μιας 15ημερης εφημερίδας που αγαπήθηκε από όλους εδώ. Αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Τύπου, από την ΓΓΑΕ και πλήθος οργανισμών. Με την εισήγηση του τότε πρέσβη Νίκου Δημάδη, επιχορηγήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ομως, λόγω του κλεισίματος ποτέ δεν έγινε δεκτή αυτή η επιχορήγηση.

    Ηταν η εφημερίδα "Ανθρωποι" που άντεξε δυόμιση χρόνια. Ο ελληνικός πληθυσμός της Βαλένσιας, εχει εμπλουτιστεί με τη νέα γενιά που ξεπετιέται και μάλιστα σε σημείο το σχολείο να αριθμεί 50 με 60 παιδιά. Το σχολείο μας, καμάρι μας, έχει τόσα να επιδείξει μεταξύ άλλων. Παιδιά που έφυγαν για σπουδές στην Ελλάδα, πολύ λίγες ή καθόλου δυσκολίες δεν βρήκαν, γιατί εδώ οι βάσεις τέθηκαν με ζήλο, με μια δασκάλα να συνεχίζει το κοπιαστικό της έργο

    και πάντα να προσπαθεί και ας μην μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι για να αναγνωριστεί το έργο της από το ελληνικό κράτος. Τι κρίμα! Εδώ τελειώνει μια περίοδος και αρχίζει μια άλλη για την παροικία. Τώρα οι ανάγκες μάς κάνουν να χτίζουμε σε ιδιόκτητη γη ζηλευτά έργα σαν το σχολείο, την εκκλησία, το γήπεδο και άλλα. Με την ελπίδα να τελειώσουν γρήγορα, ώστε η επόμενη γενιά να τα έχει και να τα προστατεύει. Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση αυτής της χώρας μας μαστίζει, σίγουρα εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση, γι' αυτό και εμείς όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται ειναι για το καλό όλων μας και προπάντων για το καλό των παιδιών μας".

    Η σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της κοινότητας ιστορεί το άξιο έργο της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής ελληνικής κοινότητας.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Βουρσούκης με καταγωγή από το Μόλυβο της Μυτιλήνης ασχολήθηκε επί χρόνια με την παροικία της Βαλένσιας. Θα πει: "Χτίζουμε σχολείο και εκκλησία ταυτοχρόνως. Θα ήθελα, όπως και εμείς κάνουμε κάποιον αγώνα να διατηρήσουμε την

    ελληνικότητα της παροικίας μας εδώ, όλοι οι Ελληνες που βρίσκονται στην ξενιτιά να κάνουν και αυτοί τον ίδιο αγώνα. Πρέπει να επιβιώσει το ελληνικό στοιχείο πανταχού της γης, έστω και με προσωπικό κόστος και θυσίες".

    Ανθρωποι καλοβαλμένοι, χωρίς επίπλαστα στοιχεία, οι Ελληνες της Βαλένσιας από τις πιο αυθεντικές παροικίες που υπάρχουν στον κόσμο.

    Ετσι περίπου τα περιγράφει ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Ευάγγελος Μάρκου:

    "Ο ελληνισμός εδώ ξεκινά το 1954. Μπορώ να πω ότι ήρθαν Ελληνες κάπως διαλεχτοί. Και αυτό οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, ένας από αυτούς ήταν ότι το κράτος της Βενεζουέλας ζήτησε απόδημους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που ήξεραν κάποια τέχνη. Μαζί με

    αυτούς εισχώρησαν και Ελληνες, άλλοι από χωριά και άλλοι αγρότες. Ετσι υπάρχει ένας καλός ελληνισμός. Τα παιδιά μας έχουν γίνει επιστήμονες, κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα. Είμαστε πιο πολύ Ελληνες από εσάς στην Ελλάδα. Αγαπάμε την πατρίδα και τη στηρίζουμε με όλες

    μας τις δυνάμεις σε όλα τα προβλήματά της. Υπάρχει ένα δέσιμο των παιδιών με την οικογένεια. Προσπαθούμε να τα στηρίζουμε. Στηρίξτε μας και σεις στην Ελλάδα, υποστηρίξτε τα παιδιά μας για να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική ταυτότητα στα δικά τους παιδιά".

    Αυτοί οι άνθρωποι τόσο μακριά, δεν νιώθουν ωστόσο την απομόνωση από την πατρίδα. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επιχειρηματίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υποδημάτων στη Βενεζουέλα επί χρόνια έχει προσφέρει στην παροικία: "Χαιρόμαστε που η φωνή μας ακούγεται στην Ελλάδα. Ο,τι κάνουμε και ό,τι γίνεται στην κοινότητα της Βαλένσιας, γίνεται περισσότερο από μεράκι και ενδιαφέρον παρά από μία υποχρέωση.

    Και ελπίζουμε και τα παιδιά μας να συνεχίσουν αυτή την παράδοση".

    Η μάνα μάς γέννησε, αλλά η μητριά είχε το γάλα. Ετσι νιώθουν οι Ελληνες εδώ, νιώθουν το δέσιμο με την Ελλάδα.

    Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που ασχολήθηκε με το εμπόριο, είναι μητέρα και γιαγιά. Εστειλε και εκείνη τα παιδιά της στην Ελλάδα για να τους μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό πνεύμα αυτούσιο από τα ελληνικά σχολεία.

    "Ηρθα πολύ μικρή εδώ, έχω τρία παιδιά. Την Ελλάδα δεν την ξεχνούμε ποτέ, αλλά και η Βενεζουέλα μας έδωσε ό,τι δεν μας έδωσε η Ελλάδα. Διατηρούμε τα ήθη και τα έθμια. Εχω δύο εγγόνια που μιλούν απταίστως τα ελληνικά. Είμαστε μια κοινότητα πολύ επιτυχημένη εδώ και είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο της επιτυχίας μας".

    Τελευταίος μιλάει ο νεότερος, ο εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς των Ελλήνων της Βαλένσιας, ο γιατρός Ηλίας Παρασκευόπουλος.

    Είναι από εκείνους που τελείωσαν το γυμνάσιο στην Ελλάδα και επέστρεψε να σπουδάσει ιατρική στη Βενεζουέλα. Τα ελληνικά του άπταιστα και η ελληνική συνείδηση ανέπαφη από την πραγματικότητα της Βενεζουέλα.

    Ο ίδιος θα πει: "Είμαστε περήφανοι τόσο για όσα έχουμε παραλάβει από τους γονείς μας και γιατί θέλουμε να τα μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Δυστυχώς, είμαστε τόσο συνδεδεμένοι με τα ελληνικά έθιμα με ένα πρότυπο ελληνικό, που όταν πάμε στην Ελλάδα αισθανόμαστε σαν ξένοι. Αλλά και εδώ αισθανόμαστε ξένοι. Είναι αυτή η μετέωρη κατάσταση των ξενητεμένων.

    Εδώ στην ξενιτιά, θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο των γονιών μας, να κρατήσουμε την ελληνική κουλτούρα ανέπαφη. Για μας που έχουμε ένα ελληνικό όνομα, αυτό μας επιβάλλει μια υποχρέωση ηθική, ένα βάρος που το κρατάμε με μεγάλη υπερηφάνεια. Προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να το ανταποδώσουμε, μολονότι εδώ περιβαλλόμαστε από διαφορετικά επώνυμα και συνήθειες".

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

    [21] Ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου η Ένωση

    Με ένα γκολ στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων η ΑΕΚ νίκησε στον Πύργο τον Πανηλειακό με 0-1 και πέρασε και πάλι στη δεύτερη θέση με 52 βαθμούς, 4 πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Το γκολ της ΑΕΚ πέτυχε ο Τόνι Σαβέφσκι.

    [22] Πίστη για πρόκριση στον Ολυμπιακό

    "Ας μπει κι ας είναι και αυτογκόλ", δήλωσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης, αισιόδοξος για την πρόκριση των ερυθρόλευκων στους "4" του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο Βασίλης Καραπιάλης τόνισε χαρακτηριστικά πως ένα γκολ είναι όλο το παιχνίδι, ακόμη και αν το βάλει και ο Ελευθερόπουλος.

    Τέλος, ο Ηλίας Πουρσανίδης ανέφερε ότι το μυαλό του είναι στο Ζινεντίν Ζιντάν, τονίζοντας ότι ο Γάλλος έχει μελετήσει το ποδόσφαιρο.

    [23] "Όχι" του Πρέλεβιτς στην ΑΕΚ

    Λίγα θεώρησε τα 65 εκατομμύρια δραχμές για συμβιβασμό στις οφειλές του συμβολαίου του ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο παίκτης ζητάει 125 εκατομμύρια, χρήματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένο το ΤΑΚ ΑΕΚ να τα δώσει. Ωστόσο, ο νομικός σύμβουλος της ομάδας αισιοδοξεί ότι η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.

    [24] Δεν κατάφερε να καλύψει τις οφειλές της η Λάρισα

    Ούτε και χθες μπόρεσε να καλύψει τις οφειλές της προς την ΕΠΑΕ η ομάδα της Λάρισας. Οι επιταγές που απέστειλε η θεσσαλική ομάδα ήταν ακάλυπτες.

    Ωστόσο, δημοσιογραφικές πηγές φέρουν τον επιχειρηματία Ηλία Ψαρογιώργο να θέλει να αγοράσει την ομάδα, αρκεί να παραοτηθούν οι διοικούντες και οι απαιτήσεις τους να μην είναι υπέρογκες.

    [Ζ] Ο καιρός της ημέρας

    Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες που θα πυκνώσουν από το βράδυ προβλέπονται για σήμερα, ενώ θα σημειωθούν και σποραδικές βροχές κυρίως στο Αιγαίο και τη Θράκη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά από το βράδυ θα ενισχυθούν σε ισχυρούς.

    Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 4 έως 12.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 March 1999 - 12:33:57 UTC