Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μερική επιστροφή στις πόλεις
  • [02] Ομιλία Διαμαντοπούλου για εκμετάλλευση ανηλίκων
  • [03] Ομιλία Σημίτη απόψε στη Ρόδο
  • [04] Τα έθιμα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου
  • [05] Κεραυνούς εξαπέλυσε ο κ. Χριστόδουλος
  • [06] Πιέσεις από τους ξένους tour operators
  • [07] Στην Ελλάδα για θεραπεία ο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
  • [08] Συνελήφθη η δικηγόρος Α.Τζαβέλα
  • [09] Θεσ/κη: στο νοσοκομείο λόγω βαρυστομαχιάς
  • [10] Νεκρός από ναρκωτικά ανήμερα Πάσχα
  • [11] Γαλλία: νέος πρωθυπουργός μετά τη νίκη Σιράκ
  • [12] Αρση του αποκλεισμού του Ναού της Γεννήσεως;
  • [13] Αυτοκινητοβιομηχανική απεργία στη Γερμανία
  • [14] Κροατία: εκταφή λειψάνων από ομαδικό τάφο
  • [15] Ελεύθερη η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι
  • [16] Ρωσία: δύο 13χρονοι αυτοκτόνησαν
  • [17] Από Τετάρτη ραντεβού με την εφορία σας
  • [18] Για τα μάτια σας μόνο. .
  • [19] Καμπούλ: διασώθηκαν οι πολιτιστικοί θησαυροί
  • [20] Αποκαλυπτική συνέντευξη της Κάϊλι Μινόγκ
  • [21] Οικισμοί χωρίς παιδιά στην Μελβούρνη

    [01] Μερική επιστροφή στις πόλεις

    6/5/2002 6:01:00 μμ

    Σταδιακά αρχίζει από σήμερα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Ηδη, η κίνηση είναι αυξημένη στα εθνικά δίκτυα και κυρίως στην Αθηνών-Κορίνθου, όπου έχει παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα και από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι το Δαφνί. Σε επιφυλακή είναι όλη η δύναμη της Τροχαίας, με παρεμβάσεις και στους υπόλοιπους σημαντικούς κόμβους στα εθνικά και τα επαρχιακά οδικά δίκτυα. Προβλήματα συναντούν οι ταξιδιώτες στο Ρίο-Αντίρριο, στην πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας όπου το απόγευμα η ουρά των αυτοκινήτων έφτανε τα 10 χλμ.

    Δεν είχε δρομολογηθεί ο αναγκαίος αριθμός πλοίων

    Την ''ουρά'' αποτελούν κυρίως ΙΧ επιβατικά, που περιμένουν για να επιβιβαστούν στα φέρι μποτ με κατεύθυνση το Ρίο και μετά την Αθήνα. Οι πλοιοκτήτες και το Λιμεναρχείο ανέμεναν να ενταθεί αύριο η επιστροφή των χιλιάδων εκδρομέων που είχαν μεταβεί για το Πάσχα στην κεντρική Ελλάδα. Πολλοί, όμως, οδηγοί αποφάσισαν να επισπεύσουν την επιστροφή τους, προφανώς για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και το μποτιλιάρισμα στις εθνικές οδούς.

    Αυτό αιφνιδίασε κατά κάποιο τρόπο την κοινοπραξία των φέρι μποτ με αποτέλεσμα να μην έχει δρομολογηθεί σήμερα ο αναγκαίος αριθμός πλοίων. Σιγά-σιγά μπήκαν και άλλα πλοία στη γραμμή και αυτή την ώρα διακινούνται δώδεκα φέρι μποτ που είναι το μάξιμουμ που μπορούν να ''δένουν'' στις αποβάθρες του Αντιρρίου. Παρ όλα αυτά, η ταλαιπωρία των οδηγών και των πληρωμάτων των διαφόρων οχημάτων είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία ακόμη και στην περιοχή του Μεσολογγίου.

    Περισσότερα από 240 τροχαία σε όλη τη χώρα

    Ωστόσο και εφέτος η έξοδος βάφτηκε για μια ακόμα φορά με αίμα και συγκεκριμένα από την Πρωτομαγιά, τη Μεγάλη Τετάρτη, που άρχισε η μαζική μετακίνηση μέχρι και χθες έγιναν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 242 τροχαία ατυχήματα με 31 νεκρούς και 329 τραυματίες.

    Τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα έγιναν την Κυριακή του Πάσχα. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα χθες έγιναν 51 ατυχήματα με 11 νεκρούς και 91 τραυματίες. Από τα θανατηφόρα τα περισσότερα έγιναν στην Αθήνα, όπου συνολικά έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα.

