Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Πέμπτη 18 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Αρχίζει σήμερα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Σρέντερ
  • [03] Έντονες διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την Κομισιόν
  • [04] Μία μέρα νωρίτερα οι Ευρωεκλογές για τους Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ
  • [05] Αναφορές Κίσιγκερ για το Κυπριακό
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] Αύξηση στις τιμές καυσίμων
  • [07] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [08] Αναβαθμίζονται οι πύραυλοι "ΧΩΚ"
  • [09] Διασφαλίζονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ
  • [10] Σε πολύωρη εγχείρηση υπεβλήθη ο Ε. Γιαννόπουλος
  • [11] Παράταση στο χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [12] Το Μάρτιο του 1999 ο 1ος Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας στη Νότιο Αφρική
  • [13] Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης στη Νότιο Αφρική.
  • [14] "Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη"
  • [15] Πεντακόσια τα βιβλία που έχουν γράψει ομογενείς της Αυστραλίας.
  • [16] Επαφές της Τιτίνας Λοϊζίδου στη Νέα Υόρκη.
  • [17] Η Συλλογή Βελιμέζη θα παρουσιαστεί στην Ισπανία.
  • [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

  • [18] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.
  • [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

  • [19] Στο παρά πέντε ...
  • [20] Α1-24η αγωνιστική
  • [21] Ψήφος εμπιστοσύνης στο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ
  • [Ζ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Αρχίζει σήμερα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Σήμερα το μεσημέρι αρχίζουν οι εργασίες του πέμπτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στο Ολυμπιακό Στάδιο τής Αθήνας, με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη η οποία εκτιμάται ότι θα έχει χαρακτήρα ενωτικό.

    Οι εργασίες Θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής με την ανάδειξη των 180 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

    Την ανάγκη διεξαγωγής ενωτικού συνεδρίου επισήμανε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Σημίτης.

    Σημειώνεται ότι στις συνεδριακές εργασίες θα λάβουν μέρος 5.802 εκλεγμένοι σύνεδροι, αριθμός που έχει ήδη αμφισβητηθεί από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι ο αριθμός των συνέδρων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους 5.500.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Σρέντερ

    Στην άμεση αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

    Παράλληλα ο κ. Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία και έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι η ελληνική οικονομία πληρεί πλέον τα κριτήρια τού Μάαστριχ.

    Πάντως, μεταξύ των δυο ανδρών υπήρξε διάσταση απόψεων σχετικά με το θέμα των διαρθρωτικών ταμείων που αφορά στην ανακατανομή των κοινοτικών πόρων, συμφωνήθηκε όμως να εργαστούν για μια συμβιβαστική λύση στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου.

    [03] Έντονες διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την Κομισιόν

    Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτύσσονται έντονες διεργασίες, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ομαδική παραίτηση των μελών τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ήδη, η Γερμανία και η Αγγλία έχουν ζητήσει να οριστεί η νέα επιτροπή πριν από τη σύνοδο του Βερολίνου, ενώ η Γαλλία πρότεινε χθες η αντικατάσταση της Επιτροπής να γίνει μετά τις Ευρωεκλογές.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της, ζήτησε να αντικατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν, ενώ για τη θέση του επιτρόπου φαβορί εμφανίζονται ο Φελίπε Γκονζάλες, ο Όσκαρ Λαφοντέν, ο Ρομάνο Πρόντι και ο Χαβιέ Σολάνα.

    [04] Μία μέρα νωρίτερα οι Ευρωεκλογές για τους Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ

    Μία μέρα νωρίτερα από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τους Έλληνες που διαμένουν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και για τους Έλληνες ναυτικούς. Οδηγίες για την προετοιμασία των εμπλεκομένων αρχών και των εκλογέων δίδεται με εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών.

    [05] Αναφορές Κίσιγκερ για το Κυπριακό

    Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959 για την Κύπρο ήταν αναποτελεσματικές και καταδικασμένες από την αρχή, σημειώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ σε εκτενή αναφορά που κάνει στο Κυπριακό στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο "Χρόνια Ανανέωσης", που μόλις εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Κίσινγκερ χαρακτηρίζει το Κυπριακό "ακατανόητο για οποιονδήποτε βρίσκεται εκτός των δύο εθνικοτήτων" και επισημαίνει ότι το ζήτημα αποτελεί "παράδειγμα των σύγχρονων εμφυλίων και εθνικών συγκρούσεων". Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι είναι "μυθολογία η επικρατούσα άποψη που έχουν οι Έλληνες" ότι ο ίδιος μαζί με τον Νίξον δημιούργησαν την κρίση του `74 εξαιτίας μιας βεντέτας που είχαν με τον Μακάριο ή σε συνεργασία με τους Τούρκους για να προωθήσουν κάποιους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [06] Αύξηση στις τιμές καυσίμων

    Αυξημένη κατά 2,30 δραχμές το λίτρο θα πωλείται από σήμερα και για μία εβδομάδα η σούπερ και αμόλυβδη βενζίνη.

