Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν αναμονή του αγγέλματος της Αναστάσεως
  • [02] Το Πρωθυπουργικό ζεύγος στη Σύμη
  • [03] Δώρο ζωής από το άψυχο σώμα 5χρονης
  • [04] Θεσ/κη: κατασχέθηκαν κροτίδες και βεγγαλικά
  • [05] Ενας 14χρονος έχασε το χέρι του από κροτίδα
  • [06] Ενοπλος κρατούσε ομήρους στην Κων/λη
  • [07] Νοσηλεύεται με γρίπη ο Τούρκος Πρωθυπουργός
  • [08] Εκρηξη κοντά στο ναό της Γέννησης
  • [09] Τραγωδία σε ποταμό στο νότιο Μπαγκλαντές
  • [10] Συντριβή αεροσκάφους στη Νιγηρία
  • [11] Στην Τουρκία η διάσκεψη για Μ. Ανατολή
  • [12] Μοιραία βόλτα στη λίμνη για 11 μαθήτριες
  • [13] Β. Δ Ινδία: συντριβή μαχητικού MiG-21
  • [14] Αλγερία: 34 νεκροί τα θύματα της βίας
  • [15] Φήμες για νέο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
  • [16] Μπάσκετ-Ευρωλίγκα: ο ΠΑΟ στον τελικό
  • [17] Κύπελλο Αγγλίας: Αρσεναλ-Τσέλσι 2-0
  • [18] Ποδόσφαιρο-Σκωτία-Κύπελλο-τελικός
  • [19] Και στην Πολωνία τρελές αγελάδες
  • [20] ''Εφυγε'' ο συνθέτης-πιανίστας Γ.Σβετλάνοφ
  • [21] Οταν η πίκρα του διαζυγίου ''βγαίνει'' σε κωμωδία
  • [22] Δεν είχαν καλές σχέσεις Ελισάβετ και Νταϊάνα

    [01] Εν αναμονή του αγγέλματος της Αναστάσεως

    Τζένη Χαραλαμπίδου 4/5/2002 7:46:00 μμ

    Το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου προσμένουν εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο με την ελπίδα να αλλάξει κάτι στην προσωπική τους ζωή όπως και στη συλλογική ζωή του κόσμου. Αυτή την ώρα φτάνει στην Αθήνα με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας το Αγιο Φως, το οποίο θα γίνει δεχτό με τιμές αρχηγού κράτους. Από την Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα θα μεταλαμπαδευτεί σε κάθε γωνιά της χώρας, ώστε τα μεσάνυχτα να ανάψει στους ναούς αγγέλλοντας την Ανάσταση. Με επεισόδια που προκάλεσε ο Αρμένιος Πατριάρχης σημαδεύτηκε η φετινή τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο.

    Ο Αρμένιος Πατριάρχης προσπάθησε να ''κλέψει'' το Αγιο Φως

    Το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος μπήκε, σύμφωνα με το τελετουργικό, στον Πανάγιο Τάφο και μετά από λίγη ώρα βγήκε φέρνοντας στον κόσμο το Αγιο Φως. Τη στιγμή εκείνη ορμάει ο Αρμένιος Πατριάρχης επιχειρώντας να του πάρει το φως και να το δώσει αυτός στους πιστούς. Ακολούθησε ένταση, με χειροδικίες και μικροσυμπλοκές, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία και να βγάλει τους Αρμένιους έξω από τον Πανάγιο Τάφο. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Ειρηναίος έδωσε το Αγιο Φως στους πιστούς.

    Με την πράξη τους αυτή οι Αρμένιοι στην ουσία προσπάθησαν να υποκλέψουν το προνόμιο, που έχουν εδώ και αιώνες οι ορθόδοξοι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, να παίρνουν το Αγιο Φως και να το μοιράζουν στους πιστούς. Και αυτό γιατί ο Πατριάρχης Ειρηναίος είναι νέος και με την κίνησή τους αυτή οι Αρμένιοι προσπάθησαν να αποκτήσουν προνόμια και δικαιώματα.

    Αγιο Φως: το Μέγα Θαύμα!

    Κάθε Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα επαναλαμβάνεται το Μέγα Θαύμα του Αγίου Φωτός που συγκλονίζει, συγκινεί, αγαλλιάζει, σκορπίζει χαρά και πίστη σε όσους έχουν την τιμή και ευλογία να παρευρίσκονται στην ιεροτελεστία του Αγίου Φωτός.

    Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στις 12 η ώρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από τρία στάδια:

    α. Την Λιτανεία

    β. Την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο

    γ. Τις προσευχές του Πατριάρχη για να βγει το Αγιο Φως.