    Η μεγαλύτερη έξοδος της δεκαετίας

    Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τροχαίας η φετινή έξοδος ήταν αυξημένη κατά 15% περίπου σε σχέση με πέρσι. Υπολογίζεται ότι από την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, που άρχισε η σταδιακή αποχώρηση από την Αθήνα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, έφυγαν από την πρωτεύουσα περίπου 800.000 αυτοκίνητα.

    [02] Ομιλία Διαμαντοπούλου για εκμετάλλευση ανηλίκων

    6/5/2002 7:41:00 μμ

    Διακόσια σαράντα έξι εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο (ηλικίας 5-17 ετών) εργάζονται σήμερα και το 73% απ αυτά, σε συνθήκες απαράδεκτες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, επισημαίνει η Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης Αννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας έκκληση για επείγοντα μέτρα κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Η Ελληνίδα, Επίτροπος μιλώντας σε συζήτηση ''στρογγυλής τραπέζης'' με θέμα την εργασία των ανηλίκων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που δουλεύουν ή είναι θύματα εκμετάλλευσης υπερβαίνει κατά πολύ τα 246 εκατομ. που περιλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, γεγονός που χαρακτήρισε τραγικό στην ανθρώπινη του διάσταση και πρόκληση για τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου.

    Προτάσεις για μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας

    Στη συζήτηση-στην οποία παρέστη και η πριγκίπισσα του Βελγίου Ματίλντη- παρουσιάσθηκαν τα στοιχεία της πρώτης παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την παιδική εργασία και εκμετάλλευση απ όπου προκύπτει ότι αντίστοιχα κρούσματα εμφανίζονται και στις ανεπτυγμένες χώρες και την ΕΕ, ενώ προτείνονται μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας και προώθησης της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση τους.

    Στα βήματα της ΕΕ προς αυτήν την κατεύθυνση η κα Διαμαντοπούλου, ανέφερε την απαγόρευση της εργασίας για ανηλίκους κάτω των 15 ετών και ειδικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας για εργαζόμενους ηλικίας 15-18 ετών. Εκανε επίσης μνεία των κοινοτικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης (κυρίως παιδιών και γυναικών) ''ΣΤΟΠ'' και ''Δάφνη'' που αφορούν στις χώρες της ΕΕ, την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, την οικονομική ενίσχυση Αφρικανικών χωρών (''Συμφωνία COTONOU'') και άλλα βοηθητικά προγράμματα σε συνεργασία με την UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας.

    [03] Ομιλία Σημίτη απόψε στη Ρόδο

    6/5/2002 3:42:00 μμ

    Σε κομματικά στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει απόψε σε συνεστίαση στη Ρόδο ο Πρωθυπουργός. Ο Κώστα Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί σε θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, αλλά και στους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές του 2004. Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της κοινωνικής συνοχής και της περιφερειακής ανάπτυξης, παράγοντες που, όπως επισημαίνεται βοηθούν τη χώρα μας να έχει φωνή και κύρος στη διεθνή σκηνή. Ο κύριος Σημίτης, αναμένεται επίσης, να αναφερθεί και στο αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Αύριο, ο Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί το Καστελόριζο.

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Κ. Σημίτης

    Παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί η Τουρκία, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις του στη Ρόδο, ο Κώστας Σημίτης και κάλεσε την γείτονα χώρα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ΕΕ.

    Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει αυτό το χρονικό διάστημα σοβαρά θέματα, που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις.

    [04] Τα έθιμα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου

    6/5/2002 2:34:00 μμ

    Πολλά είναι τα έθιμα που αναβιώνουν ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Στα Μελίσσια αναβιώνει το Κεσκέκι, το κοινό φαγητό που μοιράζονταν οι πιστοί στη Μικρά Ασία, μετά τη Θεία Λειτουργία. Οι Μαντηλάδες, ένα άλλο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, αναβιώνει στο χωριό Καστράκι της Καλαμπάκας. Εκεί, τολμηροί αναρριχητές ανεβαίνουν στο βράχο που βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και τοποθετούν μαντήλια με τάματα των πιστών. Μια ακόμα εκδήλωση από τα παλιά είναι αυτή που οργανώνει ο Δήμος Παγγαίου, πιστός στην αναβίωση των παραδόσεων και τη δημιουργία πολιτισμού.