    Επίσης, κατά 3 δραχμές ακριβότερα θα πωλείται το πετρέλαιο κίνησης, ενώ αυξημένη κατά 2,70 δραχμές θα είναι και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου η άνοδος στις τιμές οφείλεται στην αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων καθώς επίσης και στην μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 1,46 δραχμές ανά δολάριο.

    [07] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Στα εύσημα του Καγκελαρίου Σρέντερ για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνουν τα κύρια πρωτοσέλιδα θέματά τους οι εφημερίδες του οικονομικού τύπου σήμερα.

    Ειδικότερα η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ αναφέρεται στην δήλωση του Γερμανού Καγκελάριου ότι "έμεινε κατάπληκτος από την δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα". Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι οι έξι βαρυσήμαντες συνεντεύξεις με κορυφαία πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και το "μήνυμα" του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για το συνέδριο του κόμματος που αρχίζει σήμερα.

    "Το γερμανικό εισιτήριο για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ παραδόθηκε χθες από τον Καγκελάριο Σρέντερ" σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι οι τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που προχώρησαν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας και το τι περιμένει η αγορά από το πέμπτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν για τη Σοφοκλέους οι διεθνούς φήμης εταιρείες Μorgan Stanley και Barring, που για πρώτη φορά στα χρονικά εξετάζουν την τοποθέτηση κεφαλαίων πελατών τους σε ελληνικές μετοχές, αναφέρει στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι το παρασκήνιο για την κάλυψη του κενού εξουσίας στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ, η παράταση μέχρι το Σάββατο της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, και η ευφορία στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.

    "Ο Σρέντερ μας άνοιξε την πόρτα της ΟΝΕ" υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η θέση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ότι τα κέρδη της βιομηχανίας είναι και υγιή και αντιπληθωριστικά, και η επιτάχυνση της "κούρσας" των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο για να αυξήσουν σημαντικά τα κεφάλαιά τους.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [08] Αναβαθμίζονται οι πύραυλοι "ΧΩΚ"

    Ένα ακόμη βήμα για την διαμόρφωση της "αντιαεροπορικής ομπρέλας" της χώρας μας έγινε χθες με την υπογραφή της σύμβασης για την αναβάθμιση των πυραύλων "Χωκ", που θα κάνει η αμερικανική εταιρία "Ρέϊθον".

    Τη σχετική σύμβαση, ύψους 46 δισεκατομμυρίων δραχμών, υπέγραψε χθες ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, κλείνοντας με αυτήν τον κύκλο της αντιαεροπορικής θωράκισης της χώρας που περιλαμβάνει τους "Πάτριοτ", τους "S-300", τους "Τορ" και τους "Κρουζ".

    Ο εκσυγχρονισμός των πυραύλων θα γίνει σε ελληνικά εργοστάσια.

    [09] Διασφαλίζονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ

    Την πλήρη διασφάλιση των παροχών τού ΙΚΑ προς τους δικαιούχους του υποσχέθηκε ο διοικητής τού ιδρύματος Μιλτιάδης Νεκτάριος σε σύντομη συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπεία συνταξιούχων οι οποίοι παρά το κρύο και τη βροχή έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στην οδό Πειραιώς.

    Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δήλωσαν ωστόσο ότι ο διοικητής τού ΙΚΑ εμμένει στη θέση να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε ανώνυμες επιχειρήσεις και προειδοποίησαν ότι θα αντιδράσουν σε αυτά τα σχέδια.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με χθεσινή διαβεβαίωση τού υπουργού Εμπορικής

    Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη θα δοθούν από τις 25 Απριλίου στους δικαιούχους τού ναυτικού απομαχικού ταμείου (ΝΑΤ) οι συντάξεις στις οποίες θα περιλαμβάνεται το διορθωτικό ποσόν που έχει συμφωνηθεί.

