Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η επιστροφή της... ταλαιπωρίας
  • [02] Ευτυχές τέλος στην ομηρία εξάχρονης
  • [03] Από αύριο σε κανονικούς ρυθμούς
  • [04] Ελληνοκινεζική συνεργασία σε θέματα τουρισμού
  • [05] Συμφωνία για τον Ναό της Γεννήσεως
  • [06] Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χωρίς τις ΗΠΑ

    [01] Η επιστροφή της... ταλαιπωρίας

    7/5/2002 10:48:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, στα αστικά κέντρα. Η Τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να κάνει παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία για τη διευκόλυνση των οδηγών. Αυτή την ώρα η κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο ταλαιπωρία περιμένει όσους βρεθούν στο πορθμείο του Αντιρρίου όπου η ουρά των αυτοκινήτων ξεπερνά τα 12 χλμ., καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εμποδίζουν την προσέγγιση των πλοίων στις προβλήτες.

    Δύσκολα τα πράγματα και σήμερα στο Ρίο-Αντίρριο

    Παρά το γεγονός ότι στην πορθμειακή γραμμή, που συνδέει το Αντίρριο με το Ρίο έχουν δρομολογηθεί από το πρωί 13 πορθμεία, τα σκάφη δεν μπορούν να δέσουν όλα στο Αντίρριο. Και αυτό γιατί στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι που πλησιάζουν τα 5 μποφόρ. Ετσι είναι δύσκολη η προσέγγιση των πλοίων σε μια από τις δύο αποβάθρες.

    Τα οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί κατά μήκος της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων και τα προβλήματα με την πολύωρη καθυστέρηση για τους οδηγούς αρχίζουν περίπου από το ύψος του Μεσολογγίου.

    Πάντως μετά τις 12.00 σήμερα θα προστεθούν άλλα πέντε πλοία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πορθμείων που εξυπηρετούν την εν λόγω γραμμή σε δεκαοκτώ.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τροχαίας η φετινή έξοδος ήταν αυξημένη κατά 15% περίπου σε σχέση με πέρσι και υπολογίζεται ότι από την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, που άρχισε η σταδιακή αποχώρηση από την Αθήνα, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα έφυγαν από την πρωτεύουσα περίπου 800.000 αυτοκίνητα.

    Ωστόσο και φέτος η έξοδος βάφτηκε για μια ακόμα φορά με αίμα και συγκεκριμένα από την Πρωτομαγιά, τη Μεγάλη Τετάρτη,που άρχισε η μαζική μετακίνηση μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα έγιναν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 242 τροχαία ατυχήματα με 31 νεκρούς και 329 τραυματίες. Τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα έγιναν την Κυριακή του Πάσχα.

    [02] Ευτυχές τέλος στην ομηρία εξάχρονης

    7/5/2002 11:28:00 πμ

    Την απελευθέρωση εξάχρονου κοριτσιού, που είχε απαχθεί στις 14 Απριλίου και τη σύλληψη των τριων δραστών πέτυχαν χθες το βράδυ άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μετά από αιφνιδιαστική ενέργεια στο χώρο που κρατείτο η ανήλικη.

    Η απαγωγή είχε γίνει σε αγροτική περιοχή μεταξύ Πλαγιαρίου και Περαίας από τρεις άνδρες, οι οποίοι προκάλεσαν εικονικό τροχαίο ατύχημα. Στη συνέχεια οι δράστες ζήτησαν τηλεφωνικά από τους οικείους της ανήλικης την καταβολή λύτρων για την απελευθέρωσή της. Λεπτομέρειες της υπόθεσης και τα ονόματα των δραστών θα δώσει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    [03] Από αύριο σε κανονικούς ρυθμούς

    7/5/2002 11:00:00 πμ

    Κλειστά θα είναι και σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και οι φούρνοι, καθώς μεταφέρθηκε η αργία της πρωτομαγιάς. Κλειστές, όπως είναι φυσικό, θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ΔΕΚΟ.

    Ωστόσο οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Πέμπτη, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΟΤΟΕ, μετά το αδιέξοδο, που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας σύμβασης εργασίας.

    [04] Ελληνοκινεζική συνεργασία σε θέματα τουρισμού

    7/5/2002 11:36:00 πμ

    Ερχεται σήμερα στην Αθήνα, ο Αντιπρόεδρος της Κινεζικής Κρατικής Επιτροπής Ανάπτυξης (Υφυπουργός Τουρισμού) Γιού Γκουανγκτζού επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, προκειμένου σε συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, να συνεχιστούν οι συνομιλίες που άρχισαν τον προηγούμενο μήνα, όταν ο κ. Γεωργακόπουλος είχε επισκεφθεί το Πεκίνο, για την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων και σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία θα ακολουθήσει ένα οδοιπορικό στην Αρχαία Ολυμπία και την Επίδαυρο.

    Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν με την επίσκεψη στη χώρα μας του πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Κίνας Κου Λι Λανγκίγκ από 17 έως 22 Μαΐου, που επικεντρώνεται στις επίσημες συναντήσεις του Κινέζου αξιωματούχου με την πολιτική ηγεσία και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο.

