Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος
  • [02] Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο
  • [03] Δραματική αύξηση αλκοόλ από εφήβους
  • [04] Στην Αθήνα θα γιορτάσει το Πάσχα ο Καραμανλής
  • [05] ΣτΕ: Νέοι όροι δόμησης σε 25 νησιά
  • [06] Ελεύθερος ο Γιάσερ Αραφάτ
  • [07] Φιλιππίνες: Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους
  • [08] Eπεισόδια σε νέες διαδηλώσεις στο Βερολίνο
  • [09] Επίθεση συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [10] Ένοπλες επιθέσεις στην Αλγερία
  • [11] Champions League: Ρεάλ-Μπαρτσελόνα 1-1
  • [12] Πάλη: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελευθέρας

    [01] Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος

    2/5/2002 9:22:00 πμ

    Mια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων χρόνων εξελίσσεται η φετινή εξόρμηση των κατοίκων των αστικών κέντρων προς την περιφέρεια για το Πάσχα. Από νωρίς το πρωί η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα δύο Εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας.

    Στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο η κίνηση διεξάγεται με δυσκολία σε πολλά σημεία, ενώ παρατηρούνται μποτιλιαρίσματα με αποτέλεσμα η Τροχαία Αττικής από τις 7 το πρωί να έχει παραχωρήσει επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εξόδου από το 10ο χλμ (Κόμβο Δαφνίου) έως το 27ο (Κόμβο Ελευσίνας).

    Ανάλογα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται και στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας, όπου τροχονόμοι πραγματοποιούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στους κόμβους Βαρυμπόμπης, Νέας Κηφισιάς, Απομάχων και Μαλακάσας.

    Επίσης, αυξημένη κίνηση υπάρχει στη Λεωφόρο Μεσογείων στον ανισόπεδο κόμβο του Σταυρού Αγίας Παρασκευής, όπου για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και τα δυο ρεύματα της γέφυρας έχουν δοθεί στην έξοδο.

    Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται επίσης σε αρκετούς δρόμους στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια.

    Στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας της εξόδου 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 64 άλλοι τραυματίστηκαν σε 47 τροχαία σε όλη τη χώρα.

    Από σήμερα δεν θα κυκλοφορούν στις Εθνικές οδούς φορτηγά άνω του 1,5 τόνου.

    Δυσεύρετα είναι πλέον τα εισιτήρια της Ολυμπιακής αλλά και των πλοίων για Κρήτη και νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπερπλήρη είναι και τα δρομολόγια των λεωφορείων των ΚΤΕΛ, ενώ ο ΟΣΕ έχει προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια για ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση.

    [02] Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο

    2/5/2002 9:41:00 πμ

    Ανάσταση με Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο θα κάνουμε φέτος, καθώς θα μεταφερθεί αυθημερόν από τα Ιεροσόλυμα με ευθύνη του Yπουργείου Eξωτερικών. Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου με ειδική πτήση της Ολυμπιακής και επικεφαλής της πολυπληθούς αντιπροσωπείας που θα το παραλάβει ο Yφυπουργός Eξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    [03] Δραματική αύξηση αλκοόλ από εφήβους

    2/5/2002 11:30:00 πμ

    Την άμεση αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, στα οποία εντοπίζονται ανήλικοι πελάτες χωρίς τη συνοδεία κηδεμόνων, εξετάζει το Yπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη χρήση αλκοόλ στις ηλικίες 12 έως 18 ετών. Ήδη, κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων πραγματοποιούν έλέγχους σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν δραματική αύξηση της χρήσης αλκοόλ από εφήβους.

    Είναι ενδεικτικό ότι στις ηλικίες 13-15 ετών η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία κατανάλωσης αλκόολ στην Ευρώπη, ενώ αύξηση παρουσιάζει η κατανάλωση οινοπνευματωδών και στην ομάδα των 18-24 ετών.

    [04] Στην Αθήνα θα γιορτάσει το Πάσχα ο Καραμανλής

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/5/2002 10:45:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα παραστεί τη Μεγάλη Παρασκευή, στην ακολουθία του Επιταφίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ενώ, το Μεγάλο Σάββατο θα παραστεί στην ακολουθία της Αναστάσεως στην Iερά Mονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Την Κυριακή του Πάσχα, στις 12μ, θα επισκεφθεί τον ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στη φρεγάτα ''Σπέτσες''.

    [05] ΣτΕ: Νέοι όροι δόμησης σε 25 νησιά

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/5/2002 10:13:00 πμ

    Ομπρέλα προστασίας για 25 νησιά του Αιγαίου ανοίγει το ΣτΕ απαγορεύοντας με απόφασή του να χτίζονται ακίνητα σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ως ανίσχυρη τη διάταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία τα κατά παρέκλιση άρτια οικόπεδα που βρίσκονται σε Εθνικές και επαρχιακές οδούς και που έχουν έκταση έως 2.000 τ.μ. μπορούν να είναι και οικοδομήσιμα. Το ΣτΕ αναδιατυπώνει και κρίνει νόμιμες άλλες διατάξεις του σχεδίου που αφορούν την προστασία του παραδοσιακού χρώματος των νησιών.