    [10] Σε πολύωρη εγχείρηση υπεβλήθη ο Ε. Γιαννόπουλος

    Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος υπεβλήθη χθες σε πολύωρη εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα από το έντερο. Με θάρρος αντιμετώπισε τη νέα αυτή περιπέτεια της υγείας του και λίγο πριν μπει στο χειρουργείο, είπε στους γιατρούς ότι θέλει πάση θυσία να πάει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Οι γιατροί χαρακτηρίζουν σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη την μετεγχειρητική πορεία της υγείας του υπουργού Δικαιοσύνης, που νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

    [11] Παράταση στο χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

    Παράταση ως το Σαββατοκύριακο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, θέτοντας έτσι τέλος στο αδιαχώρητο που είχε δημιουργηθεί στις εφορίες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

    Έτσι, οι εφορίες θα είναι ανοιχτές ως τις 2 το μεσημέρι τού Σαββάτου, μόνο για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ, σήμερα και αύριο θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις οκτώ το βράδυ.

    Για τον ίδιο λόγο τα ταχυδρομεία θα μείνουν ανοιχτά, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή .

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 18/03/1999

    [12] Το Μάρτιο του 1999 ο 1ος Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας στη Νότιο Αφρική

    ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Ο πρώτος πολιτιστικός μήνας που διοργανώνει το Μάρτιο του 1999 η ΓΓΑΕ έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια για την διείσδυση σε χώρες όπου υπάρχει συμπαγής ελληνισμός . Στόχος η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και η ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας με τις χώρες υποδοχής ελλήνων μεταναστών .

    Στη Νότιο Αφρική ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα με τις συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη με το " ξιον Εστί "τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσημη επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο .

    Τώρα με τον πολιτιστικό μήνα ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και τη σύσφιξη των σχέσεων με τους αφρικανούς , η αγάπη των οποίων για την Ελλάδα είναι εμφανή .

    Στον πρώτο αυτό ελληνικό πολιτιστικό μήνα όπως και στους προηγούμενους που έχει διοργανώσει η ΓΓΑΕ θα δοθεί έμφαση σε εκείνα τα στοιχεία , που μπορούν να μας φέρουν ποιο κοντά στην τοπική κοινωνία .Έτσι λοιπόν η αρχή της προσέγγισης θα γίνει με τη ρεμπέτικη κομπανία " Ρεζέρβα " , η οποία κυριολεκτικά θα οργώσει την Ν. Αφρική , αφού θα επισκεφθεί και τα ποιο απομακρυσμένα μέρη όπου υπάρχουν έλληνες .

    Η Σαββίνα Γιαννάτου , ο Νίκος Τουλιάτος και ο Δημήτρης Βασιλάκης θα δώσουν παραστάσεις τζαζ – έθνικ και θα συνεργαστούν με ένα από μεγάλα ονόματα της τζαζ τον Ντον Μπράντ – Αμπντουλά Ιμπραίμ .

    Το πρόγραμμα του 1ου Πολιτιστικού Μήνα στη Ν. Αφρική περιλαμβάνει και κονσέρτα του διάσημου έλληνα πιανίστα Δημήτρη Σγούρου με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Γιοχάνεσμπουργκ , στην Πραιτόρια , το Κέιπ Τάουν , το Ντέρμπαν.

    Βέβαια δεν θα λείπουν και οι παραδοσιακοί χοροί μας και εδώ θα είναι σημαντική η συνεργασία που θα έχει η Μαίρη Βασιλείου με χορευτικά συγκροτήματα των ομογενών μας στη Ν. Αφρική .Τη " Φόνισσα " του Παπαδιαμάντη θα ανεβάσει η Λυδία Κονιόρδου στο Rood Poort .

    Στο πλαίσιο του 1ου Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα στη Ν. Αφρική θα διεξαχθεί συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο RAU με θέμα " Ελληνικός Πολιτισμός στη Ν. Αφρική "

    Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν είναι άγνωστος στη Ν. Αφρική. Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο έχει ετοιμάσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ακούγεται ότι η Ελένη Καραίνδρου θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις .

    Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί μεγάλο παιδικό πανηγύρι στο Σοβέτο .