    [05] Συμφωνία για τον Ναό της Γεννήσεως

    7/5/2002 10:37:00 πμ

    Με επιτυχία στέφθηκαν τελικά οι διαπραγματεύσεις για την άρση του αποκλεισμού του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου βρίσκονται πολιορκημένοι από τις ισραηλινές δυνάμεις περίπου 200 Παλαιστίνιοι, για αρκετές εβδομάδες. Το σχέδιο, που προωθήθηκε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες, προβλέπει την έκδοση 13 Παλαιστινίων στην Ιταλία, τη μεταφορά άλλων 26 σε φυλακή της Γάζας, ενώ οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι. Στη συμφωνία αντιτάχθηκε η Χαμάς. Στο μεταξύ οι Ισραηλινοί κατέλαβαν εκ νέου την Τουλκάρεμ, στη Δυτική Οχθη.

    Απορρίπτει η Χαμάς - Συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το Ισραήλ

    Η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέρριψε τη συμφωνία για την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γέννησεως, καθώς μεταξύ των αποκλεισμένων βρίσκονται και μερικοί καταζητούμενοι από το Ισραήλ.

    ''Αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετικά βαριά, είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή'', δήλωσε από τη Γάζα ο Αμπντελαζίζ Ραντίσι, εκ των ηγετών της Χαμάς, στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ-Τζαζίρα. ''Ο ισραηλινός εχθρός είναι έτοιμος να μας στερήσει τη νομιμότητα, τη νομιμότητα της παρουσίας μας στην Παλαιστίνη. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να εφαρμόσει αυτή την πολιτική'', εξήγησε ο Ραντίσι, που κατηγόρησε επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή πως ''διεξάγει πόλεμο κατά της παλαιστινιακής αντίστασης''.

    Η συμφωνία την οποία έχουν διαπραγματευθεί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες προβλέπει την απέλαση στην Ιταλία 13 Παλαιστινίων, οι οποίοι βρίσκονται "ψηλά" στις λίστες καταζητούμενων από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφάλειας και τη μεταφορά άλλων 26 σε φυλακή στη Γάζα. Οι υπόλοιποι έγκλειστοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εισήλθαν στην βασιλική της Γεννήσεως για να ενημερώσουν τους πολιορκημένους για τους όρους της συμφωνίας και για να συγκεντρώσουν τους Παλαιστινίους που βρίσκονται μέσα στον ναό εν όψει της επικείμενης απελευθέρωσής τους, μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία.

    Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε σήμερα τα ξημερώματα την αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Τουλκάρεμ, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης.

    "Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για να εμποδιστούν επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες βρίσκονταν στο στάδιο της προετοιμασίας κι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν επί ισραηλινού εδάφους", δήλωσε Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως η παρούσα επιχείρηση θα είναι "χρονικά περιορισμένη".

    Η πόλη της Τουλκάρεμ έχει κατ' επανάληψη καταληφθεί και κατόπιν εκκενωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, κυρίως δε κατά την επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Δυτική Οχθη που ξεκίνησε στις 29 του περασμένου Μαρτίου.

    Τέλος, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του κι ο 15χρονος αδελφός του τραυματίσθηκε σοβαρά, σήμερα το πρωί, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κοντά στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδος της Γάζας.

    Επικείμενη συνάντηση Μπους-Σαρόν

    Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον.

    Ο Σαρόν που κατέφθασε στις ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής, είχε επίσης συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και τον Αμερικανό υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος μετά τη συνάντησή τους εξέφρασε τη θλίψη του για "την απώλεια αθώων Ισραηλινών ζωών".

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε μία ώρα, οι δύο άνδρες έθιξαν επίσης το θέμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ενώ δε έγινε γνωστό εάν συζήτησαν επίσης και το "ειρηνευτικό σχέδιο" του Ισραήλ για τη Μέση Ανατολή, που αποκλείει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ από κάθε διαπραγμάτευση.

    [06] Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χωρίς τις ΗΠΑ

    7/5/2002 11:46:00 πμ

    Οι ΗΠΑ απέσυραν τη συμμετοχή τους από τη συμφωνία για τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (CPI). Με την κίνηση αυτή, οι ΗΠΑ αρνούνται τη δέσμευσή τους να μην ενεργήσουν κατά κανένα τρόπο ώστε να εμποδίσουν ''τους σκοπούς της συμφωνίας'', δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος για τα εγκλήματα πολέμου, Πιέρ-Ρισάρ Προσπέρ. Η δέσμευση αυτή απέρρεε από την υπογραφή, την οποία είχε βάλει η κυβέρνηση Κλίντον στη συμφωνία. ''Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να επιδώσουμε μια επιστολή προς τα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία δηλώνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πρόθεση να μετέχουν στη συμφωνία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κατά συνέπεια δεν υπόκεινται σε καμιά υποχρέωση που απορρέει από την υπογραφή της 31ης Δεκεμβρίου 2000'', πρόσθεσε ο Προσπέρ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 May 2002 - 8:54:20 UTC