    Δεν σταματούν οι χοροί στη Νικήσιανη του Όρους Παγγαίου

    Κάθε χρόνο, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, στη Νικήσιανη, γίνεται με τρόπο ξεχωριστό έτσι όπως τον κληροδότησαν οι παλιοί κάτοικοι, πρόσφυγες της περιοχής. Στο εξωκλήσι του Αη Γιώργη, στο μεγάλο και καταπράσινο προαύλιο του, λίγο έξω από τη Νικήσιανη, στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, το πρωί της Δευτέρας τελείται η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ο Δήμος προσφέρει γάλα, τσουρέκια και κόκκινα αυγά σε όλους τους παρευρισκόμενους.

    Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με χορευτικά τμήματα Πολιτιστικών Συλλόγων του δήμου και της ευρύτερης περιοχής που χορεύουν πάνω στο γρασίδι χορούς του τόπου μας, με τον ήχο παραδοσιακών οργάνων. Η συμμετοχή του κόσμου στους χορούς είναι καθολική, προσδίδοντας στην εκδήλωση κέφι και ζωντάνια.

    Την εκδήλωση αυτή διοργανώνει τα τελευταία πέντε χρόνια ο δήμος, με τη συμμετοχή όλων των δημοτών, πολλών ετεροδημοτών και πλήθους επισκεπτών από τη γύρω περιοχή.

    [05] Κεραυνούς εξαπέλυσε ο κ. Χριστόδουλος

    6/5/2002 6:00:00 μμ

    Ο συμπαγής όγκος του ελληνικού λαού παραμένει πιστός στην Εκκλησία και είναι ευτύχημα που ''έχει στο πετσί του την πίστη την οποία δεν ανταλλάσσει με τίποτα και η οποία είναι συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις του τόπου μας''. Αυτά, μεταξύ άλλων, κήρυξε από την άμβωνα του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, υπογραμμίζοντας ότι η ''Ορθόδοξη Πίστη είναι βουτηγμένη στα αίματα των μαρτύρων της Εκκλησίας μας''. ''Είναι ντροπή στις μέρες μας να αποχρωματιστεί η πίστη και να θεωρήσουμε ότι η θρησκεία είναι απλά ένα διακοσμητικό στοιχείο της ζωής μας'' είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χριστόδουλος απαντώντας σε πολιτικό αρχηγό που δεν κατονόμασε, ο οποίος είχε δηλώσει ότι την ημέρα του Πάσχα εορτάζεται η δημιουργία και η άνοιξη, ανέφερε ότι οι θεωρίες αυτές είναι ειδωλολατρικές και δεν μπορούν να υποστηρίζονται.

    [06] Πιέσεις από τους ξένους tour operators

    6/5/2002 5:16:00 μμ

    Αφόρητες πιέσεις ασκούν οι ξένοι tour operators στους Ελληνες ξενοδόχους και ζητούν μείωση των τιμών από 20 μέχρι 30% προκειμένου να διακινήσουν τουρίστες προς τη χώρα μας, επικαλούμενοι τα πρόσφατα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και ισχυρίζονται ότι σταμάτησαν οι κρατήσεις για ταξίδια στην Ελλάδα. Οι πιέσεις ασκούνται κυρίως από τους Γερμανούς, οι οποίοι από την περασμένη Παρασκευή διεμήνυσαν στους ξενοδόχους ότι αν θέλουν να έχουν φέτος τουρίστες θα πρέπει να ρίξουν τις τιμές. Η γερμανική κυβέρνηση είχε εκδώσει οδηγία τις τελευταίες μέρες με αφορμή τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας στη χώρα μας. Η γερμανική οδηγία καλούσε τους πολίτες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής αν προγραμμάτιζαν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

    Εντονος προβληματισμός και ανησυχία στη Ρόδο

    Με τις εξελίξεις αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα οι ξενοδόχοι της Ρόδου, δεδομένου ότι συνεχώς λαμβάνουν μηνύματα από το εξωτερικό με τα οποία οι tour operators τους ζητούν να μειώσουν τις τιμές. Βέβαια, μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας δεν σημειώθηκαν σημαντικές ακυρώσεις για εκδρομές στη Ρόδο, αλλά μόνο διακοπή των κρατήσεων.

    Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απασχόλησε και την έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, μάλιστα δε ο αντιπρόεδρος της Στάθης Βασιλάκης κάλεσε όλα τα μέλη να αντισταθούν στις πιέσεις των tour operators. Θα είναι δύσκολη η φετινή σεζόν είπε ο κ.Βασιλάκης. Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, σύνεση και διορατικότητα για να περιοριστούν οι απώλειες''. Σημειώνεται ότι-σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων-ο φετινός Απρίλιος έκλεισε με μείωση κατά 30% στις αφίξεις τσάρτερ και οι προβλέψεις για το Μάιο είναι ότι η μείωση θα φθάσει το 20% σε σύγκριση με την περυσινή σεζόν.