    Τέλος να πούμε ότι στις 21 Μαρτίου θα γίνει μεγάλη ανοιχτή θεία λειτουργία για την εθνική εορτή της 25 Μαρτίου παρουσία της ΑΘΜ Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος ο ΄Ζ , του ΓΓΑΕ Σταύρου Λαμπρινίδη , του Προέδρου ΣΑΕ Περιφέρειας Ασίας Αφρικής Στέφανο Ταμβάκη κ.α.

    [13] Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης στη Νότιο Αφρική.

    Το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πρώτου Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα στη Ν. Αφρική θα εγκαινιάσει ο ΓΓΑΕ Σταύρος Λαμπρινίδης κατά την εκεί επίσκεψή του από τις 18 έως τις 22 Μαρτίου . Ο μήνας αυτός είναι έκφραση της μακρόπνοης πολιτικής , που ακολουθείται για την σύσφιξη των επαφών και την στήριξη των 100 χιλιάδων ελλήνων της Ν. Αφρικής και διοργανώνεται από τη ΓΓΑΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής . Ο κ.Λαμπρινίδης θα έχει σειρά επαφών με την ομογένεια και με πολιτικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες της χώρας .

    Το Σάββατο 20 Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της νεολαίας . Την Κυριακή 21 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί στο Γιοχάνεσμπουργκ οι επίσημοι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου .

    Η επίσημη δοξολογία θα τελεσθεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

    Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ο κ. Λαμπρινίδης θα παραστεί στην έναρξη του τριήμερου Καλλιτεχνικού Παιδικού Φεστιβάλ στο Σοβέτο με τίτλο " Τα δικαιώματά και τα όνειρά

    μου " .

    Από την Ν. Αφρική ο ΓΓΑΕ θα αναχωρήσει για την Αυστραλία , όπου θα παρακολουθήσει τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Νεολαίας ΣΑΕ Ωκεανίας στη Μελβούρνη .

    Διαμαντένια Ριμπά

    [14] "Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη"

    Της Ιουστίνης Φραγκούλη

    Με ειδική διακήρυξη που επιδόθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης της Νέας Υόρκης κ. Πίτερ Βαλόνε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα, η Νέα Υόρκη τίμησε και φέτος την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά ανακηρύσσοντας την εβδομάδα της εθνικής επετείου σε «Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού».

    Σε επίσημη εκδήλωση την Τρίτη στο Δημαρχείο της πόλης , όπου παρευρέθηκαν επίσης οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και Κύπρου Χαράλαμπος Μάνεσης και Παντελής Ηλιάδης , ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος, καθώς και ομογενειακοί παράγοντες από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, πλημμύρισε ο χώρος από παιδιά με ελληνικές παραδοσιακές στολές και Έλληνες ομογενείς.

    «Με αυτή την διακήρυξη δεν τιμούμε μόνο τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία της Ελλάδας αλλά και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης» σημείωσε ο κύριος Βαλόνε , ο οποίος επισφραγίζοντας τη σχέση της πόλης της Νέας Υόρκης με την ελληνοαμερικανική ομογένεια ανήγγειλε την επίσημη μετονομασία της 23ης λεωφόρου της Αστόρια σε λεωφόρο Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

    Κατά την τελετή, εξάλλου, επιδόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης στη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία ειδική διακήρυξη για την 51η επέτειο της ένωσής της με την Ελλάδα.

    [15] Πεντακόσια τα βιβλία που έχουν γράψει ομογενείς της Αυστραλίας.

    Το πρώτο ελληνικό βιβλίο στην Αυστραλία κυκλοφόρησε το 1916 και είχε τίτλο "Η Ζωή εν Αυστραλία".

    Σήμερα, λίγο πριν την εκπνοή του 20-ου αιώνα, τα βιβλία ομογενών, που έχουν κυκλοφορήσει στην Αυστραλία, ξεπερνούν τα πεντακόσια.

    Τα περισσότερα απ' αυτά, γραμμένα στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα, παρουσιάζονται στην Έκθεση Παροικιακού Βιβλίου, που οργανώνει η ΑΧΕΠΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Παροικιακής Ιστορίας και Εκπαίδευσης του ΡΜΙΤ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Αντίποδες".

    Όπως τονίστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, με τη διοργάνωση αυτή προβάλλεται, με τον καλύτερο τρόπο, ο πλούτος του ελληνικού λόγου των ομογενών μέσα στους κόλπους τόσο της ομογένειας, όσο και της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας.

    [16] Επαφές της Τιτίνας Λοϊζίδου στη Νέα Υόρκη.