    [06] Ελεύθερος ο Γιάσερ Αραφάτ

    2/5/2002 9:46:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ αναχώρησε από το στρατηγείο του στη Ραμάλα, μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Ο Αραφάτ βγήκε από το κτίριο κάνοντας το σημείο της νίκης σε δεκάδες Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτιριακό συγκρότημα. Επίσης, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με αξιωματούχους των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε προτεσταντικό ναό της Ραμάλας, σύμφωνα με πληροφορίες παλαιστινιακών πηγών.

    Πριν την απελευθέρωση του Αραφάτ προηγήθηκε παράδοση των καταζητούμενων Παλαιστινίων οι οποίοι μεταφέρονται στη φυλακή της Ιεριχούς με τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, συνοδεία αμερικανών και βρετανών.

    Η άρση του αποκλεισμού του Αραφάτ συνδέεται και με τις διπλωματικές διεργασίες, που οδήγησαν τα ξημερώματα τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να ακυρώσει την αποστολή ειδικών εμπειρογνωμόνων στη Τζενίν, όπου θα διερευνούσαν καταγγελίες για "σφαγή" Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό.

    Λίγο μετά την απελευθέρωσή του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σε δηλώσεις του στο CNN κατήγγειλε ότι στην εξουσία του Ισραήλ βρίσκονται οι φανατικοί δολοφόνοι του Γιτζάκ Ράμπιν. Εξάλλου, χαρακτήρισε ''τρομοκράτες, ναζί και ρατσιστές '' τους Ισραηλινούς στρατιώτες που πολιορκούν το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ. Τα πυρά τη νύχτα στο Ναό της Γέννησης (όπου παραμένουν αποκλεισμένοι δεκάδες παλαιστίνιοι μαχητές) κλιμακώνουν εκ νέου την ένταση. Τα ξημερώματα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Τουλκαρεμ της Δυτικής Όχθης, απαγόρευσαν την κυκλοφορία την πόλη και συνέλαβαν πολλούς υπόπτους κάνοντας έρευνες σε σπίτια και τζαμιά.

    Επίσης, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε χθες τη νύχτα 15 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε στρατιωτικό εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ.

    Έξι Παλαιστίνιοι της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ συνελήφθησαν από μονάδα των ισραηλινών ''ειδικών δυνάμεων'' στο χωριό Ανζα, κοντά στην Ναμπλούς.

    Άλλοι πέντε παλαιστίνιοι -ύποπτοι για αντιισραηλινές επιθέσεις-συνελήφθησαν στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκάρεμ, μέρος της οποίας κατελήφθη στη διάρκεια της νύχτας.

    Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν, ακόμη άλλους τέσσερις παλαιστινίους στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αροθμπ, κοντά στη Χεβρώνα.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι έβαλαν οι ίδιοι τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν στο εσωτερικό του συγκροτήματος , που πολιορκείται από τους ισραηλινούς στρατιώτες εδώ και ένα μήνα.

    ''Η φωτιά ξεκίνησε από το εσωτερικό. Το Ισραήλ σέβεται τους χριστιανικούς άγιους τόπους και το αποδεικνύει συνεχώς'', είπε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντόρε Γκολντ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Ο ισραηλινός στρατός πρότεινε να βοηθήσει για την κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από ''τους τρομοκράτες που βρίσκονται στο εσωτερικό της εκκλησίας'', υποστήριξε ο Γκολντ.

    Ένας Παλαιστίνιος που βρίσκεται μέσα από το ναό υποστήριξε πάντως, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ''οι Ισραηλινοί επιχείρησαν να εισβάλουν στην εκκλησία και ''ορισμένα τμήματα του συγκροτήματος τυλίχτηκαν στις φλόγες.

    [07] Φιλιππίνες: Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους

    2/5/2002 9:06:00 πμ

    Μαχητικό αεροσκάφος της αεροπορίας των Φιλιππίνων συνετρίβη σε δημοτικό σχολείο, στη διάρκεια αεροπορικών γυμνασίων με τη συμμετοχή και αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο φιλιππινέζος πιλότος και να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι στο έδαφος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Το σχολείο ήταν άδειο λόγω των θερινών διακοπών στις Φιλιππίνες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Το αεροσκάφος τύπου F-5 συνετρίβη στην περιοχή Μαμπαλακάτ,80 χιλιόμετρα βόρεια της Μανίλας.

    Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εκτοξεύτηκαν σε τρία σπίτια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον πέντε κάτοικοι.

    Ο κυβερνήτης της περιοχής, Μανουέλ Λαπίντ δήλωσε πάντως ότι ένας από τους πέντε τραυματίες κατοίκους υπέκυψε στα τραύματά του.