    Στο μεταξύ, έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στο τουριστικό κύκλωμα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγω των τελευταίων εξελίξεων, δεν θα προσληφθούν το Μάιο, αλλά από τον Ιούνιο εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις.

    [07] Στην Ελλάδα για θεραπεία ο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

    6/5/2002 5:08:00 μμ

    Στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για περαιτέρω θεραπεία σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη. Ο κ. Σαββίδης επισκέφθηκε το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σε ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, αναφέρεται ότι η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου είναι σταθερή και σταδιακά βελτιώνεται.

    [08] Συνελήφθη η δικηγόρος Α.Τζαβέλα

    6/5/2002 4:52:00 μμ

    Σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέφυγαν η δικηγόρος Αϊντα Τζαβέλα και ο σύντροφος της Γιώργος Αγγελόπουλος που καταζητούνταν για παραβίαση της άδειας τους από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου εκτίει ποινή φυλάκισης. Ο Αγγελόπουλος ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενος για ληστεία και έπρεπε να είχε επιστρέψει από την μόνιμη άδεια του στις 22 Απριλίου. Το ζευγάρι σύμφωνα με την αστυνομία έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα με ταξί και επισκέφθηκαν νυχτερινό κέντρο όπου και συνδιασκέδασαν. Τα ξημερώματα σήμερα συνελήφθησαν κατά την έξοδο τους από το νυχτερινό κέντρο. Μαζί τους συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην ασφάλεια τέσσερα ακόμη άτομα που τους συνόδευαν στη νυχτερινή τους διασκέδαση κατηγορούμενοι για υπόθαλψη εγκληματία.

    [09] Θεσ/κη: στο νοσοκομείο λόγω βαρυστομαχιάς

    6/5/2002 4:51:00 μμ

    Σε περιπέτεια μετατράπηκε η πασχαλινή γιορτή για 40 κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν στο γλέντι που διοργάνωσε ο Δήμος της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μεταφέρθηκαν με συμπτώματα βαρυστομαχιάς στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Και οι 40 είχαν καταναλώσει πολλή τροφή που είχε διατεθεί στο πασχαλινό πανηγύρι του Δήμου, όμως δεν σκέφτηκαν ότι μετά από πολυήμερη νηστεία η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

    [10] Νεκρός από ναρκωτικά ανήμερα Πάσχα

    6/5/2002 5:24:00 μμ

    Ανήμερα του Πάσχα βρέθηκε νεκρός στο σπίτι όπου έμενε με τους γονείς του στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης 19χρονος χρήστης ναρκωτικών. Το νεαρό που ήταν χρόνιος χρήστης ναρκωτικών βρήκαν νεκρό το απόγευμα οι γονείς του όταν επιχείρησαν να τον ξυπνήσουν για το Πασχαλινό τραπέζι. Ο θάνατος του νεαρού ανεβάζει στους 17 τον αριθμό των νεκρών από ναρκωτικά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2002 στη Θεσσαλονίκη.

    [11] Γαλλία: νέος πρωθυπουργός μετά τη νίκη Σιράκ

    6/5/2002 2:10:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ διόρισε σήμερα τον Ζαν Πιερ Ραφαρέν νέο πρωθυπουργό της χώρας, λίγες ώρες μετά τη σαρωτική του νίκη, με ποσοστό 82,21%, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μία νίκη που του εξασφάλισε μία ακόμα θητεία στο ύπατο αξίωμα. Ο Ραφαρέν μετέβη στο μέγαρο των Ηλυσίων, όταν ανακοινώθηκε η επίσημη παραίτηση από το πρωθυπουργικό αξίωμα του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν, που είχε υποστεί δεινή ήττα στον πρώτο γύρο των εκλογών της 21ης Απριλίου από τον ακροδεξιό Ζαν-Μαρί Λεπέν.

    Ο Ραφαρέν είναι ένας από τους πιστούς του Ζακ Σιράκ

    Ο ηλικίας 53 ετών Ραφαρέν, γερουσιαστής, μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων (DL) και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του νομού Πουατού-Σαράντ στην κεντρική Γαλλία, είναι ένας από τους πιστούς του Ζακ Σιράκ και είχε διατελέσει υπουργός αρμόδιος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κυβέρνηση του Αλέν Ζιπέ (1995-97).