    Το ιστορικό της υπόθεσής της και τη σημασία δίκαιης λύσης που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα το δικαίωμα της περιουσίας, εξέθεσε η Τιτίνα Λοϊζίδου στο διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Πολιτικού Τμήματος των Ηνωμένων Εθνών, Raymond Sommereyns και την αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, Ελσα Σταματοπούλου.

    Σ' αυτές τις συναντήσεις, που έλαβαν χώρα στις 12 Μαρτίου, την κα Λοϊζίδου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, προσκεκλημένη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, συνόδεψε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβυς Σώτος Ζακχαίος.

    Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου, η κα Λοϊζίδου συναντήθηκε με εκπροσώπους των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch και Lawyers Committee for Human Rights.

    [17] Η Συλλογή Βελιμέζη θα παρουσιαστεί στην Ισπανία.

    Από τις 23 Μαρτίου ως τις 6 Ιουνίου θα εκτίθενται στη Βαρκελόνη οι μεταβυζαντινές εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη.

    Μετά την Ισπανία οι εικόνες θα παρουσιαστούν στην Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

    [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

    [18] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Στη Βενεζουέλα της αιώνιας ζέστης και του καυτού ήλιου δυόμιση χιλιάδες Ελληνες ζουν οργανωμένοι σε κοινότητες στις δύο μεγάλες πόλεις, το Καράκας (πρωτεύουσα) και τη Βαλένσια. Την περασμένη εβδόμαδα η εκπομπή της ΕΡΑ 5 "Οι Ελληνες παντού" μεταδόθηκε από την ελληνική κοινότητα της Βαλένσιας, όπου ζουν μόλις 80 ελληνικές οικογένειες σε πλήρη οργάνωση και με πλήρη εξάρτηση από την Ελλάδα. Ποιο είναι το στίγμα αυτής της ιδιότυπης ελληνικής παροικίας, που ανασαίνει στο ρυθμό της μακρινής πατρίδας;

    Στη Βενεζουέλα άρχισαν να μεταναστεύουν οι Ελληνες στο 1954, οπότε υπήρξε κύμα αποδημίας από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Βενεζουέλα ζήτησε την τεχνογνωσία τότε από εκείνες τις χώρες, οπότε συνέρρευσαν επιστήμονες και ειδικευμένοι εργάτες, προκειμένου να αρχίσουν να κατασκευάζονται δρόμοι και να χτίζεται η βιομηχανία της. Εκεί εισχώρησαν και οι Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι αμέσως μόλις έφτασαν στη χώρα αυτή, ασχολήθηκαν πολύ επιτυχημένα με το εμπόριο, αλλά και με την παραγωγή ενδυμάτων, υποδημάτων, τσαντών.

    Πολλοί υπήρξαν πρωτοπόροι στην κατασκευή και τη βιομηχανία του πλαστικού.

    Οι Ελληνες σε αυτή τη χώρα πέτυχαν οικονομικά, δημιουργώντας μικρές περιουσίες. Νιώθωντας βαθιά την εθνική τους ταυτότητα, οι περισσότεροι από αυτους αναζήτησαν τη διατήρησή της επιστρέφοντας στην πατρίδα με τις οικογένειές τους, προκειμένου τα παιδιά να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Επιστρέφοντας στη Βενεζουέλα η νέα γενιά των Ελλήνων γνωρίζει τη γλώσσα και την κουλτούρα της Ελλάδας, ούτως ώστε να μεταγγίσει την ελληνικότητα και στην επόμενη γενιά. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό το στοιχείο που κυριαρχεί στον ελληνισμό της Βενεζουέλα.

    Στη Βαλένσια ζουν περίπου 80 οικογένειες που έχουν καταφέρει να επιβληθούν στην αγορά της πόλης του ενός εκατομμυρίου, ασχολούμενοι κατά το πλείστον με το εμπόριο των παπουτσιών και των ρούχων. Σε κάθε τετράγωνο στο εμπορικό κέντρο της Βαλένσιας ένα κατάστημα ανήκει σε κάποιον Ελληνα. Αργά, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, αγόρασαν ιδιόκτητο οικόπεδο, όπου σήμερα βρίσκονται μισοχτισμένα το σχολείο και η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Παρασκευόπουλου, που υπήρξε στυλοβάτης της ελληνικής κοινότητας. Κορμός στήριξης της ελληνικής παροικίας είναι επίσης ο αδελφός του Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υποδημάτων σε όλη τη Βενεζουέλα.