    Τα γυμνάσια διεξάγονται κοντά στην πρώην αμερικανική βάση Κλάρκ με τη συμμετοχή 2.000 αμερικανών στρατιωτών.

    Το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της βάσης.

    [08] Eπεισόδια σε νέες διαδηλώσεις στο Βερολίνο

    2/5/2002 10:51:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στο Βερολίνο ανάμεσα σε αριστερούς διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν η συνοικία Κρέζμπεργκ όπου εκατοντάδες μασκοφόροι νεαροί κατέστρεψαν και πυρπόλησαν καταστήματα, αυτοκίνητα και τηλεφωνικούς θαλάμους.

    Οι αστυνομικοί αλλά και κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους από τον τόπο των επεισοδίων δέχτηκαν επιθέσεις με πέτρες μπουκάλια και αυτοσχέδιες βόμβες από τους διαδηλωτές.

    Η αστυνομία επενέβη στη συνέχεια και διέλυσε τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα.

    [09] Επίθεση συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 2/5/2002 9:23:00 πμ

    Νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας σημαντικής βάσης τρομοκρατών στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, εξαπέλυσαν σήμερα περίπου 1000 στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, ανακοίνωσε οι διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα, στρατηγός Ρότζερ Λέιν. Ο βρετανός στρατηγός τόνισε ότι η επιχείρηση πραγματοποίηθηκε μετά τον εντοπισμό μιας "στρατηγικής σημασίας βάσης τρομοκρατών" στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

    [10] Ένοπλες επιθέσεις στην Αλγερία

    2/5/2002 10:10:00 πμ

    Τριάντα ένα άτομα δολοφονήθηκαν από ένοπλες ομάδες στη διάρκεια δύο επιθέσεων στην περιοχή Τιαρέτ, 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αλγερίου, δήλωσαν επίσημες πηγές στην πρωτεύουσα της Αλγερίας.

    [11] Champions League: Ρεάλ-Μπαρτσελόνα 1-1

    2/5/2002 9:26:00 πμ

    Μέσα σε τέσσερα λεπτά κρίθηκαν τα πάντα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" όπου η Ρεάλ Μαδρίτης αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Μπαρτσελόνα και σε συνδυασμό με το υπέρ της 2-0 στον πρώτο αγώνα, παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό του Champions League. Στις 15 Μαϊου στο "Χάμπντεν Παρκ" της Γλασκώβης, θα βρει απέναντί της την ομάδα-θαύμα της φετινής περιόδου, τη Μπάγερ Λεβερκούζεν του Κλάους Τοπμέλερ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Σέζαρ, Σαλγκάδο, Ιέρο, Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Μακελελέ, Ζιντάν (46΄ Φλάβιο Κονσεϊσάο), Φίγκο (68΄ ΜακΜάναμαν), Σολάρι, Ραούλ, Γκούτι (87΄ Παβόν)

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπονάνο, Πουγιόλ, Ντε Μπουρ, Αμπελάρδο, Κόκο (46΄ Οφερμαρς), Τσάβι, Ρόσεμπακ (67΄ Ζεοβάνι), Κοκού (75΄ Σέρχι), Λουϊς Ενρίκε, Κλάιφερτ, Σαβιόλα Διαιτητής: Πιερλουϊτζι Κολίνα (Ιταλία)

    [12] Πάλη: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελευθέρας

    2/5/2002 10:37:00 πμ

    Τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες γνώρισαν οι Έλληνες παλαιστές στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελευθέρας, που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

    Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο Αμιράν Καρντάνοφ τραυματίστηκε και δεν θα μπορέσει να συνεχίσει.

    Στα 55 κιλά όπου μετέχουν 11 αθλητές, ο Καρντάνοφ αντιμετώπισε τον 32χρονο Αζέρο, Ναρίμ Αλιάνοφ και στο 42ο δευτερόλεπτο χτύπησε σοβαρά στον αυχένα.

    Ο αγώνας διακόπηκε για τρία λεπτά και συνεχίστηκε με τυπική συμμετοχή του έλληνα παλαιστή, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε ακτινογραφίες.

    Ο αγώνας έληξε 4-1 υπέρ του Αλιάνοφ.

    Ήττα στα 66 κιλά, όπου συμμετέχουν 22 παλαιστές, για τον Αρίστο Αλεξανδρίδη, που δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να κοντράρει τον Αζέρο Ελμαν Ασγκάροφ.

    Έτσι, ηττήθηκε 7-0 από τη μεγαλύτερη ελπίδα των διοργανωτών για μετάλλιο.

    Επιπλέον, στα 84 κιλά, όπου θα λάβουν μέρος 17 αθλητές, ο Λάζαρος Λοϊζίδης ηττήθηκε 4-3 από τον Λευκορώσο, Μπεϊμπουλάτ Μουσάγεφ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 May 2002 - 8:58:46 UTC