    Μαζική αντίδραση των Γάλλων κατά της άκρας δεξιάς

    Με ποσοστό 82,21% που συγκέντρωσε ο Ζακ Σιράκ περιόρισε στο 17,79% τον ακροδεξιό αντίπαλό του Ζαν Μαρί Λεπέν στον χθεσινό δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα ποσοστό που συγκεντρώθηκε ως τάση κατά της άκρας δεξιάς.

    Το ποσοστό της αποχής ήταν 20,29%.

    Ολόκληρη τη νύχτα της Κυριακής χιλιάδες Γάλλοι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ήττα του Λεπέν.

    Ο Ζαν Μαρί Λεπέν δεν φάνηκε να πτοείται

    Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Αναλυτές τονίζουν ότι ακόμα κι αν οι Γάλλοι ψηφοφόροι κατάλαβαν ότι είναι επικίνδυνο να παίζει κανείς με τη φωτιά, το βέβαιο είναι ότι ο Ζαν Μαρί Λεπέν έχει ανακαλύψει το αδύναμο σημείο της πολιτικής των αντιπάλων του και θα το εκμεταλλευτεί.

    Ο Ζαν Μαρί Λεπέν δεν φάνηκε να πτοείται από την ήττα του στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Αφού κατηγόρησε το βράδυ της Κυριακής τον Σιράκ ότι κέρδισε τις εκλογές με "σοβιετικές", όπως τις χαρακτήρισε "μεθόδους", τώρα απλώς μεταθέτει το ραντεβού με την εξουσία για τις βουλευτικές εκλογές του επομένου μήνα.

    "Η νίκη του Ζακ Σιράκ είναι μια αμφιλεγόμενη νίκη που επιτεύχθηκε με τη σοβιετική μέθοδο, με το σύνολο των κοινωνικών, των πολιτικών και των οικονομικών δυνάμεων και των ΜΜΕ", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. "Εκφράζω, πάντως, την ικανοποίηση μου για το ότι το εθνικό μπλοκ παραμένει ισχυρό", πρόσθεσε. "Ατενίζουμε το μέλλον με πολλή εμπιστοσύνη", σημείωσε. "Έχω υπομονή, και δεν θα χρειαστεί να περιμένω πολύ για να δω να διασπώνται οι εταίροι αυτής της νοσηρής συμμαχίας", είπε ακόμα, αναφερόμενος στους δημοκράτες της αριστεράς και της δεξιάς που είχαν απευθύνει έκκληση για να φράξουν οι ψηφοφόροι το δρόμο στην ακροδεξιά.

    Κάλεσμα Σιράκ προς όλους τους Γάλλους δημοκράτες

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωνε στους Γάλλους ψηφοφόρους ότι έχει κατανοήσει την έκκλησή τους για μεταρρύθμιση και ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα κάνει προτεραιότητές της την καταπολέμηση του εγκλήματος και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Μιλώντας, μετά τη μεγάλη του νίκη ο Σιράκ δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο στον ηττηθέντα αντίπαλο του Ζαν Μαρί Λεπέν, ενώ τόνισε ότι η Γαλλία παραμένει πιστή στα ιδεώδη της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας. Ο Σιράκ είπε ακόμη ότι η ψήφος σημαίνει πως οι Γάλλοι επιθυμούν να παραμείνουν ανοιχτοί στην Ευρώπη και τον κόσμο με μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική πολιτική. "Θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα αυτό", τόνισε.

    Συγχαρητήρια στον Ζακ Σιράκ από ηγέτες

    Ηγέτες απ όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον κ. Σιράκ για τη νίκη του.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους τηλεφώνησε στο Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ και του απηύθυνε "θερμά συγχαρητήρια για την επανεκλογή του" στο ύπατο αξίωμα. Σύμφωνα με Αμερικανό εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Τζωρτζ Μπους τόνισε ότι η επανεκλογή αυτή "θα ενισχύσει τις σχέσεις φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών" και πρόσθεσε ότι θα έχει τη χαρά να ξαναδεί τον Ζακ Σιράκ όταν θα επισκεφθεί τη Γαλλία στις 26 Μαΐου.

    [12] Αρση του αποκλεισμού του Ναού της Γεννήσεως;

    6/5/2002 7:16:00 μμ

    Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα δώσει τέλος στο δράμα των εγκλωβισμένων στο Ναό της Θείας Γέννησης, βρίσκονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές. ''Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης και εκτιμώ ότι το θέμα θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ώρες, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή την τελευταία στιγμή'', δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ. Tην Τρίτη του Πάσχα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο Μπους.