    Μόνο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης έχει το προνόμιο και την εξουσία να βγάζει το Αγιο Φως. Κατά καιρούς έχουν γίνει απόπειρες και από άλλα δόγματα να βγάλουν το Αγιο Φως αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον. Το Αγιο Φως συμβολίζει αλλά και υπενθυμίζει με θαυματουργικό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού.

    Είναι ένα Θεόσταλτο θαύμα δια μέσου των αιώνων από το Φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός, για τον κόσμο. Η επιστήμη δεν έχει την δυνατότητα να εξηγήσει αυτό το μεγάλο θαύμα και αυτή την φορά προς τιμή της δεν τόλμησε να αποφανθεί ούτε θεωρητικά. Σε ένα αληθινό θαύμα άλλωστε πως να αποφανθεί η επιστήμη; Πολλοί βλέπουν κάθε έτος το Αγιο Φως και αισθάνονται την παρουσία του Θεού ανάμεσά τους. Αυτό ακριβώς το Αγιο Φως να φωτίζει όλη την ανθρωπότητα για ένα καλύτερο αύριο.

    Ανακοίνωση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    "Πρώτος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος μετέδωσε σήμερα Μεγάλο Σάββατο το Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα απόπειρα του Αρμένιου ηγούμενου να αλλάξει την καθιερωμένη τάξη".

    Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ειδικότερα διευκρινίζεται ότι η ακολουθία του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο σήμερα, Μεγάλο Σάββατο έγινε κατά την καθιερωμένη τάξη με τη συμμετοχή της Αγιοταφικής Αδελφότητας, κλήρου και πλήθους λαού, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Μαγκριώτη, και της συνοδείας του, που ήλθε ειδικά για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα.

    "Οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του θέματος είναι αναληθής και αντιστρατεύεται τα δικαιώματα του γένους των Ορθοδόξων Ρωμαίων στην Αγία Γη", καταλήγει η ανακοίνωση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Η πρώτη Ανάσταση και τα έθιμα του Μ. Σαββάτου

    Το έθιμο με τα κανάτια

    της Κέρκυρας

    Μεγάλο Σάββατο σήμερα και το πένθιμο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας, έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί μπροστά στην προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

    Η πρώτη Ανάσταση έγινε το πρωί, σύμφωνα με τη Βυζαντινή παράδοση και οι πιστοί χτύπησαν με δύναμη σε κάθε εκκλησιά τα στασίδια για να διώξουν το κακό, σύμφωνα πάντα με το έθιμο.

    Το κάψιμο του Ιούδα είναι το πλέον χαρακτηριστικό έθιμο των ημερών. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι το έθιμο και στην Υδρα, όπου ο Επιτάφιος αγιάζει τα νερά για να είναι καλοτάξιδοι όλοι οι ναυτικοί του νησιού.

    Στην Κέρκυρα την παράσταση κλέβει το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών.

    Στο Βροντάδο της Χίου με πανηγυρικό τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση. Κάθε χρόνο χιλιάδες ρουκέτες πέφτουν την ώρα που σημαίνουν οι καμπάνες το Χριστός Ανέστη. Ο Δήμος Ομηρούπολης, στα όρια του οποίου γίνεται ο ρουκετοπόλεμος, λαμβάνει. . προστατευτικά μέτρα: έχει εγκαταστήσει 1.500 τετραγωνικά μέτρα μεταλλικού σύρματος γύρω από τις δύο εκκλησίες και τα σπίτια.

    Γνωρίστε τα έθιμα των ημερών του Πάσχα μέσα από το ειδικό αφιέρωμα που η EPTonline ετοίμασε με πολλή φροντίδα και σεβασμό στα ελληνικά ήθη και έθιμα.

    [02] Το Πρωθυπουργικό ζεύγος στη Σύμη

    Πηγή: ΑΠΕ 4/5/2002 6:31:00 μμ

    ''Θέλουμε την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, θέλουμε όλη η Ελλάδα να συμμετέχει στην πρόοδο και να συμβάλει, ώστε να έχουμε μια ισχυρή πατρίδα, ιδιαίτερα εδώ στους ακριτικούς χώρους''. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του στη Σύμη, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού. Απαντώντας σε προσφώνηση του δήμαρχου Μιλτιάδη Σαρρή, ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι ''οι Έλληνες πρέπει να κοιτάζουν το μέλλον με προοπτική και βεβαιότητα. Δεν πρόκειται να προκύψει ποτέ καμιά δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν και τα μέσα και το κύρος για να προχωρήσουν τις πολιτικές οι οποίες ενδυναμώνουν τα εθνικά δίκαια και τα εθνικά δικαιώματα''.

    Μία μεγάλη βόλτα στη όμορφη και ιστορική Σύμη

    Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Δάφνη μαζί με το ζεύγος Χρ. Ροζάκη μετέβησαν αργά το μεσημέρι με περιπολικό του Λιμενικού Σώματος στον Πανορμίτη Σύμης, όπου προσκύνησαν στην ομώνυμη Μονή. Ο ηγούμενος της Μονής τέλεσε δέηση και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Μονής.