    Τούτοι οι Ελληνες, που χωρίς καμία υποστήριξη από τη μητρόπολη στηρίζουν την ελληνικότητά τους στο συναίσθημα, τώρα ζητούν από την πατρίδα την ανταπόκρισή της. Ζητούν δάσκαλο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της τρίτης γενιάς και ζητούν την αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ-ΝΕΤ δορυφορικά, για να έρχονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Η μοναδική τους πρόσβαση αυτή τη στιγμή στα ελληνικά δρώμενα είναι το Ιντερνετ, υποστηρίζουν.

    Ο Στράτος Δουκάκης, Μυτιληνιός στην καταγωγή, έμπορος και λόγιος, ο οποίος είχε εκδώσει εφημερίδα στην Βαλένσια δίνει σε τρυφερό τόνο την ιστορία της παροικίας τους:

    "Δεν υπάρχει αρχείο για την ιστορία της κοινότητας. Μόνο από το προσωπικό μου αρχείο και την εφημεριδούλα μου, καθώς και από προσωπική μνήμη μπορώ να πω λίγα λόγια. Το 1968 μια χούφτα Ελληνες αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια ελληνική κοινότητα. Ηταν υπαρξιακή ανάγκη να παρθεί αυτή η απόφαση. Η κοινότητα ιδρύθηκε και πέρασε από χίλιες συμπληγάδες και υπάρχει σήμερα. Πρώτη φροντίδα της κοινότητας ήταν η δημιουργία ενός ελληνικού σχολείου. Και όντως άρχισε να λειτουργεί ένα με 10 παιδιά, με μία δασκάλα που βρέθηκε να ζει εδώ. Νοικιάστηκε ένα φτωχόσπιτο σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Βαλένσιας, όπου χρησίμευε ως έδρα της κοινότητας και ως σχολείο. Το καταστατικό μας, το οποίο συνέταξε στο Καράκας ο καθηγητής κ. Ρουφουγάλης γραμμένο στην καθαρεύουσα, χρειάστηκε ερμηνεία για να γίνει κατανοητό.

    Σίγουρα υπήρξαν στιγμές ακμής, αλλά και παρακμής. Ωστόσο ίσχυσε αυτό που λένε και για την πατρίδα μας: "Μόνο λίγο καιρό ξαποστένει και ξανά προς τη δόξα τραβά". Τις εποχές της ακμής, η κοινότητα υπήρξε η πιο δημιουργική, η πιο παραγωγική, η πιο ζωντανή.

    Κάποια εποχή η οργάνωση ελληνικών κοινοτήτων του Καράκας μας άφησε πολύ πίσω αν και η δική μας νεολαία προσπαθούσε να τους συναγωνιστεί.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε το 1974 μια ραδιοφωνική εκπομπή, 2 ώρες κάθε Κυριακή, ήταν μέσα στα θετικά επιτεύγματα, μια ποδοσφαιρική ομάδα που και αυτή γνώρισε θριάμβους, μια ομάδα εθνικών χορών, με επιτυχημένες συμμετοχές όλων των παροικιών.

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη νεολαία του Καράκας, αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο, στον Σεφέρη, Ελύτη. Με γιορτές που όμοιές τους δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη κοινότητα, είχαμε το χάρισμα βλέπετε και τέλος με την έκδοση μιας 15ημερης εφημερίδας που αγαπήθηκε από όλους εδώ. Αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Τύπου, από την ΓΓΑΕ και πλήθος οργανισμών. Με την εισήγηση του τότε πρέσβη Νίκου Δημάδη, επιχορηγήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ομως, λόγω του κλεισίματος ποτέ δεν έγινε δεκτή αυτή η επιχορήγηση.

