Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στέλνει στις γειτονικές χώρες η Αθήνα.
  • [02] Αντιδράσεις για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο
  • [03] Επιστολή του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής προς Κλίντον
  • [04] "Ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι αυτός που πρέπει", τονίζει ο Σπ. Κυπριανού
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] Αύξηση των τιμών των εισιτηρίων της Ολυμπιακής
  • [06] Ραδιομαραθώνιος τής Unicef
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [07] Τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης
  • [08] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [09] Νευρικότητα και μικρή άνοδος στην Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

  • [10] Συνεχίστηκαν για 7η νύχτα οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία
  • [11] Στο κενό έπεσε η ρωσική πρωτοβουλία για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία
  • [12] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις
  • [13] Η ΕΡΑ σας καλεί να βοηθήσετε με μία επίσκεψή σας τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό της Γιουγκοσλαβίας "Β 92"
  • [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

  • [14] Δηλώσεις Νιώτη για το "ελληνικό λόμπι" των ΗΠΑ
  • [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [15] "Με το ταλέντο μας για το 2000"
  • [16] Πολύ κοντά στην επόμενη φάση
  • [17] Δεν τα κατάφερε ο Άρης
  • [18] Εναρξη των πλέι οφ
  • [19] Δύσκολες ώρες και πάλι για τον Παύλο Αδάμο
  • [20] "Nίκη σε όλα"
  • [21] "Δεν ξέρω τι θα κάνω"
  • [22] Επίθεση κατά Ράτζα
  • [23] Σοκ με Παπαδιά
  • [24] "Μεγάλη πρόκληση"
  • [25] Οριστικά τέλος ο Σμάιχελ
  • [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στέλνει στις γειτονικές χώρες η Αθήνα.

    Οι δραματικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας θα αποτελέσουν το επίκεντρο της σημερινής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    Η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της τόσο στην προώθηση διπλωματικών πρωτοβουλιών όσο και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος, καθώς και στην παροχή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις νατοϊκές επιχειρήσεις.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Μετά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για διπλωματική λύση στο Κοσσυφοπέδιο και ζήτησε να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, που επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τους ομολόγους του των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, συνεχίζει σήμερα τις ενημερωτικέ του επαφές και θα συναντηθεί με τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο και Κάρολο Παπούλια.

    Η οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα Σκόπια, την Αλβανία και τη Σερβία για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων, αποτέλεσε το θέμα της ευρείας σύσκεψης υπουργών που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου. Σύμφωνα με δηλώσεις της η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι δυσάρεστη και τραγική δεν υπάρχει όμως καμία ανησυχία για τη χώρα μας όπως επεσήμανε.

    Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, στα Σκόπια βρίσκονται ήδη 15 με 20 χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ σημαντική είναι και η ροή προς την Αλβανία.

    Κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, αποφασίστηκε η άμεση αποστολή υγειονομικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και η οικονομική ενίσχυση των χωρών που δέχονται το μεταναστευτικό ρεύμα.

    [02] Αντιδράσεις για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

    Την ανάγκη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ελλάδας για την οικονομική ανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας εξήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ν' αναπληρώσει την χαμένη της αξιοπιστία στον αμυντικό τομέα της Ευρώπης και να χορηγήσει οικονομική βοήθεια για την ανόρθωση της Γιουγκοσλαβίας.

    Το θέμα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί το επίκεντρο κομματικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών και Προέδρων του κόμματος, ενώ το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας.

    Συνάντηση αλλενοενημέρωσης είχε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ενημέρωσε το Ρώσο διπλωμάτη για τις πρωτοβουλίες του κόμματός του τόσο σε ότι αφορά το επικείμενο ταξίδι του στο Βελιγράδι, όσο και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει ο Συνασπισμός μέσα στο Κοινοβούλιο.

    Την αντίθεσή της χώρας του στις ένοπλες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της κινεζικής βουλής Λι Πεγκ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ο κ. Πεγκ που επισκέφθηκε χθες τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, πρόσθεσε ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν απαραβίαστα, κάτι άλλωστε που είναι επιθυμία όλων των λαών της περιοχής.

    Έκκληση προς το ΝΑΤΟ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής απηύθυναν οι 10 Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ψήφισμα που κατέθεσαν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνει έκκληση προς τους βορειοηπειρώτες που ζουν στη χώρα μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να μην καταληφθούν από τους Κοσοβάρους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Αλβανία.