    Από τον Πανορμίτη ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στη Σύμη, όπου έτυχαν θερμότατης υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού. Κατά την είσοδο του περιπολικού στο λιμάνι από τα γύρω βουνά ρίχτηκαν πολλοί δυναμίτες, ενώ μικρά σκάφη συνόδευαν τα ταχύπλοο του Λιμενικού.

    Ο πρωθυπουργός κατέθεσε λίγα λουλούδια στην προτομή του Γιώργου Γεννηματά και παρακολούθησε ένα πρόγραμμα από τοπικούς παραδοσιακούς χώρους.

    Ακουσε τα προβλήματα των κατοίκων του νησιού

    Στο δημαρχείο ο κ. Σημίτης είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα του νησιού και ειδικότερα αυτά που αναφέρονται στο έργο του βιολογικού καθαρισμού για το οποίο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να φροντίσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να βρεθεί λύση.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικά στο χωροταξικό των νησιών για το οποίο υπογράμμισε ότι ''πρέπει να έχουμε σχέδια για τα σπίτια για να μη χτίζουμε παντού και όπως θέλει ο καθένας''.

    Ο δήμαρχος κ. Σαρρής πρόσφερε στον κ. Σημίτη ένα σφουγγάρι ''για να σβήνει όλα τα γραφειοκρατικά που είναι άχρηστα'' όπως είπε και ένα χειροποίητο καθρέπτη ''γιατί θέλουμε να βλέπετε τον Κώστα Σημίτη όπως είναι και όχι όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μικροί γραφικοί''.

    Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του επέστρεψαν αργά το απόγευμα στη Ρόδο.

    [03] Δώρο ζωής από το άψυχο σώμα 5χρονης

    4/5/2002 4:28:00 μμ

    Μπορεί να έχασε τη μάχη με τη ζωή η 5χρονη Αντιγόνη Παπαγιαννάκη αλλά με τον θάνατο της έδωσε ζωή σε τέσσερις τουλάχιστον συνανθρώπους μας. Η 5χρονη Αντιγόνη ενώ έπαιζε τη Μεγάλη Τρίτη έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού τους στις Μεσαμπελιές Ηρακλείου και ενώ οι γονείς βρισκόταν στη δουλειά τους. Αμέσως εισήχθη στην εντατική μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αιμορραγία στους πνεύμονες και πολλαπλά κατάγματα. Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ και αφού οι γιατροί έκαναν ότι μπορούσαν για την 5χρονη ανακοινώθηκε στους γονείς της ότι έχει επέλθει εγκεφαλικός θάνατος. Οι γονείς της Αντιγόνης παρά τον πόνο τους αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους προκειμένου να σωθούν άλλα παιδιά.

    Αερογέφυρες σωτηρίας

    Έτσι αργά χθες το βράδυ στήθηκαν αερογέφυρες σωτηρίας που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα και μεταφέρθηκαν οι κερατοειδείς και τα νεφρά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ το ήπαρ παρέλαβε ισπανική ομάδα του κέντρου μεταμοσχεύσεων.

    Ο γιατρός της μονάδας εντατικής θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού κ. Ανδρέας Ηλιάδης είπε πως έγινε ότι ήταν δυνατόν για να κρατηθεί η 5χρονη στη ζωή, αλλά όταν διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος της ενημερώθηκαν οι γονείς που έδωσαν τη συγκατάθεση τους για την λήψη των οργάνων προκειμένου να σωθούν άλλα παιδιά.

    Η κηδεία της άτυχης 5χρονης έγινε μέσα σε γενικό πένθος σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

    [04] Θεσ/κη: κατασχέθηκαν κροτίδες και βεγγαλικά

    Πηγή: ΑΠΕ 4/5/2002 4:34:00 μμ

    Σε περίπτερα, καταστήματα ψιλικών και βιβλιοχαρτοπωλεία εντόπισαν οι αστυνομικοί της περιοχής Θεσσαλονίκης χιλιάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που παρά την εισαγγελική απαγόρευση διέθεταν οι ιδιοκτήτες τους σε ανήλικους πελάτες για την γιορτή της Ανάστασης. Συνολικά, στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν άνδρες της αστυνομίας τις τελευταίες τρεις μέρες μετά από σχετική εισαγγελική εντολή, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 5.000 πυροτεχνικά διαφόρων τύπων και βεγγαλικά. Σε βάρος των ιδιοκτητών των περιπτέρων και καταστημάτων (στη Ν. Μεσημβρία, την Πυλαία, τη Νεάπολη και το κέντρο της Θεσσαλονίκης) που κατείχαν χωρίς πώληση τα επικίνδυνα πυροτεχνήματα σχηματίστηκε δικογραφία ενώ τα πυροτεχνήματα κατασχέθηκαν.