    Τί προβλέπει η συμφωνία για τους εγκλείστους Παλαιστινίους

    Νωρίτερα, Παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μία προ-συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

    Η ίδια πηγή τόνισε ότι από τους εγκλείστους Παλαιστινίους:

    έξι θα απελαθούν στην Ιταλία,

    οι 35 θα οδηγηθούν στη Γάζα για να δικαστούν από την Παλαιστινιακή Αρχή

    και οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι.

    [13] Αυτοκινητοβιομηχανική απεργία στη Γερμανία

    6/5/2002 4:37:00 μμ

    Παρέλυσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στη Γερμανία από την απεργία που κήρυξε το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου. Στη Γερμανία τα μέλη του ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας, του IG METALL, απεργούν σήμερα με στόχο την αύξηση των μισθών κατά 6%. Αναμένεται ότι περίπου 50.000 εργάτες θα υποστηρίξουν την απεργία η οποία θα επηρεάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler Chrysler, Porsche, Audi και την αμερικανική εταιρεία κατασκευής τρακτέρ John Deere. Είναι η πρώτη εδώ και επτά χρόνια σημαντική απεργία σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και για την επανεκλογή του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία

    Η IG Metall, το μεγαλύτερο γερμανικό συνδικάτο στον τομέα της βιομηχανίας, ζητεί μισθολογικές αυξήσεις 6,5% για τα 3,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα, λέγοντας ότι δικαιούνται ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τον πληθωρισμό, καθώς η μετριοπαθής συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει πριν από δυο χρόνια διαβρώθηκε από την αύξηση των τιμών.

    Οι συνομιλίες για τις μισθολογικές αυξήσεις κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα, όταν το συνδικάτο απέρριψε προσφορά των εργοδοτών για μισθολογικές αυξήσεις 3,3% για μια περίοδο 15 μηνών συν ένα εφ άπαξ ποσό 190 ευρώ. Το συνδικάτο μείωσε τις απαιτήσεις του σε περίπου 4% στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

    [14] Κροατία: εκταφή λειψάνων από ομαδικό τάφο

    6/5/2002 6:23:00 μμ

    Αρχισε σήμερα το πρωί υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης η εκταφή 20 περίπου ανθρώπινων λειψάνων που ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο στην κεντρική Κροατία, μετέδωσε ο τοπικός ραδιοσταθμός. Ο ομαδικός τάφος, που βρίσκεται στο κοιμητήριο της Κορένιτσα, 200 χιλιόμετρα νότια του Ζάγκρεμπ, πιστεύεται ότι περιέχει τα λείψανα Σέρβων αυτονομιστών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1991-95. Οι εργασίες στον ομαδικό αυτό τάφο, που θα διαρκέσουν πολλές ημέρες, γίνονται με αίτημα του ΔΠΔ και υπό την επίβλεψή του.

    Εχουν εκταφεί στην Κροατία τα λείψανα 3.309 θυμάτων

    Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της κροατικής επιτροπής για τους αγνοούμενους Ιβάν Γκρούζιτς, στην εκταφή θα παρίστανται και εκπρόσωποι των γιουγκοσλαβικών αρχών μαζί με εκπροσώπους των κροατικών ιατροδικαστικών αρχών.

    Από το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης, που στοίχισε τη ζωή περίπου 20.000 ανθρώπων, έχουν εκταφεί στην Κροατία τα λείψανα 3.309 θυμάτων, από τα οποία τα 2.692 δεν έχουν αναγνωριστεί. Σύμφωνα με τα επίσημα κροατικά στοιχεία, έξι χρόνια μετά το τέλος του πολέμου εξακολουθούν να αγνοούνται 1.041 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 654 στην περιοχή του Βούκοβαρ.

    [15] Ελεύθερη η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι

    6/5/2002 6:21:00 μμ

    Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, μετά την άρση του κατ οίκον περιορισμού που της είχε επιβληθεί πριν από 19 μήνες από τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας. Η Σούου Κίι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές από το πλήθος των υποστηρικτών της που βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος

    [16] Ρωσία: δύο 13χρονοι αυτοκτόνησαν

    6/5/2002 5:35:00 μμ

    Δύο 13χρονοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αυτοκτόνησαν χθες το βράδυ πέφτοντας μαζί από τη στέγη ενός εννιαόροφου κτιρίου στο Κομουνάρ, στα νότια περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Οι δύο ανήλικοι αυτόχειρες, που βρήκαν ακαριαίο θάνατο, δεν άφησαν πίσω τους ούτε ένα σημείωμα για να εξηγήσουν τους λόγους που τους έκανε να θέσουν τέρμα στη ζωή τους και έτσι ο θάνατός τους αποτελεί μυστήριο. Πέρυσι είχαν αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο στο Νόβγκοροντ της βορειοδυτικής Ρωσίας δύο σπουδαστές, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν οπαδοί του σατανισμού. Η ομαδική αυτοκτονία τριών μαθητών ηλικίας 11-13 ετών, που έπεσαν στο κενό από τον όγδοο όροφο ενός κτιρίου της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 1999, παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη.