    Ολονύχτια σιωπηρή καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, πραγματοποίησαν καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

    Επεισόδια ωστόσο σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ, όταν νεαροί, που σύμφωνα με την αστυνομία δεν είχαν σχέση με την εκδήλωση πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Ανάπτυξης, πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα και προκάλεσαν ζημιές σε ένα σούπερ μάρκετ.

    Η πρωτοβουλία της "1ης Μάρτη" που οργάνωσε την καθιστική διαμαρτυρία, αναφέρει πως πρόκειται για την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε μια προσπάθεια συμπαράστασης προς τον σερβικό λαό.

    [03] Επιστολή του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής προς Κλίντον

    Ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων επέδωσε, επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, σχετικά με τη νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων στην επιστολή του παρακαλεί για την παύση των αεροπορικών επιθέσεων από το ΝΑΤΟ, προκειμένου ο ορθόδοξος χριστιανικός λαός της Σερβίας και η ρωμαιοκαθολική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου να ζήσουν εν ειρήνη τις μέρες της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού.

    Οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα, αναφέρεται στην επιστολή, μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για ειρήνευση στην περιοχή και για παύση της βίας από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

    [04] "Ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι αυτός που πρέπει", τονίζει ο Σπ. Κυπριανού

    Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι εκείνος που θα έπρεπε να είναι έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα αποτολμήσει οποιαδήποτε πολεμική περιπέτεια, ή να προκαλέσει οποιοδήποτε επεισόδιο, προσθέτοντας ότι η εκτόξευση απειλών είναι μια τακτική που ακολουθείται κατά κανόνα από την Τουρκία σε τέτοιες στιγμές κρίσης, με στόχο ενδεχομένως να "εξασφαλίσει" κάποια πολιτικά ανταλλάγματα.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] Αύξηση των τιμών των εισιτηρίων της Ολυμπιακής

    Νέες αυξημένες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου στα εισιτήρια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, κατά μέσο όρο 5,5% και της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας έως 9%.

    Παράλληλα, από την 1η Απριλίου θα καθιερωθεί το σύστημα των κλιμακωτών ναύλων, για πτήσεις εξωτερικού, σύμφωνα με το οποίο ο επιβάτης θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ τεσσάρων έως πέντε διαφορετικών τιμών εισιτηρίων που θα ισχύουν για κάθε πτήση.

    [06] Ραδιομαραθώνιος τής Unicef

    Αύριο θα διεξαχθεί ο μεγάλος ραδιομαραθώνιος τής Unicef, βασικός κορμός τού οποίου θα είναι η ΕΡΑ-2. Στόχος τής Unicef είναι η συγκέντρωση 150 εκατομμυρίων δρχ που αντιστοιχούν στον πλήρη εμβολιασμό 33 χιλιάδων παιδιών.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    [07] Τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης

    Ενεργειακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,8 τρις δραχμών, προβλέπονται στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για τον τομέα της ενέργειας, για την περίοδο 2000-2006.

    Οι κοινοτικές ενισχύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 964 δις. δραχμών, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή τα 866 δις δραχμές.

    Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου με την Ιταλία, επενδύσεις των ιδιωτικών και κρατικών διυλιστηρίων με στόχο την παραγωγή πιο φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων, ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία, επεκτάσεις του αγωγού φυσικού αερίου προς ενεργοβόρες επιχειρήσεις ,καθώς και έργα ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας και εξοικονόμησης ενεργείας.

    Το σχετικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και σύντομα θα τεθεί υπ' όψιν του υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου.

    [08] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ κυριαρχούν στον σημερινό οικονομικό Τύπο.

    Στα πρωτοσέλιδα άρθρα της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ κυριαρχεί, μεταξύ άλλων, η έκθεση του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου για τη νομισματική πολιτική, ο οποίος αναφέρεται στην επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και στον πληθωρισμό.

    Ακόμη η εφημερίδα κάνει λόγο για την υποχώρηση των πιέσεων στη δραχμή και τα ομόλογα και στην επιστροφή του ψύχραιμου κλίματος στις αγορές.

    Επίσης αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ για αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και στην μικρή άνοδο που σημείωσαν χθες οι τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους.

    Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στον πρωτοσέλιδο τίτλο της δίνει έμφαση στις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων, όπως εκτιμά η εφημερίδα, θέτει θέμα αλλαγής συνόρων.

    Η εφημερίδα σε άλλο σημείο της παραθέτει άρθρο με τίτλο "διαβατήριο για ΟΝΕ στην Ελλάδα", στο οποίο προβάλει τις θετικές θέσεις που περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

    Ο ίδιος τίτλος κυριαρχεί και στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ η οποία με άλλο άρθρο της υποστηρίζει ότι βρίσκει έδαφος η ρωσική πρωτοβουλία για το Κόσσοβο παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία Πριμακοφ σε Βελιγράδι και Βόννη δεν απέδωσε άμεσα αποτελέσματα.

    Τέλος η εφημερία ΚΕΡΔΟΣ στο βασικό πρωτοσέλιδο άρθρο της κάνει λόγο για την έντονη κινητικότητα στο χρηματιστήριο μετά την πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής στην τράπεζα Πίστεως.

    Επίσης αναφέρεται και αυτή στις θετικές εκτιμήσεις της έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής για ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, και στα επιτόκια των ετήσιων εντόκων γραμματίων που έπεσαν κάτω από το 9%.

    [09] Νευρικότητα και μικρή άνοδος στην Σοφοκλέους

    Άνοδο 0,42% σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διαμορφώθηκε στις 3.511,02 μονάδες. Ήταν μία πολύ νευρική συνεδρίαση. Η αγορά ξεκίνησε με άνοδο 1,2%, στη συνέχεια βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2,2% και έκλεισε τελικά με άνοδο 0,42%. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ύψος των 235,37 δις δραχμών.

    Στο φίξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 303,270 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 168.323 δραχμές και το Ευρώ στις 325.300 δραχμές.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [10] Συνεχίστηκαν για 7η νύχτα οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία

    Τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ συνέχισαν και χθες βράδυ τους ανελέητους βομβαρδισμούς εναντίον τής Σερβίας.

    Αρκετούς στόχους στην περιφέρεια του Βελιγραδίου έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα νατοϊκά αεροσκάφη, όπως ανακοινώθηκε από σερβικές πηγές.

    Τέσσερις εκρήξεις έγιναν αισθητές στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ΒΕΤΑ, επικαλούμενο υπεύθυνο του κέντρου πληροφόρησης πολιτών. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, στόχοι των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων ήταν το Γιάκοβο και η Μπόρτσα, δύο κοινότητες δυτικά και νότια, αντίστοιχα, του Βελιγραδίου.

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ", μετέδωσε ότι χτυπήθηκαν περιοχές νοτιοανατολικά της Πρίστινα, όπου τρεις πύραυλοι έπεσαν κοντά στο μοναστήρι Γκρακάνιτσα, τέσσερις εκρήξεις έγιναν αισθητές στις κοινότητες Νόβι Μπάντοβατς, Σούσιτσα και Λιβάντγιε, και τρεις στην κοινότητα Αϊβαλίγια. Άλλες επιθέσεις εκδηλώθηκαν στην Αβάλα νότια του Βελιγραδίου και στην περιοχή του Πάντσεβο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάϊμς, δηλώνει ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους ηγέτες των κρατών μελών της Συμμαχίας και πως υπάρχει πλήρης ομοθυμία μεταξύ των ηγετών για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

    Όπως ανακοινώθηκε από στρατιωτικές πηγές, η αμερικανική αεροπορία διέθετε κατά την έναρξη των επιχειρήσεων περίπου 150 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους αέρος / εδάφους με συμβατική γόμωση.

    Την ανησυχία του μήπως δεν επαρκέσουν τα αποθέματα των πυραύλων, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέηκον.

    [11] Στο κενό έπεσε η ρωσική πρωτοβουλία για ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία

    H αμερικανική, η γερμανική, η αγγλική και η ιταλική πολιτική ηγεσία θεώρησαν ως "ανεπαρκή βάση για λύση του προβλήματος" τις σερβικές προτάσεις που μετέφερε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Γεβγένι Πριμακώφ, μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρωθυπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη υποστήριξε ότι δεν απογοητεύθηκε από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

    Ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακώφ, τόνισε ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικά μέσα και όχι με χιλιάδες τόνους βομβών.