    [05] Ενας 14χρονος έχασε το χέρι του από κροτίδα

    Πηγή: ΑΠΕ 4/5/2002 4:26:00 μμ

    Σε τραγωδία για ένα 14χρονο κατέληξε το έθιμο με τις πασχαλινές κροτίδες. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, έξω από το ναό των Αγίων Θεοδώρων στα Δεμένικα Σαραβαλίου Πατρών ο Ανδρέας Ιωάννου έριχνε με φίλους του αυτοσχέδιες κροτίδες. Σε κάποια στιγμή μια κροτίδα εξερράγη στα χέρια του πριν προλάβει να την απομακρύνει, με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό του αριστερού του χεριού από το ύψος του καρπού. Επίσης, από τα θραύσματα ο 14χρονος τραυματίστηκε στην κοιλιά και διάφορα άλλα σημεία του σώματός του. Το παιδί διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

    [06] Ενοπλος κρατούσε ομήρους στην Κων/λη

    4/5/2002 3:36:00 μμ

    Συναγερμός σήμανε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, όταν ένοπλος εισέβαλε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και πυροβολώντας στον αέρα, κράτησε για αρκετή ώρα περίπου 20 ομήρους. Ο ένοπλος ζήτησε να κάνει δηλώσεις στον Τύπο για την κατάσταση στην Τσετσενία και στη συνέχεια απελευθέρωσε τους ομήρους και παραδόθηκε στην αστυνομία. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν και πολλοί Ελληνες εκδρομείς που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη λόγω του Πάσχα.

    Αποκαταστάθηκε γρήγορα η ηρεμία

    Πριν από την παράδοσή του ενόπλου που δεν φορούσε μάσκα, το κτίριο είχε περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία και είχαν απομακρυνθεί ορισμένοι από τους πελάτες του ξενοδοχείου. Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης του επεισοδίου λέγεται Μουσταφά Γιλντιρίμ από τις νότιες επαρχίες της Τουρκίας.

    Η κίνηση στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης αποκαταστάθηκε όπως και η ηρεμία στο ξενοδοχείο "Μαρμαρά", όπου έχουν καταλύσει και πολλοί Ελληνες εκδρομείς. Πλην της ανησυχίας που προκλήθηκε σε όλους τους ενοίκους του ξενοδοχείου δεν έχει αναφερθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα από τους Ελληνες ενοίκους.

    Μέλη πολιτικών οργανώσεων με διασυνδέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προκαλέσει ακριβώς παρόμοιο επεισόδιο στο ξενοδοχείο ''Swiss Hotel'' το περασμένο Πάσχα για τους ίδιους λόγους.

    [07] Νοσηλεύεται με γρίπη ο Τούρκος Πρωθυπουργός

    Πηγή: ΑΠΕ 4/5/2002 7:47:00 μμ

    "Η κατάσταση της υγείας του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, που εισήχθη αιφνιδίως στο νοσοκομείο σήμερα, είναι καλή και θα εξέλθει πιθανώς αύριο", δήλωσε η σύζυγος του. "Ολα είναι εντάξει", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ραχσάν Ετζεβίτ. "θέλουν να τον κρατήσουν στο νοσοκομείο απόψε. Πιθανώς να βγει αύριο. Δεν του βρήκαν τίποτα. Δεν θα γίνει εγχείρηση και δεν θα κάνει καμία δήλωση σήμερα", πρόσθεσε. Ο 76χρονος πρωθυπουργός έδειχνε μερικές φορές αδύναμος αν και τους τελευταίους μήνες η εμφάνιση του είχε βελτιωθεί. Στενοί συνεργάτες του Ετζεβίτ δήλωσαν ότι υπέφερε από πόνους στα πλευρά ή την πλάτη. Οι γιατροί του είπαν ότι πιθανώς οι πόνοι να προέρχονται από το στομάχι του.

    Ανησυχία για την υγεία του κ. Ετζεβίτ

    Η υγεία του Ετζεβίτ προκαλεί ανησυχία στις οικονομικές αγορές και στην αποτελούμενη από τρία κόμματα κυβέρνησή του καθώς προωθεί ένα ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποστηριζόμενο από το ΔΝΤ πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης.

    Αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειχνε εξασθενημένος, αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι καλά και είναι σε θέση να δει την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται να ολοκληρώνει την θητεία της το 2004.