    [17] Από Τετάρτη ραντεβού με την εφορία σας

    6/5/2002 2:11:00 μμ

    Από την Τετάρτη αρχίζει το ραντεβού με την εφορία για περίπου τρία εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τους περισσότερους η συμπλήρωση της δήλωσης είναι πραγματικός γρίφος, καθώς πρέπει να αποφύγουν λάθη και να γλιτώσουν φόρο. Κατ αρχήν, ελέγξτε σχολαστικά τα ατομικά σας στοιχεία. Στη συνέχεια συμπληρώστε όλα τα ποσά μόνο σε δραχμές και όχι σε ευρώ. Επόμενο βήμα: συγκεντρώστε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να αποδείξετε τα εισοδήματα, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και προμηθευτείτε τα επιπλέον ειδικά έντυπα.

    Ποιοί υποβάλλουν και το έντυπο Ε1Α

    Ταυτόχρονα κάποιοι θα πρέπει να υποβάλλουν εφέτος και το έντυπο Ε1Α. Ποιοι είναι αυτοί;

    Όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτές υπηρεσίες, εκείνοι που ιδιοκατοικούν σε κύρια κατοικία, όσοι έχουν μέχρι δύο επιβατικά αυτοκίνητα και εκείνοι που καταβάλλουν τόκους στεγαστικών δανείων ή ενοίκια.

    Οι τόκοι στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, όμως από την άλλη πλευρά αποτελούν και τεκμήριο διαβίωσης. Έτσι και για αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται προσοχή στη συμπλήρωση της δήλωσης.

    Μην ξεχνάτε την πιστωτική, τον Η/Υ και τις οικογενειακές αποδείξεις

    Μην ξεχνάτε ότι δεν χρειάζεται να δηλώσετε το ποσό που κατεβάλατε για την εξόφληση της πιστωτικής σας κάρτας, αν κάνατε αγορές καταναλωτικών αγαθών, καθώς το τεκμήριο αυτό καταργήθηκε.

    Αν αγοράσατε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα πρέπει να το γράψετε στους κωδικούς 067-068 του πίνακα 8, καθώς η δαπάνη αφαιρείται κατά 100% από το δηλωθέν εισόδημα αν ήταν έως 150.000 δραχμές και κατά 40% αν τις ξεπέρασε.

    Επίσης μη ξεχάσετε ότι οι οικογενειακές αποδείξεις φυλάσσονται στο σπίτι και για τον υπολογισμό του φόρου που αναλογεί στο συνολικό σας εισόδημα, ισχύει η νέα κλίμακα με αφορολόγητο τα 2,4 εκατ. δρχ. για μισθωτούς-συνταξιούχους και μειωμένο 42,5% τον ανώτατο συντελεστή.

    [18] Για τα μάτια σας μόνο. .

    6/5/2002 5:56:00 μμ

    Η έκθεση πάνω από πέντε ώρες την ημέρα στον ήλιο το καλοκαίρι μπορεί μέχρι και να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας μορφής τύφλωσης που συνήθως εμφανίζεται στα ηλικιωμένα άτομα. Προκαταρκτική μελέτη σε δείγμα 5.000 ατόμων μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους επιβεβαιώνει τη σχέση της έκθεσης στον καλοκαιρινό ήλιο στα νεανικά χρόνια και της εμφάνισης οπτικών κηλίδων στην όραση, οφθαλμοπάθειας που παρουσιάζεται με την πάροδο της ηλικίας. Το πρόβλημα, για το οποίο δεν έχει βρεθεί θεραπεία, δημιουργείται από βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αιμορραγία και άλλες ζημιές που επιφέρουν σταδιακή μείωση της όρασης.

    Απαραίτητα γυαλιά και καπέλο

    Όπως αποκαλύπτει η πενταετής μελέτη, που ολοκληρώθηκε το 1995, όσοι απάντησαν ότι σε περιόδους μεγάλης ηλιοφάνειας κυκλοφορούσαν έξω για τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα, εκτεθειμένοι στον ήλιο, στη δεκαετία των 30 είχαν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα στην όραση, σε σχέση με αυτούς που έμεναν σε υπαίθριο χώρο λίγη ώρα όταν ήταν παιδιά και έφηβοι.