    Ηταν η εφημερίδα "Ανθρωποι" που άντεξε δυόμιση χρόνια. Ο ελληνικός πληθυσμός της Βαλένσιας, εχει εμπλουτιστεί με τη νέα γενιά που ξεπετιέται και μάλιστα σε σημείο το σχολείο να αριθμεί 50 με 60 παιδιά. Το σχολείο μας, καμάρι μας, έχει τόσα να επιδείξει μεταξύ άλλων. Παιδιά που έφυγαν για σπουδές στην Ελλάδα, πολύ λίγες ή καθόλου δυσκολίες δεν βρήκαν, γιατί εδώ οι βάσεις τέθηκαν με ζήλο, με μια δασκάλα να συνεχίζει το κοπιαστικό της έργο και πάντα να προσπαθεί και ας μην μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι για να αναγνωριστεί το έργο της από το ελληνικό κράτος. Τι κρίμα! Εδώ τελειώνει μια περίοδος και αρχίζει μια άλλη για την παροικία. Τώρα οι ανάγκες μάς κάνουν να χτίζουμε σε ιδιόκτητη γη ζηλευτά έργα σαν το σχολείο, την εκκλησία, το γήπεδο και άλλα. Με την ελπίδα να τελειώσουν γρήγορα, ώστε η επόμενη γενιά να τα έχει και να τα προστατεύει. Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση αυτής της χώρας μας μαστίζει, σίγουρα εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση, γι' αυτό και εμείς όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται ειναι για το καλό όλων μας και προπάντων για το καλό των παιδιών μας".

    Η σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της κοινότητας ιστορεί το άξιο έργο της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής ελληνικής κοινότητας.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Βουρσούκης με καταγωγή από το Μόλυβο της Μυτιλήνης ασχολήθηκε επί χρόνια με την παροικία της Βαλένσιας. Θα πει: "Χτίζουμε σχολείο και εκκλησία ταυτοχρόνως. Θα ήθελα, όπως και εμείς κάνουμε κάποιον αγώνα να διατηρήσουμε την ελληνικότητα της παροικίας μας εδώ, όλοι οι Ελληνες που βρίσκονται στην ξενιτιά να κάνουν και αυτοί τον ίδιο αγώνα. Πρέπει να επιβιώσει το ελληνικό στοιχείο πανταχού της γης, έστω και με προσωπικό κόστος και θυσίες".

    Ανθρωποι καλοβαλμένοι, χωρίς επίπλαστα στοιχεία, οι Ελληνες της Βαλένσιας από τις πιο αυθεντικές παροικίες που υπάρχουν στον κόσμο.

    Ετσι περίπου τα περιγράφει ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Ευάγγελος Μάρκου:

    "Ο ελληνισμός εδώ ξεκινά το 1954. Μπορώ να πω ότι ήρθαν Ελληνες κάπως διαλεχτοί. Και αυτό οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, ένας από αυτούς ήταν ότι το κράτος της Βενεζουέλας ζήτησε απόδημους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που ήξεραν κάποια τέχνη. Μαζί με αυτούς εισχώρησαν και Ελληνες, άλλοι από χωριά και άλλοι αγρότες. Ετσι υπάρχει ένας καλός ελληνισμός. Τα παιδιά μας έχουν γίνει επιστήμονες, κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα. Είμαστε πιο πολύ Ελληνες από εσάς στην Ελλάδα. Αγαπάμε την πατρίδα και τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όλα τα προβλήματά της. Υπάρχει ένα δέσιμο των παιδιών με την οικογένεια. Προσπαθούμε να τα στηρίζουμε. Στηρίξτε μας και σεις στην Ελλάδα, υποστηρίξτε τα παιδιά μας για να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική ταυτότητα στα δικά τους παιδιά".

    Αυτοί οι άνθρωποι τόσο μακριά, δεν νιώθουν ωστόσο την απομόνωση από την πατρίδα. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επιχειρηματίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υποδημάτων στη Βενεζουέλα επί χρόνια έχει προσφέρει στην παροικία: "Χαιρόμαστε που η φωνή μας ακούγεται στην Ελλάδα. Ο,τι κάνουμε και ό,τι γίνεται στην κοινότητα της Βαλένσιας, γίνεται περισσότερο από μεράκι και ενδιαφέρον παρά από μία υποχρέωση.

    Και ελπίζουμε και τα παιδιά μας να συνεχίσουν αυτή την παράδοση".

    Η μάνα μάς γέννησε, αλλά η μητριά είχε το γάλα. Ετσι νιώθουν οι Ελληνες εδώ, νιώθουν το δέσιμο με την Ελλάδα.

    Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που ασχολήθηκε με το εμπόριο, είναι μητέρα και γιαγιά. Εστειλε και εκείνη τα παιδιά της στην Ελλάδα για να τους μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό πνεύμα αυτούσιο από τα ελληνικά σχολεία.