    Σε ανακοίνωση τής ηγεσίας τής Γιουγκοσλαβίας τονίζεται πως είναι κατανοητό ότι η διασφάλιση και η επιτυχία των πολιτικών ηγεσιών στο Κοσσυφοπέδιο θα εξαρτηθεί από την πλήρη διακοπή τής υποστήριξης που παρέχει το ΝΑΤΟ στους Αλβανόφωνους αποσχιστές του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι ακολούθησαν το δρόμο τής τρομοκρατίας.

    Ωστόσο, εφιαλτική είναι η πραγματικότητα καθώς τα καραβάνια των αμάχων παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, εκατόν είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει την αλβανοσκοπιανή μεθόριο και ήδη η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε τη λήψη αυστηρών μέτρων για την ανακοπή του κύματος των προσφύγων.

    [12] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης όρισε χθες τρεις κοινοβουλευτικούς, ως εκπροσώπους του προκειμένου να παρακολουθήσουν τη δίκη τού κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν

    Η δίκη πρόκειται να αρχίσει στις 30 Απριλίου στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται.

    Η Τουρκία αρνήθηκε την παρουσία παρατηρητών, αλλά ανακοίνωσε ότι η δίκη θα γίνει δημόσια.

    Η Βουλγαρική κυβέρνηση θα εκπονήσει ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διακοπή τής λειτουργίας των μονάδων ένα και τέσσερα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούϊ, όπως προβλέπει το τελικό κείμενο τής Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βουλγαρίας που συνήλθε στις Βρυξέλλες.

    [13] Η ΕΡΑ σας καλεί να βοηθήσετε με μία επίσκεψή σας τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό της Γιουγκοσλαβίας "Β 92"

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα της EBU, ο κίνδυνος που διατρέχει ο ανεξάρτητος γιουγκοσλαβικός σταθμός "Β 92" να αναστείλει τη λειτουργία του, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, καθιστά απαραίτητη τη μεταφορά των ιστοσελίδων του εκτός Γιουγκοσλαβίας. Οι νέες σελίδες του σταθμού βρίσκονται πλέον στη διεύθυνση , από τις οποίες μεταδίδεται "ζωντανά" το πρόγραμμά του σε μορφή "Real Audio".

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

    [14] Δηλώσεις Νιώτη για το "ελληνικό λόμπι" των ΗΠΑ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ευκαιρία του εορτασμού τής 25ης Μαρτίου έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με ανώτατους και ανώτερους αξιωματούχους τής αμερικανικής κυβέρνησης και τόνισε ότι το "ελληνικό λόμπι" στην Ουάσιγκτον "έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, σχετικά με τα ελληνικά θέματα".

    Ο κ. Νιώτης δήλωσε ότι ο πρόεδρος Κλίντον ο οποίος είχε ακυρώσει όλες τις συναντήσεις του με εκπροσώπους διαφόρων Κοινοτήτων, μετά

    την έναρξη των βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο, δέχθηκε μόνο το "ελληνικό λόμπι" και είχε συζήτηση 23 λεπτών στο οβάλ γραφείο.

    [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    - 17. 00: "Οι συγκάτοικοι", των Εύας Στεφανή και Νίκου Ζωϊόπουλου "Άρνισσα", της Μαρίας Οικονόμου και "Το πέρασμα του Τορωναίου", του Άκη Κερσανίδη - 19. 00: "Σιωπηλές μηχανές", του Θανάση Ρετζή - 21. 00: "Η υπόγεια ορχήστρα", (Ολλανδία) του Χέντι Χόνιγκμαν - 23. 00: "Ξύπνημα στο χίλια", του Πάνου Παπαδόοπουλου (Βουκουρεστίου 1).

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    [15] "Με το ταλέντο μας για το 2000"

    "Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από πριν. Μίλησα με τους παίκτες και έχουν καταλάβει την κρισιμότητα του αγώνα. Μένει να δείξουν το ταλέντο τους στο γήπεδο" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Δανιήλ σε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τον αγώνα της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών με την Λετονία σήμερα (20:00 GR), στη Ρίγα, για τα προκριματικά του Ευρώ 2000.

    [16] Πολύ κοντά στην επόμενη φάση

    Οι Ελπίδες νίκησαν 2-0 την Λετονία στη Ρίγα με γκολ των Χούτου και Τζωρτζόπουλου και βρίσκονται ακόμα πιο κοντά στην πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του Ευρώ 2000.