    [08] Εκρηξη κοντά στο ναό της Γέννησης

    4/5/2002 6:45:00 μμ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο τρίτο όροφο κτιρίου που βρίσκεται κοντά στην βασιλική της Γέννησης στην Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την έκρηξη στο κτίριο, που απέχει 300 μέτρα από τον Ναό, τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος 14 ετών, όπως δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε από την πλευρά του ότι οι στρατιώτες ανακάλυψαν σε ένα διαμέρισμα κοντά στην βασιλική εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών και βομβών.

    Ελπίδες για τερματισμό της πολιορκίας του Ναού-Ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση

    Συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ και Ισραηλινοί διαπραγματευτές έχουν νέο γύρο συνομιλιών για το θέμα του Ναού της γέννησης. Οπως, δήλωσε το μεσημέρι ο δήμαρχος της Βηθλεέμ η πολιορκία του Ναού ενδέχεται να τερματιστεί τις προσεχείς ώρες.

    Ενας διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εισέλθει στην πολιορκούμενη βασιλική της Γέννησης στη Βηθλεέμ σε μια προσπάθεια μεσολάβησης για να τεθεί τέρμα στο αδιέξοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η ευρωπαϊκή μεσολάβηση προβλέπει ότι ένας κατάλογος των Παλαιστινίων που βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία θα κοινοποιηθεί στον ισραηλινό στρατό με τη σύμφωνη γνώμη της παλαιστινιακής Αρχής, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, που καταζητούνται από το Ισραήλ και βρίσκονται μέσα στο ναό, μπορούν στη συνέχεια να παραδοθούν και να τεθούν υπό κράτηση με διεθνή επίβλεψη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σε αντάλλαγμα ο ισραηλινός στρατός θα άρει την πολιορκία της Εκκλησίας και θα αποχωρήσει από την Βηθλεέμ, στην οποία εισήλθε στις 2 Απριλίου.

    Η ένταση, πάντως, στη Βηθλεέμ διατηρήθηκε και σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο που βρίσκονταν στον Ναό, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχε σε εξτρεμιστική οργάνωση

    Παραιτήθηκαν οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές

    Στο μεταξύ, όμως, η ομάδα των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών που είναι επιφορτισμένη με την εξεύρεση λύσης για να τερματιστεί η πολιορκία του Ναού της Γέννησης από τον ισραηλινό στρατό παραιτήθηκε σήμερα. Οπως δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Σάλαχ αλ-Ταμαάρι, αιτία είναι το πάγωμα των συνομιλιών. Ο ίδιος είπε ότι ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ ότι "η αποστολή της ομάδας των διαπραγματευτών πήρε τέλος".

    [09] Τραγωδία σε ποταμό στο νότιο Μπαγκλαντές

    4/5/2002 6:20:00 μμ

    Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία στην Ντάκα, περίπου 100 επιβάτες από το πορθμείο που βυθίστηκε στον ποταμό Μέγκνα, στο νότιο Μπαγκλαντές κατόρθωσαν να βγουν κολυμπώντας στην στεριά. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι μόνο 15 το είχαν κατορθώσει. Τουλάχιστον 500 άτομα επέβαιναν στο MV Salauddin το οποίο έπεσε σε κακοκαιρία λίγη ώρα μετά τον απόπλου του, χθες το βράδυ, από την Ντάκα με προορισμό το Πατουακάλι, που βρίσκεται 280 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές.

    Χωρίς μέτρα ασφαλείας

    Στην ασιατική αυτή χώρα που έχει πολλούς ποταμούς σημειώνονται συχνά ναυάγια σε πορθμεία τα οποία κατά κανόνα είναι υπερφορτωμένα και για τον λόγο αυτό οι Αρχές της έχουν επικριθεί επειδή δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

    Πέρυσι στον ίδιο ποταμό είχε βυθιστεί ένα πορθμείο και είχαν χάσει την ζωή τους περί τους 200 από τους επιβάτες του.

    [10] Συντριβή αεροσκάφους στη Νιγηρία

    4/5/2002 6:07:00 μμ

    Αεροσκάφος με τουλάχιστον 75 επιβαίνοντες, συνεντρίβη σήμερα πάνω σε κτίρια πυκνοκατοικημένης περιοχής ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης Κάνο, στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, σύμφωνα με τις Αρχές του αεροδρομίου. Το αεροσκάφος, ένα BAC 111-500, πραγματοποιούσε πτήση από το Τζός, στην κεντρική Νιγηρία. Μαύρος καπνός ήταν ορατός πάνω από το αεροδρόμιο, που βρίσκεται στην Γκουαμάγια, βορείως της πόλης Κάνο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τουλάχιστον δυο επιζώντες από τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροπλάνου.