    Για το δυνατό ήλιο, μια πολύ μικρή προστασία μπορεί να προσφέρουν τα γυαλιά και το καπέλο, ενώ η νόσος μπορεί να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

    [19] Καμπούλ: διασώθηκαν οι πολιτιστικοί θησαυροί

    6/5/2002 4:55:00 μμ

    Γάλλοι εμπειρογνώμονες στις Καλές Τέχνες εξεπλάγησαν σήμερα ευχάριστα όταν διαπίστωσαν ότι οι πολιτιστικοί θησαυροί που φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό Μουσείο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές απ όσο είχε αρχικά νομισθεί. Ο υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρα Χαν Μασούντι συνόδευσε τους έξι Γάλλους ειδικούς στο Μουσείο, το οποίο ελπίζεται ότι θα είναι σε θέση να ανοίξει τις πύλες του πριν από το τέλος του χρόνου, χάρη στη διεθνή βοήθεια. Ο Μουσείο της Καμπούλ θεωρείται ως ένα από κυριότερα πολιτιστικά αξιοθέατα της Ασίας, αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 90 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του εμφυλίου πολέμου, στη διάρκεια του οποίου καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της αφγανικής πρωτεύουσας.

    Αρχαία αγάλματα θύματα των Ταλιμπάν

    Πέρσι, εκατοντάδες αρχαία αγάλματα είχαν πέσει θύματα του φανατισμού των Ταλιμπάν, που τα κατέστρεψαν διότι δεν ανήκαν στην πολιτιστική κληρονομιά του Ισλάμ.

    Οπως υπολογίζει ο Αφγανός συντηρητής έργων τέχνης Σερ Μοχάμαντ, περίπου 2.000 αγάλματα καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν μετά την ανατίναξη, τον Μάρτιο του 2001, των δύο γιγάντιων αγαλμάτων του Βούδα, ηλικίας 1500 ετών στην Μπαμιγιάν, ενέργεια που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

    [20] Αποκαλυπτική συνέντευξη της Κάϊλι Μινόγκ

    6/5/2002 6:13:00 μμ

    "Εγώ φταίω που χωρίσαμε γιατί αφοσιώθηκα στην καριέρα μου, που τον τελευταίο χρόνο πραγματικά απογειώθηκε". Αυτά υποστηρίζει η διάσημη Αυστραλή ηθοποιός και βασίλισσα της ποπ, Κάϊλι Μινόγκ μιλώντας στον αυστραλιανό Τύπο για τον χωρισμό της από τον εραστή της, για τα τελευταία δυόμισι χρόνια, Τζέϊμς Γκούντιγκ. "Είμαι σοκαρισμένη. Κλαίω συνεχώς και δεν μπορώ να συνέλθω", δήλωσε η Μινόγκ η οποία ανέλαβε μέρος της ευθύνης του χωρισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του αυστραλιανού τύπου το ζευγάρι χώρισε γιατί ο γοητευτικός Τζέϊμς Γκούντιγκ απατούσε την Κάϊλι με άλλες πανέμορφες γυναίκες.

    [21] Οικισμοί χωρίς παιδιά στην Μελβούρνη

    6/5/2002 6:16:00 μμ

    Έντονα αντιδρούν οι οικογενειακές οργανώσεις της Μελβούρνης στα σχέδια του πολυσυζητημένου και αμφιλεγόμενου εργολάβου Γκρέγκ Γκορ ο οποίος θέλει να δημιουργήσει στη Μελβούρνη συγκρότημα κατοικιών όπου θα απαγορεύεται σε παιδιά να κατοικούν σε αυτές! "Ψάχνουμε για οικόπεδο στο Έλθαμ. Οι κατοικίες αυτές θα είναι μόνο για ενήλικα άτομα" είπε ο κ. Γκορ, ο οποίος έχει ήδη δημιουργήσει ένα ανάλογο συγκρότημα στην πολιτεία της Κουίνσλάνδης. Στα συγκροτήματα αυτά απαγορεύεται ακόμα και η επίσκεψη "παιδιών ενώ αν μια γυναίκα, που διαμένει εκεί, μείνει έγκυος θα πρέπει να βρει αλλού σπίτι!". |Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για κατοικίες αυτού του είδους" είπε ο κ. Γκορ και απέρριψε τις επικρίσεις εκπροσώπων οικογενειακών οργανώσεων λέγοντας πως ''πολλοί άνθρωποι μετά τα 50 τους θέλουν να βρουν την. . . ησυχία τους''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 May 2002 - 16:54:11 UTC