    [17] Δεν τα κατάφερε ο Άρης

    Δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά των 6 πόντων ο Αρης στο Αλεξάνδρειο κόντρα στην Παμέσα Βαλένθια. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε από τους Ισπανούς με 50-58 και αποκλείστηκε από τον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα. Καλύτερος του Άρη, που αποδοκιμάστηκε έντονα από τους φιλάθλους του, ο Παναγιώτης Λιαδέλης με 25 πόντους.

    [18] Εναρξη των πλέι οφ

    Πρεμιέρα της πρώτης φάσης των πλέι οφ της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών. Οι γηπεδούχοι Μαρούσι και Ηρακλής έκαναν το 1-0 επί του Ηρακλείου και του Σπόρτιγκ αντίστοιχα, παίρνοντας προβάδισμα για την υπόθεση Κόρατς. Τα αποτελέσματα:

    Ηρακλής-Σπόρτιγκ 77-63 Μαρούσι-Ηράκλειο 85-70

    [19] Δύσκολες ώρες και πάλι για τον Παύλο Αδάμο

    Στην εντατική του Ευαγγελισμού νοσηλεύεται και πάλι ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Παύλος Αδάμος. Ο παίκτης παρουσίασε εσωτερικό αιμάτωμα και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Η κατάστασή του, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, δεν εμπνέει ανησυχία.

    [20] "Nίκη σε όλα"

    Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έθεσε τους στόχους του Παναθηναϊκού για τη συνέχεια του πρωταθλήματος: "Νίκη σε όλα τα ματς κι ότι βγει", ενώ γνωστοποίησε και τις διαθέσεις του για τους Αλεξούδη, Νικοπολίδη και Λαγωνικάκη των οποίων τα συμβόλαια τελειώνουν το καλοκαίρι: "Και οι τρεις έχουν προσφέρει. Η εισήγησή μου θα είναι θετική".

    [21] "Δεν ξέρω τι θα κάνω"

    Οι βόμβες κρατάνε τον Ντέγιαν Μποντίρογκα στην Ελλάδα, παρά την επιθυμία του να πάει στο Βελιγράδι. "Ανησυχώ, αλλά δεν ξέρω πότε και αν πρέπει να γυρίσω στην πατρίδα μου".

    [22] Επίθεση κατά Ράτζα

    Ομάδα οπαδών προκάλεσε υλικές ζημιές στο σπίτι του Ράτζα, ο οποίος βρίσκεται στο Σπλιτ και είναι άγνωστο πότε θα γυρίσει. Ο Κροάτης σέντερ μετά το ματς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό είχε επεισόδιο με τον γιο του Παύλου Γιαννακόπουλου.

    [23] Σοκ με Παπαδιά

    Κινδυνεύει να χάσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλης ο πρωταθλητής των 100μ. Χάρη Παπαδιά, καθώς υπέστη κάταγμα στο πόδι που θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικών χώρων τουλάχιστον για δυο μήνες.

    [24] "Μεγάλη πρόκληση"

    Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Τζιάν Πάολο Μοντάλι δηλώνει για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής βόλεϊ των ανδρών:" Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας μου". _Επιβεβαιώνει ο Air_ "Εχω έρθε σε επαφή με τον ιδιοκτήτη των Χόρνετς, αλλά δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω" αναφέρει ο Μάικλ Τζόρνταν όσο αφορά την υπόθεση της αγοράς ενός μεγάλου πακέτου των μετοχών των Σάρλοτ Χόρνετς.

    [25] Οριστικά τέλος ο Σμάιχελ

    Ο Πέτερ Σμάιχελ θα αποχωρήσει από το Ολντ Τράφορντ μετά το τέλος της φετινής σεζόν. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής της Μάντσεστερ, Μάρτιν Εντουαρτς.

    [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Τοπικές βροχές αναμένονται σήμερα στα ανατολικά και νότια της χώρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ωστόσο, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και αύριο ο καιρός θα είναι αισθητά βελτιωμένος.

    Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί.

    Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα βόρεια από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 18 και στο Αιγαίο από 10 έως 17.

    Νεφώσεις με ασθενείς βροχές προβλέπονται για την Αττική. Πάντως, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη, με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι μέτριοι και το θερμόμετρο να αγγίζει τους 15 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 March 1999 - 11:53:41 UTC