    [11] Στην Τουρκία η διάσκεψη για Μ. Ανατολή

    4/5/2002 4:32:00 μμ

    Η προγραμματισμένη διάσκεψη για την Μέση Ανατολή είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία τον Ιούνιο, μετέδωσαν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων προς την ισραηλινή πλευρά. Οι Αμερικανοί ανέφεραν ακόμη ότι η διάσκεψη θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και όπως επισημαίνουν παρατηρητές αυτό θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ. Πρώτη η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε χθες ότι ο Σαρόν δεν θέλει να εχει συνομιλίες με τον Αραφάτ, κάτι που και η παλαιστινιακή πλευρά είχε απορρίψει στο παρελθόν.

    Ο Αριέλ Σαρόν προτίθεται να αναχωρήσει αύριο για την Ουάσινγκτον για να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει την δημιουργία ουδέτερης ζώνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών εδαφών.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς τον κρατικό ισραηλινό ραδιοσταθμό ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Μείρ Σιτρίτ τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπου επικρατεί διαφθορά, δεν υπάρχουν νόμοι και δρουν ελεύθερα ένοπλες συμμορίες, όπως υποστηρίζει.

    [12] Μοιραία βόλτα στη λίμνη για 11 μαθήτριες

    Πηγή: ΑΠΕ 4/5/2002 3:16:00 μμ

    Τουλάχιστον 11 μαθήτριες έχασαν σήμερα την ζωή τους όταν το μικρό πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι IRIB. Από τις μέχρι στιγμής υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι το δυστύχημα συνέβη κατά την διάρκεια βόλτας με πλοιάριο σε τεχνητή λίμνη στο παλαιότερο πάρκο της Τεχεράνης, όταν από άγνωστη αιτία το πλοιάριο ανατράπηκε. Τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο 14 μαθήτριες. Οι ηλικίες των θυμάτων δεν έγιναν γνωστές. Συνολικά 60 μαθήτριες είχαν επιβιβαστεί σε δύο πλοιάρια για να κάνουν μία βόλτα στην λίμνη.

    [13] Β. Δ Ινδία: συντριβή μαχητικού MiG-21

    4/5/2002 3:12:00 μμ

    Ενα ινδικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-21 συνετρίβη χθες σε τράπεζα στο κρατίδιο Παντζάμπ της βορειοδυτικής Ινδίας, χθες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ και να τραυματιστούν 25 άνθρωποι, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Indian Express. Η έκρηξη που ακολούθησε την πτώση και συντριβή ήταν πολύ ισχυρή καθώς το αεροπλάνο ήταν γεμάτο από 4.000 λίτρα καυσίμων και μετάφερε μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

    Μηχανικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος;

    Λίγο μετά την απογείωσή του, ο πιλότος ανέφερε μηχανικό πρόβλημα. Την στιγμή εκείνη πετούσε σε ύψος περίπου 2.500 μέτρων. Αφού οι προσπάθειες αποκατάστασης του προβλήματος δεν είχαν αποτέλεσμα οι δύο πιλότοι έκαναν χρήση του αυτόματου μηχανισμού εκτόξευσης και διασώθηκαν, ενώ το αεροπλάνο έπεσε στο κτίριο της τράπεζας Ρατζαστάν, ανακοινώθηκε από το επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Είναι το τέταρτο δυστύχημα που σημειώνεται με παρόμοιο σοβιετικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τα δύο είχαν αποδοθεί σε μηχανικό πρόβλημα, το ένα σε σύγκρουση με πουλί και το τρίτο σε ''ανθρώπινο λάθος''.

    [14] Αλγερία: 34 νεκροί τα θύματα της βίας

    Πηγή: ΑΠΕ 4/5/2002 5:52:00 μμ

    Στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που έγιναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην ανατολική Αλγερία και ολοκληρώθηκαν σήμερα, σκοτώθηκαν 26 ισλαμιστές και 8 στρατιώτες, υποστηρίζει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "El Khabar". Στις επιχειρήσεις αυτές, σε περιοχές μεταξύ του Ταντμαίτ και της Νατσίρια, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, καταστράφηκαν στρατόπεδα εκπαίδευσης και οχυρές θέσεις και κατασχέθηκαν όπλα και άλλο υλικό, γράφει η εφημερίδα οι πληροφορίες της οποίας δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύσθηκαν από τις αρχές. Από τις αρχές Μαΐου, 34 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τρεις σφαγές στις περιοχές Τιαρέτ και Σλεφ, 340 και 200 χιλιόμετρα αντίστοιχα δυτικά του Αλγερίου, ενώ από την αρχή του χρόνου περίπου 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στην Αλγερία, από τους οποίους 170 ήταν ένοπλοι ισλαμιστές, σύμφωνα με απολογισμούς τόσο από επίσημες πηγές όσο και από πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

    [15] Φήμες για νέο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

    4/5/2002 3:13:00 μμ

    Ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, αποκάλυψε την Παρασκευή ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα "νέο πραξικόπημα" και για τη "δολοφονία" του προέδρου Ούγκο Τσάβες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στις 12 Απριλίου. "Εχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τυφλωμένα άτομα προετοιμάζουν μια νέα απόπειρα" είπε ο Ράνχελ, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες "από σίγουρες πηγές" για την πιθανότητα απόπειρας κατά της ζωής του προέδρου Τσάβες. Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για μια "σημαντική πληροφορία" που αφορά "άτομα που πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη να υποκινήσουν το στράτευμα για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος".