    "Ηρθα πολύ μικρή εδώ, έχω τρία παιδιά. Την Ελλάδα δεν την ξεχνούμε ποτέ, αλλά και η Βενεζουέλα μας έδωσε ό,τι δεν μας έδωσε η Ελλάδα. Διατηρούμε τα ήθη και τα έθμια. Εχω δύο εγγόνια που μιλούν απταίστως τα ελληνικά. Είμαστε μια κοινότητα πολύ επιτυχημένη εδώ και είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο της επιτυχίας μας".

    Τελευταίος μιλάει ο νεότερος, ο εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς των Ελλήνων της Βαλένσιας, ο γιατρός Ηλίας Παρασκευόπουλος.

    Είναι από εκείνους που τελείωσαν το γυμνάσιο στην Ελλάδα και επέστρεψε να σπουδάσει ιατρική στη Βενεζουέλα. Τα ελληνικά του άπταιστα και η ελληνική συνείδηση ανέπαφη από την πραγματικότητα της Βενεζουέλα.

    Ο ίδιος θα πει: "Είμαστε περήφανοι τόσο για όσα έχουμε παραλάβει από τους γονείς μας και γιατί θέλουμε να τα μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Δυστυχώς, είμαστε τόσο συνδεδεμένοι με τα ελληνικά έθιμα με ένα πρότυπο ελληνικό, που όταν πάμε στην Ελλάδα αισθανόμαστε σαν ξένοι. Αλλά και εδώ αισθανόμαστε ξένοι. Είναι αυτή η μετέωρη κατάσταση των ξενητεμένων.

    Εδώ στην ξενιτιά, θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο των γονιών μας, να κρατήσουμε την ελληνική κουλτούρα ανέπαφη. Για μας που έχουμε ένα ελληνικό όνομα, αυτό μας επιβάλλει μια υποχρέωση ηθική, ένα βάρος που το κρατάμε με μεγάλη υπερηφάνεια. Προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να το ανταποδώσουμε, μολονότι εδώ περιβαλλόμαστε από διαφορετικά επώνυμα και συνήθειες".

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

    [19] Στο παρά πέντε ...

    Κυριολεκτικά στο παρά πέντε έχασε μέσα από τα χέρια του την πρόκριση ο Ολυμπιακός στους "4" του Τσάμπιονς Λιγκ. Η "Μεγάλη Κυρία" ισοφάρισε στο 85ο λεπτό με τον Κόντε το γκολ του Σίνισα Γκόγκιτς στο 12ο λεπτό του β' ημιχρόνου.

    Ο δυνατός αέρας που φυσούσε στο Ολυμπιακό Στάδιο οδήγησε τον γκολκίπερ των ερυθρολεύκων Ελευθερόπουλο σε λάθος έξοδο σε σέντρα των Γιουβεντίνων, κάτι που εκμεταλλεύθηκε ο Ινζάγκι, ο οποίος πάσαρε στον Κόντε για το τελικό 1-1. Πάντως ο Ολυμπιακός είχε τη μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά του, όταν σε κεφαλιά του Αμανατίδη ο Ραμπούλα έκανε την απόκρουση του αγώνα.

    Ωστόσο, παρά τον αποκλεισμό από την ημιτελική φάση, στο τέλος του αγώνα, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποθέωσαν τους παίχτες για την πραγματικά σπουδαία πορεία τους φέτος στην Ευρώπη.

    [20] Α1-24η αγωνιστική

    Ο Άρης ήταν ο τελικός νικητής στο ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής. Οι κιτρινόμαυροι νίκησαν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο τον Ολυμπιακό με 77-71 και εδραίωσαν τη θέση τους στην πρώτη τετράδα, φέρνοντας παράλληλα τον Ολυμπιακό ισόβαθμο με τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα:

    Παπάγου - ΠΑΟΚ 64-87

    Απόλλων Π. - Ηράκλειο 74-63

    Μαρούσι - Σπόρτιγκ 82-77

    Νήαρ Ηστ - Περιστέρι 85-80

    [21] Ψήφος εμπιστοσύνης στο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

    Ογδόντα έξι ψήφοι ήταν αρκετοί. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε ειδική ψηφοφορία, ανανέωσε χθες την εμπιστοσύνη της στο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    [Ζ] Ο καιρός της ημέρας

    Κακοκαιρία σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, τις έντονες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και τους θυελλώδεις ανέμους. Βροχές και καταιγίδες και στην Αττική.

    Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 3 έως 8 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 March 1999 - 12:16:58 UTC