    [16] Μπάσκετ-Ευρωλίγκα: ο ΠΑΟ στον τελικό

    4/5/2002 3:11:00 μμ

    Δια χειρός Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας στο μπάσκετ επικράτησαν χθες με 83-75 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, που διεξάγεται στη Μπολόνια, παίρνοντας ρεβάνς για την ήττα τους στον περσινό τελικό. Αύριο οι Πράσινοι θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης κόντρα στην Κίντερ Μπολόνια, η οποία κέρδισε χθες με 90-82 τη Μπενετόν Τρεβίζο, στον άλλον ημιτελικό.

    Τα δεκάλεπτα: 27-23, 44-44, 62-57, 83-75

    [17] Κύπελλο Αγγλίας: Αρσεναλ-Τσέλσι 2-0

    Πηγή: ΑΠΕ 4/5/2002 7:02:00 μμ

    Η Αρσεναλ είναι η νέα κάτοχος του Κυπέλλου Αγγλίας. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ επικράτησε της Τσέλσι με 2-0 στο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ και έφτασε για 8η φορά στην ιστορία της στην κατάκτηση του τροπαίου. Τα γκολ της νίκης για τους "κανονιέρηδες" σημείωσαν οι Πάρλουρ (70) και Λιούνγκμπεργκ (80).

    [18] Ποδόσφαιρο-Σκωτία-Κύπελλο-τελικός

    Πηγή: ΑΠΕ 4/5/2002 7:04:00 μμ

    Η Ρέιντζερς είναι η κάτοχος του Κυπέλλου Σκοτίας για το 2002, αφού επικράτησε 3-2 της Σέλτικ στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο "Χάμπντεν Παρκ" της Γλασκώβης. Τα γκολ των νικητών σημείωσαν οι Λόβενκραντς (21, 90) και Φέργκιουσον (69), ενώ για τη Σέλτικ σκόραραν οι Χάρτσον (19) και Μπάλντε (50').

    [19] Και στην Πολωνία τρελές αγελάδες

    4/5/2002 3:27:00 μμ

    Το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγγεφαλοπάθειας (της ασθένειας των τρελών αγελάδων) αναφέρθηκε στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, αλλά ο επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας διευκρίνισε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό στην νότια Πολωνία. Η Πολωνία θεωρείται χώρα "χαμηλού κινδύνου "για την ασθένεια των τρελών αγελάδων που έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους στην δυτική Ευρώπη και κυρίως στη Βρετανία. Στην Πολωνία που εξάγει μοσχαρίσιο κρέας στην ΕΕ και θεωρείται η μεγαλύτερη αγροτική οικονομία της ανατολικής Ευρώπης, γίνονται επισταμένοι έλεγχοι στα ζώα ηλικίας άνω των 30 μηνών για την ασθένεια των τρελών αγελάδων.

    Κανένας λόγος πανικού

    "Δεν υπάρχει λόγος πανικού αφού μετά από τις εξετάσεις που έγιναν αποδείχθηκε ότι η (μολυσμένη)αγελάδα έχει απομονωθεί μαζί με άλλες από το κοπάδι. Ετσι οι καταναλωτές είναι ασφαλείς", τόνισε προς τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Zet ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας Πιοτρ Κολοντζίεζιχ. Πρόσθεσε ότι το ζώο ήταν ηλικίας εννέα ετών, αλλά δεν διευκρίνισε σε ποια ακριβώς περιοχή εντοπίστηκε το κρούσμα.

    [20] ''Εφυγε'' ο συνθέτης-πιανίστας Γ.Σβετλάνοφ

    4/5/2002 5:19:00 μμ

    Ο Ρώσος μαέστρος, συνθέτης και πιανίστας Γεβγένι Σβετλάνοφ, ένας από τους μεγαλύτερους ρώσους μουσικούς του 20-ου αιώνα, όπως είχε θεωρηθεί, πέθανε αργά χθες στο σπίτι του στην Μόσχα σε ηλικία 73 ετών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένειά του, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο. Η ρωσική τηλεόραση NTV μετέδωσε ότι το τελευταίο κοντσέρτο του Σβετλάνοφ είχε παιχθεί στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.

    Πολυβραβευμένος, αγαπήθηκε και τιμήθηκε

    Ο Ρώσος μαέστρος είχε διατελέσει διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1965, αλλά απομακρύνθηκε από την θέση του μετά από δύο χρόνια από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχαήλ Σβιντκόϊ.

    Γεννήθηκε στην Μόσχα το 1928 και το 1968 του απενεμήθη ο τίτλος του Καλλιτέχνη του Λαού της Σοβιετικής Ένωσης. Του απονεμήθηκαν επίσης πολλά βραβεία και τίτλοι στο διάστημα της λαμπερής του καριέρας.

    ''Είναι σχεδόν δυσαναπλήρωτη η απώλεια τέτοιου μουσικού, τέτοιας προσωπικότητας στον χώρο του πολιτισμού'', υπογράμμισε ο Μπόρις Ποκρόφσκι, πρώην διευθυντής του φημισμένου θεάτρου Μπολσόϊ της Μόσχας, στο οποίο ο εκλιπών είχε κάνει το ντεμπούτο του ως μαέστρος το 1955.

    [21] Οταν η πίκρα του διαζυγίου ''βγαίνει'' σε κωμωδία

    4/5/2002 4:59:00 μμ

    Μετά από ένα διαζύγιο που έβγαλε πολύ πίκρα, μια σκληρή μάχη για τη κηδεμονία του παιδιού που κατέληξε σε πλήρη αποξένωση με την έφηβη κόρη του και. . μια κρίση της ηλικίας, ο 46χρονος αμερικανός επιχειρηματίας Στίβεν Ντουόρμαν αποφάσισε να διακωμωδήσει την κατάσταση που βίωνε, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την παραγωγή και τη σκηνοθεσία μιας ταινίας, συγκεκριμένα κωμωδίας, με κεντρικό θέμα τι άλλο; τα οικογενειακά και προσωπικά του προβλήματα. Έτσι λοιπόν η σύζυγος στην ταινία εμφανίζεται με πρόσωπο σαύρας και η πρεμιέρα του φιλμ έγινε σε αίθουσα που απέχει μόλις πέντε οικοδομικά τετράγωνα από το σπίτι της πρώην συζύγου του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας. Τώρα, έπειτα από την πώληση του ήμισυ της διαφημιστικής του εταιρίας για να χρηματοδοτήσει το φιλμ ''Το Διαζύγιο, Το Μιούζικαλ'', ευελπιστεί σε καλύτερες ημέρες τόσο για την προσωπική του ζωή όσο και για την κινηματογραφική του σταδιοδρομία.

    [22] Δεν είχαν καλές σχέσεις Ελισάβετ και Νταϊάνα

    4/5/2002 6:36:00 μμ

    "Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν τα πήγαινε καλά με την πριγκίπισσα Νταϊάνα", είπε μια φίλη της βασίλισσας της Αγγλίας, η Λαίδη Κέναρντ, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Times''. ''Εμενα πάντοτε έκπληκτη που τις έβλεπα να μην τα πηγαίνουν καλά'', δήλωσε, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα η 82χρονη Λαίδη Κέναρντ μιλώντας στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος ''Η βασίλισσα και η χώρα'' της τηλεόρασης του BBC1 που θα μεταδοθεί την προσεχή Τετάρτη.

    Αποκαλύψεις ή κουτσομπολιά;

    ''Η βασίλισσα, βεβαίως, δεν διαπληκτίζεται με κανέναν αλλά ενοχλείται από ορισμένα πράγματα. Η βασίλισσα δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει ποια ήταν πράγματι η Νταϊάνα. Είναι αδύνατον. Νομίζω ότι η Νταϊάνα υπέφερε πολύ από το παρελθόν της και τα παιδικά της χρόνια. Είναι δύσκολο να ξέρεις'', είπε η νονά του πρίγκιπα Αντριου, δευτερότοκου γιου της καλής της φίλης Ελισάβετ.

    Μια από τις πιο στενές φίλες της αδικοχαμένης Νταϊάνας, η Βιβιέν Πέιρι χαρακτήρισε, από την πλευρά της, τα όσα σχολίασε η Λαίδη Κέναρντ ''σκληρά και άδικα'', γράφει η εφημερίδα ''Τάιμς''.

    Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε μαζί με το φίλο της Ντόντι Αλ Φάγιεντ σε τροχαίο, στις 31 Αυγούστου του 1997, στη γέφυρα Ντ Αλμά στο Παρίσι, ενώ το ζευγάρι ''καταδιωκόταν'' από παπαράτσι. Η σιωπή της Ελισάβετ τις ημέρες που ακολούθησαν είχε εξοργίσει τη βρετανική κοινή γνώμη, ενώ ο Τύπος καλούσε τη βασίλισσα να βγει από τη σιωπή αυτή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 May 2002 - 16:54:18 UTC